Belépés
vorosrozsa66.blog.xfree.hu
"Nyisd ki a szemed a szépségnek körülötted, nyisd meg az elméd az élet csodáinak, nyisd meg a szíved azoknak, akik szeretnek és mindig légy hű önmagadhoz!&... Drót Erika
1966.11.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Otthoni praktikák étvágytalanság ellen
  2018-10-17 12:26:49, szerda
 
 


Otthoni praktikák étvágytalanság ellen


Az étvágytalanság gyakran csak átmeneti és visszafordítható, mert sokszor pszichológiai oka van: szorongás, stressz vagy depresszió.

Több betegség is vezethet rossz étvágyhoz, például a vírusos vagy bakteriális fertőzések, a pajzsmirigy-alulműködés, a krónikus májbetegségek, a hepatitis, a veseleállás, a szívbetegségek, vagy az elmezavar. Néhány betegségre felírt gyógyszer is lehet a probléma okozója.

Sokféle otthoni gyógymód van az étvágy javítására; a tartós étvágytalanság azonban, kiváltképp, ha jelentős súlyvesztéssel társul, komolyabb probléma lehet, amely orvosi kezelésre szorul.
10 otthoni praktika a rossz étvágy javítására:

1 Indiai egres

Az indiai egres vagy amla segít fellendíteni az emésztési zavarok okozta étvágytalanságot. Frissítőként hat az emésztőrendszerre, javítva az emésztőszervek működését és méregtelenítve a májat. Ha mézzel keverjük, csillapítja a hányingert és a hányást is.

Az indiai egres tele van C-vitaminnal, ezért ad egy löketet az immunrendszernek is, valamint segíti az ásványok felszívódását a szervezetben. Ez a két funkciója nagyon fontos, főleg a tápanyagszegény étrenden élők esetében.

Keverjünk össze két teáskanál indiai egreslevet, citromlevet és mézet egy bögre vízben! Fogyasszuk reggelente éhgyomorra legalább 3-4 hónapon át!

Ha indiai egresből készült port használunk, adjunk belőle egy evőkanálnyit egy pohár vízbe és hagyjuk állni egész éjszaka! Reggel adjunk hozzá két teáskanál citromlevet és egy csipet őrölt feketeborsot! Pár hónapig fogyasszuk rendszeresen, éhgyomorra!

Ezt a jellegzetes ízű, frissítő gyümölcsöt még savanyúság formájában is fogyaszthatjuk.

2, Gyömbér

A gyömbér kiváló megoldás az emésztési zavarok enyhítésére és az étvágy növelésére, plusz csillapítja a gyomorfájást is.

Adjunk egy csipet tengeri sót kb. fél teáskanál finomra aprított gyömbérhez! Fogyasszuk 8-10 napon át minden étkezés előtt félórával!

Készítsünk gyömbérteát: vágjunk kis darabokra 3-4 cm szárított gyömbért, majd forraljuk fel két bögre vízben! Ízlés szerint keverhetünk hozzá tejet vagy cukrot. Igyunk belőle napi több alkalommal!

3, Feketebors

A feketeborsot gyakran használják ayurvédikus orvosságként az emésztés és az étvágy javítására, valamint emésztési problémák kezelésére és a bélgáz csökkentésére.

A feketebors stimulálja az ízlelőbimbókat, amelyek pedig beindítják a hidroklórsav termelődését a gyomorban, ezzel elősegítve az emésztést. Emellett tartalmaz egy piperin nevű vegyületet, amely segíti a tápanyagok, többek között a szelén, a béta-karotin és a B-vitamin felszívódását.

Keverjünk össze egy evőkanál barnacukrot és fél teáskanál őrölt feketeborsot, és fogyasszuk rendszeresen pár napig!

Ne használjunk azonban feketeborsot gyomorfekély esetén vagy hasi műtétek után!

4, Kardamom

A kardamom szintén egy frissítő emésztésjavító növény. Enyhíti az emésztési zavart és a felfúvódást, valamint csökkenti a gyomorsavat. Ezek mellett az emésztőnedvek kiválasztásának elősegítésével javítja az étvágyat. A jótékony hatásai kiaknázásához adjunk őrölt kardamommagot vagy kardamomhüvelyt a szokásos teánkhoz!

5, Ajovan mag

Az ajovan mag javítja az étvágyat és segít az emésztési zavaron és a felfúvódáson az emésztési nedvek és enzimek kiválasztásának serkentésével.

A jótékony hatásaiért minden étkezés előtt félórával elrágcsálhatunk fél teáskanál ajovan magot.

Egy másik módszer: szórjunk három evőkanál ajovan magot némi citromlébe, és tartsuk száraz, sötét helyen, amíg teljesen ki nem szárad! Ezután keverjünk bele egy kis fekete sót! Fogyasszunk a keverékből egy teáskanálnyit langyos vízzel pár napig, napi két alkalommal!

6, Pitypanggyökér

A pitypanggyökér az étvágy- és emésztést javító hatásairól ismert, de segít a máj és az epehólyag problémáin is, plusz enyhe vízhajtó hatása van.

Készítsünk pitypanggyökérteát: forraljunk fel némi őrölt pitypanggyökeret egy bögre vízben kb. 5 perc alatt!
Szűrjük le a teát! Fogyasztás előtt mézzel édesíthetjük.

A pitypanggyökér sok bioboltban beszerezhető. Ha nő pitypang a kertünkben, szedjük le a gyökerét, tisztítsuk meg és vágjuk kis darabokra, majd süssük 95 fokon kb. két óráig!

Mielőtt elkezdjük használni a pitypanggyökeret, kérdezzünk meg egy orvost a megfelelő mennyiségről, és arról, hogy biztonságosan fogyasztható-e a gyógyszereink mellett!

7, Fokhagyma

A fokhagyma kiváló otthoni gyógyír a rossz étvágy kezelésére, mert stimulálja az emésztőrendszert.

Forraljunk fel 3-4 gerezd fokhagymát egy bögre vízben!
Szűrjük le a levet és csorgassuk bele egy fél citrom levét!
Igyunk a keverékből napi kétszer addig, amíg nem érzünk javulást!

8, Koriander

A koriander leve is javíthat az étvágyon, mert segíti az emésztőnedvek kiválasztását. Hatásos gyógymód az emésztőzavarok, a bélgáz, a hányinger, a vastagbélgyulladás és más problémák kezelésére.

Vonjuk ki a korianderlevelekből a levet, és igyunk belőle minden nap 1-2 evőkanállal, amíg nem érzünk javulást az étvágyunkban! Egy csipet sót és citromlevet is adhatunk hozzá.

9, Tamarindusz

A tamarindusz is javítja az étvágyat, valamint szélhajtó és hashajtó hatással rendelkezik. Kerüljük azonban a Malabár elnevezésű tamarinduszt, mert ez a változata elnyomja az étvágyat!

Adjunk cukrot, borsot, fahéjat és szegfűszeget előzőleg vízben megpuhított tamarinduszrosthoz! Igyunk a keverékből rendszeresen, és hamarosan javulni fog az étvágyunk!

10, Lucerna

A lucerna remek étvágygerjesztő, és természetes vér- és májtisztító. Mivel vízhajtó hatása van, jót tesz azoknak is, akik veseproblémákban szenvednek. A lucerna kiváló hatással van az általános egészségre, mivel gazdag A, B, C, D és K-vitaminban, kalciumban, magnéziumban, káliumban, foszforban, vasban, cinkben, folsavban és más tápanyagokban.

Készítsünk lucernateát: áztassunk egy teáskanál szárított lucernalevelet egy bögre forró vízbe 10-15 percig!
A lucerna magjait és csíráit felhasználhatjuk különféle ételek elkészítésekor is.
Fogyaszthatunk 1-2 ml lucernaoldatot is napi három alkalommal, amíg nem javul az állapotunk.

Ügyeljünk arra, hogy ne fogyasszunk túl sokat ebből a növényből! Legjobb, ha a használata előtt konzultálunk az orvosunkkal, mert káros lehet az autoimmun betegségekben, köszvényben és néhány más betegségben szenvedők egészségére!

Ezek mellett a házi praktikák mellett vannak még egyszerű módszerek az étvágy visszaállítására. Étkezzünk naponta gyakran, de fogyasszunk kis adagokat! Válasszuk a kedvenc ételeinket és sportoljunk rendszeresen! Ha a probléma továbbra is fennáll, forduljunk orvoshoz részletesebb kivizsgálásért és megfelelő kezelésért!

 
 
0 komment , kategória:  Dr.TIHANYI LÁSZLÓ   
10 gyógynövény, amelyet otthon is termeszthet
  2018-10-17 12:25:41, szerda
 
 


10 gyógynövény, amelyet otthon is termeszthet


Ezek a legegyszerűbb otthon is termeszthető növények közé tartoznak. Ha otthon növeszti, akkor olcsóbb is és frissebb, organikus eredetű, emellett mindig kéznél van, ha szükség van rá.

A legtöbb gyógy- és fűszernövény antioxidáns, fertőtlenítő és szélhajtó hatású. Ezen túl a kertészkedés remek edzési forma, amely fitten tartja testét és lenyugtatja elméjét.

Kutatások kimutatták, hogy a gyógy- és fűszernövények kulcsfontosságúak az egészség megőrzésében és a betegségek megelőzésében. Ahelyett hogy a piacon megvásárolná ezeket, az udvaron, a konyhakertben vagy akár a lakásban is termeszthetőek.
A 10 leghatásosabb gyógynövény, amelyet otthon is termeszthet:

1. Bazsalikom

A bazsalikomot gyakran használják a főzéshez, emellett orvosi felhasználása is van és könnyedén termeszthető a konyhakertben is.

Ültessen el bazsalikom magvakat egy meleg napos helyen és rendszeresen öntözze, hogy megtartsa nedvességét a föld felmelegedése után is. A bazsalikom rendkívül érzékeny a hidegre, ahhoz, hogy ettől megóvja, tartsa benn, vagy takarja le lepedővel hidegben.

Gyógyhatásai: A bazsalikom antioxidáns, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású. Emellett olyan tápanyagokban is gazdag, mint az A-, a C- és a K-vitamin, a mangán, a réz, a kalcium, a vas, a magnézium és az omega-3-zsírsavak.

Felhasználás: Bazsalikommal kezelhető a felfúvódás, az étvágytalanság, a bélgázok, a hányinger, a vágott sebek, a horzsolások, a fejfájás, a köhögés, az akne, a vesekövek és még sok más egészségügyi probléma is.

2. Petrezselyem

Az íze szempontjából a petrezselyem az egyik legjobb választás és a kiskertben is könnyedén termeszthető. A petrezselyem a nedves, jó vízelvezetésű talajt és a részleges árnyékot kedveli. A nap is jót tesz neki, de a földje nedves kell, hogy maradjon.

A kerti földbe vagy nagy cserepekbe ültesse. Az organikus trágya jót tesz neki. A növényt műanyag fóliával takarja le vagy vigye ne a házba télen.

Gyógyhatásai: A petrezselyem remek illóolajforrás, flavonoidokban és antioxidánsokban is gazdag. Emellett tartalmaz C-, B12-, K- és A-vitamin, illetve folsavat is.

Felhasználás: Petrezselyemmel kezelhetőek a húgyúti fertőzések (ÚTI), a vesekő, a szorulás, a sárgaság, a bélgázok, az emésztési zavarok, a kólika, a cukorbetegség, a köhögés, az asztma, az osteoarthritis és a magas vérnyomás is. Ezen felül afrodiziákumként és lehelet frissítőként is használják.

3. Menta

A menta nedves, árnyékos és napos helyeken is termeszthető. Öntözze rendszeresen és folyékony műtrágyát alkalmazzon. A növekvő menta palántákat nagy és mély cserepekbe ültesse, mivel rendkívül gyorsan nőnek.

Gyógyhatásai: A menta antioxidáns, köptető (a légutakat váladéktól megtisztító), izzasztó (izzadást serkentő), emésztésserkentő, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású. Emellett A- és C-vitaminban, illetve mangánban és vasban is gazdag.

Felhasználás: Mentával remekül kezelhetőek az emésztési zavarok, a hányás, az izomláz, a hasfájás, a gyomorfekély, a mellkasi fájdalom, az irritábilis bél szindróma (IBS), a láz, a fejfájás és a kellemetlen szájszag is.

4. Rozmaring

A rozmaring a kiskertben könnyen termeszthető. Legjobban a száraz, homokos földben nő és a semleges vagy lúgosabb pH-jú trágyát kedveli. Nagyon szereti a napsütést és nem bírja ki a túlzott nedvességet és a fagyot.

Gyógyhatásai: Antioxidáns és gyulladáscsökkentő összetevőkkel rendelkezik, sőt fitonutreineket, esszenciális zsírsavakat, antiallergén és összehúzó anyagokat, izzasztókat és stimulánsokat is tartalmaz. Ezen felül vasban, kalciumban és B6-vitaminban is rendkívül gazdag.

Felhasználás: Ezt az illatos növényt gyakran használják fejfájás, megfázás, depresszió, köszvény, reuma, korai kopaszodás, korpa, emésztési zavarok, izomfájdalmak és idegzsába kezelésére.

5. Zsálya

Egy másik fűszer- és gyógynövényként is használatos növény a zsálya. Száraz, termékeny talajban elegendő napfény mellett termeszthető. Télen a száraz beltéri levegőn túléli, de erős napsütésre van szüksége.

Gyógyhatásai: A zsálya természetes stimuláns, antibiotikum, összehúzó, tonizáló és szélhajtó. Emellett mikrobaölő, gyulladáscsökkentő, cukorbetegség enyhítő és magas vérnyomás csökkentő hatású is. Ezen felül különféle illóolajokat, flavonoidokat, illetve A- és K-vitamint is tartalmaz.

Felhasználás: A zsálya hatásosan használható az étvágytalanság, a puffadás, a gyomorfekély, a gyomorfájás, a depresszió, az ajak herpesz, az ínygyulladás (gingivitis), a fájdalmas menstruáció, az asztma és a túlzott izzadás kezelésére.

6. Kakukkfű

Kakukkfüvet szintén érdemes otthon a kertben termeszteni. Száraz, könnyű talajra és elegendő napfényre van szüksége. Bármilyen klímán nőhet, de a kemény téli időben takarja be, hogy ezzel is megóvja.

Gyógyhatásai: A kakukkfű hatásos antioxidáns, köptető, fertőtlenítő és antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik. Emellett kiváló C- és A-vitamin, illetve mangán, réz és rostforrás.

Felhasználás: Kakukkfűvel jól kezelhető a köhögés, az orrdugulás, az emésztési zavarok, a puffadás, az enyhe hasmenés, a lábujjköröm fertőzései, az akne, a köszvény, a kaparó torok és a hörghurut (bronchitis).

7. Levendula

A levendula száraz homokos földben és napon szépen nő. Kevés vagy semennyi trágyára van szüksége és megfelelő légáramlásra.

Kis cserépben is könnyedén termesztheti, óvja meg az erős nyári és téli szelektől. Télen helyezze át a cserepet a garázsba, vagy valamely meleg belső térbe.

Gyógyhatásai: Kellemes aromás illatának köszönhetően, szappanokhoz, samponokhoz, krémekhez és egyéb kozmetikai termékekhez használják a levendulát. Ezen felül gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és enyhe antidepresszáns hatású is.

Felhasználás: A levendulát a gyomorfájás, a felfúvódás, a vágott sebek és horzsolások, a kellemetlen lehelet, a migrén, a hányás, a fogfájás, a hányinger és a hajhullás kezelésére használják többek között. Adjon szárított levendulát egy kád fürdővízhez, hogy ezzel csökkentse a stresszt, az álmatlanságot és a kellemetlen testszagokat.

8. Oregano

Sok olasz, mexikói és spanyol étel elengedhetetlen fűszere az oregano. Egyszerű tárolókban is termeszthet oreganot, sok napsütésre és száraz talajra van szüksége. Nem szereti a párát a túlzott esőt vagy a túl sok öntözést.

Gyógyhatásai: Az oregano antioxidáns, baktériumölő, mikrobaölő, gyulladáscsökkentő, szél- és vízhajtó, köptető és enyhén feszesítő hatású. Emellett A-, C-, E- és K-vitaminokban, illetve rostban, mangánban, kalciumban, omega-3-zsírsavakban, niacinban, cinkben és magnéziumban gazdag.

Felhasználás: Oreganoval hatásosan kezelhető az egyszerű megfázás, az izomfájdalom, a torokkaparás, a láz, a hányás, az akne, a korpa, a hörghurut, az asztma, a fogfájás, a puffadás, a fejfájás, a fáradékonyság, a menstruációs görcsök és az étvágytalanság.

9. Citromfű

A citromfű citromos és mentás illata és friss megjelenése széppé teszi kertjét. Ez a növény gazdag, nedves, de nem ázott földben részleges vagy teljes napfényben nő.

Mind savas mind lúgos talajon elél, és kevés trágyára van csak szüksége. Lakásban is termeszthető, de legalább napi hat óra napfényre van szüksége. Emellett a citromfű nem viseli el a fagyot.

Gyógyhatásai: A citromfű természetes antioxidáns, vírusölő, összehúzó, daganatellenes, mikrobaölő, antihisztamin és görcsoldó hatású növény. A levelek számos egészséges anyagot tartalmaznak, mint a rozmaringsav, a kávésav, a fenolos összetevők és a flavonoidok.

Felhasználás: A citromfű kiválóan alkalmazható a herpesz, a gyomorpuffadás, a gyomorfájdalom, a migrén, a fogfájás, a rovarcsípés, a fejfájás, a láz, a megfázás, a köhögés, a menstruációs görcsök, az ADHD és az étvágytalanság kezelésére.

10. Kapor

A kapor egy illatos növény, amely széppé és kellemes illatúvá varázsolja a kertet. A kerti földben vagy nagy tárolókban termessze, száraz földben. Közvetlen napfényben gyorsan nő, azonban fontos a rendszeres öntözés. Kerülje a hideg és nedves területeket és óvja meg az erős széltől.

Gyógyhatásai: A kapor sokféle hagyományos gyógymód része gyulladáscsökkentő, szélhajtó, fertőtlenítő, görcsoldó és nyugtató hatásainak köszönhetően. Ezen felül kiváló A-, C- és B6- vitamin, illetve rost, aminosav, ráz, kálium, kalcium, mangán, vas és magnéziumforrás.

Felhasználás: Kaporral hatásosan kezelhető a bélgáz, a hasmenés, a vérhas, az idegi eredetű fájdalom, a menstruációs görcsök, a láz, a megfázás, a köhögés, a hörghurut, a fejfájás, az aranyér, a májproblémák, az epehólyag fertőzések és a húgyúti rendellenességek. Serkenti az immunrendszer működését is és enyhíti az álmatlanságot.

Az említett gyógynövények mellett körömvirágot, koriandert, őszi margitvirágot, búzafüvet, babérlevelet, metélőhagymát és egyéb gyógynövényeket is termeszthet házilag.
 
 
0 komment , kategória:  Dr.TIHANYI LÁSZLÓ   
A dió jótékony hatása a bőrre, hajra és egészségre...
  2018-10-14 18:34:35, vasárnap
 
 




A dió jótékony hatása a bőrre, hajra és egészségre 15 pontban


A dió nagyon jó hatással van a bőrre és a szervezetre, ezért sok smink- és bőrápoló termék hozzávalója is. Számos sampon tartalmaz diókivonatot és dióolajat, mivel ezektől egészségesebb és fényesebb lesz a haj.
A dió egészségre gyakorolt jótékony hatása

1. A szív:

Ha eltávolítja a dió héját, akkor a dió hűtőben akár 6 hónapig is eláll. A diót akár le is fagyaszthatja egy légmentes tartóban, és egy éven belül bármikor felhasználhatja. A dió általában elég könnyen elnyeli más élelmiszerek ízét, ezért fagyasztáskor és a hűtőben tároláskor mindig bizonyosodjon meg róla, hogy nem érintkezik hagymával, káposztával vagy hallal.

A dióban lévő magas omega-3 zsírsav szint miatt a dió jó hatással van a szív- és érrendszerre. A tanulmányok bizonyítják, hogy napi néhány szem dió csökkenti a vérnyomást. Az omega-3 zsírsavak csökkentik a szervezetben található ,,rossz" koleszterin mennyiségét és serkentik a ,,jó" koleszterin termelését.

Az immunrendszer:

A dió az immunrendszerre is jó hatással van, mivel a bennük található magas antioxidáns szinttől egészséges marad az immunrendszer, valamint az antioxidánsok megelőzik a betegségek kialakulását is. Naponta fogyasszon néhány szem diót, hogy egészséges maradjon.

2. Egészséges agy:

A dióban lévő omega-3 zsírsavak jótékony hatással vannak az agyra, mivel a segítségükkel az idegrendszer szabályosabban működik, illetve a memória is fejlődik.

3. Mellrák:

Egy 2009-es tanulmány szerint napi néhány szem dió elfogyasztása csökkenti a nagyon gyakran kialakuló mellrák esélyét.

Gyulladással járó betegségek:

Az olyan gyulladással járó betegségekre, mint az asztma, az ízületgyulladás és ekcéma, jó hatással van a dióban található zsírsav.

4. Egészséges csontok:

A dió olyan fontos zsírsavat tartalmaz, amit alfa-linolénsavnak neveznek. Ez az alfa-linolénsav és a hozzá tartozó vegyületek erősebbé és egészségesebbé teszik a csontokat. A dióval együtt azonban omega-3 zsírsav is kerül a szervezetbe, ami csökkenti a gyulladást, és hozzájárul az erős csontok kialakulásához is.

5. Jobb alvás és a stressz:

A dió melatonint tartalmaz, ami a jobb alvással áll összefüggésben. Az omega-3 zsírsav pedig csökkenti a vérnyomást, így segít a stresszoldásban.

6. Terhesség:

Azok, akik várandósak, sokat profitálhatnak a dió rendszeres fogyasztásából. A dió B-vitamin complex vegyületeket tartalmaz, amelyekben folsav, riboflavin és tiaminban. Ezek nem csak a várandós nők számára létfontosságúak, hanem a magzat számára is.

7. Székrekedés és emésztőrendszer:

A dió gazdag rostokban, ezért az emésztőrendszer jobban funkcionál tőle. Minden emberi szervezetnek szüksége van a napi rost-bevitelre, hogy a belek megfelelően működjenek. Általában a proteinben gazdag élelmiszerek, mint például a hús és a tejtermékek, rostban szegények. Viszont a dió fogyasztásával távol tarthatók az emésztési problémák és a belek is megfelelően működnek tőle.

Dió az egészséges és gyönyörű bőrért:

8. Késlelteti a bőr öregedését:

A dió jó hatással van a bőrre, mivel gazdag B-vitaminban. A B-vitamin kitűnő stresszoldó és hangulatjavító. Ha pedig alacsony a stressz szint, akkor a bőr is szebb. A megnövekedett stressz-szinttől korábban jelennek meg a ráncok és felgyorsul az öregedés. A B-vitamin az E-vitaminnal együtt, ami egy természetes antioxidáns, felveszi a harcot a szabadgyökökkel, így késlelteti az öregedési folyamatot.

9. Hidratált bőr:

A száraz bőrűeknek ki kéne próbálniuk a rendszeres dióolaj használatát, mivel a dióolaj hidratálja és belülről táplálja a bőrt, így a bőr egészségesebb és ragyogóbb lesz.

10. Szem alatti sötét karikák:

A meleg dióolaj rendszeres használata kivilágosítja a szem alatti sötét karikákat és nyugtatja is a bőrt. A dióolaj ezenkívül csökkenti a szemek puffadtságát, és ellazítja a szem körüli izmokat.

A dióolaj használata a ragyogó bőrért:

A dióból készített egyszerű, otthon elkészíthető arcpakolásnak kiváló hatásai vannak.
Tegyen a turmixgépbe 4 szem diót, 2 teáskanál zabot, 1 teáskanál mézet, 1 teáskanál tejszínt és 4 csepp olívaolajat.
Turmixolja össze a hozzávalókat és készítsen belőlük finom krémet.
Vigye fel az arcára és hagyja teljesen megszáradni.
Mossa le meleg vízzel, miközben körkörös mozdulatokkal masszírozza az arcát.

Ez az arcpakolás hidratálja az arcbőrt és késlelteti a ráncok megjelenését.

Fogyasszon diót az egészségesebb hajért:

Mostanában a szennyezés, a felgyorsult életmód és a rossz étkezési szokások miatt a hajunk még fakóbb és sérültebb, mint valaha. De a napi hajápolásban a dió használatával a haj egészséges és ragyogó lesz - akár elfogyasztja, akár külsőleg használja fel dióolaj képében.

11. Hosszabb, erősebb haj:

A dió jó kálium, omega-3, omega-6 és omega-9 zsírsav forrás. Ezek a vegyületek mind erősítik a hajgyökereket, ezért a dióolaj rendszeres hajon való használatától hosszabb, erősebb, egészségesebb és ragyogóbb lesz a haj.

12. Megelőzi a kopaszodást:

A tanulmányok kimutatták, hogy a dióolaj rendszeres használata megakadályozza a kopaszodás kialakulását.

13. Természetes módon szünteti meg a korpát:

A dióolajat széles körben használják a különböző hajra használt olajak részeként, mivel gazdag hidratáló tulajdonságokkal rendelkezik, ezért széles körben ajánlják, mint olyan anyagot, amely természetes módon szünteti meg a korpát.

14. Egészségesebb fejbőr:

A dióolaj rendszeres használatától a fejbőr hidratált marad, és így az olyan bőrproblémák kialakulása is elkerülhető, mint a bőrgyulladás. A dióolaj gombaölő hatása pedig az olyan fertőzéseket tartja távol, mint a sömör. Így a dióolaj biztosítja az egészséges és tiszta fejbőrt, az egészséges fejbőr pedig egyben egészséges hajat is jelent.

15. Élénkítse a hajszínét dióval:

A dióhéj természetes színező anyag, amely kihangsúlyozza a haj természetes fényét és színét. A dióolaj gazdag proteinekben, amelyek javítják a haj színét és egészségesebb ragyogást is adnak neki.

A dió használata az egészségesebb hajért:

A diót, jótékony hatásai miatt, érdemes olaj formában hetente legalább háromszor felvinni a hajra. A legjobb eredmény elérése érdekében használhatja magában, esetleg kókusz- vagy olívaolajjal. Habár az olaj használata előtt először tanácsos konzultálni a háziorvossal, így biztosan kizárhat bármiféle allergiát.

A dió barna héját mindig egye meg, mert telis tele van jóddal (attól barna). A jódhiányos hazánkban a pajzsmirigy alulműködés kialakulásának kiváló ellenszere.

A dió kiválasztása

A diót háromféle méretben lehet kapni - kicsi, közepes és nagy. Figyelmesen vizsgálja át a dió héját, és ne válasszon olyan szemeket, amelyeken lyukak vannak vagy töröttek. Ha mégis törött szemeket választ, bizonyosodjon meg róla, hogy a dióbél nagy és ropogós.

A dió tárolása

A diót légmentes tartóban, száraz, hűvös helyen tárolja, és ne tegye ki közvetlen napfénynek. Így a megpucolatlan dió akár 3 hónapig is eláll.

Ajánlott fogyasztás:

Naponta nyugodtan elfogyaszthat három deciliternek megfelelő diómennyiséget.

3 deci = negyed csésze = 12-14 diófél, mérettől függően.

A dió felhasználása:

A diót rágcsálhatja nassolnivalóként, de beépítheti az étrendjébe is. Alább azonban talál néhány ötletet, hogyan használhatja fel a diót:

Készítsen egészséges turmixot 2-3 szem dióból, banánból és joghurtból.
Pirítsa meg a diót és darálja le. keverje össze fokhagymával, sóval, citromlével, olívaolajjal és egy kis borssal, majd kenje kenyérre.
Készítsen ízletes salátát dió, szeletelt alma, piros és sárga kaliforniai paprika és újhagyma keverékéből. Öntetként locsoljon rá egy kis alacsony zsírtartalmú fokhagymás vinaigrette francia öntetet.
Egy proteinben gazdag fogásért keverjen össze tonhal konzervet, avokádót, zellert és almát. Szórja meg pirított dióval és ízesítse egy kis friss zöldcitromlével.
A vajas-mandulás keksz elkészítésekor szórjon a tésztába egy kis összetört, pirított diót.
A dió nagyon finom karamellel, márványsajttal, gombával, vörösborral, válogatott salátákkal, pennével, cukkinivel, mazsolával és spanyol borral.
A diót csak az előtt törje fel, mielőtt megenné vagy felhasználná, így a dió megőrzi a frissességét.
 
 
0 komment , kategória:  Dr.TIHANYI LÁSZLÓ   
Az avokádó 10 gyógyhatása
  2018-10-14 17:54:31, vasárnap
 
 




Az avokádó 10 gyógyhatása


Az avokádót sokan a világ egyik legjobb ételének tartják.

Több mint 25 alapvető tápanyagot tartalmaz, például A, B, C, E és K-vitamint, rezet, vasat, foszfort, magnéziumot, káliumot, rostokat, fehérjéket, egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat (pl. omega-3 zsírsavakat), folsavat és sok más hasznos vegyületet.

Az avokádó vagy aligátorkörte gyógyító hatásairól hosszú listát lehetne írni. Rendszeres fogyasztása sok betegségtől megóvhat és egészségesen tarthatja a testet - éveken át.
Az avokádó 10 legfontosabb gyógyhatása:

1. Ápolja a bőrt

Az avokádó javíthat a bőr árnyalatán, mert az alapvető egyszeresen telítetlen zsírok segítenek a bőr felső rétegének megtartani a nedvességet. Az avokádóolaj kiváló természetes hidratáló, ráadásul olyan bőrproblémákra is megoldást nyújt, mint a szárazság, a pikkelysömör, a bőrgyulladás, az ekcéma, horzsolások, sebek, időskori foltok, hegek vagy napégés. Az avokádó omega-9 zsírsavai enyhítik a bőr pirosságát és irritáltságát, és segítik a sérült sejtek természetes gyógyulását. Az avokádó rendszeres használata csökkenti az öregedés tüneteit az arcon, ráadásul növeli a kollagén termelést, amely az arc feszességéért és rugalmasságáért felelős.

2, Javítja az agyműködést

Táplálkozási szakemberek az avokádót tartják az egyik legjobb ételnek, amely javítja az agy egészségét a magas omega-3- és E-vitamintartalma miatt. Az omega-3 zsírsavak egészségesen tartják az agyat, mert növelik a véráramlást a prefrontális cortex területére: ez az agy elülső része, amely a kritikai gondolkodásért, döntéshozatalért és tervezésért felel. Az avokádóban lévő természetes E-vitamin meggátolja az Alzheimer-kór továbbfejlődését, sőt, a betegség korai stádiumában visszafordítja a tüneteket.

3, Javítja a szív egészségét

Több tanulmány kimutatta, hogy azok az emberek, akik rendszeresen esznek avokádót - amely tápanyagai javítják a szívműködést -, sokkal ritkábban kapnak szívbetegségeket, mint azok, akik nem. Az avokádóban lévő E-vitamin megelőzi a koleszterin oxidációját, a folsav csökkenti a veszélyes homociszteinszintet a vérben, a kálium szabályozza a vérnyomást és a fitoszterolok csökkentik a koleszterin felszívódását. Az egyszeresen telítetlen zsírsav tartalom szintén csökkenti a szívbetegségek és a stroke kockázatát, valamint javítja a vér általános lipidszintjét.

4, Megelőzi a születési rendellenességeket

Az avokádó magas folsavtartalma védelmet nyújt a fejlődő magzat számára. Napi egy csészényi avokádó biztosítja az ajánlott folsavmennyiséget a terhes nőknek. A folsav segíti az agy és más szervek fejlődését a magzatban, valamint az olyan születési rendellenességek megelőzésében is fontos, mint például a nyitott gerinc.

5, Segít a fogyásban

Habár az avokádóban sok zsír és kalória van, mégis egy jó fogyókúrás ételnek tartják. A benne lévő egyszeresen telítetlen zsírok a ,,jó zsírok" közé tartoznak, amelyek csillapítják az éhséget és eltelítenek, így kevesebbet eszünk egész nap. Sok más zsír van, ami káros az egészségre és hosszabb idő alatt ég el. Az avokádóban sok L-karnitin is van: ez egy aminosav, amely a zsír lebontásához kell, hogy az ne rakódjon le a test olyan részein, ahol nincs rá szükség. Az avokádóban rengeteg oldható és oldhatatlan rost is található, amelyekre szüksége van a szervezetünknek a megfelelő emésztéshez. A rostban gazdag ételek fogyasztása hatékony fogyókúrás módszer.

6, Megelőzi az ízületi gyulladást

Az avokádó tele van olyan gyulladáscsökkentő vegyületekkel, többek között fitoszterolokkal és karotinoidokkal, amelyek csökkentik az ízületi gyulladáshoz vezető problémákat. A legtöbb karotinoid a gyümölcs sötétebb részeiben van, közel a héjhoz. Az avokádóolaj koncentráltabb formája kifejezetten jó az ízületi gyulladás kezelésére, ha rendszeresen használják. Sok receptben helyettesíthető az olívaolaj avokádóolajjal, például a pesztóban vagy a vinaigrette-ben, vagy felhasználható egyszerű mártogatós öntetekhez is.

7, Szabályozza a vércukrot

Az egyszeresen telítetlen zsírok megelőzik vagy visszafordítják az inzulin rezisztenciát, amely a 2-es típusú cukorbetegség egy fő okozója; az avokádóban lévő magas oldható rosttartalom pedig segít megelőzni a magas vércukrot. A cukorbetegeknek erősen ajánlott az avokádóban található olajsav fogyasztása, mert csökkenti a ,,rossz koleszterin", az LDL szintjét, miközben emeli a ,,jó" HDL koleszterinszintet. A cukorbetegeknek különösen fontos, hogy szemmel tartsák a koleszterinszinteket, mert esetükben magasabb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.

8, Megvéd a rák ellen

Az avokádó véd a szájban, bőrben vagy prosztatában kialakuló rák ellen. A gyümölcs rákellenes tulajdonságai a benne lévő gyulladáscsökkentő és antioxidáns tápanyagok egyedi kombinációjának köszönhetőek. Ezek a tulajdonságok javítják a gyulladásos és oxidatív szinteket az egészséges sejtekben, míg a rákos sejtekben emelik az oxidációt és programozott sejthalált (apoptózist) idéznek elő bennük. Az avokádóban található olajsav pedig hatékony a mellrák megelőzésében.

9, Könnyíti az emésztést

Az avokádóban lévő B-vitamin komplex segíti az emésztési folyamatokban használt emésztőenzimek kibocsátását. A gyümölcs javítja a test tápanyagfelszívó képességét, amely alapvető feltétele az emésztésnek. Az avokádó kémhatása lúgos, így egyensúlyba hozza a test pH-szintjét és segít a savas reflux és a fekélyek kezelésében.

10, Javítja a szem egészségét

Az avokádó az egészséges látás megtartásában is segít. Sok lutein van benne: ez egy antioxidáns, amely megvédi a szemet az oxidatív stressztől, amely látásromlást, hályogokat és sárgafolt sorvadást okoz. Az avokádó E-vitamintartalma védi a szemeket a retinopátiától, amely a retina sérüléseiből eredő betegség.

Az avokadból készített mártás, a guacamole ugyan olyan finom és egészséges, mint pl. az alioli, a pesto vagy az ajvar. Százféle receptje ismert. Íme, az egyik: két szép, érett avokadó és két szép paradicsom kimagozva apróra vágva, egy zöld citrom leve, fél fej apróra vágott fehér hagyma, két gerezd fokhagyma, egy csipet bors, egy csipet cukor, egy csipet só (ízlés szerint), egy kis chili szósz és az egészet jól össze kell turmixolni. Pirítóssal, teával kiváló.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Dr.TIHANYI LÁSZLÓ   
Top 10 étel a rák megelőzésére
  2018-10-14 17:31:42, vasárnap
 
  Top 10 étel a rák megelőzésére


Rák - már a nevének hallatára kirázza az embert a hideg. A legtöbben túl sok embert ismerünk, aki szenvedett már ettől a borzasztó betegségtől. A rák gyógyítható, de sajnos sokan nem elég szerencsések, hogy időben elkezdjék a kezelést. A rákos betegek többsége iszonyú kínokat él meg, mielőtt elveszti a rák ellen vívott harcot.

A rák egy olyan betegség, amely során a sejtek kontrollálatlanul és korlátlanul termelődnek, fokozatosan átvéve az uralmat a test fölött, és lassan de biztosan halálos károkat okozva benne. Az egészséges életmód csökkenti a rák kialakulásának esélyét. Jobb félni, mint megijedni, nem igaz?

Tegyünk meg tehát mindent, ami módunkban áll, hogy elkerüljük a rákot! Erre az egyik legjobb módszer az, ha az alábbi, a rák megelőzésében igen hasznos ételeket beépítjük a mindennapi étrendünkbe.
Rákellenes ételek

Fokhagyma

A fokhagymában található diallil-diszulfid segít csökkenteni a tumorsejtek növekedését. Az allil-kén megelőzi a stressz okozta sejtosztódást. A rákos sejtek hajlamosak elszaporodni, ez a vegyület pedig ezt hatékonyan akadályozza meg.

Brokkoli

A brokkoli tele van antioxidánsokkal, rostokkal, flavonoidokkal, stb. Az antioxidánsok minimalizálják a szabadgyökök okozta károkat, valamint csökkentik a rákos sejtek növekedését. Ha lehet, fogyasszuk párolt formában, mert a párolás során nem vesznek el a flavonoidok a zöldségből.

Paradió

A csonthéjas gyümölcsök rendszeres fogyasztása jót tesz a test általános egészségének. A szelénben és antioxidánsokban gazdag csonthéjasok nagyon hasznosak a rák elleni küzdelemben. A szelén elősegíti a rákos sejtek elsorvadását, és segít rendbe hozni a DNS-t.

Limonádé

A limonádé és a citrusok más formái nagyon egészségesek. A citrom magas C-vitamintartalma segít a rák kialakulásának megelőzésében. A limonádé napi fogyasztásával a tüdőt és a torkot is megvédhetjük a ráktól.

Áfonya

A testben lévő szabadgyökök kárt tesznek az egészséges sejtekben, és elősegítik a rákos sejtek növekedését. Az áfonyában lévő antioxidánsok és flavonoidok megelőzik ezeket a károkat és semlegesítik az instabil atomok hatásait.

Gomba

A gombák fogyasztásával támogatjuk az immunrendszerünket, ezzel segíthetjük a rák elleni harcban. A gombáknak sok fajtája létezik; a rosszindulatú tumorok tevékenységeit a reishi gombákkal minimalizálhatjuk a leghatékonyabban.

Articsóka

Az articsóka tartalmaz egy szilimarin nevű antioxidánst, amely segít megelőzni a bőrrákot. Az articsókát alaposan meg kell hámozni és a tüskés részeket el kell távolítani. Ezután főzzük puhára. A leveleket mártsuk szószokba, hogy jobb ízük legyen.

Zöld tea

Az organikus zöld tea nagyon egészséges és rendszeres fogyasztása jótékony hatással van az egészségünkre. Többféle rákellenes hatóanyaggal rendelkezik, a benne lévő antioxidánsok pedig megelőzik a sejtek elpusztítását. A zöld tea nagyon hatékony a bőrrák és a mellrák megelőzésében, valamint remekül szabályozza a vércukorszintet is.

Lazac

A lazac rendszeres fogyasztása is segít a rák, különösen a prosztatarák megelőzésében. Ez a hal omega-zsírsavakat tartalmaz, de szegény zsírban és kalóriában. A benne lévő D-vitamin összehúzza a ráksejteket tápláló ereket és megállítja a rákos sejtek növekedését.

Kivi

A C-vitamin egy hatékony rákellenes antioxidáns, amely semlegesíti a szabadgyökök tevékenységeit. A folátok, karotinoidok és az E-vitamin pedig segít csökkenteni a rák hatásait. Ezek a tápanyagok mind megtalálhatók a kiviben, így segít a testnek megvédeni magát a rák ellen.

A rák egy fájdalmas betegség - nem csak azoknak, akik szenvednek tőle, de a betegek környezetében élők számára is. A legjobb, a legtöbb, amit tehetünk, hogy megvédjük a testünket a ráktól. Egy kis erőfeszítéssel megóvhatjuk magunkat és a szeretteinket a rák kínjaitól. Csupán ezeket az ételeket kell egy kicsit gyakrabban fogyasztanunk, miközben kerüljük el az égett, füstölt, grillezett, valamint a magas cukor tartalmú ételeket és az alkoholos italokat, valamint a dohányzás minden formáját (aktív és passzív).


 
 
0 komment , kategória:  Dr.TIHANYI LÁSZLÓ   
Mit együnk a fáradtság leküzdésének érdekében?
  2018-10-13 17:40:23, szombat
 
 




Mit együnk a fáradtság leküzdésének érdekében?


Számos életmódbeli tényező, egészségügyi és pszichés probléma befolyásolhatja ezt. Az életmódbeli tényezők közé tartozik a túlzott alkohol vagy koffeinfogyasztás, a túlzott fizikai aktivitás, a mozgáshiány, az alváshiány és az egészségtelen étkezési szokások.

A fáradtságot mentális problémák is okozhatják, mint a szorongás, a depresszió, a gyász és a stressz. Bizonyos egészségügyi problémák is fáradékonyabbá teszik a személyt, ilyen a májelégtelenség, a vérszegénység, a rákbetegség, a vesebetegségek, a szívbetegségek, a pajzsmirigy rendellenességek, a túlsúlyosság, az alvási apnea (légszomj) és a diabétesz.

Az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetének adatai szerint ötből egy amerikai fáradékony, olyan mértékben, amely befolyásolja a mindennapi életét. Ez a tünet együttes a nőket jobban érinti, mint a férfiakat.

A fáradékonyság fő tünete a kimerültség, főként fizikai vagy mentális tevékenység végzése után. Ennek jele lehet még az izomfájdalom, a motiváció hiánya, a koncentrációs nehézségek, a zavartság, a fejfájás, az ingerlékenység, az étvágytalanság, a hangulatingadozás és az energiátlanság.

Függetlenül attól, hogy a fáradékonyság fizikai, mentális vagy érzelmi okokra vezethető vissza, pár hasznos étel sokat segíthet. Ezek a kulcsfontosságú termékek ellátják a szervezetet esszenciális tápanyagokkal, fehérjékkel, zsírokkal, komplex szénhidrátokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Ezeknek köszönhetően a szervezet megfelelően tud működni és le tudja küzdeni a fáradékonyság tüneteit.

1. Banán

A banán káliumban gazdag, amely a szervezetben a cukor energiává alakításához szükséges. Emellett számos más tápanyagban is gazdag, mint a B-vitaminok, a C-vitamin, az omega-3-zsírsavak, az omega-6-zsírsavak, a rost és a szénhidrát, amelyek legyőzik a fáradtságot és a dehidratációt illetve a fáradékonyság egyéb tüneteit.

Ezen felül a banánban található természetes cukor, a fruktóz, a szacharóz és a glükóz is gyorsan juttatják energiához a szervezetet.

Fogyasszon naponta egy-két banánt. A banános shake vagy smoothie is jót tesz a szervezetnek, hidratáltan tartja és energiával tölti fel testét.

2. Zöldtea

A zöldtea is csökkenti a fáradékonyságot, főként a stresszből vagy munkából származó fáradtságot. A zöldtea polifenoljai csökkentik a stresszt, energiát adnak és serkentik a koncentrációt.

A zöldtea egy komponense serkenti az anyagcserét és megvéd a fáradékonyság káros hatásaitól.

Egy csésze zöldtea elkészítéséhez áztasson be egy kávéskanál zöldtea levelet forró vízbe öt percre. Szűrje le és ízesítse mézzel, naponta kétszer-háromszor fogyassza ezt. A zöldtea levelek helyett filteres zöld teát is használhat.

3. Sütőtök mag

A sütőtök mag ideális fáradtság elleni rágcsálnivaló. Kiváló minőségű fehérjékben, egészséges omega-3-zsírsavakban, B1-, B2-, B5- és B6-vitaminokban gazdag, valamint fontos ásványi anyagokban, mint a magnézium, a mangán, a foszfor és a réz. Ezek a tápanyagok együttesen serkentik az immunrendszer működését, energiát adnak és leküzdik a fáradékonyság tüneteit.

Ezen felül a sütőtök magban található triptofán segít az érzelmi fáradtság leküzdésében és elősegíti a jó alvást, amely enyhíti a fizikai fáradtságot.

Már egy maroknyi sütőtök mag azonnal energiával tölti fel és enyhíti a fáradékonyságot. Rágcsálnivalónak fogyasszon pirított tökmagot. Az anyagcsere serkentése érdekében használjon tökmag vajat főzéskor.

4. Zabpehely

A zabpehely remekül leküzdi a fáradtságot. Minőségi szénhidrátokat tartalmaz, amelyek glikogénként tárolódnak a szervezetben és energiát biztosítanak az agy és az izom számára egész nap.

Ezen felül sok értékes tápanyagot tartalmaz, fehérjét, magnéziumot, foszfort és B1-vitamint, amelyek energiával töltik fel.

A zabpehely az emésztésnek is jót tesz magas rosttartalmának köszönhetően. Cukorbetegek is fogyaszthatják, ugyanis segít a vércukorszint szabályozásában.

Egy tál zabpehely remek reggeli. Ahhoz, hogy még egészségesebbé tegye adjon hozzá friss gyümölcsöket és magvakat.

5. Joghurt

A joghurtban található nagy mennyiségű fehérje, szénhidrát és a belek számára fontos probiotikum segít a fáradtság leküzdésében. A szervezet gyorsabban dolgozza fel a joghurtot, mint a szilárd ételeket, így gyorsan szolgáltat energiát, amikor szükség van rá.

A joghurtban található probiotikumok a krónikus fáradékonyság tüneteit is enyhítik. Emellett az emésztőrendszer egészségének fenntartásában is kulcsfontosságú szerepet játszanak.

Joghurtot bármely napszakban fogyaszthat. Egyen naponta legalább egy pohár zsírszegény joghurtot. Amennyiben nem szereti a natúr joghurtot, adjon hozzá fagyasztott erdei gyümölcsöket, vagy más gyümölcsöket és magvakat illetve készítsen belőle smoothie-t.

6. Görögdinnye

Ha szomjas egy forró nyári napon edzés után, visszanyerheti energiáját egy szelet görögdinnye elfogyasztásával. A görögdinnye vízben és elektrolitekben gazdag, ezáltal megelőzve a dehidratációt és enyhítve a fáradtság tüneteit.
Emellett olyan fáradékonyság elleni anyagokban is gazdag, mint a kálium, a C-vitamin, a likopin, a béta-karotin és a vas.

Legközelebb, ha fáradt és energiára van szüksége, egyen egy szelet görögdinnyét. Görögdinnyéből egészséges italt is készíthet egy kis méz, citromlé és víz hozzáadásával. Fogyassza ezt az italt edzés után a fáradtság tüneteinek megelőzése céljából.

7. Dió

Egy másik népszerű fáradtság elleni étel a dió. Omega-3-zsírsavakban gazdag, amelyek könnyen enyhítik a tüneteket. Az enyhe depresszió tüneteit is csökkentik ezen felül.

Sőt, a dió fehérjét és rostot is tartalmaz, amelyek energiát adnak edzés után. A dióban mangán, magnézium, foszfor, vas, réz és vitaminok si találhatóak.

Építsen be 1/4 csészényi diót a napi étrendjébe. Pirított diót is fogyaszthat tízóraiként és uzsonnaként. Vágott dióval érdemes megszórnia a müzlit, a shakeket, smoothie-kat leveseket és salátákat is.

8. Babfélék

A babféléknek számos jótékony hatása van és a fáradékonyság leküzdésében is hasznos lehet.

Rostban, szénhidrátban, fehérjékben és számos ásványi anyagban gazdag (kálium, magnézium, foszfor, réz, vas). Ez az egyedülálló kombinációhosszú időn át energiával látja el a szervezetet, ezáltal megelőzve a fáradtságot.
A legtöbb babféle alacsony glikémiás indexű, így nyugodtan fogyaszthatóak, nem kell hirtelen vércukorszint ugrástól tartani, illetve az ezt követő energiacsökkenéstől sem.

Különféle babokat különféle formában fogyaszthat a nap bármely szakában. Például a forral szójabab remek reggeli, míg a feketebab saláta vagy leves ebéd vagy vacsora lehet. Babfélékből készített egytálételeket is kipróbálhat.

9. Kaliforniai paprika

A kaliforniai paprika az egyik legjobb természetes C-vitaminforrás. Ez az antioxidáns nem csak az immunrendszert serkenti, de a kortizol nevű stressz hormon szintjét is csökkenti, ezáltal enyhítve a fáradékonyságot.

A C-vitamin elengedhetetlenül fontos a mellékvese rendszer egészségének megőrzésében, amely megelőzi a fizikai vagy érzelmi stresszből származó fáradékonyságot. Kutatások kimutatták, hogy a C-vitamin hiány fáradékonnyá tesz. A piros kaliforniai paprika A-, B6- és C-vitaminokban, folsavban és rostban gazdag.

Már napi egy csészényi felaprított piros kaliforniai paprika több mint elegendő az energia szint magasan tartásához és az anyagcsere folyamatok megfelelő működéséhez. Építse be a piros kaliforniai paprikát az étrendjébe nyers, főtt, pirított, grillezett és töltött formában is.

10. Spenót

A spenót a piacon könnyedén megtalálható fáradtság leküzdő növény. A spenót az egyik vasban leggazdagabb étel, amely segíti a vér oxigénszállítását a sejtekhez. Ez segíti az energiatermelést és leküzdi a fáradtságot és a fáradékonyság tüneteit.

A spenót magnéziumban, káliumban, C- és B-vitaminban gazdag, amelyek segítenek az anyagcsere serkentésében és energiával töltik fel a szervezetet.

Adjon spenót leveleket szendvicshez, leveshez vagy egyéb egészséges ételekhez. Húsos szószokhoz, casserolekhoz és smoothie-khoz is adható az alap íz megváltoztatása nélkül. Egy pohár spenótlével szintén hatásosan leküzdhető a fáradtság.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!
 
 
0 komment , kategória:  Dr.TIHANYI LÁSZLÓ   
A megfelelő étkezés biztosítja a jó éjszakai alvást
  2018-10-13 17:37:21, szombat
 
 




A megfelelő étkezés biztosítja a jó éjszakai alvást



A jó éjszakai alvás hozzájárul az egészséges testhez és lélekhez, így az ember felkészültebben veszi a kihívásokat másnap.
Miért fontos a jó éjszakai alvás?

1. Egészséges marad a szív:

Átlagosan egy embernek 6-8 óra alvásra van szüksége.

Az alváshiánytól növekszik a vérnyomás és a koleszterinszint.

2. Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát:

A késő éjszaka fekvőknél nagyobb a kockázata a végbél- és a mellrák kialakulásának.

3. Csökkenti a stresszt:

Ha szervezetünktől megvonjuk az alvást, a testet és a lelket is stressznek tesszük ki, mivel a stresszhormon szint nő a szervezetben.

4. Csökkenti a gyulladást:

A szervezetben alvásmegvonáskor nő a stresszhormon szint, így a gyulladás is erősödik.

5. Éberebbé tesz:

Egy jó alvás nem csak feltölt energiával, de éberebbé is tesz.

6. Javítja a memóriát:

A minőségi alvás javítja a memóriát és hatékonyabbá teszi a külső ingerek feldolgozását.

7. Segít a fogyásban:

A tanulmányok kimutatták, hogy azok, akik naponta 6 óránál kevesebbet alszanak, hajlamosabbak a hízásra.

8. Szépítő alvás:

Az egészséges haj és a bőr titka a 8 órás szépítő alvás. Az alváshiánytól a szemek felpuffadnak, karikásak lesznek, a haj és a bőr pedig fakó és sápadt.

Sok ember küszködik alváshiánnyal. A próbálkozásaik ellenére pedig sokszor küzdenek éjszakákkal. A tanulmányok szerint bizonyos tápanyagok fontos szerepet játszanak az alvás elősegítésében rövid- és hosszútávon.

Azok, akik változatos étrendet követnek (egyszóval egészségesen étkeznek), egészségesebben is alszanak.

A jó alvás a megfelelő étkezési szokások kialakításával kezdődik

Az alábbi lista felsorolja az alvással kapcsolatos problémákat, és azokat a tápanyagokat, amelyeket hozzájuk társítanak.

1. Rövid alvás:

Rövid alvás akkor alakul ki, amikor a szervezetben nincs elég víz és a következő vitaminok:

C-vitamin

C-vitaminban gazdag az eper, narancs, grapefruit, citrom, papaya, fekete ribizli és a kaliforniai paprika. A megfelelő mennyiségű C-vitamin erősíti az immunrendszert és segít megszabadulni a betegségektől is.

Szelén

A szelén diófélékben, húsokban és rákfélékben található, és egy olyan nyomelem, ami segíti a szervezet megfelelő működését és erősíti az immunitást. A vegetáriánusok fogyasszanak gombát, hagymát, árpát, barna rizst és zabot.

2. Nagyon rövid alvás:

A tanulmányok szerint a nagyon rövid alvás problémája akkor merül fel, ha a következő anyagokból keveset kap a szervezet:

Víz

Tudvalevőleg a szervezet 75-80%-át víz alkotja, ezért a szervezet működéséhez (mint például az emésztés, anyagcsere és a méreganyagok eltávolítása) elengedhetetlen. Ezért aztán a jó éjszakai alvás érdekében egy embernek naponta legalább 10 pohár vizet kéne elfogyasztania.

Likopin

Ez az erős antioxidáns megakadályozza a szabadgyökök létrejöttét a szervezetben. Ezenkívül meggátolja a koleszterin oxidációját is, így az artériák nem szűkülnek be. Likopin a paradicsomban, a görögdinnyében és a guavában található.

Szénhidrátok

A szervezetnek a megfelelő működéshez szüksége van egyszerű és összetett szénhidrátokra, azokból is a megfelelő mennyiségre. Míg az egyszerű szénhidrátok cukrot szabadítanak fel, addig az összetett szénhidrátok energiát, de azt is lassan, egészen addig, míg fel nem szívódnak a vérben. A glükóz és a cukor egyszerű szénhidrátok, a búza és más keményítőtartalmú ételek pedig összetett szénhidrátokat tartalmaznak. A jó alvás érdekében lefekvés előtt egyen egy kis tál zabkását. A tej és a zab aminosavat tartalmaz, ami segíti a nyugodt alvást.

3. Hosszú alvás:

A hosszú alvás problémája akkor merül fel, ha a szervezetbe nem kerül megfelelő mennyiségű szénhidrát, illetve a következő anyagokból sincs elég a szervezetben:

Teobromin

Teobromin a teában, csokoládéban és az összes kakaót tartalmazó termékben található. A teobromin egy szívet stimuláló anyag, ami csökkenti a vérnyomást. Ezért aztán a zöldtea és a keserű csokoládé rendszeres fogyasztásával éjszaka is jobban fog aludni.

Kaprinsav

A kaprinsav egy olyan telített zsírsav, amely a tejtermékekben, diófélékben, magokban és olajakban található. Jó hatással van a szívre és antibakteriális tulajdonságai vannak. Fogyassza a fentebb felsoroltakat rendszeresen, de korlátozott mennyiségben.



 
 
0 komment , kategória:  Dr.TIHANYI LÁSZLÓ   
6 tipp a rák megelőzéséhez
  2018-10-10 20:29:22, szerda
 
 
6 tipp a rák megelőzéséhez


A rák megelőzése alapvetően két fontos dolgot igényel: a rákos megbetegedésekre hajlamosító tényezők (pl. a dohányzás) kiiktatását, illetve az egészséges életmód alapvető szabályainak alkalmazását (tudatos, helyes étkezés, rendszeres testmozgás). Ha mindezt teljesítjük, az egészség nem küszködéssé, hanem természetes állapottá válik, és a krónikus megbetegedések - mint például a szívinfarktus, vagy a stroke - kialakulásának esélye drámaian lecsökken.
1, Tartsunk fenn egészséges testsúlyt!

A Harvard Egyetem táplálkozási tanszékének elnöke, Dr. Walter Willett szerint az elhízás ugyanannyi rákos megbetegedésért felelős, mint amennyiért pl. a dohányzás.

Hogyan lehetséges ez?

A túlsúlyos emberek véráramában a krónikusan magas inzulinszint ,,üzemanyagként" funkcionál a rákos daganatok növekedéséhez. Az American Cancer Society szerint nők esetében a rák által okozott halálesetek 20%-áért, míg férfiaknál 14%-áért felelős a túlsúly, illetve az elhízás.

Egyes kutatások szerint megfelelő életmóddal és ideális táplálkozással a rákos betegségek legnagyobb része megelőzhető lenne.
2, Hagyjuk el a finomított szénhidrátokat!

A fejlett világ sok millió, krónikusan magas inzulinszinttel rendelkező lakosa között azonban vannak olyanok, aki se nem túlsúlyosak, se nem elhízottak, vagyis csupán az, hogy nem tartozunk az elhízottak táborába, még nem véd meg minket a magas inzulinszint kialakulásának veszélyétől. Ezért a legjobb megelőzési módszer a finomított cukrok és keményítők minimálisra csökkentése, vagy teljes elhagyása. Cseréljük az üdítőitalokat vagy cukrozott gyümölcsleveket vízre, zöldséglevekre és teákra, a fehér kenyeret teljes kiőrlésűre. Sőt, a legjobb a kenyérféleségeket elhagyni, helyette ott van a sokkal egészségesebb burgonya vagy a rizs. Cukrok, csokik és hasonló édességek helyett együnk gyümölcsöt, és édesítsünk sztíviával.
3, Figyeljünk oda az alkoholfogyasztásra!

A szívinfarktusra hajlamos pácienseknek, akik több rizikófaktorral is rendelkeznek párhuzamosan, az alkoholfogyasztás mérséklése a legegyszerűbb rizikócsökkentő módszer. Nők esetében az alkoholfogyasztás mértéke egyenes arányban növeli a mellrák kialakulásának esélyét. Hogy élvezni tudjuk a jó minőségű borok egészségre gyakorolt jótékony hatásait, szedjünk folsavat étrend-kiegészítő formájában.
4, Csökkentsük a vörös húsok fogyasztását!

A bárány-, disznó- és a marhahús gyakori fogyasztása 30%-kal növeli a vastagbélrák kifejlődésének esélyét. A feldolgozott húsok (mint például a kolbász, vagy a virsli) ugyanilyen hatással vannak. Összehasonlításképp, a vegetáriánusok 40%-kal kisebb eséllyel ,,indulnak" a rákos megbetegedések terén, és sokkal kisebb az elhízás aránya is körükben. Az egészséges fehérjebevitel nem korlátozódhat kizárólag húsokra, hiszen a diófélék, magvak, babfélék, és a hüvelyesek sokszor jóval nagyobb arányban tartalmaznak egészséges fehérjét, mint a hústermékek.
5, Együnk több keresztes virágú zöldséget!

Úgy tűnik, a keresztes virágú zöldségek napi fogyasztása, 50%-kal csökkenti a mellrák kialakulásának esélyét a benne lévő jótékony hatóanyagoknak köszönhetően. A brokkoli, vizitorma, káposzta, retek mind ebbe a csoportba tartoznak, a bennük található értékes vegyületek méregtelenítő, gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, illetve megvédik a sejtek DNS-ét a károsodásoktól.
6, Fogyasszunk kávét, de csak mértékkel!

A mértékletes kávéfogyasztás csökkenti a máj-, az agy-, a száj- és a torokdaganat veszélyét, míg a zöldtea többek között a tüdőrák kialakulásának esélyét csökkenti. A zöld teában található EGCG (epigallokatechin gallát) erős antioxidáns a kísérletek szerint megtalálja és elpusztítja a szervezetben keletkező ráksejteket. Napi két csésze zöld tea fogyasztása már kedvező hatással van a szervezetre.

A rák megelőzése tehát mindig kellő odafigyelést és tudatos életvitelt igényel. A kiegyensúlyozott, tápanyag dús étrend fenntartása, a rendszeres testmozgás, illetve a gyors, feldolgozott ételek és a dohányzás kerülése, mind-mind hosszú távon segítik elő az egészséges életet.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Dr.TIHANYI LÁSZLÓ   
A zöldtea jótékony hatásai
  2018-10-10 20:26:54, szerda
 
 




A zöldtea jótékony hatásai


A zöldteát sokkal régebbi idők óta fogyasztják, mint a kávét.

Az elkészítési módja miatt is egészségesebb, mint az egyéb, koffeintartalmú italok. A tealeveleket gőzölik, így meggátolják az oxidációt, amely miatt - a fekete vagy oolong teák fermentálási folyamatával ellentétben - a levelet antioxidáns tartalma magas marad.

A Kínából származó teaféle mára az egész világon közkedvelt ital lett, valamint rengeteg egészséges étel, ital, étrend-kiegészítő, és kozmetikum alapanyaga. Orvosi kutatásokkal kimutatták, hogy a rendszeres zöldtea fogyasztás csökkenti a szívbetegségek és a rák kialakulásának kockázatát. A többi teafélékhez viszonyított alacsonyabb koffeintartalma miatt nem növeli a vérnyomást, flavonoid tartalma pedig antioxidáns és anti-karcinogén hatású.

A legjobb hatás érdekében teafűből készítse a teát, ne a filteres zöldteából. Az íze is finomabb, valamint az antioxidáns tartalma is magasabb.

Alacsonyabb koffein tartalommal rendelkezik, emellett pedig magas a polifenol tartalma, amely természetes antioxidánsként egészségesen tartja a testet, bőrt, és hajat, valamint a rákos sejtek növekedését is gátolja.
Zöldtea és a fogyás

Az elhízás a világot legerősebben érintő betegség, az ülő munka és gyorsételek fogyasztása szívproblémákhoz, alvás közbeni légzésmegálláshoz, cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz vezethet. A zöldtea természetes antioxidáns tartalma tízszer magasabb, mint a zöldségeké és gyümölcsöké, ezért mindenképp fogyasszon belőle naponta.

Miért olyan jók nekünk az antioxidánsok?

A szabadgyököknek nevezett molekulákat a szervezet a sejtlégzés folyamán termeli, aminek a mennyisége jelentős mértékben megnő étkezés, alkohol fogyasztása, vagy dohányzás hatására. Ezek a molekulák megtámadják az egészséges sejteket, sokféle problémát okozva, többek között öregedést. Oxidálódunk, mint a vas. Az antioxidánsok feladata az egészséges sejtek megvédése a szabadgyökökkel szemben.

Tudósok hat különféle katechint különböztettek meg a zöldteában, közülük egyik az EGCG, amely gyorsítja a szervezet anyagcsere folyamatait, vagyis gyorsítja a zsír oxidációját és a tápanyagok kalóriává alakítását, tehát segítik a súlyfelesleg elvesztését. A zöldtea csökkenti a testzsír százalékot, a puffadást, és a nem kívánatos ételek iránti vágyat, miközben méregteleníti a szervezetet. Vízhajtó hatása is van, amely szintén segíti a felesleges plusz kilók eltávolítását.

Friss lehelet

A kellemetlen leheletet sok minden okozhatja, és az októl függetlenül kellemetlen probléma. Ám a zöldtea erre is megoldás, hiszen meggátolja a szájüreg vírusainak és baktériumainak szaporodását, valamint a rossz leheletet okozó baktérium szaporodását is megállítja. Öblítse ki száját egy bögrényi erős zöldteával, és máris búcsút inthet a problémának. Az ínygyulladást is csökkenti. Fogkrémet is készíthet zöldteából magas koncentrációjú zöldtea és egy teáskanál szódabikarbóna felhasználásával. Nem csak az ínygyulladást, de a fogkő képződést is megakadályozza.

Koleszterinszint csökkentő

A magas koleszterinszint rengeteg problémát okozhat, leginkább keringési megbetegedéseket és stroke-ot. A zöldtea tannin tartalma csökkenti a koleszterinszintet, így csökkenti az artériák elzáródásának kockázatát.

Egészséges bőr

A zöldtea antioxidáns tartalma miatt mind fogyasztva mind külsőleg alkalmazva könnyedén segít elérni az áhított egészséges és üde bőrt. Gyulladáscsökkentő és szabadgyök megkötő hatása miatt a napégéseket gyógyítja, polifenol tartalma pedig csökkenti az öregedés jeleit.

100 grammnyi zöldtea levelet keverjen el fél liternyi vízben, hagyja 30-40 percig ázni, majd leszűrés után tárolja hűtőszekrényében. Felfrissítheti vele arcát, valamint a kis felületű kiütéseket, vágásokat, pattanásokat, napégést is kezelheti vele.

Arcát tonizálhatja vele. Frissen készített zöldteát fagyasszon le jégkocka tartóban, és naponta dörzsölje át 1-1 kockányival bőrét.

Gyengéd arcradírként is használhatja, 3 teáskanálnyi joghurtban keverjen el 1 teáskanálnyi zöldtea levelet, óvatosan masszírozza bőrébe, hagyja rajta 5 percig, majd langyos vízzel mossa le.

Allergia tüneteit csökkenti

A zöldtea EGCG tartalma miatt meggátolja a hisztamin és az IgE immunoglobulin termelést, amelyek az allergiás reakciókért felelősek.

Egészséges haj

A zöldtea csökkenti a dihidrotesztoszteron (DHT) termelését, amely csökkenti a haj növekedésének sebességét és a haj gyorsabb kihullását okozza. A korpásodást és a fejbőr gyulladását is csökkenti. Segíti a haj gyorsabb növekedését, puhítja a hajat, polifenol, E- és C-vitamin tartalma miatt egészségessé varázsolja a hajat. 3-4 tea filtert áztasson egy fél liternyi vízbe, és hajmosás után öblítse le vele haját.

Cukorbetegség ellenszere

A kettes típusú cukorbetegséget sikeresen kordában tartja, hiszen természetes antioxidáns tartalma lassítja a véráram glükóz-felszívását, így kevesebb inzulin szükséges a glükóz szint fenntartásához. A cukorbetegségtől nem szenvedők glükóz toleranciáját javítja.

Vérnyomás betegségek gyógyítója

A koffeintartalmú ételek és italok a magas vérnyomástól szenvedőknek nem ajánlottak, ám a zöld tea koffeintartalma olyan alacsony, hogy káros hatások helyett a szervezet egészének jót tesz. Javítja a szívműködést, segít a cukorbetegségen és a koleszterinszinten, ily módon a magas vérnyomáson is. Ha mégis tart a koffeintől, fogyassza a koffeinmentes változatot.

Vérlemezke aggregációt gátló hatás

A zöldteában található antioxidáns flavonoidok meggátolják a vérmelezke aggregációját, amely keringési rendellenességeket okozhat. A szívrendszeri megbetegedésben szenvedőknek kifejezetten ajánlott fogyasztása, kutatások bizonyítják, hogy nőknél és férfiaknál is csökkenti a keringési megbetegedések általi halál kockázatát.

Nemi szervi szemölcsök

Külsőleg alkalmazva gyógyítja a nemi szervi és azt körülvevő szemölcsöket, ezt katechin tartalmának köszönheti, amely összetevő a patikákban kapható ugyanerre a betegségre alkalmazott krémekben is megtalálható.

Terhesség

Számtalan egészségre gyakorolt hatása miatt a terhes nők előszeretettel fogyasztják. Magas antioxidáns tartalma segíti a sérült sejtek gyógyulását, szinten tartja a vércukor- és inzulin szintet, és kontrollálja a magas vérnyomást. A terhesség utolsó szakaszában a magas vérnyomás és a cukorbetegség gyakori probléma, amelyek ellen a zöldtea sikeresen nyújt védelmet az immunrendszer erősítésével.

Figyelem:

A terhesség alatti zöldtea fogyasztásnak megvannak az előnyei, ám mindenképpen vegye figyelembe a rizikófaktorokat is. A zöldteában található koffein, habár nagyon kis mennyiségben van jelen, vízhajtó hatású, amely dehidratáltságot okozhat. Terhesség alatt különösen fontos a megfelelő hidratáltság, hiszen a szervezet különben nem tudja felszívni a szükséges tápanyagokat. Terhesség alatt különösen fontos az megnövekedett vitamin és ásványi anyag bevitel, amelyeket a szervezet a vizelettel eltávolíthat, ezért zöldtea fogyasztás előtt mindenképp konzultáljon orvosával.

Ízületi gyulladást megakadályozó hatás

A zöldtea fogyasztás csökkenti a reumás ízületi gyulladás kialakulásának kockázatát a kemikon nevű enzim termelésének meggátolásával, amely a szervezet gyulladásos megbetegedéseit okozza, valamint csökkenti a porcok rugalmasságát, amely az ízületi gyulladás gyakori tünete.

Bőrrák megelőző hatás

A zöldtea polifenol tartalma meggátolja a tumorokat okozó két fehérje, a VEGF és a HGF növekedését. Emellett blokkolja a rákot okozó karcinogéneket és ultraibolya sugárzást is. A túlzásba vitt napozás okozta keratózist gyógyítja, tehát a kisebb bőrproblémákat kívülről gyógyítja, az immunrendszert pedig belülről erősíti.

Stressz és depresszió csökkentés

A zöldtea csökkenti a depressziót az agy folyamatos glükóz szintjének biztosításával. Teanin tartalma csökkenti a stresszt és az idegességet, valamint remek antidepresszáns.

Immunitás erősítés

A polifenolok és flavonoidok mellett egyéb antioxidánsok is találhatóak a zöldteában, amelyek javítják a szervezet immunitását, így csökkentik a gyulladások kialakulását. Meggátolja a megfázásos megbetegedéseket, amennyiben mégis elkapná az influenzát, nagy mennyiségű C-vitamin és zöldtea fogyasztással gyorsan felépül.

Asztma gyógyító hatás

Teofilin tartalma ellazítja a légcső izmait, így csökkenti az asztma súlyosságát. Az allergén érzékenységet is csökkenti, így az allergiás reakciók erőssége ily módon is csökken.

Egészséges máj

Antioxidáns tartalma megszabadítja a szervezetet a szabadgyököktől, így egészségesen tartja a májat. A zsír lerakódásának kockázatát is csökkenti a májban, amely sok további problémától szabadítja meg a szervezetet.
Gyorsítja az anyagcsere folyamatokat, ily módon segíti a fogyást, valamint meggátolja a glükóz lerakódását a májsejtekben, így csökkenti a májra nehezedő nyomást.

Csontritkulás megelőző

A csontritkulás, tehát a nem megfelelő sűrűségű csontrendszer, főként a nőket érintő betegség, legfőképp a menopauza beállta után. A csontok ekkor gyengék és merevek lesznek, nagymértékben növelve a törések kockázatát. A zöldtea, magas fluorid tartalma miatt erősíti a csontokat, lassítja öregedésüket, így csökkenti a csontritkulás kialakulásának kockázatát.

Gyomorvédő hatás

A zöldtea baktériumölő hatása nem csak remek fertőtlenítő, de a gyomrot érintő problémákat, mint az ételmérgezés, vagy a gyulladás is gyógyítja. Nagy mennyiségű fogyasztása tannin tartalma miatt nem ajánlott, annak sav elválasztó hatása miatt, amely reflux betegséghez és gyomorfekélyhez vezethet.

Természetes naptej

A zöldtea természetes módon véd az UV-sugárzás ellen, meggátolja a szabadgyökök behatolását a bőrsejtek közé, így azok nem tudják meggátolni a bőr védekezési mechanizmusait, valamint nem okoznak idő előtti ráncosodást.
A zöldteát tartalmazó naptej elkészítéséhez forraljon fel két csészényi vizet fél csészényi zöldtea levéllel 5-10 percig, közepes lángon, majd szűrje le és szobahőmérsékleten hagyja kihűlni. Tiszta vattapamaccsal kenheti be vele arcát, a maradék folyadékot pedig légmentesen záródó tárolóban tartsa.

Erősebb és fényesebb körmök

A zöldtea körmeit erőssé és egészségessé varázsolja. A sárga körmök megszüntetéséért hetente egyszer áztassa zöldteába, hatását pár hét után fogja érezni. A zöldtea olajat körömágya ápolására használhatja heti 1-2 alkalommal.

Idegi problémák megelőzése és gyógyítása

A zöldtea polifenol tartalma segíti az agy tanulásért felelős részei egészségét, így javítja a memóriát. Meggátolja az agyi sejtek pusztulását, valamint rendszeres fogyasztással megelőzi az Alzheimer és a Parkinson kórok kialakulását is.


 
 
0 komment , kategória:  Dr.TIHANYI LÁSZLÓ   
25 érv a teafogyasztás mellett
  2018-10-10 20:19:07, szerda
 
 





25 érv a teafogyasztás mellett


Imádjuk a bögre teánkat reggelente, nem igaz? Amellett, hogy finom és kellemes, a tea sokféle betegség gyógyításában is hasznos lehet, legyen az székrekedés vagy rák. Emellett a bőr és a haj egészségét is javítja.
Különböző teafajták

Zöld tea

A kínai és a buddhista írásokban a Camellia sinensis-t hatékony orvosságként említik, amely ráadásul meghosszabbítja az élettartamot is. Habár az összes teafajta rendelkezik gyógyhatásokkal, vannak fajok, amelyek több polifenolt és antioxidánst tartalmaznak, mint mások. Ideális esetben a teák összes variációját rendszeresen kellene fogyasztanunk, hogy kiaknázzuk a jó tulajdonságaikat. Tudjon meg többet a különböző teafajtákról, mielőtt megismeri a gyógyhatásaikat!

A zöld teát gőzölt tealevelekből készítik. A leveleket közvetlenül szüret után kiszárítják és felmelegítik, így megelőzik a levelek fermentációját. Egy csésze zöld tea kb. 25 mg koffeint tartalmaz, és a fekete teához képest enyhébb íze van. Katekinekből, koffeinből, teaninból és sokféle vitaminból és ásványi anyagból áll.

Fekete tea

A világ teafogyasztásának 75 %-áért a fekete tea a felelős. A Camellia sinensis leveleiből készítik: felgöngyölik, megerjesztik, kiszárítják, majd felmorzsolják őket. Ebben a teában van a legtöbb koffein (kb. 40 mg csészénként), és enyhén kesernyés íze van. A koffein érzékenyek kerüljék a fogyasztását; remek ital azonban azoknak, akik egy gyors energialöketre vágynak.

Gyógynövénytea

A gyógyteák a szó szoros értelmében nem nevezhetők teának, mert nem a Camellie sinensis-ből készítik. Más, gyógyhatásokkal rendelkező növények leveleiből, gyökeréből, magjaiból, kérgéből és virágaiból készülnek. Nem tartalmaznak koffeint, így gyermekek is fogyaszthatják őket. A fogyni vágyók kerüljék a gyógyteákat, mert veszélyes hashajtókat tartalmazhatnak. A gyógyteák gazdagok C-vitaminban és antioxidánsokban. A levendulatea nyugtató hatású: lecsendesíti a testet és az elmét. A kamillatea is erősen nyugtató hatású, és természetes fájdalomcsillapító.

A borsmentatea javítja az emésztést és segít az orrduguláson. A gyógynövényteákat a nap bármely szakaszában fogyaszthatjuk.

Fehér tea

A fehér tea a legkevésbé oxidálódott teafajta. Mivel a leveleket nagyon fiatalon szüretelik, ennek a teának van a legenyhébb íze. A fehér tea hatékony rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Nagyon kevés koffeint, csészénként kb. 15 mg-ot tartalmaz, így a koffein érzékenyek is fogyaszthatják. Antioxidáns-tartalma viszont igen magas, mert a leveleket kevésbé dolgozzák fel. A fehér tea kiváló kiegészítője mindenki étrendjének.

Ízesített tea

Az ízesített teát gyógynövények, fűszerek, virágok és illatok hozzáadásával készítik. Rengeteg variációjuk létezik, az áfonyától a fahéjon át a narancshéj- és a levendula ízű teákig. Ezekhez a teákhoz fekete, zöld vagy fehér tea leveleit adják. Az ízesített teák ugyanúgy tartalmaznak antioxidánsokat és más gyógyhatású elemeket, mint az ízesítetlenek.

Oolong tea

Az oolong tea a fekete teához hasonlít, és kevés ideig fermentálják - ettől kapja a különleges ízét. A koffeintartalma változó. A zöld oolong tea kevesebbet, a sötétebb verziók többet tartalmaznak (kb. 30 mg-ot csészénként). Az oolong teában több antioxidáns van, mint a zöld teában.

Pu-Erh tea

A pu-erh teát erjesztett és fonnyasztott levelekből készítik. Kevés koffeint és sok flavonoidot tartalmaz. A pu-erh leveleit lepényekbe nyomva árulják.
A tea gyógyhatásai

Oldja a stresszt és a szorongást

A golgotavirágból készült tea sok krizin nevű flavont tartalmaz, amely stresszoldó hatásairól ismert. Ideális választás a stresszre, álmatlanságra és szorongásra hajlamos emberek számára. Igyunk mindennap egy csésze golgotavirág teát lefekvés előtt az elme lenyugtatására. A fekete tea csökkenti a stresszhormonok szintjét a testben, valamint csökkenti a szisztolés vérnyomást is.

Segít a fogyásban

Kutatók kimutatták, hogy a teában található polifenolok, a koffeinnel együtt, növelik az energiaráfordítást és a zsírok oxidációját, amely fogyáshoz vezet. Az oolong tea cukor nélkül az egyik legjobb ital fogyáshoz. A matétea is segíthet a fogyásban. A teákban, különösen a zöld teában található egy matein nevű vegyület, amely felgyorsítja az anyagcserét, ezzel is hozzájárulva a fogyáshoz.

Elégeti a hasi zsírt

Több tanulmány kimutatta, hogy az oolong tea rendszeres fogyasztása fogyáshoz és kisebb csípőmérethez vezet. Katekineket és koffeint tartalmaz, amely beizzítja a test belső zsírégető kemencéit, és akár két órára felgyorsítja az anyagcserét. Emellett polifenolokat is tartalmaz, amelyek segítenek meggátolni a zsírépítő enzimeket. A jázmintea is jó választás azoknak, akik karcsúbb vonalakat szeretnének.

Öregedésellenes hatások

A fehér tea kevésbé feldolgozott állapotban kerül elénk, mint a többi teafajta. Erős antioxidánsokat tartalmaz, polifenolokat és ECGC-t, amelyek csökkentik az öregedés jeleit, a bőrhibákat és a kisebb ráncokat. Erősítik az elasztint és a kollagént, megakadályozva a ráncok kialakulását.

Védi a májat

Az oxidatív stressz és a gyulladások akut májbetegségeket okozhatnak. A zöld teában található katekinek elnyomják és csökkentik a májproblémák súlyosságát.

Megelőzi és kezeli a rákot

A fehér és a zöld tea sok EGCG-t tartalmaz, ezért hatékony rákellenes hatásuk van. A polifenolokban gazdag teák lassítják bizonyos rákok, pl. a gyomor-, a vastagbél-, a mell-, a máj-, a prosztata-, a végbél- és a bőrrák előrehaladását. A zöld tea gyakori fogyasztásával hatástalaníthatjuk a dohányzás káros hatásait, ezzel is csökkentve a tüdőrák kockázatát. A fekete tea is tartalmaz EGCG-t, de sokkal kisebb mennyiségben. A zöld teát fogyasztó nőknél ritkábban alakul ki mellrák.

Jót tesz a fogaknak

A fehér tea sok kalciumot és fluort tartalmaz - két alapvető tápanyagot, amely nagyon fontos a fogak és az így egészségének megtartásában. A fekete tea magas polifenol-tartalma megelőzi a rossz leheletet és gyógyítja a fogínysorvadást. A polifenolok ezen kívül megakadályozzák a baktériumok szaporodását a szájüregben, ezzel is megelőzve az ínybetegségeket, a fogszuvasodást és a fogkőlerakódást.

Jót tesz a cukorbetegeknek

Amellett, hogy javítja az inzulinérzékenységet, a zöld tea rendszeres fogyasztása szinten tartja a vércukrot is. A teában lévő poliszacharidok meggátolják a glükóz felszívódását, ezzel csökkentve a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

Csillapítja a fejfájást

A gyömbértea meggátolja a kémiai jelátviteleket, amelyek a fejfájáshoz vezető agyi duzzanatokat okozzák. Az aszpirinhoz hasonló gyorsasággal csillapítja a gyulladást. A fejfájás első észlelésekor igyunk gyömbérteát a gyors megkönnyebbülésért.

Természetes vágyfokozó

A ginzengtea fellendíti a libidót és a nemi hormonok működését, ezzel leküzdve a merevedési zavarokat. Ginzenozidokat tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak az ivarmirigy szöveteire és serkentik a spermatermelést.

Javítja a szellemi egészséget

Tanulmányok szerint a tea megelőzi és kezeli a degeneratív természetű idegrendszeri betegségeket. A tea természetes összetevői javítják a memóriát és a tanulási képességeket. A zöld tea rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük és lelassíthatjuk az időskori demenciát. Az L-teanin nevű aminosav és a koffein fellendítik az agyműködést és nyugodt, koncentrált állapothoz vezetnek. A tea mindemellett csökkenti a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát férfiaknál és nőknél is.

Anti-allergén

A zöld tea antihisztamin tulajdonságainak köszönhetően megelőzi és csillapítja az allergiás reakciókat és a szénanáthát. A benne lévő antioxidánsok blokkolják az allergiás reakciókhoz vezető biokémiai folyamatokat. Többféle, tüsszögéssel járó allergia kezelésében hasznos lehet, többek között az állatszőr, a por és a pollen okozta allergia esetében. Emellett csökkenti az olyan allergiás tüneteket, mint a tüsszögés, a megduzzadt orr-nyálkahártya és a szemek pirossága.

Javítja a bélmozgást

Fogyasszunk napi két alkalommal borsmentateát a székrekedés kezelésére. Elősegíti a jótékony baktériumok működését a belekben, ezzel javítva a bélmozgást. Emellett elpusztítja a belekben az ételekkel bejutó kártékony baktériumokat.

Fenntartja a folyadékegyensúlyt

A tea segít fenntartani a test folyadékegyensúlyát és biztosítja az energia egyenletes eloszlatását a szervek között. Az egészséges folyadékegyensúly azért fontos, mert több energiát és kitartást biztosít számunkra a mindennapi tevékenységeinkhez.

Javítja a bőr egészségét

A zöld tea antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatóanyagai elpusztítják az akné baktériumait, csökkentve a duzzadást és a bőr pirosságát. Az EGCG és a polifenolok védik a bőrt az ultraviola sugárzástól, ezzel megelőzve a bőrrákot. A sejtek oxidálódását és sérülését is megakadályozza, fiatalosabb bőrt biztosítva számunkra.

Természetes vízhajtó

Napi 2 dl tea fogyasztása akár 8%-kal csökkentheti a vesekő kialakulásának kockázatát. A tea vízhajtó, így stimulálja a vizelet áramlását, ezzel megelőzve az epekövet is.

HIV-terápia

A zöld tea aktív összetevője, az EGCG antivirális, antibakteriális és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, és segít megállítani a HIV vírust.

Természetesen kezeli az alvászavarokat

A macskagyökértea a tökéletes választás az alvászavarokban szenvedők számára. Ez a gyökér több összetevőt is tartalmaz, amely nyugtató hatásával elősegíti az elalvást. Igyunk egy csésze macskagyökérteát pár órával lefekvés előtt a gyors elalváshoz.

Gazdag antioxidáns-forrás

A tea több változata rengeteg antioxidánst tartalmaz. Ezek megvédik a testet a szennyeződésektől és betegségektől, erősítik az immunrendszert és leküzdik a fertőzéseket. Az antioxidánsok elpusztítják a testben lévő szabadgyököket, amelyek erősen instabil szerkezetek, és hajlamosak kárt okozni a DNS-ben és a sejtek működésében.

Védi a szívet

Egy japán kutatás során kimutatták, hogy a zöld tea jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Rendszeres fogyasztásával 46%-kal csökkenthető a magas vérnyomás kockázata. Meggátolja a vérrögképződést, ezzel megelőzve a stroke-ot és a szívrohamot. Egy másik, holland tanulmány szerint napi két csésze fekete tea fogyasztásával csökkenthető a szívroham kockázata. A tea rengeteg flavonoidot, kempferolt, kvercetint és miricetint tartalmaz, amelyek segítségével csökkenthető a halálos szívizominfarktus esélye.

Szinten tartja a vérnyomást

A fekete tea csökkenti a vérnyomást és semlegesíti a magas zsírtartalmú ételek negatív hatásait az erekre. A fehér tea rendszeres fogyasztása csökkenti az alacsony sűrűségű fehérjék, és növeli a jótékony koleszterinek szintjét a testben. Napi fél csésze oolong teával majdnem 50%-kal csökkenthetjük a magas vérnyomás kockázatát.

Erősíti a csontokat

A teában lévő tápanyagok és polifenolok javítják a csontok minőségét, és csökkentik a csontritkulás esélyét. A zöld tea javítja a csontok ásványianyag-sűrűségét férfiaknál és nőknél is. A zöld teában található katekinek jót tesznek az ízületi gyulladásos betegeknek: csökkentik a gyulladást és lassítják a porcok elkopását, ezzel megelőzve a reumás arthritiszt.

Javítja a szem egészségét

A zöld tea magas antioxidáns-tartalma pozitív hatással van a szem szöveteire és a retinára. Csökkenti a szemben az oxidatív stressz mértékét, ezzel csökkentve a sárgafolt sorvadás esélyét is.

Fellendíti az anyagcserét

A zöld tea katekinjei rendkívüli hatással vannak az anyagcserére. Akár 24 órára fellendíthetik az anyagcserét. Egy év alatt akár 4 kg-ot is leadhatunk csupán a zöld tea fogyasztásával. A tea emellett növeli a kitartást testmozgás közben. A katekinek növelik a test zsírégető képességét, ezzel javítva az izmok teherbírását is.

Legyőzi az influenzát

A fekete tea hatékony védelmet nyújt az influenza ellen. Nemrég kimutatták, hogy aki napi kétszer gargalizál fekete tea kivonattal, könnyebben ellenáll a vírusnak.

A tea rendkívül sokoldalú ital, ihatjuk jéghidegen vagy melegen. Több mint 1500 fajta tea létezik a világon - találjuk meg a számunkra legkedvezőbbet, és élvezzük ki a gyógyhatásait!

 
 
0 komment , kategória:  Dr.TIHANYI LÁSZLÓ   
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 18977 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 668
  • e Hét: 2532
  • e Hónap: 8806
  • e Év: 58464
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.