Belépés
vorosrozsa66.blog.xfree.hu
"Nyisd ki a szemed a szépségnek körülötted, nyisd meg az elméd az élet csodáinak, nyisd meg a szíved azoknak, akik szeretnek és mindig légy hű önmagadhoz!&... Drót Erika
1966.11.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Hawaii káposztasaláta
  2018-11-05 19:12:27, hétfő
 
  Hawaii káposztasaláta







Hozzávalók

Hozzávalók:
1 kis fej zsenge káposzta
1 alma
1 nagyobb sárga répa
1 narancs
fél doboz konzerv darabolt ananász
10 dkg majonéz
1 pohár tejföl

bors




Elkészítés: A káposztát legyaluljuk vagy vékony szálakra vágjuk. Az almát felkockázzuk, a répát vékony csíkokra vágjuk vagy lereszeljük. Tálba tesszük a darabolt ananásszal együtt, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk a narancs kifacsart levével, összeforgatjuk.

A majonézt a tejföllel összekeverjük, a káposztára öntjük, alaposan összeforgatjuk, és hűtőben érleljük 1-2 órát tálalás előtt.


 
 
0 komment , kategória:  RECEPTEK - SALÁTÁK,SAVANYÚSÁG  
Majonézes almás káposztasaláta
  2018-11-05 17:46:21, hétfő
 
  Majonézes almás káposztasaláta







Hozzávalók

75 dkg lila káposzta

1 ek vaj
2 fej vöröshagyma
bors
1 db babérlevél
3 db borókabogyó
5 dl húslevesalaplé
20 dkg alma
10 dkg majonéz
10 dkg natúr joghurt


Elkészítés:

A megtisztított káposztát finomra vágjuk, és alaposan megsózzuk.
Felforrósítjuk a vajat, és üvegesre sütjük rajta a meghámozott, finomra vágott hagymát. Hozzáadjuk a kinyomkodott káposztát, és 5 percig pirítjuk. Azután megborsozzuk, belekeverjük a babérlevelet a borókabogyókkal együtt, felöntjük az alaplével, és közepes lángon, lefedve 20 percig főzzük.
Hozzáadjuk a meghámozott, kimagozott, felaprított almát, és tovább főzzük addig, amíg az összes folyadék el nem párolog. Végül lehúzzuk a tűzről, hagyjuk kihűlni, majd eltávolítjuk belőle a borókabogyókat és a babérlevelet.
Habosra keverjük a majonézt a joghurttal, és összeforgatjuk a káposztával. Ha szükséges, ismét megsózzuk, megborsozzuk a salátát.
 
 
0 komment , kategória:  RECEPTEK - SALÁTÁK,SAVANYÚSÁG  
Gyömbéres káposztasaláta
  2018-11-05 16:57:52, hétfő
 
  Gyömbéres káposztasaláta







Hozzávalók

1/2 fej vörös káposzta
1 db vöröshagyma
1 tk gyömbér
1 tk só
1 csipet bors
1/2 db citrom leve
3 ek olívaolaj
2 ek balzsamecet
1 ek méz


Elkészítés

A megtisztított káposztát finomra vágjuk, hozzáadjuk a felkockázott hagymát, majd egy teáskanálnyi friss gyömbért reszelünk hozzá. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a citrom levét, az olívaolajat, a balzsamecetet és vegül mézet. Jól összekeverjük, és húsok mellé köretként kínáljuk.

 
 
0 komment , kategória:  RECEPTEK - SALÁTÁK,SAVANYÚSÁG  
Céklából készül a legfinomabb saláta!
  2018-10-20 00:12:49, szombat
 
  Céklából készül a legfinomabb saláta! - Ennek te sem tudnál ellenállni!







húsok mellé fenséges céklasalátákat ajánlunk! Alig van munka ezekkel a finomságokkal, de nem lehet betelni velük!
Céklasaláta

Hozzávalók

50 dkg csíkokra vágott ecetes cékla,
2 kisebb savanyú alma,
1 dl tejszín (1 evőkanál reszelt torma).

A céklát és a hámozatlan almát vékony csíkokra vágjuk, az almát le is reszelhetjük nagy lyukú reszelőn. A tejszínt habbá verjük, s ha szeretjük, tormával ízesítjük. Ezekből a nyersanyagokból összekeverjük a salátát, és hidegen tálaljuk.
Bébi cékla

Hozzávalók

2 kg apró cékla,
2 evőkanál olaj,
4 evőkanál citromlé,
1 mokkáskanál só.

A céklát megmossuk, és héjastul-szárastul egy kevés forrásban levő, sós vízben feltesszük főni. Amint megfőtt, hideg vízzel leöblítjük, és meghámozzuk. Az olajból és a citromléből a sóval salátaöntetet keverünk, s ráöntjük a céklára.
Hagymás céklasaláta

Hozzávalók

1,5 kg ecetes cékla,
6 fej vöröshagyma,
só, cukor ízlés szerint,
póréhagyma a díszítéshez.

Az ecetes céklát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Lereszeljük a hagymát is, hozzákeverjük a céklához, és a keveréket ízlésünk szerint sóval-cukorral ízesítjük. Két villával az egészet alaposan összekeverjük, majd a tetejét vörös-vagy póréhagyma-karikákkal díszítjük.
Gombás céklasaláta

Hozzávalók

4 közepes fej főtt cékla,
10-15 dkg saját levében párolt gomba,
2 evőkanál olaj,
1 evőkanál citromlé vagy borecet,
só, bors, mustár ízlés szerint,
1 kemény tojás összetörve,
egy kevés finomra vágott petrezselyemzöld.

A céklát és a gombát felszeleteljük, és összekeverjük. A többi anyagból kikeverjük a mártást, és ráöntjük.
Reszelt cékla

Hozzávalók

50 dkg reszelt cékla (nyers céklából),
nagy alma,
1 uborka,
1 dl joghurt,
1 evőkanál reszelt torma vagy méz.

Az almát és az uborkát durvára reszeljük, és a finomabbra reszelt céklához keverjük. A joghurtot csípősre vagy édeskésre ízesítjük, és az alapanyagokhoz keverjük.

Céklasaláták (reszelt cékla) készítésekor érdemes megpróbálkozni még a következő anyagok hozzáadásával: káposztafélék - savanyú káposzta és alma - hagymafélék apróra vágva - reszelt zöldségek - ananász és uborka fűszernövények - mogyoró, dió, mazsola stb.
 
 
0 komment , kategória:  RECEPTEK - SALÁTÁK,SAVANYÚSÁG  
Balkáni fokhagymás, kapros uborkasaláta
  2018-07-25 20:53:30, szerda
 
  Balkáni fokhagymás, kapros uborkasaláta









Hozzávalók:

2 kg kígyóuborka
2 fej lila hagyma
200 g tejföl
200 g natúr joghurt
5 gerezd fokhagyma
kis csokor kapor (szárított is használható)
1 ek olíva olaj



Elkészítése:

Az uborkákat meghámozzuk, majd kockákra vágjuk. (Ha ecetes öntettel készítettem volna a salátát, meg sem hámoztam volna az uborkákat. Így viszont a tejföl, és joghurt keverésében feloldódott só, és fokhagyma egyfajta ízes burokként vonta körbe az uborkadarabokat.)

A fokhagymákat kés lapjával összetörjük, megtisztítjuk, majd nagyon apróra vágjuk. Külön tálban jól megsózzuk, olajat töltünk rá, és kicsit állni hagyjuk. (Jó tudni, hogy a fokhagyma illóolaja szintén olajban oldódik, ezért használják pl. lángosok kenésére is a fokhagymás olajat.) Közben felaprítjuk a lila hagymát, és azt is a sós fokhagymához keverjük.

A tejfölt és a joghurtot is elkeverjük a fokhagymával és a lila hagymával, a közben apróra vágott kaporral, majd hozzáadjuk a nagyobb tálban lévő uborkához, és jól összedolgozzuk az egészet. Mivel a felaprított uborkát nem sóztuk meg, levét nem engedte ki, így nem megvonult állapotban, hanem eredeti roppanósságát megőrizve került a salátába.

A fűszeres, kapros joghurt pedig körbevette az uborkadarabokat, ezzel igazi ízkavalkád keletkezett, egy egyszerű salátában.
 
 
0 komment , kategória:  RECEPTEK - SALÁTÁK,SAVANYÚSÁG  
Klasszikus kovászos uborka
  2018-06-10 13:40:00, vasárnap
 
  Klasszikus kovászos uborka





Az egyik legfinomabb és legegyszerűbben elkészíhető savanyúság a kovászos uborka. Ne költs nyáron a bolti vackokra, készítsd el magad!


Hozzávalók
1 db üvegre

Az uborkához
1.2 kg uborka - fürtös
1 csokor kapor (friss)
6 szem feketebors (egész)
5 gerezd fokhagyma
0.9 L víz (meleg)
2 evőkanál só
2 szelet kenyér - fehér (szikkadt)

Az üveg
1 db 1.7 L-es befőttes üveg

Elkészítés
20 perc

Először az uborkákat folyó víz alatt alaposan mossuk át.

Vágjuk le az uborkák végeit.

Az majd az egyik végüket egymásra merőlegesen vágjuk be.

Az üveg aljába tegyük bele a kapor felét és a borsokat.

Ezután rendezzük el benne az uborkákat. A vágatlan végük álljon kifelé, így könyebb lesz majd kiszedni őket az üvegből.

A tetejükre tegyük a maradék kaprot és a fokhagyma gerezdeket.

Végül felül zárjuk le a kenyérrel.

Nem forró, csak meleg vízben oldjuk fel a sót.

Egy széles pengéjű késsel csináljunk rést a sós víznek és töltsük fel az üveget.

Csészealjjal zárjuk le az üveget és tegyük ki a szabadra. Ha nagyon erősen tűz a nap, tegyük árnyékba, hogy roppanósak maradjanak az uborkák.

Így néz ki egy nappal később. A tetejéről szinte biztos, hogy elforrja a vizet és kilógnak majd kicsit az uborkák a léből. Ilyenkor mindenképp pótoljuk kellően sós vízzel, különben a felső ubik kiszáradnak.

Így néz ki két nappal később. Az időjárástól függően 3-4 nap alatt elkészül az uborka. Ezt kóstolással kell ellenőrizni.

A harmadik napon, ha tényleg elég érett, akkor szedjük le róla a kenyeret és a kaprot.

Az uborkákat műanyag dobozba tesszük.

Ráöntjük a levét egy szűrőn keresztül, hogy kenyér ne mehessen már bele, és rádobjuk a fokhagymákat is. Zárjuk le a dobozt és tegyük a hűtőbe fogyasztásig.

Elkészült a tökéletes kovászos uborka!
 
 
0 komment , kategória:  RECEPTEK - SALÁTÁK,SAVANYÚSÁG  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2019.04 2019. Május 2019.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 188 db bejegyzés
Összes: 18977 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 488
  • e Hét: 4727
  • e Hónap: 24254
  • e Év: 211214
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.