Regisztráció  Belépés
bkisseva.blog.xfree.hu
Szerencsesütit mindenkinek ! Brokk Oli (Békési Éva)
1980.12.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Gyors túrós-meggyes sütemény
  2017-05-22 19:16:26, hétfő
 
  Hozzávalók:
--- A kakaós tésztához:
4 egész tojás
22 dkg kristálycukor
130 ml olaj
100 ml langyos víz
34 dkg rétesliszt
1 csomag sütőpor
2 evőkanál kakaó

--- A túrós réteghez:
50 dkg túró
2 egész tojás
1 csomag pudingpor (én banánosat tettem, nagyon paszolt a kakaós tésztához, de lehet vaníliás is)
1 csomag vaníliáscukor
13 dkg porcukor
magozott meggy (nálam fagyasztott volt)

A túrós réteg minden hozzávalóját egy késes aprítógépbe raktam és simára kevertem.
A tésztához az egész tojásokat a cukorral habosra kevertem, lassan hozzácsorgattam az olajat, vizet, végül belekevertem a kakaóval és a sütőporral elkevert lisztet.
A kakaós tészta felét egy 28x36 cm margarinnal kikent és kilisztezett tepsibe öntöttem, egyenletesen megpróbáltam rácsorgatni a túrós masszát, rászórtam a kimagozott meggyet, végül egyenletesen ráöntöttem a maradék kakaós tésztát. Előmelegített sütőben 170 fokon kb 40 percig sütöttem (tűpróba).

Link

 
 
0 komment , kategória:  Lenka blogjából  
Fügelekvár
  2017-02-09 10:54:04, csütörtök
 
  Hozzávalók:
10 db érett füge (60 dkg volt)
30 dkg 2:1 befőzőcukor
fél citrom leve
1-2 evőkanál rum (ízlés szerint).

A fügét megmostam, konyharuhával szárazra töröltem. A "szárát" levágtam, majd apró kockákra vágtam. Hozzákevertem a befőzőcukrot, és letakarva betettem a hűtőbe 2 órára, hogy levet engedjen. Azután feltettem főni, kb 5 perc után botmixerrel pépesítettem, visszatettem főni, forrástól számítva kb. 5 percig föztem, hozzákevertem a citromlevet és a rumot. Forrón kis üvegecskékbe töltöttem, lezártam, majd 10 percre fejre állítottam az üvegeket.
Ebből a mennyiségből 5 db 145 ml-es kis üveggel lett.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Lenka blogjából  
Málnás csatni almával
  2017-02-09 10:51:51, csütörtök
 
  Hozzávalók:
1 hagyma
1 nagyobb alma savanykás alma(15 dkg már tisztán mérve)
30 dkg málna
8 dkg barnacukor
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál almaecet
kevés reszelt gyömbér (kb. 3 g)
ízlés szerint csili (én egy kicsi szárítottat tettem)
csipetnyi garam masala (elhagyható)
só (kb. 1/4 - 1/2 mokkáskanál)
csipetnyi kardamom
mustármag (1/4 mokkáskanál, moszárban kissé összetörtem)
csipetnyi feketekömény (Nigella mag) - elhagyható

A meghámozott almát apró kockákra vágtam. Egy vastag aljú lábasba tettem, hozzáadtam a kétféle ectet, cukrot, apróra vágott hagymát és fokhagymát és elkezdtem főzni.Mikor kicsit megpuhult az alma, krumplinyomóval kissé összenyomtam. Hozzáadtam a többi hozzávalót, és forrástól számítva főztem kb. 20-25 percet, amíg a kellő sűrűséget elérte. Forrón üvegekbe töltöttem, lezártam és 10 percre fejreállítottam az üvegeket.
Ebből a mennyiségből 3 db 145 ml-es üvegecskével lett.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Lenka blogjából  
Banánkenyér
  2017-02-09 10:50:15, csütörtök
 
  Hozzávalók:
---
6 dl simaliszt
1,5 teáskanál sütőpor
3/4 teáskanál szódabikarbóna
1 mokkáskanál só
1/4 teáskanál őrölt fahéj
csipetnyi őrölt szerecsendió
csipetnyi őrölt kardamom
---
2 egész tojás
3 dl kristálycukor
180 ml olaj
3 evőkanál joghurt (görög)
1 teáskanál vaníliaaroma
3 db jó érett banán

+ ízlés szerint lehet hozzáadni vágott diót, csokicseppet, mazsolát, aszalt áfonyát stb. (ezeket a lisztes keverékbe keverjük bele, és úgy adjuk a masszához).

A sütőt bekapcsoltam 175 fokra.
Az első 7 hozzávalót egy tálban összekevertem.
Egy másik tálban habosra kevertem a tojásokat a cukorral, lassanként hozzácsorgattam az olajat is, majd a joghurtot és a vaníliaaromát is, végül a villával szétnyomkodott banánt. Ezután belekevertem a lisztes keveréket is.
Egy sütőpapírral kibélelt hosszúkás kalácsformába öntöttem a masszát és az előmelegített sütőben megsütöttem (nekem kb. 65 percet sült, de mikor már a teteje kezdett barnulni, lejjeb tettem a sínt, nehogymegégjen a teteje). Mindenképp tűpróbával ellenőrizzük, hogy a belseje megsült-e!!!
Egy pohár tejjel finom reggeli.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Lenka blogjából  
Paradicsomlekvár
  2017-02-09 10:48:48, csütörtök
 
  Hozzávalók:
1,2 kg paradicsom
33 dkg kristálycukor (legközelebb megpróbálok csak 25 dkg-ot tenni)
60 ml almaecet
fél lime leve (3 evőkanál)
4 duci gerezd fokhagyma lereszelve
1 teáskanál só
1 csapott teáskanál őrölt füstölt pirospaprika
5 g friss gyömbér lereszelve
1 db kicsi száraz csilipaprika összetörve (vagy ízlés szerint lehet többet is)
csipet őrölt római kömény
csipet őrölt kardamom (elhagyható)
csipet őrölt fahéj


A megmosott paradicsomokat szétmixeltem, hozzáadtam a többi hozzávalót, és egy vastag aljú fazékban feltettem főni. Kevergetve főztem kb. 2 órát, amíg kellően besűrűsödik. Eleinte nem kell gyakran keverni,de ahogy sűrűsödik, akkor már vigyázni kell, nehogy leégjen, akkor már egyre jobban kell keverni.
Ebből a mennyiségből 4 db 120 ml-es üvegecskével lett és egy kevéske (kb. 50 ml még maradt kóstolásra.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Lenka blogjából  
Mákos-szilvás csiga (MEGGYESEN !)
  2017-02-09 10:44:04, csütörtök
 
  Hozzávalók:
---
A tésztához:
20 dkg főtt krumpli (én előző este főztem meg héjában sós vízben)
30 dkg simaliszt
fél csomag sütőpor
6 dkg porcukor
1 csomag vaníliáscukor
10 dkg félzsíros túró
80 ml tej
80 ml olaj
---
Töltelék:
20 dkg darált mák
10 dkg kristálycukor
15 dkg félzsíros túró
1 tojás sárgája
100 ml tej
kevés reszelt citromhéj

+ kb. 30-35 dkg szilva
szeletelt mandula
tojásfehérje a lekenéshez.

Egy 26 cm-es tortaformát kibéleltemsütőpapírral.
A töltelékhez a túrót krumplinyomóval kicsit összenyomtam, hozzáadtam a tojássárgáját, cukrot, tejet és a mákot, jól kikevertem. A recept nem írte, de én reszeltem bele kevés citromhéjat is.
A teljesen kihűlt krumplit meghámoztam, finomra lereszeltem. A lisztet a sütőporral összekevertem. Hozzáadtam a lereszelt krumplit, porcukrot, túrót (ezt is kicsit összenyomtam krumplinyomóval), olajat és a tejet, és tésztává dolgoztam a masszát. Lisztezett felületen kinyújtottam (kb. 32x44 cm), rákentem a tölteléket, kétfelé vágtam és mindkét darabot feltekertem. Az előkészített tortaformában csigamódra feltekertem a két rudat (közepétől kiindulva - nem kell túl szorosra) majd a rudak közötti részt kiraktam felezett szilvával. A tetejét lekentem villával kissé felvert tojásfehérjével, és megszórtam szeletelt mandulával. 180 fokos előmelegített sütőben 60-65 perc alatt megsütöttem.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Lenka blogjából  
Gyömbérszörp
  2017-02-09 10:30:42, csütörtök
 
  Hozzávalók:
30 dkg megtisztított gyömbér
55 dkg kristálycukor
6 dl víz
1 nagyobb citrom héja (csak a sárga rész-zöldséghámozóval vékonyan levágva) és a leve
1 mokkáskanál citromsav

A megtisztított gyömbért karikákra vágtam.
A vizet melegedni tettem, majd hozzáadtam a cukrot és kevergetve hagytam felolvadni és felforrni, ekkor hozzáadtam a karikákra vágott gyömbért is, a citromhéjat, citromlevet, citromsavat, és kis lángon föztem (lefedve) 1 órát. Utána a gyömbérkarikákat és a citromhéjat kiszedtem belőle.
A forró szörpöt tiszta üvegekbe töltöttem (én át is szűrtem), lezártam, és száraz dunsztban hagytam kihűlni másnapig. Én teába tettem a szörpből, + kevés méz, ízlett.
(Ebből a mennyiségből kb. 7-8 dl szörp lett.)
Megj.: A kiszedett gyömbérkarikákat hagytam kihűlni, majd kristálycukorba mártottam, és szétraktam egy sütőpapíros tepsire száradni (így lett a szörp melléktermékéből kandírozott gyömbér).

Link

 
 
0 komment , kategória:  Lenka blogjából  
Ananászdzsem
  2017-02-09 10:27:48, csütörtök
 
  Akciós volt az ananász. Nagyon szép, nagy volt és finom édes (Dole márkájú).
Egy nagyobb darab volt, meghámozva és a kemény részét eltávolítva 1,4 kg lett.

Hozzávalók:
1 db nagy ananász
Dr. Oetker Gelfix Super 3:1
kristálycukor (a gelfix tasakon levő utasítás szerint)

A meghámozott ananászt kettévágtam és a kemény belső részét kivágtam, majd nagylyukú reszelőn lereszeltem. A dzsemhez Dr. Oeteker Gelfix Super 3:1 port használtam.
A zacskón levő utasítás szerint arányosan kimértem a kristálycukrot, és a főzést is a tasakon levő utasítás szerint csináltam.
Ebből az 1,4 kg ananászból (már tisztán mérve) 8 üvegecske dzsem lett.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Lenka blogjából  
Banános-csokis-mascarpones szelet - sütés nélkül
  2017-02-09 10:25:11, csütörtök
 
  Hozzávalók:
A csokis krémhez:
4 dl tejszín (33%-os)
40 dkg főzőcsoki

A mascarpones krémhez :
50 dkg mascarpone
8 dl tejszín (33%-os)
2 púpos evőkanál porcukor
2 teáskanál vaníliaaroma (vagy 2 csomag vaníliáscukor)

vajaskeksz (kb. 2 csomag Lidl-st használtam fel)
6-7 db banán
kakaópor a süti tetejére

Először a csokis krémet készítjük el, mert annak minimum 2 órát hűlni kell. A tejszínt felmelegítjük,majd beletördeljük a csokit, és hagyjuk felolvadni benne,utána jól lehűtjük.
---Megj.: legközelebb talán csak a felét csinálom a csokis krémnek ehhez az adaghoz.

A tejszínt a porcukorral habbá verjük. A mascarponet a vaníliaaromával (vagy van.cukorral) kikeverjük. Beleforgatjuk a felvert tejszínhabot.

Egy tepsibe (az enyém 33 x 22 x 7 cm-es volt) leraktam egy sor vajaskekszet, megkentem a jól lehűtött csokis krém 1/3-ával, kiraktam banánkarikákkal, rákentem a mascarpones krém 1/3-át,újra kekszréteg, csokikrém, banánkarikák, mascarpones krém,keksz, csokikrém, banán, mascarpones réteg. A tetejére én kakaóport szórtam.
Lefedve hagytam másnapig állni, hogya keksz megpuhuljon.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Lenka blogjából  
Kolbászos pogácsa
  2017-02-09 10:16:31, csütörtök
 
  Hozzávalók:
35 dkg simaliszt
10 g só
1 csomag sütőpor
25 dkg margarín (Hera)
20 dkg tejföl

- füstölt kolbász

- tojás a lekenéshez

tetejére reszelt sajt (én most goudat használtam)

A lisztet a sóval és a sütőporral összekevertem, elmorzsoltam a margarínnal, majd hozzáadtam a tejfölt, összegyúrtam. Folpack fóliával letakarva hűtőben pihentettem kb. 1 órát. Utána lisztezett felületen kinyújtottam kb. fél cm-re, kis pogácsaszaggatóval (ami kb.akkora mint a kolbászkarika) kiszaggattam, sütőpapíros tepsire raktam, lekentem felvert tojással, rátettem egy-egy kolbászkarikát a pogácsákra, újra lekentem tojással, majd megszórtam reszelt sajttal. 200 fokos előmelegítettsütőben 20 perc alatt megsütöttem.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Lenka blogjából  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2018.08 2018. Szeptember 2018.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 524 db bejegyzés
Összes: 2931 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 174
  • e Hét: 2039
  • e Hónap: 6364
  • e Év: 148780
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.