Belépés
ennmary.blog.xfree.hu
Nem mondhatom el senkinek, elmondom,hát mindenkinek--- "Sehonnai bitang ember, Ki most, ha kell, halni nem mer,......" --Pedig , ...... :) Ennmary x
1972.11.23
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 89 
Anhedónia
  2017-06-18 21:01:06, vasárnap
 
  Orvosi értelemben anhedóniáról akkor beszélünk, amikor valaki elveszíti a korábban számára örömöt okozó tevékenységek iránti érdeklődését és az azokban lelt örömérzetét. Ez az állapot nagyon gyakran depressziós betegeknél alakul ki, az örömtelenség, kiüresedés a depresszió meghatározó tünete, és jelentősen rontja a betegek életminőségét.

E tünet kialakulását illetően hasonlóan összetett folyamatról beszélhetünk, mint a depresszió egészének esetében. Egyes feltevések szerint az agy jutalmazó rendszere sérül, így a betegek nem képesek örömöt érezni akkor, amikor teljesítenek egy feladatot vagy elérnek egy célt. Az örömérzet hiányában pedig az érdeklődésük is csökken. Egy másik elképzelés szerint nem az örömérzés kialakulásával van a baj, hanem ennek az érzetnek a hosszú távú fenntartásával. A beteg tehát pillanatnyilag örül, azonban ez az érzés nagyon gyorsan elmúlik, és ezért veszíti el az érdeklődését egyes tevékenységek végzésében.

Egy harmadik elmélet szerint a probléma a napi (cirkadián) bioritmus felborulásában keresendő. A cirkadián ritmus eltolódása sok más mellett alvászavarhoz és depresszióhoz is vezet. A depresszió során érzett örömtelenség mértéke pedig szorosan összefügg a napi bioritmus zavarának mértékével. Nem könnyű, de lehet kezelni!

Az anhedónia a depresszió egyik legnehezebben kezelhető tünete. A gyógyszerszedés megkezdését követően is sokáig fennállhat, ami oda vezet, hogy a betegek nem érzik a gyógyulás jeleit, még akkor sem, ha a többi tünetük jelentősen javul. Ez azzal magyarázható, hogy a legtöbb antidepresszív szer viszonylag lassan éri el az örömképesség javulását. Az SSRI szerekhez képest ebből a szempontból előrelépést jelentettek a dopaminerg, vagy kettős hatású szerek. Továbbá, a fent említett, eltolódott cirkadián ritmus - örömtelenség összefüggést támaszthatja alá az a kutatás, miszerint a napi bioritmus gyógyszeres helyreállításával viszonylag gyorsabban javul az anhedonia is.


A depressziós betegekre jellemző, hogy az átlagosnál fogékonyabbak a negatív érzésekre, könnyebben hangolódnak rá a szomorúságra, a kétségbeesésre és a reménytelenség érzésére. Hétköznapi nyelven ezt “sötét szemüveg" hatásnak is nevezhetjük. Legújabb kutatások szerint a hangulatjavítók úgy hatnak, hogy “leveszik a sötét szemüveget", az agyi folyamatok különböző irányú rásegítésével.. Előfordulhat azonban, hogy nem csak a negatív, de a pozitív érzéseket is tompítják, a betegek által “érzelmi védőburok"-nak nevezett hatás alakul ki, ami egyéntől függően lehet akár előnyös, de hátrányos is, amit az egyénre szabott antidepresszív terápia megválasztásában a pszichiáterek figyelembe vesznek. Fontos, hogy ezt az egyébként vitatott, és bizonytalan jelentőségű mellékhatást elkülönítsük az anhedóniától, mert két teljesen különböző dologról van szó. Vannak adatok, miszerint a biológiai napszaki ritmust visszaállító gyógyszerek mellett ez az érzelmi tompaság ritkábban alakul ki. ami a fent említett, anhedóniára gyakorolt pozitív hatásal együtt segíthet a depressziós betegek életminőségének javításán.


A depresszió legalattomosabb tünete: az anhedónia - 1. rész
Ahogyan A depresszió felismerése orvosi szemmel című cikkünkből is kiderül, a depresszió hangulati tünetei melletti, másik fő tünetcsoportját az érdeklődés és az örömképesség csökkenésével kapcsolatos jelenségek alkotják. Az örömképesség csökkenését/hiányát idegen szóval anhedóniának nevezzük. Az örömre való képességet, a motivációt, az érdeklődést, az energiával való feltöltődöttséget, a tettrekészséget, az optimizmust és más hasonló pozitív jelenségeket összességükben pozitív érzelmeknek, pozitív funkcióknak nevezzük. A pozitív érzelmek/funkciók depresszió esetén csökkennek vagy hiányoznak, és ezek visszanyerése kulcsfontosságú a gyógyulás eléréséhez.
A munka, a családi és a társas kapcsolatok területén egyaránt észlelni lehet a pozitív érzelmek hiányát, mégis sokszor kevés figyelmet fordítunk erre. Hajlamosak vagyunk hozzászokni, mintha ez nem is a depresszió tünetcsoportja lenne, hanem személyiségünk része. Ezért alattomos ez a tünetcsoport. Első látásra nem tűnik súlyosnak, ám hosszú távon súlyosan veszélyezteti a testi egészséget is, a depresszió visszatérését okozhatja, a mindennapi tevékenységeket akadályozza, teljesítménycsökkentő és kapcsolatromboló, tönkreteheti az egyén egzisztenciáját. A klinikai vizsgálatokból kiderül, hogy a hangulatzavarok kardiovaszkuláris kockázatát nem elsősorban a nyomott hangulat, hanem a pozitív érzelmek hiánya, az anhedónia jelenti. Bizonyos szívbetegeknél például az anhedónia a halálos kimentelű infarktus várható kockázatát ugyanúgy két és félszeresére növeli, mint az attól független, ismert rizikótényező, a cukorbetegség.
Természetesen nagyon fontos, hogy elkülönítsük: vajon a depressziót megelőzően, amikor még teljesen jól éreztük magunkat, amikor jól mentek a dolgaink és szinte ,,más emberek" voltunk, akkor is hordoztuk-e ezeket a tulajdonságokat? Mert ha nem, akkor jogosan várhatjuk el a kezeléstől, hogy térjen vissza a betegséget megelőző érdeklődésünk a dolgok iránt, képességünk arra, hogy örömet érezzünk, térjenek vissza régi motivációink és energiaszintünk.
Az örömérzet hiánya egy ördögi kör része, amit egy példával világítunk meg. A depresszió velejárójaként a beteg energiaszintje csökken, ezáltal minden nehezére esik, csökken a motivációja például arra, hogy vacsorát főzzön a családjának, nem érzi az ételkészítés közbeni örömöt, nem érzi az ízeket, nem képes örülni a család pozitív visszajelzéseinek, amelyek ezért tovább csökkennek, és így zárul a kör, hisz tovább csökken a motivációja, mert kezd mindent értelmetlennek érezni. Az örömtelenség tehát hosszú távon az élet értelmetlenségének érzéséhez vezet. A családi és társas kapcsolatok menthetetlenül leépülnek. Képzeljük el ugyanezt konkrétan egy munkahelyen vagy egy vállalkozás irányításában, és rögtön láthatjuk az anyagi-egzisztenciális következményeket is.
 
 
0 komment , kategória:  (!) ok-okozat........  
Testi és lelki problémákat is okoz
  2017-06-18 20:53:35, vasárnap
 
  Depresszió és elhízás: a tyúk vagy a tojás?
A felesleges kilók, amelyeket - ha tetszik, ha nem - mindenhova magunkkal cipelünk, nemcsak szervezetünket terhelik meg rendkívüli módon, hanem - ahogy az számos tanulmányból is kiderül - a depresszió kialakulásának a kockázatát is jelentősen fokozzák.


A túlsúlyosak esetében jóval nagyobb a depresszió előfordulási esélye, ugyanakkor ez visszafelé is igaz: a depresszióval küzdők között jóval nagyobb az elhízás veszélye. Az oda-vissza összefüggést pedig az utóbbi évek statisztikái is alátámasztják, tehát a kérdés megválaszolása - hogy mi volt előbb: a tyúk vagy a tojás, elhízás vagy depresszió.


A New Jersey-i egyetem kutatói - Sarah Markowitz vezetésével - az összefüggés testi-lelki okainak vizsgálatakor számos hosszú távú kísérletet végeztek el és elemeztek több szempont alapján. A kutatócsoport megállapította, hogy azon egyetemi hallgatók körében, akik felsőoktatási tanulmányaikat túlsúlyosan - de depressziómentesen - kezdték meg, öt évvel később kétszer akkora volt a lelki betegség gyakorisága, mint normál testsúlyú társaik esetében. Más tanulmányok emellett arról tanúskodnak, hogy azok a túlsúlyos hallgatók, akik később megszabadultak felesleges kilóiktól, ritkábban produkáltak depressziós tüneteket. Ez utóbbi esetben azonban nincs közvetlen összefüggés a két jelenség között - hívják fel a figyelmet a szakemberek -, sokkal inkább arról van szó, hogy a megfigyeltek súlyfelesleg nélkül más mentalitással élték mindennapjaikat.

Testi és lelki problémákat is okoz Illusztráció A felesleges kilókkal szinte egyenesen arányosan növekednek a kockázati tényezők. Hosszabb távon testi tünetek is feltűnhetnek (magas vérnyomás, érrendszeri megbetegedések) és a megfigyelések arra is bizonyítékot szolgáltattak, hogy a túlsúlyos egyén saját magát is betegnek érezte, és tudat alatt rövidebb élettartammal is számolt. Ez utóbbit a témával egyre gyakrabban foglalkozó média is erősítheti - hangsúlyozzák a szakemberek. A túlsúlyosak depresszióra való hajlamát még egy további tényező "segíti": a megbélyegzés. Számos tanulmány értekezik arról, hogy az elhízottak gyakran részesülnek negatív diszkriminációban, amely önértékelésük további leépüléséhez vezethet. A depresszióban szenvedők és egyidejűleg túlsúlyosak körében jelentősen nagyobb a nők aránya. A szakemberek itt is a média és szépségipar által sulykolt ideális nő képét jelölik meg első számú okozóként: a mai nőknek szinte irreális elvárásokkal kell számolniuk, ha ennek az ideálnak meg akarnak felelni. A nyomás a képzettséggel és a társadalmi pozícióval egyenesen arányosan nő. Az éhségérzet csak fokozza a rossz hangulatot A túlsúlyosak negatív önképe és a saját testükkel való elégedetlensége is csak az öntudatot gyengítik és minél több kudarcba fulladt fogyókúra van mögöttük, annál erősebb az érzés: "csak egy kövér lúzer vagyok" - igazolják a kísérletek. Ehhez társul az is, hogy a pusztán éhezéssel fogyni vágyók hangulatát az éhségérzet csak tovább rontja. Ez különösen azoknál veszélyes, akik az étkezéseket önjutalmazásra és hangulatjavításra használják fel. A fogyni vágyók sok esetben így szednek fel további kilókat: az éhezés következtében hangulatilag teljesen padlóra kerülnek, amelyet féktelen falánksággal kívánnak orvosolni, s így ténylegesen több kalóriát vesznek magukhoz, mint a "normál" mindennapokon.
 
 
0 komment , kategória:  (!) ok-okozat........  
Általános rosszkedv -62
  2013-09-09 20:40:15, hétfő
 
 


Rossz érzések kerítenek hatalmukba.
Az okok egyértelműek és elég összetettek.
Valamiért nem tudok önmagam lenni.
Elveszett vagyok az eddigi viselkedésemhez képest.
Nagyon megváltoztam, meg persze a környezetem is , és az alkalmazkodás nehézkes.
Egyre jobban azt érzem, hogy csak a negatív gondolatok erősödnek bennem. A jövőt
Illetően nem tudok pozitívan gondolkozni.
A jelenben elvégzem azt amit elkell és ennyi.
A visszajelzés amelyen semleges, nem érzek mögötte olyat, hogy elismerés.
Mindenből kihozom a legtöbbet mégis, hogy ,,ezt ők is megtették volna" természetesen ezek utólag hanzanak el mindig.!!!
40- felett sajna úgy kezelnek itthon mint egy gyereket. Jóváhagyással tehetek valamit ? hát nem !
Arról nem is beszélve, hogy a saját gyerekem milyen lekezelő és hideg velem szemben.
Segítőkészséget sem látok benne.
Ez a tény eléggé lehangoló, és szomorú.Nem gondoltam, hogy valaha idáig jutok.
Mégis ez volt megírva nekem.
Valamiért biztosan megérdemeltem, kérdés- mi jön?.- mi jöhet még????Nem kívánt gyerekként jöttem erre a világra 72-ben, a gyerekkorom nem szokványos volt
Talán ez a legjobb szó.
Az iskolai évek alatt sem volt még átlagosnak mondható.
Majd segítség nélkül választottam egy szakiskolát.
Végeztével a célom, hogy elkerüljek otthonról.
Ez is megtörtént azaz 18 évesen saját életet kezdtem-kezdtünk a párommal.
Neveltük a gyerekünket, alakítottuk az életünket.
A célegyenesben 14 év házasság után egyedül maradtam a tini gyerekkel.
A sors már itt bemutatkozott (fiatalon távozott a párom)
Akkor úgy döntöttem megpróbálom egyedül folytatni.....
Ment is ez öt év távlatában az összes energiámat befektettem...
Majd becsúszott egy baromi nagy hiba !!!!!
Talán ez kellett is , hogy lássam, mi történik.
Na most bizony tisztán látom és nem is tetszik amit látok
Ennek így kellett történnie.
Érdekes, hogy eljutottam eddig és most is azt érzem, hogy még mindig egy nemkívánatos gyerek vagyok..
Ez nem változott.
Éreztetik, hogy problémás gyerek vagyok, pedig az a gyerek már nagyon is felnőtt lett mégse tudok ezen túllépni....

 
 
0 komment , kategória:  (!) ok-okozat........  
Általános rosszkedv -61
  2013-09-08 11:05:37, vasárnap
 
  A hétvégén mindig próbálkozom kerülni a nézeteltéréseket, most sajna nem sikerült.
Belementem egy olyan beszélgetésbe, amiből aztán vita kerekedett.
Ilyenkor azért mindig elgondolkozom a jövőbe vetett gondolataimon, terveimen.
Értelmét vesztik, mert azt akarják, a tudtomra hozni baromira nem csinálok jól semmit, mindennek én vagyok az oka, és , hogy ezért is jutottam ide ahova.


Felcsúszik a szemöldököm, mikor minden pillanatban az én múltamat a volt életemet kritizálják.
Totál sárba tapossák az önértékelésemet és azért elvárják, hogy talpra álljak....
Nem én nem látom értelmét, ha már csak szemrehányásokat tudok az emberekből kihozni....


Meglepő számomra a viselkedésük.
Adott pillanatban rám zúdítanak minden altaluk megfogalmazott hibát-hibáimat hangoztatják nemtetszésüket
, és még jelenleg is menthetetlen vagyok ezen a téren, állítják.!
A másik pillanatban meg mint ha semmi nem történt volna folytatják tovább a jopofizást... nem értem!


Nos én ezeket végighallgatom és türtőztetem magam, nem állok neki magyarázkodni-mentegetőzni sem mert az olaj a tűzre meg hisz semmi okom nincs is rá.
Magamnak okozok ezzel is bajt mert azért a düh csak dolgozik 'bennem' és jelzi , hogy nem sokáig fogom tudni nyelni ezt , mert előfordul több alkalommal az idegeim, a stressz teszi a dolgát(hányás,-hasmenés) nem akar megmaradni bennem semmi.
Nagyon legyengít ez fizikailag is - szellemileg meg a hallottak ....


Akkor sem fogok olyat megmagyarázni aminek nincs alapja...
Akinek ismernie (kellene) az 'anya' aki /nevelt?/ és ismeri a beállítottságomat, tőle kapom azokat a jelképes pofonokat.
Szomorú, hogy eddig nem tette most azt gondolja ez a helyzet feljogosítja, hogy 40 év után a gyerekét nevelje???
nevetséges, mikor szükség volt rá akkor mért nem tette?


Feltettem ezt a kérdést, de mindent meg tud magyarázni , ebben nagyon profi.!!!
Beleszól az én gyereknevelésembe is .
Nem meglepő.
Hisz ő annak-idején ezt ,,kitűnően végezte".
No persze!!MÁS SZEMÉBEN ÉSZREVESSZÜK A SZÁLKÁT IS , DE A SAJÁTUNKBEN A GERENDÁT SEM...

 
 
0 komment , kategória:  (!) ok-okozat........  
Általános rosszkedv -60
  2013-09-07 13:47:57, szombat
 
  Emberi kapcsolataim siralmasak.
Ez is azt mutatja, bennem van a hiba.
Szinte minden esetben azt keresem, hogyan lehet:
-elzárkózni
-félrevonulni
-távolságot tartani
-kerülni a közvetlenséget
- nagy társaságot kerülni
már majdnem egy remete vagyok

nem értem a miértjét csak azt, hogy valamiért ez kialakult bennem, valami kiváltotta....
Minek köszönhetem, hogy nem tudom magam megértetni az ismerőseimmel?
Lehet az egómnak köszönhetem?
Vagy ekkora nézetbeli különbségek lennének? Ne mértem..?
Másrészt, idegenekkel véletlenszerűen találkozom valami miatt hosszabb időszakra és kialakul némi közvetlenség, ők elfogadnak és megértőbbek....
a régi énem közt és most akkora változás ment végbe, hogy néha megrémülök ettől a változástól.
Mi több nem tetszik ahova jutottam, nem megy az elfogadása.
Mondhatnám már azt is önpusztító életem lett.
Kell valami változás, vagy így vagy úgy , de kell.......

Olyan közömbösséget fedeztem fel itthon, amely szinte oda - vissza működik.
Azért alakult ez így ki mert az egyik fél nem tudta betartani a határokat.
Nem ment neki különbséget tenni a segítségnyújtás és egy felnőtt ember irányítása között.
Pedig igen is van különbség!!
A segítségnyújtás mint olyan az elkerülhetetlen volt az én állapotomban, helyzetem miatt.
Figyelmen kívül hagyták, hogy nekem végül is a csípőmmel-lábammal van baj nem a fejemmel...
vagyis dönteni tudok egyedül is, no és véleményem is van ..
Ezt mikor én magam is láttam, hogy nem átmeneti tévedésnek látszik hát azt, így belemászannak a
Magánszférámba azt nem nagyon viselem jól..
Vagyis a kiszolgáltatottság érzésem csak fokozódott. 2009 -től mostanáig három olyan nagy mértékű változást
kellett elfogadnom(ami még nem is megy) ami nagyon kevés ember életében következik be.
Ezek közül egy is elég rázós, nekem ebből három is jutott.
Mellette elmaradtak az olyan típusú figyelmességek-segítségek amire egyébként szükségem lett volna Három generáció nagyon nehezen tudd együtt élni.
Elszomorító a jelen helyzetünk.
Oké, hogy esetleg idővel össze csiszolódik az ember, és addig is ... nehéz!
Több minden fokozza az egymástól való eltávolodást.
Más személyiségek vagyunk, meg az anyagi jellegű gondok - más igények,egészségügyi gondok,
megszorítások,alkalmazkodási nehézségek, stb.
Szakember is megerősíti ezt a nehezen kezelhető helyzetet, ha több mint 20 éve különélő gyermek
hazakerül, továbbiakban szülővel együtt folytatják.....akkor ott lesznek fennakadások!(nem is kicsi)
Tehát változtatni kell ezen.....
Az erőltetett beszélgetések amiktől ráz a hideg...Az is akkor, ha csak információra van szükség és egyenesem nem megy , hanem kicsit megkerülve, kérdés formájában.
Ha szóba kerül a munka lehetősége abban az esetben megered a nyelve a beszélgető partneremnek, de még csak véletlenül sem kérdezné meg éppen hogy érzem magam, vannak e fájdalmaim.
Bár a látszat egyértelmű mert a bal (csípő- medence-lábam) nem tudom terhelni vagyis a mankó szükséges mint segédeszköz.Azt gondoltam én is , hogy erre az időre már helyreállnak a dolgok, hát nem így lett !!
Nehezebb így, hogy a környezet nem fogadja el a tényt.
Bár az okot nem tudják mert egy dokit sem hallgattak meg csak saját elképzelés szerint nekem már jobban kellene lennem.
Igazából sok időre van szükségem míg a négy év alatti izmaim mellőzését helyrehozom, ami nem lesz egyszerű ilyen háttérrel.
Hisz néha agyilag is leépítenek....


 
 
0 komment , kategória:  (!) ok-okozat........  
Általános rosszkedv -59
  2013-09-04 08:22:59, szerda
 
  Észrevehetően neheztelnek, rám mivel nem osztom meg az ügyek intézése utáni eredményeket.
Én használható információt nem kapok, mi több, ha felteszek, egy kérdést egyáltalán nem tudnak rá válaszolni.
Mi is történt 2009-től- 2012-ig Ez alatt kiestem ugyanis, korlátozva voltam Most meg- inkább utánajárok mindennek!
Az a tiszta dolog.
Kritikákat most is megkapom
Azt, hogy esetleg elvisz az adott helyre mert nekem nehézkesen megy a közlekedés...azt nem !!
Vagyis nekik lehet elvárásuk - nekem nem!
Világos ... Megértettem!


Töltöm a mindennapjaimat, színezik az esetleges intézni valók.
Azok is csak azért, hogy rendben legyenek a dolgaim.
Nem köt le hosszútávon semmi. Nem tudok kitűzni célokat. Nem is igazán érdekel semmi, belefásultam a történtekbe.
Merthogy nagyon elégedetlen is vagyok magammal szemben, saját magamra haragszom a történtekért.
Mindig e körül forognak a gondolataim. Megoldást nem találok, így meg , hogy be kell látnom egyedül maradtam mindennel esélytelen próbálkozás is lenne -felállni....
Elvesztettem a miérteket..(szörnyű)de már nem is keresek válaszokat.
Nem érdemes hisz az is csak nekem fájna!


 
 
0 komment , kategória:  (!) ok-okozat........  
Általános rosszkedv -58
  2013-09-03 11:41:38, kedd
 
  Elszomorít, hogy nem tudok kihez fordulni a problémáimmal.
Ugyanis ha megemlítem a fájdalmaimat egyszerűen annyi rá a válasz, hogy ez ezzel jár.
Na jó a baleset megtörtént, de a lehetőségekhez képest alig kapok felvilágosítást az állapotomat illetően, no meg hogy lehetne enyhíteni a kínokat.

Mindössze két kérdést intéznek felém az én hozzátartozóim: mikor és hova megyek el dolgozni, az állapotomtól függetlenül, és hogy mikor adom el már a lakásom (mert ugye nem tudom fenntartani)
Nem várok együttérzést csupán némi kis megértést és elfogadást.
Nehezen tűröm, mikor összehasonlítanak más hasonló betegekkel.
Köztudott nincs két egyforma beteg és betegség sem.
A család csupán az ügyeimbe szeretne belelátni, no és persze mindent felülbírálni amit én döntöttem, és ezt mind utólag! utólag mind-mind okoskodik !
Ezt tapasztalva behúztam a féket az információk megosztásával, kezdtem.
Persze ez sem tetszett (senkinek) de nekem ez bizonyult egyfajta megoldásnak.

23 évig voltam önálló, vezettem külön háztartást, most ez kissé módosult nagyon nem jó irányba nem bírok átállni arra, hogy bárki is megmondja, mit kell tennem.
Igaz a segítség nagyon is elkelne, de ez csak a fizikai segítséget jelenti, nem pedig az irányításomat.
A közlekedés nehézkes, ebben kéne segíteniük, persze pont erre tojnak egy nagyot

Így hát kénytelen vagyok magam megoldani minden nemű ilyen feladatot ezért érthető hogy nem vagyok hajlandó behódolni a butaságnak....
Nyelek nagyot és teszem a dolgom, kérdés meddig?
 
 
1 komment , kategória:  (!) ok-okozat........  
Általános rosszkedv -57
  2013-09-01 15:58:46, vasárnap
 
  Félelem, bizonytalanság, elkeseredés, kilátástalanság.
Időre lenne szükségem, hogy begyógyuljanak a lelki sebek.
Nehézségek voltak, vannak,és lesznek is.
Mégis most olyan érzésem van , hogy terhére vagyok néhány embernek.
Megalázó helyzet ez nekem, mégsem tudok mást tenni, hisz szükségem van a segítségre.
Nem állítom, hogy nem kaptam, kapok támogatást, a bibi ott van , hogy aláfestő szöveg kíséri és utólag is vannak szemrehányások .
Szóval ezért.
Emberi méltóság és az egóm elpusztult! Önbecsülés csak volt( múlt idő)
Némely megjegyzéstől (kinyílik a bicska a zsebembe) pl.: egy közülük:
pszicho dokira van szükséged! de még az sem tud segíteni rajtad vagyis felesleges!
hasonló beszolásoktól keletkezik az a nagy űr az emberk közt és köztem
Jókora szakadék ez !
Jobbnak látom ha befogom a szám
Link

A kérdésekre válaszolok és pont, felesleges információ közlésnek nem látom szükségét.
A ki nem mondott szavakkal nem lehet visszaélni.
,,ne szólj, szám nem fáj fejem" - valami ilyesmi
 
 
0 komment , kategória:  (!) ok-okozat........  
Általános rosszkedv -56.,-
  2013-09-01 12:51:20, vasárnap
 
  A szó veszélyes fegyverLink
Többen azt gondolják, ha magamra hagynak az nekem ,,büntetés..!
HÁT nem, mivel nincs közös téma, közös érdeklődési terület stb. ezért még jobb is .
Én és a gondolataim.....hmm igen választanom kell a rossz és a még rosszabb között.
Amíg nem bírom elfogadni az állapotomat addig szerintem ez így is marad.
Anyagiak hiányában nem látok erre lehetőséget, hogy változna.
Pénzből él a nemzet: többek között az orvosok is , a baj csak az , hogy a betegek pénzéből nem pedig a fizetésükből.
Tisztelet a kivételnek az meg tudjuk kevés, mint a fehér holló.
BESZŰKÜLT A VILÁG NEKEM, NEM TALÁLOM BENNE A HELYEM...
Link
Védekezésre Hivatkozva , mindenkit kizárok az életemből így adódik , hogy magamra maradok.
Bármennyire is szeretném megoldani, elfogadni a jelen helyzetet- nem megy !
,,egyik nap"-dolgozom,tervezek,élem az én ki önálló életemet, anyagi biztonságban.
,,a következő nap"-arra ébredek a kórházban, hogy ezek mind a múlté!! Onnan csak az jár a fejemben , köszönöm ebből nem kérek.
Nagyon elszúrtam valamit...
Link
és , ami most van :
A kiégési szindróma (angolul: burnout) tünetegyüttes, amely hosszútávú fokozott érzelmi megterhelés, kedvezőtlen stresszhatásokkövetkeztében létrejövő fizikai-érzelmi-mentális kimerülés. A fogalom Freudenberger (1974) nevéhez fűződik.
Kezdetben önsegítő közösségek tagjainál, krízisintervenciós központok munkatársainál, egészségügyi és szociális intézmények dolgozóinál figyelték meg, azonban a későbbi vizsgálatok során pedagógusoknál, jogászoknál, rendőröknél is tapasztalták a jelenséget. Szinte minden foglalkozás esetében előfordulhat, azonban a kutatások azt mutatják, hogy a humán szolgáltatások területén dolgozók körében nagyobb a veszélye.
A kiégés- (burnout) szindróma
A kiégés szindróma sokat vizsgált jelenség, amely azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el, akiknek munkájukhoz az átlagosnál sokkal nagyobb mértékű empátiára van szükségük (orvosok, ápolónők, szociális munkások, pedagógusok, stb.). A "burnout syndrome" kifejezést - mégha sokan magukra is ismernek - orvosi értelemben csak az így jellemezhető munkakörökkel kapcsolatban használják.
A kiégés szindróma fogalmát Herbert J. Freudenberger pszichoanalitikus alkotta meg 1974-ben, a következőképpen definiálva azt: ,,Krónikus emocionális megterhelés, stressz nyomán fellépő fizikai, emocionális, mentális kimerülés, mely a reménytelenség és inkompetencia érzésével, célok és ideálok elvesztésével jár, s melyet a saját személyre, munkára, illetve másokra vonatkozó negatív attitűdök jellemeznek".
 
 
0 komment , kategória:  (!) ok-okozat........  
Nagy utazás
  2013-08-21 18:59:52, szerda
 
  LinkDopeman
(Ébredj míg van erőd,éredj míg van elég erőm élnem.)
1. Fáradtnak tűnsz, mintha nem a régi volnál,
Hol van a tűz, hova lett a mindig sóvár régi láz,

Az a régi égi láz , amivel beléptél, és megszerettelek?
2. Nagy utazás, azt mondtad hogy ez az élet, s nem halunk meg,
Az ember soha el nem téved, égi láz, a bizonyos égi láz,
Tőled kaptam, majd meg haltam, majd el égtem én.

3. Mivé legyek most nélküled,
Hová megyek így nélküled?
Te meg csak ülsz fáradtnak tűnsz,
Tovatűnt szép ígéretek, nélkülük én hová legyek?

4. Nagy utazás, a vonatunk újra indul,
Nagy utazás, most a vágyunk már megint új útra visz,
Gyere velem hát megint hát megint,
Induljunk el most az ígéret szerint!

5. Nagy lesz az út, de mi ugye mégse várunk
A vonatunk nekilódul, újra száguld, régi láz, hajtja az régi láz,
Tőled kaptam, majd meghaltam, majd elégtem én.

6. Elindulunk, elindulunk, az éjbe megy a vonatunk,
Az éjszaka, az éjszaka, a puha testű éjszaka,
Vonatunk kattogó zaja.

7. Mint régi jó barátokat, majd úgy fogad, majd úgy fogad.
Egy utazás az életünk, azt mondtad hát, megint megyünk,
Nagy utazás az életünk
Link Malek Andrea

LinkPresser GáborLink
Demjén Ferenc : Kell még egy szó


Kell még egy szó, mielőtt mennél,
Kell még egy ölelés, ami végig elkísér,
Az úton majd néha, gondolj reám,
Ez a föld a tiéd, ha elmész, visszavár.

Nézz rám, és lásd, csillagokra lépsz,
Nézz rám, tovatűnt a régi szenvedés.
Hol a fák az égig érnek, ott megérint a fény,
Tudod jól, hova mész, de végül hazatérsz.

Szállj, szállj, sólyom szárnyán,
Három hegyen túl!
Száll, szállj, ott várok rád,
Ahol véget ér az út!

Úgy kell, hogy te is értsd, nem éltél hiába,
Az a hely, ahol élsz, világnak világa,
Az égigérő fának, ha nem nő újra ága,
Úgy élj, hogy te legyél virágnak virága.

Szállj, szállj, sólyom szárnyán,
Három hegyen túl!
Száll, szállj, én várok rád,
Ahol véget ér az út!

Nézz rám, s ne ígérj,
Nézz rám, sose félj,
Ha nincs hely, ahol élj,
Indulj hazafelé!

Link
1. Csak a jók mennek el,
ők hagynak el
s mit ők hoztak el,
ők viszik el.
2. Ez nem tűnik fel
míg együtt vagyunk,
csak a jók ünnepén,
hol az égben vagyunk.
3. Mért mentél el,
miért hagytál el?
Szerettünk téged
távol vagy közel.
4. Csak a jók mennek el,
ő teljesít,
és a szívünk úgy fáj
s a szánk visszahív.
5. Uram fogadd be őt,
a jók közül volt,
csak értünk élt,
a mindenünk volt!"


Link
Mindenkinek az életéből hiányzik valaki,
egy ember akit nagyon-nagyon szeretett.
Nekem is hiányzik egy.
Az Ő szeretete ihlette ezt a dalt.
Hiányzol!

o,ó,

Volt egy angyal, itt élt köztünk,
óvott, féltett, felnevelt.
Boldogságban éltünk együtt, békességben, szelíden.
Mikor sírtam, Ő vígasztalt, és a bánat tova szállt,
Isten mondd meg, miért pont engem
hagyott így el az én párom!?

Gyerek voltam, fel sem foghattam,
mennyit jelentett nekem, mikor elment egy borús reggelen.

Csak annyit mondtam volna: Várj még! Várj még!
Tőlem nem búcsúztál el! Várj még! Várj még!Hééé
Nem hagyhatsz így el! Mindig a jók, mennek el hamar,
tudom látsz engem és hallod ezt a dalt!

Felnőtt fejjel gondolok rád, ha egy csillag felragyog.
előttem vagy látlak téged, ahogy fentről mosolyogsz.
de az élet meg nem állhat szomorúan is menni kell,
bízom benne majd még látlak, de addig így búcsúzom el!

Gyerek voltam, fel sem foghattam,
mennyit jelentettél nekem, mikor elmentél egy borús reggelen.

Csak annyit mondtam volna: Várj még! Várj még!
Tőlem nem búcsúztál el! Várj még! Várj még! Hééé
Nem hagyhatsz így el! Mindig a jók, mennek el hamar,
tudom látsz engem és hallod ezt a dalt!

A hangod bennem örökre él!
Most is hallom még az esti meséd!
Ha itt lennél büszke lennél, hogy akit neveltél mennyit elért.
Tekints le Rám!

Csak annyit mondtam volna: Várj még! Várj még!
Tőlem nem búcsúztál el! Várj még! Várj még!
Nem hagyhatsz így el! Mindig a jók, mennek el hamar,
tudom látsz engem és hallod ezt a dalt....!
 
 
0 komment , kategória:  (!) ok-okozat........  
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 89 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 10 db bejegyzés
Összes: 5440 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 172
  • e Hét: 331
  • e Hónap: 2518
  • e Év: 200377
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.