Regisztráció  Belépés
bkisseva.blog.xfree.hu
Szerencsesütit mindenkinek ! Brokk Oli (Békési Éva)
1980.12.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
SZENTGÁLi töpörtyűs pogácsa (sütőporos)
  2018-05-07 11:34:46, hétfő
 
 
Hozzávalók: 50 dkg liszt, só, 2 tojás, 1 sütőpor, két dl tejföl, 20 dkg zsír, kevés tej. 30 dkg darált töpörtyű, a pogácsák kenéséhez 1 tojás sárgája, a tepsi kenéséhez zsír.
A lisztben elkeverjük a sütőport, beletesszük a sót, a tojásokat, a tejfölt és a zsírt, és jól összedolgozzuk. Amennyiben szükséges, még kevés tejjel lazíthatjuk a tésztát. Lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk, a tetejére halmozzuk a darált töpörtyűt, szépen elegyengetjük, majd négy oldalról felhajtjuk a széleket. Újra kisodorjuk, majd ismét hajtogatjuk, és sodorjuk. Ezt a folyamatot 3-4-szer meg kell ismételni, hogy szép réteges tésztát kapjunk. Pogácsaszaggatóval bemintázzuk a tetejét, és kiszaggatjuk. A pogácsákat kikent sütőlapra helyezzük, tetejüket tojás sárgájával megkenjük, és előmelegített sütőben megsütjük.
Letakarva napokig eltartható.Link
 
 
0 komment , kategória:  Magyaros-Ízörzők-Régi receptek  
Pándi meggyes rétes SZENNÁ-ról
  2018-05-07 11:30:20, hétfő
 
 
Hozzávalók: a palacsintatésztához: 30 dkg liszt, 6 dl tej, fél dl étolaj, 1 tojás, csipetnyi cukor és só. A töltelékekhez: 15 dkg darált mák, 5 dkg cukor, 1-2 dl meggylé, 20 dkg túró, 15 dkg cukor, 1 tojás, 1 vaníliás cukor, 10 dkg mazsola, 20 dkg meggy, 15 dkg cukor, 5 evőkanál darált dió. 6 réteslap, 10 dkg olvasztott zsír, 2 evőkanál tejföl.
A palacsintatésztához a lisztet a tojással, étolajjal, sóval, cukorral, és az apránként belecsurgatott tejjel csomómentesre keverjük. Kicsit pihentetjük, és olajozott palacsintasütőben 12 palacsintát készítünk belőle.
A túróba cukrot, tojást, vaníliás cukrot, mazsolát keverünk. A mákot cukorral ízesítjük, és annyi meggylével keverjük el, hogy ne legyen túl száraz. A magozott meggyet kicsit apróbbra vágjuk, cukorral ízesítjük, és darált diót adunk hozzá, hogy felszívja a nedvességet.
A palacsintákon teljesen szétkenjük a tölteléket, majd a végeit gondosan benyomjuk. Mindegyik ízből négyet készítünk.
A réteslapokat konyharuhára terítjük. Olvasztott zsírban elkeverjük a tejfölt, ezekkel alaposan átkenünk minden lapot. Hármat helyezünk egymásra. Közepükbe először két túrós, majd két mákos, végül felülre meggyes palacsintákat teszünk. Ráhajtjuk a réteslapokat, és kikent tepsibe helyezzük. A következő rudat ugyanígy készítjük el. Tetejüket jó vastagon bevonjuk zsíros tejföllel, és sütőben pirosra sütjük. Kihűlés után szeleteljük. Tetejét porcukorral megszórhatjuk.Link
 
 
0 komment , kategória:  Magyaros-Ízörzők-Régi receptek  
SZENNAi somogy kocka
  2018-05-07 11:25:03, hétfő
 
 
Hozzávalók: A barna piskótához: 8 púpos evőkanál liszt, 1,5 csomag sütőpor, 2 evőkanál kakaó, 10 evőkanál cukor, 1 vaníliás cukor, 10 tojás, csipetnyi só. A sárga piskótához: 4 tojás, 4 púpos evőkanál liszt, 1 csomag sütőpor, 4 evőkanál cukor, 1 vaníliás cukor, csipet só. A krémhez: másfél csomag csokis pudingpor, 7,5 dl tej, 5 púpos evőkanál cukor, 30 dkg vaj, 30 dkg porcukor, 1 vaníliás cukor, 5 dkg tortadara.
A 10 tojás fehérjét keverőtálba tesszük, és csipetnyi sóval kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a cukrot, vaníliás cukrot, majd kanalanként a sütőporral és kakaóval elkevert lisztet. Sütőpapírral kibélelt nagy tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben készre sütjük.
A sárga piskótát szintén a tojásfehérjék felverésével indítjuk. Ezután kerül bele a kétféle cukor, és a sütőporral elkevert liszt. Ezt a vékony lapot is kisütjük.
A piskótákat kiborítjuk, a papírt lehúzzuk róluk, és konyharuhával letakarva hűlni hagyjuk.
A csokis pudingport apránként tejjel felhígítjuk, majd a cukorral együtt sűrű krémmé főzzük. Teljesen kihűtjük. A vajat a porcukorral és vaníliás cukorral habosra keverjük. Tortanyomóba veszünk ki belőle egy keveset a díszítéshez, a többit a csokis krémhez adjuk.
A barna piskótát középen kétfelé választjuk, az alsó lapot megkenjük a krém harmadával. Rátesszük a sárga piskótát, ezt is beborítjuk csokis krémmel, majd befedjük a megmaradt barna piskótával. Tetején szétkenjük a megmaradt masszát. Késsel négyzeteket jelölünk a süteményre. Megszórjuk tortadarával, és a félretett fehér, vajas krémmel díszítést nyomunk rá. Hideg helyre tesszük, másnap levágjuk a szélét, és felszeljük a süteményt.Link
 
 
0 komment , kategória:  Magyaros-Ízörzők-Régi receptek  
MENCSHELY i sakktorta
  2018-05-07 11:22:33, hétfő
 
 
Hozzávalók: A sárga piskótához: 5 tojás, 5 evőkanál liszt, 5 evőkanál cukor, 1 sütőpor. A barna piskótához: 5 tojás, 4 evőkanál liszt, 1 evőkanál kakaó, 5 evőkanál cukor, 1 sütőpor. A krémhez: 2 vaníliás puding, 5 dl tej, 25 dkg vaj, 6 evőkanál cukor. A tepsi előkészítéséhez zsír és liszt.
A sárga piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a cukrot, a tojások sárgáját, a lisztet, és óvatosan belekeverjük a sütőport is.
Kizsírozott, kilisztezett sütő tepsibe borítjuk, előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
A barna piskótához a tojásfehérje habba szintén először a cukrot és a sárgákat tesszük, ezután lisztet, kakaót, és legvégül a sütőport is belekeverjük. Kisütjük, majd deszkára borítva hűlni hagyjuk.
Közben elkészítjük a krémet. A pudingport a tejjel simára keverjük, és sűrűre főzzük. Megvárjuk, míg majdnem teljesen kihűl, ekkor elkeverjük benne a puha vajat.
Mindkét piskótát két centis csíkokra vágjuk.
Tortaformába először a sárga tésztából alakítunk az aljára egy kört. Megkenjük vanília krémmel. Újabb kör következik, de ezúttal a kakaós piskótából, majd újra puding. Váltakozva addig folytatjuk ezt, amíg a forma alját teljesen kitölti a sütemény. Ekkor az egészet átkenjük krémmel, majd még egy sort kirakunk piskótákkal, de ezúttal a barnával kezdjük. Amikor teljesen megtelt a forma, akkor fél órára hűtőszekrénybe tesszük.
A hidegről kivéve levesszük róla a karimát, és a külsejét átkenjük vaníliás krémmel.
Szeletelésnél mutatja meg, hogy miért kapta a sakktábla nevet: a barna és sárga piskóta váltakozása különleges mintát eredményez.Link
 
 
0 komment , kategória:  Magyaros-Ízörzők-Régi receptek  
Kékfrankos harcsapaprikás
  2018-02-21 14:06:54, szerda
 
  sízi Pál: Kékfrankos harcsapaprikás
abszolút győztes recept
az I. Kisújszállási Halászlé- és Halételfőző versenyen
Hozzávalók:
1 kg harcsahús, 2 paradicsom, 2 paprika, 20 dkg vöröshagyma,
3 dl vörösbor, 10 dkg füstölt szalonna, 2-4 gerezd fokhagyma, 25 dkg zsíros
túró, 60 dkg csuszatészta, tejföl, őrölt édes és csípős fûszerpaprika, só.
Elkészítés: A harcsahúst nagyobb kockára vágjuk, enyhén sózzuk, majd
félre rakjuk. Lassú tûzön kisütjük a kockára vágott füstölt szalonnát. Ha kész,
a pörcöt kiszedjük, félre rakjuk. (Ez lesz a csuszatésztához keverve.) A zsíron
üvegesre pároljuk a nagyon apróra vágott vöröshagymát. Ha kész, öntsünk rá
1 dl vizet, majd süssük vissza zsírjára. Belerakjuk az apróra vágott paprikát,
paradicsomot, zúzott fokhagymát, és 3-4 percig pároljuk, majd belerakjuk a
halat. Néhányszor óvatosan átforgatjuk, hozzáadjuk az őrölt fûszerpaprikát,
újból átforgatjuk, majd felöntjük a vörösborral. Kissé nagyobb láng felett
főzzük. Ha a levét pótolni kell, azt kevés forró vízzel, vagy borral tegyük.
A csuszatésztát magam készítem. 1 kg liszthez 10 db tojást teszek, és 1 kávés-
kanál sót. Jól kidolgozom, majd 20 percet pihentetem. Vékonyra nyújtom,
hagyom megszáradni. Ha kész, összetördelem, és ruhazacskóban tárolom. A
pörkölthöz sós vízben kifőzök 60 dkg tésztát, olajjal vagy zsírral kikent serpe-
nyőre szedem, tûz felett belekeverem a pörcöt és a túrót. Tálalásnál a
csuszatésztát a tányér aljára rakom, fészket csinálok a közepébe, ebbe rakom
a pörköltet. A tetejét meglocsolom tejföllel, közepébe szúrok egy szép
petrezselyem levelet, zöld és piros csípős paprika karikákkal díszítem. Jó
étvágyat! Link
 
 
0 komment , kategória:  Magyaros-Ízörzők-Régi receptek  
Kunsági tüzes hús tócsniva
  2018-02-21 13:59:39, szerda
 
  Csízi Pál és neje: Kunsági "tüzes hús" tócsnival
Az étel alapja: marhalábszárpörkölt chili szósszal ízesítve - ettől lesz "tüzes",
vagyis jó csípős a hús. Úgy készítem, hogy bográcsban kevés olajon füstölt
szalonnát pirítok. Amikor kiadta a zsírját, hagymát pirítok rajta. Majd teszek
hozzá őrölt paprikát, fokhagymát, összeízesítem, majd ezen jól átforgatom a
húst. Főzés közben vörös borral engedem föl. Szükség szerint ezzel pótolom,
ha elfőtte a levét. Miután a hús megpuhult s a pörkölt elkészült, ízesítem
sóval, borssal, színes paprikával, s ha kell még chilivel, paradicsom szósszal
ízesítem.
Az étel körete: a tócsni - úgy készül, hogy a nyers burgonyát lereszeljük.
Teszünk hozzá lisztet, kefirt, tojást. Majd ízesítjük kevés fokhagymával, bors-
sal, sóval és petrezselyemlevéllel. Az egészet jól összekavarjuk, a fasirthoz ha-
sonlóan megformázzuk, majd kilapítjuk és olajon vagy vastárcsán megsütjük.
A tálaláskor a tányér alján lesz a tócsni, rátéve a "tüzes hús".
Jó étvágyat kívánnak a recept ajánlói: Csízi Pál és feleségeLink
 
 
0 komment , kategória:  Magyaros-Ízörzők-Régi receptek  
Rántotta régen és most
  2018-02-21 13:58:15, szerda
 
  Rántotta régen és most
Tikmonyból hig rántott sülve...
Az igen szép tiszta vajat olvaszd meg, szürd egy tiszta mázos serpenyőben,
de az vaj igen meleg ne legyen, hanem csak az mint megolvad, az tikmonyat
verd bele az vajban; de az tikmonynak szemét kihányjad, borsold,
gyömbérezd, sózd meg, tedd szénre, valamig fő, mindaddig tiszta kanállal
keverjed. Az rántott, eszedbe ne vedd, hogy meg ne keményedjék; mikor fel
akarod adni, idején ki vedd a tüzről, mert csak az serpenyőnek melegségétől
is meghevül; az serpenyőt tisztétsd meg, s mind serpenyőstül add fel. Ha
pedig fejedelemnek csinálod, ezüst tálban készétsd el, s ugy add fel.

Azaz rántotta...
Hozzávaló személyenként 3 db tojás, 1 dkg zsír vagy olaj esetleg vaj, só.
A tojásokat mély tálban jól elhabarjuk, megsózzuk. A zsiradékot palacsinta-
sütőben megforrósítjuk, s a tojást a forró zsírba öntjük. Villával a sütőedény
szélétől a közepe felé kavarjuk, egy csomóba gyûjtjük, hogy az egész átsüljön.
Ízlés szerint keményebbre vagy lágyabbra hagyhatjuk. Amennyiben a
rántottát tojássütőben készítjük, úgy abban fel is tálalhatjuk. Előtte azonban
a tetejét paprikával vagy borssal megszórhatjuk, savanyúságot is adhatunk
hozzá. Dúsíthatjuk még az ételt szalonnadarabkákkal (a zsírján süthetjük is),
ízesíthetjük még vöröshagymával, paprikával, paradicsommal, sőt szaporít-
hatjuk tejjel, tejföllel stbLink
 
 
0 komment , kategória:  Magyaros-Ízörzők-Régi receptek  
Magyar nemzeti leves / Hamis gulyásleves
  2018-02-21 13:55:15, szerda
 
  Tapasztó Szabolcs: Ételeink régen és most
Hamis gulyásleves régen és most

Magyar nemzeti leves (eredeti szöveg szerint) egykor
Nyolcz darab meglehetős nagyságú nyers burgonyát meghámozunk, tisztán
megmossuk, ezután szépen koczkára vágva egy kaszerolba tesszük, s hat
dekagram friss vajjal puhára pároljuk. Ezalatt egy darab középnagyságu
vöröshagymát apró koczkára vagdalunk, s kevés vajjal világossárgára pirítjuk.
Egy csipetnyi paprikát is teszünk hozzá. (Ahol különben az ételeket
erősebben szeretik, lehet több paprikát is venni.) Az így megpirított hagymát
átpaszírozzuk egy szürőn. Mikor a burgonya már elég puha, ezt s megpiritott
paprikás hagymatörmeléket hozzátesszük, azután felöntjük egy liternyi
huslével. Most az egészet fölforraljuk, s az alatt három tojás sárgájával kemény
tésztát gyurunk, melyet csinos apró koczkára vagdalunk. Ezt mikor a leves
forr, beledobjuk, egy ideig forrni hagyjuk, kellően megsózzuk, azután
föltálaljuk. (1743. évjárat)

Hamis gulyásleves... a mai változat
Hozzávalók:
20 deka burgonya, 2 evőkanál olaj vagy 3 dkg zsír, 15 dkg
leveszöldség, 1 hagyma, pirospaprika, zöldpaprika, paradicsom, gulyáskrém
vagy gulyásleveskocka, csipetke.
A hagymát apró kockákra, a zöldséget karikákra, a burgonyát kockákra
vágjuk. A hagymát a zsiradékban fedő alatt megpirítjuk, rászórjuk a paprikát,
hozzáadjuk a zöldséget, amit fedő alatt félpuhára párolunk. Beletesszük a
burgonyát, az ízesítőket, vízzel felengedjük, és csendesen addig főzzük, amíg
a burgonya megpuhult. Csipetkét vagy apróbb galuskát, nokedlit főzünk
bele, ízlés szerint. (Horváth Ilona szakácskönyvének XIII. kiadása)
 
 
0 komment , kategória:  Magyaros-Ízörzők-Régi receptek  
Buzsáki kakaóscsiga - Ízőrzők
  2017-04-27 08:15:54, csütörtök
 
 
Hozzávalók: 35 dkg liszt, 1 teáskanál cukor, fél dl tej, 3 dkg élesztő, 2 tojás sárgája, 3 dkg porcukor, csipetnyi só, 2 dkg vaj, 8 dkg zsír. A töltelékhez: 15 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 2 evőkanál kakaó, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg mazsola. A tetejére: 1 tojás sárgája, fél dl tej, 1 evőkanál cukor.
A tejet kevés cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, kevés lisztet szórunk rá, és megvárjuk, míg megkel.
Közben elkészítjük a tölteléket. A vajat a porcukorral habosra keverjük, adunk hozzá kakaót, vaníliás cukrot és mazsolát is.
A tepsit vékonyan kizsírozzuk.
A lisztet tálba tesszük. Csipetnyi sót, porcukrot, két tojás sárgáját és vajat adunk hozzá, majd az élesztős tejjel bedagasztjuk. Annyi langyos tejet dolgozunk a tésztába, hogy jó állagú anyagot kapjunk.
Gyúrótáblára kiborítjuk, két cipót készítünk belőle, ezeket egyenként vékonyra kisodorjuk, és megkenjük kakaós vajjal. Feltekerjük, másfél ujjnyi vastag darabokra felvágjuk. Olvasztott zsírban megforgatjuk, és úgy helyezzük a tepsibe, hogy köztük legyen egy kis hely. Egy órát kelni hagyjuk, ez idő alatt szépen megdagadnak a csigák. Tojás sárgájával lekenjük a tetejét, és előmelegített sütőben megsütjük.
Amikor elkészült, langyos, cukros tejjel átkenjük, és már csak két percre toljuk vissza a sütőbe.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Magyaros-Ízörzők-Régi receptek  
Ízőrzők - Zengővárkony
  2017-04-27 07:34:35, csütörtök
 
  Ízőrzők - Zengővárkony - receptek

Paradicsomleves krumpligombóccal
Hozzávalók: 6 db paradicsom, 2 teáskanál só, 4 dl víz, 4 szem burgonya, 1 tojás, 20 dkg liszt, 1 evőkanál zsír, 1 kis fej vöröshagyma, 6 evőkanál cukor.
A paradicsomot feldaraboljuk, és két decinyi sós vízben előfőzzük. Ezután szűrőkanálba tesszük, és átpasszírozzuk, hogy a héja fenn maradjon.
A krumplit megtisztítjuk, kockára vágjuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük.
Rántást készítünk. Egy evőkanál zsírt felolvasztunk, belevágunk egy kevés vöröshagymát, és ezt szép pirosra sütjük. Keverünk hozzá egy púpos evőkanál lisztet, és zsemleszínűre pirítjuk. Felengedjük paradicsommal, és további 2 dl vizet adunk hozzá. Teáskanálnyi sóval, és ízlés szerint adagolt cukorral összefőzzük.
A krumpli főzőlevét leöntjük, összetörjük, kicsit hűlni hagyjuk. Belekeverünk egy tojást, 20 dkg lisztet, és kávéskanálnyi sót. Gombócot formálunk belőle, vagy kanállal nokedliket szaggatunk a levesbe. Összeforraljuk, és tálalhatjuk. Hidegen, vagy melegen is nagyon finom.

Kelkáposzta főzelék héveknédlivel
Hozzávalók: fél fej kelkáposzta, 3 szem krumpli, 1 vöröshagyma, só, 1 evőkanál zsír, 1 fej fokhagyma, 2 púpos evőkanál liszt, 1 teáskanál őrölt paprika. A knédlihez: 60 dkg liszt, 2 teáskanál só, 4 dl tej, 1 kávéskanál cukor, 5 dkg élesztő, 1 tojás, 2 evőkanál sertészsír, 10 dkg búzadara, 2 dl víz.
A kelkáposztát megtisztítjuk, csíkokra vágjuk. A krumplit és a vöröshagymát felkockázzuk, és hozzáadjuk. Ízlés szerint sózzuk, felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, és feltesszük főni. Amikor megpuhult, a víz nagy részét leöntjük róla, és rántást készítünk hozzá. Felolvasztjuk a zsírt, belenyomjuk a megtisztított fokhagyma gerezdeket, átpirítjuk, majd lisztet szórunk rá, és addig kevergetjük, amíg zsemleszínű lesz. Lehúzzuk a tűzről, teáskanálnyi őrölt paprikával színesítjük, és az egészet a főzelékre öntjük. Összeforraljuk.
A héveknédlihez a lisztet a sóval tálba tesszük. A tejet meglangyosítjuk. Egy decinyit kiveszünk, beleszórjuk a cukrot, elmorzsoljuk benne az élesztőt, és hagyjuk egy kicsit kelni. A liszt közepébe fészket készítünk, ebbe öntjük az élesztős tejet. Tetejét megszórjuk kevés liszttel, és tovább pihentetjük. Pár perc múlva beleütjük a tojást, és apránként adagolva annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy kalács-tészta állagú anyagot kapjunk. Amikor már sima, egy diónyi zsírt is teszünk bele, alaposan még egyszer átdagasztjuk, majd letakarjuk, és langyos helyen kelni hagyjuk.
Amikor már duplájára megszaporodott a knédli, lisztezett gyúrótáblára borítjuk, összedolgozzuk, és vékonyra kisodorjuk. Evőkanálnyi zsírt felolvasztunk, és átkenjük vele az egészet. Megszórjuk búzadarával, és szorosan feltekerjük. Csiga alakot formázunk belőle, és lábosba helyezzük. A megmaradt zsírba teáskanálnyi sót szórunk, 2 dl langyos vízzel felengedjük, és a tészta alá öntjük. Lefedjük, és előmelegített sütőben 40-45 perc alatt megsütjük. Harminc perc után levesszük a fedőt, és szép piros színt adunk neki. Fogyasztás előtt kicsit hűlni hagyjuk, tortaszerűen szeleteljük, és a főzelékhez kínáljuk.

Tojásmártás
Hozzávalók: 4 tojás, 30 dkg füstölt kolbász, 1 fej fokhagyma, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál zsír, 1 teáskanál őrölt paprika, 1 teáskanál só.
A zsírt felolvasztjuk, lepirítjuk benne a lisztet, belenyomjuk a megtisztított fokhagyma gerezdeket, és ezzel együtt átsütjük. Elkeverjük egy púpos teáskanálnyi paprikával, felengedjük vízzel, ízlés szerint sózzuk, és felforraljuk. A kolbászt nagyobb darabokra vágva tesszük bele, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat is. Ezután már csak óvatosan keverjük, nehogy a tojások szétmenjenek. Pár percnyi forralás után tálalhatjuk.

Piskótatekercs
Hozzávalók: 10 tojás, 10 evőkanál kristálycukor, 1 vaníliás cukor, fél csomag sütőpor, 10 evőkanál liszt, 3 dl baracklekvár. A tepsi előkészítéséhez zsír és liszt.
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat kristálycukorral, vaníliás cukorral, és sütőporral habosra keverjük. Ezután a fehérjéből is kemény habot verünk. A cukros masszához felváltva, apránként adagoljuk a lisztet és a fehérjehabot. Óvatosan összekeverjük az egészet.
Nagyméretű gáz tepsit kizsírozunk, és megszórjuk liszttel. Ebbe öntjük a piskóta alapot. Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk, nehogy kiszárítsuk a tésztát, mert akkor megrepedhet a feltekerés során.
Amikor megsült, átnedvesített konyharuhára borítjuk, és azzal együtt felhajtjuk. Addig pihentetjük, míg teljesen kihűl. Utána kiszedjük, megkenjük baracklekvárral, és visszatekerjük. Egy éjszakát állni hagyjuk, utána szeleteljük.

Kálomista fokhagymás
Hozzávalók: 3 fej fokhagyma, 1 kg sertés lapocka (vagy comb), só, 10 dkg őrölt paprika, 1 teáskanál őrölt bors, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál sertészsír, 1 dl víz, 60 dkg krumpli, 5 dkg vaj, fél dl tej.
A húst felszeleteljük, és alaposan besózzuk. Egy tálban összekeverjük az őrölt paprikát, a borsot és a lisztet. Ebben forgatjuk meg a hússzeleteket.
Cseréptálat, vagy tepsit kizsírozunk, ebbe rakjuk egymás mellé a húsokat. Amikor egy sorral elkészültünk, gazdagon megszórjuk tisztított, durvára vágott fokhagymával. Újabb sor lapocka következik, majd a maradék fokhagymát is közé tesszük. Kevés vizet öntünk alá, alufóliával letakarjuk, és sütőben egy-másfél óra alatt készre sütjük.
A krumplipüréhez a krumplit megtisztítjuk, kockára vágjuk, és enyhén sós vízben megfőzzük. Amikor megpuhult, leöntjük róla a vizet, összetörjük, és vajjal, majd tejjel habosra keverjük. Ízlés szerint sózzuk.
A megpuhult húst krumplipürével kínáljuk.

Gesztenyés piskóta
Hozzávalók: 4 tojás, 4 evőkanál porcukor, 6 evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaó, fél csomag sütőpor, 1 dl víz, 3 evőkanál kristálycukor. A tepsibe 1 evőkanál zsír, 1 evőkanál liszt. A krémhez: 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 25 dkg cukor nélküli gesztenyemassza, 2 evőkanál rum. A csoki mázhoz: 20 dkg porcukor, 1 púpos evőkanál kakaó, 4 evőkanál víz, 1 evőkanál étolaj.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. Hozzákeverünk négy evőkanál porcukrot, majd a tojások sárgáját is. A sütőporos liszthez adjuk a kakaót, és az egészet a tojáshabba tesszük. A tepsit kizsírozzuk, kilisztezzük, beleöntjük a piskóta alapot, és előmelegített sütőben megsütjük.
Közben elkészítjük a krémet. A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd a gesztenyemasszát, és a rumot is hozzáadjuk.
A megsült piskótát deszkára borítjuk. Egy deci vízből három evőkanál cukorral szirupot főzünk, és ezt kanalanként a süteményre öntjük, hogy átpuhuljon. Ezzel együtt kihűtjük, utána megkenjük gesztenyés krémmel.
Tetejére csoki mázat készítünk. A porcukrot a kakaóval és vízzel sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, és belekeverünk egy kis étolajat, hogy szép fényes legyen. Kicsit hűtjük, majd a sütemény tetejére kanalazzuk. Legalább fél napot állni hagyjuk, utána előmelegített késsel szeleteljük, akkor nem törik meg a csoki máz.Link
 
 
0 komment , kategória:  Magyaros-Ízörzők-Régi receptek  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
2018.06 2018. Július 2018.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 24 db bejegyzés
e év: 475 db bejegyzés
Összes: 2882 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 232
  • e Hét: 2014
  • e Hónap: 6883
  • e Év: 125318
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.