Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
"Ne veszítsd el az emberekbe vetett hited! Az emberiség olyan, mint egy óceán. Attól, hogy néhány cseppje bepiszkolódott, maga az óceán nem válik m... Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Tallóztam
  2018-02-26 11:37:07, hétfő
 
  Elkészítés:

Mossuk meg jól a burgonyát, majd főzzük meg héjában. Amíg a burgonya fő, tisztítsuk meg és vágjuk fel a fokhagymát jó apróra, a tepsit kenjük ki vajjal, tegyük bele az apróra vágott fokhagymát. Amikor a burgonya megfőtt öntsük le a vizet róla óvatosan, majd tegyük a tepsibe egymás mellé, mindegyik darabot nyomkodjuk meg egy spatulával, hogy repedjen meg.


Mindegyik burgonyára tegyünk egy kevés vajat vagy locsoljuk meg olívaolajjal (ki melyiket szeretné, én a vajra szavazok), majd sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg rozmaringgal. Előmelegített sütőben süssük 180 fokon 15 - 20 percig, amíg szépen megpirul.

Jó étvágyat!

Forrás
 
 
0 komment , kategória:  Köretek  
Burgonya
  2018-02-26 10:28:54, hétfő
 
  Ma egy nagyon ízletes étel receptjét hoztuk el nektek, ez pedig a sütőzacskóban sült burgonya, amely rövid idő alatt elkészül, fantasztikusan finom és bármikor felszolgálhatjuk, még az ünnepi asztalon is kitűnően mutat.

Hozzávalók:

1 kg burgonya (közepes nagyságú),
3 gerezd fokhagyma,
3 kanál olaj,
zöldpetrezselyem vagy kapor,
só,
bors.

Elkészítés:

Tisztítsuk meg a burgonyát, mossuk meg, majd tegyük egy nagyobb tálba. Ha a burgonyák nagyobbak akkor vágjuk el őket, majd szurkáljuk meg egy fogpiszkálóval mindegyik darabot. A fokhagymát tisztítsuk meg, zúzzuk össze. A petrezselyemlevelet is mossuk meg, vágjuk apróra. Keverjük össze az olajat, a fokhagymát, a petrezselymet, a fűszereket és öntsük rá a burgonyára, keverjük össze. Tetszés szerint más fűszereket is használhatunk, a csili és a rozmaring is különlegessé teszi. Tegyük a burgonyát sütőzacskóba, a zacskó száját kössük be. Tegyük a burgonyát egy tepsibe, előmelegített sütőben 200 fokon süssük kb. 1 órán át.

Forrás: ketkes.com
 
 
0 komment , kategória:  Köretek  
Ez a borított burgonya
  2016-11-11 09:11:09, péntek
 
  Hozzávalók


2 púpozott evőkanál libazsír
1 fej vöröshagyma
1 kg sárga burgonya

bors - fekete (tört)

Leírás

Ez a borított burgonya köret recept aranyat ér! Bármihez is adjátok köretként, nagyon finom! Igazi különlegesség! Próbáld ki Te is ezt a borított burgonya köret receptet!

Elkészítés
1
Enyhén sós vízben kb. 40 perc alatt héjastul puhára főzzük a burgonyát.

2
Főzés után átmossuk hideg vízzel, és meghámozzuk.

3
Nagy lyukú reszelőn lereszeljük az egészet.

4
A vöröshagymát finomra aprítjuk.

5
Egy kb. 28 cm átmérőjű, magas peremű serpenyőben megolvasztjuk a libazsírt, majd megpirítjuk benne az apróra vágott vöröshagymát.

6
Rádobjuk a lereszelt burgonyát, és kb. öt perc alatt összepirítjuk a zsíros-hagymás alappal.

7
Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Jól átkeverjük a fűszerekkel.

8
A fakanállal erősen lelapítjuk a tepsiben, hogy jó tömör legyen. A tűzhely hőjét felvesszük nagyra, és megpirítjuk az összetömörített krumpli alját kb. 4-5 perc alatt.

9
A tűzhelyről levéve átfordítjuk a serpenyő tartalmát egy nagy tányérra.

Félretesszük, hogy kihűljön, majd köretként tálaljuk az elkészült borított burgonyát. Nagyon ízletes!!
 
 
0 komment , kategória:  Köretek  
Káposztás subji
  2016-09-17 15:29:07, szombat
 
  Káposztás subji
- ájurvédikus zöldséges főétel
Vitai Kati

Hozzávalók

1 közepes fej káposzta
2 k ghí vagy kókuszzsír
1/2 teás k fekete mustármag
1/2 teás k római kömény
1/4 teás k kurkuma
1 csipet aszafoetida
1/4 teás k só
1 csipet chili

Elkészítés

Az apróra vágott káposztát megmossuk, a ghít egy edényben felmelegítjük, beletesszük a fekete mustármagot. Amíg pattog, le húzzuk a tűzről, hozzáadjuk a római köményt, majd, ha pirulni kezdett hozzáadjuk az aszafoetidát, a kurkumát és a chilit, a káposztát és a sót. Összekeverjük, és rátesszük a fedőt.
Takarék lángon addig főzzük, amíg a káposzta puha, de még ropogós marad (kb. 8-10 perc). Rizzsel vagy chapati kenyérrel tálaljuk.

Megjegyzés

Itt az ősz és akad káposzta bőven a piacok kínálatában:) Egyáltalán nem drága zöldség és nagyon változatosan elkészíthető. A káposzta az ájurvéda szerint keserű, fanyar és hűsítő. Könnyű és emésztést segítő hatású, serkenti az emésztés tüzét az agnit. A káposzta száraz és megkötő tulajdonságokkal is rendelkezik , ami székrekedést és gázokat okozhat. Bár ez a recept mindhárom dhosát kiegyensúlyozza, Vataknak ezt mértékkel kell fogyasztani. A kurkuma, hing és a só segítenek csökkenteni azon tulajdonságokat, melyek fokozzák a Vatat. Ez a subji recept, orvosi felhasználását tekintve úgy működik, mint egy enyhe hashajtó.
Vitai Kati

 
 
0 komment , kategória:  Köretek  
Gondolta volna
  2015-12-20 10:53:42, vasárnap
 
 
Gondolta volna, hogy ennyi mindenre jó a puliszka?
Jerome Flynn
A kukoricalisztből készült kásás ételt, a puliszkát sokan kedvelik, mivel könnyű, kalóriaszegény étel. Egy erdélyi szász közmondás szerint, aki azt vacsorázik, lábujjhegyen osonjon ágyba, nehogy útközben megéhezzék. Valószínűleg kevesebben tudják azonban, hogy a puliszka megfázásra, epekövek kezelésére is jó, nagyböjt idején ideális választás, hisz egészséges hatásai miatt a bélrendszer barátjaként tekintenek rá a szakemberek.

puliszka

A máj és a belek működését kiválóan elősegítő puliszkát sokáig a szegények eledelének tekintették, mivel olcsón és könnyen előállítható. A legfrissebb kutatások szerint azon amerikai indián törzsek tagjai, akik rendszeresen fogyasztottak kukoricát főtt, vagy nyers formában, sokkal hosszabb életkilátással rendelkeztek, mint azok, akiknek hiányzott a kukorica az étrendjükből.

A kukoricaszemek aracin- és palmitinsav származékot tartalmaznak, amelyek rendkívül fontosak a szervezet egészséges működéséhez. Ezek a savak könnyedén felszívódnak a belekben, a nélkül, hogy jelentős mértékű kémiai reakciókat váltanának ki, a véráramba jutva pedig megtisztítják a vért a toxikus elemektől. Méregtelenítő hatásának köszönhetően megkönnyíti a májműködést, és csökkenti a májbetegségek kialakulásának kockázatát. Azok körében, akik rendszeresen fogyasztanak kukoricát, a májbetegségek aránya 10-szer kisebb, mint azok esetében, ahol egyáltalán, vagy csak ritkán iktatják étrendünkbe a kukoricát.

Endokrinológusok szerint a napi rendszeres kukoricafogyasztás 60 százalékkal csökkenti a pajzsmirigy nem megfelelő működése miatt jelentkező mentális betegségek kialakulásának kockázatát, ugyanakkor szabályozza a vércukorszintet, ezért cukorbetegek számára különösen ajánlott. Csökkenti a koleszterin mennyiségét a vérben, az érelmeszesedés és a szívinfarktus esélyét is. A puliszka jótékony hatással van a szexuális funkciókra, különösen a nők esetében. Román kutatók igazolták, hogy a Bran-Rucăr régióban, ahol jóval több puliszkát fogyasztanak az emberek, a 65 év feletti nők 9 százaléka esetén erős petefészek aktivitás mutatkozott, és a szexuális aktivitás felső határa 72 év utánra tolódott.

A puliszka kenyérrel szemben négyszer kevesebb kalóriát tartalmaz, így kiváló kenyérhelyettesítő, nem hizlal. Kutatások kimutatták, hogy azok esetében, akik rendszeresen fogyasztanak kukoricát, számottevően csökken a pajzsmirigy rendellenességei miatt kialakuló betegségek esélye, de a kukorica a reuma, a cukorbetegség, az erős menstruációs vérzés, a vesekő és a májgyulladás ellen is használ.

A puliszka elkészítésének számos módját őrzi a hagyomány. A kukoricalisztet sós vízben vagy tejben megfőzik. A víz vagy tej mennyiségétől függően a puliszka kemény, félkemény vagy híg lesz. Ehető köretként (az erdélyi magyarok például csirkepaprikás mellé, a románok töltött káposzta mellé), juhtúróval rétegesen összerakva, tehéntúróval-tejföllel ízesítve. A Dél-Alföldön édesen, cukorral, fahéjjal és szentjánoskenyérrel, egyes területeken lekvárral, esetleg pirított morzsával is fogyasztják. Vidéken nem késsel, hanem cérnával szeletelik.

Tudta, hogy?
- 100 gramm kukoricaliszt 351 kalóriát, és 100 gramm (puffasztott kukoricapehely) 520 kalóriát tartalmaz?
- a puliszkát tökéletesen lehet szeletelni, ha a kés pengéjét megnedvesítjük?
- nem csomósodik meg a puliszka, ha a lisztet a forró vízbe való öntés előtt hideg vízzel locsoljuk meg?
- a vaníliacukor is lehet a tökéletes puliszka titka?
- a puliszka nem hizlal, de tejföllel, túróval fogyasztva ugyanolyan hatása van, mint egy kiadós vacsorának? Fogyókúra esetén a puliszkát joghurttal és tehéntúróval ajánlott fogyasztani.

Puliszka diéta:
- reggeli: forró puliszka, lágy tojással és tejjel
- ebéd: a megszokott étkek, a kenyeret viszont helyettesítsük puliszkával
- vacsora: puliszka aludttejjel vagy joghurttal
 
 
0 komment , kategória:  Köretek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 1446 db bejegyzés
Összes: 40887 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 608
  • e Hét: 2017
  • e Hónap: 47015
  • e Év: 1508246
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.