Regisztráció  Belépés
orsi1.blog.xfree.hu
"...az igaz embert egyedül az idő mutatja meg, míg a hitványra első percben ráfigyelsz. " --------- "A problémák azért vannak, hogy megoldjuk ... S. Orsi
1967.12.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 39 
Probiotikumok
  2012-08-16 07:37:45, csütörtök
 
  Probiotikumok - valóban jók ezek?

Mivel mindenhol róluk hallani, könnyen gondolhatnánk, hogy az olyan probiotikus ételek, mint a joghurt, vagy az olyan probiotikumokat tartalmazó étrendkiegészítők, mint az acidophilus, legalább olyan nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára, mint a C-vitamin.

Az igazat megvallva, ez így nem igaz. Az ásványi anyagokat és a legtöbb vitamint nem képes a szervezetünk előállítani, így ezt a táplálékkal kell bevinni a szervezetbe - rendszeresen és kellő mennyiségben ahhoz, hogy megőrizzük egészségünket. Mivel a testünk természetes gyülekezőhelye milliárdnyi ,,jó" baktériumnak, távol tartva ezzel a ,,rosszakat", így nincs szükség a probiotikus termékekből származó további ,,jó" bacik hozzáadására ahhoz, hogy még jobban érezzük magunkat.

Ez inkább azt jelenti, hogy ha nincs meg a kellő egyensúly, akkor történik a baj. A jóságos baktériumok létfontosságúak a jól működő immunrendszerhez, védnek az egyes fertőzések ellen, az emésztést és a tápanyagok felszívódását is segítik. Miközben egyre többen mesélnek arról, mennyi jót tettek velük a probiotikumokat tartalmazó ételek és kapszulák.

Nem véletlen, hiszen ha valaki már egyszer is tapasztalta az antibiotikumok valamelyik hátrányát - püffedés, görcs, hasmenés - az azért volt, mert a szer nem csak a gonosz betolakodókat öli meg, hanem a bennszülötteket is. Ráadásul a gombák és a paraziták szintén szét tudják bombázni ezt az egyensúlyt.

Számtalan bizonyíték született már arra vonatkozóan, hogy a probiotikumot tartalmazó termékek milyen fontos szerepet játszhatnak rengeteg egészségügyi probléma esetében, beleértve az irritábilis bélszindrómát, a fekélyt vagy a Crohn betegséget, a fogágybetegséget és bőrfertőzést is. Számos tanulmány mutatta ki azt is, hogy a probiotikumok megelőzik vagy csökkentik a nátha, az influenza, húgyúti fertőzés kialakulását illetve hevenységét.

Akkor most egyem, vagy ne?

,,Első körben azt kell eldönteni, hogy miért is akarunk probiotikumokat szedni" - mondta Mary Ellen Sanders, a Probiotikumok és Prebiotikumok Nemzetközi Tudományos Egyesületének tagja, a coloradói Dairy and Food Culture Technologies szakembere.

,,Ha egyszerűen úgy gondoljuk, hogy jobban érezzük magunkat tőle, vagy jó ötletnek tartjuk, hogy élő mikroorganizmusok is az étrendünk részét képezzék, bármilyen probiotikum megteszi" - mondta a szakértő. ,,De ha adott egészségügyi problémánk van, mint a tejtermékek iránti intolerancia, vagy éppen antibiotikumot szedünk, netán funkcionális diszpepsziánk, vagy irritábilis bélszindrómánk van, meg kell találnunk a számunkra legjobb készítményt."

Mindezt úgy, hogy számtalaan termék kapható a piacon, így ez igazán kihívásnak számít. ,,Nem minden probiotikum egyforma" - mondta Sanders. ,,Csak mert az egyiknek van egy bizonyos hatása, az nem jelenti azt, hogy ha azt mondjuk, hogy probiotikum, akkor ugyanarról a hatásról beszélhetünk az összes többi esetében is."

A szakember tanácsa az, hogy tüneteink alapján keressünk egy olyan probiotikum-terméket, ami segíthet az adott egészségügyi problémánkon, és teszteljük egy hónapig. ,,Ha javult az állapotunk, az maga a siker, ha nem, keressünk másik terméket."

Tudományos kutatásokra alapozva Sanders és kollégái az alábbiakat ajánlják:
- antibiotikum okozta hasmenésre: Lactobacillus GG, Lactobacillus caseu, Saccharomyces boulardii
- nátha és influenza megelőzésére: Lactobacillus casei, Lactobacillus reuteri, Lactobacillus acidophilus NCFM
- Irritábilis bélszindróma esetén Bifidobacterium infantis
- bélgyulladás kezelése kombinált szert alkalmazzunk: lactobacillus, bifidobacterium, és streptococcus (VSL#3) is legyen benne.
- légúti fertőzések kezelésére: Lactobacillus GG, vagy Lactobacillus acidophilus és Bifobacterium kombó.

A joghurt ismert forrása a ,,jó" baktériumoknak, mint a Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus, és Lactobacillus bifidus.

További ételek, amik tartalmaznak:
- szója szósz, savanyú káposzta, író (vajkészítés mellékterméke), vágott zöldség, tempeh, miso, vagy a doenjang.

Forrás: www.ma.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Tanácsok napozás előtt
  2012-06-21 20:50:08, csütörtök
 
  Amikor a strandolás előtt lelkesen kenegeted magad a kedvenc napfényvédőddel, jusson eszedbe, hogy a termék néhány összetevője káros hatásokat válthat ki a bőrödön. Nem viccelünk: allergiás reakciót, hormonzavart, a bőr korai öregedését, sőt, akár a rák kockázatát is növeli. Szerencsére nem minden napvédő káros, nézz utána, hogy a tiéd milyen összetevőket tartalmaz!

Oxybenzon

Ez egy olyan anyag, amely az UV sugarak hatására kémiai reakcióba léphet más vegyületekkel. Amikor az oxybenzon felszívódik a bőrödön keresztül, ekcémaszerű allergiás reakciót okozhat, amely nagy területre kiterjedhet. Nehezen múlik el, mert sokáig kering a véráramban, így nem könnyű megszabadulni tőle. A szakértők szerint a hormonrendszert is megzavarja.

Oktinoxát

A fényvédők egyik leggyakoribb összetevője, könnyen felszívódik a bőrbe és segíti ebben a többi összetevőt is. Míg az allergiás reakció nem gyakori az oktinoxát esetében, a hormonrendszert megzavarhatja, mert ivóvízbe kerülve az ösztrogénhez hasonló hatása van: káros lehet az emberekre és a vadon élő állatokra is, ha a szervezetükbe kerül a vegyszer. Mellékhatása még, hogy szárítja a bőrt, túlzott mértékben használva pedig felelős a bőrsejtek korai öregedéséért is.

A-vitamin palmitát

Úgy, mint az A-vitamin, amit megeszünk, az A-vitamin palmitát is egy antioxidáns. A fényvédő termékek összetevőjeként az a feladata, hogy javítsa az adott krém, tej vagy olaj teljesítményét az UV-sugárzás hatására. Okot adhat az aggodalomra, ha trópusi növényből (kókuszból vagy pálmából) vonják ki a hatóanyagot, ugyanis ezek napfény hatására olyan vegyületeket termelnek, amelyek mérgezőek a sejtekre, károsítják a DNS-t és rákot okozhatnak.

Homosalate

UV-elnyelő hatása van, ezért használják örömmel a napfényvédők összetevőjeként. Ha az összetevő felszívódott, testünk lassan tud megszabadulni tőle, s ha felgyülemlik a szervezetünkben (azaz nagy mennyiségben, rendszeresen használjuk), mérgezővé válik, és gátolja a hormonokat a megfelelő működésben.

Octocrylene

Amikor ez a kémiai anyag elnyeli az UV sugarakat, oxigén gyököket gyárt, amelyek károsíthatják a sejteket és különböző mutációkat okozhatnak. Könnyen felszívódik a bőrön és mérhető mennyiségben halmozódhat fel a szervezetben. Plusz a környezetre is mérgező lehet.

Parabének

Akut és krónikus mellékhatásai is lehetnek: allergiás reakció, hormonzavar, fejlődési rendellenesség. Míg az állatkísérletek során kiderült, hogy patkányok és egerek esetében nem okoz kárt, a vegyszer hónaljon való gyakori használata hozzájárulhat a növekvő emlőrák előfordulásához.

Bármilyen hatással is lehet rád egy adott összetevő, azért ne ess pánikba, mert még mindig a nap jelenti a legnagyobb kockázatot! Hiszen senkinél sem bizonyítottak még fényvédő által okozott rákos megbetegedést, de a napsugárzásnak tudományosan elismert rákkeltő hatása van.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Az öngyógyító agy 2.
  2012-06-10 14:02:42, vasárnap
 
  A pszichoterápia biológiája

Eric Kandel, a 2000-ben a fiziológiai Nobel díjat elnyert memória- és tanuláskutató sokat idézett 1998-as ,,kiáltványában" végre a tudomány nyelvén is megfogalmazta azt a sok évszázados tapasztalatot, miszerint a lélek változásai mindig az agyműködés változását is jelentik. Talán éppen jókor jön az agykutatás irányából ez a támogatás, hiszen a biológiai pszichiátria nyomulása, a gyógyszerek hatásosságába vetett vakhit lassan már felszámolja a magyar egészségügyben is a pszichoterápiás szolgáltatásokat. Régóta él laikusok és orvosok fejében a mesterséges szembeállítás, miszerint a gyógyszerek volnának az ,,igazi agyi változást" előidéző biológiai terápiák, míg a pszichoterápiák csupán ,,lelki változást" jelentenek. Ám az 1990-es évektől rendre megjelenő kutatási beszámolók cáfolják ezt. A kutatások azt mutatják, a pszichoterápiák tényleges idegrendszeri változásokat idéznek elő.

Depresszió és fóbia: minden csak tanulás?

Sokat vizsgált kérdés pl. a depresszió. Ez egy olyan állapot, amikor a sötét, borongós gondolatok és érzelmek tartósan uralják a lelket. Az ilyen ember kétségbeesett vagy apatikus és olykor szinte cselekvésképtelen. A depresszió modern pszichoterápiájában a páciens megtanulja, hogyan gátolja, semlegesítse negatív gondolatait, melyek a jövőt kilátástalannak, az embereket rossznak, s önmagát értéktelennek vagy bűnösnek mutatják. A pszichoterápia előtt, majd a 10-20 terápiás ülés után készített PET felvételek megmutatták, mi is történik a gyógyulás során. A homloklebeny bizonyos területeiről már korábban is tudtuk, hogy fontos szerepük van a rossz emlékek, a stressz, vagy a negatív érzelmek hatástalanításában. Az agy más területei viszont hiperaktívak, amikor az embert negatív emóciók árasztják el, depressziósokban e területek működtek intenzíven kezelés előtt. A terápia végére a homloklebeny gátló területei aktiválódtak, és ez blokkolta a negatív érzelmeket generáló területeket. Két elterjedt pszichoterápiás módszert is vizsgáltak (a kognitív és az interperszonális pszichoterápiát), s mindkettőnél azonos eredményre jutottak.

Hasonló eredménnyel zárult a pókfóbiásokkal végzett két vizsgálat is. A fóbia olyan tanult félelem, amely általában az evolúció során veszélyesnek bizonyult ingerekkel szembeni irreálisan nagy félelmet jelenti. Irreális a félelem, mert pl. hazánkban a pókok ártalmatlanok, és a ,,vérbeli" fóbiás nem csak az élő póktól, hanem bármilyen pókra utaló képre, szóra is szorongani kezd. Mind a depresszió, mind a fóbiák tulajdonképpen az agy plasztikusságát bizonyítják, hiszen negatív élmények változtatták meg nem kívánt irányba az agy működését. Pókfóbiásoknál, mint általában a fóbiás viselkedések megszüntetésére irányuló terápiákban, a félelem tárgyával való szembesítés oltja ki a félelmet, hiszen a páciens ellenőrzött körülmények közt megtapasztalja, hogy semmi borzalmas nem történik a pókkal való találkozás közben.
De mi is ezeknek a terápiáknak a lényege? A gyakorlás. Vegyük a fejben számolás kézenfekvő példáját. Kísérleti személyekkel számolási feladatokat gyakoroltattak, és a tanulás során a ,,számolási területek" határozott növekedést mutattak. A gyakorlottság tehát a használt agyterület ,,megerősödésével" jár. Pontosan ez történik pszichoterápiában is. A páciens a terapeuta segítségével gyakorolja a negatív gondolatok gátlásának a képességét, vagy fóbiában a félelem gátlásának a képességét, és a gyakorlás során az e feladatokat addig gyengén ellátó agyterületek a szó szoros értelmében ,,megizmosodnak". Az agy tehát tanulás révén átalakul.

Öngyógyulás és evolúció

Az evolúció során minden előnyt jelentő tulajdonság gyorsan elterjedt az utódok révén. Ha évmilliókkal ezelőtt egy egyedet agysérülés vagy lelki sérülés ért vagy önmagától felépült, vagy elpusztult: ez a természetes szelekció. E folyamat révén általánossá vált az öngyógyulás képessége. Terry Wallis 42 éves férfi súlyos autóbalesete után 20 évvel tért magához, és pár hónap alatt megtanult beszélni. Mikor kifinomult módszerekkel megvizsgálták agyát, kiderült, hogy agysejtjei a húsz év alatt lassan ,,önerőből" szorgalmasan újrahuzalozták kapcsolataikat.
A spontán gyógyulás lelki problémáknál is gyakori. Depressziósok nagy csoportját vizsgálva kiderült, hogy hetente 2%-uk, egy év alatt 95%-uk meggyógyul. Amióta gyógyszerek vannak a depresszióra, a depresszió krónikus és elterjedt kórképpé vált.
A WHO vizsgálta a schizofrén betegek gyógyulási arányát a fejletlen és a fejlett országokban. A szegény országokban a betegek 63%-ban gyógyultak meg, és harmaduk lett krónikus beteg, míg a fejlett országokban 37% gyógyult, és kétharmad lett krónikus beteg. A különbség az, hogy a fejlett országokban a betegeket intenzíven gyógyszerezik. Egy öt éves finn vizsgálatban, minimális, csak elkerülhetetlen esetben alkalmazott gyógyszerelés mellett a betegek 83%-a gyógyult! Ez természetesen nem általában a kezelés, hanem az indokolatlan kezelés ellen érv!

A modern pszichiátria jobban hisz a gyógyszereinek, mint az agy öngyógyító képességeinek. Az agy egészét elárasztó vegyületektől nem várható az, amit bizonyos agyterületek célzott fejlesztése nyújt. Az agy csak az aktív használat hatására változik és fejlődik, a gyógyszeres kezelés filozófiája viszont az, hogy ,,biokémiai zavart" csak vegyületekkel lehet korrigálni. A spontán gyógyulások nagy aránya bizonyítja, hogy az agy élni akar és megfelelő feltételek közt képes ezért küzdeni.
Ideje volna újra felfedezni, hogy a rendkívüli gyógyulási képességek mindannyiunkban ott rejlenek. Sokak élete másképpen alakulna ettől.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Az öngyógyító agy 1.
  2012-06-10 14:01:48, vasárnap
 
  Szendi Gábor: Az öngyógyító agy

Amióta Paul Broca 1861-ben először demonstrálta, hogy a bal agyfélteke egy területének sérülése a beszéd elvesztéséhez vezet, győzött a lokalizációs felfogás, amely azt állítja, hogy az agy egyes részei különféle funkciókat látnak el, és sérülésük esetén az a funkció vagy képesség elvész. Az agy modern számítógép metafórája is ezt sugallja: ha a képernyőt működtető videókártya tönkremegy, nincs ,,látás". Ha a merevlemez ,,elszáll", elvész vele az összes ,,emlék". Az agy szerkezetként való felfogása napjainkig uralkodó nézet az orvoslásban és a rehabilitációban. Ha valakinek agyvérzéstől megbénul az egyik karja, egyet tehetünk: megtanítjuk fél kézzel élni.
Ám létezik a kutatásnak és az agyról való gondolkodásnak egy másik, háttérbe szorított irányzata is, amely végigvonul az utóbbi 150 év kutatásán, s mostanra kezdi igazán hallatni hangját. Már 1868-ban napvilágot látott Jules Cotard orvos beszámolója azokról a gyerekekről, akiknek bal agyfele fertőzés folytán elpusztult, és mégis megtanultak beszélni. Otto Soltman kutató pedig már 1876-ban leírta, hogy ha újszülött kutyáknak eltávolította a mozgásért felelős agyterületét, a kutyák felnőve mégis megtanultak járni.

Hogy tanult meg Papa járni?

Pedro Bach-y-Rita a 65 éves özvegy katalán költőt és filozófust 1959-ben tragikus szélütés érte, féloldala megbénult, beszédkészségét elveszítette, egész nap csak magatehetetlenül feküdt az ágyában. Hatvanöt éves volt. A család úgy döntött, élete hátralévő részét egy elfekvőben kell eltöltenie. Paul, a frissen végzett orvos, a tudomány szkepszisével még meg nem fertőzött fiú, mit sem tudva vállalkozása lehetetlenségéről, úgy döntött, majd ő foglalkozik a Papával. Arra gondolt, nem járni, hanem mászni kéne megtanítani őt. Ha a Papa hajlandó. Papa hajlandó volt, s attól kezdve hónapokon át, fél oldalával a falnak támaszkodva vonszolta magát ide-oda a lakásban. S egyre ügyesedett, béna keze és lába egyre erősödött. Aztán már a kertben gyakoroltak. A szomszédok megütközve nézték, ahogy a professzor kutyaként mászkál a kertben. Paul játszott vele, mint egy csecsemővel. Tárgyakat gurított neki, Papa meg elkapta. Aztán pénzérméket kellett felvennie a padlóról. Egy nap Papa, ahogy a kisbabák is - felállt. És járt. Közben makacsul beszélni is akart, s az artikulátlan nyögésekből lassan kibontakozott a beszéd. Az írógépen először úgy ütött le egy betűt, hogy rátette bénult ujját, és az ép kezével lenyomta. Pár hónap múlva gépelt! Három év múlva teljesen felépülve ismét előadott a katedrán. Aztán megnősült. Dolgozott és utazott. Hetvenkét évesen egy hegy megmászása közben érte a szívhalál. A patológus döbbenten mutatta meg Paulnak apja félig elpusztult agyát. A Papa felépüléséből mindenki arra következtetett annak idején, hogy mégsem volt olyan komoly az az agyvérzés. Paul apja agyát látva szembesült azzal, hogy az agy képes teljesen ,,újrahuzalozni" önmagát. Ez a felismerés teljes fordulatot hozott Paul életében, az agy megújulási képességeinek kutatója lett belőle. Tanulmányait sokáig sorra elutasították a szaklapok.
Csodás gyógyulások mindig is voltak. Már a híres Messmer is gyógyított bénákat ,,állati delejjel" a 18. században- de az utókor csak megmosolyogta érte. El kellett jönnie annak a kornak, amikor a ,,rendkívüliben" egyre többen látják meg a ,,szabályt".

A rendkívüliből szabály lesz

Edward Taub kutatóorvos is amolyan ,,tudományos fenegyerek", nevéhez fűződik a ,,korlátozás indukálta mozgás" terápia. Ennek lényege pontosan ellentéte a mai ,,rehabilitációnak": Taubék a pácienst nem megtanítják bénán élni, hanem mozgásra kényszerítve bénult tagját, ,,újrahuzalozzák" az agyát. Taubnak nem kapott agyvérzést a papája, viszont megismerkedett az 1980-as évek elején végzet különös vizsgálatokkal. Ezekben pl. majmokat arra késztettek, hogy csak a középső ujjukat használják, és néhány ezer mozdulat után a középső ujj, addig veleszületetten állandónak vélt agykérgi területe átterjedt a szomszédos, nem használt ujjak mozgatását végző területekre. Később pengetős hangszeren játszó zenészeknél az agyat működés közben is látni engedő pozitron emissziós tomográffal (PET) kimutatták, hogy az erősen igénybe vett ujj agykérgi területe megnövekedett a többi ujj rovására. Ez teljes mértékben ellentmondott az addigi tudománynak. Még a mai anatómia könyvek is ,,kőbe vésett" tényként közlik az egyes agyterületek funkcióját és kiterjedését. Taub és mások felismerték, hogy a gyakran végzett mozdulatokat irányító, vagy a túlhasznált testrészeket mozgató agyterületek megnövekednek, ahogy az izom duzzad a súlyemeléstől.
Más kutatók még meghökkentőbb felismerésekre jutottak. Norihiro Sadato japán kutató született, ill. életük során megvakult személyeket PET segítségével vizsgált Braille írás olvasása közben. Döbbenten tapasztalta, hogy a vakok ,,látnak", vagyis látókérgük aktívan dolgozott olvasása közben. Más kutatók felfedezték, hogy a beszédértésért felelős terület az iskolázottsággal arányosan fejlett. Eleanor A. Maguire londoni taxisofőröknél mutatta ki, hogy a szolgálatban töltött évekkel arányosan megnövekedett a téri tájékozódásért is felelős agyterület, a hippokampusz.
Beigazolódott hát Ramón y Cajalnak, az idegsejt felfedezőjének száz évvel korábbi zseniális meglátása: a tanulás úgy képzelhető el, mondta, hogy a sokat használt neuronok ,,megerősödnek".
Vagyis az agy használata átalakítja az agyat!

Az agy épül és újraépül

Az agy öngyógyító, önjavító, önszervező ,,szerkezet". A magzati életünkben kezdődik és halálunkig tart agyunk folyamatos önépítése. Agyunk folyamatosan reagál és változik a minket ért hatásokra, ezért oly sokfélék az emberek, ezért hagy személyiségünkben mély nyomot gyermekkorunk és a későbbi tapasztalások. Személyiségünk a minket ért hatások története. Személyiségünk agyunk ránk jellemző szerkezetét és használatát tükrözi. A szokások, a megrögzött félelmek, a túlzott lelkiismeret, vagy az impulzivitás, a pesszimizmus vagy az optimizmus az agy bizonyos területeinek a tanulás hiányából fakadó alul- vagy a túlhasználatból fakadó túlműködését jelenti. Vegyük például a freudi ,,felettes-ént", vagyis a lelkiismeretet, amely meggátol minket tiltott dolgok kivitelezésében. E funkció többek közt a homloklebeny egy területének működéséhez kapcsolható. Ez a terület felel a viselkedésgátlásért és a szorongásért is. Akit sokat büntetnek, annak e terület túlműködik. Ezért szorong a túl lelkiismeretes ember ,,bűnös" gondolatai, tettei miatt. Ez a terület a túlzott lelkiismeretességről ismert kényszeres embereknél túlműködik, a lelkiismeretlen pszichopatáknál pedig fejletlen. Ha egy kényszeres személyt pszichoterápiával ,,kikezelnek", utána PET vizsgálattal bizonyítható, hogy e terület működése normalizálódik.
Egy másik személyiségvonás, az impulzivitás is sok embernek probléma, mert a robbanékonyság, a mindent elsöprő indulatok sok konfliktushoz vezetnek életükben. Az impulzivitás egyik jele az alacsony szerotoninszint, a másik az amygdala nevű kéreg alatti központ fokozott működése. Sikeres pszichoterápia hatására a kezeltekben megnőtt a szerotoninszint és csökkent az amygdala működése.
Ekkora hatalma volna a gondolatnak? A beszélgetős terápiának?
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Mindennapi mérgeink 14.
  2012-06-09 16:02:00, szombat
 
  Szeretnék még három óriási tévhitet eloszlatni a kozmetikai iparról:

1)A kollagén bőrön keresztül nem szívódik fel! Nincs olyan molekulaszerkezete, hogy fel tudjon szívódni. Tehát, ha valaki kollagénes krémre költ, akkor megveszi a nagy semmit, mert nem fog felszívódni. Még két ilyen van, ami nem szívódik fel a bőrön keresztül: az elasztin, és a Q10. A Q10 quenzim lehetetlen, hogy felszívódjon bőrön keresztül, azt a szervezetnek kell felépítenie. A Q10 quenzim előanyagát kell bejuttatni a szervezetbe szájon keresztül, vagy táplálékkal, ahhoz, hogy abból a szervezetünk a Q10-et fel tudja építeni. Ezek bizonyított tények! Nem szívódik fel! A molekulaszerkezete nagy, tehát nem fog bejutni. Az elhalt felhámba bejut és lehet, hogy egy kicsit megnedvesíti azt a felhámot, ami már egyébként is halott. Oda, ahol lennie kéne, oda nem szívódik fel soha. Ez ugyanolyan, mintha vérátömlesztést bőrön át akarnánk csinálni. Teljesen ugyanaz.
A bőrön keresztül vizet sem lehet bejuttatni a bőrbe! Nem lehet, csak belülről!

Most tisztázzunk néhány kérdést, amiket az előadásaimon szoktak nekem feltenni: Kozmetikus be tudja-e vinni valamilyen módszerrel a kollagént?

Nem. Sem a kollagént, sem a vizet. A kollagént injekcióval tudja bevinni, de akkor sem ott fog hatni a kötőszöveti állományban, ahol a kollagénrostok vannak, hanem beáll egy tokba és kinyomja a ráncokat. Láttam már nagyon csúnya kollagénes arcokat, mert a beinjekciózott kollagén egy kicsit máshol landolt. Nem egyet, nem kettőt. Mert olyankor mindig megtalálnak a kozmetikában.

Lézerrel stimulálható-e a bőr azon rétege, amely a kollagént termeli? Hiába stimulálják. Lehet lézerrel stimulálni a bőr azon rétegét, amely kollagént termel, de ha a kollagénhez szükséges tápanyagok, ásványi anyagok, vitaminok, egyebek nincsenek bent a szervezetben, akkor stimulálhatjuk akár meddig, ott nem fog kollagén képződni. Ezért nagyon fontos, hogy mit eszünk, mit iszunk, hogy méregtelenítsünk. (Az egy következő előadás témája, hogy egyáltalán mit tudunk csinálni ez ellen a sok szemét ellen - Mérgek helyett és mérgek nélkül - A valóban hatékony méregtelenítés szabályai! címmel)

Sokan kérdezik tőlem, hogy ha tisztában vagyok ezzel a sok méreganyaggal, akkor én mivel fürdök, mit használok. Hát vízzel fürdök. A szappanok és a tusfürdők között is vannak méregmentesek, amelyekkel nem ártunk a bőrünknek.

Egyébként van egy vendégem, ők már 5 vagy 6 éve csak vízzel fürdenek. És nem mossa a gyerek haját, jön hozzám fodrászhoz és nem engedi, hogy megmossam a haját, mégsem zsíros és nem koszos.
Az én hajamtól el van ájulva a fodrászom. Elárulom nektek, hogy én kb. 12 éve egyáltalán nem mosok samponnal hajat. Mosok hajat, de nem a hagyományos samponokkal. Amíg nem volt méregmentes sampon, addig csak tojássárgájával mostam hajat kéthavonta egyszer. Természetes festékkel, hennával festem a hajamat és annyira gyönyörű, hogy egyáltalán nem törik, tehát 10 éve egy darab törés nincs a hajamba és azt képzeljétek el, hogy heti egy cm-t nő. Úgy nő, mint a bolondgomba, állandóan vágni kell és rugalmas a fogása és gyönyörű és egészséges és nem hullik. Pedig nekem is volt előtte problémám, míg festettem.Mivel lehet ruhát mosni?

Van méregmentes mosópor, mosószer, ami úgy működik, hogy élő enzim van benne ami megbontja a szintetikus anyagokat, tehát ki tudja szedni a ruhából a szennyeződést, de van egy titka, hogy 30 C fölött nem lehet vele mosni. Lehet kapni ilyen mosóport, sőt lehet kapni mosódiót. Ez utóbbi egy növény, de lehet kapni szappangyökeret, amivel gyönyörűen lehet mosni. Ha megveszel egy adag mosódiót 2 hónapig ugyanazzal a mosódióval moshatsz. És gyönyörű fehér ruháid lesznek. Én otthon nem mosódiót használok, mert nekem macerás. Van egy zseniális enzimes mosószer, 30 C-on, energiatakarékos és valami csoda. Öblítőt sem használok, tehát illóolaj és ecet, vagy lehet kapni illatmentes, szintén enzimes öblítőt, ami természetes illóolajjal illatosított.

Nagyon nehéz elkezdeni a méregmentes életet. Mert aki már 25-30 éve használ kozmetikumot, annak 25-30 éve gyűlik a szervezetében az a soha le nem bomló méreg. Ha hirtelen megvonod a szervezetedtől azt, amire ő megpróbál túlélésben ráállni és hirtelen nem kap mérgező kozmetikumot, akkor az első reakció az lesz, hogy elkezd méregteleníteni. Ez azt jelenti, hogy a méreganyag-mentes kozmetikum használata az első időszakban olyanokat fog kihozni a bőrödön, hogy kiütés, ekcéma, pattanás, büdös izzadás. Az első hónap ezzel jár.

Ha például leveszed a boltban a méregmentes dezodort a polcról, amiben nincs alumínium és bekened vele magad, akkor az lesz a reakció, hogy jobban izzadsz tőle, ráadásul büdöset ...

Fontos tudni, hogy aki váltani akar, az készüljön fel, hogy mindent váltani kell. Tehát nem lehet az, hogy csak dezodort, mert ha csak dezodort váltunk, akkor csak azon az egy területen ad szabad utat a szervezetednek és minden ott próbál majd kijönni. Tehát, ha le akarjuk rövidíteni a folyamatot, akkor az úgy indul, hogy méregtelenítő program: személyre szabottan ebben nagyon szívesen segítek, mert most már ez a fő szakterületem , és utána egész fürdőszoba szett. Tehát tusfürdő, testápoló, kézmosószer, sampon, balzsam, smink szett, tehát mindent le kell váltani mindent egy csomagban és úgy kell nekiállni. Tehát nem úgy, hogy egy kicsit ebből, egy kicsit abból, akkor egyik sem fog beválni.

Gondoljunk csak bele, hogy mi történik, hogyha megveszel egy méregmentes dezodort és egy tusfürdőt, de ugyanúgy kened magadra a sminket. Egyik helyen kinyitod a pórusaidat hogy végre tudjon működni a szervezeted, nincs az a kőolajos védőréteg és napközben meg rárakod a nehézfémekkel teli sminket, tehát azonnal vissza is mérgezed magad. Ennek nincs értelme!

Én azt mondom, hogy olyankor a legjobb a váltás, ha az ember szabadságra megy és magában tud lenni, úgy könnyebb elviselni az esetleges kellemetlenségeket.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Mindennapi mérgeink 13.
  2012-06-09 16:01:17, szombat
 
  Bőrsemlegesség: PH értékként azt írják rá, hogy 5.5, bőrsemleges. Az egészséges bőr pH-ja 6 és 7 között van. Az 5.5ös pH, amire minden kozmetikumot beállítanak, az a bőrrák előtti 5 perces állapot. Az egész kozmetikai ipar nem véletlenül csinál mindent 5.5-re, és nem véletlenül rakta be a JandJ a köztudatba, hogy ez a pH-semleges, holott az a 7. Azért, hogy direkt elrongálja a bőrünket, hogy egy olyan pH-ra hozza, ami már nem tud védekezni, aminek már legyen baja, mert csak így tud megélni a kozmetikai ipar a gyógyszeriparon keresztül belőlünk. Tehát az olyan kozmetikumokat, amelyekre az van írva, hogy 5.5 pH-jú, vagy 5.6, vagy 5.8 azt nem szabad megvenni a saját érdekünkben. Tehát csak 6 és 8 közti pH-jút szabad használni. Alapjában az emberi szervezet lúgos.

Kérdezhetnénk, hogy miért akarnak bennünket ennyire elsavasítani mindennel? A válasz nagyon egyszerű, mert ez megbetegít.

Megkérdeztem egy orvoskongresszuson, rákgyógyász, onkológus orvosoktól, hogy mennyi a bőr pH-ja és kórusban rávágták, hogy 5.5. aztán visszakérdeztem, hogy elnézést doktorurak, doktor hölgyek, honnan az információ? És akkor kapaszkodtak a székbe, mert rájöttek, hogy ezt ők a reklámból tudják. És ennyire be tudják tenni a köztudatba. Megkérdeztem tőlük, hogy ne haragudjanak, de valaha valamelyikük megmérte, hogy mennyi a bőr pH-ja? Egyik se. Elhitték a JandJ-nak, az orvosok.

Tehát a ftalátok kioldódhatnak a műanyagokból. Hozzáteszem, hogy engem meg szoktak vádolni, mert mindig viszem magammal a műanyag flakonjaimat és viszem a meleg teát, de ezek ftálmentes műanyagok. Tehát van ftál-mentes műanyag. Onnan ismerni meg, hogy vastag és egész üvegszerű a fogása. Minél átlátszóbb egy műanyag, annál gyanúsabb, annál több ftálsav van benne.

A következő a Fluoridok: A fogkrémekben benne vannak ezek a legkárosabb vegyületek. Az általános iskola 8. osztályában tanultuk, hogy a halogén elemek kivétel nélkül mind károsak. Meg lehet nézni egy Mengyelejev-táblázatot, a Fluor a halogén elemek között van. Egész Európában, konkrétan a Skandináv államokban be van tiltva. Tehát ez olyan, mintha kábítószert csempésznénk. Vagyis Fluort, fluoridot nem vihetsz be Skandináv államba. Elveszik a fogkrémedet, ha te nem vagy elég szemfüles.

Nálunk meg ezt adják a gyerekeknek.

Skandináviából 30 éve ki van tiltva, mert tudják, hogy milyen káros. Amerikából 30 éve ki van tiltva. Az oroszok soha nem használtak fluoridos termékeket, ehhez képest egész Közép-kelet Európát elárasztották a maradék fluoriddal, fluortabletta, fluoros iskolatej, és fluoridos fogkrémek képében.

Azt mondják, hogy a fogak épségéhez szükség van fluoridra. Ez tény és való! De a fogzománcon keresztül soha egy deka sem fog felszívódni. A fogzománcon nem szívódik fel semmi. (Ez legalább olyan tévhit, minthogy azt hiszik, hogy a hajon felszívódik bármi is. A hajon nem, csak a fejbőrön.)

Képzeljük el, hogy a flouridot a fogad miatt beveszed a szádba, a nyálkahártyán mint tudjuk, sokkal gyorsabban szívódnak a méreganyagok - és az mindenhova megy, a véráramlatokba, mindenhova, de a fogadba nem. A fogadba azért kell a fluorid, mert a fogadnak különböző kálcium és kloridium típusú vegyületekből, amit te lenyelsz, abból kell visszaépítenie a fluort, hogy neked erős legyen a fogad. Tehát te azt kívülről nem tudod bejuttatni. Meg fluor tablettával sem tudod bejuttatni, ha nem a szervezeted építi fel, akkor az neked ott nem fog beépülni. Ha bekerül a véráramlatba akkor szanaszét fog mérgezni. Pl. a herpeszeknek a nagy többsége is visszavezethető egy fluormérgezésre.

A szervezetbe került szilikonnal kapcsolatban a következő a véleményem (bár ebbe nem szeretnék belemenni): Két verzió van: vagy felszívódik, vagy betokozza a szervezet. Találkoztam már olyan 15-20 éve szilikonoztatott nőkkel, akik azt sem tudják, hogy hogyan lábaljanak ki abból a rengeteg mellékhatásból, ami 20-25, 15 év után jelentkezik.A következők: a szintetikus színezékek: Ebbe nem megyek bele túlzottan. A szintetikus színezékeknek a 99%-a konkrétan rákkeltő. Ezeket CI hosszú számsorral jelölik, tehát nagyon nagyon durván rákkeltőek. És megint mire apellálnak? A nőkre, hogy legyen szép színe, mert az akkor fog nekik tetszeni. Tehát ezt semmi másra nem alkalmazzák, csak marketingfogásból, hogy a dolgoknak színe van. Vegyünk egy konkrét példát: Palmolive levendulás aromaterápiás tusfürdő. A színe: lila, mert a levendulára fogsz asszociálni. Holott abban egy gramm levendula nincsen. Szép lila, hasonlít az illata, mert szintetikus levendula jellegű vegyületet raktak bele, tehát van benne egy adag szintetikus illat, van benne egy adag rákkeltő szintetikus lila színezék, van benne egy adag SLS, meg van benne egy kis kőolajszármazék. Erről beszélek! És ebben mi megfürödtünk.


... Itt valami kimaradt! ...

Paraphenilediamin (ezt mindenképpen nézzétek meg, hogy jól írtam-e!!!!! ) és származékai: Van egy rossz hírem: "para~" nélkül nem lehet hajfestéket gyártani. Egyetlen egyféle színűt lehet: szőkét. Tehát az tévhit, hogy a szőke a legkárosabb festék. Tényleg, a szőke roncsolja legjobban a hajat, de legalább nem mérgez. A fekete roncsolja legkevésbé a hajat, de olyan durván mérgező, hogy kimutathatóan agykárosodást okoz, legjobb esetben is migrént.

Egyébként azt a megoldást szoktam javasolni, aki nem tudja bevállalni a macerát a növényi hajfestékekkel, hogy ne kenesse a fejbőrére, csak durva melírba.

És még egy vegyületcsoport van: a szintetikus antioxidánsok: Az elmúlt 5-10 év kutatásai bebizonyították, hogy az antioxidánsok mennyire jó hatással vannak a szervezetre, de persze a kozmetikai ipar ebből is pénzt akar csinálni. Tehát nem elégedett meg a természetes antioxidánsokkal, hanem azonnal szintetizálta őket. Két nagyon híres antioxidánsunk van a BHT és a BHA. Ez a butilhidroxitoluol és a butilhidroxianizol, ami öregedésgátlókban, ránctalanítókban, szemkörnyék ápolókban van benne. A legdurvább DNS károsító hatással rendelkezik. A legszörnyűbb, hogy ezt a két vegyületet a legjobban ellenőrzött biotermékekben is meg lehet találni. Tehát olyan biotermékben, amiről azt hiszed, hogy biztos jót veszel le a polcról, mert az van ráírva, hogy SLS mentes, kőolajmentes, stb. és benne van a BHT és a BHA. Felsorolok néhányat, ami egyébként nagyon jó termékeket gyárt, csak beletették a BHT-t, BHA-t. Ilyenek pl. a Nuskin-nek Newskin-nek a kozmetikumai, a Nikken-nek a kozmetikumai. A Nuskin Newskin nagyon durva, de benne van a Clinique termékekben és bent van az Esteé Lauder termékekben, tehát azokban a sztártermékekben, amiről eddig azt hittük, hogy azok valószínűleg jók.Még egy felmérési eredményt szeretnék elmondani. 2005-ben amikor A ... professzornál, tanultam, készítettünk egy elemzést. Akkor hozott ki a kozmetikai ipar egy zseniálisnak szavazott csodálatos terméket, amit még akkor Magyarországon nem lehetett kapni. (Ma már nálunk is van.) 60 euró volt az akkori ára. Azzal most nem foglalkoztunk, hogy van-e benne méreganyag, csak arra voltunk kíváncsiak, hogy az a 60 euró ténylegesen mennyit ér. Tehát megnéztük, hogy a benne lévő anyagok konkrétan mennyibe kerülnek. A következő lett az eredmény: Az a hatóanyag, ami a 60 eurós krémben benne volt az fél eurót ért, egész pontosan. A tégely másfelet. (Ami azt jelenti, hogy a tégely háromszor annyit ért, mint a krém, ami benne van.) Tehát van fél eurós krémünk, másfél eurós tégellyel. Az összesen két euró. További 2 eurót kell a cégnek tégelyenként ráköltenie a termékre, hogy kikerülhessenek a polcokra. (Celofán, doboz, használati utasítás, engedélyeztetés, vám, kihozatal, bevitel, stb., és még benne van a takarítónőnek a rezsióradíja is.) Ez tehát további két euró tégelyenként. Ott tartunk, hogy 4 euróból kész a krém és kint van a polcokon. 4 euróért a 60 eurós krém! További, tégelyenként 16 eurót költ reklámra, hogy meggyőzzön bennünket nőket, hogy nekünk azt meg kell vennünk 60 euróért, mert az mennyire jó. Tehát mindössze 4 euróba kerül neki az a fél eurós krém és a 16 eurót velünk fizetteti ki, mert ez bele van kalkulálva az árába. Vagyis tégelyenként 16 eurót fizetünk azért, mert elhisszük, hogy az 60 euróba kerül. Elmondom, hogy az a tégelyenkénti 16 euró reklámköltség hogyan oszlik meg: 6 eurót költ médiára, tv-re, plakátra, újságra, szórólapra, szatyorra, stb., tehát 6 euró tégelyenként, a fennmaradó 10 euróval lefizeti a gyógyszertárakat. A termék neve Vichy. Ez a Vichy-nek a szemránckréme. A Vichy a világ egyik leghazugabb cége, akivel valaha találkoztam. A Vichy ugye azt mondja, hogy termálvízből készül a terméke. Ha elolvassuk a hátoldalán a tájékoztatót az összetevők közül az első helyen az áll: Aqua. Az aqua csapvizet jelent. Ha abban termálvíz lenne, kötelező lenne feltüntetni, hogy milyen termálvíz (latinul). Erről ennyit. Félelmetes, hogy gátlástalanul mit össze nem hazudoznak a cégek.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Mindennapi mérgeink 12.
  2012-06-09 16:00:24, szombat
 
  Tehát a BPA enyhe savhatásra és enyhe hőhatásra kioldódik. És a legdurvábban mérgező anyag. Ami az érdekes, hogy ez nem csak a kozmetikumokat veszélyezteti, hanem sokan nem gondolnak bele, hogy az a szénsavas ásványvíz, ami ott áll abban a műanyagban az szénsav, egy enyhe sav és ugyanúgy kioldja a ftálsavat. Ha valaki egészségtudatos, és azt mondja, hogy nem iszik csapvizet, nem iszik kólát, hanem csak a szénsavas ásványvizet issza, abban az ásványvízben ugyanúgy kimutathatók a ftálsavak és az egyik legdurvább méreg. Nem véletlenül került bele a WWF 103 vizsgált anyaga közé. (Bőrön át felszívódó anyag miatt óvnak a pénztári papírtól is. Újabb, óvatosságra intő hírek érkeztek az egyre veszélyesebbnek tartott biszfenol-A nevű anyagról. A vegyület nemcsak a műanyagpalackokból, de a vásárláskor kapott blokkok hőpapírjából is a szervezetünkbe juthat, méghozzá a bőrünkön keresztül. A kutatók olyan terhes anyák vizeletében is megmérték a biszfenol-A-szintet, akik pénztárgépeknél dolgoztak. Az emelkedett koncentráció miatt azt javasolják a szakemberek, hogy a várandósok inkább kerüljék a hőpapírból készült blokkokat.A főként műanyagpalackokból kioldódó, biszfenol-A (BPA) nevű vegyületről már több vizsgálat is leírta, hogy veszélyes lehet a szervezetre. Az egyik legutóbbi egy múlt héten megjelent tanulmány, mely szerint a BPA káros hatással lehet a férfiak hímivarsejtjeire. Két újabb kutatási erdemény most arra hívja fel a figyelmet, hogy a vegyület a bőrünkön keresztül is felszívódhat, méghozzá a pénztárnál kapott, hőpapírból készült blokkokból.)A szénsavmentes ásványvízben nincsenek, de ha az kint volt a napon, (márpedig ezt nem tudhatjuk), 30 C fölött ugyanúgy kioldódik a ftálsav. Elég, ha csak nyáron szállították és nem hűtőkamionban. A lényeg, hogy nagyon veszélyesek a műanyag flakonok és a legtöbb kozmetikum bizony abba van csomagolva. (A 2-es, 4-es és 5-ös számmal jelölt csomagolások, azaz a polietilén és polipropilén alapanyagú palackok esetében a kutatások döntő többsége azt mutatta ki, hogy ezeket használva nem jutnak rákkeltő és a hormonháztartást károsan befolyásoló anyagok az élelmiszerekbe.

1: PET/PETE - Polietilén-tereftalát
termékek: üdítős, ásványvizes flakonok, poharak, néhány háztartási- és tisztálkodószer flakonja

2: HDPE - Nagysűrűségű polietilén
termékek: játékok, tejes flakonok, mosószerek, tisztítószerek, samponok, motorolaj flakonjai

3. V vagy PVC - Polivinilklorid
termékek: csövek, palackok, háztartási olaj palackja

4: LDPE - Kissűrűségű polietilén
termékek: fóliák, zacskók

5: PP - Polipropilén
termékek: palackok, joghurtos dobozok, krémsajtok, egyéb tejtermékek dobozai, mustáros, ketchupos flakonok, műanyag edények, tálcák, kulacsok, háztartási szerek flakonjai

6: PS - Polisztirol
termékek: kávéspoharak, élelmiszeres dobozok, joghurtok dobozai, egyéb tejtermékek dobozai

A 2, 4, 5-ről tudjuk, hogy használható, a többi valószínűleg nem. )
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Mindennapi mérgeink 11.
  2012-06-09 15:58:56, szombat
 
  A BPA-val az a gond, hogy hatása túlzottan hasonlít az ösztrogénekéhez. A szervezetbe kerülve leköti az ösztrogénreceptorokat, de valójában persze nem hormon, ettől a szervezet összezavarodik. S mivel a nemi hormonok rengetegféleképpen alakítják a folyamatokat a szervezetben, szinte feltérképezhetetlen, hogyan torzítja fejlődésünket és működésünket. Az már biztos, hogy a fiúknál például csökkentheti a spermiumtermelést, a lányoknál a saját ösztrogén termelését, meddőséget és idő előtti pubertást okozhat, gyermekkorban pedig befolyásolhatja a másodlagos nemi jellegek kialakulását. A tudósok úgy gondolják, hogy szerepe lehet az elhízásban is.

Az Egyesült Államok egészségügyi minisztériumához tartozó Környezeti Egészségügyi Tudományok Intézete (National Institute of Environmental Health Sciences) - a téma temérdek kutatási anyagának átvizsgálása után - arra a következtetésre jutott, hogy nem lehet többé figyelmen kívül hagyni azt a lehetőséget, hogy a BPA esetleg károsan befolyásolhatja az emberi agy és más szervek fejlődését, valamint növeli egyes ivarszervi rákfajták felnőttkori kockázatát.

Nagyjából itt ér véget a konszenzus. Innentől kezdve határértékek, mennyiségek, módszertani kérdések talaján folyik a vita, laikusok számára nehezen követhetően. A magyar kutatók sem értenek mindenben egyet.

Az Országos Kémiai Biztonsági Intézet (OKBI) nem tartja veszélyesnek a BPA ipari használatát. Marcsek Zoltán, az OKBI molekurális és sejtbiológiai osztályának vezetője szerint azért nem, mert a BPA nagyságrendekkel gyengébb hatást fejt ki, mint maga az ösztrogén, s távolról sem vagyunk kitéve akkora mennyiségnek, amennyi szignifikáns hatást válthatna ki. Ráadásul a BPA-t viszonylag könnyen feldolgozza és kiválasztja az emberi szervezet, elsősorban a máj, ellentétben más hormonszerű vegyi anyagokkal, amelyek csak nehezen bomlanak le, és hosszú időre elraktározódnak a zsírszövetekben (például a hírhedt, rég betiltott DDT növényvédő szer). Az EFSA által elfogadott kutatások szerint hat óra alatt kiürül a BPA az emberi szervezetből.

Zsarnovszky Attila, a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karának adjunktusa szerint zömmel az ipar által finanszírozott, s ezáltal "irányított" kutatások érvelnek a biztonságosság mellett, miközben az elmúlt években tudományos kutatások sora szolgált "kőkemény" bizonyítékokkal, hogy a BPA-val súlyos gondok vannak. A biszfenol A központi idegrendszerre gyakorolt hatását kutató magyar tudós szerint a BPA hatása nem egyenes arányban növekszik a koncentráció mértékével. Hatása az igen kicsi és a meglehetősen nagy koncentrációkban jóval kifejezettebb, mint a közbülső tartományokba eső mennyiségeknél. A már szignifikáns hatást kiváltó nagyon kicsi koncentráció a kutatások szerint megfelel annak a nagyságrendnek, amelynek az emberek ki vannak téve a mindennapokban - hangsúlyozza Zsarnovszky Attila.

A mennyiségi problémák a kísérleti módszertanra is kiterjednek, a kutatók erősen megosztottak abban, hogy a kísérleti állatok megbetegedésével záruló vizsgálatokban jól lőtték-e be a mennyiségeket a kutatók. Az egyik tábor fő érve, hogy ez nagyságrendekkel meghaladta azt a szintet, amelynek az emberek ki vannak téve. A másik csapat szerint széles körű vizeletvizsgálatok bizonyítják ennek az ellenkezőjét.

Fred vom Saal, a Missouri-Columbia Egyetem biológusa szerint a hatéves gyerekek vizeletében például több BPA-ra utaló mellékterméket találtak, mint amennyi a laboregereknél később rákot és egyéb egészségügyi problémákat okozott. Ráadásul az, hogy a felnőttek képesek tolerálni a BPA-t, még nem zárja ki, hogy a csecsemőkre és a gyermekekre káros lehet. Amúgy is a még meg nem született babák és a gyerekek miatt aggódnak leginkább a tudósok, mivel ők találkoznak a legtöbb olyan műanyag termékkel, amelyekből szivároghat a BPA.

(A szivárgás mértéke a használat módjától is függ. A Cincinatti Egyetemen Scott Belcher és csapata - Zsarnovszky Attiláékkal közösen - azt vizsgálta, hogy mi történik a használt és új, polikarbonátból készült vizes palackokkal, ha normál használatnak vannak kitéve. A régi és az új palackok között semmi különbséget nem találtak a BPA-szivárgás mennyisége és sebessége között. Forró víz esetében azonban rövid idő alatt is drasztikusan nagyobb, 15-55-szörös BPA-szintet mértek.)

"Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az emberi szervezetnek, kezdve a szójától az egyes szappanokban fellelhető antibakteriális összetevőkig, számos egyéb hormonszerű vegyi anyag zűrzavarával kell rendszeresen megbirkóznia" - magyarázza Zsarnovszky Attila. Ennek a vegyi koktélnak a hatása még nem ismert, de a tudósok egy része amiatt aggódik, hogy esetleg erősíthetik egymás egy-egy kedvezőtlen hatását.

A modern korunk velejárójának számító mindennapi vegyi koktél mellett szinte eltörpül a BPA jelentősége - érvel Tompa Anna, a Semmelweis Egyetem Közegészségtani Intézetének igazgatója. Európában mintegy 80-100 ezer vegyi anyag vesz körül bennünket állandóan, ebből alig valamivel több mint négyezret vizsgáltak be toxikológiai szempontból. Csak a cigarettában négyezerféle káros anyag van, nem beszélve a magyarországi vizekben fellelhető arzénről, amely több mint egymillió embert veszélyeztet. De a túl sokat és sokáig szedett fogamzásgátló tabletták is rákkeltők, hiszen az ösztrogén a hatóanyaguk, amely maga is karcinogén lehet, ha túl sok van belőle. "Semmi sem fekete-fehér. Nagyon sok múlik a dózison és az egyéni érzékenységen" - hangsúlyozza Tompa Anna.

Az ipar azzal érvel, hogy amíg nem bizonyítják be a biszfenol A emberekre gyakorolt kedvezőtlen hatását, addig folytatják a gyártását és a használatát, mert olcsó, könnyű, szilánkmentesen törik, és számos egyéb olyan tulajdonsága van, amely miatt nehezen helyettesíthető. Persze az ipar ilyenkor már rég felkészült, és van B terve - mondja Iván Béla, a Magyar Tudományos Akadémia Kémiai Kutatóközpontjának osztályvezetője. Léteznek alternatív anyagok, például az úgynevezett alifás vegyületek (nyílt láncú szénhidrogének), ám az előállításuk jóval drágább, ahogy az általában lenni szokott. Iván Béla azt is lehetségesnek tartja, hogy éppen egy vagy több ilyen helyettesítő terméket gyártó cég lobbitevékenysége áll a háttérben. A szakember szerint ez már csak így működik: "Az ózonlyuk és az egész globális felmelegedés is akkor lesz igazán téma, ha üzletileg kifizetődik."

A kanadai törvényhozás által életbe léptetett tiltás a "jobb félni, mint megijedni" elven alapul, a kanadai szakemberek ugyanis úgy ítélték meg, hogy ha bármiféle kétely van azzal kapcsolatban, hogy egy vegyszer ártalmas, akkor annak a veszélynek nem szabad a kitenni a gyermekeket - mondja Kiss Katalin, a világ egyik legnagyobb babatermékgyártójának számító MAM Baby magyar leányvállalatának ügyvezetője. Az európai szakmai szervezetek és az EFSA sem osztja azonban az amerikai véleményt, hanem megalapozatlan hisztériakeltésnek tartja, amely fölösleges hadjáratot indított el egy amúgy mechanikai, optikai és hőtűrő képességében páratlan műanyag ellen.

Ennek ellenére a Magyarországon is népszerű MAM 2006-ban elkezdte fokozatosan lecserélni termékeinél a polikarbonátot polipropilénre - mondja Kiss Katalin. Első körben azon termékek esetében történt meg az átállás, amelyek valószínűsíthetően fokozott igénybevételnek vannak kitéve, és élelmiszerrel kapcsolatba kerülhetnek. Így a cumisüvegek és az etetőedények anyagait váltották ki először, majd 2007 közepétől a cumitányérok és kupakok, majd 2008 közepétől - amerikai nyomásra - a cumicsipesz alapanyagát is lecserélték.

A tengerentúlon népszerű Nalgene sportpalackok gyártója, a Nalge Nunc International is bejelentette, hogy bár továbbra is biztonságosnak tartja a polikarbonátot, a növekvő nyomásra az idén mégis fokozatosan leállítja a gyártását, és más műanyagokkal, például az Eastman vegyipari óriás egy új kopoliészterével helyettesíti, amely a polikarbonát legtöbb tulajdonságával rendelkezik, biszfenol A nélkül.

A The New York Times beszámolója szerint egy kaliforniai anya már be is perelte a Nalge Nuncot, azzal vádolva a céget, hogy tudott a BPA veszélyeiről, mégis jelentéktelennek állította be. Ez az első, ám valószínűleg nem az utolsó per, amellyel az iparnak szembe kell néznie. A fogyasztói aggodalmak miatt a kereskedők is nyomás alá helyezik a gyártókat: Kanadában a világ legnagyobb kiskereskedelmi hálózatának számító Wal-Mart például azonnal száműzte polcairól a BPA-t tartalmazó bébiflaskákat és egyéb termékeket, amerikai boltjaiból pedig jövőre vonja ki őket.

A magyar kormányzati szervek és hatóságok nem nagyon foglalkoznak a témával, legalábbis ez derült ki a zóna által befutott körökből. Az Egészségügyi Minisztérium még csak nem is válaszolt a téma többszöri felvetésére, honlapjának keresője egyetlen találatot sem ad a biszfenol A-ra. A hazai élelmiszer-biztonság széles területét koordináló szervezet, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal nem foglalkozik BPA-val, mert nem élelmiszeripari anyag. Innen a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz irányították a zónát, ahol kiderült: néhány évvel ezelőtt vizsgálták ugyan a csomagolóanyagok hatását az élelmiszerekre, de mostanság már nem ők az illetékesek ebben a témában, hanem a már említett OKBI. Az Országos Élelmezési és Táplálkozástudományi Intézettől és a Központi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézettől is azt a választ kaptuk, hogy ők sem foglalkoznak a szóban forgó vegyi anyaggal.

Magyarországnak egyébként sem járható a kanadai út, hiszen uniós tagállamként nem dönthet önállóan ebben a ügyben, a BPA-t csak az EU tilthatja be.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Mindennapi mérgeink 10.
  2012-06-09 15:58:15, szombat
 
  Menjünk tovább.Kőolaj származékok: Minden kozmetikumnak a zsíranyag részét kőolaj származékok adják. Sorolom: vazelin, paraffinolaj, paraffinum-liquidum, mineral oil, ezek az elnevezések mind kőolajra utalnak. A kőolajról tudni kell, hogy egy lég át nem eresztő anyag. Ami azt jelenti, hogy ha ezt a bőrödre kened, akkor leblokkolja a bőrödnek a teljes munkáját, vagyis nem lesz bőrlégzésed, nem lesz bőrkiválasztásod és nem fog a bőröd természetes bőrfelszíni emulziót termelni, márpedig a bőrnek egyetlen immunrendszere van, az a bőrfelszíni emulzió. Amit, ha kőolajas terméket használsz nem termel ki. Néhány kivételtől eltekintve szinte mindegyik kereskedelmi forgalomban lévő krém tartalmaz kőolaj összetevőt. Visszatérek a JandJ babaolajra. Az összetételében ez szerepel: paraffinum-liquidum, illatanyag és színezék. Ez a három van benne, semmi más, tehát tömény kőolajat kensz a gyerekedre. A popsikenőcsökről ne is beszéljünk és a gyógyszertári krémekről se, mert az mind vazelin alapanyagúak, azt pedig tudjuk, hogy a vazelin a pakurából készül. Tehát a letisztított pakura a vazelin.

Sokan kérdezték, hogy az olívaolaj jó-e. Az igen. Mivel az nem kőolajszármazék, az növényi olaj.

Arra is nagyon vigyázni kell, hogy amikor bejött a kőolaj mizéria nagyon sok cég, élén a Vichy-vel észbe kapott és most növényi olajat tesznek a krémbe és ennyi szerepel a krémen, hogy: vegetable oil. Ami azt jelenti, hogy növényi olaj. Ha vegetable olajat ír valaki, az azt jelenti, hogy nem tudja, hogy milyen olaj. Ha olíva olaj van benne, akkor azt fogja írni, hogy olívaolaj. Ha avokádó olaj van benne, akkor azt írja, hogy avokádo olaj, ha napraforgó olaj van benne, akkor azt, hogy napraforgó olaj, de az a krém, amin az van, hogy vegetable oil, az egészen mást takar. Utána néztünk, hogy mit jelent: felvásárolták a gyorséttermi láncolatok fáradt étolaját erről cikk is van amiben már 780 kg sült krumplit kisütöttek. Ezt utána ugyanúgy szőkítik, mint az olajszőkítés idején és erre rámerik írni, hogy vegetable. Valóban növényi olaj volt, de azóta már hogy néz ki és mi méreganyag van benne. A McDonalds-ban például kókuszzsírral süthetnek. Stb.

Eljutottunk oda, hogy Ftálsavak, műanyagpalackokból kioldódó, biszfenol-A (BPA) (A ftálsav a műanyag lágyításához és formázásához használt szer, amelyet a magyar élelmiszerkönyv is engedélyez. Azonban a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelet is megállapítja, hogy "enyhén toxikus". A legelterjedtebb formája a bifenol-A, amely a már több tíz éve betiltott DDT-hez (egy szerves klórtartalmú rovarölő) hasonlóan problémákat okoz a belső elválasztásban, s különösen a csecsemők fejlődésére veszélyes. Kimosódhat egyes termékekből, éppen ezért használatát betiltották több termék gyártásánál (pl. élelmiszeripari csomagolóanyagok). Az EU-ban felhasználásuk tilos a 3 év alatti gyermekek részére gyártott játékokban is.) Ezt már korábban a vérmintáknál is emlegettük, hogy mik is egyáltalán a ftálsavak és hogy kerülnek bele a kozmetikumokba. Ftálsavat egyetlen kozmetikum sem tartalmaz. Tételezzük fel, hogy ha behozzák azt a szabályozást, hogy nagyon szigorúan kell nézni, hogy mi van a kozmetikumban és azt mondják, hogy ftálsavat sem tartalmazhat, befogják vizsgálni a kozmetikumot és tényleg nem lesz benne ftálsav. Abban a pillanatban azonban, ahogy becsomagolták lesz benne. Ugyanis a ftálsavat a műanyagflakonok tartalmazzák. A biszfenol-A (BPA) az egyik legelterjedtebb műanyagipari alapanyag, évente hárommillió tonnát gyártanak belőle világszerte, évről évre öt százalékkal többet. Ebből készül az összes polikarbonát és epoxi-gyanta. Ez mit jelent a gyakorlatban? Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) listáján a következők szerepelnek: cumisüvegek, műanyag tányérok, poharak, kancsók, ételtároló dobozok, újratölthető vizes és üdítős palackok (például kiránduló és sportpalackok), ivóvízvezetékek. Az epoxi-gyantát pedig konzervek kibélelésére és a befőttes üvegek fedelének bevonására használják, hogy ne rozsdásodjanak és a bennük tárolt élelmiszer ne szennyeződjön. Ez borítja a fémdobozos üdítők belsejét, az ivóvíztározókat és a fémből készült bortartályokat. De van BPA még a fogtömésekben is.

Hogy a háztartásunkban van-e BPA-t tartalmazó műanyag, úgy ellenőrizhetjük, ha megnézzük rajta a háromszögben lévő jelet: ha

. 3-ast,

. 7-es vagy

. PC-t látunk, akkor szivároghat belőle a biszfenol A.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Mindennapi mérgeink 9.
  2012-06-09 15:57:04, szombat
 
  Szintetikus illatanyagok: Szintetikus illatanyagok szinte minden kozmetikumban megtalálhatók. Ez egy pszichológiai behatás, hogy az embereknek így adják el a készítményt. Gondoljunk csak bele! Bemegy a vevő a boltba, meglátja a terméket, megtetszik neki, mivel vizuális, ezért azonnal meg is szagolja. Ha az illata is jó, berakja a kosarába és egyáltalán nem kíváncsi rá hogy mi van benne. Ha ide van írva hangzatosan, hogy kamilla tartalmú elhiszi és nem is veszi a fáradtságot, hogy megnézze, hogy az összetételben szerepel-e az a szó, hogy kamilla. Legtöbbször nem. Az az érdekes, hogyha szerepel is, legtöbbször csak az összetétel legvégén, ami azt jelenti, hogy egy tonnához egy cseppet raknak, csak azért, hogy ráírhassák, hogy kamilla tartalma van.

A szintetikus illatanyagokkal azért kell vigyázni, mert szintén kőolajból vannak. Benne van a nevükben, hogy szintetikus. A kőolajat olyan apró molekulára bontják le, hogy a levegőben terpinként meg tud jelenni, úgy mint a valódi illatanyagok, amit aztán az orrunkon keresztül beszívunk. Tudjátok, hogy az illatot nem az ember orra érzi, hanem az agya, a limbikus rendszer, ami azt jelenti, hogy kőolajmolekulák tömkelege landol az agyunkban. Mikor fog az onnan lebomlani? Soha. Elgondolkoztunk azon, hogy miért van ennyi szklerózisos, alzheimeres beteg és egyéb demenciális betegségek, szenilitás, autizmus, diszlexiások, diszgráfiások. Ha belegondolunk, már a csecsemőket elkezdik illatoztatni, mert a reklámokból is közismert neves cég, a JandJ behozta a köztudatba a "babaszagot". Van egy nagyon kedves vendégem a kozmetikában, Mahlerné Köfner Anikó, aki a Magyar Autista Szövetség elnöke. Nagyon komoly leiratokat tud arról hozni, hogy az autizmus, ami ennyire elszaporodott és 4-5 éves gyerekeknél jön ki, mire vezethető vissza. Szintetikus illatanyagok, gyerekkori védőoltások. Ez a kettő. Mert az autizmus eddig nem volt, azóta van amióta kötelező védőoltások vannak, meg amióta ennyi szintetikus illattal ellátjuk magunkat. És ha belegondoltok minden illatosítva van, még a toalettpapír is illatosítva van. Minden. Gondoljatok bele, hogy a 3 az 1-ben instantkávéban és a pickwik teában is ugyanolyan szintetikus aroma van, illatanyag. A Danone joghurt isteni meggy meg eper illatát is a szintetikus illatanyagok adják. Tehát nem elég, hogy parfüm, krém, tusfürdő, mosogatószer, mosószer, felmosószer, a kocsiban lógó illatosító, stb., az élelmiszerekbe is direkt belerakják az aromaanyagokat, ami ugyanúgy egy illatanyag. Azért aromaanyag, mert illatanyag. Ugyanattól teszi kívánatossá magát az a szörp, az üdítő, az a bármi.

Megyünk tovább. Ezek alapján mindenki gondolkodjon el a saját kis szintetikus életén!

Tartósítószerek: Nem mennék bele. Azt ma már mindenki tudja, hogy a tartósítószerek mennyire károsak. Általában mindegyik sejtméreg vagy allergén. Na nem mind, de nagy részük.
Van egy temetkezési vállalkozó ismerősöm. Tőle tudom, hogy az utóbbi 10-15 évben kb. 5-7 nappal később kezdenek el bomlani a tetemek, mint korábban, annyira tele vagyunk tartósítószerrel.
A kérdés, hogy ki tudunk még tisztulni? Igen. Meg van a módja a helyes méregtelenítésnek, de erről majd később beszélünk.

Felvetődhet az is, hogy mi a helyzet azokkal a tartósítószerekkel, amelyekkel még nagyanyáink rakták el a befőtteket. Azoknál a szalicil teljesen jó, de megfelelő technikával a tartósítószer ki is hagyható az eltevéseknél. Nagyon egyszerű módszerrel lehet a mai csavaros tetős világban elrakni a lekvárt. Töltés után fejre fordítjuk, vákuum képződik, és ahol nincs levegő ott nincs bomlás. Az oxigén indítja el a bomlást.

Tudni kell, hogy még a cukor is szintetikus. Persze nem mindegyik. Ami szép fehér színű, az mind. Ami szabálytalan kristályformájú, csúnya barna színe van és érdekes íze az nem. A cukorral más baj van, de ez egy következő előadási téma.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 39 
2018.07 2018. Augusztus 2018.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 19 db bejegyzés
Összes: 5821 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 195
  • e Hét: 2713
  • e Hónap: 8585
  • e Év: 237450
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.