Regisztráció  Belépés
kkm.blog.xfree.hu
"Emberi törvény: kibirni mindent és menni,menni tovább,még akkor is,ha már nem élnek benned remények és csodák.' Kerekes Marika
1966.05.20
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
Jókívánság...
  2017-09-26 19:11:53, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Blog  
Nagyboldogasszony napja / Augusztus 15.
  2017-08-14 21:34:35, hétfő
 
  Nagyboldogasszony napja

Augusztus közepén a keresztény világ Jézus Krisztus anyját, Máriát ünnepli.
A magyarság ősi ünnepe szerint Nagyboldogasszony napja az,
amikor a magyarok Nagyasszonya, Mária testestől-lelkestől a Mennyországba távozott.
....

Még több : Link 
 
0 komment , kategória:  Blog  
Beledöglünk a nyomorba !
  2017-08-02 18:31:56, szerda
 
  BELEDÖGLÜNK A NYOMORBA! - DURVA NYÍLT LEVELET ÍRT ORBÁNNAK EGY KÖZMUNKÁS

Tisztelt Magyar Miniszterelnök!

Tudom, hogy érdekes, mondhatnám furcsa üdvözlés, csak viszonoztam az Ön által küldött konzultációs levél nekem szóló megszólítását...

Miniszterelnök Úr! Ön olyan kérdéseket tesz fel levelében, ami egyrészt lerágott csont, másrészt nem tartozik rám, harmadrészt rég eldöntött tény, negyedrészt semmi köze az Uniónak hozzá. Nem ilyen sorrendben, de az összhatás ennyi.

Az a rezsicsökkentés, amit Önök anno megígértek nekünk közel sem lett olyan mértékű, mint ahogy azt a Nagy Rezsi Háború idején rebesgették. Lázár János, az Ön jobb, vagy bal keze - ezt már csak Ön tudja pontosan - annak idején arról beszélt, hogy havonta akár tízezer forint is maradhat a pénztárcánkban. Azt elfelejtette hozzátenni, akkor, ha a számlám minden hónapban 50 ezer forintra rúg. És ha úgy történtek volna a dolgok, ahogy az ígéret szólt, és nem csak beetetés lett volna annak 80 százaléka. De az volt. Mindegy, végül is így is pénzünknél vagyunk, ellenben én azóta Önöknek azt sem hiszem el, ha levegőt vesznek, vagy - mondjuk kérdeznek. Hiteltelenné váltak. Egyébként, ha már így írosgatunk egymásnak, jó lenne ha elmagyarázná nekem, mégis mit ért azon, hogy Brüsszel veszélyes lépésre készül. Kinek veszélyes? Brüsszelnek, nekem, vagy Önnek? Nem értem a kérdést így, az én agyam nem annyira csavaros,mint az Öné. Tudja: egyenes jellem vagyok.Az utóbbi időben valóban voltak Európában terrortámadások, megjegyzem eddig is. Emlékszik még a 2002-esre? Hol voltak akkor még a migránsok? Sok még meg sem született. Nem mondom én, hogy itt kell őket babusgatni, de nekem az a tapasztalatom, hogy minél jobban menekülünk valami elől - márpedig jelenleg a migráns kérdésben Ön csak látszatra megy szembe a problémával - annál kisebb az esély a győzelemre. Át kéne végre gondolni. Vannak jogaink, és kötelességeink az Unióban, ha már a jogokra igényt tartunk, akkor talán a kötelezettségek terén sem ártana tisztességesen helyt állni. Mondja már meg nekem, ha ide kerül, hozzánk - teszem fel - kétezer bevándorló, ugyan mi fog történni? Amikor a letelepedési kötvényesek jöttek hazánkba, és még jelenleg is jövögetnek, dupla annyian, akkor miért nem problémáznak terrorizmust szimatolva? Elvégre kötvényre - ha másnak nem - egy terroristának biztos van pénze. Őket ki ellenőrzi, ki áll a sarkukba, tőlünk elzárva tartják őket? Nem? Miért nem? Tudja, komolyan érdekel. Miért élvez nagyobb bizalmat egy pénzes gazdasági bevándorló, mint egy hozzá viszonyított pénztelen. Ok, tartsák őket akár felügyelet alatt, persze normális körülmények között, emberségesen, de akkor a kötvényest is, ugyanúgy. Nekem ez a véleményem, ha már megkérdezett.

Én nem tudom, milyen szervezetekre utal akkor, amikor azt mondja, hogy az embercsempészeken kívül ők is törvénytelen cselekedetekre biztatják a bevándorlókat. Rejtjeles üzenetekből nem értek, és bizonyítékok híján nem is hiszek. Tudja, jeleztem - a bizalomnak sajnos vége... Én úgy gondolom amúgy, - magamból kiindulva - ha én is háború elől menekülő ember lennék, nem érdekelne drótháló, kerítés, okos kerítés, se katona, se rendőr. Megpróbálnám a lehetetlent is, hogy a családom biztonságba kerüljön. Kész lennék saját magamtól is törvénytelen cselekedetre adni fejem, mert más megoldásom nem lenne. És nem hiszem, hogy kellene engem biztatni se embercsempésznek, se ilyen-olyan szervezeteknek. Saját kútfejem után mennék, és nem érdekelne, hogy mit plakátolnak, vagy üzengetnek nekem, főleg olyan emberek, akik semmibe vesznek. Úgyhogy, ha tényleg véleményt kér tőlem, akkor konkrétumokkal ostorozzon. Ha nincs, akkor meg véleményt mondanom lehetetlen, ez, ugye kézenfekvő.

Ön azt jelzi, hogy bizonyos nemzetközi szervezetek veszélyeztetik hazánk függetlenségét! Miniszterelnök Úr! Ön még nem vette észre, hogy mi nem vagyunk függetlenek, sőt,- megsúgom Önnek - soha nem is voltunk...? Rémisztő, nem? Mégis mit gondolt, mikor Putyinhoz közeledett mindenki ellenében, következmény nélkül marad? Vagy a NATO-tagság mit jelent? Függetlenséget? Esetleg az Uniós tagság Önnek nem jelent semmit? Mitől lennénk függetlenek? Egyik nap ide tartozunk, másik nap oda. Erről szól az életünk hét éve, de előtte sem álltunk középen egy percig sem, soha. Meg is kaptuk jutalmunkat mindannyiszor érte. Hisz eleddig szinte mindig rossz lóra tettünk.

Ön azt írja: Magyarországon azért volt sikeres eddig a munkahely teremtés terén, mert a saját utunkat jártuk, és Brüsszel ennek most keresztbe akar tenni. Elnök Úr! Önök támogatott munkahelyeket létesítettek tömegesen, a néhány százalékos támogatásútól egészen a száz százalékosig. Lásd: közmunka. Ön szerint Brüsszel támadja a munkahelyteremtő intézkedéseket. Sajnos nem eléggé! Ugyanis a közmunka szembe megy az alapvető emberi jogok több kitételével is! Annyira szembe megy a joggal, hogy miatta be kellett hozni egy lényegében munka törvénykönyve lex-et - erről híresek - miszerint leegyszerűsítve a közmunkás csak kétharmad ember. Ehhez tartják magukat járandóságban, szabadságolásban, felmondási lehetőségben egyaránt. Nem néznek se Istent, se embert, elhintették az országban, hogy ezek a “lények" csak saját maguk tehetnek róla, hogy ilyen sors jutott nekik, hogy valójában ők munkakerülők. Munkahelyeket ígértek, erre kétszáz-háromszázezer embert belenyomtak a mocsokba. Több százezren elhagyták az országot, talán vissza sem térnek. Mi meg öregségünkre majd éhen dögölhetünk, mert nem lesz, aki megkeresse a nyugdíjunkat, a magán nyugdíj megtakarításunkat meg biztonságba helyezték Önök... Hol? Rossz szájak szerint a saját zsebükben, én úgy gondolom, lyukakat foltoztak vele... Majd, egyszer talán kiderül, hogy mi az igaz...

Levelében arról ír, hogy elkötelezte magát az adócsökkentés mellett, de a szemét Brüsszel, már megint beleszólt... Konkrétan mibe? Az én adózásomba igazán beleszólhatna. Mivel számomra elég kellemetlen, hogy abból a semmi közmunkás bérből ugyanannyi adót és járulékot fizetek - persze arányában - mint milliomos Miska. Márpedig neki a 15 százalék könnyebben leperkálható még az 5 milliójából is, mint nekem a 81 ezerből. Elgondolkodott már valaha azon, hogy a közmunkások, de a minimálbéresek is egy egész hónapig dolgoznak annyi pénzért, amennyit Önök játszi könnyedséggel összehoznak pár óra alatt? És még Önök beszélnek arról, hogy meg lehet ebből az éhbérből élni? Mire fel? Kipróbálták már? Nem? Pedig megtehetnék végre. És most csak az illem nem mondatja velem azt , hogy remélem lesz rá alkalmuk...

Mint látja, átrágtam magam a konzultációján. Nem szívesen, mert elegem van az ámításokból. De mivel - csak képletesen sajnos - volt gyerek szobám, és szüleim tisztességre tanítottak, úgy gondoltam, ha valaki levélben megkeres arra illik válaszolni is- lehetőleg minél előbb. Hát, megtettem.

Ön azt kérte levelében, hogy álljunk ki a nemzeti függetlenség mellett, segítsük Önöket az elhibázott brüsszeli javaslatok ellenében. Meg kell védeni a határokat, saját kézben kell tartani a bérek, adók, rezsi szabályozását is. Hát akkor védje, és tartsa. Ez az Ön dolga. De legjobban az én érdekeimet védje! Az egyszerű kisemberét, hogy végre mi is lássunk valamit ebből a piszkosul dübörgő gazdaságból. Itt, a keleti határszélen. Ugyanis itt is élnek emberek. Akiknek Nyugat olyan messze van, hogy még a dübörgés hangja sem hallatszik ide!

Tisztelettel:az a bizonyos kedves, tisztelt Magyar polgár... /már amikor valami önigazolásra van szüksége/
 
 
0 komment , kategória:  Blog  
Aratás .. / versek
  2017-07-08 06:30:39, szombat
 
  Az aratás története

Az aratás a gabona levágásának művelete, ez a betakarítás. Régen ez nagyon nehéz, embert próbáló tevékenység volt. A mezőgazdaságból élő falusi emberek nagy gondossággal készültek fel rá, gondosan megszervezték a munkát és előkészítették az eszközöket.
Hosszú évszázadokon keresztül az aratás munkaszerszáma a sarló volt. A sarló olyan kézi eszköz, amely egy íves fémpengéből és a hozzá kapcsolódó egyenes fanyélből áll. Az aratás úgy történt, hogy egyik kézzel megfogtak egy kötegnyi gabonát, a másikkal a földtől 30 cm-re elvágták a szárát, majd letették maguk mellé. Az aratók mellett dolgozott egy kötöző munkás is, aki szalmakötéllel kévébe kötötte a szárakat.
Az aratás másik kézi munkaeszköze sokáig a kasza volt. A kaszás aratás több mozdulat pontos összehangolásából álló munkafolyamat: A kaszával arató ember a jobb lábával előre lép, jobb karjával a kaszát annyira fölemeli, hogy annak hegye a levágandó gabona széléig érjen, aztán erősen balfelé suhint. A jobb kéz a mell előtt keresztbe lendül, és a bal kar oldalt kinyúlik. A kaszával ív alakban 2-5 cm magasan lehet elvágni a gabona szárát. A kaszás ezután bal lábával lép előre és megismétli a mozdulatot.
Ma már persze a gabona betakarításánál is igénybe veszik a gazdák a gépek segítségét. A gabonakombájnokkal (más néven gabonabetakarítókkal) szinte ,,gyerekjáték" a betakarítás, az eddigi, kézi munkához képest. A gabonabetakarító vagy arató-cséplő gépek a szemes termények, elsősorban a gabonafélék betakarítására szolgálnak. A gabonakombájn lényegében egy arató és egy cséplőgépből áll, amelyet a járószerkezet, a motor magajáró gépként működtet. Az arató-cséplő gép három műveletet végez: aratást, cséplést és tisztítást. Az arató részben a gabonát levágja és a kalászt a szárral együtt továbbítja a cséplőrészbe. A cséplőrészben történik a szemek kicséplése a kalászból. A cséplés melléktermékei a szalma, a törek, a pelyva, valamint a táblában esetleg előforduló gyomnövények magvai, szárdarabok. A cséplőrészből kijövő keverék a tisztítószerkezetbe jut, míg a leválasztó-szerkezetben kiválasztódik és eltávozik a gépből a szalma, a törekrostán a törek, a pelyvarostán a pelyva. A kicsépelt szem pedig a magtartályba kerül.
Versek : Link
 
 
0 komment , kategória:  Blog  
Blog
  2017-05-22 08:28:12, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Blog  
A mellrák kialakulásának lelki okai
  2016-03-27 07:57:21, vasárnap
 
  Link

 
 
0 komment , kategória:  Blog  
8 lépés,hogy felismerd,ha mellrákod van :
  2015-07-03 19:45:43, péntek
 
  Hogyan végezz önvizsgálatot?
Félmeztelenül állj a tükör elé, két karod lógasd le, és erős fényben figyeld meg, nem látszik-e emlőiden alakváltozás (duzzanat, bőrráncosodás), és nem húzódott-e be valamelyik mellbimbód.
Emeld fel mindkét karod, és miközben egyik oldalad felől a másik felé fordulsz a tükör előtt.
Vedd a melleidet egymás után a két tenyered közé, és előbb vízszintes, majd függőleges mozgással tapogasd végig őket.
Ellentétes oldali kezeddel tapintsd körbe a mellbimbóidat a bimbóudvaron belül, majd enyhén préseld is össze őket. A vizsgált mellbimbó oldalán lévő karod közben lógasd le.
Fekvő helyzetben is körbe kell tapintanod a melleidet és környéküket. Ezért feküdj hanyatt, tégy a fejed alá kispárnát, a vizsgálandó melled felőli lapockád alá pedig összehajtogatott törölközőt, hogy a melled kiemelkedjen.
Simítva és nyomkodva tapintsd át bal melled, jobb kezed összezárt középső ujjainak belső felületével. A kezed körkörös mozdulatokkal haladjon körbe a melleden, kívülről befelé, majd alulról fölfelé, közben egyre közelíts a mellbimbóhoz. A vizsgálatot végezd el úgy is, hogy a bal karod a törzsed mellett, és úgy is, hogy a fejed alatt fekszik. A jobb melled is vizsgáld meg a balhoz hasonlóan.
Csomót keresve tapogasd át mindkét hónaljad az előbbihez hasonló módon. A vizsgálandó oldali karod legyen a fejed alatt.
Tapintsd körbe mindkét oldalon a kulcscsont feletti árkot. A vizsgálandó oldal felőli karod fektesd a törzsed mellé.

Pedig csak kicsit kell törődnöd magaddal, hogy elkerüld a nagyobb bajt! A nők körében a leggyakoribb daganatos megbetegedés az emlőrák. Magyarországon évente 7500-an betegszenek meg; a nyugati országokban egyre nő a gyógyultak aránya, nálunk stagnál. Ennél a betegségnél a gyógyulást a korai felismerés segíti a legjobban. Főleg negyvenéves kor után fontos, hogy rendszeresen járj szűrővizsgálatra, és figyelj a testedre, hiszen a mellrák a legtöbbször megelőzhető, illetve gyógyítható.

Megelőzés életmóddal

Mint minden más daganatos betegséget, a mellrák gyakoriságát is csökkenti, ha egészségesen élsz: rendszeresen mozogsz, egészségesen táplálkozol, figyelsz a testsúlyodra, nagyon kevés alkoholt iszol, és nem dohányzol. Statisztikai elemzések kimutatták, hogy veszélyesebb a mellrák azokra nézve, akik elhízással küzdenek, vagy akiknek a családjában már előfordult ilyen betegség.
Diagnózis

Ha valami furcsát észleltél, azonnal fordulj orvoshoz. A vizsgálat három lépcsőből áll: az első a fizikális, tapintással végezhető, a második a mammográfia, majd pedig a csomóból vesznek mintát: ezt hívják aspirációs biopsziának. Ez utóbbit csak akkor végzik el, ha a mammográfia eredménye gyanúra adott okot. Ha a csomó nagyon pici, mintavétel közben ultrahangos vizsgálatot végeznek, hogy a minta mindenképp a csomóból, ne a környékéről származzon.

Kezelés

Miután megállapították, hogy a daganat rosszindulatú, az orvosok felmérik a csomó jellemzőit, illetve a beteg egészségügyi állapotát és előéletét. Ezután következik a műtéti beavatkozás. Ma már több vizsgálat is igazolja, hogy nem feltétlenül szükséges az egész mellet eltávolítani, csak ha a daganat nagyon előrehaladott állapotban van. Közben az ún. hónalji őrszem-nyirokcsomót is vizsgálják, hogy nincs-e áttét. A műtét után újabb állapotfelmérés következik: ez alapján döntik el, kell-e kemoterápia, vagy elég a hormonkezelés. A kemoterápia előnye, hogy hatóanyaga az egész szervezetbe eljut, és bárhol volna is még rákos sejt, azt eléri. Mellékhatásai nem mindenkinél drasztikusak, de valamilyen szinten tapasztalhatók, gondos orvosi odafigyeléssel kezelhetők, csillapíthatók. A sugárkezelés mindenképp szükséges az olyan műtéteknél, amikor a mellet nem távolítják el: ezúton előzik meg a helyi, illetve a műtét környéki területen a kiújulás lehetőségét. Általában 25 alkalommal, pár perc alatt lezajlik, és nem jár különösebb mellékhatásokkal.

Újrakezdés

A kezelés végeztével kezdődik meg a nehezebb, lassabb, de mindennél fontosabb folyamat: a rehabilitáció. Fontos, hogy a beteg élete visszatérjen a régi kerékvágásba, rendszeresen járjon kontrollra és egészséges, nyugodt életet éljen. Van lehetőség helyreállító beavatkozásra: nagyon lényeges, hogy a már felgyógyult nő újra teljes értékűnek érezhesse magát pszichés, társadalmi és szexuális szempontból egyaránt. Többféle módszer létezik: készíthetik szilikonból, vagy saját szövetekből, esetleg kombinálhatják a kettőt: a műtött mell bőre, tapintása és nagysága szinte ugyanolyan lesz, mint az eredeti volt.

Figyelj magadra, járj rendszeresen szűrővizsgálatra, élj egészségesen: a mellrák megelőzhető és gyógyítható!
 
 
0 komment , kategória:  Blog  
A hormonkezelésről...
  2015-07-02 12:51:50, csütörtök
 
  A hormonkezelés, amiről itt most mindent megtudhattok, ami fontos.
Kezdjük az elején: kinek és miért van szüksége hormon gátló kezelésre?
,,Menstruáció előtt a nők nagy részénél az emlők feszesebbek, érzékenyebbek, menstruáció után ezek a tünetek pedig elmúlnak. A terhesség időszakában is megváltozik az emlő. Ezek a változások pedig a nemi hormonok szintjének változásaival függnek össze, az ösztrogénnek és a progeszteronnak, illetve az ezeket megkötő receptoroknak köszönhetőek. A nemi hormonok tehát befolyásolják, irányítják az emlő működését. Az emlőrákok nagy részében, mintegy 70 %-ban a daganatsejtek felszínén is megtalálhatóak ezek a hormon receptorok. Az ösztrogén vagy progeszteron receptorok (hormon receptor pozitív emlőrákok) aktivizálódnak melyekhez, ha hormon kötődik, az aktivizálódott hormon receptorok a meghatározott gének működésének megváltoztatásán keresztül a sejtek növekedését serkentik, fokozzák a tumoros sejtosztódást.
A hormonkezelés a hormon pozitív emlődaganatoknál lassítja, vagy megállítja a daganat növekedését, osztódását. A hormonkezelés tehát egy célzott kezelés. Lehet a hormontermelődést gátolni, illetve hormon receptor aktivizálódást gátolni. A hormonkezelés nem, vagy alig befolyásolja az egyéb gyorsan osztódó sejtek működését.
Az emlőrákban alkalmazott hormonterápia tehát alapvetően más, mint a menopauzális tünetek csökkentése céljából alkalmazott hormonpótló kezelés."

Hogyan működik ez a fajta kezelés?
,,A női nemi hormonok döntő mennyisége a petefészkekben termelődnek, azonban kisebb mennyiségben a mellékvese, a zsírszövet, sőt maga a daganatszövet is termelhet hormonokat. Menopauza előtt, vagy annak a környékén a petefészkek működésének leállításával lehet csökkenteni a hormonok mennyiségét. Ez általában egy petefészkek működését szabályozó hormon rendszeres injekció formában való beadásával történik, de sebészeti úton is el lehet távolítani a petefészkeket, esetleg sugárkezeléssel leállítani a hormon előállítási képességüket.
A nemi hormonok több lépésben termelődnek, amik során enzimek változtatják meg a szerkezetüket, és ez által válnak aktív vegyületekké. Az aromatáz gátlók ezen enzimekre hatva befolyásolják az aktív hormonok előállítását.
A harmadik lehetőség, hogy a hormon receptor és az azt aktivizáló hormon kapcsolódását un. antiösztogénekkel gátoljuk meg"

Milyen szövettani eredmény esetén van rá szükség?
,,A hormon pozitív emlőrákok esetén a műtét utáni un. kiegészítő hormonkezelés a kiújulás kockázatát mintegy felére csökkenti. Sajnos ugyanis még a korai stádiumban kimutatott emlőrákok esetén is előfordul, hogy műtét ellenére a rosszindulatú folyamat kiújul, illetve áttét jelenik meg akár évekkel a kezelést követően. Hormonkezeléstől terápiás előnyt várhatunk, ha a műtét során eltávolított daganatszövetben a daganatos sejtek >1%-ban kimutatható hormon receptor pozitivitás. A betegség prognózisa, túlélési valószínűsége rosszabb azonban az alacsonyabb százalékoknál."

Mennyi ideig kell folytatni a kezelést?
,,A hormonkezelés hossza a betegség stádiumától és a szövettani eredménytől is függ, de minimum 5 évet szoktunk javasolni, nagy klinikai vizsgálatok eredményei alapján. A hosszabb hormonterápia során lehet változtatni a kezelési lehetőségek között, pl. antiösztrogén helyett aromatázgátló bevezetésével. Az idővel a kiújulás esélye csökken, de sajnos nem válik nullává. A hosszabb kezelés a kicsiny kiújulás esélyét tudja még tovább csökkenteni. A hamarabb abbahagyott hormonkezelés pedig nagyobb kiújulási eséllyel jár."

Hogyan hat a terhesség a hormon pozitív mellrákra?
,,Terhesség során a nemi hormonok nagyobb mennyiségben termelődnek, ezáltal ha vannak a szervezetben hormon receptor pozitív daganatos sejtek, azok növekedését, osztódását igen jelentősen serkenti a terhesség, szinte berobban a betegség, nagyon gyors és agresszív lesz a folyamat."
 
 
0 komment , kategória:  Blog  
Nem halott,csak beteg !
  2015-06-30 22:12:38, kedd
 
  A rákbetegség diagnózisa mindenkit megvisel. Rengeteg dolog megváltozik, ami a betegnek és a hozzátartozónak, barátnak is megnehezítheti a helyzetét. A betegséget különböző oldalról megélők között sokszor nagyon mély szakadék keletkezik.
Nem értjük egymást, nem beszélgetünk, mert nem akarunk kellemetlenséget, és nem mondjuk ki a gondokat, nehézségeket. Ha mindkét oldal egy kicsit jobban odafigyelne a másikra, megtanulna beszélni az érzéseiről, és kérni, ha szüksége van rá, a betegség mindenki számára sokkal könnyebb és elfogadhatóbb lenne.
Íme pár gondolat, ami segíthet, hogy segítsünk egymásnak.
Mit tehet az, aki egészséges?

Nem halott, csak beteg! A legnagyobb hiba, amit valaki elkövethet, hogy ha azonnal, és visszavonhatatlanul temetni kezd egy beteget, bármilyen stádiumban van is.
Ma már ez a betegség nagyon jól gyógyítható, vagy szinten tartható, ami azt jelenti, hogy a legtöbb rákbeteg bizony tökéletesen egyszerű hétköznapi emberekhez hasonló életet él. Vagyis dolgozik, háztartást vezet, szórakozni jár, és még amihez kedve van. Amíg erre képes, ne próbáld az ellenkezőjét rábeszélni.
Ne beszélj csúnyán!
Egy rákbetegnek azok a mondatok, hogy "Biztosan meggyógyulsz", "Semmi bajod nem lesz", "Te biztosan le fogod győzni" és persze minden ehhez hasonló, olyan mintha a legválogatottabb módokon káromkodnál. Nagyon hangosan, fület bántóan. Ne tedd.

Egyrészt fogalmad sincs, nem tudhatod, még az orvos sem, másrészt mi van, ha mégsem? Sokszor kérdezik, mit kell ilyenkor mondani. Semmit. Van, amikor nem kell semmit mondani. Ha mindenképpen iszonyatos erős kényszert érzel, hogy valami elhagyja a szád, akkor az legyen inkább mondjuk az, hogy "Ha tudok valamiben segíteni, szólj!" De csak ha komolyan gondolod.
Valahogy úgy, mintha semmi nem történt volna.

Igen, a rák minden percet felemészt, rátelepszik az ember életére, elszívja az energiákat. De te, aki ezt nem érzed, segíthetsz, hogy időnként ki lehessen ebből szakadni. Lehet, hogy ritkábban és rövidebb ideig, de egy rákbeteg is szeretne olyan programokat, mint a betegsége előtt.
Amik elvonhatják a figyelmét a betegségről.
Nem mondom, hogy ki lehet az egészet zárni, de azért meg lehet próbálni.
Légy hasznos! Ami esetünkben nem azt jelenti, hogy felkutatod az összes olyan gyógymódot, amitől már valahol, valamikor legalább egy ember állítólag meggyógyult. Szükség van információkra, de olyanokra, amik előrébb viszik a helyzetet. Például a kezelések előtt nézz utána mik lehetnek azok, amik segítenek megelőzni vagy kezelni a mellékhatásokat. Segíts beszerezni olyan dolgokat, amikre szükség lehet, vagy legyél kísérő, ha más nem tud. Rengeteg dolog van, amiben segíthetsz, hogy az egész sokkal könnyebb legyen.
Ne mondogasd, hogy gondolkodjon pozitívan! Egyrészt ez nem így megy. Ha valaki nem érzi ezt legbelül, akkor bármit csinálhat, nem fog pozitívan gondolkodni, maximum úgy csinál.
Az embert, nem utasítani kell, hanem rávezetni. Könyvekkel, cikkekkel, filmekkel, amik megmutatják, hogyan lehet a hozzáállásunkkal és a gondolatainkkal segíteni magunknak. Hagyni kell, hogy ha eléggé nyitott, akkor magában felépítse ezt a gondolkodást.
Másrészt ez a mondat önmagában egyenértékű a szintén szörnyen bosszantó "Meg fogsz gyógyulni!"-val.

Mit tehet az, akit rákkal diagnosztizáltak?
Eddig arról beszéltünk, hogy hogyan viselkedjen egy egészséges ember azzal, aki beteg, de nem árt, ha átnézünk a másik oldalra is. Őszinte leszek, sokszor maguk a betegek nehezítik meg a saját dolgukat, mondván, hogy aki egészséges, úgysem érti, úgysem tudja min megyünk keresztül, semmiről nem tud semmit, és amúgy sem tud nekünk segíteni. Igen, a félelem mellett ezek a gondolatok is nagyban hozzájárulnak a kommunikációs szakadék folyamatos mélyüléséhez. Ezeknek a betegeknek sem árt elgondolkodniuk...
Neked is meg kell értened! Örök kérdés, hogy kinek nehezebb, a betegnek vagy a hozzátartozóinak, barátainak. Szerintem a hozzátartozóknak.

Az ok pedig nagyon egyszerű, ők azok, akik tehetetlenül nézik, ahogy szerettük minden erejével küzd a betegség ellen, ők azok, akik minden nap megélik, hogy bármennyire szeretnének, nem tudnak semmit tenni, hogy átvállalják vagy eltüntessék a rákot. És valóban nem tudják min mész keresztül, de te sem tudod, ők min. Ezért beszéljetek róla, hogy tudják, legalább egy kicsit érthessék és te is érthesd őket. Engedd, hogy melletted legyenek és segítsenek.
Bármilyen apróság, ha neked segíthetnek, az nekik is segít.

Néma gyereknek... Aki mellettünk van a betegség során, igenis tud segíteni. Persze nem tudja átvenni a fájdalmat, nem mehet helyettünk a kezelésekre, és nem neki fog kihullani a haja. De vannak dolgok, amikben tud segíteni, ha hagyjuk. Ennek pedig a kulcsa, az a nagyon nehéz dolog, amit kommunikációnak nevezünk. Ha segítség kell, mondd el mit és hogyan. Ha valami nem jó, máshogy kéne, nem kéne, mondd el, különben senki nem fogja tudni mit tegyen, ebből pedig az következik, hogy ő egészséges és haszontalan.

Nem lehet kizárni! Egyértelmű, hogy szeretnéd a régi életed, ami még a rák előtt volt, de be kell látnod, hogy ez gyakorlatilag lehetetlen. Nem várhatod el, hogy mindenki úgy tegyen, mintha semmi bajod nem lenne, hiszen fáj, rosszul vagy, fáradt vagy, állandóan kórházba jársz, ők pedig nagyon aggódnak érted. Ha pedig ezt mind ki tudnák zárni és nem foglalkoznának a korlátaiddal, akkor érzéketlenek lennének, és akkor az lenne a baj.

Ne rontsd tovább a helyzetet! A lehető legrosszabb dolog, ha egy helyzetben folyton a legrosszabbat keressük, és ha megtaláltuk, folyamatosan fejben is tartjuk. A negatív gondolatok pedig rosszat tesznek a szervezetnek. Nagyon fontos, hogy ne hagyjuk magunkon elhatalmasodni se a saját rákunkat, se a mások rákjának negatív élményeit.
Ha folyton azzal foglalkozunk, hogy mi mennyire rossz, és még mennyivel rosszabb lesz, mert valaki azt mondta, az egészen egyszerűen rontja a gyógyulás esélyeit.
Próbáljuk meg elkerülni azokat a beszámolókat és tanácsokat, amikben a betegek mindent rossz színben tüntetnek fel, és gyűjtsünk inkább olyan információkat, amik javíthatják a helyzetet.
 
 
0 komment , kategória:  Blog  
Sorstársak az interneten...
  2015-06-08 13:06:18, hétfő
 
  Link 
 
0 komment , kategória:  Blog  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
2018.06 2018. Július 2018.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 556 db bejegyzés
Összes: 9684 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 620
  • e Hét: 3963
  • e Hónap: 13824
  • e Év: 228493
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.