Regisztráció  Belépés
bkisseva.blog.xfree.hu
Szerencsesütit mindenkinek ! Brokk Oli (Békési Éva)
1980.12.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Roma konyha
  2018-01-17 14:37:20, szerda
 
  az alábbi receptekből is látható, hogy a romák konyhája ahhoz igazodott, amijük volt - ha éppen bővelkedtek húsban, ételeiket gazdagon készítették, ha meg nem, akkor megelégedtek az üres csucsogóval vagy a lecsóval. Ez utóbbi, a lecsó az egyik legelterjedtebb ételük volt; szalonnát, tojást is tettek bele - ha éppen volt otthon -, köretnek pedig leggyakrabban kovásztalan kenyeret vagy nokedlit (galuskát) készítettek. Édesség - desszert - nem sokszor került az asztalra, jobbára kelt tésztát, kalácsot készítettek, de ha igazán fi nomat akartak enni, akkor pl. rácsos linzert sütöttek. Az egyetlen eredeti cigány sütemény a székesfehérvári cigányprímás és a kisasszony titkos szerelmének emlékére kreált rigójancsi - érdemes kipróbálni!

Csirkehúsleves gazdagon
Hozzávalók: egy csirke, egy kis fej hagyma egészben, 2 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyem, 1 kk. só, 5 szem egész bors, levestészta. A megtisztított, félbe- vagy négyfelé vágott csirkét langyos vízben feltesszük főni. Lassú forralással fél óráig főzzük, majd besózzuk, beletesszük a zöldségeket és a borsot, s ugyancsak lassú forralással, félig lefedve további egy órát hagyjuk főni. A tésztát sós vízben külön kifőzzük, leszűrjük, leöblítjük. A kész levest is leszűrjük, a húst lebőrözzük, leszedjük a csontokról, felkockázzuk. A tésztát és a húst tányérokba osztjuk, és rámerjük a levest.


Bikaherepörkölt cigánykenyérrel
Hozzávalók: 70 dkg bikahere, 1 fej hagyma, 2-3 ek. olaj, fűszerpaprika, só, bors, majoránna; a kenyérhez: 1 kg liszt, 1 sütőpor, 1 dl olaj, 1 kk. só, víz. Az apróra vágott hagymát olajon megfuttatjuk, rátesszük az előkészített, felkockázott bikaherét, megszórjuk piros fűszerpaprikával, majoránnával, sóval, borssal, és puhára pároljuk. Tipp: Ha kész, tejföllel ízesíthetjük. A kenyér (jagali vagy marikla): A sütőporral elkevert lisztet elkeverjük a hozzávalókkal, annyi vizet teszünk hozzá, hogy összeálljon, s tortaformában megsütjük. Eredetileg lángosnyi darabokat szaggattak belőle, és a tűzhely lapján sütötték meg.


Töltött csucsogó gloncskával
Hozzávalók: alaposan kimosott, vastag disznóbél; a töltelékhez: 1 kg krumpli, 3-4 gerezd fokhagyma, 2 tojás, só, bors ízlés szerint, 1-2 ek. liszt, 2 ek. olaj + a tepsi kikenéséhez, kb. 70 dkg füstölt oldalas (gloncska). A héjában főtt, megtisztított, áttört krumplit összekeverjük tojással, sóval, borssal, pici liszttel, zúzott fokhagymával, kevés olajjal. A disznóbélbe töltjük, s olajozott tepsire rakva a sütőben megsütjük. A tetejét megszurkáljuk tűvel, lekenjük olajjal. Ha ropogósra sült, rézsút kb. 10 cm-es darabokra vágjuk. Közben az oldalast fokhagymás sós vízben, lassú forralással megfőzzük. Ha kész, lecsepegtetjük, meglocsoljuk olajjal, és 20-25 percre forró sütőbe tesszük. A töltött csucsogóval - amelyet magában is fogyaszthatunk - kínáljuk.


Üres csucsogó
Hozzávalók: Alaposan megmosott vastag disznóbél, só, majoránna, olaj. A belet forró sós vízzel többször átmossuk, áztatjuk, majd hideg vízzel kiöblítjük. Ha tiszta, szagtalan, 5-6 cm-es darabokra vágjuk, s a darabokat hosszában is felhasítjuk. Olajon megfuttatjuk, vizet öntünk alá, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint fokhagymázzuk, vagy más fűszerekkel ízesítjük, lazán elkeverjük, összerázzuk. Ha megpuhult, s a víz elpárolgott, olajozott tepsire rakjuk, és sütőben megpirítjuk; ízlés szerint fűszerezzük. Kenyeret adunk hozzá.


Töltött káposzta roma módra (Rigó Mónika receptje)
Hozzávalók: 70 dkg sertéscomb, fél füstölt csülök, kb. 20 dkg pikáns füstölt kolbász, 1 fej hagyma, 1 kg savanyú káposzta, 10-12 db savanyított káposztalevél, 3 ek. zsír, 1 ek. liszt, 1 pohár rizs, só, pirospaprika. A sertéscombot és a csülköt feldaraboljuk, ledaráljuk, sóval, borssal, pirospaprikával és két gerezd zúzott fokhagymával ízesítjük. Egy pohár rizst adunk hozzá, s jól összekeverjük. Az előfőzött káposztaleveleket megtöltjük a töltelékkel, végeiket behajtogatjuk. Egy nagy lábasba olajat teszünk; egy hagymát apróra összevágunk, megfuttatjuk rajta, bőven megszórjuk fűszerpaprikával. Erre szálas savanyú káposztát teszünk, majd ráhelyezünk egy sor tölteléket, s a szálas káposztával, kolbászkarikákkal rétegezve megrakjuk a fazekat. Tetejét is szálas savanyú káposztával borítjuk. Annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje, és kb. 2 óra hosszat főzzük. Tipp: Tálaláskor tejfölt, esetleg csípős paprikát is tehetünk az asztalra.


Rácsos sütemény
Hozzávalók - a tésztához: 40 dkg liszt, 25 dkg vaj, 10 dkg kristálycukor, egy tojás, pici tejföl, fél csomag sütőpor; a töltelékhez: 15 dkg darált dió, 7 dkg cukor, baracklekvár. Linzertésztát készítünk 10 dkg cukorral. Amikor elkészült, a tepsit kizsírozzuk, majd a tésztát két részre osztjuk. Az egyik részt lisztezett deszkán tepsi méretűre nyújtjuk, s a tepsibe tesszük. A darált diót összekeverjük a kristálycukorral. A tésztára baracklekvárt kenünk, és rászórjuk a cukros diót. A másik, kisebb adag tésztából hosszú, nudliszerű hengereket sodrunk, rácsosan a tésztára rakjuk, és megsütjük.


Rigójancsi
Hozzávalók: 6 tojás, 20 dkg kristálycukor, 2 kk. sütőpor, 4 cs. csokoládéspuding-por; töltelék: 8 dl tejszín, 6 dkg kakaó, 12 dkg vanília, 1 csapott ek. zselatin; bevonat: 3 dkg kakaóból 3 dkg cukorral főzött, 3 dkg vajjal elkevert csokoládémáz. 3 tojásfehérjét felverünk 10 dkg kristálycukorral, belekeverjük a sárgáját, 2 csomag csokoládéspuding- port, 1 kk. sütőport. Nagyobb tepsiben sütjük meg, és kettévágjuk. A tejszínt - amelyet előbb pár óráig jó hidegen tartottunk - habüstben vagy porcelántálban kemény habbá verjük, majd közékeverjük a kevés vízben feloldott, átszűrt zselatint. Két jó kanálra valót félreteszünk belőle. A kakaót összekeverjük 12 dkg vaníliás cukorral, és lassanként a tejszínhabhoz keverjük. Az egyik lapra rásimítjuk a kakaós krémet, erre rákenjük a fehéren hagyott tejszínhabot. A másik lapot bevonjuk a csokoládémázzal, majd 5 x 5-ös kockákra vágjuk; egyenként rátesszük a hab tetejére, és a kockák mentén vizes késsel felszeleteljük az egész süteményt. Fogyasztásig hűtőben tartjuk.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Roma (cigány) receptek  
Húsvéti sonkaleves - Bangó Margit receptje
  2015-03-26 09:17:32, csütörtök
 
  Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg nyers füstölt sonka
vagy tarja, esetleg füstölt csülök
2 közepes sárgarépa
2 közepes petrezselyem
1 közepes zeller
1 közepes karalábé
20 dkg csiperkegomba
1/2 kg vöröskáposzta
1 nagy fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyemlevél
1 dl száraz vörösbor
1 dl tejföl
1 dl tejszín
1 púpozott teáskanál finomliszt
1 evőkanál natúr reszelt torma

Elkészítés:
A füstölt sonkát 1 napon keresztül hideg vízben áztatjuk. Közvetlenül a főzés megkezdése előtt a zöldségeket és a gombát megtisztítjuk, vékony hasábokra szeleteljük, a petrezselyemlevelet finomra metéljük. A vöröshagymát megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. A vöröskáposztát apróra daraboljuk. A sonkáról leöntjük az áztatólevet és 3 liter friss vízben nagy lángon feltesszük főni. Forrást követően kis lángon addig főzzük, amíg a villa hegyét könnyen bele tudjuk szúrni a húsba. A főzőléből kivesszük, majd nagyon éles késsel a rostjaira merőlegesen kockákra vagdaljuk. (Azért van szükség nagyon éles késre, mert a meleg sonkát igen nehéz szeletelni.) A sonkalébe beletesszük a megtisztított és vékony hasábokra vagdalt zöldségeket, a vöröskáposztát, a hagymát és a gombát, 20 percig fedő alatt pároljuk, majd hozzátesszük a sonka-kockákat és tovább főzzük. A lisztet simára keverjük a borral, a tejföllel és a tejszínnel, beleszórjuk a finomra metélt petrezselyemzöldet és a forrásban lévő levest behabarjuk vele.
Tálaláskor a levest natúr, frissen reszelt tormára szedjük ki, így az étel különlegesen pikáns ízű
lesz.

(Bangó Margit: Határtalan lakoma)
 
 
0 komment , kategória:  Roma (cigány) receptek  
Gyümölcsben sült oldalas - Bangó Margit receptje
  2015-03-26 09:12:54, csütörtök
 
  Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg sertésoldalas
1 nagy alma
1 nagy, kissé éretlen körte
5 dkg vaj
1 kockacukor
szegfűszeg
késhegynyi őrölt gyömbér
késhegynyi fehér bors
1 kávéskanál só vagy ételízesítő

Elkészítés:
A húst alaposan megmossuk, majd kisebb darabokra vágjuk.
A gyümölcsöket megmossuk, kimagozzuk és csíkokra vágjuk. Kuktába tesszük a húst és másfél dl sózott vízben félpuhára pároljuk kb. 20 percig.
A levéből kivéve lecsepegtetjük és kicsontozzuk, majd csíkokra vágjuk.
Ezután tűzálló tálba tesszük és köré rakjuk a csíkokra vágott gyümölcsöt.
A visszamaradt pecsenyelét átszűrjük, majd felolvasztjuk benne a vajat.
A húst és a gyümölcsöket meghintjük a fűszerekkel és ráöntjük a tetejére a vajas pecsenyelevet.
Ezután a tálat lefedjük és a húst egészen
puhára pároljuk az előmelegített, forrósütőben. Burgonyafánkkal tálaljuk

(Bangó Margit: Határtalan lakoma)
 
 
0 komment , kategória:  Roma (cigány) receptek  
Receptek
  2015-03-26 08:49:09, csütörtök
 
  Receptek "cigány módra"

Néhány recept a sok közül:
Babos tészta lecsóval, Rakott krumpli cigányosan, Horváth Pista legényfogó kelkáposztalevese, Cigány saláta, Dankó Pista kedvence,

Link
 
 
0 komment , kategória:  Roma (cigány) receptek  
Sárga kukoricakalács
  2015-03-26 08:21:14, csütörtök
 
  Sárga kukoricakalács
(Grisakro šing šargo)

Hozzávalók:
3 főtt burgonya, 2 tojássárgája,
1 liter tej, fél vaj, 1 vaníliás cukor,
kukoricaliszt, szódabikarbóna,
kristálycukor, porcukor, só.

Elkészítése:
A felforralt tejbe belekeverjük az előre megfőzött, megtört burgonyát, a vaníliás cukrot, egy csipetnyi sót, egy csipetnyi szódabikarbónát, cukrot ízlés szerint, a fél vajat és két tojássárgáját. Ezt a masszát összefőzzük a kukoricakásával. A sűrűre főtt kását kizsírozott tepsibe öntjük és forró sütőben kb. 20-30 percig sütjük. Ha megsült, megszórjuk porcukorral.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Roma (cigány) receptek  
Hús nélküli bifsztek
  2015-03-26 08:20:09, csütörtök
 
  Hús nélküli bifsztek
(Biftekos bi o mas)

Hozzávalók:
1-2 kg burgonya, 15 dkg szárított
vagy friss gomba, személyenként
1 tojás, egy kevés sima liszt
a sűrítéshez, őrölt fekete bors, olaj, só.

Elkészítése:
Hasábburgonyát sütünk. A gombát megmossuk, kicsit megpirítjuk, kis sót, borsot adunk hozzá és puhára pároljuk. Amikor megpuhult, a lisztet egy kis vízzel elkeverjük és felöntjük vele a gombát. Felforraljuk. A gombához és a hasábburgonyához tükörtojást sütünk vendégeinknek.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Roma (cigány) receptek  
Vargánya cigány módra
  2015-03-26 08:18:27, csütörtök
 
  Vargánya cigány módra
(Romane churchula)

Hozzávalók:
1 kg burgonya, 10-15 dkg vargánya
vagy szárított erdei gomba,
2-3 kanál zsiradék, só.

Elkészítése:
A gombát alaposan megmossuk, szeletekre vágjuk és zsiradék nélkül pároljuk. Amikor teljesen elpárolog a gomba leve, hozzáadjuk a zsírt, a karikákra vágott burgonyát, és addig tartjuk a tűzön, amíg a krumpli szó szerint le nem ég. A végén megsózzuk. Savanyú uborkával vagy fejes salátával tálaljuk.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Roma (cigány) receptek  
Rántott pacal
  2015-03-26 08:16:52, csütörtök
 
  Rántott pacal
(Vypražimén držky)

Hozzávalók:
Pacal, prézli, féldarás liszt,
tojás, olaj, só.

Elkészítése:
A pacalt kockákra vágjuk és megfőzzük. Amikor megpuhul, villával kiszedjük és hideg vízbe tesszük. Aztán újra tányérra szedjük, megsózzuk és bepanírozzuk. Először lisztbe, aztán tojásba és prézlibe. Mindkét oldalát rózsaszínűre sütjük. Krumplikásával tálaljuk.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Roma (cigány) receptek  
Cigánypecsenye
  2015-03-26 08:15:35, csütörtök
 
  Cigánypecsenye
(Románo pašvaro)

Hozzávalók:
1 kg sertésborda, olaj vagy zsír,
füstölt szalonna, őrölt fekete bors,
mustár, pirospaprika,
egy kanál lecsó, só.

Elkészítése:
A húst szeletekre vágjuk és kiklopfoljuk. Megsózzuk, megkenjük mustárral, megszórjuk fekete borssal, és forró zsírban vagy olajban kisütjük. Felöntjük langyos vízzel, lefedjük, majd félpuhára pároljuk. Akkor hozzáadjuk a pirospaprikát, 2 kanál lecsót, és még 15 percig pároljuk. A szalonnát szeletekre vágjuk, bevagdossuk és aranysárgára sütjük. Főtt burgonyával tálaljuk, és mindegyik darab húsra egy-egy szalonnaszeletet teszünk.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Roma (cigány) receptek  
Rántott szeletek füstölt húsból
  2015-03-26 08:14:36, csütörtök
 
  Rántott szeletek füstölt húsból
(Riski udzimen masestar)

Hozzávalók:
0,5 kg füstölt hús, 0,3 kg oldalas,
prézli, főtt savanyú káposzta,
3 gerezd fokhagyma, 3 tojás, zsír
a kisütéshez, fekete bors, só.

Elkészítése:
A füstölt húst és az oldalast ledaráljuk, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a fekete borsot, 3 egész tojást, sót és szükség szerint a prézlit. A végén hozzáadjuk a megfőtt savanyú káposztát. Mindezt alaposan összekeverjük, és a masszából tojás alakú formákat készítünk, amelyeket forró zsírban kisütünk. Burgonyával tálaljuk.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Roma (cigány) receptek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2018.08 2018. Szeptember 2018.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 524 db bejegyzés
Összes: 2931 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 304
  • e Hét: 2169
  • e Hónap: 6494
  • e Év: 148910
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.