Regisztráció  Belépés
bkisseva.blog.xfree.hu
Szerencsesütit mindenkinek ! Brokk Oli (Békési Éva)
1980.12.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
Csicseriborsókrém (hummusz)
  2018-04-26 12:30:59, csütörtök
 
  1 konzerv csicseriborsó
2 evőkanál szezámmagkrém (tahin)
1-2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
fél citrom leve
só, római kömény, chili

A konzervről nagyjából leöntjük a levet, de félretesszük, mert lehet vele a végén lazítani a krémet, ha túl sűrűre sikerül. A fokhagymát megpucoljuk, összezúzzuk. A csicseriborsót összeturmixoljuk a szezámmagkrémmel, az olívaolajjal, fokhagymával. Ízesítjük a citromlével, sózzuk, megszórjuk kb. egy teáskanál római köménnyel és ízlés szerint chilivel. Ha túl sűrű, öntünk hozzá a konzerv levéből. Kenyérre kenve fogyasztjuk.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Zsidó konyha  
Japán naspolya sütemény
  2018-04-26 11:54:30, csütörtök
 
  Hozzávalók:

24 cm átmérőjű süteményforma
kb.1/2 kg megfelezett és kimagozott japán naspolya (seszek),
2 evőkanál vaj vagy margarin

Tésztához

400 g (3 csésze) önkelő liszt
1/2 csésze (100 g) cukor
100 g vaj (vagy margarin)
2 tojás
1 csésze (240 ml) tejszín

Elkészítés:
180 fokra előmelegítjük a sütőt. Megkenjük a serpenyőt vajjal vagy margarinnal.
Egyenletes masszává keverjük a tésztához valókat - konyhai robotgéppel, mixerrel, vagy kézzel/kanállal. Fontos, hogy a lehető legkisebb mértékben dolgozzuk meg, mert a túlzott keverés elrontja a sütemény szellősségét, könnyedségét.
Felolvasztunk a tepsiben 2 evőkanálnyi vajat (vagy margarint), hozzáadjuk a félbevágott japán naspolyákat és alacsony lángon 2-3 percig pirítjük, majd megfordítjuk és a másik oldalát is további 2-3 percig sütjük.
A vágott oldalukkal felfelé elrendezzük a japán naspolyát a süteményformában.
Nyomózsákba tesszük a tészta keveréket, rányomjuk a naspolyára és a végén olajos kézzel kicsit megnyomkodjuk.
30-35 percig sütjük, míg a sütemény közepébe szúrt fogpiszkáló szárazon jön ki.
Miután kihűlt, egy tálra fordítjuk a kész süteményt.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Zsidó konyha  
Sajtos és fokhagymás pogácsák
  2018-04-26 11:49:47, csütörtök
 
  Hozzávalók (kb. 20 pogácsához)
100 g puha vaj
125 g 9%-os sajt
1 kocka (250 g) reszelt parmezán (vagy más kemény) sajt
1 pohár (200 ml) tejföl
2 pohár liszt (280 g)
1 nagy tojás
1/4 kiskanál őrölt fekete bors
7 gerezd hámozott és zúzott fokhagyma
még egy tojás (a kalácsok tetejére)
3 evőkanál szezámmag

Elkészítés
1. Belehelyezzük az összes tésztához valót (a szezámmagot és plusz tojást leszámítva mindent) egy tálba, és kanállal addig keverjük, míg homogén keveréket nem kapunk. Egy óráig a hűtőben tároljuk.
2. Előmelegítjük a sütőt (200 fok) és pergamennel kibéleljük a tepsit.
3. A hideg tésztapépből szilva nagyságú köröket készítünk, belelyezzük a serpenyőbe, aztán kicsit lelapítjuk őket.
4. Egy felvert tojással megkenjük a kis lepényeket és a tetejüket megszórjuk szezámmaggal. Körülbelül 20 percig sütjük, amíg aranyló pogácsákat kapunk. A sütés alatt a pogácsák kevés folyadékot engednek ki, ami normális dolog, nem kell megijedni.
5. Melegen szolgáljuk fel.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Zsidó konyha  
Sárgadinnye és feta sajt saláta
  2018-04-26 11:46:55, csütörtök
 
  Hozzávalók:
1 vörös/lila hagyma
1 evőkanál olaj
Néhány dió (kb. 1/4 pohár)
1 kis és közepes sárgadinnye (lehetőleg narancssárga, hogy szép legyen)
2 uborka
Néhány mentalevél (mintegy 8 szárnak a levelei)
egy citrom leve
100g bolgár sajt vagy feta sajt
Őrölt fekete bors


Elkészítés:
A hagymát vékony gyűrűkre vágjuk, és tepsiben előmelegített olajon kb. 3 percig sütjük úgy, hogy ne legyen egészen aranyló, mert csak az a cél, hogy a hagyma kicsit megpuhuljon, édeskés íze legyen, és előjöjjön gyönyörű, rózsaszín-lila szine.

Közben feldaraboljuk a diót.
Amikor a hagyma kész, áttesszük egy másik tálra, hogy kihűljön, és megpirítjuk a diót is a serpenyőben (2-3 perc). A pirítás közben nem érdemes mással foglalkozni, mert a dió nagyon gyorsan szénné válik... Miután megpirult, félretesszük. Félbevágjuk a sárgadinnyét, meghámozzuk és szeletekre vágjuk, aztán minden szeletet a felére (vagy vágjátok úgy ahogy akarjátok, nem lényeges).

Az uborkát vékonyra szeleteljük, felaprítjuk a mentát, és mindkettőt egy tálba tesszük, majd ráöntjük a citromlevet. Amikor lehűlt a hagyma, ezt is hozzáadjuk, és óvatosan összekeverjük.

Összeállítjuk a salátát: Elrendezzük a sárgadinnye-szeleteket egy lehetőleg széles és világos tálban, hogy a saláta vidám szinei jól érvényesüljenek. Rászórjuk az uborka és hagyma keveréket, erre a feta sajtot, megszórjuk dióval, és végül fekete borsot morzsolunk rá.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Zsidó konyha  
Mandulás sárgarépasütemény
  2018-04-26 11:44:53, csütörtök
 
  Hozzávalók:
250 gr répa
250 gr darált mandula
3 tojás
200 gr cukor
1 kiskanál vaniliéscukor
0,5 kiskanál fahéj
50 gr burgonya-liszt
egy kevés vaj a tepsi aljára
egy kis macesz-liszt


Elkészítés:
Begyújtjuk a sütőt és 180 fokra állítjuk, hogy előmelegedjen, mire berakjuk a süteményt.
Alaposan megmossuk a sárgarépát aztán meghámozzuk, és aprólyukú reszelőn lereszeljük. Két nedvszívó papír közé helyezzük, kicsit megnyomkodjuk, hogy a felesleges nedvesség kijöjjön belőle.

Egy tálban összekeverjük a répát, a mandulát, a tojást, a cukrot, a vaníliáscukrot, a fahéjat és a burgonyalisztet.
Bekenjük a tepsi alját vajjal, megszórjuk maceszliszttel és a fölösleget kirázzuk belőle. Belehelyezzük a répás masszát és háromnegyed óráig sütjük.
Miután megsült szeletekre vágjuk és porcukorral meghintjük.

Nagyon finom a sütemény, de csábítóbb lesz egy kanál tejszínhabbal!

Link

 
 
0 komment , kategória:  Zsidó konyha  
Gyümölcschatni és púri készítése
  2018-04-26 11:34:34, csütörtök
 
  A gyümölcsöt - almát, szilvát, epret, málnát, mangót stb. -
megmossuk, és apróra vágjuk. Vajban pirítunk ánizst, kumint,
fahéjat, chilipaprikát, fekete borsot, esetleg koriandert, kókuszreszeléket
és kardamomot. A fűszereket kevés vízzel felengedjük,
megcukrozzuk, és citromlevet adunk hozzá. Ekkor keverjük
hozzá a gyümölcsöt, és fedő alatt főzzük, amíg meg nem puhul,
és üvegessé nem válik.
Legjobban akkor szokott ízleni a nyugati embernek, ha púrit
eszegethet hozzá.
A púrihoz lisztből, vízből - sóval és borssal ízesített - kemény
tésztát kell gyúrni. A tészta álljon egy darabig, majd kinyújthatjuk,
és kis lapokra vágjuk. Forró vajban felpuffasztjuk és
kisütjük. Szalvétára, vászonra tesszük, hogy a vajat leszívja róla.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Zsidó konyha  
Csirkés ragu
  2018-04-26 11:32:23, csütörtök
 
  1 kg csirke felső comb
1 kis karalábé, tetszőleges darabokban
1 nagyobb sárgarépa, karikára vágva
15-20 dkg cukkini, hosszúkás csíkokban
1-1 paprika paradicsom, cikkekre vágva
1 vöröshagyma, félkarikára szeletelve
2-3 gerezd fokhagyma, apróra törve
zöldség zöldje, aprítva
Fűszerek: só, bors, koriander
1 zacskó száraztészta, megfőzve

A combokat egy kevés olajon átsütjük, majd hozzáadjuk a zöldségeket, fűszerezzük, és letakarva puhára pároljuk, vizet nem kell hozzá adni, vagy csak nagyon keveset.
A kifőtt tésztát, kevés sóval és olajjal összeforgatjuk, hogy ne ragadjon össze, majd a raguhoz adjuk. Még fűszerezhetjük, ha szükséges.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Zsidó konyha  
Kacsa vagy libaháj sütése
  2018-04-26 10:29:31, csütörtök
 
  Egy kilogramm hájat megtisztítunk, és apró kockára vágunk.
Kevés vízzel feltesszük főzni.
Amikor már kezd pirulni a töpörtyű, akkor a zsír túlnyomó többségét, merőkanállal lekanalazzuk. Így szép világos színű marad.
A többit tovább sütjük. Amikor már jól összesült, akkor kevés tej hozzáadásával tovább pirítjuk, a tejtől szép barna színe lesz. (A tejet kanalanként, (lehet több alkalommal is) adjuk hozzá, mert könnyen kifuthat.)
A töpörtyűt üvegbe tesszük, annyi zsírt öntünk rá, hogy ellepje. Fogyasztás előtt felmelegíthetjük, de hidegen is nagyon finom.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Zsidó konyha  
Káposztás kocka
  2018-04-26 10:07:38, csütörtök
 
  50 dkg kockatészta
1 kg fehér káposzta
2 evőkanál cukor
olaj
só, bors, őrölt kömény
A káposztát megtisztítjuk, és nagy lyukú reszelőn aprítjuk.
Ezután jó alaposan besózzuk, 20 percig állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk belőle a vizet.
Megfelelő nagyságú edénybe öntjük az olajat és a cukorral addig sütjük, amíg szép barna színt vesz fel, karamelizálódik.
Ezután tesszük bele a kinyomkodott káposztát. Erős lángon folytonos kevergetés mellett barnára pirítjuk. Köménnyel és borssal fűszerezzük.
Majd óvatosan hozzákeverjük a kifőzött tésztát.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Zsidó konyha  
Csirkecomb savanyú káposzta ágyon sütve
  2018-04-26 10:06:22, csütörtök
 
  Hozzávalók:
6 csirke felső comb filé
2 kanál olaj
2 kisebb fej lila hagyma
50 dkg savanyú káposzta

frissen őrölt fehér bors
Elkészítése:
A zsiradékon megpirítom(egy olyan edénybe amit később a sütőbe is be tudok tenni) a vékony szeletekre vágott lila hagymát és üvegesre sütöm, majd hozzáadom a lecsepegtetett (ha nagyon savanyú, akkor az átmosott) savanyú káposztát, sózom, borsozom és alaposan összeforgatom.
A csirkecombokat sózom, borsozom, majd a káposztás keverék tetejére teszem őket, befedem alufóliával és sütőben 220 fokon kb 45 perc alatt készre
Főt rizzsel vagy tepsiben sült burgonyával, fűszerpaprikával meghintve tálalom!

Link
 
 
0 komment , kategória:  Zsidó konyha  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2018.06 2018. Július 2018.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 24 db bejegyzés
e év: 475 db bejegyzés
Összes: 2882 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 232
  • e Hét: 2014
  • e Hónap: 6883
  • e Év: 125318
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.