Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/20 oldal   Bejegyzések száma: 199 
Krumplisaláta
  2019-12-14 08:21:19, szombat
 
  Hozzávalók 12 személyre:

2.5 kg krumpli
2 db fehérhagyma
0.3 l majonéz
4 evőkanál mustá
0.5 db citromsó
bors
babérlevél
szerecsendió (őrölt)

Elkészítés:

Pucold meg a krumplit, mosd meg, és tedd fel főni sós-babérleveles vízben.
25 percig főzd kis lángon, amíg szépen meg nem puhul, majd öntsd le róla
a vizet, és hagyd kihűlni. A hagymát vágd apróra, majd egy picit párold
üvegesre kevés olajon, de ne piruljon meg! Készíts elő egy nagy tálat,
amiben a salátát el fogod készíteni.

A kihűlt burgonyákat vágd félbe, és egy zöldségszeletelő segítségével vágd
kis kockákra. A hagymát ezután keverd össze a feldarabolt krumplival. Egy
külön tálban keverd el a mustárt a majonézzel, majd sózd-borsozd. Szórj
bele karácsonyi csavarként egy csipet szerecsendiót, és facsard hozzá egy
fél citrom levét. Ha szereted az édesebb ízeket, adj hozzá fél kávéskanál
porcukrot. Jól kavard össze, és öntsd a salátára, majd tedd félre pár óra
erejéig egy hűvös helyre, hogy jól összeérjenek az ízek.





 
 
0 komment , kategória:  Könnyű vacsora   
Tárkonyos tejszínes csirkeraguleves
  2019-12-12 06:39:33, csütörtök
 
  A tárkony Erdélyben az egyik legismertebb és legkedveltebb fűszernövény.
Levesek, mártások, saláták, sültek, vadas húsételek, zöldbab, borsó, burgonya
főzelékek fűszerezésére frissen vagy szárítva kiváló.

hozzávalók / 8 adag

50 dkg csirkemell filé
2 közepes db sárgarépa
2 közepes db fehérrépa
50 dkg gomba
30 dkg zöldborsó
1 nagy db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 ek sertészsír (kacsa, liba, esetleg étolaj)
1 ek ételízesítő
1 púpozott ek finomliszt (finom)
1 kávéskanál fűszerpaprika
5 dkg eperlevél tészta
2 dl főzőtejszín
1 ek tárkony
1 citromból nyert citromlé
só ízlés szerint
2 l víz

Elkészítés

A zsiradékon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát és az áttört
fokhagymát.
Ezután hozzáadjuk a felaprított répákat, a felszeletelt gombát, zöldborsót,
sózzuk, és lefedve még 10 percig pároljuk.
A húst vékony csíkokra vágjuk, és a zöldségekkel együtt tovább pároljuk.
Ezután megszórjuk őrölt borssal, ételízesítővel, pirospaprikával és finom
liszttel. Két percig állandó keverés mellett pirítjuk, majd felöntjük 2 l vízzel,
elkeverjük és felforraljuk.
Ha forr, beleszórjuk a levestésztát. Miután megfőtt a tészta, beleöntjük a
tejszínt, a citromlevet és a tárkonyt.
Ha megforrt, elzárjuk a tüzet alatta, és citromkarikával tálaljuk.





 
 
0 komment , kategória:  Könnyű vacsora   
Túrós grízes
  2019-07-23 14:05:06, kedd
 
  Porcukorral megszórva is finom, de kínálhatsz mellé
lekvárt vagy bármilyen öntetet.

Hozzávalók:

250 g tehéntúró
5-6 evőkanál gríz
1 tojás
1 evőkanál tejföl
negyed teáskanál szódabikarbóna
negyed teáskanál só
2 evőkanál cukor

A túrót egy villával törjük össze, keverjük hozzá a tojást, adjuk hozzá
a tejfölt és a grízt. Tegyük bele a többi hozzávalót, takarjuk le és
hagyjuk állni 15 percig. Egy serpenyőben forrósítsunk bő olajat, a
masszából vizes kézzel készítsünk kisebb korongokat és tegyük az
olajba. Kanállal is kiszaggathatjuk. Mind a két oldalukat süssük meg.
Porcukorral megszórva kínáljuk.





 
 
0 komment , kategória:  Könnyű vacsora   
Bögrés fokhagymás lepény
  2019-07-06 16:30:34, szombat
 
  Találtunk egy receptet, ami jobb, mint a lángos.

A sajtos fokhagymás töltetéknek képtelenség ellenállni!
A hozzávalók kiméréséhez 2,5 dl-s bögrét használunk.

Hozzávalók:

1 bögre kefír

fél kiskanál cukor

fél kiskanál szódabikarbóna (1 kiskanál ecettel felfuttatva)

fél kiskanál só

2,5 bögre liszt

150 g sajt

200 g tehéntúró

2 gerezd fokhagyma

fél bögre olaj a sütéshez

Elkészítés:

Keverjük össze egy tálban a kefirt a sóval, a cukorral és az ecetben felfuttatott
szódabikarbónával, majd fokozatosan adjuk hozzá az átszitált lisztet, közben
egy habverővel kavargassuk. Szórjuk meg a nyújtódeszkát egy kevés liszttel,
gyúrjunk puha tésztát. Tegyük a tésztát egy zacskóba vagy tekerjük fóliába és
hagyjuk állni szoba hőmérsékleten 15 - 20 percet. A sajtot reszeljük le, majd
keverjük össze a túróval és a zúzott fokhagymával.
A tölteléket osszuk 4 egyenlő részre, majd a tésztát is osszuk el 4 egyenlő
részre. Minden darab tésztából nyújtsunk egy vékony körformát, a tölteléket
pedig tegyük a kinyújtott kör felére.

Takarjuk be a másik felével és nyomkodjuk le a széleit.

Tegyünk egy serpenyőbe olajat és forrósítsuk fel, majd süssük meg benne
a lepények mindkét oldalát.

Melegen kínáljuk, tejföllel megkenve is fogyaszthatjuk.





 
 
0 komment , kategória:  Könnyű vacsora   
Tepsis karfiol
  2019-06-25 06:58:31, kedd
 
  HOZZÁVALÓK

80 dkg karfiol (tisztán mérve)
5 dkg vaj
2 ek liszt
2 dl tej
1 tk só
1 kávéskanál fehér bors (őrölt)
1 csokor petrezselyemzöld
1 csokor zöldhagyma (szárával együtt)
10 dkg reszelt füstölt sajt
2 db tojás
2 dl tejföl

ELKÉSZÍTÉS

A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük. Sós vízben 5 perc alatt
roppanósra főzzük, majd leszűrjük.
A vajat habzásig hevítjük a liszttel, majd a megmelegített tejjel
felöntve, folyamatos keverés közben sűrűre főzzük, és megsózzuk.
3 percig forraljuk lassú tűzön. Ezután belekeverjük a borsot, a
megtisztított, nagyon vékony karikákra vágott zöldhagymát a
zöldjével együtt, valamint a reszelt sajtot. Lehúzzuk a tűzről,
hagyjuk langyosra hűlni, végül simára keverjük a tejföllel és a
nyers tojásokkal.
A nyers karfiolrózsákat tűzálló tálba vagy tepsibe terítjük, majd
ráöntjük a sajtos-tojásos keveréket úgy, hogy az lehetőleg elfedje
az összes karfiolt.
Az edényt 160 fokos sütőbe toljuk 20 percre és az egészet pirosra
sütjük.





 
 
0 komment , kategória:  Könnyű vacsora   
Darált hússal töltött cukkini
  2019-06-21 13:59:57, péntek
 
  Hozzávalók 4 személyre:

2 db cukkini
50 dkg darált hús
20 dkg sajt
15 dkg paradicsom
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só bors petrezselyem
1 teáskanál citromlé

Elkészítés:

A cukkinit mosd meg, és hosszában vágd ketté. A belsejét kanállal szedd ki,
de ne dobd ki. Hevíts kevés zsiradékot egy lábosban, és dobd bele az apróra
vágott vöröshagymát. Dinszteld meg, rakd hozzá a fokhagymát, és azzal is
süsd egy kicsit. Mehet hozzá a hús, majd fűszerezd sóval, borssal. Szórd
hozzá a cukkini belsejét, önts hozzá kevés vizet, és párold 20 percig.

A cukkinicsónakokat rakd sütőpapírral bélelt tepsibe, és kanalazd bele a
tölteléket. Rakj a húsos rétegre paradicsomot, szórd meg reszelt sajttal és
aprított petrezselyemmel. Előmelegített sütőben süsd meg 20-25 perc alatt.





 
 
0 komment , kategória:  Könnyű vacsora   
Sajtos csirke tócsni
  2019-06-18 08:33:46, kedd
 
  Hozzávalók

500 g darált csirkehús
220 g reszelt eidami sajt
3 evőkanál étkezési keményítő
2 evőkanál majonéz
2 szál újhagyma
2 db tojás
1 csipet édes pirospaprika
só, bors
olaj a sütéshez

Elkészítés menete

A húst összekeverjük a reszelt sajttal, hozzáadjuk a felvágott újhagymát,
tojást, keményítőt, majonézt, sót és fűszereket, a keveréket alaposan
összedolgozzuk, és kb. 30 percre hűtőbe tesszük.
A masszából evőkanállal adagokat veszünk ki, forró olajba tesszük
őket, majd a kanál aljával szétlapítjuk, lassan, mindkét oldalról
aranybarnára sütjük.
Miután megsült, a felesleges olajat leitatjuk papírtörlővel,
a pogácsákat melegen tálaljuk, akár főtt burgonyával is lehet.





 
 
0 komment , kategória:  Könnyű vacsora   
Grízes tészta
  2019-06-11 11:17:23, kedd
 
  Hozzávalók

50 dkg metélt tészta
só (ízlés szerint)
2,5 dl búzadara
3 cl olaj
4 dl víz
baracklekvár

Elkészítés

A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük.

Egy nagy lábasban a darát olajon, pici sóval, folyamatos kevergetés
mellett megpirítjuk, de vigyázzunk, hogy ne legyen túl sötét.

A vizet a kész darára öntjük (óvatosan mert felcsap a gőz),
fedőt teszünk rá, és állni hagyjuk, míg a dara megszívja magát.

Ezután összekeverjük a tésztával és baracklekvárral meglocsolva
tálaljuk.





 
 
0 komment , kategória:  Könnyű vacsora   
Meggykrémleves meggydarabokkal
  2019-06-10 16:54:43, hétfő
 
  Hozzávalók:

60 dkg magozott meggy
5 evőkanál cukor
őrölt fahéj
2 evőkanál citromlé
fél tasak vaníliás pudingpor
2 dl főzőtejszín

A meggyet egy edénybe tesszük és felöntjük 1 liter vízzel, hozzáadjuk
a cukrot, a fahéjt, a citromlét és felforraljuk. A meggyből ekkor 2-3
evőkanálnyit kiveszünk, majd ezzel díszítjük a levest. A többit pépesítjük.
A tejszínt a pudingporhoz adjuk, csomómentesre keverjük, a leveshez
öntjük, de közben folyamatosan kavargatjuk. Pár percig főzzük, majd ha
kissé sűrűsödni kezd, levesszük a tűzhelyről és hagyjuk hűlni.

Tálaláskor a félretett meggyszemeket a tányérokban elosztjuk.





 
 
0 komment , kategória:  Könnyű vacsora   
Sült hús salátával
  2019-05-09 14:17:11, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Könnyű vacsora   
     1/20 oldal   Bejegyzések száma: 199 
2020.04 2020. Május 2020.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 215 db bejegyzés
e év: 1440 db bejegyzés
Összes: 28457 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 219
  • e Hét: 4082
  • e Hónap: 53970
  • e Év: 300828
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.