Belépés
tripike.blog.xfree.hu
Kell a föld, hogy legyen élet, Kell a Nap, hogy legyenek fények, Kell a határ, hogy ne legyen végtelen, Kellesz Te, hogy boldog legyen életem Tripolszki Zoltánné
1959.11.27
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
Pofonegyszerű ételek
  2015-06-05 09:43:09, péntek
 
 





Link
 
 
0 komment , kategória:  Finom ételek  
Tavaszi csirketokány
  2015-06-02 16:53:02, kedd
 
  Hozzávalók:

60 dkg csirkemell
20 dkg szarvacska tészta
10 dkg sárgarépa
10 dkg gomba
10 dkg cukkini
5 dkg vöröshagyma
3 dl tejszín
50 ml kókuszzsír
petrezselyem
só, bors


A hagymát, a csirkemellet és a zöldségeket összevágjuk kockára.
A csirkemellet és a hagymát kókusz zsíron lepirítjuk, majd
ráhalmozzuk a zöldségeket és így főzzük tovább. Fűszerezzük és
petrezselyemmel megszórjuk, majd belekeverjük a kifőzött
szarvacska tésztát, pár percig még a tűzön hagyjuk és tálaljuk.






 
 
0 komment , kategória:  Finom ételek  
Mézes mustáros oldalas
  2015-05-07 07:52:20, csütörtök
 
  Mézes mustáros oldalas hagymás krumpli ágyon


Nem csak a hideg évszakban esik jól összedobni egy olyan klasszikus magyaros,
vagy egyéb fogást, amiben az oldalasé a főszerep. Egy kellemes tavaszi estét
épp ugyanígy megkoronázhat egy hagymás-krumplis tepsis étel.

Hozzávalók:

2,5 kg sertésoldalas,
1 fej fokhagyma, s
ó, frissen őrölt bors,
3 kanál méz,
2 kanál mustár,
1 kanál étolaj,
1 kanál balzsamecet,
2 kg krumpli,
5 fej vöröshagyma

Elkészítés:

A fokhagymagerezdeket megpucoljuk, hosszában kettévágjuk.
Keskeny pengéjű késsel az oldalast kilyuggatjuk, majd
megtűzdeljük egyenletesen fokhagymával. A mustárt, az olajat,
a mézet, a sót, és a borsot összekeverjük, majd egyenletesen
bekenjük vele az oldalast minden oldalán.

Közben a krumplit megtisztítjuk, és a tepsibe sorakoztatjuk.
A krumpli hasábok közé negyedelt hagymát teszünk.

Megsózzuk, kevés borsot teszünk rá, majd a tetejére tesszük a
bepácolt oldalast. (Ha van rá idő, előző éjszaka kenjük be az
oldalast, mert akkor még jobban átjárják az ízek.

Fólia alatt sütjük, amíg a krumpli is meg nem puhult, a hús pedig
finom, fűszeres levet enged a hagymás krumpli alá. A legvégén
rövid időre levesszük a fóliát, így az oldalas tetején aranybarna
máz keletkezik.

Az oldalast nagyobb darabba vágva a körettel tálaljuk.






 
 
0 komment , kategória:  Finom ételek  
A fehér mártás
  2015-04-06 08:39:40, hétfő
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Finom ételek  
Bressói apró pecsenye
  2015-03-13 11:12:19, péntek
 
  Hozzávalók:

60 dkg sertéslapocka
10 dkg füstölt húsos-szalonna
3 evőkanál olaj (sertészsír)
2 nagyobb fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
2 db TV paprika
1 nagyobb paradicsom
Só, frissen őrölt bors.
80 dkg burgonya.

Az olajon (zsíron) a vékony csíkokra vágott szalonnát megpirítom. Ráteszem az apró kockára vágott hagymát, és megdinsztelem. 1 dl vizet öntök hozzá, és visszapirítom zsírjára. (Így sokkal sűrűbb szaftot fogok kapni.)

A húst ujjnyi csíkokra vágom, és a hagymához adom. Nagy lángon pár percig pirítom. Ízesítem sóval, zúzott fokhagymával, őrölt köménnyel, frissen őrölt borssal, majd fedő alatt puhára párolom. (Ha a levét elfőné, többször, kevés meleg vízzel pótolom). Idényben adok hozzá kis kockára vágott paprikát, és hámozott, kockázott paradicsomot. Utóízesítem reszelt fokhagymával, borssal. Mire a hús teljesen megpuhul, rövid, tartalmas szaftja legyen!

Pirított burgonyát, vagy hasábburgonyát kínálok mellé.

Tálalásnál a tányérra a burgonyát teszem először, enyhén sózom, rá a hús kerül a finom szafttal. Salátát kínálok mellé, ami lehet: Káposztasaláta, sós uborka, ecetes almapaprika, vagy idényben uborkasaláta, kovászos uborka.

Pirított burgonya:

A burgonyát meghámozom, majd hasábokra vágom. Forró, sós vízben előfőzöm, majd leszűrve, és megszikkasztva, kevés forró olajon szép pirosra sütöm.

Hasábburgonya:

A burgonyát meghámozom, hasábokra vágom, megmosom, megszárítom. Bő, forró olajban sárgára sütöm, szalvétára kiszedve lecsepegtetem. Kicsit pihentetem, majd visszatéve az olajba szép pirosra sütöm. Szalvétára szedem, hogy a fölösleges olajat leitassam. Így készítve a hasábburgonya belül puha, kívül ropogós lesz.

Megjegyzés:

A klasszikus Brassóinak 2 fajtáját ismerem: Az egyiknél a hús fele marha, fele disznóhús. Ilyenkor a marhahús pirításával, párolásával kell kezdeni, és ha félig már puha, akkor hozzáadni a sertéshúst.

A másik receptnél: Sertés szűzpecsenyéből készül -ez nagyon hamar kész van. Itt a húst csíkozás után pirítani kell, és már kész is a hús, nem kell párolni, mert már fogyasztható. Az alap mindenhol ugyanaz: zsír, szalonna, vöröshagyma dinsztelés, hús-pirítás, fokhagyma, frissen őrölt bors, só, friss zöldpaprika, paradicsom.






 
 
0 komment , kategória:  Finom ételek  
Szabolcsi töltött káposzta
  2014-12-29 12:01:51, hétfő
 
  Ez a klasszikus magyaros fogás minden háznál ismert és szeretett étel.

Hozzávalók:

1 kg sertés darált hús
1/4 kg rizs
2-3 fej vöröshagyma
olaj
pirospaprika

bors
1 csomag kockára vágott bacon
4 közepes fej édes káposzta
2 gerezd fokhagyma.

Elkészítés:

A darált húst egy tálba rakom, a rizst megmosom, és hozzáadom a húshoz.

A hagymákat olajon megpirítom, lehúzom a tűzről, majd pirospaprikával megszórom
(ez egy pörkölt alap), ráöntöm a húsra és a rizsre. Hozzáadom a sót, a borsot, és az
összezúzott fokhagymákat. Az egészet kézzel jól összedolgozom.

A káposzták közepét kivágom, forró, de nem lobogó vízbe helyezem fejjel lefelé.
A forró víztől a levelek leválnak a káposztáról, megpuhulnak, majd sorban kiszedem
őket. A levelekről a csumát levágom, a közepénél kétfelé hasítom, majd a tölteléket
belerakom úgy, hogy kicsi, tölcsér alakú formákat kapjak. Nem kell túl szorosra tekerni,
hogy a rizsnek maradjon helye dagadni. Igyekszem minél kisebb káposztákat készíteni.

A megmaradt káposztaleveleket laskára, illetve hosszú csíkokra vágom, a fazék aljára
lerakom, majd megszórom egy maréknyi apróra vágott szalonnával, és sorban lerakom
a töltött káposztákat. Két soronként megszórom újabb szalonnával és addig rakom,
amíg el nem fogynak. A fazekat felengedem annyi vízzel, hogy ellepje a káposztákat,
és felteszem főni.

Mielőtt puhára főne, karikára vágott paradicsomot, paprikát rakok rá.
Fedő alatt hagyom, hogy puhára főjön.

Tálalásnál a fazék tetején képződött lecsót félrehúzom, majd kiszedem a töltelékeket
tányérra, és a lecsós alapot mellérakom.

Ízlés szerint tejföllel fogyasztható.






 
 
0 komment , kategória:  Finom ételek  
Hússal
  2014-08-17 15:51:16, vasárnap
 
  Karaj savanyú káposztával sütve, tepsiben

Hozzávalók

80 dkg sertés rövidkaraj (8 szelet)
50 dkg savanyú káposzta
25 dkg bacon
25 dkg csípős kolbász (félszáraz)
60 dkg burgonya
2 közepes db alma
2 db paradicsompaprika
4 közepes fej vöröshagyma
0.5 dl napraforgó olaj
só ízlés szerint

Elkészítés

Az almát, a krumplit, a hagymát, a paprikát duci gerezdekre
vágjuk, a kolbászt karikázzuk, a szalonnát nagyon vékonyra
szeljük (én szeleteltet veszek).
A tepsi közepét kirakjuk a szalonnával.
Ráfektetjük a hússzeleteket, arra a káposzta felét.
Kirakjuk a kolbászkarikákkal, rátesszük a káposzta másik felét
és beborítjuk szalonnacsíkokkal.
Köré rakjuk a krumpli, hagyma, paprika és alma gerezdeket,
megsózzuk és olajjal locsoljuk.
Forró sütőbe téve, közepes állásnál lassan sütjük, hogy jól
összeérjenek az ízek, azaz lassan piruljon.









 
 
0 komment , kategória:  Finom ételek  
Tehéntúró
  2014-06-25 16:20:36, szerda
 
  Csodás íze van és 10 perc alatt összedobható,
csak meg kell várni amíg lehűl és már fogyaszthatjuk is.

Hozzávalók:

20 dkg tehéntúró
5 dkg natúr krémsajt
3 evőkanál tejföl
1 evőkanál natúr joghurt
1 kígyóuborka
1 lila hagyma
só, bors

Elkészítése:

A túrót, a krémsajtot és a tejfölt, illetve a joghurtot egy tálba tesszük és robotgéppel összedolgozzuk, krémes állagúvá kell válnia. Az uborkát és a hagymát megtisztítjuk,
majd apróra vagdossuk és belekeverjük, sózzuk és borsozzuk. Hűtőbe tesszük és
hidegen kínáljuk kenyérrel, zsömlével.






 
 
0 komment , kategória:  Finom ételek  
Házi körözött juhtúróval
  2014-06-25 16:20:01, szerda
 
  Hozzávalók:

25 dkg juhtúró
15 dkg vaj
2-3 evőkanál tejföl
1 csokor zsenge újhagyma
piros arany
mustár

őrölt kömény
őrölt fehér bors

Elkészítés:

Az újhagymát vékonyan felkarikázom, mehet bele bátran a zöld szára is.

Egy keverőtálban a juhtúrót a vajjal, a piros arannyal, a mustárral és a
felaprított újhagymával egy villa segítségével összedolgozom, ha nehezen
keverhető, adok bele némi tejfölt. Ízesítem őrölt köménnyel és őrölt fehér
borssal, ha kell, pici sóval, erre vigyázok, mert a piros arany is sós.
Krémesre keverem.

Friss kenyérrel, paprikával, paradicsommal kínálom.
Fogyasztás előtt legalább fél órával kiveszem a hűtőből, hogy kenhető legyen.






 
 
0 komment , kategória:  Finom ételek  
A jó húsleves titka
  2014-06-04 08:10:54, szerda
 
  A jó húsleves titka, hogy lassú tűzön, sokáig készül. Előnyös tulajdonsága, hogy nem kell órákig ácsorogni mellette, ezért akár egy kis házimunka mellett, netán szeretkezés közben vidáman elrotyoghat magában a gázon.

Mit kérj a hentesnél?

- 1 kg marharostélyost
- csontos, bőrös csirkemellet
- 2 db vastagabb pulykanyakat
- karajcsontot

A zöldségespultról:

- fél karalábé
- 1 zeller (akkora legyen, mint a karalábé)
- 2-3 szál zeller zöldjét
- egy méretesebb krumpli (legyen a karalábéhoz hasonló méretű)
- karfiol (nem olyan fontos, ha kimarad a levesből, az sem baj, ezért nem kell belőle olyan sok)
- kelkáposzta (kisebb méretű is elég)
- sárgarépa (ízlés szerint néhány szálat, de ne spórolj vele!)
- fehérrépa (szintén)
- 1 paradicsom (lehetőleg ne koktélparadicsom legyen)
- 1 zöld paprika
- 1 vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- kis zöldborsót is tehetsz bele, amikor már majdnem kész a leves

Fűszerek:
- 1 marék fekete bors (egész, nem őrölt!)
- Extra fontos kellék: 2 db Maggi tyúkhúsleves kocka - ez megbolondítja!

Ha nincs kellő méretű fazekad, azt is szerezz be, mielőtt nekilátnál a főzőcskének!


Hogyan láss hozzá?

Nagyon fontos, hogy mindent alaposan tisztíts meg, mielőtt belehelyezed a fazékba! A húsokat jól mosd meg, a zöldségeket pucold meg. Néhány zöldséget kicsit korábban kell kivenni a levesből, mint a többit, mert különben nagyon szétfőnek, és túl intenzív ízt adnak a levesnek. Ilyen például a karfiol.

A lényeg: Miután megtisztítottad a hozzávalókat, fogd a szuper lábasodat és önts tele jó sok hideg vízzel. Ezután szépen helyezd bele a húsokat!

Az a bizonyos hab:
Amikor megjelenik a hab, a készülő leves tetején, szűrd le, akár kanállal, akár szűrővel, ezt a műveletet többször is megismételheted, miközben fő a leves.

A lehabozás után jöhetnek a zöldségek! Azért csak most, mert a vitamin ilyenkor tud a legjobban kioldódni belőlük, hiszen ekkorra a hús zsírja már kezd kifőni.

Ha nem fér el benne ennyi minden, akkor se add fel, a répákat óvatosan beledugdoshatod még, hogy mindenhova jusson belőle.

És akkor végre elmehetsz a dolgodra. A leves szépen, lassan fő, néha azért pillants rá és kóstold meg, hogy elég sós lesz-e. Figyelj a hagymára, hogy mennyire főtt szét, ha úgy látod, hogy kezd szétesni, nyugodtan hajítsd bele a szemétbe, így nem úszkálnak majd darabkák a gyönyörű szép levesedben.

Ez a leves, bizony akár három órán át is főhet, mire minden hús kellően megpuhul. Ennek ellenére megnézhetsz közben akár két dvd-t is, el lesz az magában.

Ne feledd, hogy végig lassú tűzön főzd, és semmiképp se kevergesd meg, mert attól zavaros lesz a leves!

Amikor minden megpuhult, óvatosan szedd ki a zöldségeket és a húst, hagyd leülepedni a levest és öntsd át egy üveg jénaiba! Azért ebbe javasoljuk, mert így szépen látszik majd a leves aranysárga színe!


Ezután szórj a tetejére apróra vágott petrezselymet!

Erős Pistát, sót, borsot, és a zöldségeket, meg a külön tálba helyezett húsokat helyezz az asztalra.

Végül, de nem utolsósorban, ne feledd a tésztát! Nagyon finom lehet csigatésztával, de az igazi mégis a cérnametélt lesz! Pár perc alatt elkészül, amíg megteríted az asztalt.

Mire barátod hazajön a munkából, te már készen állsz egy tartalmas, napokig ehető egészséges étellel! Ugye, nem is volt olyan ördögi?

Jó étvágyat!






 
 
0 komment , kategória:  Finom ételek  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 2 db bejegyzés
Összes: 19268 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 115
  • e Hét: 5408
  • e Hónap: 10926
  • e Év: 548340
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.