Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/26 oldal   Bejegyzések száma: 252 
A Honvédkórházban folytatja
  2019-01-17 19:58:09, csütörtök
 
  A Honvédkórházban folytatja a botrányos körülmények közt kirúgott szívsebész

Az ország egyik legjobb specialistáját tavaly rúgták ki.

Mint azt megírtuk, tavaly szeptemberben kirúgták a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetből Székely Lászlót, az ország egyik legjobbnak tartott szívsebészét. A főigazgató indoklása szerint az orvosnak azért kellett mennie, mert egy műtét során egyeztetés nélkül hívott egy privát plasztikai sebészt (akinek nem volt szerződése az intézménnyel), hogy az kicserélje a páciens mellimplantátumát.

A Blikk információja szerint az orvos kirúgása ellen 54 kollégája és 1100 betege tiltakozott. A lap most megtudta, hogy Székely László a Honvédkórházban folytatja. Mint írják, elbocsátása után a szívsebész több ajánlatot is kapott, külföldit is, de ő maradt Budapesten, és január 15-én már munkába is állt a Honvédkórházban.

Az Index megjegyzi, hogy "Székely László az országban azon kevesek közé tartozik, aki kismetszéses szívbillentyű-műtéteket tud végezni".

Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Kásler örömmel jelentette a sürgősségi ellátás javulását, ma
  2019-01-15 20:14:06, kedd
 
  Ötvenkilenc kórházból mindössze háromban akadtak problémák január elején az új sürgősségi ellátási előírások teljesítésével, de ezekben is rendezték a hiányosságokat - mondta Kásler Miklós egy hétfő délelőtti sajtótájékoztatón, amin azonban kérdezni nem lehetett az emberi erőforrások miniszterétől.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere sajtótájékoztatót tart az egészségügyben történt változásokról és eredményekről az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2019. január 14-én

Mint megírtuk: január elsejétől minden sürgősségi ellátást végző kórházban kötelezővé tették az előzetes betegosztályozás (triázs) bevezetését. Eszerint minden érkező beteget 5 percen belül regisztrálni kell, 10 percen belül pedig be kell sorolni az állapotának megfelelően (azonnali ellátást igényel, kritikus, sürgős, kevésbé sürgős, halasztható), majd az ellátás végleges helyére kell irányítani. A betegekkel ezután is egy diszpécsernek kell tartania a kapcsolatot, neki kell tájékoztatni, útba igazítani őket.

Húsz éve kellett volna, most 10 nap alatt vezetnék be a triázst a sürgősségiken
Húsz éve kellett volna, most 10 nap alatt vezetnék be a triázst a sürgősségiken
A józan ész régóta ezt diktálta volna. Január elsejétől mindenhol kötelező lesz a betegosztályozás és a jobb szervezés, de ennek megvalósítása nem lesz egyszerű.

A sürgősségi osztályok tehermentesítésére a halasztható betegeket egy akut alapellátó egységhez irányítják át. Ide azok a betegek kerülnek, akik várhatóan nem szorulnak kórházi bennfekvésre, labordiagnosztikára, ultrahangra vagy sürgős szakkonzíliumra. Az akut alapellátó egységben háziorvos vagy szakképzett ápoló foglalkozik a beteggel, rutinvizsgálatokat végez, vércukorszintet már, EKG-t csinál, és tanácsot ad a páciensnek, hova forduljon panaszával.

Mint Kásler Miklós elmondta: január elsején általában mindig rohamosan megnő a betegek száma a sürgősségi osztályokon, így volt ez most is, de az 59 kórház a legsúlyosabb betegek esetén mind tudta tartani a rendeletben előírt időket a triázsolásra. Csak 2 budapesti és egy vidéki kórház jelzett nehézségeket.

EZEK AZ INTÉZMÉNYEK JANUÁR 3-ÁN ÚJABB UTASÍTÁST KAPTAK, HOGY ÁLLÍTSANAK BE TÖBB DOLGOZÓT A BETEGEK ELLÁTÁSÁRA.

Január 7. óta így már ezekben a kórházakban is időben tudják osztályozni a betegeket, mondta Kásler. A kórházak január elseje óta a sürgősségi osztályokra érkező betegek besorolásának és ellátásának idejéről az összes adatot elküldik az Állami Egészségügyi Ellátó Központnak.

Az új rendszer rendezettebbé teheti a sürgősségi ellátást, csökkentheti az orvosok terhelését, de nem szünteti meg a várakozást. A sürgősségi ellátás célja ugyanis a legsúlyosabb esetek gyors ellátása, a kevésbé súlyos eseteknek ezután is várakozniuk kell.
A sajtótájékoztatón Kásler Miklós hosszasan sorolta az egészségügyben eddig tett és ezután tervezett lépéseket: 37 milliárd plusz az Egészségügyi Alapnak, 19 nagy értékű diagnosztikai gép beszerzése, a gyermeksürgősségi ellátás kiépítése, gyermekpszichiátria és -addiktológia fejlesztése, nővérszállók építése-felújítása, béremelés a mentősöknél stb.

Az elkövetkező négy évben négy lépcsőben 72 százalékkal emelik az egészségügyi szakdolgozók, a védőnők, az egészségügyben nem egészségügyi felsőfokú végzettséggel rendelkezők bérét. A béremelés lépései és mértéke (a 2018-as bérekhez viszonyítva):

2019 júliusától: 8 százalék,
2020 januárjától: 14 százalék,
2020 novemberétől: 20 százalék,
2022 januárjától: 30 százalék.
A sajtótájékoztatón nem lehetett kérdezni. A miniszter mellett ült Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár is, de ő nem is szólalt meg.

Ahogy a miniszter befejezte mondandóját, a sajtótájékoztató moderátora azt mondta: Kásler Miklósnak fontos kormányzati feladata miatt most mennie kell. Akinek kérdése van, az küldje el írásban, és majd megválaszolják.

Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Nincs karácsonyi Erzsébet-utalvány,
  2018-12-05 20:48:49, szerda
 
  Lesz olyan nyugdíjas, aki kap Erzsébet-utalványt

A Napi.hu szerint biztos, hogy egyes nyugdíjasok idén karácsonyra is kapnak Erzsébet-utalványt, az önkormányzatuktól. Az Orbán-kormány idén nem ad ilyen támogatást, de a települések szabadon dönthetnek arról, mennyit tudnak a célra fordítani.

Nincs karácsonyi Erzsébet-utalvány, december 24. marad munkanap

Budakeszi 550 nyugdíjasnak ad 3 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt karácsonyra, míg Dunaszeg 6 ezer, Solymár 8 ezer forintos támogatást ad a 70 éves kort betöltött helyi polgároknak.

A Bács-Kiskun megyei Tasson minden háztartás 10 ezer forint karácsonyi támogatást kap, ha az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 142 500 forintot. Pakson karácsonyi csomaggal segítik a nyugdíjasokat, ha az egy főre jutó jövedelem a 78 ezer forintot nem haladja meg. Dunaújvárosban rendelet mondja ki, hogy 5 ezer forint támogatásban kell részesíteni a nyugdíjasokat.

Baktalórántházán 5 ezer forintos karácsonyi csomagra jogosultak a nagycsaládosok, a gyermeküket egyedül nevelők, azok a nők, akik az 55. életévüket és azok a férfiak, akik a 60. életévüket év végéig betöltik.

Csobánkán is kapnak támogatást a 70 év felettiek, Piliscsabán, Soroksáron és Hosszúhetényben pedig a rászorulók.

Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Nincs Cím
  2018-11-27 17:50:22, kedd
 
  HOPPÁ! IDÉN ELMARAD A NYUGDÍJASOK KARÁCSONYI ERZSÉBET-UTALVÁNYA?
Hosszú évek hagyománya törhet meg idén azzal, hogy elmaradhat a nyugdíjasok karácsonyi Erzsébet-utalványa, mellyel a Fidesznek eddig sikerült zsebre vágnia az idős korosztály szavazatit.


A Napi.hu szerint a Magyar Postának legalább egy hónap kell a kézbesítéshez, de a kormány még nem jelentette be, hogy idén jár utalvány.

A portál Erzsébet-utalványokkal kapcsolatos érdeklődésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) mindössze egy szűkszavú válasszal reagált:

"Idén eddig a kormány két, közvetlen a nyugdíjasoknak szóló támogatásról döntött: Húsvétkor 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt fizettünk ki 29 milliárd forint értékben, most novemberben pedig nyugdíjprémiumot és egyszeri juttatást fizettünk ki 41,3 milliárd forint értékben."

Ebben szó sem esik a már évek óta a narancsos osztogatás egyik fő pillérét jelentő utalványokról, ami arra enged következtetni, hogy 2017-tel ellentétben

idén az idős korosztály nem számíthat szeretetcsomagra Orbán Viktortól.

Ha hozzávesszük, hogy a beígért nyugdíjemelés mellett gyorsvonatként robog majd el az infláció, akkor felmerül a kérdés: vajon a Fidesz ennyire nem számít az idősek szavazataira a jövőre esedékes EP- és önkormányzati választásokon, vagy tényleg akkora gazdasági slamasztikában van az ország, hogy már a fő szavazóbázisuknak szánt osztogatásokat sem képesek fedezni?

Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Katalin-nap - a házasságszerzés ideje
  2018-11-25 18:09:13, vasárnap
 
  Katalint házasságszerző szentnek tartotta a néphagyomány - mondta Tátrai Zsuzsa néprajzkutató az M1 aktuális csatornán vasárnap délelőtt.

Ezen a napon a kíváncsi férfiak párnájuk alá helyeztek valamilyen női ruhaneműt, és azt remélték, megálmodják, ki lesz a jövendőbelijük. A lányok ilyenkor egy ágat tettek a vízbe, ez volt a Katalin-ág, de élt még a szokás december 4-én is, akkor Borbála-ág, továbbá december 13-án is, akkor Luca-ág néven. Ha ez az ág karácsonyig kivirágzott, abból arra lehetett következtetni, hogy férjhez megy az illető - mondta a néprajzkutató.

Emellett Katalin napjához egy időjárási jóslat is kötődik: ha Katalin kopog, akkor karácsony locsog, s ha Katalin locsog, akkor karácsony kopogni fog.

Tátrai Zsuzsa azt is elmondta, hogy a hagyomány szerint ilyenkor lehet utoljára bálokat rendezni. November 30-án van András nap, és az ahhoz legközelebb eső vasárnap Advent első vasárnapja. Advent idején pedig tilos a lakodalom, minden hangos mulatság. Ilyenkor ugyanis testi és lelki felkészülést vártak el a karácsonyra.

András nap az egyik legfontosabb házasságjósló nap volt. Ilyenkor például megrugdosták a disznóólat, és ahányat röffentett a disznó, annyi év múlva ment férjhez a lány. Emellett a dombról azt figyelték, honnan hallani a kutyaugatást, mert abból az irányból érkezik majd a jövendőbeli.

Emellett András napot disznóölő Szent András napjának is nevezik, mivel általában ilyenkor fordult olyan hűvösre az idő, hogy el lehessen kezdeni a disznóöléseket - fejtette ki a néprajzkutató.

Link 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Erősebb alkupozíciót kaphatnak
  2018-11-25 17:10:50, vasárnap
 
  Érdekes!!!

Erősebb alkupozíciót kaphatnak a dolgozók a munkahelyükkel szemben, ha felemelik a túlórakeretet és a munkaidőkeret elszámolási idejét - ezzel magyarázta Kósa Lajos a sokat bírált törvényjavaslatát.

Szó sincs arról, hogy a jövőben hagynánk kiszolgáltatni a magyar munkavállalókat - nyilatkozta Kósa Lajos a Magyar Időknek. A fideszes politikus volt az, aki Szatmáry Kristóffal közösen beadta az elhíresült törvényjavaslatot: 300 helyett 400 óra legyen az éves túlórakeret ott, ahol kollektív szerződés szerint dolgoznak. Ráadásul a mostani 1 helyett 3 év lenne az az időszak, amin belül a cégeknek el kellene számolniuk a túlórák díjával és a szabadnapokkal az alkalmazottaik felé.

Kósa szerint a dolgozók ,,nem kerülnek rosszabb helyzetbe a munkaidő-szervezésre vonatkozó szabályozás tervezett módosításával. Sokkal inkább lehetőséget kapnak, hogy erősödjön az alkupozíciójuk a bérek és a munkavégzés feltételrendszerének kialakításában a cégekkel való tárgyalások során".
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
50 ezer forintra bírságolják, aki felsózza a járdáját
  2018-11-21 18:34:33, szerda
 
  A családi és társasházak előtti járdaszakaszt télen nem az önkormányzatnak, hanem a lakóknak kell biztonságossá tenni, de nem mindegy, mivel és hogyan.

Míg a helyi közutak és közterületek fenntartása az önkormányzatok feladata, az ingatlan előtti járdaszakaszról a lakóknak - és nem a közös képviselőnek - kell eltávolítani a havat. Ha valaki balesetet szenved a gondatlanul kezelt, csúszós járdán, a tulajdonosnak kell megtérítenie a kárt, és akár gondatlanságból elkövetett bűncselekmény miatt is felelősségre vonhatják.

A só azonban tiltólistás; a növényeknek, a rajta sétáló állatoknak és a cipők talpának egyaránt rosszat tesz, ezért homokkal, faforgáccsal és hamuval lehet helyettesíteni - írta a Pénzcentrum.

Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Újabb képekkel gyarapítja műkincsállományát a Magyar Nemzeti
  2018-11-21 18:21:27, szerda
 
  Pedig ez még aprópénz ahhoz képest, hogy az Értéktár program megvalósítására az MNB Igazgatósága mintegy 30 milliárd forintot különített el.

Újabb képekkel gyarapítja műkincsállományát a Magyar Nemzeti Bank, számolt be honlapján a jegybank. A vásárlás a 2014-ben indult Értéktár program része.

Most Csernus Tibor (1927-2007) Kossuth- és Munkácsy díjas festőművész Saint-Tropez című festményének tulajdonjogát 110 millió forintért, Jan Van Der Heyden (1637-1712) Városlátkép, avagy Tér sétáló alakokkal című festményének tulajdonjogát pedig 400 ezer euró értékben kívánják megszerezni.

Ezen kívül ajánlatot tesznek Giovanni Battista Pittoni (1687-1767) Szent József halála című festményére 20 millió forintért, valamint Rippl-Rónai József: Medgyessy Ferenc Rippl-Rónai szobrával című festményének tulajdonjogára is, amit 45 millió forintért szeretnének megszerezni. Willem Adriensz Key (1515/16 - 1568) Férfiképmás című festményét 58 ezer euróért már meg is vették.

Mindez persze csak aprópénznek tűnik ahhoz képest, mekkora összeget különített el az MNB Igazgatósága 2018 végéig az Értéktár program megvalósítására: egész pontosan 100 millió euróról, vagyis mintegy 30 milliárd forintról van szó.

Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Erdogan főtanácsadójával egyeztetett a hazafias nevelés font
  2018-11-16 22:28:27, péntek
 
  Az előző kormány honvédelmi minisztere, jelenleg parlamenti képviselő Simicskó István Törökországban jár a héten, és saját beszámolója szerint ott találkozott Aysen Gürcan elnöki főtanácsadóval.
Mint oldalán írta, vele egyeztetett ,,a hazafias nevelés általános helyzetéről és annak a globalizáció fényében történő megszilárdításának lehetőségeiről". Majd azzal folytattak, hogy egyetértettek abban, hogy a külföldi tapasztalatok nagyban segíthetik a fiatalok értékrendjének megszilárdítását, amely mindkét ország számára kiemelt jelentőséggel bír.

Link 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Újabb, milliárdos megbízást kapott a kormányközeli Századvég
  2018-10-15 20:26:31, hétfő
 
  Újabb, nettó 1,44 milliárd forintos megbízást kapott a Századvég Politikai Iskola Alapítvány és a Századvég Gazdaságkutató Zrt. konzorciuma a kormánytól, hogy nagyszabású közvélemény-kutatásokkal segítse a kabinet munkáját, írja a Népszava. A kormány honlapjára feltöltött dokumentumokból kiderül, hogy két, korábbi kutatást kell folytatnia kormányközeli agytrösztnek: az EU28 néven ismert, minden európai országban elvégzett, főként a migrációval foglalkozó felmérést, illetve egy időskutatást a hazai nyugdíjasok vagy nyugdíj előtt állók körében.

Az Eu28-at először 2015-ben rendelték meg a századvégtől, hivatkozva a menekültválságra, amely ,,teljesen új helyzet elé állítja mind az Európai Unió vezetését, mind a tagállamokat". A helyzet valójában annyira nem új, hogy a kutatást már negyedszer rendelik meg (2015, 2017 és 2018 után), mindannyiszor úgynevezett hirdetmény nélküli, tárgyalásos közbeszerzés keretében. Az indoklás szerint erre azért van szükség, mert ,,az alapprojekt nem tudna maradéktalanul érvényesülni, és a magyar kormány nem kapná meg a szükséges szakpolitikai támogatást a tevékenységéhez", ha nem végeznék el újra és újra a felmérést.

A jövőre megrendelt kutatásban újdonság, hogy már Ukrajnában és a nyugat-balkáni országokban is fel kell venni egy-egy ezerfős mintán végzett közvélemény-kutatást, ,,aktuális társadalmi, politikai és közéleti témákban", illetve ki kell azokat értékelni külön-külön és összesítve is.

Az idei kutatásban még csak ezerfős, a teljes felnőtt társadalmat reprezentáló mintán kellett elvégezni a felmérést, a 2019-es vizsgálatban viszont 12-szer 2000 fős, az 55 év feletti népességet reprezentáló mintán kell felvenni a kérdéssort, illetve 12 darab, egyenként nyolcfős fókuszcsoporttal kell másfél órás beszélgetéseket lefolytatni. A kormányt külön is érdeklik a célcsoport médiafogyasztási szokásai. Az indoklás szerint az eddigi kutatások csak az időskorúak problémáinak egy részére koncentráltak, ez viszont ,,átfogó pillanatkép készítésének igényével lép fel", vagyis lehetőleg mindent tudni akarnak az idősek gondolkodásáról.

Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
     1/26 oldal   Bejegyzések száma: 252 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 22 db bejegyzés
e év: 22 db bejegyzés
Összes: 2352 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 42
  • e Hét: 42
  • e Hónap: 2160
  • e Év: 2160
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.