Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Megérteni egymást
  2019-04-15 10:46:10, hétfő
 
 

"Megérteni egymást örömben, szenvedésben, segíteni ha csak egy szóval, egy gondolattal is, nagyobb művészet, mint végig barangolni a világot, gazdagnak lenni és szórni a pénzt. Mert lelkeink kincse talán a legnagyobb ajándék, és a legszebb öröm, amit egymásnak adhatunk, s amiért nem tudjuk elégszer mondani, hogy KÖSZÖNÖM."

/ Mahatma Gandhi /


 
 
0 komment , kategória:  Mahatma Gandhi  
Mahatma Gandhi idézet
  2019-01-03 13:34:06, csütörtök
 
 

A hatalom birtokának az a hatása, hogy az emberek süketekké és vakokká válnak. Nem látják többé azt, ami az orruk előtt van, és nem hallják, ami a fülükbe harsog."

/Mahatma Gandhi/
 
 
0 komment , kategória:  Mahatma Gandhi  
Mahatma Gandhi idézet
  2018-12-21 08:12:53, péntek
 
 

"Nincs semmi,
ami oly mértékben pusztítaná a testet,
mint az aggodalom,
és ha valaki hisz Istenben,
akkor szégyellheti magát,
ha bármi miatt aggodalmaskodik."

(Mahatma Gandhi)

 
 
0 komment , kategória:  Mahatma Gandhi  
Mahatma Gandhi: A szeretet törvényéről
  2018-11-19 10:27:08, hétfő
 
 


"Nem tudom, hogy egyszer az emberiség tudatosan követni fogja-e a szeretet törvényét. De ez nem kell, hogy zavarjon. A törvény működni fog, ahogy a gravitáció is működik, akár elfogadjuk, akár nem. Az, aki felfedezte a szeretet törvényét sokkalta nagyobb tudós volt, mint korunk tudósai. Egyelőre a kutatásaink nem olyan fejlettek, ezért nem lehetséges mindenki számára ennek a megértése."

/Mahatma Gandhi/ 
 
0 komment , kategória:  Mahatma Gandhi  
“Nincs semmi, ami oly mértékben pusztítaná a testet...
  2018-07-30 08:20:23, hétfő
 
 

"Nincs semmi, ami oly mértékben pusztítaná a testet, mint az aggodalom, és ha valaki hisz Istenben, akkor szégyellheti magát, ha bármi miatt aggodalmaskodik."

(Mahatma Gandhi)
 
 
0 komment , kategória:  Mahatma Gandhi  
Mahatma Gandhi: Megérteni egymást
  2018-01-31 07:29:25, szerda
 
 

Mahatma Gandhi -
Megérteni egymástÖrömben, szenvedésben,
Segíteni, ha csak egy szóval,
egy gondolattal is,
Nagyobb művészet,
mint végig barangolni
a világot, vagy
gazdagnak lenni és
szórni a pénzt.
Mert lelkeink kincse
talán a legnagyobb ajándék
És legszebb öröm,
amit egymásnak adhatunk
S amiért nem tudjuk
elégszer mondani, hogy
KÖSZÖNÖM 
 
0 komment , kategória:  Mahatma Gandhi  
Gandhi: Csak akkor beszélj...
  2018-01-30 07:22:05, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mahatma Gandhi  
Az emberiséget fenyegető 7 halálos veszély
  2017-09-06 10:45:25, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mahatma Gandhi  
Gandhi halála
  2016-01-13 14:14:50, szerda
 
 
Beszédei végén a hindu "namaszté" köszöntéssel, összetette kezeit és enyhén meghajolt, amely azt jelenti, "az én szívem és a te szíved egy - légy üdvözölve" vagy "Hódolatomat ajánlom neked"[1]1942-ben az Össz-indiai Kongresszusi Bizottság Gandhi által megfogalmazott határozata: ,,Britek, távozzatok Indiából!" (British, quit India). Gandhit és a többi vezetőt letartóztatták. 1943-ban 21 napos éhségsztrájkot tartott. 1944. május 6-án Wavell alkirály kiengedte; szabadulása után szembesülnie kellett azzal, hogy politikai küzdelme nem érte el a célját: a hinduk és muzulmánok kiegyezése nem jött létre, nem tudta elejét venni a véres zavargásoknak, és a volt gyarmat 1947-es függetlenné válásával két országra szakadt: Indiára és Pakisztánra. 1946-ban Gandhi Noakháliba ment, hogy lecsillapítsa a vallásközösségi vérengzést. A zavargásokban legjobban sújtotta területeket járta gyalog egyik faluról a másikra, hogy a békét helyreállítsa. 1947-ben Bihárban békített. Nem járult hozzá az ország felosztásához, amit így a Kongresszus nélküle fogadott el.

1948-ban éhségsztrájkkal elérte, hogy India adja át Pakisztánnak a nemzeti vagyon neki járó részét. Január 30-án, miközben arra akarta rávenni a hindu közösséget, hogy tegyen engedményeket a muzulmán kisebbségnek, Újdelhiben egy szélsőséges nacionalista, Náthúrám Vinájaka Godsze lelőtte.

Gandhi halála is példaértékű és tanító jellegű: éppen imaszőnyegén állt és szertartásosan áldásra emelte karjait, amikor hirtelen egy férfi magasodott fel előtte és három lövéssel földre terítette őt. Gandhi azonban még utolsó leheletével is Isten nevét ismételgette mantraszerűen, tudván, hogy a halál, azaz a legnagyobb beavatás pillanatában a legjobb, ha krisztusi lelkületbe kerülünk, mert az emeli a tudat szintjét olyan magasságokba, amelyek a bardó állapotba való megfelelő átlépést elősegítik.
Egy olyan szentet azonban, mint Gandhi, nem lehet megölni! Érezzük, hogy élőbb, mint valaha; segít megértenünk és szilárdan hinnünk, hogy a szeretet nagyobb a gyűlöletnél és övé lesz a végső győzelem!

2007 júniusában az ENSZ közgyűlése október 2-át, Gandhi születésnapját az erőszakmentesség világnapjává nyilvánította.[6]

Hang írás Gandhiról: Link

 
 
0 komment , kategória:  Mahatma Gandhi  
Gandhi filozófiájának legfontosabb vonása
  2016-01-13 01:06:43, szerda
 
 

...Gandhi filozófiájának legfontosabb vonása az, hogy a félelem-nélküliséget gyakorol­ta és hirdette, félelem-nélküliséget a nagyobb hatalommal, a fenyegető veszélyekkel vagy éppen a nemkívánatos következményekkel szemben. Hitt abban, hogy az ember azért folya­modik hazugsághoz és erőszakhoz, mert fél vala­mitől.

Az emberi természet sajátja az őszinteség és az erőszakmentesség. Az őszinteség és erő­szaknélküliség gyakorlata nyilvánvalóan felsőbb­rendű a csalás és erőszak gyakorlatához képest az emberi kapcsolatok kezelésében.

Mahatma Gandhi hangsúlyozta azt is, hogy egyforma tisz­telet és méltóság illet meg minden emberi lényt, tekintet nélkül társadalmi és gazdasági helyze­tére. A szegények és jogfosztottak felemelésére irányuló igyekezete mindazokat, akik munkatársai akartak lenni, arra indított, hogy konstruktiv munkába kezdjenek olyan eldugott, nehezen elérhető területeken, ahol szegények és jogfosztottak éltek. Ez biztosította, hogy ne szakadjanak el a valóságtól.

Gandhi híres mantrája: ha kétségeid támadnak, tedd fel magadnak a kérdést, hogy az, amit tenni készülsz, hasznára van-e a szegények legszegényebbjeinek. Ezt jól megértették az embe­rek az egész országban, nagyon sokféle ember, gazdagok és szegények, fiatalok és idő­sek csatlakoztak hozzá.

Gandhi nem kereste a vezetői szerepet. Filozófiájának és annak az átlátható­ságnak, amellyel filozófiáját gyakorolta, számtalan követője akadt, akik betű szerint is és lélek szerint is a nyomaiban lépkedtek. ,,Az éIetem az üzenetem" - ezt a vilá­gon mindenütt, mindenki ugyanúgy értelmezte és ültette át a gyakorlatba.

Gandhi úgy tartotta, hogy nincs semmi új abban, amiről beszél: ,olyan öreg dolog ez, mint a hegyek", ­mondogatta. Ezért filozófiája, újrafogalmazva és a mai korra alkalmazva ugyanolyan fontos ma is, mint a múltban volt. A hegyek ott állnak ma is.

Fontos megértenünk, hogy ha van is gandhianus út, nem létezik gandhianus technika vagy tech­nikák, amelyeket ,,a körülményektől függően" időről időre alkalmazhatnánk. Gandhi eszméi visszavezetnek bennünket az élet alapjaihoz és a gyakorlat tisztaságához.

A közhittel ellentétben, Gandhi nem ellenezte a modern gazdasági fejlődest, habár elfogult volt ,,a kicsi szép" eszméje iránt. Azt akarta, hogy a gazdasági fejlődés széles alapokon nyugodjék, és ne tegyen erőszakot az emberek méltóságán. Használta a vasutat, az autót, a telefont, az iró­gépet stb., de gyülölte azt a folyamatot, amely­nek nyomán a gépek rabszolgává teszik az em­bereket. Az ,,embereknek emberi bánásmódot" elvében hitt.

A legtöbb válság, beleértve a jelenlegi gazdasá­gi válságot is, annak következménye, hogy eltá­volodtunk életünk alapjaitól. A jelenlegi válságot az robbantotta ki, hogy a pénzügyi intézmények a hazugságot gyakorolták.

A félelem vezetett a pénzkölcsönzők és kölcsönfelvevők közötti bizalmi válsághoz.

....a ,,hét főbűn" Gandhi felfogásában, amelyek szerinte ,,el fognak pusztítani bennünket":

gazdagság munka nélkül,

gyönyör lelkiismeret nélkül,

tudás jellem nélkül,

kereskedelem erkölcs nélkül,

tudomány emberség nélküI,

vallás áldozathozatal nélkül,

politika elvek nélkül.

Ebben rejlik a Gandhi-féle gondolat lényege, s ez a lista éppen olyan érvényes ma is, mint bármikor a múltban.

Nincs szükség különösebb elemzésre ahhoz, hogy levonjuk a következtetést: az összes válság körülöttünk, legyen az a világgazdasági válság, az afganisztáni krízis, India kormányzati válsága, vagy bármely más krízis, amellyel a világ szem­besül, a fenti főbűnök egyikében vagy másiká­ban gyökerezik, esetleg többen is egyszerre.

Félő, hogy nem létezik olyan büvös gandhianus technika, amelyet a válság után a status quo helyreállítására alkalmazhat­nánk.

Nem szabad félnünk attól, hogy megfizes­sük a büntetést, és tovább haladjunk a jövő felé, Gandhi útját követve.

A föld eleget terem mindenki szükségleteinek kielégítésére, de nem terem eleget senki mohóságának kielégítésére, mondta Gandhi.

Gandhi azt kívánta, hogy India ötszázezer, önmagát kormányzó és önellátó falu országa legyen, amely lehetővé teszi az alapoktól történő, helyi szükségleteken alapuló fejlődést, amelyben mindenki részt vehet. Úgy éreztem, Etikoppaka egyike ennek az ötszázezer falunak.

Etikoppaka egy hagyományos, festői, kb. 12 ezer lakosú falu a délkelet-indiai Andhra Prades államban, Visakhapatnam közelében, ilyen falvakat fényképezett Indiában hatvan évvel ezelőtt a nagy francia fotóművész, Henri Caertier-Bresson is.

Mahátma Gandhi 1930-ban ellátogatott ide barátja és a függetlenségi küzdelemben harcostársa, C.V. Naraszimhá Rádzsu meghívására. Naraszimhá Rádzsu és ősei voltak Etikoppaka hűbérurai. Naraszimhá Rádzsu megértette és elfogadta a Mahátma (a Nagy Lélek) eszméit a ,,letéteményesség" elvéről.

Ennek lényege; a gazdagok vagyonukat letéteményként kapták, hogy azt a köz javára és a szegények felemelésére fordítsák. Ennek szellemében alapította meg Rádzsu India első cukornád szövetkezetét, elindítva ezzel egy egész Indiára kiterjedő mozgalmat, melynek nyomán India lett a világ legnagyobb cukortermelő országa.1989-ben a Rádzsu család egy másik leszármazottja, C. V. Rádzsu újabb szövetkezetet alapított, Padmávathi Társaság néven, a célból, hogy felélesszen egy kézműves mesterséget, amelyről Etikoppaka régebben híres volt. Szövetkezete esztergált fatárgyakat készít, amelyeket természetes lakkban feloldott növényi festékekkel festenek meg. Rádzsu kettős célt követett; megőrizni a hagyományos falusi kézművességet, és egyben tisztes megélhetést biztosítani a falu lakóinak, s ezáltal megállítani elvándorlásukat a közeli Visakhapatnam nagyvárosának nyomor-negyedeibe. A szövetkezet kizárólag környezetbarát termékeket készít, láthatóan szépséget és mesterségbeli tudást sugárzó környezetben.

A faluban működik még egy tejszövetkezet is, az egész Indiára kiterjedő tejszövetkezeti mozgalom részeként, amelyet Dr Kurien Vargíz alapított. Kurien Vargíz, aki szintén Gandhi eszméin nőtt fel, különös elkötelezettséget érzett az indiai vidék és főként az ott élő szegények iránt. A hatvanas években, Gudzsárat államban indította el India tejszövetkezeti mozgalmát, amely a korábban élelmiszer-segélyre szoruló országot a világ legnagyobb tejtermelő országává tette. Gudzsárat mellett Andhra Pradesh a tejszövetkezeti mozgalom és a marhatenyésztés központja.

A kiállításon láthatjuk a falu hagyományos és modern valóságát, a maga történeti és társadalmi környezetében, s azt, hogyan valósulnak itt meg a Mahatmának a letéteményességről, a falusi háziiparról, az önerőre támaszkodásról és a szegények felemeléséről vallott eszméi, valamint Fritz Schumacher eszméi a köztes technológiáról.

Etikoppaka olyan gazdasági dinamizmussal rendelkezik, amely példaként szolgálhat abban a Közép-Kelet Európában is, ahol a falufejlesztés a legelhanyagoltabb területek egyike.

Itt szórták a tengerbe Gandhi hamvait.
 
 
0 komment , kategória:  Mahatma Gandhi  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2019.04 2019. Május 2019.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 45 db bejegyzés
e év: 531 db bejegyzés
Összes: 8941 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 155
  • e Hét: 5369
  • e Hónap: 19057
  • e Év: 135745
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.