Belépés
liliana01.blog.xfree.hu
Az öröm abból ered, hogy valaki meg tudja látni azt, ami szép és jó az életben. Aki szétrombolt egy előítéletet, akár csak egyetlenegyet is, az az emberiség ... Szalóki Lívia
1947.08.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 121 
A Jóisten kegyelmezzen nektek.(D. Tóth Kriszta írása)
  2021-05-27 10:28:31, csütörtök
 
 


D. TÓTH KRISZTA: A JÓISTEN A MIÉNK IS!
A Jóisten kegyelmezzen nektek.
A Jóisten, akivel takaróztok. Aki mögé elbújtok. Gyáván, büszkén, bután, tapsolva, gyűlölve, hazudva, cinikusan. Kirekesztve azt, aki semmi mást nem akar, csak szeretni és szeretve lenni. Élni. Tisztességben, egészségben, biztonságban nevelni a gyerekeit. Vagy pusztán egy esélyt arra, hogy valaha családja legyen. Egy másik nővel. Egy másik férfival. Vagy egyedül.
Sűrű a mohó gőg köde, elhiszem, hogy nem látjátok: emberek, gyerekek, családok - igen, családok - életével játszotok. Érvénytelenné teszitek a puszta létüket. Alaptörvény-ellenessé a magánéletüket. Billogot süttök rájuk, mert másképp éreznek, mást gondolnak, másra vágynak, mást hisznek.
Mindent megtesztek a hatalomért, semmi nem drága. Persze hogy nem. Telik rá. Kifizetjük ezt is. Csillagrendszereket hazudtok le az égről, vallást csináltok a tudományból, tudományt a vallásból.
Bátorságnak hívjátok a gyávaságot, szabadságnak a kirekesztést, kereszténységnek a gyűlöletet, kormányzásnak a kampányt, győzelemnek a vereséget, információnak az elhallgatást, konzultációnak a manipulációt, versenynek a korrupciót, tisztességnek a színjátékot.
Jutalmazzátok a meghasonulást, kivágjátok a fákat, feltöltitek a partot, átminősítitek a földet, átírjátok a törvényeket. A magatok kénye-kedve szerint belezitek ki a fogalmainkat, megerőszakoljátok az anyanyelvünket. Magánvagyonná nevezitek át a közpénzt, az utolsó molekula oxigént is kiszívjátok a diskurzusból, a versenyből.
A kétségbeesésbe taszítotok embereket. Propagandának hívjátok az életüket. Célkeresztet rajzoltok a homlokukra, rájuk külditek a kutyákat. Egy tollvonással az egész létüket teszitek semmissé, mert nektek most éppen erre van szükségetek. Készültök. Megmutatjátok az irányt. És a rendszer teszi a dolgát. Ma már magától. Nem kell hozzá napi parancs, beleégett rég a küldetéstudat a homloklebeny szöveteibe. Olajozottan működik az öncenzúra. Tudják, ki az ellenség, mondanotok sem kell. Indul a csatársor, passz a középpályán, felívelés, hosszú, lesvonalon túl a támadó, már fújna a bíró, de fél szeme a VIP-tribünön, egy pillantás alatt érti, mi a dolga, nem sípol, mehet a támadás, nincs megállás... a kapus keze gúzsba kötve, bokáján lánc... micsoda lövés! Gól. Felrobban a stadion. Az éjjel soha nem érhet véget. Varázsolj nekünk valami szépet.
Belenéztek a szemünkbe, és azt mondjátok: jogállam. Szabadságharc. Család. Kereszténység. Senkit nem hagyunk az út szélén. A magyar egészségügy világszínvonalú. A járványkezelés sikeres. Az oktatás Európa-hírű. Az Index kormányfüggetlen. Az SZFE-n agymosás megy. Az alaptörvény gránitszilárdságú.
Mindez miattunk. Értünk. Az egészségünkért. A gyerekeinkért. A nőkért. A lelkünkért. Meg kell védeni. Mi tudjuk, hogyan. Bízz bennünk. Te ne aggódj. Ha nő vagy, ne versenyezz. Legyenelég. Hesteg maradjotthon. Love me tender. Sziauram.
Beleírhatjátok az alaptörvénybe magatokat. Megmondhatjátok, mi a család, ki a magyar, mi a nemzet, kiben higgyünk, kit gyűlöljünk, mitől féljünk.
De azt, hogy kik vagyunk, hogy kit szeretünk és hogyan, nem vehetitek el tőlünk.
A Jóisten a miénk is. Imádkozunk hozzá - értetek is.
D. Tóth Kriszta


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
A Fudan mint szimbolikus példa. (Ablak a külvilágra)
  2021-05-24 12:37:19, hétfő
 
 


A politika mint olyan nem erősségem, csak a nagyon kirívó esetek érdekelnek, Ilyen a Fundan is.
,,A Fudan nem felsőoktatási kérdés, ez eljegyzési gyűrű Kínának"

- A Fudan ,,eljegyzési gyűrű" Kínának. A közgazdaságtanban a drága eljegyzési gyűrű arra szimbolikus példa, amikor valaki megpróbálja hitelessé tenni együttműködési, szövetségesi ígéretét. Minél drágább ugyanis a gyűrű, annál jobban hisz a menyasszony a vőlegény házassági ígéretének. Miért? Azért, mert annál nagyobb a vőlegény vesztesége, ha a házasság előtt ejti a menyasszonyt. Általában is igaz, hogy minél drágább egy biztosíték, minél érzékenyebb veszteség az elvesztése annak, aki adja, annál hitelesebb. Ez magyarázza a Fudan-projekt látszólag irracionális méretét, óriási költségét. A kormány szorosabb szövetségesi viszonyt akar Kínával, de Kína biztosítékot kér, hogy Magyarország nem táncol ki belőle. A bevállalt költségek része a külpolitika konfliktus: az Egyesült Államok éppen úgy reagált, mint egy sértődött, megcsalt menyasszony. De része a belpolitikai konfliktus is, beleértve azt is, hogy a kormánypárti, ,,konzervatív-jobboldali" megmondóemberek arra kényszerülnek, hogy az egyetem kínai kommunista hátterét bagatellizálják. A Kínától felvett óriáshitel pedig egy egyszerű magyar költségvetési ígéretnél sokkal jobban garantálja, hogy a beruházás az ígért formában valósul majd meg. A remélt politikai haszon a szomszédainknál szorosabb együttműködés Kínával. De mivel egyelőre még a másik szuperhatalom is a menyasszonyunk, ez egy több lehetséges kimenetelű, kockázatos játszma.

Facebookról hoztam, nem baj, ha többféleképpen látunk dolgokat.


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Kéne egy kis ablak a külvilágra. ("gender" szó értelme)
  2021-05-24 12:27:55, hétfő
 
 


Mi is a "gender" szó értelme?

Ez az egész "gender" ügy totálisan abszurd. Az angol nyelvben a "nem" hétköznapi kifejezése a "sex".

Amikor NEM a szexuális aspektusáról van szó a nemek közötti különbségnek, vagy a nemek helyzetének, akkor használják a gender kifejezést.

Pl. a nyelvtanban is. Ezt talán nehéz felfogni azoknak, akik semmilyen idegen nyelvet nem beszélnek. A nyelvek már csak ilyenek.

(Facebook V. J. oldalán találtam)


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
A karizma görög szó...
  2021-05-20 20:52:22, csütörtök
 
 


A karizma görög szó, és azt jelenti, valami, amit ingyen kaptál. A görög "ajándékoz" szóból ered, lelki, kegyelmi adományt jelent. A karizmatikus emberek közelében jó lenni. Megemeli a hangulatszintünket. Feldobódunk az örömeiktől, inspirálnak. Jobban érezzük magunkat már attól is, hogy találkoztunk velük, láttuk őket. Olivia Fox Cabane karizmakutató szerint a karizma receptje "pofonegyszerű": azt a benyomást kell kelteni, hogy jó képességű és kedves ember vagy. Igen, a kettő egyszerre.

Vass Virág

Karinthy Vera, Törőcsik Mari jutott eszembe, de nyilván még lehetne sorolni, vannak jó páran.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
A rozmaring a hűség jelképe
  2021-05-20 20:41:44, csütörtök
 
 


A rozmaring a hűség jelképe és a hagyomány szerint csak becsületes ember kertjében terem. Illata a kámforhoz hasonló. Hatóanyaga serkenti a keringést, javítja az agy vérellátását, megnyugtatja az idegrendszert és erősíti az emlékezetet. Mindenféle krónikus betegséggel járó állapotba jó hatású. Alacsony vérnyomás kezelésére is javallott. A rozmaring emellett kiváló fűszer: a konyhában mártások, levesek és báránysült ízesítésére használható.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
A Kárpátok éke, havasi gyopár
  2021-04-23 15:40:23, péntek
 
 


Havasi gyopár.
A Kárpátok éke - mondják rá, s valóban: a havasi gyopár ékkőként csillog a magas hegycsúcsok zord ormain.
A havasi gyopár népszerű, kedves kis növény, s azokon a vidékeken, ahol fellelhető - így a Kárpátok népe körében is - számos legenda, történet fűződik a bájos virághoz. Eredetileg sztyeppei növény volt. Évezredes vándorlással került az Alpok, a Kárpátok 1800-3000 méter magasban fekvő, mészkősziklás lejtőire, fennsíkjaira, hogy mosolyt csaljon a fáradt vándorok arcára. A magam részéről a természet egyik apró csodájának vélem ezt a mostohább körülmények között csendben, alázatosan megálló szépséget, mely oly igen kedves a kárpátaljai népnek.
E júliustól szeptemberig nyíló kis virág számos európai országban kedvelt jelkép: a női vadászok és a vadászfeleségek ,,védelmezője", a német hadsereg hegyi vadászainak jelképe, a Dél-Tiroli Néppárt (SVP) címernövénye, Svájcban a hadsereg tábornokainak rangjelzése."
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Évszázados magyar babonák
  2021-04-20 17:04:36, kedd
 
 Évszázados magyar babonák

Ha elszakad vagy pecsétes lesz a ruhád, és ezt csak otthon veszed észre, biztos lehetsz benne, hogy nagy baj elől menekültél meg.
Ha esküvői menettel találkozol, szerencsés leszel a szerelemben.

Ha kiömlik a víz, aki felé folyik, annál gyermekáldás várható.

Ha a szekrény ajtaja magától nyílik ki, pénzügyi veszteség ér.

Ha a bútor recseg, családi bajok várhatóak.

Ha az ajtó magától kinyílik, váratlan vendég érkezik, ha magától becsukódik, a baj elkerüli a házat és annak lakóit.

Ha eltörik egy tükör, ahány darabra tört, annyi évig nem mész férjhez, vagy annyi héten át kísér balszerencse.

Ha visszafordulsz az ajtóból, otthon hagyod a szerencséd, de ha néhány másodpercre leülsz egy székre, ezzel elűzöd az átkot.

Ha kéményseprővel találkozol, minden a terveid szerint alakul majd.


Ha először a bal cipődet veszed fel, nem jársz szerencsével.

Ha fordítva veszed fel a ruhádat, mázlid lesz, vagy pénzt fogsz kapni.

Ha zsebkendőt adsz ajándékba, haragot jelent.

Ha ollót ajándékozol, elvágod vele a barátságot.

Gyógyszert sosem szabad megköszönni, mert különben nem hat.

Ha a só kiömlik, veszekedés várható.

Ha az ajándék virág papírjában tű marad, vége a barátságnak.

Ha leesik a kés, acsarkodás várható, ha beleáll a padlóba, még nagyobb problémára számíthatsz.

Ha zajos társaságban mindenki egyszerre hallgat el, azt mondják, egy angyal repült át a szobán. 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
600 éve született Gutenberg
  2021-04-14 11:22:52, szerda
 
 


Gratia sit tibi et gloria magnoperose Johannes,
Essemus sine te alii, non qui sumus.

Hála, dicsőség jár teneked, nagyművű Johannes,
Nélküled másmilyenek lennénk, mint ma vagyunk.

600 éve született Gutenberg
Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg (Mainz, 1400 k. - Mainz, 1468. február 3.)
német ötvösmester, feltaláló. A mozgatható betűelemekkel való könyvnyomtatás feltalálója, a betűfém, a kézi öntőkészülék, a nyomdafesték, a szedő-sorjázó vagy más néven szedővas (winkel), a kézisajtó és a festékező labdacs európai elterjesztője.
Mozgatható betűelemekkel való könyvnyomtatás
Az előre fából kifaragott, vagy öntött kész oldalak nyomtatása már szokásban volt. Először a fatáblákra vésték az egész szedéstükröt. A folyamatnak azonban volt egy nagy hátránya, mivel minden egyes könyvhöz teljesen új fametszeteket vagy nyomódúcokat kellett készíteni, nemigen lehetett vele sokféle könyvet előállítani. Gutenberg a kevesebb vésésigény végett, a fatáblákat felfűrészelte különálló betűkre. Ezek a betűk nem simultak szépen egymáshoz, nem álltak egyenes vonalban. Nem lehetett velük jó minőségű nyomatot létrehozni. Ekkor gondolt arra, hogy fémből próbál betűket csinálni.
Először acélból mindegyik betűből egy-egy példányt vésett ki. Ez volt az ún. patrica vagy bélyegző, amelyet azután egy valamivel lágyabb réz vagy bronz darabba ütött. Így keletkezett a negatív - azaz mélyedést és nem domborulatot felmutató - betűképet tartalmazó matrica. A matricát használta az öntőkészüléknél, a végső betű elkészítéséhez.
Betűfém
Hosszú kísérletezés után találta meg Gutenberg a megfelelő ötvözetet, melynek összetétele nagyrészt ólom, és bizonyos arányú antimon és ón.

Forrás és bővebb információ: Wikipédia és Cultura kulturális magazin

 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Európában az első és egyetlen: Világbéke Gong
  2021-04-13 12:04:30, kedd
 
 


Világbéke Gong

Az alkotás Indonézia ajándéka Gödöllő városának. A világon az ötödik, Európában az első és egyetlen ilyen emlékmű.

A Gong a világbékét és a Föld népeinek testvériségét hirdeti.
Középen a kék földgolyó, körben a főbb világvallások szimbólumai és a Föld országainak zászlói. A gongot bárki megszólaltathatja, kifejezve ezzel békevágyát.

A Bali szigetén 2002-ben elkövetett robbantásos merénylet áldozatainak emlékére az indonéz Világbéke Bizottság hozta létre ezt az alkotást, melynek azóta több példányát állították fel a Föld különböző pontján. A gong 2 méter átmérőjű, 150 kilós, egy indonéz szobrászművész alkotása.
Illés Mihály Magyarország indonéziai és Mangasi Sihonbing Indonézia magyarországi nagykövete munkájának köszönhetően Európa első Világbéke Gongját hazánkban, Gödöllő központjában állították fel. A Világbéke Bizottság választása azért esett Gödöllőre, mert a város aktívan részt vállalt a 2004-es cunami utáni magyar mentő- és orvoscsoportok által nyújtott segítségben.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Két magyar kutató
  2021-03-14 10:04:26, vasárnap
 
 


Ez a két magyar kutató tényleg megmentheti a világot a műanyagoktól

Két fiatal magyar gyógyszervegyész, Madaras Liz és Lévay Krisztina olyan baktériumkoktélt állítottak elő, amely megszabadíthatja a világot az egyszerhasználatos műanyagok hulladékától.
A két fiatal egy olyan olajalapú műanyagokat újrahasznosító biotechnológiai eljárást fedeztek fel, amellyel az eddig eltüntethetetlen műanyagokat teszik komposztálhatóvá. A lányok Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen ismerkedtek meg: Madaras Liz biomérnök, Lévay Krisztina pedig vegyészmérnök hallgatóként tanult.
Kutatásaikat egy garázslaborban kezdték, '80-as évekbeli eszközökkel, kis költségvetéssel, aztán elkezdtek dolgozni azért, hogy egy “egészséges biotechnológiai vállalkozás" legyenek, és ne csak egy kutatási projekt. Felfedezésük mára védettséget élvez, kialakították cégstruktúrájukat, már nyolcan dolgoznak Poliloop nevű cégüknél, és találtak terveikhez magyar befektetőt is - mondták el a Kék Bolygó című az adásban.
Az innováció lényegét Lévay Krisztina úgy foglalta össze, hogy más technológiákkal szemben ők nemcsak egy szegmensre koncentrálnak;
baktériumkoktéljuk a műanyagok széles spektrumát képes lebontani, nagyjából minden olyan műanyaghulladékot, ami egy háztartásban keletkezik.
Madaras Liz szerint eljárásuk azért különleges, mert a műanyagokat, amelyeket időtállónak terveznek, a baktériumokkal képesek környezetazonos anyaggá átváltoztatni, így azok vissza tudnak kerülni az ökoszisztémába. Ugyanis az olaj, amiből ezek a műanyagok készülnek, sok millió évvel ezelőtt állati és növényi maradványokból keletkezett.
A lebontáshoz semmiféle előzetes kémiai kezelésre vagy előválogatásra nincs szükség. A szelektíven gyűjtött műanyaghulladékot az általuk felfedezett technológiával mintegy nyolc hét alatt környezetben hasznosítható biomasszává alakítják, amelyet később talajjavítóként lehet használni a mezőgazdaságban. A végterméket külső laboratóriumok is vizsgálják, eddig jó eredményeket kaptak, de az ipari hasznosítás előtt még többször elvégeztetik ezeket a teszteket - mondták.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 121 
2021.05 2021. Június 2021.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 114 db bejegyzés
e év: 918 db bejegyzés
Összes: 3996 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 35
  • e Hét: 1377
  • e Hónap: 5754
  • e Év: 72913
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.