Regisztráció  Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 66 
A Márai – Gundel palacsinta sikertörténete
  2018-04-14 20:04:14, szombat
 
  Ha azt mondjuk Gundel palacsinta, akkor mindenki tudja miről van szó. De nem biztos, hogy a története is köztudott. Így hát járjunk utána. A történet 1857-ben kezdődött, amikor a 13 éves Johann Adam Michael Gundel, egy bajor pékmester fia harminc márkával a zsebében felkerekedett, hogy szerencsét próbáljon Budapesten. A sikeréhez vezető úthoz végigjárta a szakma összes lépcsőfokát majd 1869-ben meg is vette a Bécsi Sörházat.




Gundel Károly és felesége

Az üzlet annyira beindult, hogy 2 évre rá újabb éttermet vásárolt, a Virágbokor Vendéglőt, melynek törzsvendégei között tudhatta például Liszt Ferencet és Mikszáth Kálmánt is. A sikertörténetet fia, Gundel Károly folytatta. 1910-ben vásárolta meg a városligeti Wampetich vendéglőt. Az étterem meg is kapta egyből a Gundel nevet. A hely hamar híressé vált és Gundel Károly is nemzetközi hírnevet szerzett. A történet szerint a Gundel-palacsintát eredetileg Márai Sándor felesége, Matzner Lola találta ki. Egy Márai-darab premierjét követően a Gundelben tartottak bankettet, Lola pedig egy régi családi receptet felújítva elkészíttette saját desszertjét. Gundel Károlynak annyira ízlett az édesség, hogy Márai palacsinta néven felvetette az étterem étlapjára. De a Márai házaspár emigrációját követően 1949-ben az államosított étteremben ez a név az étlapon sem szerepelhetett, így Gundel palacsintára kellett átnevezni. A palacsinta és a Gundel család hírneve azóta is töretlen. A Gundel étterem a mai napig várja vendégeit, így ha arra járunk és megkívánunk egy palacsintát, akkor ne habozzunk. De természetesen otthon is elkészíthetjük ezt a mennyei desszertet.




Wampetich vendéglő (1907)




A Gundel étterem napjainkban




Gundel Palacsinta

Amennyiben kedvet kapott mindenki az eredeti recept elkészítéséhez és a kóstoláshoz, akkor itt található a recept:

Gundel Palacsinta

Hozzávalók:

A palacsintához:

25 dkg liszt
2 dkg cukor
4 dl tej
2 tojás
1 kk. só
olaj

A töltelékhez:

25 dkg kristálycukor
20 dkg darált dió
5 dkg mazsola
1 ek. rum
3 dl tejszín
1 db citrom reszelt héja

Az öntethez:

5 dkg étcsokoládé
2 db tojássárgája
2 ek. kristálycukor
1/2 tk. vaníliás cukor
1 tk. kakaópor
1 ek. rum
2 dkg vaj
1 dl tej

ELKÉSZÍTÉS:


A palacsintatészta hozzávalóit összekeverjük és palacsintát sütünk belőle. Ha túl sűrűnek találjuk a tésztát, egy kis szódavízzel hígítsunk rajta. A töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük. Megkenjük vele a palacsintákat. Ezután félbe, illetve negyedbe hajtjuk őket. A csokoládéöntethez az étcsokoládét gőz fölött felolvasztjuk. A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a rumot és az olvadt csokoládét. A vajat a tojássárgájával, a kristály cukorral, vaníliás cukorral habosra keverjük. A kicsit kihűlt csokoládés masszához keverjük hozzá a tojásos habot, majd forraljuk fel még egyszer. Végül a palacsintákat locsoljuk meg a csokoládéöntettel és porcukorral meghintve tálaljuk.






Forrás: Link

 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
A magok királynője: a lenmag
  2018-03-03 11:21:54, szombat
 
  Egyszerre a divat-és az élelmiszeripar királynője. Kényelmes és finom. Természetes és tápláló.

Bemutatjuk: Ő a lenmag!


Eleinte a ruhaiparban használták előszeretettel ezt a növényt. Mindannyian ismerjük a lenvászon anyagokból készült ruhák előnyeit. Később, a kutatások során rájöttek, hogy a lenmagban számtalan olyan anyag van, ami elengedhetetlen az egészségünk megőrzéséhez.

Talán az első, és egyik legfontosabb az esszenciális zsír, ami az egyik legtisztább tápanyagforrásnak számít napjainkban. Megfigyelték, hogy azok az emberi sejtek, amelyek lenmagolajjal vannak telítve, sokkal inkább ellenállóbbak és kevésbé sebezhetőek, mint a közönséges zsírral telítettek.

A lenmag gyógyhatásai:


- Amennyiben megfelelő mennyiséget fogyasztunk belőle, úgy kivédi a káros zsírok lerakódását az erek falán, ily módon védi a kapillárisokat, illetve az agyban és vesében futó ereket.

- Jótékonyan hat az ízületi megbetegedésekre, hiszen ,,beolajozza" a porcokat, ezáltal megakadályozza a degeneratív betegségeket.





- Az autoimmun (Azok a fajta betegségek, amikor a szervezetünk a saját alkotóelemeit idegen anyagnak érzi, és törekszik az elpusztításukra. Az orvostudomány jelenlegi állása szerint, ezek nem gyógyíthatóak.) megbetegedések kialakulásának megakadályozásában is komoly szerepe van.

- A légutak gyulladásos megbetegedéseit hatékonyan gyógyítja. A hörghurut enyhítésére nagyon jó a lenmag vagy a lenolaj fogyasztása, hiszen a görcsös összehúzódásokat nagyszerűen enyhíti.

Hogyan használd?

2,5 dl forró vízbe tegyél másfél evőkanál lenmagot, és forrald harminc percen át, majd hagyd hűlni fél órát, hogy jól kiázzon! Melegítsd fel ismét, szűrd le, és idd meg! Ha édesíteni szeretnéd, ne cukrot, hanem mézet használj hozzá! Fontos, hogy a megfelelő ideig főzd, hiszen a kemény mag nem puhul fel néhány perc alatt!

A lenmag és a lenolaj nagyon jó hatással van a májunkra, s a zsírmáj gyógyításában is rendkívül hatékony. A májunkon keresztül hat a bőrünkre, hiszen ha ez a belső szervünk már telítődött a méreganyagokkal, akkor testünk a bőrünkön keresztül próbálja meg ,,kidobni" a méreganyagokat, ez pedig különféle bőrproblémákban - a legegyszerűbb pattanástól, az ekcémáig - mutatkozhat meg.





Ha sikerül tehermentesíteni a májat, akkor az újra képes lesz maximálisan ellátni a feladatát, így megszűnnek hozzá kapcsolódó bőrbántalmaink. Epe- vese- és húgyhólyagkő, illetve homok ellen is alkalmazhatjuk a lenmagteát, viszont ilyen esetekben tegyünk bele egy kanálka jó minőségű olívaolajat!

Miért jó ezekre a problémákra?


Azért, mert ezekben a szerveinkben hatásosan lazítja fel a megkeményedett anyagokat. Izomláz, izomfájdalmak esetén, belsőleg és külsőleg egyaránt alkalmazható: főzzünk a fent említett módon lenmagteát, a beteg olyan melegen igya meg, amilyen melegen csak tudja! A szűrőben maradt pépet helyezzük a fájó testrészre! Naponta kétszer-háromszor ismételjük! A fájdalom nagyon hamar el fog múlni!

Prosztatabántalmakra is kiváló! Érdekes módon a prosztata őrének a tökmagot tartják, a benne lévő lionelic zsírsav miatt. Igen ám, de a tökmagban ez 15%-ban van meg, míg a lenmagban ebből az esszenciális zsírból 58% van! A rákos megbetegedések egyik legjobb gyógyszere az esszenciális olajak fogyasztása tehéntúróval. Ezt a gyógymódot egy német tudósnő találta fel évtizedekkel ezelőtt, és azóta is hatásosan alkalmazzák.

Székrekedés esetén rosttartalma és zsírjai miatt használhatjuk hatásosan. Az őrölt lenmagból készült pép a csípésre helyezve nagy mennyiségű mérget képes kiszívni a bőrből, ezáltal enyhíti a fájdalmat és a gyulladást. Gyulladt, gennyes sebekre - melyek egyrészt nagyon fájdalmasak, másrészt a sebekben felhalmozódott váladékot nagyon nehéz (és fájdalmas) eltávolítani - bátran használhatjuk a lenmagot!

Ennek elősegítésére használjuk a következő dunsztkötést: két kanál őrölt lenmaghoz adjunk egy kanál gyömbérport, keverjük össze, és készítsünk belőle pépet (vigyázzunk, hogy ne tegyünk hozzá túl sok vizet!)! Ezt a pakolást helyezzük a sebre, és kössük be egy kendővel vagy gézzel! Ha szükséges, cseréljük a kötést!





Hogyan használhatjuk még a lenmagot?

Otthon készített péksütemények, pogácsák tésztájába, tetejére is szórhatjuk. Nem csak egészséges, de finom is az így elkészített süti! Mivel a ledarált magot nehéz emészteni, ezért a súlyos betegek nyersen préselt lenmagolajat fogyasszanak, salátával, illetve túróval.

Az egészséges emberek építsék be a reggelijükbe: a frissen őrölt lenmagot keverjék össze szójával, napraforgóval, szezámmal!
Ízesíthetik lekvárral, gyümölccsel vagy sóval. Az őrlést házilag is elvégezhetjük kávédarálóval. Fontos, hogy mindig frissen őrölt magokat használjunk, hogy elkerüljük az avasodást, a romlást!


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
A puliszka
  2018-03-03 10:58:39, szombat
 
  VÉDI A MÁJAT, FEJLESZTI AZ IZOMZATOT ÉS MEGHOSSZABBÍTJA AZ ÉLETET. MÉGIS A SZEGÉNYEK ELEDELÉNEK NEVEZIK?

A szegények eledelének hívják, pedig élettani hatásait tekintve hívhatnánk akár szuper éteknek, vagy vega csodának is, hogy felzárkózzunk a mai trendekhez.





Pedig egy nagyanyáink által is jól ismert és gyakran készített ételről van csupán szó: a puliszkáról. Szakemberek szerint, mivel málélisztből készül rendben tartja a gyomorműködést, és fiatalító hatása is van, de ez még csak a kezdet!

VÉDI A GYOMOR ÉS A MÁJ EGÉSZSÉGÉT


A puliszka alapanyagául szolgáló kukoricaszemek aracin- és palmitinsavat tartalmaznak, melyek nagyon fontosak az egészséges gyomorműködés szempontjából. A bélrendszerben könnyen felszívódnak, innen pedig átjutva a véráramba, megszabadítanak a toxikus anyagoktól.

A puliszkában levő savak 57 féle méreganyagot képesek semlegesíteni. A puliszka erős méregtelenítő hatással rendelkezik, segíti a máj működését, és csökkenti a májbetegségek kialakulásának kockázatát. Fogyasszunk kenyér helyett puliszkát, hiszen savcsökkentő hatása is van.

MEGHOSSZABBÍTJA AZ ÉLETKORT

Kutatások szerint kiderült, hogy a puliszka napi fogyasztása akár 60%-al is csökkentheti a pajzsmirigy rendellenességek okozta idegi zavarokat. Szabályozza a vércukor-, és koleszterinszintet, ezért fogyasztása a cukorbetegeknek is kifejezetten ajánlott. A puliszka csökkenti az érelmeszesedés és a szívroham kialakulásának kockázatát is.

FEJLESZTI AZ IZOMZATOT

Egy kolumbiai kutatás szerint a kukoricában található savaknak fontos szerepük van a izomrostok megerősödésében is. Az equadori gyerekek a világ legjobb sportteljesítményeivel büszkélkedhetnek, étrendjükben pedig rendszeresen szerepel a puliszka.

A kukoricalisztből készült ételek csökkentik a menstruációs problémákat, de vesekő, és májgyulladás esetén is ajánlott. Kutatások alapján megállapították, hogy a puliszka 9%-al növeli a 65 év feletti nők petefészek aktivitását.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Horthy diós
  2017-12-28 21:31:45, csütörtök
 
  Hozzávalók:

- a tésztához:
30 dkg finomliszt
15 dkg puha margarin
2 tojás sárgája
1 dl tej
3 dkg porcukor
1 csipetnyi só
2 dkg élesztő

Töltelékhez:

20 dkg darált dió
20 dkg porcukor
3 dkg kakaópor
3 db tojásfehérje habbá verve 1 csipet sóval

Tetejére: 1 tojás sárgája és 1 kávéskanál tej keveréke

Locsoláshoz sütés vége előtt 5 perccel: 1 dl langyos vaníliás tej

Elkészítése: A tészta hozzávalóit beteszem sorban a kenyérsütő gépbe. Beindítom a gyors programot, és 20 perc múlva kikapcsolom, amikor leáll a gép a dagasztással. Hagyom benne a tésztát kelni majdnem addig, míg a gép tetejére felér, kb. 50 percig.

Majd kiveszem a tésztát, gyúródeszkán téglalap alakúra jó vékonyra kisodrom. Kettévágom, és megkenem a jól kikevert kakaós-diós töltelékkel.

Feltekerem mindkét rudat, és mindegyiket 14 darab 2 cm-es széles téglalap formára vágom. Ezután egy 37 x 35 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelek. A tésztákat belerakom a tepsibe, a közepén pedig az ujjammal lenyomom a tésztát.





Erre azért van szükség, mert a töltelék akkor sütés közben befele folyik, nem kifele! ... Bár a dió miatt nem olyan folyékony a töltelék.

Utána lekenem 1 tojás sárgája és kevés tej keverékével.

Ezután berakom a hideg sütőbe. Majd bekapcsolom a sütőt 170 fokra, és légkeveréssel sütöm 20 percig. Ekkor az 1dl langyos, vaníliacukros tejjel még meglocsolom, és 5 percig sütöm tovább.






Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
HORTHY POGÁCSA recept
  2017-12-28 21:24:12, csütörtök
 
  A változó időkben az uralkodó/kormányzó családja időnként vendégül látta az "arra érdemes környékbeli notabilitásokat". Ezeknek az ünnepségeknek nem tudott ellenállni a Horthy család sem, amely a Miklós- vagy Magdolna-napi vendégségeken tálalta az elmaradhatatlan finomságot, a Horthy-pogácsát.

Hozzávalók: 35 dkg liszt, 12 dkg vaj, 2 tojássárgája, 1 dkg élesztő, kevés tej; a töltelékhez: 15 dkg dió, 15 dkg cukor, 5 dkg csokoládépor, őrölt fahéj, reszelt citromhéj, ízlés szerint rum, 2 tojás habja.

Elkészítés: A tésztához valókat összegyúrjuk és megfelelően kidolgozzuk, majd elosztjuk a masszát két cipóra, s legalább fél óráig pihenni hagyjuk. A pihentetés után vékonyra nyújtjuk. A töltelékhez a nagyon apróra vágott vagy darált diót, a csokoládéport, cukrot, fahéjat, citromhéjat, rumot és a tojások kemény habját alaposan elkeverjük, majd vizes kés segítségével a vékonyra kinyújtott tésztára kenjük. Ezután bejgliszerűen felcsavarjuk, jó szorosan, majd kisujjnyi vastagságúra vagdossuk. A tekercseket kizsírozott tepsibe fektetve sütjük ki.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Töltött paradicsom
  2017-08-09 21:00:05, szerda
 
 



Csodásan mutat, a gyerekek imádják, de a vendégeket is megkínálhatjuk vele, ha gyorsan szeretnénk összeállítani valami finomságot.

Hozzávalók:

- 4 nagy paradicsom
- 10 dkg reszelt sajt (ízlés szerinti)
- 4 tojás
- só, bors
- friss zöldpetrezselyem
- olívaolaj

Elkészítése:

1.A paradicsomok tetejét levágjuk és egy kanállal kikaparjuk a belsejüket.

2. A reszelt sajtot elosztjuk a paradicsomokban.

3. A tojásokat feltörjük és minden paradicsomba csorgatunk egyet, fűszerezzük és pár csepp olívaolajat is kanalazunk a tetejére.

4. Egy tepsibe tesszük a megtöltött paradicsomokat és 5-6 perc alatt készre sütjük.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
10 dekás torta, mely minden gyümölccsel elkészíthető
  2017-08-09 20:53:10, szerda
 
 



Garantáltan nagy kedvenc lesz, ráadásul annyira egyszerű, hogy képtelenség elrontani.

Mivel tetszés szerint variálhatjuk a gyümölcsöket, ezért nem lehet megunni ezt a finomságot. A nevét onnan kapta, hogy a fő összetevőkből 10-10 dekára van szükség. Az egyszerugyorsreceptek.com segítségével mutatjuk is a receptjét.

Hozzávalók (20 szelethez)


10 dkg cukor/barna cukor, 10 dkg margarin, 10 dkg liszt, 10 dkg darált mandula vagy dió, 4 tojás, 1 csipet só, 1 citrom reszelt héja, 1 teáskanál vanília-aroma vagy 1 tasak vaníliás cukor, 2 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1-2 teáskanál fűszer, ami illik a gyümölcshöz (például a fahéj, őrölt szegfűszeg vagy mézeskalács-fűszerkeverék), 50 dkg-1 kg gyümölcs, vagy ennek megfelelő mennyiségű (kb. 1 üveg) befőtt.

Elkészítése

Bekapcsoljuk és előmelegítjük a sütőt 190 C-fokra (légkeverésnél 170 C-fokra). Előkészítjük a gyümölcsöt (megmossuk, kimagozzuk, daraboljuk stb.) Kimérjük a hozzávalókat, feltörjük a tojásokat. Kivajazunk/olajozunk egy 24-26 cm átmérőjű szilikon tortaformát. A hHagyományos tortaformát ki is kell lisztezni, de használhatunk sütőpapírt is.

A cukrot a lágy margarinnal robotgéppel habosra verjük. Munka közben egyenként hozzáadjuk az egész tojásokat. A lisztet a többi hozzávalóval összekeverjük és kanalanként adagolva, a robotgéppel hozzádolgozzuk a tojásos krémalaphoz. Ezzel a tészta készen is van.

Ha a gyümölcs apró (pl. meggy), akkor azt őrölt dióba, mandulába vagy lisztbe forgatva belekeverhetjük a tésztába és úgy öntjük a sütőformába. Ha a gyümölcs nagy szemű (szilva, barack, ringló stb.), akkor negyedelve/felezve rakjuk rá a sütőformába öntött tésztára.

Sütési idő kb. 50 perc. Ha készen van, hagyjuk egy kicsit kihűlni, utána szeleteljük.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Szörp fenyőrügyből–Ha megkóstolod, biztosan a kedvence
  2017-07-15 17:10:44, szombat
 
 



Ráadásul köhögésre, légutakra is kiváló hatású.





Nem kóstoltál még fenyőszörpöt? Akkor épp itt az ideje, ezt ne hagyd ki! Rügyezik már a fenyő, elérkezett az ideje a szörp készítésének.

Fenyőfát bőséggel találunk a természetben,
de a vidéki kertekben is akad bőven belőle. Ajánlott a közlekedési utaktól ,,tisztes távolságra", ahol nem éri a sok por, füst, benzingőz. A szörphöz használandó zsenge hajtásvégeket ugyanis nem szabad megmosni, hogy zamatukból ezáltal ne veszítsenek.

Minden fenyő megfelel

Ha tehetjük, ne hatalmas fákról, hanem inkább fiatalabbakról szedjük le a zsenge hajtásvégeket. A leggyakoribb a lucfenyő, de a nedű elkészítéséhez bármilyen fajtájú fenyő megfelel. A szezon elkezdődött, május végéig, június elejéig tart, így kezdődhet az akció! A szörp elkészítésének technikája nagyon egyszerű.

Elkészítése

Szedünk annyi hajtásvéget, amennyit akarunk - persze bőven kell belőle - és mosatlanul egy nagy lábasba tesszük. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd a tűzre tesszük. Amikor bugyogni kezd, 5-6 percig forrásban hagyjuk. Fedőt teszünk rá, s 24 órán keresztül pihentetjük. A kihűlt és már ekkor illatos levet nagyon finom szűrőn keresztül átengedünk. Megmérjük űrtartalmát, s ahány liter fenyőlénk van, annyi kilogramm cukrot és literenként 1 dkg citromsavat adunk hozzá. Következik az újabb forralás: amikor gyöngyözni kezd, néhány percig még 2-3 percen át a tűzön hagyjuk.





Végezetül következik a palackozás. Tartósítószert ne tegyünk a szörpbe! Úgy zárjuk le, hogy két réteg bevizezett befőzési fólia közé késhegynyi nátrium-benzoátot tegyünk, majd ezt az üveg szájára húzva tekerjük rá a fedelet. Mehet is a forró üvegben a száraz dúnsztba.

Hűsít és egészséges

E csodálatos ízű szörp színe barnás-sárga lesz, mely nem csupán utánozhatatlan ízéért válhat kedvencünkké. Természetgyógyászok köhögés, meghűlés ellenszereként, légutak tisztítására is ajánlják. Ha a nyári melegben fogyasztjuk, és szódával hígítjuk - egy beledobott citromkarika még rátesz az ízvilágára egy lapáttal.



Forrás: Link


 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Paradicsomos cukkini: krémes kedvencünk lesz
  2017-07-15 17:01:50, szombat
 
 



Nyár közepén ontja kertünk a cukkinit. Ha már kipróbáltunk minden jó cukkinis receptet, és már nem fűlik fogunk e zöldséghez, akkor téliesítsük. A paradicsomos cukkinikrém friss puha kenyérrel önmagában is fenséges, de húsok mellé is tökéletes.

Hozzávalók

3 kg cukkini
50 dkg sárgarépa
50 dkg kaliforniai paprika
5-8 gerezd fokhagyma
1,5 kg paradicsom
2,5 teáskanál csípős pirospaprika
10 dkg cukor
2 evőkanál só
2 dl olaj
Elkészítés

A paradicsomot daráljuk le a húsdarálón, vagy robotgéppel pépesítsük. Tisztítás után a cukkinit, répát meghámozzuk , és a paprikával együtt ledaráljuk, turmixoljuk. A zúzott fokhagymát, a cukrot, a sót és az olajat hozzáadjuk és jól összekeverjük, és közepes erősségű hőfokon főzzük 40 percig. Néhányszor keverjük meg, adjuk hozzá a csípős pirospaprikát, majd további 10 percig főzzük.

A forró cukkinikrémet kanalazzuk sterilizált befőttesüvegekbe, majd szorítsuk rá a tetejüket. Fordítsuk fejjel lefelé néhány percre, majd tegyük dunsztba amíg ki nem hűl. Hűvös helyen tároljuk.

További jó recepteket a témában a befőtt, kompót, savanyúság oldalán találtok.

http://www.befottkompotsavanyusag.com/paradicsomos-cukkinikrem-telire-ha-ezt-megk ostolod-tobbe-nem-kened-meg-massal-a-kenyered.html
Link


Forrás: Link


 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Mentsük el a nyár ízeit télre!
  2017-07-03 22:06:57, hétfő
 
  Mentsük el a nyár ízeit télre! Így készül a finom, rostos gyümölcslé





Ha valódi gyümölcslére vágyunk, ami valóban 100 százalék gyümölcsöt tartalmaz, akkor vegyük fel a kötényünket és lássunk neki. Készítsük el otthon!

Valljuk meg, hogy 100 és 100 százalékos gyümölcslé között elég nagy lehet a különbség. Nem véletlen, hogy a bioboltok polcain lévő gyümölcslevekért többszörösét is elkérik, mint az szupermarketekben. A különbség egyrészt abból adódik, hogy a drágább italok biogyümölcsökből készülnek, nem utolsó sorban pedig hígítatlanok.A legtöbb esetben viszont visszahígított leveket vásárolunk. Azért száz százalékosak, mert gyártóik ugyanannyi vizet pótolnak vissza a sűrítményekhez, mint amennyit korábban elvontak belőlük. Érdemes tehát nekilátni, és otthon elkészíteni saját 100 százalékos gyümölcsleveinket.





Két módon is elkészíthetjük, az egyik a meleg, a másik a hideg változat. Talán a legnehezebb az, hogy eldöntsük, melyik mellett tesszük le a voksunkat. Míg a meleg változat esetén a hő hatására csökkenhet a gyümölcsök vitamintartalma, addig a hideg változatnál kénytelenek vagyunk tartósítószert használni. Bármelyik módot is választjuk, minkét esetben érett, egészséges gyümölcsöt válasszunk.

Meleg változat

1. Az üvegek sterilizálása. Mint minden befőzésnél, itt is fontos, hogy az üvegeket alaposan mossuk át meleg vízzel. Ha biztosra szeretnénk menni, akkor egy nagy fazékban főzzük ki! A kupakokon nem érdemes spórolni, a legbiztosabb, ha minden évben újat veszünk. Ellenkező esetben ezeket is sterilizáljuk.

2. Miután átválogattuk a gyümölcsöket, 2-3- szor mossuk át (a málnát, szedret nem szükséges ).

3. A nagyobb darabokat szeleteljük, és tegyük egy fazékba.

4. Egy kevés vízzel, kilónként 1 dl-el kezdjük el főzni. Forrástól számított 5-10 perc után zárjuk le, hiszen ennyi idő alatt megpuhul annyira a gyümölcs, hogy könnyen dolgozhatunk vele.

5. Várjuk meg, míg egy kicsit lehűl, és kezdjük el turmixolni. Ha valaki szűrt levet szeretne, akkor szűrőn vagy harisnyán paszírozza át a sűrítményt.

6. Az elkészült gyümölcslevet kóstoljuk meg, és szükség esetén ízlés szerint tehetünk bele cukrot és vizet. Ha a valódi gyümölcs ízét szeretnénk érezni, kár elcukrozni.

7. Újra felmelegítjük, tegyünk hozzá kilónként 1 kávéskanál citromsavat, és forrást követően töltsük az üvegekbe.

8. Ha alaposan fertőtlenítettük az üvegeket és a kupakot, nem feltétlen szükséges a celofánozni és tartósítószert hozzáadni. A biztos siker érdekében viszont érdemes az üveg tetejére celofánt tenni, arra egy csipetnyi tartósítót, majd újra celofánt, végül jöhet a kupak. Fontos, hogy jól csavarjuk rá, hogy légmentes legyen.

9. Dunsztba tesszük, és hagyjuk egészen addig, míg ki nem hűl.

10. Hűvös helyen tároljuk.





Hideg változat

Az üvegek sterilizálása itt is nagyon fontos. Miután ennél a változatnál kimarad a hőkezelés, így mindenképp szükséges tartósítót tenni a gyümölcsléhez. Ha a gyümölcsöt megmostuk, daraboltuk és mixeltük, ízesítettük és kevés vízzel hígítottuk, tegyünk hozzá nátrium benzoátot vagy szalicilt ( újra vásárolható a mezőgazdasági üzletekben). Töltsük üvegekbe, tegyük rá a kupakot, és mehet a kamrába vagy a spajzba.





Végezetül jó, ha ezt is tudjuk:

Nektárnak nevezzük azokat a gyümölcsleveket, amelyek gyümölcstartalma 25-99 százalék között van, de általában, gyümölcsfajtától függetlenül, 25-60 százalék közötti gyümölcstartalommal kerülnek forgalomba.

A juice 100 százalékos gyümölcslé. Nem tartalmaz édesítőt, állományjavítót és mesterséges színező anyagokat.

Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 66 
2018.04 2018. Május 2018.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 100 db bejegyzés
e év: 646 db bejegyzés
Összes: 23587 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3103
  • e Hét: 8405
  • e Hónap: 167034
  • e Év: 1061442
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.