Regisztráció  Belépés
bkisseva.blog.xfree.hu
Szerencsesütit mindenkinek ! Brokk Oli (Békési Éva)
1980.12.15
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Mézes krémes
  2018-06-11 12:00:44, hétfő
 
  2 evőkanál mézet, 3 dkg zsírt, 2,5 evőkanál tejet, 15 dkg cukrot egy edénybe megforrósítunk, azután egy egész tojást, 42 dkg lisztet 1 kávéskanál szódaport teszünk hozzá.
Összegyúrjuk és négy részre osztjuk és tepsi hátán megsütjük.

Krém:
2,5 deci tejben, 3 evőkanál grízet megfőzünk és kihűtjük,
15 deka vajat, 15 dkg porcukorral habosra kavarunk, 2 csomag vaníliaport adunk hozzá, majd a grízet hozzákavarjuk.
Két-két lapot lekvárral összeragasztunk, közepébe tesszük a krémet. Tetejét csokoládé glazurral bevonjuk.
(Marosvásárhely, 1960-as évek)

Link






Hurrá!
Ez az!
Nagyon-nagyon finom, hozza a régi ízeket, jól érezni rajt' a mézes sütemények jellegzetes, picit karamellizált zamatát.
Recept szerint készült, szeder-lekvárral.
A lapokat 200 C-on, előmelegített sütőben, 6-7 percig kell sütni.
 
 
0 komment , kategória:  Nagyanyáink receptjei   
Kemenesi béles
  2018-06-11 11:58:05, hétfő
 
  1/2 kg lisztet,
20 dkg vajat,
2 dkg élesztőt,
2 egész tojást, kettőnek meg a sárgáját összegyúrunk annyi tejjel, amennyit felvesz.
Vanília és citrom
A tésztát két részre osztjuk, az egyiket a tepsi aljára helyezzük és beleteszünk 30 dkg őrölt dióbelet, ami össze van keverve 20 dkg cukorral és 4 tojássárgájával.
A tészta másik felét rátesszük a dióra és 2 órát állni hagyjuk.
Azután felverjük a hat tojás fehérjét, hozzá adunk 30 dkg porcukrot. A tészta tetejét, nagyon vékonyan, megkenjük akármilyen lekvárral és azután a habot a tetejére tesszük.
Sütőbe tesszük és szép rózsaszínűre sütjük.
A tésztát egy napig állni hagyjuk és a tepsibe szeleteljük, nem szabad kiborítani.
A tepsi nagysága 25×30 cm.
Manyikától 1956.IX.19.

Link





Hűha!
Ez aztán az igazi!
Recept szerint készült, kivéve a tojáshabot, amelybe 20 dkg cukrot tettünk, ez így tökéletes!!!
175°C-on kb 30 percig sült előmelegített sütőben.
Sárgabarack lekvárt használtunk.
Nagyon kiadós!
 
 
0 komment , kategória:  Nagyanyáink receptjei   
Sütemény receptek
  2018-06-11 11:43:44, hétfő
 
  Csöröge - vagy Forgácsfánk

Hozzávalók:
25 dkg liszt, 4 db tojássárgája, 5 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 1 dkg élesztő, 1 dl tejföl

Hintésre:
10 dkg vaníliáscukor, 20 dkg baracklekvár

Az élesztőt egy evőkanál langyos tejben feloldjuk, a lisztet a vajjal összemorzsoljuk, és a többi anyaggal összevegyítve a tésztát jól kidolgozzuk, hogy rétestészta keménységű legyen. 30 percig pihentetjük. Kinyújtjuk 3 mm vékonyra, és derelyemetszővel 10 cm nagyságú lapokat vágunk belőle. A lapok belsejében, hosszában még 2 vágást végzünk a derelyevágóval, és végeket a vágásokon keresztül áthúzzuk. Forró, bő olajban vagy zsírban fedővel letakarva mindkét oldalát ropogós pirosra sütjük. Szűrőlapáttal kiszedjük selyempapírral kibélelt tepsibe, hogy a felesleges zsírt magába szívja. Még melegen, porcukorral meghintjük. Rummal hígított baracklekvárral tálaljuk

Sajtos rúd

Hozzávalók:
50 dkg liszt, 1 csomag ráma, 1 adag szalagáré, 1 pohár tejföl, 1 db tojás, só, 2 db mackósajt

A hozzávalókat összekeverjük, és alaposan kigyúrjuk. A tetejét tojással megkenjük, és trapistasajtot reszelünk rá.

Kávés csók

Hozzávalók:
12 dkg kockacukor, ½ dl erős feketekávé, 3 db tojásfehérje, 5 dkg porcukor

A kockacukrot lábosba tesszük, a feketekávéval sűrű sziruppá főzzük. A keményre vert tojáshabba belekeverjük a porcukrot, és folytonosan verve hozzáöntjük a forró kávés szirupot. Addig verjük, amíg kihűl. A kész habot nyomózsákba tesszük, és a már kikent tepsibe kis csókokat nyomunk belőle. Nagyon gyenge tűzön sütjük.

Diós golyók csokoládéval

Hozzávalók: 1 db tojássárgája, 7 dkg porcukor, 3 dkg csokoládé, 7 dkg darált dió, tojásfehérje, kakaó a bevonáshoz

A tojássárgáját a porcukorral habosra keverjük. Beletesszük a darált diót, és a reszelt csokoládét. Jól összedolgozzuk. Kis golyókat formálunk, tojásfehérjével megkenjük, és a kakaóban megforgatjuk. Mignonpapíron tálaljuk.

Kakaós golyók

Hozzávalók:
3 dl tej, 30 dkg porcukor, 3 dkg kakaó, 25 dkg vaj, rum ízlés szerint

A tejet, a porcukrot, és a kakaót összekeverjük. A tűzhelyre tesszük, és felforraljuk. Főzés közben állandóan kevergetjük, míg megsűrűsödik, majd kihűlni hagyjuk. A vajat, a kihűlt masszát és ízlés szerint rumot egy tálban összedolgozzuk. Pici golyókat formálunk, és mignonpapíron tálaljuk.

Citromszelet

Hozzávalók:
30 dkg liszt, 10 dkg cukor, 6 dkg vaj, fél szalagáré, 1 pohár tejföl (1 evőkanál maradjon)

Jól összegyúrjuk a hozzávalókat, és 4 lapra osztjuk. A lapokat megsütjük előmelegített sütőben.

Krém:
fél l tejből főzött krémet készítünk. (2,5 dl tejet főzünk, a másik 2,5 dl-ből, és 3 evőkanál lisztből habarást, és állandó kevergetés közben sűrűre főzzük.)

A megmaradt margarint 20 dkg cukorral, egy fél citromlevével és egy egész citrom héjával habosra keverjük. Amikor kikevertük, összekeverjük a kihűlt, főzött krémmel. Jól kidolgozzuk. 2 lapba ezt töltjük, a középsőbe baracklekvárt.

Babapiskótás

Lap:
30 dkg liszt, 12 dkg vaj, 1 sütőpor, 12 dkg porcukor, 1 evőkanál kakaó, annyi tej, hogy könnyen gyúrható legyen. Ezt a tésztát kétfelé osztva kinyújtjuk, és megsütjük.

Krém:
3 dl tejet felforralunk, 2 dl tejben 2 csomag vaníliát beleteszünk. 5 kanál lisztet szétkeverünk, és ezt a forró tejbe öntjük. Állandóan keverve sűrűre főzzük, majd jól kihűtjük. 5 dkg vajat, 25 dkg porcukrot kikeverünk és az előző, de már hideg masszához öntjük, felkeverjük. Az egyik felét az egyik lapra rákenjük, majd 2 csomag babapiskótát rumba, vagy rumaromába megforgatjuk és a masszára szorosan sorba, rárakjuk. A massza másik felét a tetejére kenjük, majd a másik lapot rátesszük. Az oldalát is körül kenhetjük. A tetejére csokoládémázt teszünk.

Máz:
12 dkg porcukor, 10 dkg kakaó.

Kispohár vízzel sűrűre főzzük. Ha kissé kihűl, diónyi vajat teszünk bele. Elkeverjük, és a tésztára kenjük.

Sós pogácsa

Hozzávalók:
50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 dkg élesztő, 2 kiskanál só, 1 db tojás, köménymag

A margarint a liszttel elmorzsoljuk. Hozzá adjuk a kevés tejjel, felfutatott élesztőt. A sót feloldva keverjük a tésztába. Annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. 15 percig langyos helyen kelesztjük. Tojással megkenve, köménymaggal megszórva sütjük.

Hadidobos

Hozzávalók:
fél kg liszt, 1 szalagáré, 25 dkg cukor, 1 db tojás, 2 evőkanál zsír, csipetnyi só.

Tejjel összegyúrjuk a hozzávalókat, és előmelegített sütőben kisütjük.

Krém:
5 kanál liszt, 25 dkg cukor, 1 liter tej, 1 pudingpor, 1 teavaj, tetszés szerint kakaópor.

Összefőzzük a krém hozzávalóit, és a kisült, kihűlt lapra kenjük.

Rumos szelet

Hozzávalók:
18 dkg zsír, 22 dkg porcukor, 45 dkg liszt, 20 dkg dió, 1 db tojás, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliacukor, 1 db citrom héja.

Tejjel összegyúrjuk a hozzávalókat, és a tepsiben széjjelnyomkodjuk. Forró sütőben kisütjük.
Mázat készítünk. Jól kikavarjuk a máz hozzávalóit. Langyos tésztára öntjük. Ha megkeményedett a máz, akkor, felszeleteljük.

Máz:
1 dl rum, 2 dkg kakaó, 35 dkg porcukor

Kakaós szelet

Hozzávalók:
8 dkg zsír, 1 db tojás, 20 dkg porcukor, ½ citrom héja, csipetnyi szódabikarbóna, 25 dkg liszt, 2 dkg kakaó, 2 dl tej, 1 csomag sütőpor

Jól összekeverjük a hozzávalókat. Lisztezett tepsibe öntjük a nyers tésztát, és langyos sütőben sütjük.


Pöstény szeletPöstyéni szelet

Hozzávalók:
38 dkg liszt, 1 evőkanál kakaó, 1/1 csomag sütőpor, 1 kanál pezsgőpor, 5 dkg zsír, 1 db tojás, 18 dkg porcukor, csipetnyi só

Egy kis tejjel összegyúrjuk a hozzávalókat, és 4 lapban sütjük ki előmelegített sütőben.

Krém:
3,5 dl tej, 4 kanál liszt, 1 csomag vanília cukor

Hozzávalókat jól kikavarjuk. Majd a 4 lap közzé kenjük szét egyenlően, és mázzal borítjuk be.

Máz:
5dkg vaj, 1 kanál kakaó, 15 dkg porcukor, 1 dl víz

Mézeskrémes

Hozzávalók:
15 dkg cukor, 15 dkg zsír, 4 evőkanál méz, 2 db tojás, 2 kanál tej,

Gőz fölött addig pároljuk a hozzávalók keverékét, amíg el nem olvad.

45 dkg lisztet és 1 kávéskanálnyi szódabikarbónát keverünk a gőz fölött megolvasztott masszához. Ezt sütőben kisütjük.

Krém:
1 csomag margarint, 20 dkg porcukrot, 1 csomag vanília cukrot, 4 dl tejet, és 5 dkg lisztet sűrűre főzzünk, és teszünk bele egy citrom reszelt héját. Az egészet összekavarjuk.

Püspökkenyér

4 darab tojást, 4 evőkanál cukorral kemény habbá kiverünk. Hozzáadunk 5 dkg mazsolát, 5 dkg lisztet, 5 dkg dióbelet, 5 dkg étcsokoládét. Jól összedolgozzuk. Majd jól kizsírozott sütőformába öntjük, és előmelegített sütőben kisütjük.

Rácsos habos

Hozzávalók:
50 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 darab tojássárgája, 1 kávéskanál szódabikarbóna

A hozzávalókat egy kicsi tejjel az adott sorrendben belekeverve összedolgozzuk nyers tésztává. A tésztából annyit kihagyunk amennyi elég a rácshoz. A maradék tésztát pedig a tepsi nagyságának megfelelő méretűre nyújtjuk. és baracklekvárral megkenjük.

7 darab tojássárgáját 30 dkg porcukorral kikavarjuk. Beletesszünk 30 dkg dióbelet, 1 csomag vaníliacukrot, és a 9 darab tojás fehérjéjének a keményre vert habját. A megmaradt tésztából rácsot készítünk a tésztára. Közepes tűznél sütjük ki.

Keksztekercs

Hozzávalók:
1 kg háztartási keksz, 50 dkg cukor, 1 csomag vaníliacukor, kakaópor

2 deciliter vizet, és 2 csomag margarint és a cukrot 7 percig főzzük. Majd hozzáadjuk a már ledarált kekszet és a masszából rudakat formázunk. Hűtve tálaljuk.

Díjnyertes

25 dkg lisztből, 5 dkg cukorból, 5 dkg vajból, 1 kanál kakaóporból, 2 kávéskanál pezsgőből, és annyi tejből készítünk masszát, hogy könnyű tésztát kapjunk. Két lapban sütjük ki előmelegített sütőben közepes lángon.

2 darab tojásból piskótát készítünk. A piskótához szükséges 25 dkg liszt, 30 dkg cukor, 6 darab tojás, és egy csomag sütőpor. A tojást 9 evőkanál meleg vízzel és a cukorral 20 percig kavarjuk. A lisztet, és a sütőport a kikavart tojáshoz adjuk. Zsírozott tepsiben kisütjük. 15 percig előtte a sütőt előmelegítjük. 10 percig a sütőajtót ne nyissuk ki.

Töltelék:
5 dl tejet készítünk elő, és 6 evőkanál lisztet és kevés tejet elkeverünk. A többi tejet felforraljuk, majd a lisztes-tejes masszát hozzá keverjük a meleg tejhez. 20 dkg vajjal, és 20 dkg cukorral sűrűre főzzük. Ha kihűlt a lapokat ezzel töltjük meg.

Kókuszos I.

Hozzávalók:
3 db tojás, 30 dkg liszt, 20 dkg cukor, 2 dl tej, 1 csomag sütőpor, 5 dkg vaj, 3 evőkanál méz

A hozzávalókat sorba összekeverjük, és ez lesz a tészta, amit vajazott tepsiben 100 fokon kisütünk.

Máz:
20 dkg vajat, 20 dkg cukrot, 2 kanál kakaót, és ½ dl tejet összefőzünk.

A kisült süteményt felkockázás után a mázba mártjuk, és beleforgatjuk kókuszreszelékbe.

Hógolyó

4 db tojássárgáját kikavarunk 20 dkg porcukorral, és 4 kanál forró vízzel. Hozzáadunk 20 dkg lisztet, fél csomag sütőport, és a 4 db tojás fehérjéjének felvert habját. Ezt kisütjük előmelegített sütőben.

Töltelék:

4 kanál grízes lisztet megfőzünk ½ liter tejjel. 2 csomag teavajat kikeverünk 30 dkg porcukorral, és egy csomag vanília cukorral. Összekeverjük a kétféle tölteléket. Ezzel megtöltjük a már kiszaggatott tésztát. Kókuszreszelékben megtöltés után megforgatjuk.


Borzas Kata

Hozzávalók:
25 dkg zsír, 2 cs sütőpor, 60 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 4 db tojássárgája, 4 kanál tej, csipetnyi só, 1 db citrom leve, fél citrom reszelt héja

A hozzávalókat összedolgozzuk, és a kapott nyers tésztát kivajazott, kilisztezett tepsiben kisütjük előmelegített sütőben 150-175 fok közt.

Töltelék:
20 dkg dióbél, 4 kanál baracklekvár, 20 dkg cukor, fél citrom reszelt héja
A töltelék hozzávalóit kikeverjük, és a kisült kettévágott tésztát megtöltjük vele.



Hókifli

25 dkg zsírt habosra kikeverünk. Belemorzsolunk 2 dkg élesztőt, 50 dkg lisztet beleszitálunk, és 1,5 dl tejföllel elkeverjük. Csipetnyi sót, és 2 evőkanál porcukrot adunk még hozzá, és jól összegyúrjuk. Egy éjszakán át hagyjuk pihenni. Másnap egy újnyi vastagra nyújtjuk ki a tésztát, és pohárral, vagy nagy pogácsaszaggatóval lapokat szaggatunk ki. Darált mákkal, és darált dióval töltjük meg a kis lapokat. Kétfelé hatjuk, és előmelegített sütőben 150175 fok közt kisültjük, majd melegen vaníliás cukorba forgatjuk.



Sajtos perec

50 dkg lisztet, 25 dkg margarint, 10 dkg sajtot, 1 db tojássárgáját, és egy pici sót jól összedolgozzuk. Majd tejföllel összegyúrjuk, de annyira, hogy ne legyen nagyon lágy a tészta, és teszünk még bele 1 szalagárét, vagy 3 kávéskanál szódabikarbónát.

Sajtformával kiszúrjuk, és sütés előtt megszórjuk reszelt sajttal (kb. 10 dkg sajt elég lesz).



Puncsos szelet

6 tojás fehérjét kemény habbá verünk 21 dkg cukorral. Hozzáadjuk a 6 tojássárgáját, 2 cs puncspudingot, és összekeverjük. Úgy sütjük ki, mint a piskótát. 2 adagot sütünk belőle.

Krém:
25 dkg margarint, 20 dkg porcukorral, és 3 tojássárgájával habosra kavarunk. Adunk hozzá még ½ dl rumot.

Ezt a krémet rákenjük az egyik lapra, a másikkal pedig betakarjuk.

3 tojás fehérjét 15 dkg cukorral habosra keverünk gőz fölött. Rákenjük a lap tetejére, és még csokoládémázzal is leöntjük.

Máz: 11 dkg csoki, ½ dl víz, vaj. Ezt sűrűre főzzük, és ez megy, a süti tetejére.



Kókusz gombóc

20 dkg cukrot, fél kg darált kekszet, 5 dkg vajat, fél dl rumot, 1,5 dl tejet, 10 dkg darált diót, 2 evőkanál kakaóport, és 1 cs kókuszreszeléket összedolgozunk. Majd mignon papíron tálaljuk, a kis golyókat, amiket formázunk.



Legényhódító

25 dkg cukrot, 15 dkg margarint, 2 db tojást, 1 cs sütőport, 1 dl tejfölt, és 50 dkg lisztet jól összedolgozunk, majd kizsírozott, kilisztezett tepsiben 150175 fokon előmelegített sütőben, kisütünk. Majd megtöltjük.

Töltelék:
12 dkg diót, 12 dkg porcukrot, 2 db tojást, és 2 evőkanál zsemlemorzsát összekeverünk. Ez lesz a töltelék.


Kakaós sütemény

20 dkg margarint, 20 dkg porcukrot, 5 dkg kakaóport, 4 db tojássárgáját, 26 dkg lisztet, 1 kicsi sütőport összedolgozunk, majd kizsírozott, kilisztezett tepsiben előmelegített sütőben kisütjük 150-160 fokon. Ha kisült a tészta lekvárral megkenjük, és krémet kenünk rá.

Krém:
4 db tojás fehérjét jól felkeverünk, ráhelyezzük a lekvárra, és az egészet csokoládé krémmel bevonjuk.


Porhanyós kifli

50 dkg lisztet, 20 dkg margarint, vagy 15 dkg zsírt, 1 dl tejfölt, 1 kanál cukrot, 1 kanál sót, 2 dkg élesztőt, és kevés tejet összegyúrunk, és a nyújtódeszkán pihenni hagyjuk 60 percig. Majd elnyújtjuk, és korongokat szaggatunk ki belőle, és mákkal, vagy dióval, vagy a kettő keverékével megtöltjük. Előmelegített sütőben 150-175 fok közt megsütjük.


Bécsi diós

10 dkg cukrot, 20 dkg vajat habosra keverünk, majd 30 dkg lisztet, és 1 tojást adunk hozzá. Jól kidolgozzuk, és 2 lapot készítünk belőle. Amikor kihűlt a tészta akkor diókrémmel megtöltjük. Másnap kockára vágjuk.

Diós krém:
20 dkg cukor, 1 dl tej, 10 dkg darált dióbél, 1 kanál liszt, 1 csomag vanília cukor, 15 dkg vaj, és 1-2 kanál rum

A cukrot a tejjel együtt felfőzzük, hozzáadjuk a darált dióbelet, amiben 1 kanál lisztet elkevertünk. Pár percig főzzük a vanília cukrot, ne felejtsük el bele tenni. Hozzáadjuk a vajat, jó habosra kavarjuk. 1-2 kanál rumot keverünk még bele. Ezzel töltjük meg a lapokat.



Mandulamag I.

36 dkg lisztet eldolgozunk 25 dkg margarinnal, 22 dkg porcukorral, majd 20 dkg darált dióbéllel, 2 evőkanál kakaóporral, és ½ dl rummal. Az egészet jó alaposan összegyúrjuk, és a formába helyezzük. Előmelegített sütőben kisütjük 160-175 fokon. 2 lapot sütünk.

Töltelék: 3 tojást 25 dkg porcukorral összekavarunk, és kisfokozaton sűrűre főzzük. (A receptbe a tűzhelyszélén sűrűre főzzük, szerepel.) Ne várjuk meg, hogy kihűljön teljesen, hanem tegyünk bele 5 dkg vajat, fél adag mandula aromát. Jól elkavarjuk, és ezzel a két lapot összeragasztjuk.


Kókuszosgolyó

25 dkg darált dióbelet, 20 dkg porcukrot, 21 dkg darált kekszet, 1 tojás fehérjét, és 1 dl rumot összedolgozunk. A kapott masszából golyókat formázunk. Kókusz reszelékbe vagy csokoládé darába megforgatjuk. Mignonpapíron tálaljuk.


Csokigolyó

15 dkg étcsokit, 15 dkg vajat megpuhítunk, majd hozzá keverünk 10 dkg darált dióbelet, 10 dkg porcukrot, és 3 evőkanálnyi rumot. A masszát jól összedolgozzuk, és golyókat formázunk belőle, a közepébe rumos meggyet teszünk. Csokoládé darában megforgatjuk.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Nagyanyáink receptjei   
A régi városlődi parasztkonyha
  2018-06-11 11:23:02, hétfő
 
  A régi városlődi parasztkonyha receptjei

Link
 
 
0 komment , kategória:  Nagyanyáink receptjei   
Sós kifli
  2018-04-13 12:08:17, péntek
 
  1 kg liszt
2 dl olaj
kb. fél liter tej
kis cukor
5 dkg élesztő (cukros tejben felfuttatjuk!)
kb. 1 evőkanál só

A hozzávalókból sima tésztát dagasztunk, majd 5 részre osztjuk, a cipókat kör alakúra nyújtjuk, majd 16 cikkre vágjuk. A cikkek szélébe kis kockányi margarint teszünk, majd feltekerjük kifli alakúra a kör közepe felé. A kész kifliket felvert tojással megkenjük, majd sajttal vagy köménymaggal megszórjuk, ezután megsütjük.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Nagyanyáink receptjei   
Raffaelló szelet:
  2018-04-13 11:36:57, péntek
 
  Hozzávalók a tésztához:
6 tojás fehérje
20 dkg kristálycukor
10 dkg liszt
10 dkg kókuszreszelék

Hozzávalók a krémhez:
6 tojás sárgája
1 csomag főzni való vanília ízű pudingpor
4 dl tej
25 dkg porcukor
25 dkg margarin

a tetejére:
5 dkg kókuszreszelék
28 szem mogyoró

Elkészítés:
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé apránként a cukrot is hozzáadjuk. A lisztet a kókuszreszelékkel összekeverjük, óvatos mozdulatokkal a habba forgatjuk. Kivajazott, belisztezett tepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben 170 fokon kb. 20 percig sütjük. A krémhez a tojássárgákat a pudingporral, 1 dl tejjel és a fele cukorral simára keverjük. A 3 dl forrásban levő tejhez öntjük, kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük. A margarint először magában, majd a többi cukorral együtt habosra keverjük. A kihűlt pudingot kanalanként beledolgozzuk, majd a már ugyancsak hideg tésztára kenjük. A tetejét kókuszreszelékkel meghintjük és mogyoróval díszítjük. Hűtőszekrényben dermedni hagyjuk.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Nagyanyáink receptjei   
Muffin
  2018-04-13 11:34:48, péntek
 
  Hozzávalók:
1 tojás
25 dkg cukor
5 dkg margarin
2,5 dl tej
4 dkg cukrozatlan kakaópor
25 dkg liszt
1 teáskanál szódabikarbóna

Elkészítés:
A tojást a margarinnal és a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tej felét, a kakaóport, a szódabikarbónával elkevert lisztet és a maradék tejjel hígítjuk. A muffinsütőbe beletesszük a papírokat és kanál segítségével beleadagoljuk a tésztát. Sütjük.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Nagyanyáink receptjei   
Citromos szelet
  2018-04-13 11:32:05, péntek
 
  Hozzávalók a tésztához:
4 tojás
13 dkg kristálycukor
8 dkg olvasztott margarin
1 citrom leve és héja
12 dkg liszt
1 csomag sütőpor

a mázhoz:
15 dkg porcukor
1/2 citrom leve (2 ek.)

Elkészítés:

A tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a citrom lereszelt héját és a levét, az olvasztott vajat, a sütőporral elkevert lisztet, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét. Kb. 25X35 cm-es kivajazott, enyhén belisztezett tepsibe simítjuk és 180 °C-on sütjük. Ha kihűlt, citrommázzal bevonjuk. Ehhez a porcukrot a citromlével addig kevergetjük, míg teljesen fel nem oldódik. Egyenletesen a tésztára kenjük, dermedni hagyjuk.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Nagyanyáink receptjei   
Boci szelet
  2018-04-13 11:29:50, péntek
 
  Hozzávalók a tésztához:
20 dkg liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 dl olaj
15 dkg cukor
1 tojás
3 dl tej

a túrós töltelékhez:
1 tojás
5 dkg cukor
1 vaníliás cukor
25 dkg túró
2 dl 20 %-os tejföl
1 evőkanál búzadara
csipet só

Elkészítés:

A tojást a cukorral elkeverjük, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a többi alapanyagot. Kivajazott, lisztezett tepsibe simítjuk. A túrótöltelékhez válasszuk szét a tojást. A sárgáját a kétféle cukorral elkeverjük. Hozzáadjuk a túrót, a tejfölt, a búzadarát, majd óvatosan beleforgatjuk a sóval kemény habbá vert tojásfehérjét. A túrómasszát evőkanál segítségével a tésztára adagoljuk, majd 180 fokon kb. 30 percig sütjük. Langyosra hűtve szeleteljük.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Nagyanyáink receptjei   
Gesztenyés kocka
  2018-04-13 11:19:25, péntek
 
  Hozzávalók a tésztához:
1 tojás
1/2 csésze cukor
1 csésze tej
1 csésze liszt
1/2 csésze olaj
1 csésze darált dió

Hozzávalók a krémhez:
3 csomag pudingpor
7,5 dl tej
5 evőkanál cukor
15 dkg vaj
1 csomag gesztenyepüré

A tetejére:
4 dkg cukrozatlan kakaópor

Elkészítés:

A tojást a cukorral fehéredésig keverjük, hozzáadjuk fokozatosan az olajat, majd felváltva a lisztet és a tejet. Végül a diót is a tésztához adagoljuk. 180 fokon megsütjük.
A krémhez fél liter tejet felforralunk. A pudingport elkeverjük a cukorral, a maradék tejjel és ezt a felforrt tejhez adva besűrítjük. Langyosra hűtjük, majd hozzákeverjük a gesztenyepürét és a vajat. A kihűlt tészta tetejére kenjük a krémet és meghintjük kakaóporral.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Nagyanyáink receptjei   
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2018.06 2018. Július 2018.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 4 db bejegyzés
e hónap: 24 db bejegyzés
e év: 475 db bejegyzés
Összes: 2882 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 281
  • e Hét: 1236
  • e Hónap: 6105
  • e Év: 124540
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.