Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 115 
Kenyér régen és ma
  2023-11-11 12:09:39, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében  
Tudtad, hogy a....
  2023-08-08 17:04:22, kedd
 
 




Ezt nem tudtam. A teámba helyi mézet teszek. Mindig fémkanállal
Tudtad, hogy a világ egyik első pénzérméjén méh szimbólum volt?
Tudtad, hogy a méz élő enzimeket tartalmaz?
Tudtad, hogy a fémkanállal érintkezve ezek az enzimek elpusztulnak? A mézet a legjobb fakanállal enni; ha nem találsz, használj műanyag kanalat.
Tudtad, hogy a méz olyan anyagot tartalmaz, amely segíti az agy jobb működését?
Tudtad, hogy a méz egyike azon kevés élelmiszernek a Földön, amely önmagában képes fenntartani az emberi életet?
Tudtad, hogy a méhek Afrikában megmentették az embereket az éhhaláltól?
Hogy egy kanál méz elég ahhoz, hogy egy embert 24 órán át életben tartson?
Tudtad, hogy a méhek által termelt propolisz az egyik legerősebb természetes antibiotikum?
Tudtad, hogy a méznek nincs lejárati ideje?
Tudtad, hogy a világ legnagyobb császárainak holttestét aranykoporsóban temették el, majd mézzel borították be, hogy megakadályozzák a bomlást?
Tudtad, hogy a "Honeymoon" (nászút) kifejezés onnan ered, hogy a násznép a házasságkötés után mézet fogyasztott a termékenység érdekében?
Tudtad, hogy egy méh kevesebb mint 40 napig él, legalább 1000 virágot látogat meg, és kevesebb mint egy teáskanál mézet termel, de számára ez egy élet munkája.
Köszönjük drága méhek!

harvestsavvy
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében  
Aszpargánról röviden
  2023-07-04 09:17:45, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében  
A gerinc állapota
  2023-05-31 08:06:45, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében  
Egészséges életmód
  2023-03-25 13:20:52, szombat
 
 





A Jin Ji Du Li gyakorlásával késleltethetjük az öregedést és megelőzhetünk számos betegséget, többek között a memóriánk gyengülését. Ugye nagyon egyszerűnek tűnik?

h Leírás: cid:1.2802455697@web141002.mail.bf1.yahoo.com
Végezze ezt az egyszerű és hatásos kínai gyakorlatot és meglátja. Lényeges, hogy a Jin Ji Du Li gyakorlat közben a szemünk csukva legyen.

Ügyeljen erre.

Így végezzük a gyakorlatot: Álljunk egy lábon, közben tartsuk csukva a szemünket. Ennyi az egész.

Tegyünk egy próbát, álljunk fel, csukjuk be a szemünket és próbáljunk egyenesen állni egy lábon.

Ha nem képes min. 10 másodpercig így maradni, az azt jelenti, hogy a teste olyan állapotban van, mintha 60-70 éves lenne. Vagyis lehet, hogy csak 40 éves, de a teste sokkal gyorsabban öregedett.

Amikor olvastam ezt az e-mailt, el akartam végezni ezt a gyakorlatot és ezt gondoltam: "nagy ügy, biztos vagyok benne, hogy könnyen meg tudom csinálni." Nagyot csalódtam magamban, de örültem, hogy kipróbáltam, mert nagy meglepetésemre rájöttem, hogy könnyen el tudom végezni a gyakorlatot nyitott szemmel, de teljesen más volt a helyzet, amikor ugyanezt csukott szemmel próbáltam meg!

2-3 másodpercnél tovább nem tudtam megállni egyenesen és elkezdtem inogni.

Nem fontos, hogy magasra emeljük a lábunkat, ha a belső szerveink nincsenek szinkronban, már az is kizökkent az egyensúlyból, ha csak egy kissé emeljük fel a lábunkat.

A kínaiak hatalmas tudással rendelkeznek az emberi testről.

Megnyugtató érzés, hogy a rendszeres és gyakori edzés segíthet abban, hogy visszanyerjük az egyensúlyérzékünket.

Tény, hogy a kínai gyógyászok javaslata szerint, ha naponta egy percet gyakoroljuk a Jin Ji Du Li-t, az segít a demencia megelőzésében.

Kezdetben próbálja meg csak egy kissé becsukni a szemeit, ahelyett, hogy teljesen becsukná. Ezt javasolja a kínai gyógyász, Zhong Li Ba Ren.

A Jin Ji Du Li napi gyakorlása sok betegség gyógyításában segíthet, mint

pl.:

magas vérnyomás,

cukorbetegség,

gerincbántalmak,

szenilitás.

Zhong Li Ba Ren "Jobb ha magunkon segítünk, mint ha az orvosoktól várjuk a segítséget" című könyve best-seller lett, ezt az egészségünkkel foglalkozó könyvet Kínában a legmagasabb példányszámban adták el a tavalyi első megjelenése óta. Jól mutatja a sikerét az a tény, hogy már több mint

1 millió példányt adtak el a könyvből.

A kínai gyógyászok meggyőződése, hogy szervezetünkben akkor léphetnek fel betegségek , ha a különböző belső szervek koordinációjában problémák jelennek meg, vagyis a testünk elveszíti egyensúlyát. A Jin Ji Du Li képes regenerálni a szervek kölcsönhatását, hogy megfelelően működjenek.

Zhon Li Ba Ren úgy fogalmazott, hogy az emberek többsége csukott szemmel nem képes 5 másodpercnél tovább megállni egy lábon, de a későbbiekben, ha már napi rendszerességgel végzik a gyakorlatot, akár két percnél tovább is képesek talpon maradni.

Minél hosszabb ideig vagyunk képesek megtartani ezt a pózt, annál kevésbé érezzük ezt megterhelőnek.

Miközben gyakorolja a Jin Ji Du Li-t, észre fogja venni, hogy az alvás minősége, és az ön memóriája is jelentős mértékben javul. A legfontosabb, hogy ha naponta csukott szemmel egy percet gyakorolja a Jin Ji Du Li-t, nem fog szenilitásban szenvedni, (ez azt jelenti, hogy az agy egészségesen fog működni.) Zhon Li Ba Ren elmagyarázta, hogy 6 fontos meridián van, amelyek átfutnak a lábunkon. Amikor egy lábon állunk, a gyakorlat következtében érezhetünk fájdalmat, és ha ez a helyzet, akkor az ezekhez a meridiánokhoz tartozó szervek elkezdik megkapni a szükséges egyensúlyt. Ezzel a módszerrel a tudatunk és a testünk csatornái a lábainkra koncentrálnak.

Jótékony hatással van a Jin Ji Du Li gyakorlása a magas vérnyomással és a cukorbetegséggel összefüggő számos betegségre. Gyorsan megszűnnek a nyaki és gerincbántalmak, és a köszvény is megelőzhető ezzel.

Alapvető gyógymódja ez a hideg lábaknak, és az immunrendszerünket is erősíteni tudjuk.

Nem kell várnia a Jin Ji Du Li gyakorlásával addig, amíg valamilyen betegség meg nem jelenik. Szinte bárkinek ajánlható ez a gyakorlat, különösen jótékony hatású fiatalkorban, ha egészségesen naponta edzenek, nagyobb valószínűséggel előzhetik meg az adott életkorban megjelenő betegségeket.

Nem ajánlott azoknak, akiknek lábproblémái vannak és nem tudnak huzamosabb ideig talpon maradni.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében  
Az élet 3 szakasza
  2023-03-18 07:36:13, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében  
Arcpakolások - házilag
  2023-03-12 10:39:21, vasárnap
 
 




Arcpakolások - házilag


Konyhád és kamrád számos olyan alapanyagot rejt, amely kitűnően használható bőrápolásra is. Íme a legjobb arcpakolásreceptek. Próbáld ki te is!

A drogériákban kapható termékek általában sok adalékanyagot is tartalmaznak. A házilag, friss alapanyagokból készített pakolásokban viszont nincsenek mesterséges anyagok, és ráadásul olcsóbbak is.
Bármilyen típusú is a bőröd, találhatsz hozzá illő természetes pakolás-alapanyagot: gyümölcsöket, tejtermékeket és más hatásos szépítő élelmiszert.

Gyors, látványos megszépülés

Az arcpakolások már régóta a legkedveltebb szépítőszerek közé tartoznak, hiszen gyors és feltűnő sikert érhetünk el velük. Üdévé, frissé, tisztává és feszessé teszik az arcot, simítják a ráncokat, és regenerálják a bőrt.

Puhító banános pakolás

Villával nyomkodj szét egy fél érett banánt, majd adj hozzá fél pohár natúrjoghurtot. Keverd össze alaposan. Az így kapott pépet vidd fel vastag rétegben az arcodra és a dekoltázsodra. 20 perc múlva langyos vízzel öblítsd le. Bőröd selymes és puha lesz.

Nyugtató tejes pakolás

Egy pamutkendőt meríts egy tálka meleg tejbe, és borítsd be vele az arcod. Majd tegyél rá egy száraz kendőt. 15 perc múlva vedd le a kendőket, és mosd le az arcod. A tej bőrnyugtató hatására arcod láthatóan kisimul. Érzékeny bőrre kitűnő!

Üdítő tojásos maszk

Válaszd szét egy tojás sárgáját a fehérjétől. A sárgájához adj egy evőkanál mézet, egy evőkanál étolajat, és alaposan keverd össze. Kend a masszát az arcodra, és 20 percig hagyd rajta, majd langyos vízzel alaposan mosd le. Ez a pakolás hidratálja és frissíti a fáradt a bőrt.


Mézes pakolás száraz bőrre

Keverj össze két evőkanál natúrjoghurtot egy tojás fehérjével és egy evőkanál mézzel. A mixet kend arcodra, és 20 percig hagyd hatni. Végül langyos vízzel mosd le. E pakolás csodásan hidratálja az extraszáraz bőrt is.

Simító túrós pakolás

Keverj össze két evőkanál túrót két evőkanál ásványvízzel és egy kevés citromlével. A pépet vidd fel az arcra, majd 15 perc múlva mosd le a bőrről. Hatására arcod felfrissül, kisimul.

Regeneráló olívaolajos pakolás

Keverj össze egy tojás sárgáját egy-két csepp olívaolajjal és pár csepp citromlével. Kend bőrödre a pakolást, majd 15 perc múlva langyos vízzel alaposan mosd le. A ráncos bőr kisimul, szinte új életre kel tőle.

Frissítő pakolás zsíros bőrre

Három evőkanál sovány túrót keverj jól össze egy kávéskanál mézzel. A pépet vidd fel arcodra, kihagyva a szem környékét. 20 perc múlva öblítsd le. Hatására bőröd üde, ragyogó lesz

Csak tiszta bőrre!

Az arcpakolások, akárcsak a krémek, csak akkor fejtik ki tökéletesen hatásukat, ha alaposan megtisztított bőrre kened fel őket. Fontos, hogy a sminket maradéktalanul távolítsd el, majd arctonikkal töröld át a bőröd.
Hatékonyabbá teheted a pakolás összetevőinek felszívódást, ha 10 percig gőzölöd az arcod, mielőtt rákened.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében  
Vöröshagyma-tea
  2023-03-12 10:30:52, vasárnap
 
 





Vöröshagyma-tea


A vöröshagyma minden háztartásban megtalálható, nem is gondolnánk, hogy az ételek elkészítésén kívül teaként készítve, is hasznos növényünk.

Nekem a nagymamám mondta mindig, hogy köhögésre
a legjobb orvosság a vöröshagyma tea. Az influenzás időszakban is hasznos segítség lehet, - már több ismerősünktől hallottuk, és a családban is tapasztaltuk - mivel az influenza egyik szövődménye a köhögés, légúti gyulladás.

Gyógyhatása:

- megfázásos tünetek enyhítése
- köhögés csillapítása
- tisztítja a hörgőket
- oldja a letapadt nyákot
- orrmelléküreg gyulladás tüneteit csökkenti
- baktériumölő
- vércukor csökkentése

Az íze, nem túl kellemes, de ugye nem is az íze miatt fogyasztjuk.

Elkészítés:
Két- három vöröshagyma (mérettől függően) külső, száraz héját leszedjük és ezt fél liter vízben felforraljuk. Rövid ideig állni hagyjuk, majd leszűrjük, és forrón fogyasztjuk. Mézzel, cukorral ízesíthetjük.

vagy

Egy nagy vöröshagymát főzzünk meg fél liter vízben egy csipet sóval. Forrón fogyasztjuk.
(Ezt a receptet egy homeopátiás kiadványban olvastam.)

Mi a hagyma héját szoktuk csak használni teafőzéshez, de vannak akik magát a hagymát is beleteszik.

Van akinél gyomorégést okoz!
Szoptatós anyák kerüljék az erősen hagymás ételek fogyasztását, mert az illóolaj-aromák átmennek a tejbe!
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében  
Kezdje a napját vízzel és citrommal
  2023-03-12 10:21:25, vasárnap
 
 




Kezdje a napját vízzel és citrommal


A tiszta víz és frissen facsart citrom az egyik leginkább vizsgált energianövelő. A legtöbb amerikai koffeintartalmú italt fogyaszt reggelente, hogy felébredjen. Ezek a mellékvese stimulánsok azonban a szervezetet károsítva termelnek energiát, míg a citromos vízzel tiszta energiát nyerünk, hiszen hidratálja és oxigénnel látja el a szervezetet, ami rendkívüli energiát és mentális tisztaságot eredményez.

Egy átaludt éjszaka után a szervezet szövetei dehidratáltak és szükségük van tiszta, vegyi anyagoktól mentes vízre a méreganyagok kiszűréséhez és a sejtek energiatermelésének elősegítéséhez. A legtöbben kávét, vagy más stimulánst isznak reggel, hogy fellendítsék a napjukat. Sajnos a kávé egy vízhajtó, ami kiüríti a szervezet víztartalékait, ásványi anyag és elektrolit készletét, mint például a nátrium, kálium, kalcium és magnézium.

Az emberek energiával telve érzik magukat köszönhetően a koffein mellékvesékre gyakorolt hatásának. A kávé serkenti az energia hormonok kibocsájtását, mint az adrenalin és noradrenalin. Ezek a hormonok az eltárolt cukor lebontására és annak véráramba engedésére ösztönzik a szervezetet. Ez a folyamat rendellenes vércukorszintet, szabad gyökök képződését és általános szöveti károsodást okoz.

Ezt hívjuk piszkos energiának, hiszen a termelésének következtében a szervezet nagy mennyiségű kárt szenved. A tiszta energia azonban sejtenergiát termel, káros hatások nélkül.

Az élelmiszer, mint bioelektromos energia

Az ételeink és italaink elektromosan töltött molekulákat tartalmaznak, melyek energiatermelést kezdeményeznek a szervezetünkben. Az ionizált molekulák olyanok, amelyek elektromos töltéssel bírnak. A pozitív töltésű ionokat kationoknak, a negatívokat anionoknak nevezzük.

A legtöbb elfogyasztott élelmiszer kationt tartalmaz, míg a természetes emésztési folyamat (sósav, emésztőenzim, nyál) anionos. A citrom az egyike a kevés anionos élelmiszernek. Ez azt jelenti, hogy nagyon erős negatív töltéssel rendelkezik.

A friss citrom segít oxigénnel ellátni a szervezetet és maximalizálja enzimrendszereink működését. A citrom továbbá serkenti a máj természetes enzimjeinek működését, így segíti a májat a méreganyagok kiválasztásában.

A citromsav tisztító hatása

A citromsav nagyon fontos szerepet játszhat a kóros kalcium kövektől való megszabadulásban. Egyedülálló módon képes a kalciummal oldható egységet alkotni, melyet gyakran használnak a hasnyálmirigy követ és vesekő megszüntetéséhez. Ez a mechanizmus segít megakadályozni a kalcium lerakódások kialakulását az artériákban (érelmeszesedés), a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

A citromos tiszta víz hidratálja a testet, ellátja antioxidánssal és elektrolittal. A citrom továbbá gazdag immunerősítő C-vitamin forrás, valamint nagy mennyiségű elektrolitot tartalmaz, mint a kálium, kalcium és magnézium. A citrom rendkívüli fitotápanyag forrás, glikozilált flavinjait P-vitaminként is ismerhetjük (izolálta Szent-Györgyi laborjában Straub F. Brúnó). Tanulmányok kimutatták, hogy a P-vitamin fokozza a C-vitamin antioxidáns hatását, valamint pozitív hatással van a szövetek oxigénellátására és az ideális vérnyomás fenntartására.

Ébredéskor facsarjunk egy egész citromot fél-egy liter tiszta vízbe. Fogyasszuk el a citrom hártyás részeit is, mivel itt található a pektin rost és bioflavonoidok többsége. Természetes édesítővel limonádéként is fogyaszthatjuk, valamint adhatunk hozzá almaecetet és különböző gyógynövényeket, hogy tovább fokozzuk az enzimatikus és antioxidáns hatást.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében  
Egyem-ne egyem?
  2023-03-04 11:12:22, szombat
 
  E-Számok magyarázata



SZÍNEZÉKEK

A színezékek az élelmiszerek kozmetikumai, hiszen segítségükkel az áru magakelletően tetszetőssé, étvágygerjesztővé válik. Vásárlásra ingerelnek, a valósnál jobb minőséget sejtetnek, vagy - mint pl. az édességeknél - a "gyümölcs" képzetét keltik bennünk. A színezőadalékokat elsősorban az édességeknél, üdítőitaloknál, szörpöknél, égetett szeszes italoknál, puding- és fagylaltkészítményekben alkalmazzák, de felhasználják a margaringyártásnál, a sajt és a haltermékek készítéséhez is.

E102 Tartrazin ??
Egyike az allergiát leggyakrabban kiváltó adalékanyagoknak. Használatát Németországban az elmúlt években korlátozták, de az EU engedélyével különböző termékekben ismét megjelent.
Allergiát, asztmát, csalánkiütést okoz. Ausztriában 1984 óta tiltott. Svájcban szintén.

E104 Kinolinsárga ??
Szintetikus színezőanyag; a patkányokra és az egerekre nézve ártalmatlannak bizonyult. Egy EU szakértői bizottság kutyákon végzett rövid idejű vizsgálata szerint "nem mutatható ki egyértelmű toxikus hatás". Káros hatása az emberre nem ismeretes. Az USA-ban élelmiszerszínezőként tilos használni.
Feltehetőleg allergiát okoz.

E110 Narancssárga S
Feltehetőleg allergiát okoz.

E120 Kárminsav
Feltehetőleg allergiát okoz.

E122 Azorubin ??
Az eddigi állatkísérletek során - nagyobb adag esetén - a legkülönfélébb mellékhatásokat figyelték meg (a vérképre, a tüdőre, nyirokrendszerre és a hasnyálmirigyre hat).
Feltehetőleg allergiát okoz.

E123 Amarant ??
Szintetikus anyag, amely viszonylag gyakorta okoz allergiát. Az állatkisérleteknél karcinogén és mutagén hatást okozott. Az USA-ban 1976 óta tiltott.
E124 Neukokcin, Ponszó 4R
Feltehetőleg allergiát okoz. Az USA-ban betiltották.

E127 Eritrozin ??
Szintetikus anyag; az állatkísérletek azt jelzik, hogy az eritrozin gátolja az idegrendszer normális működését. Egyes vélemények szerint a hiperaktív gyerekeknél fokozott viselkedési zavarokat válthat ki. Az állatkísérletek során erős gyanú merült fel, hogy befolyásolja a pajzsmirigy hormon működését (amit részben rákra utaló elváltozások is jeleztek).
Feltehetőleg allergiát okoz.

E129 Allura vörös ??
Vörös azofesték: az állatkísérletekben viselkedészavarokat (hiperaktivitást) okozott. Az anyagcseréhez való viszonya tisztázatlan.

E150c Karamell (ammóniás)
E150d Karamell (ammónium-szulfitos)
Az állatkísérleteknél nagyobb adagban görcsöket váltott ki és csökkentette a fehérvértestek számát (módosította a vérképet, ami rákkeltő hatásra utalhat).
Ausztriában csak a barna sör színezéséhez engedélyezett.

E151 Brillantfekete BN
Feltehetőleg allergiát okoz. Ausztriában csak a kaviár színezéséhez engedélyezett.

E154 Barna FK ??
Az állatkísérletek májat és szívet károsító hatásra utaltak. Egyidejűleg csaknem valamennyi szerv elszíneződött (vélhetően egy, az E154-ből származó ismeretlen anyagcsereterméktől). Az USA-ban betiltották
.
E155 Barna HTK ??
A tulajdonképpeni színezőanyag mintegy 20 százalékban tartalmaz be nem azonosított kiegészítő adalékanyagokat. Ezek bizonyos része a vesékben és a nyirokerekben lerakódik.
E16Ob Annatto, bixin, norbixin
Feltehetőleg allergiát okoz
.
E161g Kantaxantin ??
Természetes anyagként a rákokban fordul elő. Narancsszínű élelmiszerfesték-változatát szintetikus úton állítják elő. Az E161g bár a haleledelben tiltott, a pisztrángok "átszínezéséhez" mégis ezt használják. Kiegészítő anyagként bekeverik a baromfitápszerbe is (a tojássárgája "természetes" színének beállításához ill. a csirke bőrének pigmentálásához).
A "szépipar" a barnítószer tablettában alkalmazta, de használatát szembántalmakat okozó hatása miatt meg kellett tiltani. Az egészségügyi világszervezet (WHO) álláspontja szerint a Kantaxantin májkárosodást okoz.

E171 Titán-dioxid ??
Fehér színű ásványi adalék. Elsősorban cukorkák, drazsék fehérre festéséhez használják. Mivel eddig alig vizsgálták, a mellékhatásai sem ismertek.

E174 Ezüst ??
Édességek színezőanyagaként ismeretes, de használják az ivóvíz-fertőtlenítésre is. Az állatkísérletek elgondolkodtató eredményei immunrendszerre gyakorolt hatásról és számos enzim funkciójának blokkolásáról szólnak.

E180 Litolrubin BK ??
Vörös azofesték. Hosszútávú kísérletek patkányoknál és egereknél fokozott halandóságot jeleztek. A legkülönbözőbb mellékhatást fejti ki a vesére, pajzsmirigyre, lépre és az immunrendszerre. Jelenleg csak sajtbevonatként való felhasználása engedélyezett.
Ceresz-sárga GRN (nincs száma)
Cereszvörös G (nincs száma)
Azo-festékek. Feltehetőleg allergiát okoznak.

TARTÓSÍTÓSZEREK

A tartósítószerek szerepe az, hogy a penészgombák vagy baktériumok ha közhiedelemmel ellentétben azonban a tartósítószerek elősegítik a mikotoxinok (a penészgombák által termelt mérgek) képződését is. A tartósítószereket nem minden esetben kell feltünteti: főleg akkor nem, ha az élelmiszerbe kevert (más) adalékanyaggal kerülnek a termékbe. Tartósítószert használnak haltermékek, a gyümölcslevek, az üdítőitalok, a kenyér, a pékáruk, a saláták, a margarin, a salátaszószok, a bor, a szárított gyümölcsök és zöldségek, a citrusgyümölcsök stb. tartósításához.

E201 Nátrium-szorbát ??
Az E201 - ellentétben a többi szorbinsókkal - teratogén (fejlődési rendellenességet okozó) anyagnak bizonyult
.
E210 Benzoesav ??
E211 Nátrium-benzoát ??
E212 Kálium-benzoát ??
E213 Kálcium-benzoát ??

A benzoesav nyomokban számos élelmiszerben mint természetes alkotóelem van jelen (pl. a tejtermékekben, a gyümölcsökben, vagy a mézben). Tartósítószerként adagolva azonban ennek ellenére mellékhatások jelenkezhetnek. A benzoesav és sóinak használatát a kutya- és macskaeledelekben betiltották. A macskáknak már 5 ezreléknyi is halálos lehet. Az E210-213 az embernél viszonylag gyakran vált ki allergiát (asztmát, csalánkiütést). Az L-Aszkorbinsav (E300) jelenlétében a benzoesavból benzol képződik. Fenáll a gyanú, hogy lebomlásnál megterheli a májat. Érzékeny embereknél - különösen az aszpirin-allergiásoknál - allergiát (asztmát, csalánkiütést) okozhatnak
.
E214 Etil-(p-hidroxi-benzoát) ??
E215 Nátrium-etil-(p-hidroxi-benzoát) ??
E216 Propil-(p-hidroxi-benzoát) ??
E217 Nátrium-propil-(p-hidroxi-benzoát) ??
E218 Metil-(p-hidroxi-benzoát) ??
E219 Nátrium-metil (p-hidroxi-benzoát) ??

A PHB-észterek átlagon felüli gyakorisággal váltanak ki allergiás reakciókat. Görcsoldó képességük több mint százszorosa a nátrium-benzoáténak. (E211) Az élelmiszernek fémes mellékízt adnak. Érzékeny embereknél allergiás tüneteket okozhatnak
.
E220 Kén-dioxid ??
E221 Nátrium-szulfit ??
E222 Nátrium-hidrogénszulfit ??
E223 Nátrium-metabiszulfit ??
E224 Kálium-metabiszulfit ??
E226 Kálcium-szulfit ??
E227 Kálcium-hidrogén-szulfit ??
E228 Káliumhidrogén-szulfit ??

A kén-dioxid és a kénessav sói (a szulfitok) nemcsak tartósító-, hanem szépítőszerek is. Az emberiség által legáltalánosabban használt, legősibb adalékanyagok egyike. Az élelmiszerekben a szulfitok bontják a a B1-vitamint. A szulfitra érzékeny embereknél fejfájást, rosszullétet, vagy asztmarohamokat idézhet elő. Ismertek anafilaxiás sokk (a legsúlyosabb allergiás reakció) miatt bekövetkezett halálesetek is. Főleg a fehér borok, pezsgők, szárított gyümölcsök, lekvárok tartósításához használják. Kiszámíthatatlan reakciókat okozhat: egyeseknél rosszullétet, fejfájást, hasmenést - rosszabb esetben anyagcsere- vagy idegrendszeri zavart. A kén-dioxidról kokarcigonén hatás feltételezhető (más anyagokkal együtthatva elősegíti a rák kialakulását)
.
E230 Bifenil ??
E231 o-fenil-fenol ??
E232 Nátrium-o-fenil-fenolát ??
A citrusfélék gombaölő szere, amelyet legtöbbször kombinálva alkalmaznak. Tulajdonképpen peszticideknek számítanak. Az állatkísérletek szerint elősegítik a hólyagrák kialakulását (főleg az E232 és az E233 kombináció). Az E230 adalék már a gyártó üzemekben is több halálesetet okozott. Vigyázat! A hámozáskor az adalékanyag egy részét ujjunkkal rávihetjük a gyümölcs húsára. Mivel esetenként a narancs, citrom stb. csomagolópapírját is ezekkel az anyagokkal impregnálják, inkább ne engedjük a gyereket a csomagolópapírral játszani!

E233 Tiabendazol ??
A banán penészgomba elleni védőanyaga. Ezen kívül orvosság is, amelyet kiegészítőleg, peszticidként is felhasználnak. Az egerekkel folytatott kísérletek veseártalmat és fejlődési rendellenességet jeleztek. Az E230-234-el kapcsolatos pontos toxikológiai vizsgálatok még hiányoznak sajnos. A kezelt citrusfélék és banán héjától addig is óvakodjunk!

E235 Natamicin ??
Bevált, a szervezet számára könnyen kezelhető szer; nemibetegségek, lábgomba és szájpenész elleni antinikotikum (gombaölő szer). Ezidáig csak recept ellenében, vagy a bolti sajtféleségekkel lehetett beszerezni. A tervek szerint az EU-ban szárazkolbász- és szalámiféleségek tartósítószereként is engedélyezik. Kiterjedt élelmiszeripari alkalmazása esetén félő, hogy nő a kórokozók vele szembeni ellenállósága, ami csökkenti a natacimin gyógyszerként való alkalmazási lehetőségeit.

E239 Hexametilén-tetramin ??
Univerzális felhasználású szer, melyet orvosságként köszvény és a húgyúti fertőzések esetén is alkalmaznak. Formaldehiddá alakul. Tartósítószerként való használata eddig kizárólag a Provolone-fajtájú sajtok esetében engedélyezett.

E242 Dimetil-dikarbonát ??
Úgynevezett hidegcsírátlanító anyag, amit főleg üdítőitaloknál és dobozos teánál használnak. A dimetil-dikarbonát közvetlenül a hozzáadás után feloldódik, miközben mindenféle mellékreakcióba lép a semlegesítendő mikrobákkal és az élelmiszerben lévő egyéb anyagokkal. Többek között - nyomokban<N>- metil-karbamát képződik (a karbamátot peszticidként is alkalmazzák)
.
E249 Kálium-nitrit ??
E250 Nátrium-nitrit ??
E251 Nátrium-nitrát ??
E252 Kálium-nitrát ??

A nitrátok és nitritek súlyos környezeti-egészségi veszélyei (a trágyázással kapcsolatosan) naponta kerülnek terítékre. Ennek ellenére pl. a sonka pácolásához használt sós lé megengedett nitráttartalma tízszerese az ivóvízben engedélyezett maximumnak. A nitritet a húskészítmények (töltelékáruk) színezésére használják, emellett a kolbász- és szalámifélék eltarthatóságának növelésére is. A nitrátokat (E251, E252) ezenkívül a kemény (szeletelhető) sajtok tartósításához és speciális halkészítmények érleléséhez is alkalmazzák. A szervezetben a nitrátok nitritekké alakulhatnak, ez utóbbi pedig a gyomorban és a belekben reakcióba léphet más élelmiszer-összetevőkkel. Mindez elősegítheti a rákkeltő nitrózaminok kialakulását. A nitrátok különösen kisgyerekek számára jelentenek állandó veszélyt. Meggátolhatják a vörösvérsejtek oxigénfelvételét, ami cianózist ("kékbetegséget") válthat ki.

E280 Propionsavak ??
E281 Nátrium-propionát ??
E282 Kálcium-propionát ??
E283 Kálium-propionát ??
A propinsav különböző élelmiszerek természetes alkotórésze. Patkányoknál az előgyomorban rákhoz hasonló elváltozásokat okozhat. Egyes szakvélemények szerint ránk nézve ártalmatlan, mivel az embernek nincs előgyomra. 1988-ban az NSZK-ban is betiltották, de az EU engedélyezte bizonyos kenyérfajtákhoz.

E284 Borsavak ??
E285 Nátrium-tetraborát (borax) ??
Az EU mint a kaviár tartósítószerét engedélyezte (eddig tiltott volt). A borátok erősen toxikus hatású anyagként ismertek, amelyek felhalmozódnak a szervezetben. Mérgezés esetén ismert ellenszere nincs.
E925 Klór ??

E926 Klórdioxid ??
Az ivóvíz klórozására (csírátlanítására) használják. A klórból kloroform keletkezhet, ami zuhanyozáskor belélegezve vagy bőrön át juthat a szervezetbe. A klórozott víz ezenkívül kedvezőtlenül befolyásolhatja a pajzsmirigy működését. A klór hasznosságának (a higiéniai szempontból kifogástalan ivóvíz) és a mellékhatásainak összevetése egyedi mérlegelést igényel
.
ANTIOXIDÁNSOK

Az antioxidánsok úgy növelik az eltarthatóságot, hogy késleltetik az élelmiszerek kémiai - oxidáció okozta - romlását (pl. a zsírok avasodását, a gyümölcsök megbarnulását). Ezek az adalékok tehát kiegészítik a mikroorganizmusok okozta romlást gátló tartósítószerek hatását. Felhasználási területük: zacskós levesek, rágcsálnivalók, margarinok, majonéz, rágógumi, olajok, pékáruk, fagylalt, marcipán, stb.
E301 Nátrium-aszkorbát ??

Az aszkorbinsav (a mesterséges C-vitamin=E300) sója, de a természetes C-vitaminnal ellentétben a kísérleteknél hólyagrákot okozott. Az állatkísérletek a fiatal egyedeknél fejlődési rendellenességeket is jeleztek.

E310 Propil-gallát ??
E311 Oktil-gallát ??
E312 Dodecil-gallát ??
A propil-gallát a csecsemőknél életveszélyes cianózist (kékbetegség) válthat ki. A csecsemőtételek készítésénél ugyan nem szabad felhasználni, de engedélyezett olyan tipikus gyermek-élelmiszereknél mint a marcipán, a nugát, a rágcsálnivalók, vagy zacskós levesek. Az állatkísérletek során csökkentette a szervezet kórokozókkal szembeni ellenálló képességét. Tipikus allergiát kiváltó anyagok (főleg az E311). Az E311 Ausztriában tiltott. Az E310 és E312 csak kivételesen alkalmazható (pl. zacskós leveseknél, szószoknál).

E320 Butil-hidroxi-anizol (BHA) ??
E321 Butil-hidroxi-toluol (BHT) ??
Szintetikus anyagok. A BHA (E320) a rágcsálnivaló termékeket védi az ízhibáktól, javítja a marcipán, nugát és máktöltelék eltarthatóságát. A pék- és cukrászárukon az anyag öszetételének feltüntetése nem kötelező. Az EU a következő termékeknél tervezi az engedélyezést: levesek, halkonzervek, reggeliző-gabonafélék (müzli, dió és mogyorófélék, valamint fűszerek. A BHT csak rágóguminál engedélyezett. A rágcsálóknál részben rákkeltő, részben a rák kialakulását gátló hatást figyeltek meg. Az állatkísérletek során elváltozások jelntkeztek az immunrendszernél, a pajzsmirigyben és a májban. Mindkét anyag felhalmozódik az emberi zsírszövetben és a magzatba is bekerülhet. Allergiát kiváltó anyagként ismertek. Nagy valószínűséggel allergiát okoznak. Használatukat csak néhány terméknél engedélyezik (pl. a rágóguminál).

SŰRÍTŐANYAGOK
A sűrítőanyagokat nemcsak besűrítésre és zselésítésre használják, hanem egyre gyakrabban az élelmiszer "optimális állagának" beállítására (így érik el pl. az italok kellő testességét, vagy a gumimacik élvezetes rághatóságát). A sűrítőanyagok szabályozzák a kész öntetek viszkozitását, megakadályozzák a kakaórészecskék lerakódását a tejben, vagy vágható
állagúra kocsonyásítják a vizet. Sok kalóriaszegény "light" terméknél nélkülözhetlen. Felhasználási területe: lekvárok, sajt- és húskészítmények, pékáruk, tésztatermékek, porított (instant) italfélék, csecsemőételek, diétás termékek, zselék, pudingok, fagylaltok, habok és édességek stb
.
E407 Karragén (gyöngyzuzmó)
Az állatkísérletek a belekben gyulladást és fekélyt jeleztek
.
E412 Guar-gumi ??
A mérgező guar (gyomnövény) magvaiból nyerik, melyek különböző káros anyagokat tartalmaznak. Mivel tökéletes tiszításuk gazdaságtalan, a kereskedelmi forgalomban lévő guar-gumi körülbelül tíz százalékban engedélyezetten tartalmazhatja a gyomnövény egyéb kísérőanyagait is. Allergiát okozó anyag.

E413 Tragantmézga ??
A tragantmézga egy Astralagus nevű ázsiai növény gumiváladéka. Az első kísérletek alapján feltételezett májkárosító hatások később nem igazolódtak, de a WHO véleménye szerint a tragantmézga olyan allergiát kiváltó anyag, "mely képes szélsőségesen erős reakciók kiváltására." Feltehetőeleg allergiát okoz.

E466 Karboxi-propil-cellulóz
Tiszta állapotában viszonylagosan ártalmatlan. Csak tartós bevitel után jelentkeztek a kísérleti alanyoknál - hasmenéssel kísért- még nem pontosított panaszokat. A pékeknél allergiás bőrreakciókat válthatnak ki.

EMULGEÁLÓSZEREK

Az emulgeátorok hatásmechanimusa a mosószerekéhez hasonlít. Lehetővé teszik több - egyébként nem vegyíthető - fázis (pl. a víz és a zsír) összekeverését és stabilizálja a keverék állagát. Nagy jelentősége van a félkész- és készételek, az instant (folyadékban oldódó) termékek előállításánál.
Felhasználásukkal nő a tészták gépi megmunkálhatósága, könnyebb a megfelelő szemcsésség, a habosság, vagy a krémszerűség beállítása. Ezzel együtt alapanyag is megtakarítható, hiszen így az anyagba több víz, vagy levegő keverhető.

Mivel az emulgeátorok - a természetes emulgeátorok is - biológiai rendszerekben felettébb hatékonyak, csak nagyon óvatos szabadna őket az élelmiszerekbe adagolni. Az emulgátorok toxikológiai vizsgálatai eléggé hiányosak, legtöbbször maga az előállító végzi el azokat.
Ismert, hogy az emulgeátorok megváltoztatják a membránok áteresztőképességét; ezért használják pl. a peszticidek hatékonyságának növelésére. Ez azonban magyarázatot ad arra is, hogy miért játszhatnak kulcsszerepet a bélmegbetegedéseknél és allergiáknál. Megváltoztatják a nyálkahártya felületét, koncentráltabb formában károsítják a sejtmembránt és a bél nyálkahártyáját, átjárhatóvá téve ezeket az allergiát kiváltó táplálékösszetevők, lebomlási termékek és adalékanyagok számára. A folyamat egészét mindmáig alig vizsgálták.
Az emulgátorok felhasználási területe: pékáruk, édességek, öntetek, desszertek, margarin, kolbász- és szalámifélék, fagylalt és még sok minden más. Az emulgeátorok feltüntetése sok esetben nem kötelező, tényleges hatásuk pedig - a fentiek miatt - nehezen értékelhető. A leggyakrabban és legsokoldalúbban használt emulgeátorok (E322) ill. E471) azonban egészségi szempontból nem aggályosak
.
SAVANYÚSÁGOT SZABÁLYOZÓ ANYAGOK

Ezeknek az adalékoknak nemcsak az a szerepe, hogy az élelmiszereknek egy kellemes savanyú ízt adjanak, hanem tartósító tulajdonsággal is bírnak (pl. az ecet). Némelyikük emellett mint szilárdítószer vagy kelesztőszer használatos, de vannak zselésítőként, antioxidánsként sőt emulgeátorként adagolt savanyítószerek is. A savanyúságot szabályzó anyagok lehetővé teszik egy élelmiszer savasságának pontosan értékre történő beállítását. Ide főleg az ún. pufferanyagok (foszfátok, citrátok), valamint a lúgok és a savak sorolhatók. A foszforsav és sói (E338-341), a difoszfátok és polifoszfátok (E45O-452, E54O-544) - bár nem egyértelműen ártalamasak -, a legvitatottabb adalékok közé tartoznak..
Az ugyan még nem bizonyított, hogy a gyerekeknél hiperaktvitást váltanak ki, az azonban igen, hogy a foszfátok befolyásolják az emberi szervezet kálciumanyagcseréjét. Túl sok foszfor bevitele megbontja a foszfát-kálcium egyensúlyt és megakadályozhatja a szervezet kálciumfelvételét (ami csontritkuláshoz vezethet). Felhasználási terület: burgonyatermékeknél, pékáruknál, húskészítményeknél, kenősajtoknál, fagylaltnál és koffeintartalmú üdítőitaloknál (pl. Coca Cola).

E510 Ammónium-klorid ??
Szalmiáksó. Problematikus adalékanyag, az állatoknál és embereknél egyaránt számos mellékhatását figyelték meg (pl. a vérkép, a mellékpajzsmirigy és a mellékvesekéreg elváltozásait). A WHO adatai szerint a terhes kismamákkal<N>(!) folytatott kísérletek súlycsökkenést, hányást, étvágytalanságot és kóros légzésfokozódást jeleztek.

AROMÁK ÉS ÍZFOKOZÓK

Az élelmiszereknek ízt és szagot kölcsönöznek, elnyomják az ízbéli hibákat és állandósítják az élelmiszer ízét. Növelhetik az élvezeti értékét, de túlfogyasztásra is ingerelhetnek. Ezek az adalékanyagok főleg olyan termékek eladhatóságát segítik, amelyek ízét, aromáját kedvezőtlenül befolyásoló (rossz) nyersanyagból vagy technológiával készítettek. Sok készételnél az aromák és ízfokozók használata gyakorlatilag elengedhetetlen. Mivel az aromákat a könnyebb kezelhetőség kedvéért általában oldószerekkel és hordozóanyagokkal kell vegyíteni, így azok még számos egyéb anyagot is juttatnak az élelmiszerekbe.

E620 Glutaminsav ??
E621 Nátrium-glutamát ??
E622 Kálium-glutamát ??
E623 Kálcium-diglutamát ??
E624 Ammónium-glutamát ?? E625 Magnézium-diglutamát ??
Ezek az ízfokozók váltják ki az érzékeny embereknél ún. "kínai étterem-jelenséget" (halántéktájú nyomást, hát- és fejfájást). A patkányoknál szaporodási zavarokat és - az utódoknál - tanulási nehézséget okoztak. Étvágynövelő hatása elhízáshoz vezet. A fogyasztót megtéveszti az élelmiszer tényleges összetételét illetően. A glutamátot általában szójából nyerik és húskészítményekhez adagolják. Az arra érzékenyeknél nyaki- és hátfájást, gyengeséget, fejfájást, szapora szívdobogást okozhat.

Kinin (nincs száma) ??
A tonic-nál felhasznált keserítőanyag. A kinin -mint erős plazmaméreg - hatásos mikróbaölő (emiatt "vetették be" koncentrált formában a malária ellen). Emellett tartósító hatása is van. Fehér színű üvegben csakhamar bomlani kezd: ennek egészségügyi vonzata még tisztázatlan. Látási zavarokat, allergiát okozhat és megfigyeltek -a megszokott - gyógyszerekkel való nemkívánatos reakciókat is
.
Kvasziafa (nincs száma) ??
Hatóanyaga a fa szagtalan kvaszi(i)n nevű keserítőanyag. A benszülöttek a kvasziafát gyomorpanaszok, láz és galandférgek ellen használják. Németországban a kvasziafa pálinkaízesítő-anyagként engedélyezett és emellett rovarölőszerek adalékanyagaként is használják.
CSOMÓSODÁST ÉS LESÜLÉST GÁTLÓ ANYAGOK
A csomósodást gátló adalékok megakadályozzák az élelmiszer- részecskék összetapadását (pl. a lisztnél) illetve azt, hogy a késztermék odatapadjon a formához (a futószalaghoz, a tepsihez). Ezenkívül megakadályozzák az összeragadást (pl. a cukorkáknál), és biztosítják egyes anyagok szórhatóságát (pl. a sónál).

E907 Mikrokristályos viaszok ??
Élelmiszerek viaszos bevonásához használják. A kenőolaj- gyártás során keletkezett maradékanyag tisztításával nyerik. Gyakran műanyagokkal vegyítik (pl. polietilén, ciklokaucsuk). Emellett általában az E320 és E321 jelű antioxidánsokat tartalmaznak. A végleges toxikológiai értékelése még nem történt meg
.
ÉDESÍTŐSZEREK ES CUKORHELYETTESÍTŐK
Elsősorban a diabatikus és "light" termékek édesítésére használják. Általánosan elterjedt nézet, hogy az édesítőszerek segítségével egy csapásra le lehet fogyni. Ez nem így van, sőt a szerek pont a túlsúlyosoknak okoznak problémát. Egy 80.000 nőn végzett nagyszabású amerikai felmérés arra az eredményre jutott, hogy az édesítőszer használóknál átlagban nagyobb mértékű volt a súlygyarapodás, mint a cukrot fogyasztóknál. Ezt a szerek étvágybefolyásoló hatásával magyarázzák. Az édesítőszereket disznók takarmányaiban pl. az étványnövelési céllal alkalmazzák
.
E950 Aceszulfám K ??
Mesterséges édesítőszer. Az előállító (Hoechst AG) adatai szerint teljességgel ártalmatlan. A WHO is leginkább - nyilvánosságra soha nem hozott - Hoechst vizsgálati eredményére hivatkozik. Független vizsgálatok híján az állítólagos ártalmatlanság objetív felülvizsgálata jelenleg nem lehetséges.

E951 Aszpartám ??
Két, szintetikus úton előállított aminosavból álló édesítőszer. Elsősorban a fenilketonúriában (veleszületett anyagcsere betegség) szenvedőknél problémás. Érzékeny embereknél fejfájást, kábultságot, emlékezetkiesést, látászavarokat, rendkívüli aktivitást, rosszullétet és allergiás reakciókat figyeltek meg. A fenilketonúriával kapcsolatos veszélyeket az osztrák irodalom is megerősíti. Az aszpartammal édesített élelmiszereknél ezért kötelező feltünteni, hogy fenilalanint tartalmaz!

E952 Ciklamát ??
Mesterséges édesítőszer, az USA-ban tiltott. Szacharinnal keverve van forgalomban. A ciklamát bekerülhet a méhlepénybe és az anyatejbe. A bélflóra ciklohexil-aminná alakítja át, ami - az állatkísérletek szerint - károsítja a herét és a spermiumokat. Az állatkísérletek - nagy adagokban történő alkalmazás esetén- hólyagdaganatot jeleztek

E954 Szacharin ??
Mesterséges édesítőszer. Az állatkísérletek során hólyagrákot idézett elő. Hólyagúti megmegbetegedés vagy rendszeres gyógyszerfogyasztás esetén elővigyázatosság szükséges. A szacharin bizonyos gyógyszerekkel ill.környezetkárosító anyaggal kapcsolatba kerülve károsíthatja a hólyag nyálkahártyáját. A disznók takarmányába keverve engedélyezett étvágygerjesztőszer. Az állatkisérletek - nagy adagokban történő alkalmazás esetén<N>- hólyagdaganatot jeleztek.

E959 Neoheszperidin ??
Éretlen keserűnarancsból nyert édesítőszer. Az E959-et kiváltképp a bélflóra bontja le az anyagcsere-folyamataiban. Mivel az egyes emberek bélflórái eleve jelentősen különböznek egymástól - a patkányokkal folytatott kísérletek nem sok meggyőző erővel bírnak (ezek egyébként az adalék ártalmatlanságát valószínűsítették).

ENZIMEK
Az enzimek természetes biológiai katalizátorok, amelyeket az élemiszergyártásban gyakran technológiai segédanyagként alkalmaznak.
Mivel az enzimeket általában nem tisztítják, velük együtt mindenféle adalékanyag kerülhet az élelmiszerbe (pl. tartósítószerek). Az sem ritka, hogy a csírátlanítás érdekében az enzimeket sugárkezelik. Ráadásul a legtöbb enzim ún. "mellékaktivizálókat" is tartalmaz, vagyis további enzimeket, melyekkel a tisztított enzim toxikológiai vizsgálata során nem foglalkoznak.
Az enzimek toxikológiai problémái sokrétűek és általában az előállítási folyamathoz kötődnek. Sok enzimet penészgombából, baktériumokból, vagy vágóállatok mirigyeiből nyernek. Ez annak az elméleti kockázatát vonja maga után, hogy a szervezetbe mikotoxinok, endotoxinok, vagy patogén csírák is bekerülnek. Mivel az érzékeny enzimekkel nagyon kíméletesen kell bánni, a szennyeződés veszélye nagyobb, mint bármely más termék esetében
.
Pektinek (nincs számuk) ??
Nélkülözhetetlen a gyümölcslevek, a nektárok, a bor és a zöldségsűrítmények előállításánál. Lebontják a zöldség - és gyümölcsfélék támasztószövetét. Gyakran használják cellulózokkal együtt, emellett az aromák kinyerésénél is fontos szerepe van. Hatásmechanizmusa során melléktermékként metanol keletkezik, ami különösen a csecsemőeledeleknél (pl. répapüré) lehet problémás.


E-gyem ne E-gyem?

Tájékoztató az élelmiszer-adalékanyagokról
Már hónapokkal ezelőtt megjelent és azóta időről időre felbukkan egy "a düsseldorfi egyetem gyermekrákkutató klinikájának közlése"-ként feltüntetett lista az élelmiszer-adalékanyagokról, mely úgymond "ártalmatlan", "gyanús", "veszélyes", "egészségkárosító" és "rákkeltő" csoportba osztva felsorolja ezen anyagok E-számait és azokat az élelmiszereket, amelyek fogyasztását élelmiszer-adalékanyag tartalmuk miatt elkerülendőnek tart.

A lista az átlagos magyar fogyasztó számára értékelhető információkat aligha tartalmaz, hiszen kevesen tudják, hogy tulajdonképpen mi is az E-szám és hogy melyik E-szám milyen adalékanyagot jelent. Ennek megfelelően kevés lehetősége nyílik arra, hogy a lista adalékanyagokra vonatkozó állításait felülvizsgálja vagy ellenőrizze.
Más a helyzet a "rossz példaként" említett élelmiszerekkel, melyek már sokkal kézzelfoghatóbbak a vásárlók számára, hiszen ismert márka nevekről, illetve termékfajtákról (rákkonzerv, vaníliapuding, kész szószok stb. ) van szó. Ilyen listák, illetve állítások olvasása után a fogyasztók jelentős része legalábbis átmenetileg bizonyára óvakodni fog a "hírbehozott" élelmiszerekből vásárolni. Lehet, hogy ez a közlemény igazi célja? Ki tudja?
Mindenesetre a folyamatosan megnyilvánuló fogyasztási aggodalmak, a szinte naponta érkező érdeklődő telefonok és levelek arra utalnak, hogy sokakat megtéveszt vagy megzavar a lista tartalma, ezért szükségesnek tartjuk az alábbiak közlését.
Ez a névtelen adalékanyag-lista félrevezető információkat tartalmaz és nyilvánvaló hamisítvány, nem a hivatkozott egyetemről került ki. Ilyen lista ebben, vagy ehhez nagyon hasonló formában 20 éve létezik és forog közkézen Európában, általában elismert, jó nevű egészségügyi intézetekre, kórházakra hivatkozva.

Évekkel ezelőtt az egyik listában megnevezett híres francia Villejuif Rákkutató Intézet és Kórház élesen elhatárolta magát az ügytől. Az elmúlt év márciusában az illetékes német szövetségi egészségügyi intézet (BGW) adott ki közleményt a szóban forgó élelmiszer-adalékanyag lista cáfolatára. Itthon az Országos Élelmezési és Táplálkozástudományi Intézet is hasonló értelemben foglalt állást már több ízben is a tv-ben és a sajtóban a lista felbukkanása óta.
Az élelmiszer-adalékanyagok felhasználása Magyarországon ugyanúgy, mint a fejlett országokban mindenütt nagyon szigorú feltételekhez kötött.
Törvény írja elő, hogy csak az adott célra a népjóléti miniszter által engedélyezett anyagokat szabad alkalmazni, melyek a felhasználás szintjén egészségre bizonyítottan ártalmatlanok, alkalmazásuk technológiailag indokolt és a fogyasztó érdekeit szolgálja.

Az antioxidánsok a zsírok avasodását, zöldségek, gyümölcsök elszíneződését gátolják, az emulgeáló anyagok, habképzők, sűrítők, zselésítők, sűrítő és szilárdító anyagok az élelmiszerek kedvező állagának kialakítását vagy fenntartását segítik, a tartósítószerek késleltetik az élelmiszerek romlását, a savanyítószerek növelik az élelmiszerek savasságát stb. Általában nagyon kevés kell belőlük a kívánt hatás eléréséhez, mennyiségük az élelmiszerekben ezred-tízezred résznyi. Legtöbbjük természetes vagy természetes eredetű, sokszor a természetes anyagokhoz hasonló szerkezetű.
Vannak mesterséges, az élelmiszerektől vagy élelmiszer összetevőktől teljesen eltérő kémiai szerkezetű adalékanyagok is (színezékek, édesítőszerek stb) ezek biztonságos felhasználását azonban megfelelő állatkísérletek és egyéb biológiai tesztek eredményei igazolják.
Az Európai Közösség az 1960-as években fejlesztette ki az élelmiszer-adalékanyagok azonosítására az E-számozási rendszert annak érdekében, hogy a soknyelvű közösségben az élelmiszer-adalékanyagok nevének fordításából adódó problémák és esetleges félreértések elkerülhetők legyenek, s hogy az élelmiszer-adalékanyagok azonosítása és jelölése egyszerűbbé váljon.

A közösség kezdetben négy élelmiszeradalékanyag-csoportot állapított meg, és ezekre a csoportokra jelölt ki számokat az alábbiak szerint:
1. Színezékek (E 100-E l99)
2. Tartósítószerek (E 200-E 299)
3. Antioxidánsok és antioxídáns szinergisták (E 300-E 399)
4. Emulgeálók, stabilizálók, sűrítők és zselésítők (E 400-E 499)

Később hasonló szabályokat állítottak fel az élelmiszer-adalékanyagok más csoportjaira, és számokat adtak ezeknek az anyagoknak is. Ma már nem állapítható meg egyértelműen az E-szám alapján az adalékanyag technológiai funkciója (pl. a lizozim tartósítószer E-száma 1105, az antioxidáns hatású ónkloridé 512), mivel hihetetlen mértékben megnőtt az élelmiszer-előállításban felhasználható adalékanyagok száma és technológiai funkciójuk sokfélesége.

Az egyes adalékanyag-csoportokra kijelölt számok egy idő után elfogytak, az újaknak már nem lehetett a megadott százas kereten belül számot adni.
Sok E-szám olyan, korábban széles körben alkalmazott anyag miatt foglalt, amelyek használatát a mai előírások már nem engedik meg. Bonyolítja a kérdést, hogy egyik-másik élelmiszer-adalékanyag többféle hatás elérésére alkalmazható- a kéndioxid például tartósítószer is és antioxidáns is - viszont az E-szám lényegéből adódóan egy adott anyag azonosítására csak egy szám használható. Ilyen esetekben az élelmiszer adalékanyagot a fő funkciójának megfelelő csoportba, így a szóban forgó kén-dioxidot a tartósítószerek közé sorolták be.
Az élelmiszer-adalékanyagok
E-számrendszerének az egyszerű és gyors azonosítás lehetőségén túl az élelmiszerek korrekt jelölésében is fontos szerepe van. A fogyasztó megfelelő tájékoztatása ugyanis megkívánja, hogy a felhasznált anyagok, köztük az adalékanyagok is, fel legyenek tüntetve az élelmiszer csomagolásán.
A bonyolult és sokszor igen hosszú kémiai elnevezések helyett az E-szám alkalmazása jól bevált erre a célra az Európai Közösség gyakorlatában
.
Bizonyítja ezt a tényt, hogy a rendszert az élelmiszer-világszabályokat kidolgoz Codex Alimentarius is átvette. Az élelmiszeradalékanyagok nemzetközi számozási rendszere az INS (International Numbering System for Food Additives) az egész világon, tehát Európán kívül is használatos. Az INS-számok azonosak az Eszámokkal. Az INS-listán az Európai Unióban engedélyezett valamennyi adalékanyag megtalálható, de szerepelnek rajta olyanok is, melyek az Európai Unióban nem engedélyezettek.
Az a tény tehát önmagában, hogy az élelmiszer-adalékanyagnak van E-száma vagy INS-száma, nem jelenti automatikusan az anyag felhasználhatóságát! Fontos tudni, hogy az E-számot csak a vonatkozó tisztasági előírásoknak mindenben megfelelő élelmiszer-adalékanyag azonosítására lehet használni!
Az élelmiszer-adalékanyagok E-számáról és technológiai hatásáról létezik egy magyar nyelvű összeállítás, melyet az OÉTI munkatársai készítettek. Az anyag kiadását az Magyar Élelmiszer-minősítő Társaság vállalta, és terjeszti a gyártók és felhasználók között. A füzet ára ezer forint körüli, így a fogyasztó számára szinte elérhetetlen.
Jó volna ennek egyszerűsített változatát is elkészíteni a lakosság számára, ha volna vállalkozó a kiadásra, hogy a lakosság akár ingyen juthasson hozzá.
Mint maguk az élelmiszerek, (tej, hal, szója, mogyoró, eper stb.) az élelmiszer-adalékanyagok is válthatnak ki "allergiás tüneteket" a különösen érzékeny emberekben, akik a fogyasztók néhány százalékát teszik ki.

Ezért az adalékanyagok jelenlétét az élelmiszerek csomagolásán a fogyasztó tájékoztatására Magyarországon hasonlóan a legtöbb fejlett országhoz kötelező feltüntetni. Rá kell írni a címkére az adalékanyag fajtáját (pl. antioxidáns, tartósítószer stb.) és a kémiai nevét vagy E-számát.

A magyar élelmiszer-adalékanyag előírások összhangban vannak az Európai Unió szabályaival és biztosítják a fogyasztók egészségének védelmét. Az ilyen minden tudományos alapot nélkülöző, meghamisított listák bizalmatlanná teszik a fogyasztókat és sokat árthatnak azoknak a gyártóknak, akiknek a termékeit "példaként" megemlítik. Nem lehetetlen, hogy éppen konkurenciaharcok állnak a félrevezető közlések terjesztésének a hátterében.
dr. Sohár Pálné OÉTI


 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében  
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 115 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 113 db bejegyzés
e év: 442 db bejegyzés
Összes: 12933 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 490
  • e Hét: 2750
  • e Hónap: 24650
  • e Év: 114260
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.