Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/17 oldal   Bejegyzések száma: 162 
Böjte Csaba : Ablak a végtelenre - részletek a könyvből
  2015-08-12 21:41:05, szerda
 
  Böjte Csaba ofm gondolata

A gyerekkori barátaim kérdezték, mit jelent az, hogy vallásos vagyok, Istennel élem az életemet. Azt válaszoltam nekik:

"Tudjátok, amíg távol álltam a kereszténységtől, azt éreztem, hogy egy nagy, sötét erdőben járok, ahol a fák között mindenféle rémisztő, irtózatos dolgok léteznek: vadállatok, haramiák, csapdák, kiszámíthatatlan csapások... Látom őket, és félek, mert bármi megtörténhet velem. Kiszolgáltatottnak éreztem magamat."

Vallásos emberként, élő hittel most azt érzem, hogy ugyanabban a rettenetes erdőben járok, ugyanazok a fák között, ugyanolyan veszélyek leselkednek rám, de nem félek, mert fogom a mennyei Atya kezét. Biztonságban érzem magam, mert az én Apukám a világon a legerősebb, a legjobb, gondomat viseli, törődik velem.

(Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba:Ablak a végtelenre  
Böjte Csaba : Ablak a végtelenre - részletek a könyvből
  2014-12-14 07:06:09, vasárnap
 
  Nem olyanok vagyunk, mint egy molyrágta cérnaszálon lógó karácsonyfadísz, ami ha túl sokat himbálózik, akkor leesik. Minden ember a Jóisten markában van, és az Úr gondoskodó jóságával karjában tartja Szent Fia drága vérén megváltott gyermekeit.

(Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

"Nem abban bízom, hogy én keresem az Istent, hanem abban, hogy Isten keres engem. A kettő között lényeges különbség van." (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba:Ablak a végtelenre  
Böjte Csaba : Ablak a végtelenre - részletek a könyvből
  2013-07-04 07:23:52, csütörtök
 
 
Az egyházi emberek

Az egyházi emberek vétkei vajon nem az Egyház vétkei?

Például a többség arról döntött a XX. században, hogy az orvosoknak joguk van bizonyos helyzetekben magzatelhajtást végezniük. Ez nem jelenti azt, hogy mindannyian magzatgyilkosok vagyunk! Tény, hogy a többség úgy vélekedett, hogy a megfogant élet még nem ember. Ez nem jelenti azt, hogy én is és még sokan mások is egyetértünk, mégis nekünk is együtt kell élnünk ezzel a többségi döntéssel.
Az egyesek bűnét nem lehet rákenni az adott kor, közösség minden tagjára, még akkor sem, ha a vezetők vétkeztek. Ha az osztályban két-három gyerek puskázik, a tanár nagy hibát követ el, ha az osztályt puskázó, csaló bandának nevezi. Nem lehet kollektív bűnösséget ráhúzni az Egyházra sem. Ezek az egyháziak és nem az Egyház bűnei. Az az egyházi, aki meg van keresztelve. Lehet az akár egy bűnöző is, és mondhatnánk azt, hogy bűnöző az Egyház. Ezzel szemben azt kell mondanunk: bűnös ember az a pap, püspök, pápa, hívő, aki az Egyházban méltatlanul viselkedik.


Link


A Szent Ferenc Alapítvány honlapja Böjte Csaba ofm gondolataival, írásaival:


Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba:Ablak a végtelenre  
Böjte Csaba : Ablak a végtelenre - részletek a könyvből
  2013-07-03 08:27:17, szerda
 
 
Bölcsen teszem-e?

Bölcsen teszem-e, ha a házi barkácsolású távcsövemmel kutatom az eget, és azt gondolom, én mondom meg a ,,tutit" a világegyetem, a csillagok titkairól és nem a tudós csillagászok, akik egész életüket a Naprendszer kutatásának szentelték?
Természetesen én is kémlelhetem az eget, nem csak a csillagászok, de ne dobjam sutba sok évszázad tudományos eredményét azt gondolván, bölcsebb vagyok valamennyiüknél. Az
Egyház nem az önálló gondolkodásról akarja leszoktatni az embereket, hanem eléjük szeretné tárni azokat a csodálatos kincseket, amelyeket az évezredek alatt a legnagyobb szentjei, tudósai, gondolkodói felfedeztek, és amely tapasztalatok a hívő közösségben mindig is éltek.


Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba:Ablak a végtelenre  
Böjte Csaba : Ablak a végtelenre - részletek a könyvből
  2013-07-02 07:39:31, kedd
 
 
Mi a különbség a dogma és az Egyház tanítása között?


Mi a különbség a dogma és az Egyház tanítása között? A dogma szó jelentése: igazság, amely mindenhol érvényes.

Minden tudomány dogmákra, alapaxiómákra épül. A dogma független mindenkitől. A legegyszerűbb dogma, alapigazság pl. a 2x2=4, ez sem függ helytől, időtől. Ha egyetlen ember se fogadná el, akkor is érvényes lenne, mint ahogy akkor is hatott a gravitáció, amikor még nem ismerték fel ezt a törvényt. Minden ember dogmatikus, mert ha például egy gépész nem lenne az, figyelmen kívül hagyná a fizika törvényeit, a híd, amitépített, leszakadna.

A dogmák Krisztus tanításából levezethető igazságok, amelyeket az Egyház élő hagyománya mindig is vallott. Soha nem alapítanak például egy újabb szentséget, és az Oltáriszentségről soha nem tanítják majd, hogy nem Krisztus teste és vére. A dogmák által könnyebb a szeretetet megvalósítani, mert tisztán elénk tárják a fontos igazságokat. Élet van bennük. Én szeretek tisztán látni, jó tudni, hogy merre van a lent, a fent, a kint, a bent...

A tanítás pedig hit és erkölcs dolgában olyan kinyilatkoztatás, amely a jobb megértésére vezet, és erre nem mondja az egyház, hogy nem lehet benne tévedés.

A dogmák örök igazságok, de fejlődnek is: nem az igazság változik, hanem a róla való gondolkodás finomodik, árnyaltabbá válik. Lehet, hogy idővel egy-egy igazságból sokkal többet meg fogunk érteni, és akkor érthetőbben, világosabban fogja az Egyház megfogalmazni a krisztusi titkokat.

A súlyos döntéseket az Egyház nagyon nehezen, lassan hozza meg. Mondjuk, hogy nemcsak az Isten, de az Egyház malmai is lassan őrölnek. Ezért van az is, hogy a szentté avatásokon nagyon alaposan megvizsgálják, hogy az illető valóban méltó-e. Nem lenne jó, ha valami bűn később előjönne, és azt mondják: ,,Hoppá, ez a szent csalfa volt, mert voltak ferde utacskái."

Ugyanígy a Mária-jelenésekről is hosszú ideig nem nyilatkozik az Egyház, kivár, megnézi, hogy milyen gyümölcsöket terem...Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba:Ablak a végtelenre  
Böjte Csaba : Ablak a végtelenre - részletek a könyvből
  2013-07-01 06:21:17, hétfő
 
 
Mélyebben látták a dolgokat

Régen úgy tanították, hogy aki a katolikus tanítást nem fogadja el, azt elveszettnek tartották.
Később mélyebben látták a dolgokat: mindenki annyiért felelős, amennyit megismerhetett az igazságból. Ez a teljesebb szemlélet nyitotta meg az utat az ökumené felé, és ma azt mondja az Egyház, hogy minden jó szándékú ember, aki a lelkiismeretére hallgat - a meg nem kereszteltek, a pogányok vagy a természeti népek is -, a megismert tudásuk alapján üdvözülhetnek.


Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba:Ablak a végtelenre  
Böjte Csaba : Ablak a végtelenre - részletek a könyvből
  2013-06-30 06:27:09, vasárnap
 
 
A tévedhetetlenség

A pápai tévedhetetlenség nem azt jelenti, hogy a pápa minden cselekedete, szava helyes, hanem hit és erkölcs dolgában tévedhetetlen akkor, amikor a zsinaton az összes püspökkel hivatalosan egy hitigazságot kinyilatkoztat, vagy ha egy személyben intéz ,,ex katedra" tanítást hivatalosan az Egyház egészéhez, hangsúlyozom, kizárólag hit és erkölcs dolgában.
Nem kell attól félni, hogy holnap a pápa kijelenti, hogy esni fog az eső, és mégis süt a nap, és mondhatják: ,,Lám, lám, nincs igaza!" A pápa nagyon ritkán és súlyos esetben hoz egy személyben (ex katedra) döntést, fontos kérdésekről. Időről időre, amikor egy kérdés vitatottá vált, az Egyház összeült, zsinatot hívott össze, hogy abban a kérdésben világosan lássanak.
Ezeket az összejöveteleket komolyan előkészítik, megkérdezik a világ püspökeit, a nagy teológusokat, a véleményüket összefoglalják, tolmácsolják a bíborosoknak, a pápának.

Közösen kialakítanak egy egységes álláspontot, tanítást vagy dogmát, melyet a pápa hirdet ki - erre mondjuk azt, hogy nem lehet tévedés.

A tévedhetetlenséget az Egyház Jézus tanítására alapozza, aki ezt mondta az első pápának: ,,Péter vagy, erre a sziklára építem egyházamat, s az alvilág kapui sem vesznek rajta erőt. Neked adom a mennyek országa kulcsait. Amit megkötsz a földön, a mennyben is meg lesz kötve, s amit feloldasz a földön, a mennyben is fel lesz oldva." [Mt 16, 18-19]


Simon Péter

Simon Péter, a botladozó ember, kizárólag a neki adományozott hatalom által tud megerősödni, hogy biztosan tudja vezetni a híveket Isten felé - ahogyan utódai, a pápák is.

,,Simon, Simon a sátán kikért titeket, hogy megrostáljon benneteket, mint a búzát. De imádkoztam érted, nehogy megfogyatkozz a hitedben. Amikor megtérsz, te erősíted majd meg testvéreidet." [Lk 22,31-33] A maga erejéből erre képtelen lenne, a Szentlélek vezeti őt, hogy az Egyház hajóját ne kormányozza zátonyra, Isten nem engedné, hogy hit és erkölcs dolgában az Egyház mellétenyereljen, mert ez azt jelentené, hogy a tévedés, a gonosz, erőt vett rajta, márpedig Jézus mondta: ,,az alvilág kapui sem vesznek rajta erőt" [Mt 16,18]. Az Egyház kétezer éves történelme során dogmákat nem kellett visszavonni. Az Egyház visszavonta azt a tanítást, miszerint csak a katolikusok üdvözülhetnek. Mikor Jézus megjelent a Tizenegynek, így szólt hozzájuk: ,,Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek. Aki hisz és megkeresztelkedik, az üdvözül, aki nem hisz, az elkárhozik." [Mk 16,15-16]Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba:Ablak a végtelenre  
Böjte Csaba : Ablak a végtelenre - részletek a könyvből
  2013-06-28 10:13:14, péntek
 
 
Visszaemlékezés....


Gondoljunk csak a két múlt századi ideológia, a fasizmus több tízmillió és a kommunizmus százmillió áldozatára, szemben a katolikus inkvizíció néhány ezernyi kivégzettjével.

A jubileumi szentévre készülve megnyitották a vatikáni levéltár inkvizícióval foglalkozó részeit, és világi történészek bevonásával vizsgálták meg a tényeket, és állapították meg, hogy az inkvizíciónak nem százezres nagyságrendű áldozatai voltak, ahogyan ezt korábban híresztelték. Szeretném kihangsúlyozni, hogy egyetlen áldozat is bűn és kudarc, de az Egyház nem volt vérszomjas, mint ahogy ezt sokan állítják.Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba:Ablak a végtelenre  
Böjte Csaba : Ablak a végtelenre - részletek a könyvből
  2013-06-27 08:16:03, csütörtök
 
 
Az Egyház szent

Az Egyház szent, mert Krisztus teste, az isteni élet hordozója, és bűnös is, mert emberek közössége, akik igyekeznek ugyan a szentség útján járni, de gyakran előfordul, hogy nem sikerül nekik.

Minden emberi közösség, ideológia hordoz súlyos bűnöket, melyek közül a legtöbb néhány évtized alatt többet vétkezett, mint amenynyivel a kétezer éves Katolikus Egyházat vádolják.


Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba:Ablak a végtelenre  
Böjte Csaba : Ablak a végtelenre - részletek a könyvből
  2013-06-26 02:30:31, szerda
 
 
Az erőtlenség


Mindannyian megtapasztaljuk az erőtlenségből fakadó elesettséget.

A kiengesztelődés, a bűnbocsánat szentsége segít abban, hogy Istentől és felebarátainktól bocsánatot kérjünk. A szent gyónás egy tiszta lap, amellyel újra elindulhat az ember.
Nagyon jól tette II. János Pál pápa, hogy bocsánatot kért az Egyház által elkövetett bűnökért, és megpróbált kiengesztelődni.
Hiszem, hogy világunknak óriási szüksége van arra, hogy kölcsönösen megbocsássunk, és megtisztulva, terheinktől megszabadulva újrakezdjünk.Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba:Ablak a végtelenre  
     1/17 oldal   Bejegyzések száma: 162 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 1146 db bejegyzés
Összes: 24087 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 139
  • e Hét: 3090
  • e Hónap: 33054
  • e Év: 2061262
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.