Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Büszkeség és Balítélet
  2009-01-12 16:44:58, hétfő
 
 


Link

Most volt lehetőségem látni ezt a filmet, szeretném megosztani azokat az érzéseket, melyeket bennem
keltett, veletek. Igyekeztem a jelentősebb részeket fotózni, le venni, hogy érződjék a jelentekből az érzelem!
Nekem tetszett! Írhatom úgy is: nagy hatással volt rám!

A Büszkeség és balítélet Jane Austen életművének legismertebb és sok kritikus szerint a legjelentősebb darabja. Mint Austen többi regényét, ezt is feszes szerkezete, klasszikus stílusa, szellemes dialógusai, pompás pszichológiája és nem utolsósorban írónőjének csillogó okossága teszik ma is élvezetes olvasmánnyá.
A jómódú, ám nem túl gazdag Mr. Bennet boldogan él vidéki birtokán buta, folyton fecsegő feleségével és öt lányával. Mrs. Bennet életének célja lányait a szegényes hozomány ellenére jól férjhez adni. Csakhogy a jó eszű és éles nyelvű Elizabeth szélesebb perspektívákban gondolkozik, és ebben apja is támogatja őt.
Amikor a szomszéd birtokot a fiatal, gazdag és nőtlen Mr. Bingley bérbe veszi, Mrs. Bennet már jövendő vejét látja az új szomszédban. A legidősebb lány, a derűs és gyönyörű Jane úgy tűnik, meghódítja Mr. Bingley szívét. Ami Lizzie-t illeti, ő megismerkedik a jóképű, és látszólag igencsak dölyfös Mr. Darcyval, és máris kezdődik a nemek ádáz csatája.
A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Elizabeth nem várt házassági ajánlatot kap a Bennet-vagyont öröklő unokatestvértől, Mr. Collinstól, és amikor Mr. Bingley váratlanul Londonba távozik, magára hagyva a kétségbeesett Jane-t, Lizzie Mr. Darcyt teszi felelőssé a szakításért. Amikor Mr. Darcy váratlanul megkéri Elizabeth kezét, fejére olvassa összes gőgjét. Amikor Lydia elszökik egy ott állomásozó ezred tisztjével, Mr. Darcy időt és pénzt nem kímélve igyekszik a Bennet-lány becsületét megmenteni. Ez a cselekedet ráébreszti hősnőnket arra, hogy mindvégig balul ítélte meg ezt a büszke férfit.
A történet boldog véget ér. A két főszereplő leküzdi hibáját, egyik a büszkeséget, másik az előítéletet, s már semmi sem áll többé boldogságuk útjába.

író: Jane Austenforgatókönyvíró: Deborah Moggachoperatőr: Roman Osinzene: Dario Marianelliproducer: Tim Bevan, Eric Fellner, Paul Webstervágó: Paul Tothillszereplő(k): Keira Knightley (Elizabeth Bennet)Talulah Riley (Mary Bennet)Matthew MacFadyen (Mr. Darcy)Judi Dench (Lady Catherine de Bourg)Donald Sutherland (Mr. Bennet)Jena Malone (Lydia)Brenda Blethyn (Mrs. Bennet)Rosamund Pike (Jane Bennet)Carey Mulligan (Kitty)Claudie Blakley (Charlotte Lucas)Simon Woods (Mr. Bingley)Kelly Reilly (Caroline)Tom Hollander (Mr. Collins)





Link




Link
 
 
2 komment , kategória:  f Büszkeség ésBalítéletFilmből  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 91
  • e Hét: 367
  • e Hónap: 1980
  • e Év: 40470
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.