Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 134 
Oldlas
  2021-02-27 07:54:46, szombat
 
  Férjemnek készült ajándékba ez az oldalas, ezúttal most nem egy
extravagáns menüvel rukkoltam elő, hanem egy hagyományos étellel:
fokhagymás sült oldalassal.

Hozzávalók:
- kb. 1-1,5 kg oldalas, szeletekre vágva (nálunk mangalica),
- 1-2 nagy fej fokhagyma, pucolva, gerezdekre szedve, ízlés szerint,
- só,
- disznózsír

Elkészítés:

1. Egy nagy vasedényben sok zsírt olvasztottam.
Ebbe tettem a besózott húsdarabokat.

2. Ha szükséges, olvasszunk még bele zsírt.
Annyit szoktam tenni bele, amennyi majdnem ellepi a húst.
Öntök hozzá kevés vizet is, így már szinte teljesen be van
fedve a hús.

3. A fokhagymagerezdeket egészben hagytam
és beleszórtam az edénybe.

4. Először lefedve, majd fedő nélkül, nagyon alacsony lángon
kb. 5-5,5 órán át főztem-sütöttem. (Ha sütőben készül, akkor
90-100 fokon készítjük.) Mikor már szép lett a hús színe, a
csont kiesik, kimozdul belőle, és már csak zsírja volt, víz nem,
akkor lezártam a gázt és kiszedtem az oldalast.
Omlós, ízletes húst kaptam. A zsír pedig egy nagyobb edénybe
kiöntve ment a hűtőbe, hogy később majd friss kenyérre kenjük.





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 3.  
Sült oldalas
  2021-02-27 07:48:11, szombat
 
  A húst feldaraboljuk a fenti képen látható csontok közötti lágy részek mentén.
(Van aki minden csont közét felvágja, mások kettesével. Ízlés kérdése, én jobban
szeretem a kisebb darabokat.)

Egyenesen a tepsibe is tehetjük a darabokat, szép egyenletes távolságokra.
Ezt követően sózzuk, borsozzuk, megszórjuk örölt köménnyel és a fokhagyma
szeletekkel.

(Ha ebben a fázisban teszünk mellé 3-4 db paradicsomot, 3-4 db paprikát,
3 db vöröshagymát a fokhagymás sült oldalas mellé egy fantasztikus pecsenyelé
(jus) is a jutalmunk lesz, a megsült paradicsom+paprika+vöröshagyma egyveleg
lepasszírozása révén.)

Tehát a húsok befűszerezve várják, hogy a 180-200 C-ra előmelegített sütőbe
kerüljenek.

A sült odalas recept titka a sok fokhagyma felhasználásán túl a viszonylag
hosszadalmas sütés.
A sült oldalas sütését fedő vagy alufólia latt kezdjük 180-200 C-on 1,5 óra
időtartamban, félidőnél megfordítva a húsokat.

Ezt követően pedig levéve a fedőt/fóliát 30 perc alatt megpirítjuk az oldalast,
hogy megkapjuk azt a csodaszép, ínycsiklandozó végeredményt, amit egy
kívül ropogósra, belül vajpuhára sült oldalas tud adni.





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 3.  
Panír
  2021-02-22 09:58:51, hétfő
 
  Hozzávalók:

140 g natúr gabonapehely
fél teáskanál fokhagymapor
negyed teáskanál őrölt paprika
1 teáskanál só
fél teáskanál bors
Liszt
Tojás
1 egész csirkemell

Elkészítés:

Zúzd össze alaposan a gabonapelyhet a fűszerekkel.
Ezt megteheted egy robotgéppel, de akár egy jól
záródó zacskóba téve, egy nyújtófa segítségével is.
Vágd falatnyi darabokra a csirkemellet, majd forgasd
be a lisztbe, a tojásba, végül az elkészült morzsába
és tedd egy tepsire. Süsd 180 fokos sütőben 18 percig,
az egész családodnak ízleni fog!





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 3.  
Palacsintás Barbi
  2021-02-20 06:20:12, szombat
 
  Hozzávalók:

10 púpozott evőkanál liszt
(vagyis 20 dkg - 1 púpos evőkanál az kb 2 dkg)
2 tojás
3 dl tej
2 dl szódavíz (sima csapvíz még jobb, puhább lesz a palacsinta!)
1 csipetnyi só
3/4 dl olaj

Elkészítés:

A hozzávalókat alaposan kikeverem. Az első palacsinta sütése előtt
a forró serpenyőbe egy kevés olajat öntök, a következő palacsintáknál
már nem kell, bőven elég, ami kisül a tésztából.

Dupla adag palacsintához:

4 tojás,
6 dl tej,
4-5 dl (szóda)víz,
1 csipet só,
7 evőkanál étolaj,
40 dkg liszt.

A kikevert tésztát 1/2 óráig állni hagyom, az olajat majd csak a sütés előtt
keverem bele. A fenti recept szerint csak az elején kenem ki olajjal a
serpenyőt, utána már nem kell.

Könnyű és biztosan nem tapadt oda!





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 3.  
Tepsis karfiol
  2019-06-25 06:58:31, kedd
 
  HOZZÁVALÓK

80 dkg karfiol (tisztán mérve)
5 dkg vaj
2 ek liszt
2 dl tej
1 tk só
1 kávéskanál fehér bors (őrölt)
1 csokor petrezselyemzöld
1 csokor zöldhagyma (szárával együtt)
10 dkg reszelt füstölt sajt
2 db tojás
2 dl tejföl

ELKÉSZÍTÉS

A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük. Sós vízben 5 perc alatt
roppanósra főzzük, majd leszűrjük.
A vajat habzásig hevítjük a liszttel, majd a megmelegített tejjel
felöntve, folyamatos keverés közben sűrűre főzzük, és megsózzuk.
3 percig forraljuk lassú tűzön. Ezután belekeverjük a borsot, a
megtisztított, nagyon vékony karikákra vágott zöldhagymát a
zöldjével együtt, valamint a reszelt sajtot. Lehúzzuk a tűzről,
hagyjuk langyosra hűlni, végül simára keverjük a tejföllel és a
nyers tojásokkal.
A nyers karfiolrózsákat tűzálló tálba vagy tepsibe terítjük, majd
ráöntjük a sajtos-tojásos keveréket úgy, hogy az lehetőleg elfedje
az összes karfiolt.
Az edényt 160 fokos sütőbe toljuk 20 percre és az egészet pirosra
sütjük.





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 3.  
Grízes tészta
  2019-06-11 11:17:23, kedd
 
  Hozzávalók

50 dkg metélt tészta
só (ízlés szerint)
2,5 dl búzadara
3 cl olaj
4 dl víz
baracklekvár

Elkészítés

A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük.

Egy nagy lábasban a darát olajon, pici sóval, folyamatos kevergetés
mellett megpirítjuk, de vigyázzunk, hogy ne legyen túl sötét.

A vizet a kész darára öntjük (óvatosan mert felcsap a gőz),
fedőt teszünk rá, és állni hagyjuk, míg a dara megszívja magát.

Ezután összekeverjük a tésztával és baracklekvárral meglocsolva
tálaljuk.





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 3.  
Gomba leves
  2019-01-14 05:08:10, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 3.  
Szendvics
  2019-01-09 14:19:25, szerda
 
 





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 3.  
fejlesztés alatt
  2018-12-24 06:37:31, hétfő
 
  Hozzávalók:

800 g csirkemell,
300 g kemény sajt,
2 db tojás.
A panírozáshoz:
100 g zsemlemorzsa,
100 g liszt,
2 tojás
só és őrölt fekete bors
olaj

Elkészítés

A csirkemellet szeleteljük apróra, majd tegyük egy tálba és adjuk
hozzá a 2 tojást. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, keverjük össze,
hogy mindenhol átjárják a fűszerek. A sajtot reszeljük le és keverjük
bele a húsos masszába. Törjünk fel 2 db tojást, tegyük egy tálba,
majd verjük fel villával és fűszerezzük. Egy másik tálba tegyünk
lisztet, egy harmadik tálba pedig zsemlemorzsát.
Vizezzük be a kezeinket és a húsos masszából készítsünk golyókat,
forgassuk meg lisztben, tojásban és zsemlemorzsában, bő forró
olajban süssük ki mindet.
A krokettekbe szúrjunk egy egy fogpiszkálót, így könnyebb megfogni.





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 3.  
Csipsz tál
  2018-12-23 16:07:38, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 3.  
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 134 
2021.02 2021. Március 2021.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 2 db bejegyzés
e hónap: 15 db bejegyzés
e év: 256 db bejegyzés
Összes: 30338 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 506
  • e Hét: 3151
  • e Hónap: 2312
  • e Év: 109339
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.