Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 119 
Tűzhely tisztítás
  2020-05-18 15:14:06, hétfő
 
  Bár a modern sütőkben már van öntisztító funkció, ami gyorsan tisztává varázsolja az egész gépet az ajtótól a rácsokig, a régi, jól bevált gépeknél nagy gondot okozhatnak a vastag szennyeződések és a ragacsos olajfoltok.

A legtöbben ilyenkor az erős zsíroldó szerekhez nyúlnak, de akkor is találhatsz megfelelő tisztítószert, ha inkább a természetes megoldásokra szavazol. Néhány egyszerű konyhai alapanyag a legmakacsabb szennyeződés ellen is bevethető.

Forró ecet

Több házimunkában hatékony az ecet, a sütőajtó ragacsos, odaégett foltjait viszont nehéz lenne hidegen feloldani vele. Ehhez egy jénai tálra vagy tűzálló edényre lesz szükség: tedd bele ecet és víz 1:1 arányú keverékét, majd közepes hőfokon indítsd el a sütőt pár percre.

Az ecetes vízgőz szépen feloldja a rárakódott szennyeződést. Pár perc hatóidő után kapcsold le a sütőt, és hagyd csukva az ajtót, hogy tovább oldhassa a savas gőz a piszkot. Ha langyosra hűlt, vedd ki óvatosan a tálat, és töröld át egy ronggyal a sütő belsejét, valamint az ajtót.

Paszta a foltokra

Ha ennél is makacsabb, vastag lerakódás van a sütőn, készíts természetes súrolószert: keverj össze két evőkanál szódabikarbónát két evőkanál citromsavval és egy pici vízzel! A szemcsés, pasztaszerű anyagot vidd fel közvetlenül a foltokra, várj vele legalább fél órát, de akár egy estére is rajta hagyhatod.

Onnan látszik, hogy a paszta feloldotta a szennyeződést, hogy kicsit barnul a színe. Száradás után egy spatulával óvatosan szedd fel a szódabikarbónás foltokat, majd egy szórófejes flakonból fújj rá egy kevés ecetet, végül töröld át az egész felületet, és hagyd száradni. Csillogni fog, mint új korában!

Szagtalanító recept

A sütőajtó szennyeződésén a baktériumok is elszaporodhatnak, amitől a gép kellemetlen szagokat áraszt. Fertőtlenítéshez töröld át egy kevés tiszta alkohollal egy szivacs segítségével. Erre a célra akár teafa olajat is használhatsz, ami szintén erős baktériumölő erővel bír. Ha kellemes illatot szeretnél, a műveletet zárd egy kevés illóolajjal: vattapamacsra tegyél néhány csepp citrom vagy narancs illóolajat, majd töröld át vele a felületet, és élvezd a konyhát átjáró finom illatot!





 
 
0 komment , kategória:  Praktikák  
Levéltetvek ellen
  2020-04-16 19:06:51, csütörtök
 
  A levéltetvek a legidegesítőbb kártevők a kertben. Számtalan módszert
kipróbáltunk már, de mindig visszajöttek az apró kártevők. Ez a módszer
azonban nagyon hatásos!

Mire van szükség:

permetező palack
fecskendő
1 dl tej
0,5 ml jód

A permetező palackba töltsünk 1 liter vizet.
A jódot szívjuk fel a fecskendővel és keverjük a tejbe. A tej sárga lesz tőle.
A jódos tejet töltsük a vízhez.
A palackot rázzuk fel, majd fújjuk be a levéltetvekkel fertőzött növényeket.
A jódos tej a levéltetveket elűzi, de a növények gombás fertőzéseit is
orvosolhatjuk vele. Ez egy régóta használt módszer, amely tényleg
csodákra képes!





 
 
0 komment , kategória:  Praktikák  
Alapos takarítás
  2019-10-29 15:49:09, kedd
 
  Ezeket fertőtlenítsd járvány idején:

Magyarországon is egyre többen fertőződnek meg koronavírussal.
Sok munkáltató elrendelte az otthoni munkavégzést dolgozói
számára, az iskolák is bezártak. Az emberek nem nagyon mozdulnak
ki az otthonukból, de előfordul, hogy néha mégis el kell menni boltba,
gyógyszertárba. Ha ki kell menned, akkor nem árt, ha hazaérkezés
után érdemes fertőtleníteni azokat az eszközöket, felületeket, amiket
gyakran megfogsz.

Ilyen például a villanykapcsoló, az ajtókilincsek, a mobiltelefon, távirányító.
Érdemes a számítógép, laptop billentyűzetét is áttörölnöd fertőtlenítő
kendővel, ahogyan a konyhapultot, konyhaasztalt, íróasztalt is.
A fürdőszobában is ajánlatos gyakrabban fertőtleníteni a mosdókagylót,
vécét, csaptelepeket.

Ezeket nem csak járvány idején kell fertőtleníteni




 
 
0 komment , kategória:  Praktikák  
Milyen friss a tojás
  2019-09-09 09:15:28, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Praktikák  
Csőkötés
  2019-08-19 14:10:46, hétfő
 
 



Link

Link



 
 
0 komment , kategória:  Praktikák  
A kávézacc
  2019-07-02 13:54:57, kedd
 
  Kávé nélkül a reggel sokak számára rémálom lenne. A számtalan módon
elkészíthető fekete ital belsőleg frissíti fel a testet. A maradéka pedig a
szépség ápolásban hasznos.

A kávézaccról az már kiderült, hogy remekül szolgálja a növények
fejlődését, vagy akár a hortenzia színét is megváltoztathatja. Ugyanakkor
a szépségápolásban is elévülhetetlen érdemeket szerzett, mégis keveset
tudunk róla.

A lehető legtermészetesebb és bőrbarát bőrradír. Nem kell mást tenni, mint
langyos vízbe szórni és azzal átdörzsölni a bőrt. De beletehetjük mandula,
vagy kókuszolajba is.

Az arcfiatalítás is a kávézacc tulajdonságai közé tartozik. A ráncok elleni
harcra úgy készülhetünk fel, hogy két evőkanál kávézaccot, ugyanennyi
nyers kakaóval keverünk össze, majd adunk hozzá három evőkanál magas
zsírtartalmú tejet, vagy tejszínt. Mindehhez tegyünk még egy evőkanálnyi
mézet és kész is. A legtermészetesebb arcpakolás, semmi mesterséges
hozzávaló.

A kávézaccban lévő koffein gyulladáscsökkentő és ezzel segít a szem
alatti puffadt bőr regenerálásában. Egy átmulatott éjszaka után kincset
érhet, ha másnap még emberi formánkat kellene futni. Egy kevés kávé
zaccot keverjük össze egy teáskanál kókuszolajjal és pár csepp vízzel.
Óvatosan kenjük be vele a szemünk alatt úgy, hogy ne kerüljön belőle
a szemünkbe. Hagyjuk hatni öt percig, majd nedves törlőronggyal
szabaduljunk meg tőle.

A bikiniszezonban különösen fontosak lehetnek a narancsbőr elleni
szerek. Ki szeretne narancsbőrös combbal a strandon napfürdőzni?
Számos krém, pakolás és csodaszer ígéri, hogy ezen szépség
hibánkat eltünteti. Ám az egyik bombabiztos módszer az, ha kávé
zaccot használunk.

Semmi más nem kell hozzá, mint kávézacc és némi meleg víz.
A keveréket tegyük a cellulitisszel érintett területekre hetente
kétszertíz percre.

Egyébként hasonló hatást fejthet ki az is, ha kávézaccal dúsított
kézműves szappant használunk rendszeresen.

A hajnak is jót tesz a kávézacc. A hajformázó szerek rajta maradnak
a hajszálakon, így elnehezítve azokat és lelapítva a frizurát. Ahhoz,
hogy hajunk visszanyerje egészséges fényét és jó kondícióját,
masszírozzunk kávézaccot a hajunkba. Az gyengéden, a haj
károsítása nélkül, alaposan eltávolítja a hajszálakról a rájuk ragadt
szereket.





 
 
0 komment , kategória:  Praktikák  
A kréta
  2019-06-28 07:37:13, péntek
 
  Az evőeszközök, konyharuhák és más konyhai felszerelések mellett,
minden konyhában kellene legyen egy darab kréta.

Csillogó evőeszközök

Ha szeretnénk, hogy az evőeszközeink csillogjanak, akkor tegyünk egy
darab krétát a fiókba, ahol az evőeszközöket tartjuk. A kréta nem csak
a szagokat szívja el, hanem a nedvességet is.

Elfelejthetjük a kellemetlen szagokat

Kellemetlen szagok inkább olyan helyen fordulnak elő ahol edényeket
és más dolgokat tárolunk. Tegyünk néhány darab krétát az ilyen kritikus
helyekre, mint a kamra, és elszívja az összes kellemetlen szagot.

Biztonság a kártevőkkel szemben

A kréta nem űzi el a molylepkéket, de a hangyákat igen, ha húzunk
egy vonalat a krétával, hogy azon ne menjenek keresztül. Ezt az
eljárást alkalmazhatjuk a nyári konyhában vagy a hétvégi házunkban
is.

Nincs többé zsírfolt

Általában a zsírfoltokat sóval próbáljuk kitisztítani. A só is sok mindenre
képes, de a kréta hatásosabb. Dörzsöljük be krétával a foltokat, majd
várjunk 10 percet és mossuk ki.

Tiszta falak

Ha a konyhába a fal világos színűre van festve, akkor a foltok a falon
problémát jelenthetnek, ezek eltüntetésere is alkalmas a kréta.





 
 
0 komment , kategória:  Praktikák  
Nagymamám konyhájából
  2019-04-15 09:36:12, hétfő
 
  Ezeket a fortélyokat nagymamámtól tanultam, akinek nevelőapja olasz
származású vendéglős volt még az első világháború környékén. Még a
neve is érdekes volt, Bona Fortunato. Jó Szerencse - magyarul...

Később nagymamám is hasznosíthatta a tanultakat, hisz férje lakatos
mesterként sok segédet, inast, tanoncot foglalkoztatott, nevelt ki, s
bizony rájuk nap mint nap főzni is kellett, mégpedig nem keveset.
Összeszedtem pár okosságot közülük, - a teljesség igénye nélkül -
remélem lesz köztük olyan, amit nem ismertek!

Ha lencsét főzöl, ne áztasd be előző nap. Tedd fel simán főzni, úgy,
mint bármilyen más ételt. A lencse egy olyan száraz hüvelyes, aminek
nincs szüksége áztatásra. Sőt. Ha vízben lubickol főzés előtt, akkor a
héja leválik.

Ha leég egy edény, ne a súrolóhoz nyúlj, és főleg ne frissen! Többet
ésszel, mint erővel... Önts rá egy marék sót, nagyjából egy deci vizet,
és hagyd benne egy napra. Simán le lehet dörzsölni a teljes égést.
Ha pedig elfelejtkezel róla, és csak pár nap múlva jut eszedbe, akkor
meglepve tapasztalod, hogy az edényből szinte egészben már fel is
vált a lekozmált réteg.

Ha csirkemájat főzöl, sütsz, készítesz - csak nyugodtan sózzad.
A baromfiak mája még véletlenül sem attól lesz kemény, hogy
megsózod főzéskor, hanem attól, ha túlfőzöd.
Ha a pörkölthöz rendesen használsz vöröshagymát, akkor a leve
biztos, hogy sűrű lesz.
Ha sült húst készítesz, és igazán puha csemegére vágysz, akkor
süsd zsírban, meglepődsz az eredményről...
Minden édes ételnél használj egy csipet sót. A só lényegében
ízfokozó, épp ezért kevesebb cukrot kell használnod. Persze a
csipet, tényleg csak egy csipet legyen...
Tudtad, hogyha az ételkészítés végén használsz sót, akkor
lényegesen kevesebb kell belőle? Hisz ha végig vele fő, akkor
a fővő tészta, zöldség, hús, bármi is felszív belőle sokat.
Ha petrezselymet, vagy más fűszernövényt kell felvágnod, és
eleged van már abból, hogy állandóan a kezedre tapad, meg
elég egy csomóban tartani a vágódeszkán, akkor szórd meg
egy csipetnyi sóval, mivel ettől pici levet ereszt, attól jobban
összetapad, az anyag felvágása ezután már gyerekjáték lesz.
Ugyanez a módszer alkalmazható a fokhagyma vágásnál is.
- Ha túl sok fűszert vágtál fel, nem tudod egyszerre elhasználni,
akkor keverd össze egy kis sóval, rakd bele lezárható üvegbe
és tedd a hűtő aljába, vagy hűvös helyre. Néhány napig bírni
fogja. De ha már nekünk ott a hűtő, fagyasztó, egy jégkocka
készítőben formás kis lapokat fagyaszthatunk belőle, főzésre
tökéletesen használható, salátákhoz már nem annyira, hisz
elveszti olvadáskor roppanósságát.

Akármilyen tökéletesen is főzöl, néhanap előfordul, hogy
valamit sikerül elsózni. Erre egyszerű a megoldás:
Dobj bele egy megtisztított krumplit, negyedóra után a
fölösleges sót magába szívja, megmenthető vele az étel!
Persze, ha leves az elsózott dolog, akkor ehhez a
megoldáshoz fölösleges folyamodni, pusztán vizet kell
hozzáadagolni, és felfőzni még egyszer.
Még mindig jobb megoldás, mintha túlsózottat adsz az
asztalra.

Ha a húslevesről nem szedted le a habot, ne keseredj el,
lassan főzöd, főzés után állni hagyod, az aljára leülepszik
a zavaros rész, a többi kristálytiszta lesz.

- Fém konyhai eszközeid, edényeid visszakapják eredeti fényüket,
ha ecetes vízzel átdörzsölöd őket! Amúgy az ecet szinte minden
tisztítására kiváló, hisz egyrészt zsírtalanít, másrészt fertőtlenít.
Plusz a csillogó fény.
- Ha nincs időd a leves, vagy a fővő tészta mellett ott állni, és félsz
hogy esetleg kifuthat - egyrészt vedd takarékra a lángot, másrészt
- tégy egy fakanalat a fazék tetején keresztbe, ez megakadályozza
az étel kifutását.
- Ha tartasz attól, hogy a forró olaj majd fröcskölni fog, akkor szórd
meg egy kis sóval!
- Mikor sózod az ételt, sose közelről tedd, és ne zúdítsd egyből az
ételre, hanem lehetőleg több lépésben, mondjuk minden réteg után
sózz egy kicsit, sokkal finomabb lesz az étel.
-Ha habzik a forró zsiradék, dobj bele egy darabka száraz kenyeret!
A fölösleges nedvesség egy részét felszívja.
- Ha már csúnyák a fakanalaid, akkor főzd át őket ecetes vízben,
majd rakd őket ki a napra száradni!
- Ha kalácsot készítesz, akkor a végén még 1-2 kiló liszthez 1-2 dl
olajat, vajat, vagy zsírt is dagassz bele, mert ettől lesz puha még
1-2 nap múlva is. És egyáltalán nem fontos bele a tojás, ha lehet
- inkább csak tetejének megkenésére használd!
- Ha a hús már órák óta fő, és valahogy nem akar puhulni, egy
késhegynyi szódabikarbóna biztosan segíteni fog!
Ha főzni való tésztát gyúrsz, és nincs sok időd, akkor gyúráskor
tegyél bele sót, könnyebb lesz nyújtani pihentetés nélkül.
- És ha a sót konyhai sótartóban tartod, s szeretnéd elkerülni annak
megnedvesedését a levegőben lévő párától, akkor rakj tartóba néhány
szem rizst! Magába szívja a nedvességet. Mellesleg a só ellentétesen
is használható: Ha párás a helyiség, egy tartóba kitéve magába szívja
a fölösleges párát a levegőből.
- Hűtőszekrénybe pedig kiváló szagtalanító a szódabikarbóna.





 
 
0 komment , kategória:  Praktikák  
Izzadás ellen
  2019-03-14 05:46:02, csütörtök
 
  Az izzadást leginkább a nagy meleg okozza, de bizonyos helyzetekben és szituációkban is érhet az a kellemetlen érzés minket, hogy leizzadunk.Először érdemes megnézni azt, hogy milyen hosszú ideje használjuk ugyanazt az izzadásgátlót.

Az izzadásgátlók egy bizonyos idő után már nem képesek teljes körű védelmet nyújtani az izzadás ellen. Szakemberek állításai szerint ajánlott egy bizonyos idő után cserélni őket, valamint este, zuhanyzást követően bekenni a hónaljat. Azok számára, akik hajlamosabbak az izzadásra ajánlott lengébb, nem feszülős felső ruházatot viselni, ami egyrészt véd a kellemetlen izzadás folt ellen, másrészt segíti a könnyebb szellőzést. A pamut ruházat kevésbé irritálja a bőrmirigyeket.

A fűszeres ételek is befolyásolják az izzadást, néhány élelmiszer, mint például a csípős paprika növeli a szervezetben lévő verejték mennyiségét, valamint a hagyma és a fokhagyma a verejték szagát is befolyásolhatja.
Íme 3 hatékony megoldás izzadás ellen

1. Indiai fekete kömény olaj

Hidegen sajtolt olaj, ami nagyon jó antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. Rendkívül jól kezeli az izzadást, valamint megakadályozza a fertőzéseket. Zuhanyzást követően ajánlott alkalmazni, vékony rétegben kenjük be vele a hónaljat és hagyjuk szabadon, amíg beszívódik.

2. Zsálya tea

Egy teáskanálnyi zsályalevelet forraljunk le és hagyjuk 1-2 percig állni. Igyuk meg még langyos állapotban, ami valóban nagy segítséget nyújthat az izzadással szemben. Készíthetünk magunknak 1 liter zsálya teát is, amit a nap folyamán elfogyaszthatunk, így folyamatos védelmet biztosíthatunk.

3. Almaecet

Az almaecet megtizedeli a mikrobákat, így nyújt védelmet az izzadással szemben. Napi egyszer elegendő megmosni vele a hónaljat, amit azt követően száraz ruhával töröljünk szárazra. Láb izzadás ellen is nagyon hatékony otthoni megoldás. Ehhez nem kell mást tenni, mint heti 1-2 alkalommal 2 liter meleg vízben elkavarni 75 ml almaecetet és ebben áztatni a lábat körülbelül 15 percig.





 
 
0 komment , kategória:  Praktikák  
E vitamin
  2019-03-14 05:40:54, csütörtök
 
  Az egyik legkevésbé ismert vitamin az E vitamin, holott fontos szerepe van az öregedésgátló folyamatokban, antioxidációs védőfaktorként is számon tartják, sőt a szerelmi élet megújításáért is felelős. Kiváló tulajdonságait ma már a kozmetikai ipar is felismerte.

Zsírban oldódik

A E-vitamint tokoferolnak is nevezik, a tudomány azonban még csak most kezdi felfedezni jelentőségét. A szervezet az antioxidatív folyamatok egyik elengedhetetlen összetevőjeként és az öregedés megelőzéséhez használja fel, illetve egyes feltételezések szerint a nemi működéshez is szükséges. Zsírban oldódó vitamin, amit a szervezet nem képes előállítani, így kívülről, a táplálkozás során kell biztosítani a bevitelt: egy felnőtt embernek körülbelül 12 milligramm E vitaminra van szüksége naponta. Legjobb forrása a növényi olajok, tehát a napraforgó-, tökmag-, olíva- kukoricaolaj, a búzacsíra és az egyéb gabonacsírák, a zöld növények. Az állati eredetű élelmiszerek E-vitamin tartalma nagyban függ az állatok takarmányozásától, de általánosságban a hús, a máj és a tojás tartalmaz jelentősebb mennyiségű E-vitamint.

A bőrhibák eltüntetésére

Az E-vitamin hatását ne csak a szervezeten belül - ételeinkkel elfogyasztva - képes kifejteni, de külsőleg is. Természetes antioxidánsként fejti ki hatását a bőr szarurétegben, a bőr felületét főként a faggyún keresztül éri el, hiszen egy zsírban oldódó vitaminról van szó. Az oxidatív stresszt kiváltó környezeti hatások növekedése következtében a bőrnek fokozott E-vitamin ellátásra van szüksége, a hiánya sejtkárosodáshoz vezethet. Az E-vitamint tartalmazó kozmetikumokról általánosan elmondható, hatékonyan védelmezik a sejteket a szabad gyökök támadásával szemben, így kiváló anti-aging hatással rendelkeznek. Egyetlen tokoferol molekula ugyanis ezer lipid molekulát képes megvédeni az oxidációtól. Regenerálja a bőrt napozás után, semlegesíti az UV sugarak káros hatását. A negatív környezeti hatások kivédésével biztosítja a sejtszövetek és membránok stabilitását, ezáltal lassítja az öregedést.





 
 
0 komment , kategória:  Praktikák  
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 119 
2020.04 2020. Május 2020.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 215 db bejegyzés
e év: 1440 db bejegyzés
Összes: 28457 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 178
  • e Hét: 4041
  • e Hónap: 53929
  • e Év: 300787
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.