Belépés
bkisseva.blog.xfree.hu
Szerencsesütit mindenkinek ! Brokk Oli (Békési Éva)
1980.12.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 68 
Kovászolt zöldségek kovász nélkül. Gluténmentes
  2018-07-12 14:38:18, csütörtök
 
  Hozzávalók:
2 kg közepes uborka
2 cikk fehér káposzta
1 hagyma
1 kis karfiol
2 répa
1 nagy zöldpaprika
1 apró cukkini az elsők közül a kertből
10 szem bors
1 nagy fokhagymagerezd
szárított kapor
3 nagy szottyos, öreg krumpli

Elkészítés:
A krumplikat meghámozzuk, a felét az üveg aljára karikázzuk. A "szottyos" kifejezést egy bloggerbarátnőmnél olvastam először. Azóta használom a ráncos, öreg krumplira.
A többi zöldséget szépen sorban elhelyezzük az üvegben. Alulra a káposztát, rá az uborkát, majd a közöket kitöltjük a maradékkal. Friss kaporral is jó, de éppen nem volt itthon. A tetejére kerül a krumpli másik fele. Leszorítjuk falapocskával. Felöntjük meleg, sós vízzel. 1 literhez egy nagy evőkanál sót adunk. Nem zárjuk le, csak lefedjük. Napos helyen kb 5 nap alatt beérik. Nem puhul meg olyan hamar, mint a kenyérrel készült, a leve pedig hűtve a legfinomabb üdítő ital a forró, nyári napokon. Mivel nincs benne kenyér, nincs benne liszt sem, ezért gluténérzékenyek nyugodtan fogyaszthatják. Sváb uborkának is hívják egyébként.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Befőzés, tartósítás  
Tejsavas erjesztés, fermentálás
  2018-06-21 14:31:19, csütörtök
 
  "Maga az eljárás minden zöldségre ugyanaz és rendkívül egyszerű: A zöldségekről lemosom a földet, tetszőleges méretre vágom és enyhén besózom. Ezután nehezék alatt hagyom, hogy a só segítségével levet eresszen. Jódozott sót erre a célra nem érdemes használni, mivel a jód fertőtlenítő, azaz baktériumölő hatású - s sajnos ezáltal a számunkra kedves baktériumokat is megöli. Végül a zöldséget jó szorosan egy üvegbe pakolom és a saját levével fedem be. A só mennyisége az erjedés sebességét befolyásolja, azaz sótlanabb közegben gyorsabban fog lezajlani, míg túlságosan sós közegben pedig akár egyáltalán nem is fog megsavanyodni a zöldségünk (hiszen ez a sóban való tartósítás titka).

Fontos, hogy a zöldséget teljes mértékben ellepje a folyadék. Emiatt érdemes is egy kis nehezéket az üvegbe helyezni, ami a zöldséget mindig a folyadék szintje alatt tartja. Erre a célra kis 2dl-es vízzel töltött befőttes üvegeket használok. Magát az üveg-kombinációt csak ruhával szoktam lefedni és így a konyha egyik sarkában elhelyezni. Fedőt rátekerni nem előnyös, mivel a mikroorganizmusok gázokat termelnek, amiket ki kell engedni az üvegből. Minden másnap érdemes az üveg tartalmát még egy kicsit jobban összepréselni a nehezék segítségével. Folyadékként használható sima csapvíz is, valamint a zöldségből külön, pl. gyümölcspréssel kinyert lé. Fontos viszont, hogy minden szobahőmérsékletű legyen, azaz ne forrázzuk le a zöldségeket, hiszen ez megöli a baktériumokat.

Ízlés szerint fűszerek is kerülhetnek az erjesztett zöldségekhez. Én elsősorban a zöldségek saját tiszta ízére voltam kíváncsi, ezért az üvegekbe mindössze az adott zöldség, só és esetleg némi víz került. A tejsavasan erjesztett zöldségek többsége nyersen is nagyon jó nassolnivaló, sőt, nyersen a sok mikroorganizmusnak és a hozzáférhetőbbé tett tápanyagnak köszönhetően egészségesebb is. Nyárra való tekintettel a savanykás ízek egyébként is üdítő hatásúak valamint a savanyú zöldségek tökéletes kiegészítői minden szabadtéri grillezésnek és pikniknek. Mivel a tejsav nem olyan erőteljes savas hatású, mint az ecetek, ezért sokkal kellemesebb is a tejsavas erjesztéssel savanyított zöldségek fogyasztása."

Link
 
 
0 komment , kategória:  Befőzés, tartósítás  
Kovászos káposzta, uborka másként
  2018-06-21 14:06:52, csütörtök
 
  "Mintegy 35 éve nálunk: összerakjuk az általában olvasottak szerint a zöldségeket DE: az erjedés a levegő tejsav baktériumai által történik, ezért NEM rakunk semmit az üveg tetejére (kenyér, krumpli, liszt,.. stb.) így tiszta marad a készítmény.
Az uborkát nem vagdossuk, végét,hosszát, stb.
Tányérral letakarjuk.
Hőmérséklet: 16-26 Cfok és nem a napfény szükséges.
Só: 1liter vízhez 1 csapott ekanál.
Jót kívánunk: Tisztelettel és szeretettel! Gy.
U.i.: az alapanyagok jó minőségűek, frissek legyenek (szúrós uborka)."
Link
 
 
0 komment , kategória:  Befőzés, tartósítás  
Ételízesítő házilag
  2018-06-11 12:23:59, hétfő
 
  kb. 1 kg fehérrépa, 25--25 dkg sárgarépa, karalábé, kelkáposzta, karfiol, zeller . 3--4 db vöröshagyma, 5--6 db húsos piros úgynevezett pritamin paprika, a fehérrépa és a petrezselyem zöldje, esetleg aki csípősen szereti 1 --2 db erős paprika. A szokásos módon tisztítjuk, csumázzuk és ledaráljuk. (vagy aprítógépben, vagy húsdaráló apró rácsán).
Lemérjük és 2,5 kg-hoz számolunk 50 dkg sót. Alaposan összekeverjük és levével együtt kicsi méretű üvegbe tesszük. Jó lezárjuk és végső helyére tesszük.
 
 
0 komment , kategória:  Befőzés, tartósítás  
Ketchup (kecsap) házilag
  2018-06-11 12:20:46, hétfő
 
  3 kg paradicsom
1 kg húsos zöldpaprika
10 szem savanykás nyári alma
25 szem fekete bors
25 szem szegfűbors
25 szem szegfűszeg
3-4 db fahéj
Fenti anyagokat puhára főzzük, turmixoljuk, átszűrjük
Hozzáadunk
30dkg cukrot
3 evőkanál pirospaprikát
3 kiskanál sót
1 dl 10 %-os ecetet
Sűrűre főzzük, üvegekbe rakva száraz gőzbe tesszük.
Kicsit macerás, de megéri!
 
 
0 komment , kategória:  Befőzés, tartósítás  
Cukrozott meggy télire
  2018-06-01 07:52:30, péntek
 
 
Nagyon jó lesz a sütikbe.
Hozzávalók:
1 kg meggy
0,5 kg cukor
Elkészítés:
A meggyet megmossuk, kimagozzuk .
1 kg meggyhez számítunk 50 dkg cukrot.
Nálam most túl érett volt,így csak 40 dkg-ot tettem hozzá.
Egy nagy tálba tesszük,mennyiségtől függően.
Rászórjuk a cukrot.
Kevergetjük többször.
Ahányszor mellette elmegyünk.
Addig végezzük a folyamatot,míg a kristálycukor teljesen felolvad.
Most 5,5 kg meggyem volt tisztán.
Amikor elolvadt a cukor 1 kk szalicilt kevertem bele.
Aki más tartósítóhoz ragaszkodik vagy éppen nélküle,akkor variálja.
Nálam ez vált be.
11 üveg lett a mennyiségből,még ½ liter szörp is lett belőle.
Az üvegeket mosogatógépben mostam.
A meggyet levével együtt az üvegekbe töltöttem.
Folpackal lezártam,majd a tetővel.

Konyhamánia Edit módra
 
 
0 komment , kategória:  Befőzés, tartósítás  
Hamis kovászos uborka
  2018-05-30 09:06:02, szerda
 
  Hozzávalók:

Kovászolni való uborka
Kaporszár
Fokhagyma gerezdek
Tormaszár
Tannint tartalmazó levél: szőlőlevél, szőlőkacs, tölgyfalevél, meggyfalevél

Víz

Elkészítés:

Az uborkákat megmossuk, a végeit levágjuk, és bevagdossuk.
A fokhagymagerezdeket megpucoljuk.
A tormát meghámozzuk, a szárát pedig 1 cm vékony hasábokra vágjuk.
Elkészítjük a sós oldatot: fél liter vízhez 1 teáskanálnyi sót keverünk el úgy, hogy kissé felmelegítjük a vizet, majd lehűtjük. Vigyázat! Ha túl melegen (forrón) használjuk fel, megölhetjük a fermentáláshoz szükséges baktériumokat!
Az összes hozzávalót jó szorosan üvegbe tesszük. A szőlőlevél, meggylevél stb. azért kell, hogy roppanós maradjon az uborka.
Tegyünk egy nehezéket a tetejére, hogy az üveg tartalma a folyadék felszíne alatt maradjon (ez lehet egy kő, faág, vagy egy vastagabb gyökeres zöldség darabkája).
Nem szükséges teljesen rázárni a tetejét, mert akkor nem tudnak távozni a folyamat során keletkező gázok.
Helyezzük az üveget sötét, szobahőmérsékletű helyre, és tegyünk alá tálcát, mert kifolyhat.
Pótoljuk a folyadékot szűrt vízzel, vagy sós oldattal, ha idő közben fogyna.
2 nap után kóstolgassuk, és mikor már ízlésünknek megfelelő, tegyük hűtőbe, így lelassítjuk az erjedést.

Megjegyzés: előfordulhat, hogy a folyadék teteje és az esetlegesen kilógó ételdarabok egy idő után penészedni kezdenek, ilyenkor ne essünk kétségbe! Távolítsuk el a megromlott részt, de az egészet ezért nem kell kidobni, a folyadék alatt lévő zöldség ugyanis tiszta, érintetlen marad. Ha bármikor romlott, rossz szagot észlelünk az üvegből, akkor nem sikerült a fermentálás, sajnos ki kell dobnunk az ételt.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Befőzés, tartósítás  
Sörös körtedzsem
  2017-11-21 12:27:18, kedd
 
  1.5 kg körte
5 dl pilseni típusú sör
20 dkg cukor
0.5 db citrom reszelt héja
1 késhegynyi szalicil

A meghámozott és kimagozott körtét kockára vágjuk. A sört kis lángon összeforraljuk a cukorral, a körte felét puhára főzzük benne, majd botmixerrel pürésítjük.

Hozzáadjuk a citromhéjat és a körte másik felét, és folyamatosan kevergetve azt is puhára főzzük.

A tűzről levéve hozzáadjuk a szalicilt, és forrón üvegekbe töltjük. Az üvegeket jól lezárjuk, és 5 percre fejjel lefelé fordítjuk, majd visszafordítjuk és hagyjuk kihűlni. Száraz, hűvös helyen tároljuk.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Befőzés, tartósítás  
Csalamádé
  2017-09-21 16:57:01, csütörtök
 
  Hozzávalók: 5,5 kg szelt zöldféle: paprika, zöldparadicsom, káposzta, uborka, hagyma, 3 deciliter 20 %-os ecet, 30 dkg gyümölcscukor, 10 dkg só, 1,5 l víz, egész bors, köménymag, mustármag, koriander

Elkészítés: A zöldségféléket gyaluljuk le, sózzuk meg, majd 1 órát hagyjuk állni. A vízből, a cukorból és a fűszerekből készítsünk levet. Kicsavarás után forrázzuk le a zöldségeket a felöntőlével, majd tegyük üvegekbe és szárazdunsztba.
 
 
0 komment , kategória:  Befőzés, tartósítás  
Ecetes karfiol, patisszon, répa, bébikukorica
  2017-09-21 16:56:08, csütörtök
 
  Hozzávalók: 1 kg karfiol, 1,5 dl 20 %-os ecet, 8 dl víz, 1+1 evőkanál só, 1 evőkanál mustármag

Elkészítés: A karfiolt szedjük rózsákra, mossuk meg, és sós, lobogó vízben 5 percig főzzük. 8 dl vízből, az ecetből és a fűszerekből főzzünk levet, amelyet rögtön öntsünk az üvegekbe rendezett karfiolrózsákra. Szárazdunsztban tartsuk másnapig. Hasonló módon készíthetünk patisszont, répát vagy bébikukoricát is.
 
 
0 komment , kategória:  Befőzés, tartósítás  
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 68 
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 526 db bejegyzés
Összes: 2933 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 140
  • e Hét: 140
  • e Hónap: 10105
  • e Év: 176997
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.