|
1/14 oldal
|
Bejegyzések száma: 134
|
|
|
|
2021-02-27 07:54:46, szombat
|
|
|
Férjemnek készült ajándékba ez az oldalas, ezúttal most nem egy
extravagáns menüvel rukkoltam elő, hanem egy hagyományos étellel:
fokhagymás sült oldalassal.
Hozzávalók:
- kb. 1-1,5 kg oldalas, szeletekre vágva (nálunk mangalica),
- 1-2 nagy fej fokhagyma, pucolva, gerezdekre szedve, ízlés szerint,
- só,
- disznózsír
Elkészítés:
1. Egy nagy vasedényben sok zsírt olvasztottam.
Ebbe tettem a besózott húsdarabokat.
2. Ha szükséges, olvasszunk még bele zsírt.
Annyit szoktam tenni bele, amennyi majdnem ellepi a húst.
Öntök hozzá kevés vizet is, így már szinte teljesen be van
fedve a hús.
3. A fokhagymagerezdeket egészben hagytam
és beleszórtam az edénybe.
4. Először lefedve, majd fedő nélkül, nagyon alacsony lángon
kb. 5-5,5 órán át főztem-sütöttem. (Ha sütőben készül, akkor
90-100 fokon készítjük.) Mikor már szép lett a hús színe, a
csont kiesik, kimozdul belőle, és már csak zsírja volt, víz nem,
akkor lezártam a gázt és kiszedtem az oldalast.
Omlós, ízletes húst kaptam. A zsír pedig egy nagyobb edénybe
kiöntve ment a hűtőbe, hogy később majd friss kenyérre kenjük.

|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 3. |
|
|
|
|
|
2021-02-27 07:48:11, szombat
|
|
|
A húst feldaraboljuk a fenti képen látható csontok közötti lágy részek mentén.
(Van aki minden csont közét felvágja, mások kettesével. Ízlés kérdése, én jobban
szeretem a kisebb darabokat.)
Egyenesen a tepsibe is tehetjük a darabokat, szép egyenletes távolságokra.
Ezt követően sózzuk, borsozzuk, megszórjuk örölt köménnyel és a fokhagyma
szeletekkel.
(Ha ebben a fázisban teszünk mellé 3-4 db paradicsomot, 3-4 db paprikát,
3 db vöröshagymát a fokhagymás sült oldalas mellé egy fantasztikus pecsenyelé
(jus) is a jutalmunk lesz, a megsült paradicsom+paprika+vöröshagyma egyveleg
lepasszírozása révén.)
Tehát a húsok befűszerezve várják, hogy a 180-200 C-ra előmelegített sütőbe
kerüljenek.
A sült odalas recept titka a sok fokhagyma felhasználásán túl a viszonylag
hosszadalmas sütés.
A sült oldalas sütését fedő vagy alufólia latt kezdjük 180-200 C-on 1,5 óra
időtartamban, félidőnél megfordítva a húsokat.
Ezt követően pedig levéve a fedőt/fóliát 30 perc alatt megpirítjuk az oldalast,
hogy megkapjuk azt a csodaszép, ínycsiklandozó végeredményt, amit egy
kívül ropogósra, belül vajpuhára sült oldalas tud adni.

|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 3. |
|
|
|
|
|
2021-02-22 09:58:51, hétfő
|
|
|
Hozzávalók:
140 g natúr gabonapehely
fél teáskanál fokhagymapor
negyed teáskanál őrölt paprika
1 teáskanál só
fél teáskanál bors
Liszt
Tojás
1 egész csirkemell
Elkészítés:
Zúzd össze alaposan a gabonapelyhet a fűszerekkel.
Ezt megteheted egy robotgéppel, de akár egy jól
záródó zacskóba téve, egy nyújtófa segítségével is.
Vágd falatnyi darabokra a csirkemellet, majd forgasd
be a lisztbe, a tojásba, végül az elkészült morzsába
és tedd egy tepsire. Süsd 180 fokos sütőben 18 percig,
az egész családodnak ízleni fog!

|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 3. |
|
|
|
|
|
2021-02-20 06:20:12, szombat
|
|
|
Hozzávalók:
10 púpozott evőkanál liszt
(vagyis 20 dkg - 1 púpos evőkanál az kb 2 dkg)
2 tojás
3 dl tej
2 dl szódavíz (sima csapvíz még jobb, puhább lesz a palacsinta!)
1 csipetnyi só
3/4 dl olaj
Elkészítés:
A hozzávalókat alaposan kikeverem. Az első palacsinta sütése előtt
a forró serpenyőbe egy kevés olajat öntök, a következő palacsintáknál
már nem kell, bőven elég, ami kisül a tésztából.
Dupla adag palacsintához:
4 tojás,
6 dl tej,
4-5 dl (szóda)víz,
1 csipet só,
7 evőkanál étolaj,
40 dkg liszt.
A kikevert tésztát 1/2 óráig állni hagyom, az olajat majd csak a sütés előtt
keverem bele. A fenti recept szerint csak az elején kenem ki olajjal a
serpenyőt, utána már nem kell.
Könnyű és biztosan nem tapadt oda!

|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 3. |
|
|
|
|
|
2019-06-25 06:58:31, kedd
|
|
|
HOZZÁVALÓK
80 dkg karfiol (tisztán mérve)
5 dkg vaj
2 ek liszt
2 dl tej
1 tk só
1 kávéskanál fehér bors (őrölt)
1 csokor petrezselyemzöld
1 csokor zöldhagyma (szárával együtt)
10 dkg reszelt füstölt sajt
2 db tojás
2 dl tejföl
ELKÉSZÍTÉS
A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük. Sós vízben 5 perc alatt
roppanósra főzzük, majd leszűrjük.
A vajat habzásig hevítjük a liszttel, majd a megmelegített tejjel
felöntve, folyamatos keverés közben sűrűre főzzük, és megsózzuk.
3 percig forraljuk lassú tűzön. Ezután belekeverjük a borsot, a
megtisztított, nagyon vékony karikákra vágott zöldhagymát a
zöldjével együtt, valamint a reszelt sajtot. Lehúzzuk a tűzről,
hagyjuk langyosra hűlni, végül simára keverjük a tejföllel és a
nyers tojásokkal.
A nyers karfiolrózsákat tűzálló tálba vagy tepsibe terítjük, majd
ráöntjük a sajtos-tojásos keveréket úgy, hogy az lehetőleg elfedje
az összes karfiolt.
Az edényt 160 fokos sütőbe toljuk 20 percre és az egészet pirosra
sütjük.

|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 3. |
|
|
|
|
|
2019-06-11 11:17:23, kedd
|
|
|
Hozzávalók
50 dkg metélt tészta
só (ízlés szerint)
2,5 dl búzadara
3 cl olaj
4 dl víz
baracklekvár
Elkészítés
A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük.
Egy nagy lábasban a darát olajon, pici sóval, folyamatos kevergetés
mellett megpirítjuk, de vigyázzunk, hogy ne legyen túl sötét.
A vizet a kész darára öntjük (óvatosan mert felcsap a gőz),
fedőt teszünk rá, és állni hagyjuk, míg a dara megszívja magát.
Ezután összekeverjük a tésztával és baracklekvárral meglocsolva
tálaljuk.

|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 3. |
|
|
|
|
|
2018-12-24 06:37:31, hétfő
|
|
|
Hozzávalók:
800 g csirkemell,
300 g kemény sajt,
2 db tojás.
A panírozáshoz:
100 g zsemlemorzsa,
100 g liszt,
2 tojás
só és őrölt fekete bors
olaj
Elkészítés
A csirkemellet szeleteljük apróra, majd tegyük egy tálba és adjuk
hozzá a 2 tojást. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, keverjük össze,
hogy mindenhol átjárják a fűszerek. A sajtot reszeljük le és keverjük
bele a húsos masszába. Törjünk fel 2 db tojást, tegyük egy tálba,
majd verjük fel villával és fűszerezzük. Egy másik tálba tegyünk
lisztet, egy harmadik tálba pedig zsemlemorzsát.
Vizezzük be a kezeinket és a húsos masszából készítsünk golyókat,
forgassuk meg lisztben, tojásban és zsemlemorzsában, bő forró
olajban süssük ki mindet.
A krokettekbe szúrjunk egy egy fogpiszkálót, így könnyebb megfogni.

|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 3. |
|
|
|
|
|
1/14 oldal
|
Bejegyzések száma: 134
|
|
|
|
2021. Március
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | 31 | |
| |
|
|
ma: |
2 db bejegyzés |
e hónap: |
15 db bejegyzés |
e év: |
256 db bejegyzés |
Összes: |
30338 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 506
- e Hét: 3151
- e Hónap: 2312
- e Év: 109339
|
|
|