Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
sütőtökös krémes
  2014-11-04 20:13:37, kedd
 
 



Sütőtökkrémes szelet (paleo)

Hozzávalók:

az alaphoz:
15 dkg kókuszreszelék
15 dkg szeletelt mandula (vagy mandulaliszt)
1,25 dl olvasztott kókuszolaj (nem paleozóknak olvasztott vaj)
5 dkg xilit (méz vagy eritritol) (nem paleozóknak cukor)
3 dkg kakaó
15 dkg datolya (mazsola vagy más aszalt gyümölcs)
csipet só

a krémhez:
50 dkg megsült sütőtök
1,5 dl cocomas (nem paleozóknak tejszín)
1 evőkanál xilit (eritritol vagy méz) (nem paleozóknak cukor)
1 vaníliarúd kikapart magjai (nem paleozóknak 1 evőkanál vaníliakivonat)
6 lapzselatin vagy 1 dkg por
1/2 dl víz

Az alaphoz a szeletelt mandulát és a cukrot késes aprítóban lisztté őröljük, majd a többi alaphoz valót is hozzáadva addig dolgozzuk tovább az aprítóban, amíg egyneművé nem válik. 25 x 25 centis browni forma aljába nyomkodjuk a masszát. A tetejét szépen elsimítjuk. A zselatint a vízben közepes lángon feloldjuk, majd a krém hozzávalóit szintén késes aprítóba téve sima masszává dolgozzuk. Rásimítjuk az alapra. Hűtőszekrénybe téve megdermesztjük a krémet. Tetszés szerint daraboljuk.
 
 
0 komment , kategória:  paleolit táplálkozás  
totu házilag
  2014-10-02 21:56:49, csütörtök
 
 



Hozzávalók

Hozzávalók kb. 25 dkg kész totuhoz
10 tojásfehérje
1 dl citromlé vagy ecet
kb. 1 l víz
1 csipet só

Elkészítés

Mély lábasba öntjük a vizet, és a citromlével együtt felforraljuk.

Közben a tojásfehérjét a sóval lazán felverjük, kb. annyira, mint a tojásrántottánál szoktuk.

Amikor a víz felforrt, keverni kezdjük és beleöntjük a tojásfehérjét. Nagyjából 2-3 percig keverjük, hogy a fehérje teljesen megfőjön, kicsapódjon. (A fehérje felhabzik és lényegesen megnő a térfogata is!)
Gézzel vagy tisztára mosott konyharuhával bélelt szűrőbe öntjük, hogy a vizet leszűrjük. Hagyjuk kihűlni, majd a gézt batyuként összekötjük, és addig nyomkodjuk, amíg a maradék folyadék is távozik belőle. Villával fellazítjuk, hogy olyan állaga legyen, mint a túrónak. A masszát a továbbiakban a túróhoz hasonlóan használhatjuk.

http://szepsegtar.blogspot.com
 
 
0 komment , kategória:  paleolit táplálkozás  
barackos csokis keksz
  2014-09-16 09:01:32, kedd
 
  Barackos-csokis keksz paleo (lisztmentes, tejmentes)






Hozzávalók kb. 18 db-hoz:

20 dkg török mogyoró
10 dkg kókuszliszt, vagy kókuszreszelék kávédarálón leőrölve (így talán még finomabb is)
8 dkg kókuszolaj
2 db tojás
5 dkg eritrit
csipet só
csipet szódabikarbóna
fahéj, esetleg gyömbér
néhány szem aszalt sárgabarack
40-50 gr 74%-os étcsokoládé

Elkészítés:
A mogyorót 7 perc alatt 150 °C-on alsó-felső sütéssel megpirítjuk, nagyjából megszabadítjuk a héjától, majd S-késes robotgéppel leőröljük. Egy nagy tálba tesszük a liszteket, a cukrot, a fűszereket és a szódabikarbónát.
A két tojást csipet sóval felverjük és a lisztkeverékhez öntjük átkeverjük. Ezután következik a puha kókuszolaj, ezt már kézzel dolgozzuk a masszához, végül jöhet az apróra vágott barack és étcsokoládé, ezt is belemasszírozzuk.
Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, és előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra. Nedves kézzel golyókat formálunk a tésztából, majd ellapítjuk és a tepsire fektetjük a korongokat. 12 perc alatt készre sütjük, majd hűvösre tesszük!
 
 
0 komment , kategória:  paleolit táplálkozás  
paleo csokitorta
  2014-08-08 21:13:57, péntek
 
 



Hozzávalók egy 18 cm-es tortaformához:

100 g cukormentes étcsokoládé
150 g vaj
140 g nyírfacukor
2 evőkanál holland kakaópor
1 teáskanál vaníliakivonat
3 tojás
50 g tápióka keményítő
50 g mandulaliszt

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A csokoládét, a vajat, a cukrot és a kakaóport gőz felett megolvasztjuk és kicsit hűlni hagyjuk, majd hozzákeverjük a vanília kivonatot, a tojásokat és végül a lisztet is.
A kapcsos tortaforma (18 cm-es) alját kibéleljük sütőpapírral és a tésztánkat beleöntjük.
20-25 perc alatt megsütjük, akkor érdemes kivenni mikor a külső 2-3 cm már szilárd, a belseje pedig lágy. A formában még úgyis sül egy keveset és másnapra már nem folyós, hanem krémes állaga marad a tortának. Máskülönben száraz és élvezhetetlen lesz!
 
 
0 komment , kategória:  paleolit táplálkozás  
paleo köretek
  2014-07-07 13:02:12, hétfő
 
  Paleolit köretek

Sokan kérdezik

Ha nem ehetettek búzát , rizst , burgonyát , borsót, kukoricát , babot ....stb
akkor milyen köreteket esztek ???

,és közben meglepődött, sajnálkozó arcot vágnak :D ??!! Hát íme akkor a lista :)

Paleo Tészta :Attól , hogy nem ehetünk búzát ,attól még ugyanúgy ehetünk tésztákat magvas lisztekből . Lehet előre elkészített szárazt tésztát venni ,és azt megfőzni , de készíthetjük magunk is . Tojást és p.l szezámlisztet összegyúrjuk , 1 tojáshoz 100g liszt szükséges és egy kis só , kinyújtjuk1-2 mm vastagra , felvagdossuk és mehet is főni a vízbe , de ki is száríthatjuk ha el akarjuk későbbre tenni . Szezámlisztből a legsemlegesebb számomra ,lenmaglisztből mint már írtam nyálkás ,málós még keményítővel is .Gesztenyeliszttel inkább édes ételkehez ajánlom mint pl. diós , mákos tészta . Ezeket a tésztákat legfőképp szaftos ételekhez szoktuk enni , mint pl brassói , csirke paprikás stb .

Paleo galuska ,nokedli : Ezt gyorsan el tudjuk készíteni , pl szezámlisztből , tojásból,sóból és vízből ,ezzel a liszttel a legfinomabb ,de lehet keverni a szezámlisztet pl gesztenyeliszttel . Vagy bármilyen magvas lisztel lehet próbálkozni , nekem állagra és ízre legjobban a szezámlisztes jött be :) Ezt is szaftosabb életekhez ajánlom .

Paleo párolt zöldségek :Paleoban engedett zöldségeket megpároljuk a szokásos módon ahogy eddig is tettük .

Paleo sült zöldségek sütőben : Általában a húsok mellé be szoktuk tenni a zöldségeket és akkor együtt egy sülnek , így az ízvilága sokkal finomabb.
Sült répa ,magában vagy hagymakarikákkal , serpenyőben állati zsíradékban vagy kókuszzsírban .
Sült zeller : A zeller elkockázzuk vagy hasábozzuk , erős szagától nem kell megijedni , mert sütéskor ez elillan .Állítólag a paleosoknál ez a number 1 köret , nekem azért van ennél is finomabb ,érdemes megkóstolni ha már nagyon hiányzik a sült burgonya .
Sült paszternák : Őt is felvagdossuk és megsütjük .

Paszternák püré :A paszternákot megfőzzük majd turmixgépba pürésítjük , ízlés szerint sózzuk borsozzuk , pirított hagymát tehetünk bele , vagy kókuszkrémet ha előtte tejfölösen vagy tejesen ettük .

Répa püré : A répákat megfőzzük majd a pirított borsos sós hagymákkal összetörjük és kész is .

Nyers zöldségek , gyümölcsök : nyers zöldségeket, gyümölcsöket felszeletünk és köretként esszük .(én a gyümölcsöket a gyomorban való rothadás miatt nem eszem ,és nem is ajánlom. Én csak magában eszem a gyümölcsöt , kb 1,5 óra emésztési idő letelte után eszek bármit is a gyümölcs után ) . Refluxosok a gyümölcscukor(fruktóz ) miatt ezt kerüljék ,mert a reflux az a gyomorban lévő bakteriális fertőzés miatt alakult ki ,és a baktériumok a fruktóztól szaporodnak !!

Tojásos galuska : A főzött paleo galuskát , tojásrántottával összesütjük ,sózzuk .

Rántotta : Talán annyira egyszerű köretnek, hogy sok embernek eszébe nem jutna , pedig nagyon finom sültekhez .

Sült édesburgonya ( batáta) : a batátát felhasábolom és megsütöm .Édes lesz az íze , nagyon finom ,DE én ezt ritkán ajánlom ,mert a szénhidráttartalma is nagyon magas ,és puffadást is okoz .

Paleolit meggyszósz : kókuszkrémnel ,és nyílgyökérliszttel érdemes sűríteni, mert ez a liszt ízmentes ,de ez a liszt csak fél paleo, mert magas a szénhidráttartalma , de nincsenek benne mérgek ezért én használom ,ennek használata mellett is ugyanúgy fogytunk .

Paleo főzelékek : pl . spenót :Ugyanúgy készítem mint a hagyományost, minden mentes spenótból , habarást szezámliszttel készítem ,és kókuszkrémmel .

Sült csicsóka

Paleo röszti pogácsa : lereszeljük a zöldségeket ( cukkini, a patiszon, a karalábé, a cékla,karfiol, stb , ) tojással , szezámliszttel vagy ki milyen liszttel , összekeveri , sózzuk borsozzuk , belemegy még hagyma .,összekeverjük , majd forró állati zsíradékban , vagy kókuszzsírban kisütjük .

Paleo krokett :Választott zöldségeket megfőzzük , majd pürésítjük , választott lisztel összekeverjük ízlés szerint fűszerezzük , só bors , mehet bele egy pici szódabikarbóna .Lágy masszát kell hogy kapjuk , kanállal beletesszük a forró állati zsíradékban vagy kókuszzsírba és kisütjük .
Köretnek lehetnek még magunk eltett savanyúságok ,pl uborka , dinnye vagy olyan savanyú káposzta ami minden mentes ( pl nincs benne tartósítószer ) .vagy csak egy egyszerű uborkasaláta .
paleo metélt tészta : üss fel tojásokat ahány tojást ütsz fel annyi kanál vizet tegyél hozzá , sózd meg , keverd össze de ne habosra !! ...majd önts bele egy kizsírozott palacsinta sütőben , süsd át , majd vagdosd fel metélt tészta nagyságúra és kész .

rizs helyett , Paleo karfiolrizs : szedjük vagy daráljuk rizsnagyságúra a karfiolt , egy kis olajon pirítsuk pár percig , majd sózzuk borsozzuk ,vagy ízlés szerint fűszerezzük ,és kész . Állati zsiradékon pirítva a karfiol íz eltűnik , kókuszzsírban meg marad .

Paleo kenyér, zsemle : van hogy köretként saját készítésű kenyeret vagy zsemlét eszünk , pl sült húsokhoz , oldalashoz .

forrás: julcseekapaleo.com
 
 
0 komment , kategória:  paleolit táplálkozás  
csirkés cukkini
  2014-06-27 22:39:29, péntek
 
 



Hozzávalók:
1 fej hagyma
0,5 kg csirkehús darálva vagy apróra vágva
só, bors
2 kisebb cukkini
1 kis csokor petrezselyem
pár szál friss oregano
4 tojás
2-3 gerezd fokhagyma
4 ek. szezámmagliszt
1,5 dl kókuszkrém
2 ek. citromlé

A hagymát apróra vágtam, kevés zsíron megpirítottam, hozzáadtam a darált csirkehúst, sóztam, borsoztam és magas lángon megpirítottam. Nem kell átsütni teljesen, mert úgyis a sütőbe kerül. A cukkinit nagy lyukú reszelőn lereszeltem, állni hagytam kicsit, majd a levét kinyomkodtam, különben nagyon elázik az egész pite. A cukkini levét én megszoktam inni, de lehet levesbe, turmixba is keverni. A húst összevegyítettem a cukkinival, az apróra vágott petrezselyemmel és oregánóval, lehet még sózni, fűszerezni ízlés szerint. A többi hozzávalót turmixgépben simára kevertem, ezt a masszát is hozzáöntöttem, jól elvegyítettem. Egy téglalap alakú jénait kikentem vékonyan zsírral, beleöntöttem a húsos cukkinis keveréket, 200 fokos előmelegített sütőben kb. 40 percig sütöttem, ez sütőnként változó lehet. Sütés után 5-10 percet hagyni kell állni, akkor könnyebb szeletelni.
 
 
0 komment , kategória:  paleolit táplálkozás  
TOTU (paleo tejföl) és majonéz
  2014-06-27 18:22:16, péntek
 
  Totu krém elkészítése házilag ( Paleo tejföl )

( tejmentes , gluténmentes ,laktózmentes tejföl )

1 liter víz
1 citrom leve
2-3 csipet só
4 db tojás fehérje

A savanyú , sózott vizet fel tesszük forrni , ha a víz felforrt , beleöntjük a tojásfehérjéket .

Kb 3-5 percig, amíg nem csapódik ki, főzzük , majd szűrjük le. Gézen kicsepegtetjük. Így meg kaptuk a totu túrót ,amit be teszünk egy turmix gépbe,és krémes állagúra turmixoljuk . Lehet még izesiteni citrommal, sóval izlés szerint.


Házi majonéz (paleo) recept :

4 tojás sárgája
1,5-2 dl olvasztott kókusz zsír (ne legyen meleg , ha meleg nem fog besűrűsödni )
2 csipet só
3-4 csepp citrom leve
1 nagyon picike bio mustár

Egy magas falú edénybe összeöntjük a hozzávalókat , majd botmixerrel addig keverjük amíg össze nem sűrűsödik ez kb pár perc alatt megtörténik .Ha nem akkor meleg a kókuszzsír egy picikét (3-4 percet ) tedd a fagyasztóba,és folytasd a botmixeres keverést .
 
 
0 komment , kategória:  paleolit táplálkozás  
paleo túró
  2014-06-20 20:42:19, péntek
 
 



Hozzávalók:

10 tojásfehérje, 1 liter víz, 1 dl citromlé

Elkészítés:

A citromot a vízzel felforraljuk a gázon, majd ha forr beleöntjük a fehérjéket, és megvárjuk míg kicsapódik - összeáll, ez kb. 3 perc - majd egy gézt egy szűrőre teszünk és ebbe szűrjük le a fehérjét. Amikor a nedvesség távozik, a géz/textil tetejét összefogjuk, fellógatjuk, mintha igazi túrót készítenénk, és jól kinyomjuk a benne maradó folyadékot. A végén pedig a kapott gömbött villával jól össze kell törni, és így még a kinézete is olyan lesz mint a hagyományos tehéntúróé.

Ebből a mennyiségből 25 dkg totu lesz.

Forrás: Panita kedvencei

 
 
0 komment , kategória:  paleolit táplálkozás  
paleo eper fagyi
  2014-06-11 13:35:23, szerda
 
 



Hozzávalók:bionettikerdezalapanyag

4-5 db érett banán
350-400g eper
ízlés szerint eritrit

Mossuk meg alaposan az eperszemeket, távolítsuk el a szárukat. Tegyük az epret banánnal együtt turmixgépbe.

Alacsony fokozaton krémes állagúra turmixoljuk.

Ízlés szerint édesíthető még eritrittel, de így önmagában is elég édes.

Kisebb tálkákba vagy jégkrém formákba tegyük be a mélyhűtőbe. Pár óra múlva fogyasztható!

 
 
0 komment , kategória:  paleolit táplálkozás  
paleo dió fagyi
  2014-06-11 13:32:11, szerda
 
 



Hozzávalók:
2 banán
14 szem kimagozott datolya (szirup mentes)
3 ek kókuszzsír
2 marék dió
1 kk rumaroma
1 tk fahéj

A banánt, a datolyát, 1 marék diót, 2 ek kókuszsírt aprítóba tesszük és összeturmixoljuk. 1 marék diót felaprítunk kicsit megpirítjuk, a lágy kókuszsírba elkeverjük a fahéjat és a dióra öntjük és szépen átpirítjuk az egészet, és hagyjuk, hogy ragadós masszává alakuljanak.
Összekeverjük a grillázst és a datolyás masszát majd mélyhűtőbe tesszük keménykedni. Na kérem szépen én nem kevergettem át óránként, hanem bent hagytam egy éjszakára és annyi. Így is kellőképpen krémes, lett és lágy.
 
 
0 komment , kategória:  paleolit táplálkozás  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 63
  • e Hét: 552
  • e Hónap: 2603
  • e Év: 30826
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.