Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / DoktorStrix / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 40 
Legnagyobb műve ma is áll
  2018-09-28 20:30:34, péntek
 
 LEGNAGYOBB MŰVE MA IS ÁLL
2018-09-26

A tavaly elhunyt Rátosi Ernő mellszobrának ünnepélyes avatására került sor a MOL Dunai Finomítóban szeptember 25-én.

Az ünnepségen részt vett az egykori vezérigazgató három gyermeke, Rátosi András, Gábor és Péter, Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató, Molnár József vezérigazgató, Galambos László, a DS Termelés Üzemeltetés vezetője, Huff Zsolt, a Downstream üzletág ügyvezető igazgatója, Jukka Nuutinen, a DUFI igazgatója, az OMNYE tagjai és elnöke, Sziva Miklós, Vezér Mihály polgármester, Sinka László alpolgármester, egykori kollégák, barátok, valamint a szobor készítője, Illyés András is.

Molnár József megemlékezésében kiemelte, hogy dr. Rátosi Ernő a modern petrolkémia iparág alapjait teremtette meg Magyarországon, amelyek kiállták a próbát. Mindez lehetőséget teremtett arra, hogy a MOL két éve a petrolkémia irányába fordíthassa a figyelmét és így megőrizze vezető pozícióját.

Galambos László az egykori vezérigazgató személyes életútját vázolta. Dr. Rátosi Ernő 1931. október 31-én született Zalagyömrőn, az általános és középiskolai tanulmányait kitűnően végezte el és 1950-ben felvételt nyert a Veszprémi Vegyipari Egyetemre, ahonnan 1951-ben kizárták. Hosszas küzdelem után 1960-ban mégiscsak sikerült diplomát szereznie a vegyészmérnöki karon. A Csepeli Finomítóban kezdett dolgozni Péceli Béla irányítása alatt, majd 1963-ban vele együtt jött Százhalombattára, ahol - egy évnyi nehézipari minisztériumi kitérő után - 1991-es nyugdíjba vonulásáig dolgozott. Az 1968-as tűzben elhunyt Hága László utódjaként főtechnológus, majd főmérnök lett. Amikor Péceli Béla 1975-ben az OKGT-hez került, ő váltotta az igazgatói székben. 1980-ban már, mint vezérigazgató irányította a Dunai Kőolajipari Vállalatot. Nyugdíjba vonulása után 1991 és 1995 között a MOL Igazgatóságának tagja volt, és 2004-ig tanácsadóként segítette a Termékelőállítás és Kereskedelem Divízió munkáját. Vezetése alatt a DKV európai szintű finomítóvá vált. Figyelemmel kísérte a nyugati finomítók fejlődését, ismerte és alkalmazta a szakirodalmakat, szorgalmazta és támogatta a kollégák külföldi tanulmányait. Bevezette a folyamatirányítást, a számítógépes adatfeldolgozást, irányítása alatt számos új terméket kezdtek gyártani. Kiváló vezető és nagyszerű ember volt, aki mindenkivel megtalálta a hangot. Célja a fejlesztés, a hatékonyság növelése volt, de a legfontosabbnak a dolgozók biztonságát, kulturált munkakörülményeit tartotta. Vezetők generációját nevelte ki. Legnagyobb műve ma is áll, virágzik, fejlődik.

Vezér Mihály, aki egykor néhány évig maga is DKV dolgozó volt, a kollegiális hangulatot, a munkamorált emelte ki, amely elsősorban Rátosi Ernő érdeme volt, aki különösen nagy hangsúlyt fektetett a fiatalok felkészítésére. Komolyan vette és személyesen is figyelemmel kísérte a fiatal újítók munkáját. Százhalombatta is sokat köszönhet neki. Támogatásával épült meg például a városháza, a Barátság Művelődési Központ és a könyvtár, Urbárium városrész, vagy a városi strand, amely hivatalosan tűzi víztározóként létesült. Időnként kockázatokat is vállalt egy-egy cél, fejlesztés érdekében, és az idő igazolta őt.

LinkRátosi Ernőre nevezhetik át az Olajmunkás utat

Link 
 
0 komment , kategória:  OMNYE  
Nagy Nyárvégi Kirándulás
  2018-09-09 21:45:34, vasárnap
 
 


NAGY NYÁRVÉGI KIRÁNDULÁS


Észak Magyarország az ország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja. Kulturális és természeti adottságokban gazdag terület, ami az idegenforgalom szempontjából lényeges potenciált jelent. (Aggtelek, Miskolc-Tapolca, Lillafüred, Eger). Számos romantikus vár és várrom (Boldogkőváralja, Diósgyőr, Eger, Füzér, Sárospatak), történelmi emlék és történelmi helyszín (Gönc, Vizsoly), Mezőkövesd, Tard, Szentistván - a matyó népcsoport központjai, valamint maga a Tisza-tó a vízi- és ökoturizmus "zászlóshajója", a tokaji és az egri borvidék országos, illetve nemzetközi hírnévnek örvendenek. Kiemelkedő öröksége a térségnek Hollókő ófaluja és vára, mely UNESCO világörökségi terület és az Ipolytarnóci ősmaradványok, ami szintén ennek várományosa. Számos településen találkozhatunk népi építészeti értékekkel, elsősorban a felvidéki, palóc lakóháztípussal, a műemlékek mellett kiváló borai és gyógyvizei is igen sok turistát vonzanak. A Tisza-tó partja népszerű üdülőövezet, a Mátra és a Bükk turistaútjai pedig a vadregényes hegyi túrák kedvelőinek jelentenek különleges élményt.

Nem először jártunk ezen a gyönyörű részen, öt napos nagy nyári kirándulásunk során ezúttal a még eddig nem ismert részeit kerestük fel.

Utunk első állomása hazánk egyik legnagyobb barokk kastélya, Gödöllői Királyi Kastély megtekintése volt, amely történelmi és műemléki szempontból is kiemelkedő értéke hazánknak. A korhűen felújított és megújult kastély a közelmúltban új látnivalók sokaságával gazdagodott, színes kulturális programkínálata révén ma az ország legvonzóbb, legizgalmasabb intézményévé és turisztikai célpontjává vált.

Ezt követően szálláshelyünkre, Mezőkövesdre utaztunk, ahol a Matyóföld központjában 5 éjszakát töltöttünk. A Hotel egész évben minősített saját gyógyvizével várja a gyógyulásra és pihenésre vágyókat, amelynek a szolgáltatásait napközben mi is korlátlan alkalommal vehettük igénybe, vagy napi kirándulásaink után élvezhettük a gyógyvíz jótékony hatását.

Ezt követően a kicsit távolabbi Nógrád megyei Ipoly parti Ipolytarnócra látogattunk, ahol az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület világhírű őslénytani lelőhelye található. Cápafogakkal hintett tengerparti föveny, szubtrópusi erdő hatalmas, megkövesedett fái, egzotikus növénylenyomatok, ősvilági szörnyek lábnyomai, a területet elpusztító vulkáni tufa áradatában megkövesedett maradványok 20 millió éves emlékhelye, mindez egy rendkívül színvonalas XXI. századi látogatóközpontban, ahol 4D moziban idézhettük fel a több millió évvel ezelőtti világot, de egy csodálatos környezetben, a mai fák lombkoronájában is tehettünk egy remek sétát. A nap utolsó állomása Abasár volt, a Mátraaljai borok egyik hazája, ahol egy rövid borkóstolóval összekötött uzsonna zárta az aznapi gazdag programot.

A Tisza-tó a vízi- és ökoturizmus "zászlóshajója" a végtelennek tűnő Alföldön. A Tisza szabályozott kiöntése, a vízi, vízközeli élőhelyek varázslatos szőttese. A Tisza-tó Magyarország második legnagyobb összefüggő vízfelülete, az általa nyújtott lehetőségek száma alapján viszont nyugodtan tekinthetjük elsőnek. A fürödni és napozni vágyó családtól, a lelkes horgászon és vadászon keresztül a megszállott ornitológusig itt szinte mindenki megtalálhatja a számára ideális elfoglaltságot. Gazdag állat- és növényvilágával, apró holtágaival, csatornáival és szigeteivel az igazi, érintetlen természet látszatát kelti. Ideális hely a csónakázni, horgászni, vadászni vagy egyszerűen csak pihenni vágyók számára. Hajókáztunk mi is, és természetesen megtekintettük A Tisza-tó látogató központját, a Tisza-tavi Ökocentrumot is. Ez a vízi világ a természetről szólt, de arról a természetről, melynek bárki részesévé válhat kenuban evezve, hajóban ülve, kerékpáron tekerve, ösvényeken sétálva. Ez maga volt a TERMÉSZET. Igen, így nagybetűvel, hiszen egy olyan különleges vízi világ ez, melyet Közép-Európában máshol nem találunk meg,

Természetesen Észak-Magyarország legnagyobb városa Miskolc és Diósgyőr sem maradhatott ki a sorból. A nap délelőttjén Miskolc egyik fő látványosságát, a Diósgyőri várat kerestük fel. 2014-ben újították fel és építették újjá a diósgyőri várat. Itt volt az ideje, hogy felébresszék több száz éves Csipkerózsika álmából a Diósgyőri Várat. Lenyűgöző és egyedülálló lett. Nagyszerű élmény volt, a Lajos korabeli ruhába öltözött vezetőnk felkészült volt, és rendkívül érdekesen mutatta be a vár történetét és a kapcsolódó történelmi eseményeket. Maga a vár rendezett és sok érdekességet rejt, így akár az azt egyedül felfedezni vágyóknak is rengeteg élményt tartogat! Szépen felújított vár. A történetét jól összefoglalja a rondellában lévő panoráma vetítés. Érdemes ezzel kezdeni. Délután a Miskolc Belvárosi sétánkat az 1871-ben épült, majd a 2012-ben befejeződött építészeti átalakítások után a mai arculatát elnyerő Városháza elől kezdtük, amely a város egyik legforgalmasabb pontján található. A Széchényi út jelentős része sétálóutcaként működik, szebbnél szebb épületekkel és üzletekkel. A város legnagyobb sétálóutcáján, a Széchényi úton végighaladva, megcsodálhattuk a Belváros turisztikai látványosságait, a sok kulturális és egyházi építményt, templomait, középületeit és köztéri szobrait. Nagyon érdekes, jó időben nagyon kellemes séta volt, rengeteg látnivalóval. Különleges érték egy különleges helyen, a belváros kellős közepén. Le a kalappal Idegenvezetőink előtt, akik velünk voltak, mert a látnivalók lebilincselőek voltak.

Utolsó nap Recskre a Nemzeti Emlékparkba látogattunk. A Mátra hegység egyik legszebb részén szovjet gulág-táborok mintájára 1950-ben büntető jellegű kényszermunkatábort létesített az akkori hatalom. A politikai okokból fogva tartott kényszermunkások maguk építették fel a kényszermunkatábort, kerítették be magukat többszörös szögesdrót kerítéssel. A kerítésén belüli erdő fáiból építették meg primitív barakkjaikat, a tábort körülvevő őrtornyokat. Az andezitbányában primitív kézi szerszámokkal sziklát fejtettek, követ törtek az útépítésekhez. Naponta 12- 14 órát dolgoztak, nem több mint 1000 kalóriányi élelemmel. Számosan éhen haltak, az andezitbányában balesetben vesztették életüket, s volt, akit az őrök agyonlőttek. Az itt töltött, sosem feledhető évek, valamint elhunyt rabtársaik emlékének megőrzésére emlékművet állítottak. Soha se feledjük el a borzalmas eseményeket!!!


Észak Magyarországon járt az OMNYE csapata

Link
Videó


Észak-Magyarország (1. rész)

Link


Észak-Magyarország csodáiLink
GÖDÖLLŐ - KIRÁLYI KASTÉLY


Gödöllő legismertebb nevezetessége a Grassalkovich-kastély.
Fertőd után ez a legismertebb és legszebb magyarországi barokk kastély, amely ma már újra régi pompájában várja a látogatókat. Mária Terézia is járt itt, s előszeretettel pihente ki fáradalmait Gödöllőn Ferenc József és Sissi...

Tovább... Klikk a LinkreLink
MEZŐKÖVESD


Mezőkövesd közel 17 ezer lakosával a Bükk-hegység déli lábánál, az Alföld és az Északi Közép-hegység találkozásánál fekvő település, amelyről az első írásos emlékek a XIII. században keletkeztek. Mátyás király 1464-ben pecsétet és városi rangot adományozott a településnek. Mezőkövesd arculatában...

Tovább... Klikk a LinkreLinkIPOLYTARNÓC & ABASÁR


Ipolytarnóc Nógrád megye legészakibb települése, az Ipoly bal partján terül el, határában kezdődik a folyó völgyének magyarországi szakasza, amely itt keresztezi a szlovák-magyar szárazföldi országhatárt. Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület világhírű őslénytani lelőhely, egy 20 millió évvel ezelőtti vulkáni...

Tovább... Klikk a LinkreLink
TISZA-TÓ


A Tisza-tó a vízi- és ökoturizmus "zászlóshajója" a végtelennek tűnő Alföldön. A Tisza szabályozott kiöntése, a vízi, vízközeli élőhelyek varázslatos szőttese. A Vízisétány és Tanösvény egy vízre szerkesztett dongaúton fut és csónakokon kívül a poroszlói kikötőből közlekedő kishajón is megközelíthető. Fő attrakciója a gazdag madárvilág...

Tovább... Klikk a LinkreLinkMISKOLC & DIÓSGYŐR


A XII. századi vár helyén épült a XIV-XV. században a gótikus vár, a XVI. században megerősítették. A királynék vára Nagy Lajos király korában élte fénykorát. Ma az ország egyik legjelentősebb műemléke. Miskolc egyik fő látványossága ez a vár...

Tovább... Klikk a LinkreLink
RECSK - Nemzeti Emlékpark


Recsk neve a XX. századi történelmünk során sajátos tartalommal telítődött, függetlenül a település akaratától.

A Mátra hegység e térségében, közel Recsk községhez, a Magyar Államvédelmi Hatóság (ÁVÓ) 1950 nyarán minden törvényes felhatalmazás nélkül a szovjet gulág-táborok...

Tovább... Klikk a LinkreLinkKépgaléria /összes kép/

A képtár az első képre kattintva indul, utána egyesével váltható, vagy a jobb felső részben a Vetítés jellel automatikus! A bejelentkezéshez regisztráció szükséges, mivel ennek hiányában a Szolgáltató megtagadhatja a hozzáférést.

Link
 
 
0 komment , kategória:  OMNYE  
Recsk - Nemzeti Emlékpark
  2018-09-08 23:00:22, szombat
 
 RECSK - Nemzeti Emlékpark


Recsk neve a XX. századi történelmünk során sajátos tartalommal telítődött, függetlenül a település akaratától.

A Mátra hegység e térségében, közel Recsk községhez, a Magyar Államvédelmi Hatóság (ÁVÓ) 1950 nyarán minden törvényes felhatalmazás nélkül a szovjet gulág-táborok mintájára büntető jellegű kényszermunkatábort létesített. A mintegy1500 kényszermunkás a magyar társadalom minden rétegét képviselte. Volt közöttük munkás, értelmiségi dolgozó, a hadsereg tagja, korábbi földbirtokos, politikus. Közülük senkit sem állítottak bíróság elé, el nem ítélték őket.

A politikai okokból fogva tartott kényszermunkások maguk építették fel a kényszermunkatábort, kerítették be magukat többszörös szögesdrót kerítéssel. A kerítésén belüli erdő fáiból építették meg primitív barakkjaikat, a tábort körülvevő őrtornyokat. Az andezitbányában primitív kézi szerszámokkal sziklát fejtettek, követ törtek az útépítésekhez. Naponta 12- 14 órát dolgoztak, nem több mint 1000 kalóriányi élelemmel. Szinte valamennyien éheztek, minden szájba vehetőt, amit az erdőben találtak, megettek: gombát, zöldhajtásokat, gyökereket, bogyókat, sőt gyíkot és csigát is. Legtöbbjük eredeti testsúlya mintegy negyven százalékkal csökkent fogságuk ideje alatt. Az elégtelen táplálkozás nyomán sokuknak kihullottak a fogai. Az orvosi ellátás elégtelen volt, gyógyszerhez alig jutottak. Számosan éhen haltak, az andezitbányában balesetben vesztették életüket, s volt, akit az őrök agyonlőttek. Senki sem tudja pontosan, hogy a halottakat hol temették el. A tábort három esztendeig tartó fennállása alatt hermetikusan elzárták a külvilágtól.

Akik túlélték a megpróbáltatásokat, 1953 nyarán és őszén szabadultak. Arra kényszerítették őket, hogy kötelezvényt írjanak alá, mely szerint a kényszermunkatáborról, ottani megpróbáltatásaikról soha szót nem ejtenek. Szabadulásuk után vagy rendőri felügyelet alá kerültek, vagy több évre börtönbe zárták őket. Az utóbbiak nagy része csak az 1956-os forradalom során szabadult. Az egykori munkatábort feloszlása után néhány esztendővel lebontották, a barakkok helyét befásították, hogy nyoma se maradjon. A kommunista rezsim alatt a magyar hatóságok mindvégig állították, hogy a recski kényszermunkatábor sosem létezett.

A kényszermunkatábor túlélői 1988-ban megalapították a Recski Szövetséget. Az itt töltött, sosem feledhető évek, valamint elhunyt rabtársaik emlékének megőrzésére emlékművet állítottak, amelyet 1991 őszén Antall József néhai miniszterelnök avatott fel. Ezt követően a szövetség emlékparkot hozott létre a volt tábor helyén, melyet 1996-ban Göncz Árpád köztársasági elnök adott át. Az emlékparkban az erdőtől újra visszafoglalt eredeti területen a volt rabok visszaemlékezései alapján kirakták a tábor épületeinek alapjait, útjait. Felépült egy valósághű barakk is, melyben kiállítás található az összegyűjtött emlékekből. Az emlékpark, mely a falu központjától mintegy 6 km-re található, autóval jól megközelíthető, az útirányt végig táblák jelzik. A park bejáratánál az egykori őrtorony mása fogadja a látogatót, majd az emlékmű, melyen mindig van koszorú, virág. A Recski Nemzeti Emlékpark szabadon, egész évben látogatható. Az ottani tájékozódást táblák segítik.
Videó


Recsk

LinkRecsk 1950-53 - Egy titkos kényszermunkatábor története - 1. rész

LinkRecsk 1950-53 - Egy titkos kényszermunkatábor története - 2. rész

Link


Recsk 1950-53 - Egy titkos kényszermunkatábor története 3. rész

Link


 
 
0 komment , kategória:  OMNYE  
Miskolc & Diósgyőri vár
  2018-09-08 19:15:54, szombat
 
 

MISKOLC & DIÓSGYŐRI VÁR


DIÓSGYŐRI VÁR


A XII. századi vár helyén épült a XIV-XV. században a gótikus vár, a XVI. században megerősítették. A királynék vára Nagy Lajos király korában élte fénykorát. Ma az ország egyik legjelentősebb műemléke.

Miskolc egyik fő látványossága ez a vár. Pár éve felújították és a környék is teljesen új lett.

2014-ben újították fel és építették újjá a diósgyőri várat. Itt volt az ideje, hogy felébresszék több száz éves Csipkerózsika álmából a Diósgyőri Várat. Lenyűgöző és egyedülálló lett. Nagyon szépen felújították a várat, igyekezve visszaadni a hangulatát. A tárlatvezetéses bejáráson voltunk, nagyon jó volt, le a kalappal a tárlatvezető hölgy előtt, aki velünk volt. Nagyszerű élmény volt, a Lajos korabeli ruhába öltözött vezetőnk felkészült volt, és rendkívül érdekesen mutatta be a vár történetét és a kapcsolódó történelmi eseményeket. Maga a vár rendezett és sok érdekességet rejt, így akár az azt egyedül felfedezni vágyóknak is rengeteg élményt tartogat!

Szépen felújított vár. A történetét jól összefoglalja a rondellában lévő panoráma vetítés. Érdemes ezzel kezdeni.

A felújítása nagyon jól sikerült és kiállítás is esztétikus. A még nem felújított alsó vár nagyon romantikus, ott szinte az egész épületet meg lehet kerülni a várfalakon. Ennek a területnek a felújítása a közel jövőben várható, így a kiállítótér ezzel növekedni fog.

Ékes bizonyítéka annak, hogy nem kell mindenáron a romot konzerválni, hanem érdemes nagyot álmodni és inkább építeni. Nagyon igényesen helyreállították a belső részt és a termeket. Ajánlom mindenkinek. ha egy pici affinitást is érez a történelemhez. A Diósgyőri Várban jártam a felújítása előtt is, de össze sem lehet hasonlítani a mostani állapotával.

A felújítása nagyon jól sikerült és kiállítás is esztétikus. A még nem felújított alsó vár nagyon romantikus, ott szinte az egész épületet meg lehet kerülni a várfalakon. Ennek a területnek a felújítása a közel jövőben várható, így a kiállítótér ezzel növekedni fog. Egyszerűen gyönyörű és kihagyhatatlan. Kíváncsian várom a várrekonstrukció folytatását.

És ha már Diósgyőr és vár, a mellé épített Lovagi Tornák teréről sem szabad megfeledkezni, ahol koncerteket és díjugrató versenyeket rendeznek. Lenyűgöző látvány, kellemes légkör, segítőkész alkalmazottak, gyönyörű hangzás a koncert alatt, nem magas az ár- érték arány, maradjon is így.. sok vendéget hoz a bükk lábának ez a gyöngyszeme. ;

A középkori vár romja és helyreállított építményei önmagukban is élő múzeumnak tekinthetők. A 2500 négyzetméter alapterületű palota valaha mintegy 50 helyiséget magában foglaló, vastag falú, hatalmas épületéből csak négy magas torony és az őket összekötő épületszárnyak földszintje, s néhol emeleti romja áll. A vár külső fala körbejárható. A kazamatában található Közép-Európa legnagyobb lélekszámú panoptikuma, melyben hat életkép mutatja be a XIV. századi középkori életet. Rekonstruáltak egy régi kemencét, és természetesen van egy mély kút, ahová a látogatók aprópénzt dobálnak a visszatérés reményében.

A diósgyőri vár fontos kulturális helyszín: évtizedek óta otthona többek között a Dixieland Fesztiválnak, a Kaláka Nemzetközi Folkfesztiválnak, a Várjátékoknak, a Történelmi Forgatagnak, színházi és operaelőadásoknak, a Várszínházi estéknek és már egyik játszóhelye a Miskolci Operafesztiválnak is.

Ha valaki Miskolcon jár, ne hagyja ki a csodaszép környezetben található Diósgyőri vár meglátogatását.

Számomra mindig öröm látni, hogy a történelem egy csipetnyi darabját ily módon megőrizzük az utókornak. Szerintem a Diósgyőri vár mindent megadhat azok számára, akiket egy vár túra érdekel.Videó


Légi videó, Diósgyőri vár átadása felújítás után 01.

LinkSéta a diósgyőri várban

LinkA diósgyőri vár a középkorban

LinkDiósgyőri vár 2015

LinkKépgaléria
-

*****MISKOLC


Miskolc Észak-Magyarország legnagyobb városa, Budapest, Debrecen és Szeged után Magyarország negyedik legnépesebb városa. A környék Európa egyik legrégebben lakott területe, s 1365-ben Nagy Lajos királytól kapott városi rangot. A szocialista időszakban Magyarország egyik legjelentősebb iparvárosaként élt a köztudatban, ebben az időben érte el legnagyobb kiterjedését - számos szomszédos település, köztük a középkorban az uradalom székhelyéül szolgáló Diósgyőr hozzácsatolásával - és legnagyobb népességszámát is.

A rendszerváltás óta kulturális és idegenforgalmi szerepét igyekszik erősíteni; ebből a szempontból főbb látványosságai közé tartoznak a miskolctapolcai Barlangfürdő, a diósgyőri vár, a lillafüredi Palotaszálló és a Miskolci Nemzeti Színház, illetve a Bükki Nemzeti Park.

A város a Bükk-vidék keleti részén, abba ,,beágyazódva", a Szinva, Hejő és a Sajó völgyében, különböző természeti és gazdasági tájegységek találkozásánál épült. A város kivételes szépségét e csodás fekvése miatt is köszönheti. A Sajó, a Bódva és a Hernád összeolvadó völgysíkja, a Miskolci kapu ősidők óta jelentős áru- és személyforgalom színtere.

Az 1990-es évek a miskolci nehézipar hanyatlását hozták. A város népessége csökkenni kezdett, s Debrecen vette át helyét az ország második legnépesebb városaként. A 2000-es évektől folyamatos fejlődés volt megfigyelhető a városban, amivel az acélváros mítoszról a kultúra és turizmus városává válna Miskolc.

Miskolc történelmi belvárosa műemlék jellegű épületekben kevésbé gazdag, mint más városoké, a 19. század hangulatát tulajdonképpen csak a sétálóutca jellegű főutca (Széchenyi István út) és az ennek folytatásában elterülő Városház tér őrzi.

A Belváros legjelentősebb útja a városrész teljes hosszán áthúzódó Széchenyi István út, amely a Tiszai pályaudvar felé vezető Bajcsy-Zsilinszky út folytatása. A Városház tér és a Szinvapark közti szakasz 1984 óta sétálóutca, csak a villamosok közlekednek itt. Ez az úgynevezett ,,Főutca", amelynek hangulata a 19. századot idézi.

A Széchenyi utcát gyakran tartják Európa leghosszabb főutcájának, ez azonban pontatlan, mivel a Széchenyi utca maga csak körülbelül 1 kilométer hosszú, és még Miskolcon belül is több utca van, aminek a hossza ennek többszöröse. Az azonban igaz, hogy a Széchenyi utca egyike annak a kilenc utcának, amelyek egymás egyenes folytatásaként kelet-nyugati irányban csaknem az egész várost átszelik, egy összességében 12 km hosszú utcát formálva (ebből azonban a köznyelv főutcának csak a Széchenyi utcát nevezi).

A Városház tér az Avas hegy közelségében, a Széchenyi utca nyugati végén, tőle északra terül el. Itt áll a romantikus stílusú városháza és a klasszicista megyeháza.

Belvárosi sétánkat az 1871-ben épült, majd a 2012-ben befejeződött építészeti átalakítások után a mai arculatát elnyerő Városháza elől kezdtük, amely a város egyik legforgalmasabb pontján
található. A Széchényi út jelentős része sétálóutcaként működik, szebbnél szebb épületekkel és üzletekkel. A város legnagyobb sétálóutcáján, a Széchényi úton végighaladva, megcsodálhattuk a Belváros turisztikai látványosságait, a sok kulturális és egyházi építményt, templomait, középületeit és köztéri szobrait.

Belvárosi sétánk során gyönyörű rendezett belvárost láthattunk, akik már korábban is jártunk erre, rá se ismertünk a régi állapotokra, kellemes kikapcsolódás volt délutáni sétánkhoz. Sok szép hely, látványosság egy helyen. A belváros maga csodálatos. Nagyon szépen rendben tartott parkok, zöld ligetek, fák és virágok, a ma már tiszta Színva patak a Szinva parkkal és Színva terasszal csodálatos élmény volt valamennyiünknek. Helyieknek a Miskolchoz való tartozás erejét hordozza magában, noha máshonnan érkező érdeklődőknek is hasonló élményeket nyújthat. Aki pedig Miskolcra jön, annak kihagyhatatlan, nem csak a mindennap arra járók csodálkoznak le időről időre a szépségén, hanem a városba érkezők körében is kedvelt.

Összegezve, nagyon érdekes, jó időben nagyon kellemes séta volt, rengeteg látnivalóval. Különleges érték egy különleges helyen, a belváros kellős közepén. Le a kalappal Idegenvezetőink előtt, akik velünk voltak, mert a látnivalók lebilincselőek voltak.Videó


Miskolc, ahogyan még sosem látta

LinkMiskolc - Hungary

LinkMiskolc, Hungary 2015

LinkMiskolc City, HUNGARY 2017

LinkMiskolc - Miskolctapolca Cave Bath - Castle of Diósgyőr - Lillafüred, Hunguest Hotel Palota

LinkA mi városunk, Miskolc - 1. rész 1981

LinkKépgaléria 
 
0 komment , kategória:  OMNYE  
Tisza-tó
  2018-09-07 19:30:37, péntek
 
 TISZA-TÓ


A Tisza-tó a vízi- és ökoturizmus "zászlóshajója" a végtelennek tűnő Alföldön. A Tisza szabályozott kiöntése, a vízi, vízközeli élőhelyek varázslatos szőttese. A Vízisétány és Tanösvény egy vízre szerkesztett dongaúton fut és csónakokon kívül a poroszlói kikötőből közlekedő kishajón is megközelíthető. Fő attrakciója a gazdag madárvilág.

A 127 km2 kiterjedésű Tisza-tó Magyarország második legnagyobb összefüggő vízfelülete, az általa nyújtott lehetőségek száma alapján viszont nyugodtan tekinthetjük elsőnek. A fürödni és napozni vágyó családtól, a lelkes horgászon és vadászon keresztül a megszállott ornitológusig itt szinte mindenki megtalálhatja a számára ideális elfoglaltságot. Az észak-nyugati részen található tiszafüredi Madárrezervátum európai jelentőségű élőhely, ahol mintegy 200 madárfaj található, így az ornitológusok igazi paradicsoma. A Sarudi-medence szintén egyedülálló adottságokkal rendelkezik. Gazdag állat- és növényvilágával, apró holtágaival, csatornáival és szigeteivel az igazi, érintetlen természet látszatát kelti. Ideális hely a csónakázni, horgászni, vadászni vagy egyszerűen csak pihenni vágyók számára. Az aktívabb pihenés kedvelői olyan népszerű motoros vízisportokat (pl. jet-ski) is űzhetnek, melyre máshol nincs lehetőségük. A pihenni és gyógyulni vágyóknak számos lehetőségük van élvezni a főként ízületi és mozgásszervi megbetegedések kezelésére szolgáló termál- és gyógyfürdők jótékony hatását. Akik a környéket gyalog, kerékpárral, esetleg lóháton kívánják bebarangolni, lenyűgöző tájakkal, falvakkal és gazdag kulturális emlékekkel találkozhatnak. Az alföldi népi kultúra értékeit nemcsak a múzeumokban, hanem az élő valóságban is meg lehet tapasztalni.

Magyarországon egy re több utazónak kapcsolódik élménye ehhez a névhez. Egyre többen tudják, hogy a természetben, egy különleges vízi világban kínál számtalan aktív kikapcsolódási lehetőséget ez a térség az Alföld és a Bükk hegység találkozásánál. A térség peremén hangulatos fürdők egészítik ki a természetközeli élményeket. A Tisza-tó és az itt található települések, túrisztkai szolgáltatók tudatosan törekednek arra, hogy a természet megismerésének élményét minél többféle formában tudják kínálni az ide látogatóknak. Az elmúlt időszakban sok "leg" attrakció készült itt el, s várhatóan ez a sor még tovább fog bővülni. Itt épült mag Magyarország leghosszabb pallóutas tanösvénye, a Tisza-tavi Vízi Sétány és itt van a legtöbb díjat nyert Tiszavirág Ártéri Sétaút is. Tiszafüreden található hazánk egyetlen igazi kalandszigete, s egyben egyik legnagyobb kalandparkja. A Tisza-tó látogató központja a Tisza-tavi Ökocentrum foglalja magába Európa legnagyobb édesvízi akvárium rendszerét. A Tisza Balneum Hotel büszkélkedik a a világ egyik legszebb panorámájú medencéjével, és a Tisza-tó Közép-Európa egyik legváltozatosabb horgászvize is. A sor tovább folytatódik, hiszen elkészült a Tisza-tavi Kerékpáros Centrum, mely Magyarország legnagyobb ilyen funkciójú létesítménye. Az előzőek ellenére a legek elsősorban a látogatók idecsábítására szolgálnak, hiszen a fő attrakció maga a TERMÉSZET. Igen, így nagybetűvel, hiszen egy olyan különleges vízi világ ez, melyet Közép-Európában máshol nem találunk meg. A természet és az ember közösen hozta itt létre az élőhelyek olyan szövevényét, mely jól bejárható a hangulatos vízi ösvényeken és a szigetek útvesztőin. A sok természeti élményhez jutó vendég mellett 200 madárfaj, 50 halfaj és több mint 30 szitakötőfaj is jól érzi magát itt.Ez a vízi világ a természetről szól, de arról a természetről, melynek bárki részesévé válhat kenuban evezve, hajóban ülve, kerékpáron tekerve, ösvényeken sétálva.

A Tisza-tó térsége nemcsak felszíni vizekben gazdag, hanem felszín alatti termálvizekben is, így természetesen a tó közelében is több hangulatos termál- és gyógyfürdő található, melyek közül kiemelkedik a tiszaújvárosi, a tiszacsegei és a berekfürdői.Videó


Tisza tó

LinkTisza tavi vízi kirándulás

LinkTiszafüred, a Tisza-tó fővárosa

LinkTisza-tavi Ökocentrum

LinkTisza tavi Ökocentrum Poroszló

LinkKépgaléria
 
 
0 komment , kategória:  OMNYE  
Ipolytarnóc & Abasár
  2018-09-07 17:15:51, péntek
 
 


IPOLYTARNÓC


Ipolytarnóc Nógrád megye legészakibb települése, az Ipoly bal partján terül el, határában kezdődik a folyó völgyének magyarországi szakasza, amely itt keresztezi a szlovák-magyar szárazföldi országhatárt.

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület világhírű őslénytani lelőhely, egy 20 millió évvel ezelőtti vulkáni katasztrófa során betemetett ,,ősvilági Pompeii", nem csoda, hogy Európa Diplomás. A terület tudományos vizsgálatai 1836-ban kezdődtek el, 1944 óta védett. A magyar állam tulajdonában és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében levő 510 hektáros előfordulás földtani örökségét különleges interpretációban mutatja be látogatóinak, a geoturizmus kedvelt kirándulóhelye.

A terület legfontosabb ősmaradványai: cápafogakkal hintett tengerparti föveny, szubtrópusi erdő hatalmas, megkövesedett fái, egzotikus növénylenyomatok, ősvilági élőlények lábnyomai, a vulkáni tufa áradatában összesült maradványok: Cápafogas homokkő, Ősállatok lábnyomai, Kövesedett fák, Levéllenyomatok.

A terület tudományos vizsgálatai 1836-ban kezdődtek el, a feltárások - kisebb-nagyobb szünetekkel - ma is tartanak.

A magyar Pompei

Az ipolytarnóci ősmaradványokat bemutató színvonalas kiállítást hívják ,,magyar Pompei"-nek is, de a fiatalabbak számára egyértelműen ez a magyar Jurassic Park. Ez az Európa Diplomás, Világörökség várományos Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület, Magyarország 7 zöld csodájának egyike, a határokon átívelő Novohrad-Nógrád Geopark legnépszerűbb látványossága.

Cápafogakkal hintett tengerparti föveny, szubtrópusi erdő hatalmas, megkövesedett fái, egzotikus növénylenyomatok, ősvilági szörnyek lábnyomai, a területet elpusztító vulkáni tufa áradatában megkövesedett maradványok 20 millió éves emlékhelye, mindez egy rendkívül színvonalas XXI. századi látogatóközpontban, ahol 4D moziban idézhetjük fel a több millió évvel ezelőtti világot, de a mai fák lombkoronájában is tehetünk egy sétát.

Csodálatos környezet, különleges program és kikapcsolódás az egész családnak!


Ipolytarnóci Ősmaradványok

LinkIpolytarnóc Ősmaradványok - természeti csoda - Egy perc Magyarország

LinkIpolytarnóc - 3Dmozi

Link4Dmozi-Intro-Ipolytarnoc

LinkIpolytarnóci Ősmaradványok

Link


Képgaléria


-
*****


ABASÁR


Abasár község az Észak-Magyarországi régióban, Heves megyében, a Gyöngyösi járásban. A Mátrai borvidék meghatározó települése. Itt található Magyarország legmagasabban fekvő szőlőtermesztő vidéke, a Sár-hegy.

A Mátra déli lábánál, Budapesttől 90 km-re, Gyöngyöstől 8 kilométerre északkeletre, a Sár-hegy lejtőjén, illetve a Bene-patak völgyében helyezkedik el.

A környék már i. e. 2500 körül lakott volt. A település eredeti neve Saár volt, először 1261-ben említették. Egészen 1522-ig az Aba nemzetség birtoka volt, ők I. Istvántól kapták ezt a területet. Magát a falut Csaba nádor és fia, Aba Sámuel alapították. Aba Sámuel monostort is alapított itt, ahol 1044-ben őt magát is eltemették. A falu a 14. században a Csobánka család tulajdonába került, majd a Kompolthy családé lett, akiktől 1552-ben került az Országh család birtokai közé.

A török időkben a község fejlődése megtorpant, csak a 18. századtól indult virágzásnak a falu újra. A 19. századig a lakók főként szőlőtermesztéssel foglalkoztak. Abasár 1848-is zsellérfalu volt. A mai napig is sokan a szőlőoltvány-, és bortermelésből élnek a faluban.


Videó

Jártam sárban Abasárban

LinkAbasár - Szent Anna kápolna

LinkAbasár

LinkABASAR Sarbojonin 2016

LinkPálinkás pincészet

LinkKépgaléria

 
 
0 komment , kategória:  OMNYE  
Mezőkövesd
  2018-09-06 21:15:32, csütörtök
 
 MEZŐKÖVESD


Mezőkövesd közel 17 ezer lakosával a Bükk-hegység déli lábánál, az Alföld és az Északi Közép-hegység találkozásánál fekvő település, amelyről az első írásos emlékek a XIII. században keletkeztek. Mátyás király 1464-ben pecsétet és városi rangot adományozott a településnek. Mezőkövesd arculatában , szerkezetében és építészetében a mezőgazdaság, a fejlett ipari, valamint a kulturális-turisztikai jegyek egyaránt megtalálhatók.

Mezőkövesd idegenforgalmi vonzerejét nem csak a matyó gyökereknek köszönheti. A városról sokaknak a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő jut eszébe. Kiváló gyógyhatásfokának köszönhetően az első három hazai gyógyfürdő között említik. Az állam kőolajkutató fúrások során a mélyből olaj helyett termálvíz tört fel.

A Zsóry-fürdő 22 medencével várja vendégeit. A több mint 75 éves fürdő 60 fokos vizének kéntartalma az egyik legmagasabb Magyarországon, melyet 1968-ban nyilvánítottak gyógyvízzé. mely reumás és izületi megbetegedések, különböző női betegségek enyhítésére, gyógyítására, valamint műtétek utókezelésére alkalmas. Egyedülálló gyógyvize és a fürdőhöz tartozó üdülőterület 2013-tól gyógyhely minősítést kapott.

A Zsóry-fürdőhöz közeli Hajnal Hotel, ahol a szállásunk is volt, minősített saját gyógyvízforrású gyógymedencéjével ugyancsak várja a gyógyulásra és pihenésre vágyókat. A Hajnal Hotel a régió legfelszereltebb gyógyászati részlegével egész évben várja Vendégeit.

Napjaink Mezőkövesdje őrzi népi hagyományait "Matyóföld" fővárosaként. Élő öröksége méltán került fel az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Reprezentativ listájára. Mezőkövesd iskoláival, színvonalas sportlétesítményeivel és más intézményeivel megfelel a 21. század városaival szemben támasztott követelményeknek is.

A térség gazdasági, kulturális, közlekedési központja. Évtizedek óta egyre többen választják Mezőkövesdet ,,Matyóföld szíve"-ként emlegetett várost pihenés, gyógyulás, nyaralás, üdülés, szórakozás céljából. A bükkaljai táj szépsége, Mezőkövesd természeti adottságai - gyógyvize, standfürdője, jó levegője, fekvése - méltán vonzották, vonzzák a pihenni, üdülni és kikapcsolódni vágyókat. Mezőkövesd a pihenés, felüdülés céljából idelátogatók mellett tárt karokkal várja a gyógyulni vágyókat is évente több százezren élvezik a gyógyvíz jótékony hatását.

A város sokszínű programokat kínál a turistáknak egész évben: kulturális események, rendezvények, fesztiválok, gasztronómiai élvezetek, sport, szórakozás.

Mezőkövesd nyitott, vendégszerető település, ahol az itt élők és az ideérkező vendégek egyaránt jól érezhetik magukat.

Kedves kis mese szól a hímzések eredetéről:

"Egy matyó lánynak az Ördög elrabolta az anyját és szerelmét. Kétségbeesett könyörgésére megígérte neki, hogy visszaadja szeretteit, de csak akkor, ha télvíz idején az ölében elviszi a templom elé a nyár összes virágait.A lány Istentől sugallt gondolatra ráhímezte a mezők virágait kötényére és elvitte azokat, majd visszakapta anyját és szerelmét."Mezőkövesd: 20 évvel ezelőtt és most

LinkZsóryfürdő Mezőkövesd

LinkZsóry élményfürdő bemutató film

Link
Képgaléria. . . . . . . 
 
0 komment , kategória:  OMNYE  
Gödöllő
  2018-09-06 19:30:45, csütörtök
 
 GÖDÖLLŐ - KIRÁLYI KASTÉLY


Gödöllő legismertebb nevezetessége a Grassalkovich-kastély.

Fertőd után ez a legismertebb és legszebb magyarországi barokk kastély, amely ma már újra régi pompájában várja a látogatókat. Mária Terézia is járt itt, s előszeretettel pihente ki fáradalmait Gödöllőn Ferenc József és Sisi is. Sisi halálának közelgő 120. évfordulója is indokolta, hogy a kastélyt újra felkeressük.

Magyarország legnagyobb barokk kastélya, a folyamatosan megujuló Gödöllői Királyi Kastély történelmi és műemléki szempontból is kiemelkedő értéke hazánknak. Olyan közeg, ahol békésen megfér egymás mellett a kulturális, turisztikai és protokolláris funkció - mindez családbarát szolgáltatásokkal fűszerezve.

Építtetője Mária Terézia kancelláriaminisztere, Grassalkovich Antal. Az Osztrák-Magyar Monarchia idején Erzsébet királyné kedvelt pihenőhelyeként szolgált a kastély. A II. világháború után szovjet laktanya és szociális otthon működött benne, s ez az épület lassú pusztulásához vezetett. A kastély együttes felujítása az 1990-es évek elején kezdődött és 1996 óta fogad látogatókat. Ma Magyarország egyik legvonzóbb, legizgalmasabb intézménye és turisztikai célpontja.A Gödöllői Királyi Kastély

LinkGödöllő

LinkMária Terézia és Erzsébet királyné a Gödöllői Királyi Kastélyban

LinkKépgaléria
Jobb klikk esetén bármely fenti kép KÉPERNYŐ MÉRETBEN, NAGYSÁGBAN is megtekinthető!!!


Képgaléria /összes kép/


A képtár az első képre kattintva indul, utána egyesével váltható, vagy a jobb felső részben a Vetítés jellel automatikus! A bejelentkezéshez regisztráció szükséges, mivel ennek hiányában a Szolgáltató megtagadhatja a hozzáférést.

Link


 
 
0 komment , kategória:  OMNYE  
Farsang és tél búcsúztató
  2018-03-05 21:00:02, hétfő
 
 FARSANG ÉS TÉLBÚCSÚZTATÓ
Kellemes családias hangulat, remek menü, farsangi disznótoros, MOL-OMNYE kabaré és diszkó! Így búcsúztattuk hétvégi rendezvényünkön a farsangot és a telet.

Nem voltak különösebb sztárvendégeink, de nem is kellett ide semmi, hogy jól érezzük magunkat.

Szinte mindent mi csináltunk, a vacsora előkészületektől kezdve a teremberendezésen keresztül a műsorig bezárólag, remek kollégáink a színpadon is kiválót alkottak.

Közel egy órás "Ujra itt van a nagycsapat" Pogány Gyula vezetésével ők írták és ők is adták elő MOL nosztalgiás kabaré összeállításukat és annak "fiatalos" humoros módon való előadását fergeteges jó hangulatban néztük végig. Természetesen a vastaps nem maradt el!

A siker óriási volt, a mai magyar humor is megírigyelhette volna.

Az est befejezése képen a talp alá valót Cseh Béla Dj, a MOL korábbi (EBK) igazgatója szolgáltatta, ifjú korunk felejthetetlen dalainak tolmácsolásával.

Lényeg a lényeg , minden jó volt, minden remek volt, több ennél már nem is kell. Jó érzés volt valamennyi volt kollégának részese lenni ennek a ma már hagyományos eseménynek!"... Újra itt van, újra itt van, újra itt van a nagy csapat,
Csapjad össze, csapjad össze, csapjad össze a mancsodat!
Újra hallom, újra hallom, újra hallom a hangokat.
Légy a vendégünk, légy az emlékünk,
Ünnepeljük meg a nagy találkozást,
És hogy elférjünk, arra megkérünk,
Ne csinálj felfordulást.

Szép leányok, szép leányok, szép leányok ne sírjatok,
Hullanak már, hullanak már, hullanak már a csillagok.
És mi mégis, és mi mégis, és mi mégis itt vagyunk.
Légy a vendégünk, légy az emlékünk,
Ünnepeljük meg a nagy találkozást,
És hogy elférjünk, arra megkérünk,
Ne csinálj felfordulást."


"Újra itt van a nagy csapat"

Link

Link


Link


"Jenő, gondolod, hogy húsz év múlva is lesz még OMNYE?" - Télbúcsúztató buli az olajos nyugdíjasoknál

Link
Foto: Kőszegi Zsuzsanna & Novák Ferenc


 
 
0 komment , kategória:  OMNYE  
Elhunyt Pergel József
  2018-02-21 17:30:09, szerda
 
 Elhunyt Pergel József


Életének 70. évében 2017. február 13-án hajnalban volt kollégánk és barátunk, Pergel József gépészmérnök végleg eltávozott sorainkból. T

Felejthetetlen halottunk, volt kollégánk és barátunk hamvait február 20-án kedden 11 órakor az Érdi Temetőben a római katolitikus gyászszertartás szerint helyeztük örök nyugalomra.

Józsi fényes szakmai pályát futott be, vele együtt világszínvonalú fejlesztések részesei lehettünk. Az ország legnagyobb vállalatának egyik meghatározó vezetőjeként kivívta a szakma és valamennyi munkatársai megbecsülését.

Sírjánál Nádasy István, örökös elnökünk mondott búcsúbeszédet.

Halála nagy veszteség mindannyiunk számára.

Mély fájdalommal búcsúzunk tőle!

Nyugodjék békében!Az OMNYE vezetősége nevében Nádasy István elnök búcsúztató beszéde:

Tisztelt Pergel család, kedves Ágnes asszony, tisztelt Gyászoló közösség!

Ezen a februári hajnalon bekövetkezett az, amitől régóta tartottunk, s csak reméltük mégsem fog megtörténni. Jóska elvesztette a több mint tíz éve tartó, kemény, fájdalmakkal és lemondással teli harcát, amelyet szinte zokszó nélkül, csendesen, méltósággal és fegyelmezetten vívott meg, úgy, ahogy egész életében élt.

Jóskát 1972-ben ismertük meg, miután technikumi végzettséggel a budapesti Műszaki Egyetemen gépészmérnöki diplomát szerzett és a DKV ösztöndíjával a zsebében jelentkezett a Gépészeti Karbantartási Osztályon. Kezdő lépéseit üzemmérnöki feladatok elvégzésével tette meg, majd választhatott a tervező mérnöki és egy karbantartó műhely irányítása között. Ő ezt az utóbbit választotta, s 13 éven keresztül irányította a legösszetettebb tevékenységet végző Géplakatos Műhelyt, főművezetőként. Ebben az időszakban az ott folyó tevékenység szervezettségében, hatékonyságában, műszaki színvonalában jelentősen megerősödött.

Éppen csak villanásszerűen: valamennyi szivattyú tengelytömítésének átállítása mechanikus tömszelencékre, a forgógépes diagnosztikai rendszer bevezetése, a műhely technikai felszereltségének növelése, stb. Mint mindig voltak sikereink és kudarcaink. Visszaemlékezve volt olyan keserves időszak, amikor alig tudtunk megbirkózni meghatározó szivattyúk sorozatos visszatérő hibáival. Felkészültsége, alapossága és rendszerszemlélete segítségével feltárta a hibák gyökereit, melyek üzemi technológiákból eredtek.

Az új karbantartó műhely terveztetésében, az átköltözésben és annak belakásában tevékenyen részt vett, ott folytatva főművezetői feladatainak végrehajtását, mikor is egy váratlan haláleset okán felkértük a Műszaki Ellenőrzési Osztály vezetésére, amit 1986 és 90 között látott el, tovább fejlesztve a diagnosztikai vizsgálatok körét és emelve azok színvonalát. Elsőként alkalmazta az osztály a számítógépet adatok feldolgozására, tárolására.

1990-ben visszakerült a műhelyekhez, de most már a 200 főt számláló Gépészeti Karbantartó Műhelycsoport vezetőjeként. Ebben az időszakban kellett helytállnia a nagyjavítási ciklusidők csökkentési követelményivel-ez a vállalatvezetés elvárása volt-, és az üzemi technológiák nagyfokú fejlődése és változatossága által támasztott igényekkel szemben. Gondolok itt elsősorban az FCC, HDS Ref. 4 üzemekre. Ebben az időszakban többek között, érdemben segítette a nagyjavítási programok számítógéppel támogatott összeállítását és az Üzemfenntartási Irányítási Rendszer bevezetését, működésének elindítását

A magyar olajipar társasággá szervezése, szerintem indokolatlanul, csak és kizárólag mások példájának követése által vezérelve - átmenetileg - megakasztotta a finomítói karbantartás fejlődését. Az akkori szellemi és fizikai állomány bőven meg tudott volna felelni egy a részvénytársaság által támasztott teljesítmény követelményeknek. Megkezdődtek a kényszerű kiszervezések, melyek eredményeként elvesztett a finomító több tucat, a körülményeket, a technológiát jól ismerő szakmunkást.

Egy rövid ideig a gépészeti, építészeti és villamos karbantartók vezetésével bízták meg, majd kényszerűen végre kellett hajtania, ill. megszerveznie a kiszervezéseket. Ebben a legnagyobb falat a Dunafiksz Kft. megalapítása és működtetése volt. Ezt a teljesen új közgazdasági és pénzügyi felkészültséget is igénylő feladatot is kiválóan megoldotta. A Kft sorsát azonban nem Százhalombattán döntötték el. Annak ellenére, hogy a közel 300 fős Kft. zavar nélkül ellátta a karbantartási feladatait, több milliárd nyereséget produkált, áldozatul esett a "csak egy szerviz cég legyen" döntésnek.

Ezt követően visszakerült a finomító kötelékébe, ahol létesítmény felügyeletet látott el. Ekkor történt meg a SAP R3-ra való átállás, az ezzel kommunikálni tudó állapotfelügyeleti rendszer létrehozása. Utolsó egy éves időszakban gazdálkodásprogramozást látott el, majd 2009-ben nyugdíjas lett. Mi feltétlen indokoltnak, ő megtisztelőnek tartotta, hogy elnyerte a MOL Életpálya elismerést.
A GTE Százhalombattai Szervezete munkáját a kezdetektől támogatta, munkájában aktívan részt vett és 9 éven át annak titkári funkcióját látta el.

Nyugdíjba vonulása után tagja lett az Olajipari Műszaki Nyugdíjasok Egyesületének. Ott sem csupán tag volt, hanem színesítette, gazdagította annak életét. Az általa összeállított kvíz játékokat ötletesen vezette le. Én magam soha sem fogom elfelejteni azt, amikor fanyar humorral tájékoztatott bennünket betegségéről.

Nem vetette meg a kétkezi munkát, két családi házat épített sajátkezüleg, s el tudott végezni minden házkörüli munkát, amolyan ezermester módján.

Érdemeit koránt sem teljességgel összefoglalva elmondhatom, hogy:
• Gondolkodásában a logikus, bizonyítható, rendszerben összetartozó témákat kereste és találta meg, majd ezek alapján szervezte meg a munkákat, s hajtatta azokat végre.
• A feladatok végrehajtásához gondoskodott megfelelő eszközökről, követve a technikai fejlődést.
• A technikai folyamatok mellett lefektette a javítási műveletsorokat, rögzítve a hozzájuk tartozó időszükségletet
• Soha nem feledkezett meg munkatársairól mind a munkakörülmények, mind a szakmai továbbképzés, mind az érdekeik képviselete tekintetében. Nem csak biztatta szakmunkásait a továbbképzésre, hanem szabályozott keretek között oktatta is őket. Ugyanakkor saját magát is képezte. Új munkaköreinek ellátásához tartozó igényeknek megfelelően megtanult angolul, megszerezte a hegesztő szakmérnöki diplomát és a mérnök közgazdász képesítést is.
• több műszaki újítás ötletgazdája, az újítások rendszeres bírálója.
• Minden vonatkozásban a tisztaság, a nyíltság és a nyitottság, a becsületesség, és a korrektség jellemezte, amihez szerénység tű éles memória társult. Nem véletlenül hívták tréfásan családi lexikonnak otthonában.
• Nem véletlenül nem tudok egyetlen olyan esetről sem, melyben őt az elmarasztalásnak akárcsak az árnyéka is vetődött volna.
• Elismertsége egyöntetű és vitathatatlan.

Kedves Jóska szomorúak vagyunk, hogy elmentél, nekünk is fájt, hogy szenvedned kellett köszönjük, hogy ismerhettünk, hogy veled együtt dolgozhattunk. Ígérjük emlékedet megőrizzük.
Nyugodjál Békében!Alex Tamás&Sztankay István: BÚCSÚDAL


Itt állunk mind, úgy hallgatunk.
Mit mondhatnánk? Nincs szavunk.
Szíved nem él, hová lettél?
Egyedül mentél.

Már csak emlék, kedves a kép,
Úgy nevettünk nem oly rég.
Tiéd sok tárgy, velünk maradt,
Itt voltál, igaz.

Most búcsúzunk, most sírhatunk,
Nem ölel (a) két karunk.
Fagyott a föld, a mély bezár,
Bennünk élsz tovább.
Fagyott a föld, a mély bezár,
Bennünk élsz tovább.

Megrendülten gondolunk rád,
Nem hisszük el, hogy nincs tovább.
Lehunyt szemed nem látja már:
Mindenütt virág.

Kint alszol majd a hideg télben,
Eszünkbe jutsz néha éjjel.
Nem vagy többé, nincs ilyen más,
Egyetlen voltál.

Itt állunk mind, úgy hallgatunk.
Mit mondhatnánk? Nincs szavunk.
Szíved nem él, hová lettél?
Egyedül mentél.

Már csak emlék, kedves a kép,
Úgy nevettünk nem oly rég.
Tiéd sok tárgy, velünk maradt,
Itt voltál, igaz.

Most búcsúzunk, most sírhatunk,
Nem ölel (a) két karunk.
Fagyott a föld, a mély bezár,
Bennünk élsz tovább.
Fagyott a föld, a mély bezár,
Bennünk élsz tovább.

Megrendülten gondolunk rád,
Nem hisszük el, hogy nincs tovább.
Lehunyt szemed nem látja már:
Mindenütt virág.

Kint alszol majd a hideg télben,
Eszünkbe jutsz néha éjjel.
Nem vagy többé, nincs ilyen más,
Egyetlen voltál.

Most búcsúzunk...


 
 
0 komment , kategória:  OMNYE  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 40 
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 19 db bejegyzés
e év: 56 db bejegyzés
Összes: 3800 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 640
  • e Hét: 8801
  • e Hónap: 19691
  • e Év: 52342
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.