Belépés
bkisseva.blog.xfree.hu
Szerencsesütit mindenkinek ! Brokk Oli (Békési Éva)
1980.12.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Rizses hal színes zöldségekkel
  2016-02-25 09:06:32, csütörtök
 
  Hozzávalók: 8 adag

80 dkg tengeri halfilé (tőkehal)
50 dkg brokkoli
3 szál sárgarépa
2 db birsalma
1 db cukkini
1 db padlizsán
4 ek olívaolaj
1 db citrom leve
4 gerezd fokhagyma
2 csipet cayennebors
2 csipet római kömény
2 csipet gyömbér
2 csipet koriander
2 csipet kurkuma
2 csipet curry
frissen őrölt bors
1 bögre rizs


A halat felkockázom, a sárgarépát karikára, a brokkolit kisebb darabokra, padlizsánt, cukkinit kockára, az birset cikkekre vágom, magházat eltávolítom.
Az olaj felével meglocsolom a tepsi alját és rászedem a halat. Ráfacsarom a citrom levét, majd megszórom az összekevert fűszerekkel.
Először a birsalmát rakom a halra, majd folytatom a brokkolival, répával, cukkinival és padlizsánnal. A tetejét kissé elrendezem.
A fokhagymát összetöröm és rászórom a tepsiben lévőkre. A tetejére darálok kevés borsot, megsózom és meglocsolom a maradék olajjal.
Sütőben, 200 fokon 50 perc alatt, készre sütöm.
A rizst megfuttatom egy kevés olajon, másfélszeres vízzel felöntöm, sózom és meleg helyen lefedve megvárom még megdagad, majd óvatosan összekeverem a halas zöldségekkel, vigyázva, hogy a hal ne törjön.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Halétel - tengeri herkentyűk  
Rakott zöldséges harcsa
  2016-02-02 22:27:12, kedd
 
 
1 kg burgonya
1 kg harcsa filé
8 szelet bacon
15 dkg gomba (esetleg erdei)
40 dkg paradicsom
1 db erőspaprika
1 csomag újhagyma (5 szál)
4-5 gerezd fokhagyma
0,5 kg tejföl + a díszítéshez
1 kk pirospaprika
egy csipet kakukkfű
1 kk bors


Főzzük meg a burgonyát héjában, ha kihűlt hámozzuk meg és szeleteljük fel, Vágjuk fel a zöldségeket is, a tejfölt keverjük ki a pirospaprikával, az apróra vágott fokhagymával és a kakukkfűvel.

Egy tepsit vékonyan olajozzunk ki majd tegyük rá a 4 szelet bacon szalonnát, erre rétegezzük rá a hozzávalókat: főtt burgonya (ennek tetejét sózzuk, borsozzuk), paradicsom, paprika, gomba, újhagyma. A tetejére fektessük rá a tisztított hal szeleteket. Készíthetjük pontyból is, de akkor a halfilét irdaljuk be, hogy nem maradjon szálkás.

A hal tetejére fektessük a maradék bacon szalonnát, majd fedjük be a kikevert tejföllel.

180 C fokos sütőben 40 percig fóliával lefedve, majd a fóliát levéve aranybarnára (kb. 30 perc) süssük.

Tejföllel tálaljuk.

facebook SütésFőzés


 
 
0 komment , kategória:  Halétel - tengeri herkentyűk  
Rizottó paradicsomos tengergyümölcseivel
  2016-01-27 13:41:20, szerda
 
  Hozzávalók 2 személyre:
1 zacskó fagyasztott tengergyümölcsei
kb: 200 gramm rizs
1 nagy fej vöröshagyma
kb: 4-5 gerezd fokhagyma
1 doboz hámozott paradicsom
1 doboz sűrített paradicsom
Egy kis citrom leve
Olívaolaj
Kapribogyó
1 db húsleves kocka
Cukor,Só,bors,oregánó,bazsalikom

Elkészítés:
Az eredeti recept szerint húslevessel kell a rizst felöntögetni. Ha nincs, teszek fel vizet, amikor felforr beleteszem a húsleves kockát mehet bele egy pici só bors is és ez lesz a húslevesünk!
Egy másik serpenyőben (vokban - az a lényeg,hogy olyan legyen amiben nem ragad le a rizsünk)
a hagymát olívaolajon megdinsztelem, majd 4-5 gerezd fokhagymát szintén pár perc alatt megpirítok. Utána beleteszem a rizst megvárom amíg kifehéredik majd mehet bele a sűrített paradicsom is, egy picit azt is sütöm,hogy jobb íze legyen.
Aztán mehet bele a paradicsom konzerv is,felforralom és ízlés szerint ,sózom,borsozom rakok bele oregánót,bazsalikomot egy nagyobb csipet cukrot. Aztán folyamatosan teszek hozzá a húslevesből,de egyszerre nem túl sokat max egy merőkanállal. A titka,hogy sosem szabad túl sok levet ráönteni egyszerre, mindig csak keveset megvárni amíg a rizs magába szívja és akkor a végén finom puha lesz. Amikor a rizs megpuhult beleteszem a kiolvasztott tengeri herkentyűket.
Ezeket már nem sokáig kell főzni max 10 perc és kész vannak közben meglocsolom egy kis citromlével és teszek bele kapribogyót,

facebook, Utazók otthona
 
 
0 komment , kategória:  Halétel - tengeri herkentyűk  
Pestós kagyló
  2016-01-27 13:32:44, szerda
 
  Hozzávalók 2 személyre:
1 zacskó fagyasztott kagyló
kb. 4-5 gerezd fokhagyma
Egy kis citrom leve
Olívaolaj
Fél üveg bazsalikomos pesto szósz
Pár szem kapribogyó (ha szereted)

Elkészítés:
Egy serpenyőben olívaolajon pár perc alatt összepirítom a kagylókat és az apróra vágott fokhagymát
(egy kis halszósz is mehet bele, ha van kéznél). Ízlés szerint sózom, borsozom, de nem kell rá sok só,
szerintem bőven elég rá 1-2 csipet! Közben a szokásos módon főzök spagettit, majd összekeverem őket, végül még hozzákeverem a pesto szószt is,

facebook, Utazók otthona
 
 
0 komment , kategória:  Halétel - tengeri herkentyűk  
Paradicsomos fokhagymás kagyló
  2016-01-27 13:24:57, szerda
 
  Hozzávalók 2 személyre:
1 zacskó fagyasztott kagyló
kb. 4-5 gerezd fokhagyma
Olívaolaj
Egy kis doboz sűritett paradicsom
2-3 darab paradicsom vagy egy hámozott paradicsom konzerv
(jó tanács ha nem konzervből csináljuk érdemes a paradicsomot meghámozni és felkockázni)
Egy kis citrom leve
Pár szem kapribogyó (ha szereted)

Elkészítés:
Egy serpenyőben olívaolajon pár perc alatt összepirítom a kagylókat és az apróra vágott fokhagymát (egy kis halszósz is mehet bele, ha esetleg van kéznél).
Azután hozzáteszem a sűritett paradicsomot,kicsit összefőzöm vele,majd mehet bele a paradicsom meghámozva,össze kockázva vagy a hámozott paradicsom konzerv ha azt vettünk.
Amikor ezt is picit összefőztem ízlés szerint sózom, borsozom, mehet rá egy jó nagy adag orgegánó, és bazsalikom. A végén meglocsolom egy kis citrom levével,majd hozzáteszem a kapribogyót,ki mennyire szereti annyit dobáljon bele! Közben a szokásos módon főzök spagettit, majd végül összekeverem őket..és már kész is!

facebook, Utazók otthona
 
 
0 komment , kategória:  Halétel - tengeri herkentyűk  
Szardella
  2015-06-23 07:51:03, kedd
 
  Ringli (ring=gyűrű, ringli=ajókagyűrű), mely nem más, mint szardellaszeletek egy szem kapribogyóra tekerve.

Link



A szardella NEM összetévesztendő a szardíniával!

A sós szardella a legősibb és legegészségesebb ízfokozó. A főzés/sütés során a szardella egyszerűen szétolvad, maga után hagyva egy megmagyarázhatatlan ízhatást (nem hal ízt), ami kerekké, harmonikussá teszi az étel ízeit.

Nagyon jól lehet vele fűszerezni.

Eszik Dél-Európában és Észak-Afrikában, népszerű Dél-Indiában, mint curry alapanyag. A malájok, indonézek leginkább hallébe használják. Észak-Amerikában pizzafeltét és a Caesar-saláta öntete készül belőle. A franciák egyik kedvenc mártogatós szósza, a tapenade is készíthető vele. Az olasz konyha elképzelhetetlen nélküle, ott alici néven frissen is megtalálhatjuk a tengerparti városok éttermeiben.

A horvát tengerpart egyik finom étele a girice, mely egy gyufaszálnagyságú szardella-fajta, amit olívaolajban sütnek ki, és citrommal tálalnak.

Ha egy kis konzerv szardella-filét kis edénybe öntünk, kevés vajat és apróra vágott csilipaprikát keverünk hozzá, majd ezzel a keverékkel sütés előtt bekenjük a steaket, a halat vagy a zöldséget, isteni ízélményben lesz részünk.

Sokféle ínyenc tésztaszósz készülhet belőle. Például egy doboz olajos szardellát villával összetörünk, fenyőmagot, narancshéjat, mazsolát és apróra vágott petrezselymet keverünk hozzá, majd frissen kifőzött spagettivel, vagy széles metélttel tálaljuk.

A szardella a süteményeken kívül további ételekben is megtalálja a helyét, ezekbe nyugodtan belepróbálható:

körözött/hagymás túró (1 db apróra vágott szardella / 20 dkg)
tojásételekbe, tojáskrémekbe só helyett
sült báránycomb felületi vágásaiba tuszkolni sütés előtt
olajos-ecetes salátaöntetekbe apróra vágva
burgonya/zellerpürébe
zöldségekből készült krémlevesekbe
vadhúsból, szarvasmarhából, birkából készült levesekbe, ragukba

Fontos, hogy rendkívül sós, tehát úgy kell rá gondolni, mintha ez volna a só maga, így a mértékletesség ajánlott.

Leggyakrabban az üveges vagy a konzerv változat elérhető, ezekből könnyű kiemelni a szardella-filéket, de vehetünk szardella pasztát is, amiből két borsószemnyi felel meg egy kis szardella-filének.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Halétel - tengeri herkentyűk  
Dorozsmai szalonnás ponty
  2015-03-26 08:32:33, csütörtök
 
  Dorozsmai szalonnás ponty

Hozzávalók:
1,2 kg hal, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg vöröshagyma, só, 5 dkg liszt, 10 dkg zsír, 2 dkg fűszerpaprika, 2 dl tejföl

Elkészítése:
A halat megmossuk, előkészítjük, a színhúst sózzuk, félre tesszük. A halfejből, halcsontokból hagymával, zöldpetrezselyemmel hallevet főzünk és leszűrjük. A pontyfiléket egy darabban hagyjuk, beirdaljuk, megtűzdeljük szalonnacsíkokkal, lisztben megforgatjuk, kevés zsíron megfuttatjuk, kiemeljük. A hagymát a zsírban aranysárgára pirítjuk, elkeverjük fűszerpaprikával, feleresztjük a hallével, liszttel elkevert tejföllel behabarjuk, jól kiforraljuk, és a halra szűrjük. Ezzel a halat készre pároljuk. Galuskával tálaljuk.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Halétel - tengeri herkentyűk  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 526 db bejegyzés
Összes: 2933 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 47
  • e Hét: 2133
  • e Hónap: 8636
  • e Év: 175528
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.