Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 71 
Semmelweis Ignác
  2020-05-18 12:27:09, hétfő
 
  A kézmosás manapság elengedhetetlen az orvosok körében, de ez nem mindig volt így. 1850-ben a magyar szülészorvos, Semmelweis Ignác, előadást tartott a bécsi Orvosegyesületben, de a jelenlévők (és sokan mások, akik olvastak róla) még hosszú évtizedekig nem ismerték el Semmelweis felfedezését.

Milyen tanácsot adott aznap az orvos kollégáinak? Nos, röviden összefoglalva a tanács arra vonatkozott, hogy: mossanak kezet.

Ma már nyilvánvaló elvárás, hogy egy orvos kezet mosson konzultáció vagy műtét előtt, hogy ezáltal megelőzzük a fertőzéseket. 1847-ben azonban az orvosok még nem voltak tudatában, mennyire fontos ez az egyszerű művelet.

Ekkoriban kezdte meg Semmelweis munkáját a bécsi Közkórház szülészeti osztályán, és arra kérte kollégáit, mossanak kezet a szülések levezetése előtt. Ez az egyszerű kérés pedig élet-halál között dönthetett, ugyanis ezzel a művelettel megelőzhették a gyermekágyi láz (sepsis puerperalis) nevű betegséget.

A 19. század közepén ezerből körülbelül öt nő halt bele a szülésbe, ha bába vezette le azt. Ezzel szemben a kórházakban, orvosok által levezetett szülések esetében a halálozási arány akár tízszer vagy hússzor is magasabb volt.

Az ok pedig minden esetben a gyermekágyi láz volt. A betegség lefolyása borzalmas volt: a hashártya, vagy a méhnyálkahártya, illetve egyéb szervek gyulladása, sűrű, erős lázrohamok, gennyes folyás, bizonyos esetekben vérzés, majd a szepszis (vérmérgezés), amely végül a halálhoz vezet.

Ma teljesen világosnak tűnhet az ok a számunkra: a kézmosás gyakorlatának hiánya. Az orvosok körében ekkoriban vált népszerűvé a boncolás, amit többnyire ők és a medikusuk végeztek. Boncolás után pedig kézfertőtlenítés nélkül mentek át a szülészeti osztályra, és ott fertőtlenítetlen kézzel vizsgálták a várandós nőket. A helyzet pedig egyenesen odáig fajult, hogy a várandós anyák rettegtek a klinikától, és azt kérték, hogy inkább engedjék haza őket, mivel úgy gondolták, hogy az orvosok a halál biztos előjelei.

Semmelweis Ignác felismerte az összefüggést (a szülészetnek azon a részén, ahol boncolást nem végző bábák dolgoztak, sokkal kevesebb volt az eset), és felfedezte a fertőzések leküzdésének egyszerű és hatékony módját: a kézmosást.

Semmelweis Ignác sorsdöntő felfedezést tett, emiatt azonban karrierje ellehetetlenedet
Felismerte, hogy a ,,szörnyű mérget" maguk az orvosok terjesztették, miután felboncolták a gyermekágyi lázban elhunyt nők testét, majd kézmosás nélkül vizsgálták meg a vajúdó nőket. Erről a ,,méregről" ma már tudjuk, hogy különböző baktériumokat takar (pl. az A típusú Streptococcus). Semmelweis arra is rájött, hogy a megoldás a kézmosás lehet.

A történészek ugyanakkor megjegyzik, hogy nem Semmelweis volt az első orvos, aki rájött erre az összefüggésre. Például Alexander Gordon, skót szülész már 1795-ben, az aberdeeni gyermekágyi láz járvány kapcsán írt tanulmányában kifejtette, hogy az orvosok terjesztették a betegséget a várandós nők között.

1843-ban pedig Oliver Wendell Holmes, amerikai orvos egy bostoni orvosi folyóiratban publikálta azt a saját megfigyelésein alapuló tapasztalatot, miszerint az orvos maga közvetítheti a fertőzést a szülő nők között.

Mindazonáltal Semmelweis Ignác volt az első orvos, aki utasította az orvostanhallgatókat és kezdő orvosokat, hogy klórmeszes oldatban mossák meg a kezüket, amíg a boncolás utáni hullaszag már nem érződik rajta. Nem sokkal a szabály 1847-es bevezetése után, a kórház szülészetén jelentősen csökkent a halálozási arány.

Semmelweis ötletét azonban kollégái nem fogadták lelkesen. Sokan felháborítónak tartották a gondolatot, hogy ők maguk okozhatják betegeik szörnyű halálát. Ennek eredményeként hatalmas ellenállással és sok kritikával szembesült.

Semmelweis nem publikálta azonnal eredményeit. Csak az 50-es évek végén, körülbelül 13 év múlva tette közzé megfigyeléseit, bár azok, akik támogatták őt, végig publikálásra biztatták. Ugyanakkor az is rontott a helyzetén, hogy komolyan megsértette azokat az orvosokat, akik nem voltak hajlandók elfogadni a felismerését.

A kézmosás meglehetősen kényelmetlen gyakorlat volt az akkori orvosok számára
Semmelweis szerződése a bécsi klinikával 1849 márciusában lejárt, és mivel nem hosszabbították meg azt, és a nézeteit egyértelműen elutasították, 1850-ben váratlanul elhagyta Bécset, és visszatért Budapestre.

Barátai hosszas győzködésére végül publikálta felfedezéseit, először 1858-ban az Orvosi Hetilapban, majd 1860-ban megjelent német nyelvű könyve: Die Aetiologie, der Begriff und die Prophylaxis des Kindbettfiebers (A gyermekágyi láz kóroktana, fogalma és megelőzése). 1861-ben és 1862-ben pedig nyílt leveleket fogalmazott meg orvos kollégáihoz.

Eközben viselkedése egyre furcsábbá, kiszámíthatatlanabbá vált, és 1865. július 31-én beutalták a döblingi elmegyógyintézetbe, ahol két héttel később, augusztus 13-án meghalt.

Mentális összeomlásának és halálának oka még ma is vita tárgyát képezi. Az egyik elmélet szerint ennek oka a szifilisz, amelyet valószínűleg még fiatalkorában, egy gyermekágyi lázban elhunyt asszony boncolásakor szerzett kézsérülése okozott.

Mások szerint halálának oka szepszis volt, az elmegyógyintézetben elszenvedett brutális verésekből származó sebek elfertőződése miatt. Egyesek szerint az intézetbe való beutalásának oka valami olyasmi lehetett, amit ma bipoláris zavarként diagnosztizálnának.

Egy másik feltételezés szerint az anyák megmentőjét brutálisan agyonverték a bécsi elmegyógyintézetben.

Semmelweis Ignác felfedezése nem a megfelelő pillanatban érkezett, 1846 és 1861 között, évtizedekkel azelőtt, hogy az orvostudomány készen állt volna annak elfogadására.

Manapság minden orvosi egyetemen tisztelettel ejtik ki a nevét, amikor a kézmosás fontosságáról beszélnek. Sajnos saját korában excentrikusnak és instabilnak tartották, akit távol kellene tartani a betegektől. Bár igaza volt, és kritikusai tévedtek, nagy árat kellet fizetnie azért, hogy a tudománynak és az emberi életek megmentésének szentelte az életét.

Most, körülbelül 170 évvel forradalmi felfedezése után, már tudjuk, mekkora szolgálatot tett az orvostudománynak, és tudjuk, hogy elismeréssel tartozunk neki. És a gesztus, amit talán ő is a leginkább értékelne, egyszerűen a gyakori és alapos kézmosás lenne.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Mindössze 47 éves volt Semmelweis professzor, amikor feleségével és kislányával Bécsbe, egy bőrgyógyász barátjának klinikájára utazott. Amikor a hosszú út után felébredt a vendégszobában, legnagyobb megdöbbenésére ápolók állták útját, és nem engedték őt a családjához.

Közölték vele, hogy egy elmegyógyintézetben van, ahová őrültként utalták be. Amikor tiltakozott, brutálisan megverték, kényszerzubbonyt adtak rá, több csontját eltörték, mellkasa szétnyílt. Orvosi ellátás nélkül a sebek elfertőződtek és vérmérgezést kapott. Napokig agonizált, sem orvost, sem papot nem hívtak hozzá. Így halt meg az anyák megmentője...

Halotti anyakönyvi kivonatát meghamisították, haláláról csak a temetése után adtak hírt. Mindezt miért? Mert az orvostársadalom számára kellemetlen tanokat hirdetett. Ma már az anyák megmentőjeként emlegetik, de Semmelweis Ignác nevét kortársai leginkább megvetéssel ejtették ki.

Semmelweis Ignácot édesapja jogi pályára szánta, de ő inkább átiratkozott az orvosi karra. Belgyógyász akart lenni, de nem volt gyakornoki hely, ezért elvégzett egy szülésmesteri tanfolyamot, és 26 évesen már fizetés nélküli rezidensként dolgozott Klein professzor híres szülészeti klinikáján. 1846-ban tanársegéddé nevezték ki, és az elhunytak boncolása lett a dolga. Azonnal feltűnt neki, hogy a szülészeten minden tizedik kismama meghalt gyermekágyi lázban. Fiatal orvosként kutatni kezdett az okok után...

Akkoriban azt gondolták, hogy a haldoklóknak utolsó kenetet hozó pap csengettyűje okoz olyan félelmet a kismamákban, hogy néhány nap múlva meghalnak. Semmelweis azonban ezt nem tartotta elképzelhetőnek, de kipróbálta: a papot csengő nélkül engedte be az épületbe, azonban nem csökkent a halálozások száma. Gyorsan rájött arra, hogy azok a nők, akik otthon vagy az utcán szültek, nem haltak meg. Az is feltűnt a fiatal orvosnak, hogy azok a nők, akik a bábaképző szülészeti klinikáján szültek, szintén nem haltak meg, az egyetemi klinikán azonban változatlanul magas volt a kismamák halandósága.

A különbség a két klinika között mindössze annyi volt, hogy az orvosi klinikán rendszeresen boncoltak oktatási célból. Semmelweisnek feltűnt az is, hogy a megbetegedések száma csökken, amikor nincsenek medikusok a klinikán. A megoldásra csak akkor jött rá, amikor egy fiatal patológus kollégája meghalt, miután megsértette az ujját a bonckéssel. Ekkor még a kórokozókat és a baktériumokat nem ismerte az orvostudomány! Semmelweis tehát úgy fogalmazta meg a felismerését, hogy a gyermekágyi láz oka nem más, mint a hullaméreg. Saját kezén is észrevette a bomló anyagot, és azonnal rájött, hogy ő és kollégái felelősek az anyák haláláért.

“Bármily fájdalmas, bármily nyomasztó is az ilyen beismerés, nem a letagadásban rejlik az ellenszere, és ha nem akarjuk, hogy állandóvá legyen ez a szerencsétlenség, akkor ezt az igazságot az összes érdekeltek tudomására kell hozni.“

Azonnal bevezette a szülészeten a klórmész oldatos kézmosást, így a hullamérget az orvosok nem tudták átvinni a páciensekre. Később azt is elrendelte, hogy a betegek vizsgálata között is kezet kell mosniuk az orvosoknak és az ápolóknak. Az eredmény azonnal látszott: míg 1847 májusában 36 kismama halt meg a klinikán, addig júliusban már csak 3. Ősztől újra emelkedni kezdett a halottak száma, mert az orvosok nem tartották be az előírásokat. Botrányosnak és nagyon egyszerűnek tűnt számukra, hogy ők felelnek a halálesetekért. Az egyik leghíresebb szülész, aki hitt Semmelweisnek, rájött, hogy ő okozta az unokahúga halálát, depresszióba esett és egy vonat elé ugrott. A többség egyszerűen nem akarta tudomásul venni a felfedezést, nem fertőtlenítették a kezüket, és bolondnak tartották Semmelweis Ignácot.

Klein professzor elbocsátotta 1849-ben. Másfél évig nem volt munkája, majd Pestre jött és a Rókus Kórház szülészetén vállalt fizetés nélküli státuszt, és elindította a magánpraxisát. Itt is bevezette a Bécsben alkalmazott szabályokat, és azonnal drasztikusan csökkent a kismama-halálozás. Semmelweis Ignác jól érezte magát, társaságba járt, élvezte, hogy magyarok között él. Sajnos, a magyar orvosok, csakúgy, mint a bécsiek, nem akarták elfogadni azt, hogy ők okozták a betegeik halálát.

39 évesen nősült meg, ekkor már egyetemi tanár volt. Felesége egy gazdag kereskedőcsalád lánya, Weidenhoffer Mária, akit éppen 159 éve vett feleségül. Úgy tűnt, remekül sikerült a házasságuk, szerettek együtt lenni, a kor szokásaival ellentétben a feleség tegezte a férjet, sőt a betegekhez is elkísérte őt. Öt gyerekük született, ketten azonban csecsemőkorukban meghaltak.

Semmelweis Ignác az újabb és újabb szakmai kudarcok után azt gondolta, hogy tanulmányt jelentet meg, hátha a tudományos bizonyítékokkal sikerül felráznia az orvostársadalmat. Mindvégig úgy érezte, ha nem jár sikerrel, akkor ő maga is felelős lesz a további halálesetekért.

“Az a tudat él bennem, hogy 1847 óta ezer meg ezer gyermekágyas és csecsemő halt el, kik életben maradnak, ha minden téves nézetet, mit a gyermekágyi lázra vonatkozóan kimondottak, kellően visszautasítottam volna."

Szakcikkeket közölt, majd ötszáz oldalas német nyelvű könyvet is írt. Statisztikákkal bizonyította, hogy a kézfertőtlenítés, a megbetegedések és a boncolások között összefüggés van. Könyvét egész Európa szülészprofesszorainak elküldte, de szinte semmilyen reakciót sem kapott rá. Elkeseredett, magát vádolta a sikertelenségért, és műfajt váltott: éles hangú, nyílt leveleket írt a kollégáinak. A szenvedélyes, vádló mondatok miatt pesti kollégái is ellene fordultak, úgy érezték, hogy Semmelweis szégyent hoz a magyar orvosokra. Felesége családja sem pártolta, egyszerűen csak bolond Nácinak nevezték egymás között.

“Gyilkoltam - jóhiszeműen tettem, de gyilkoltam -, meg akartam menteni a gondjaimra bízott szülő nőket. Azt hittem, minél szorgalmasabban boncolok, annál inkább rájövök a titkos okra, mely megöli őket. Ezért boncoltam, s az ujjamon tapadó hullaméreggel öltem meg őket. De most rájöttem arra, hogy a fertőzést a vizsgáló ujjon tapadó szenny viszi be a szülő nő szervezetébe. Ezt tudtára adtam az egész világnak, és aki ezek után nem takarítja le a szennyet ujjáról, mielőtt vizsgál, az tudatosan és bűnösen gyilkol" - emlékezett később az orvos.

A professzor hangulata egyre romlott, ezt ma valószínűleg mániás depressziónak diagnosztizálnák. Ingerlékeny volt, egyre gyakrabban támadtak dühkitörései, éjszaka alvás helyett sétált. A gyógyítómunkája mellett rendszeresen publikált, az orvosi kar gazdasági igazgatói tisztjét is ellátta, egyetemistákat vizsgáztatott, tanított. Egy később keletkezett történet szerint az egyik kari tanácsülésen hirtelen felállt, és felolvasta a bábaeskü szövegét. Ekkor a kollégái a családdal egyeztetve azt a döntést hozták, hogy elmebeteg.

Egyébként a kari jegyzőkönyvek tanúsága szerint nem történt ilyesmi, Semmelweis mindössze a fizetésemelések elmaradásáért szólalt fel, normális hangnemben. Az említett konzílium után felesége azt mondta neki, hogy fürdőkúrára utaznak, és útközben Bécsben megnézik bőrgyógyász barátjuk új klinikáját. Így került az anyák megmentője a már említett elmegyógyintézetbe, ahol gyakorlatilag meggyilkolták őt.

Sem a felesége, sem a gyerekei, sem pedig a kollégái nem jelentek meg a temetésén. A bécsi intézet, miután meghamisította a rá vonatkozó dokumentumokat, száz évre elzárta azokat. A konzíliumban részt vevő orvosok elhíresztelték azt a pletykát, hogy Semmelweis műtét közben megvágta a kezét, és vérmérgezést kapott. Felesége megváltoztatta a nevét, majd a morfium rabja lett, Béla fia pedig öngyilkosságot követett el. Sokáig senki nem törődött a zseniális orvossal, könyvének megjelenése után egy évtizeddel Pasteur felfedezte a bakteriális kórokozókat, és ezzel igazolta Semmelweis elméletét. Néhány évvel később külföldön az anyák megmentőjének kezdték hívni a magyar orvost, de itthon még sok évnek kellett eltelnie ehhez.

A fenti történetet Nyáry Krisztián Igazi hősök című könyve nyomán írtuk. Semmelweis Ignác haláláról azonban több másik történet is létezik, amelyek nem térnek el sokban egymástól.

Varga Benedek, az Orvostörténeti Múzeum igazgatója szifiliszről beszél: “[Semmelweis] legkésőbb 1849-ben vagy 1850-ben elkapta a szifiliszt, és családja 1865-re úgy döntött, hogy a kimerült orvost elmeintézetbe kell vinni. A választás egy bécsi intézetre esett, ahova felesége mellett Semmelweis gyermekkori jó barátja, Markusovszky Lajos, a magyar orvostársadalom egyik legnagyobb figurája kísérte el a beteg orvost, aki mit sem sejtett sorsáról. Nem tudta, hogy tébolydába fogják zárni, azt hitte, hogy inspiciálni mennek, meglátogatnak néhány egészségügyi intézményt. Aztán hirtelen bezárt ajtók mögött találta magát, ahol Semmelweis protestálni kezdett." Az igazgató szerint az orvost nem sokkal később a kórházban brutálisan megverték: Semmelweis alig két héttel később belehalt sérüléseibe.

Hasonló eredményre jutott Garamvölgyi László kriminalisztikai vizsgálataival: szerinte is brutálisan agyonverték az anyák megmentőjét a bécsi elmegyógyintézet pincéjében. Az elmélet szerint az orvos ellenfelei felhasználták a betegsége kezelését, hogy megszabaduljanak a kezelhetetlen Semmelweistől.

A szifiliszfertőzés hipotézisét 1965-ben tudományos vizsgálattal cáfolták. A 2000-ben megindult újabb vizsgálatok azonban tovább árnyalták a képet: Semmelweis betegségének okaként a paralysis progressiva betegséget, vagyis a hűdéses elmezavart (a nagyagyi kéreg krónikus lueses encephalitise, azaz szifiliszt) azonosították, amit valószínűleg még fiatalkorában - egy gyermekágyi lázban elhunyt asszony boncolásakor - szerzett kézsérülése okozott.

Ennél a betegségnél az elmezavar egyre súlyosabb állapotai évtizedek során alakulnak ki. Így Semmelweis tényleg beteg lehetett: már halála előtt három-négy évvel nagyon furcsán viselkedett, hozzátartozói igyekeztek távol tartani őt betegeitől. Ezt igazolták a legújabb kutatások is, ám a levéltári iratokra és korabeli dokumentumokra épülő vizsgálatok egyaránt cáfolják a vérmérgezéses teóriát, vagy azt, hogy Semmelweis halálát valamilyen összeesküvés okozta volna, amelynek részeként őt ideggyógyintézetbe kellett szállítani.

Tényleges betegsége a mai napig nem ismert. Hogy miként és miért halhatott meg Semmelweis, azt nem tudják a szakemberek pontosan, egyik teória éppen annyira lehetséges, mint a másik.

 
 
0 komment , kategória:  HÍREK  
A tanulságok levonása
  2020-05-16 06:33:37, szombat
 
  Mintha beáldoztuk volna az időseket, most meg nem tudjuk, kit hibáztassunk.

A kórházi fertőzések figyelmen kívül hagyása, az ápolt betegek kizsuppolása,
és az ebből származó emberveszteség ezekre még rátett. Jócskán rátett...

".Az azonban tény, hogy ami az olasz, spanyol, amerikai - és az összes érintett
ország, így Magyarország - idős otthonaiban történt, gyakorlatilag mészárlás volt,
még ha azt nem is közvetlenül emberek, hanem egy gyilkos vírus követte el.

A tanulságok levonása még hosszú ideig fog tartani, de van néhány kirívó eset,
ahol már az otthonok fenntartói, vezetői ellen büntetőjogi felelősség is felmerült."

 
 
0 komment , kategória:  HÍREK  
A titok
  2020-05-14 05:50:45, csütörtök
 
  Karácsony: ezért titkolták a járvány részletes adatait

Farkas György újságíró. 2020. 05. 13. 16:07

A főpolgármester a titkolózást már érti, a hezitálást a budapestieket érintő
korlátozások ügyében még nem.

A főpolgármester szerint nem véletlen, hogy a kormány titkolja a járvánnyal
kapcsolatos részletes adatokat, nem válaszol továbbra sem a kérdéseire.
Karácsony Gergely Facebook-oldalán így reagált arra, hogy a Válasz Online
megszerezte a Nemzeti Nép egészségügyi Központ egyik prezentációjának
diáját.

Azon az látszik, hogy április utolsó napjaiban az új fertőzések 59 százaléka
kórházi vagy szociális intézményi volt.

A főpolgármester szerint a kiszivárgott táblázatból a napnál világosabb,
hogy a járvány főleg kórházakban, kórházakból fertőz. Az állami fenntartású
kórházakban gyakoribb a fertőzés, mint a szociális intézményekben, idős
otthonokban.

Minden harmadik fertőzés kórházi.

Kiderül az adatokból az is, hogy már jelen volt a fertőzés a kórházakban,
amikor azt kértük a kormányhivataltól, hogy ne kerülhessen ki a kórházakból
egyetlen beteg sem negatív koronavírus-teszt nélkül. Miután ezt a kormány
hivatal felesleges költségnek minősítette, megugrott a fertőzés a szociális
intézményekben, az idős otthonokban. Ezért a kormányhivatali döntésért
valakinek felelnie kell.

Karácsony Gergely szerint az Orbán-kormánynak pedig arra kellene felelnie:
miért titkolják a kórházi fertőzések adatait, mit tettek és mit akarnak tenni a
kórházakban jelenlévő fertőzés megállításáért.

A főpolgármester számára az is kérdés, ha a vírus elsősorban a kórházakban
és onnan intézményekbe átkerülve van jelen, miért bizonytalankodnak a
budapestieket érintő korlátozások fokozatos és biztonságos enyhítéséről
döntést hozni?

 
 
0 komment , kategória:  HÍREK  
Korona vírusról
  2020-05-10 17:07:36, vasárnap
 
  Német orvos: A koronavírus körüli folyamat egy nagy átverés, sokan az
agresszív gyógykezelésbe halnak bele!

ON: 2020. ÁPRILIS 20.

Dr. Claus Köhnlein német belgyógyász és víruskutató, a kieli klinika orvosa
szerint a koronavírus klinikai képe semmiben sem különbözik a hagyományos
influenza tüneteitől: köhögés, torokfájás, gyengeség - minden ugyanaz.

Köhnlein egy interjúban egyebek között rámutat a koronavírus jelenlétét
kimutatni hivatott ún. PCR-tesztek érzékenységére.

Mint mondta, a legkisebb molekuláris eltérés elegendő ahhoz, hogy a teszt
pozitívan reagáljon. Ebből kifolyólag a tesztelési eredmények legalább fele
téves képet nyújt, illetve megbízhatatlannak minősíthető.

Dr. Köhnlein úgy véli, ha csak köhögés és nátha lép fel, nem szükséges
semmilyen orvosi ellátás.

Ha viszont tüdőgyulladás lép fel, természetesen szükség mutatkozik
megfelelő gyógykezelésre. Az olyan esetekben azonban pontosan fel
kell térképezni, hogy virális vagy bakteriális eredetű tüdőgyulladásról
van-e szó.

Az orvosok a virális eseteknél túl agresszív eljárást alkalmaznak.

Az orvos rámutat a Lancet egészségügyi folyóiratban leírt egyik korona
vírusos esetre, ahol egy 50 éves, egyéb betegségektől mentes pácienst
napi 600 mg kortizollal kezeltek más antivirális gyógyszerekkel, HIV ellen
is alkalmazott gyógyszerekkel, interferonnal és erős antibiotikumokkal
együtt, amitől ugyan rövid időre javult az állapota, de pár napra rá az
immunrendszere teljesen felmondta a szolgálatot és a beteg ettől halt
meg.

Köhnlein szerint Olaszországban és más országokban az orvosok
ilyen és hasonló módszereket alkalmaznak, noha tisztában vannak a
következményekkel. Ezt azért teszik, mert félnek. Ha ugyanis
eltérnének az Egészségügyi Világszervezet által előírt eljárástól és
a páciens meghalna, felelősségre vonnák őket. Amennyiben viszont
az előírt agresszív gyógymódot alkalmazzák, s a beteg meghal,
abban az esetben az orvosokat nem éri semmilyen kellemetlenség,
emeli ki Köhnlein.

Továbbá: ami a 60 évnél idősebbeket és a legyengült immunrendszerrel
élő személyeket illeti, őket úgyis minden veszélyezteti, fűzte hozzá a
német orvos.

Ha rajta múlna, azonnal leállítaná a tesztelést. Szerinte attól kezdve a
koronavírus problémája megszűnne, mert szó sincs új és különleges
vírusról, amely speciális gyógykezelést igényelne.

A koronavírus elleni védőoltást is hülyeségnek tartja, hiszen a korona
vírus nem produkál más klinikai képet, mint azt tette az előző években.

A vakcina ugyanakkor óriási, aranyat érő bizniszt jelent.
Ezen a téren Bill Gates a fő játékos, szögezte le Dr. Köhnlein.

[Forrás: Délhír]

 
 
0 komment , kategória:  HÍREK  
Operatív Törzs
  2020-05-06 15:24:48, szerda
 
 Az internet népe kegyetlen. Kifiguráz mindenkit, aki megérdemli. Most
Müller Cecíliát és az Operatív Törzset vette célba a közösségi humor
- valljuk be, nem alaptalanul. Az egymásnak ellentmondó információk,
a gyakran zavaros és hiányos tájékoztatás elé tartottak görbe tükröt azok,
aki összeszedték az alábbi pontokat, hogy mit is tudunk a napi sajtó
tájékoztatók alapján a vírusról!

Tessék humorral olvasni, és nem komolyan venni, a nevetés könnyebbé
teheti ezeket a napokat! Íme a lista:

1. Elvileg nem hagyhatod el az otthonodat, de amikor el kell hagynod,
akkor elhagyhatod.

2. Maszkot viselni teljesen értelmetlen, de talán jobb, ha hordod, mert
megvédhet, de lehet, hogy csak kifelé akadályozza a vírust, de talán
egy kicsit befelé is.

3. Az üzletek, szolgáltatók zárva vannak, kivéve, amelyik nyitva van.

4. Ne menj be a kórházba, szakrendelésre, kivéve, ha oda kell menned.
Ugyanez érvényes az orvosi rendelőkre, oda is csak végszükség esetén
menj, feltéve, ha nem vagy túlzottan beteg.

5. A mostani vírus halálos, de mégsem olyan félelmetes, de néha
okozhat akár globális katasztrófát is.

6. Gumikesztyű nem segít, de mégis hasznos lehet.

7. Mindenki maradjon otthon, de fontos kimenni a friss levegőre.

8. Nincs áruhiány az üzletekben, de vannak dolgok, amiket nem lehet
kapni, ha az ember este akarná azokat megvenni. Vagy reggel.
Vagy napközben.

9. A vírus nem ártalmas a gyerekekre ill. fiatalokra, kivéve azokat,
akik megbetegszenek tőle.

10. Ha megbetegszel, sokféle tüneted lehet, de tünetek nélkül is
megbetegedhetsz. Lehetnek tüneteid anélkül, hogy megbetegednél.

11. Étterembe nem mehetsz, de rendelhetsz éttermi ételt otthonra,
amit esetleg olyan személyek készítettek, akik nem viseltek száj
maszkot vagy gumikesztyűt. Vagy egyiket sem. Vagy mindkettőt,
csak mielőtt felvették, ráköhögtek.

12. A vírus különböző felületeken 2 órán keresztül, nem,
3, 4, 6, 18 órán keresztül aktív marad. Vagy napokat mondtunk?

13. Számoljuk a halálesetek számát, sőt a halálozási arányt is,
de fogalmunk sincs, mihez képest, mert nem tudjuk, mennyien
betegedtek meg.

14. Nincs rá gyógyszer, kivéve azt, amelyik talán már van, amelyik
esetleg nem veszélyes, persze csak ha nem vesz be túl sokat belőle
az ember.

15. Addig otthon kell maradnunk, amíg el nem tűnik a vírus. De csak
akkor fog eltűnni, ha meglesz a nyájimmunitás, azaz már körbejárt.

Ehhez az kellene, hogy találkozzunk másokkal.

És a ráadás:

+1: Németországban be kellett zárni a fodrászatokat, fogorvoshoz
viszont szabad menni. Nálunk fogorvoshoz nem szabad, de
fodrászhoz igen.

Forrás: Szeretlek Egerszeg/facebook
 
 
0 komment , kategória:  HÍREK  
Debrecen
  2020-05-06 15:07:23, szerda
 
  Új szakaszba lépett a járvány elleni védekezés Debrecenben,
ezek a könnyítések léptek életbe

Május 6, 2020 Szóljon Hozzá

Május 4-től Debrecenben is megszűnt a kijárási korlátozás, de a veszélyhelyzet
fennmaradt, ami újfajta magatartási szabályok betartását követeli meg debreceniektől,
írja közleményében a debreceni önkormányzat. A következő időszakban számos
szigorú szabályt kell betartani a városban, de több könnyítés is életbe lép.

ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK

- az egy háztartásban élők kivételével a más emberekkel való érintkezést kerülni
kell, de ha erre nincs lehetőség, akkor a 1,5 méteres védőtávolságot tartani kell

- a 65 év felettiek esetében az a korlátozás életben marad, hogy az üzleteket,
drogériákat, patikákat kizárólag 9 és 12 óra között látogathatják

- az üzletekben vásárlás alkalmával, valamint a közösségi közlekedési eszközökön
(buszok, villamosok, trolibuszok) kötelező az orrot és a szájat eltakarni, amelyre nem
csak orvosi maszk, de az erre alkalmas sál, kendő is használható.

- Annak érdekében, hogy ez a szabály betartható legyen, már elindítottuk és
megszerveztük több tízezer maszk beszerzését és gyártását azért, hogy a 65.
életévüket betöltött debreceni lakosok (45 ezer fő) ingyenesen kaphassanak
maszkot. Jövő hétfőtől kezdődik a maszkok szétosztása az egyéni önkormányzati
képviselőkön keresztül. A Debreceni Karitatív Testület önkéntesei is folyamatosan
visznek maszkokat a rászorulóknak.

KÖNNYÍTÉSEK

- valamennyi debreceni üzlet nyitva tarthat, látogatható, az időbeli korlátozás
megszűnt. Ez a könnyítés a szolgáltatásokat nyújtó üzletekre (fodrászat,
kozmetika stb.) is vonatkozik.

- kinyit a debreceni állatkert és a vidámpark a közterületek és a parkok
szabadon látogathatók, újra megnyitjuk a parkerdőt (Békás-tó és környéke)
és az Ötholdas Pagonyt is.

- az éttermek, kávézók, cukrászdák, büfék, presszók kerthelyiségei és teraszai
működhetnek, ott étel és ital fogyasztása megengedett - DE be kell tartani ASZTALTÁRSASÁGONKÉNT a 1,5 méteres védőtávolságot.

- A Magyar Turisztikai Ügynökség tegnap este kiadott egy kódexet, amely a
biztonságos működés fenntartásához szükséges ajánlásokat fogalmazza meg.
Ezek betartását a teraszok engedélyezése során az önkormányzat megköveteli,
előírja az üzemeltetőnek, ennek betartása a teraszengedély kiadásának feltétele
lesz.

- A kerthelyiségekben és a már engedélyezett teraszokon a kereskedelmi hatóság
dolgozói fokozottan ellenőrzik a szabályok betartását és szükség esetén jelzik a
rendőrségnek az intézkedésre okot adó körülményt, mert első a biztonság.

- Szeptember 01-ig a teraszok után közterület-használati díjat fizetni nem kell,
azonban a közterület-használatra vonatkozóan megállapodást kell kötni a
Debreceni közterület-felügyelettel.

- a strandok, szabadtéri fürdők nyitva tarthatnak, látogatót fogadhatnak
A Magyar Fürdőszövetség egy egységes használati kódexet ad ki a
napokban, amely ajánlásokat tartalmaz a minimumszabályokra
vonatkozóan. Ennél szigorúbb szabályokat alkothat az üzemeltető, de
legalább ezeket minden üzemeltetőnek be kell tartani. ennek értelmében a
Kerekestelepi Strand május közepén megnyithat, az új Aquaticum Debrecen
Strand pedig június közepétől fogad látogatókat. A hatályos szabályok alapján
a fedett fürdők megnyitására még várni kell.

- sportrendezvények nézők nélkül, zárt körülmények között tarthatók, a sportcélú
edzéseken való részvétel megengedett a Városi uszodában az erre irányuló
sportolói igények felmérése után lépcsőzetesen és csoportbontásban elkezdődhet
a sportolók edzése, a lakosság előtt még zárva marad az uszoda, az egyéb beltéri
létesítmények esetében ugyanezen szabályok érvényesek, a sportcélú edzések
alkalmával a testi érintkezést kerülni kell, a lakosság előtt még zárva maradnak a
csarnokok.

- a szabadtéri sportolás során az Oláh Gábor utcai komplexum szabadtéri pályáin
a sportolók végezhetnek edzésmunkát és ehhez igazodóan van lehetőség a
lakossági használatra.

- az önkormányzat új szabályt alkot a piacok működésére: valamennyi
Debrecenben működő piac a 65. életévüket betöltöttek számára kizárólag
10 és 12 óra között látogatható. Ebben az időben kizárólag ők vásárolhatnak
a piacokon.

- újra kinyit csütörtöktől a használt cikk piac, azaz a zsibogó, ahol a 65 év felettiek
szintén csak 10 és 12 óra között vásárolhatnak. A zsibogón - az egészség védelme
és a 1,5 méteres védőtávolság megtartása érdekében - egyszerre legfeljebb 500 fő
tartózkodhat, ennek megtartását az üzemeltető Debreceni Közterület Felügyelet
ellenőrzi.

- a piacokon működő üzletek bérlői két hónapra - májusra és júniusra - 50
százalékos bérleti kedvezményt kapnak.

 
 
0 komment , kategória:  HÍREK  
Szájmaszk
  2020-05-02 06:43:32, szombat
 
  Amiben élünk, az nincs!

Jelenleg - szigorúan jogi szempontból - nincs, és eddig sem volt járvány veszélyhelyzet Magyarországon, bármennyire abszurdnak tűnik is ez első hallásra.

1. Az alaptörvény nem ismeri a járvány fogalmát, intézményrendszerét.

2. Az alaptörvény két esetre vonatkozóan írja elő a veszélyhelyzet fennállását: elemi csapás és ipari szerencsétlenség esetén. (Azon alaptörvény alapján van ez így, amely alaptörvénynek a jogi létezése is vitatható a nem jogszerű jogalkotásra tekintettel.)

3. A katasztrófavédelmi törvény - az alaptörvénnyel ellentétben - viszont ismeri a járványt. De:

4. A katasztrófavédelmi törvény sem sorolja a járványt a veszélyhelyzet körébe.

5. A katasztrófavédelmi törvény sem az elemi csapás, sem pedig az ipari szerencsétlenség körébe nem sorolja be a járványt. (Azon katasztrófavédelmi törvény alapján mondjuk ezt, amely törvény jogi létezése szintén vitatható a nem jogszerű jogalkotásra tekintettel.)

6. Törvény nem írhatja felül az alaptörvényt mint magasabb szintű szabályt, az abban foglaltakat nem terjesztheti ki, nem szélesítheti, nem tágíthatja az alaptörvényi kereteket, és nem határozhat meg az alaptörvényhez képest újabb veszélyhelyzeti lehetőséget. Ez sérti a jogforrások hierarchiájának elvét, mely szerint az alacsonyabb szintű norma nem sértheti - ez esetben: nem írhatja felül - a magasabb szintű norma előírásait.

7. Ha a járvány - jogi alapon - nem tartozik a veszélyhelyzet körébe egyik szabály szerint sem, akkor a járvány miatt - jogi alapon - nem lehet veszélyhelyzetet kihirdetni. Sem országosan, sem a településeken.

8. Ha a járványt mégis a veszélyhelyzet körébe soroljuk, bár a jog nem oda teszi, akkor is, a katasztrófavédelmi törvény szabályozása szerint ,,tömeges megbetegedést" okozó humán járvány vagy járványveszély, valamint állatjárvány esetén lenne lehetséges.

Viszont az Operatív Törzs szerint jelen pillanatban még nincs nálunk tömeges megbetegedés. Még csak a csoportos megbetegedések stádiumában tartunk, nem a tömegesben. Ezért - még mindig jogi alapon - a veszélyhelyzet fennállásáról nem beszélhetünk.

9. Az Operatív Törzs jogintézménye, fogalma, tárgya, jogi terminológiája a magyar jogban ismeretlen. Ilyen intézmény jogilag egyszerűen nem létezik. Jogi értelemben sosem hozták létre.

Operatív Törzs létrejöttéről jogszabály nem rendelkezik.

És erre tekintettel alappal vethető fel a kérdés: vajon mennyire rendelkezhet - pláne kötelező érvénnyel - egy olyan jogintézmény, amely jogintézményt jogszerűen sosem hoztak létre?
Egészségügyi szempontból viszont lehetséges a veszélyhelyzet fennállása, ennek eldöntése azonban egészségügyi, és nem jogi megközelítést kíván. Azt tehát nem zárom ki, hogy egészségügyi szempontból veszélyhelyzet áll fenn, szigorúan jogi alapon viszont a jelenlegi szabályozások alapján nem beszélhetünk ilyesmiről.

Népszava

 
 
0 komment , kategória:  HÍREK  
Rendelet május 4.
  2020-05-01 08:34:18, péntek
 
  A kijárási korlátozás Budapesten és Pest megye területén fennmarad május 4-től a Magyar Közlönyben péntekre virradó éjszaka megjelent kormányrendelet értelmében.

Az intézkedések szerint hétfőtől országosan - Budapest és Pest megye kivételével - megszűnik a kijárási korlátozás.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón még úgy fogalmazott, hogy május 4-től ,,a fertőzöttek eloszlása miatt Budapest és Pest megye egyes járásaiban továbbra is érvényben maradnak a korlátozások." A rendeletből pedig most kiderült, egész Pest megyében maradnak a kijárási korlátozás szabályai.

A rendelet értelmében:

mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést - a közös háztartásban élők kivételével - a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, illetve a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot (védőtávolságot) tartani
az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön mindenki köteles a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni
a védőtávolság megtartása mellett a közterületek, parkok is látogathatók lesznek
vidéken hétfőtől valamennyi üzlet nyitva tarthat és a vásárlók által látogatható
A vendéglátóhelyek - így az éttermek, a kávézók, a cukrászdák, a büfék, a presszók - kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett, de a vendéglátó üzleten belül - az ott foglalkoztatottak kivételével - tartózkodni tilos. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása.
A védőtávolság megtartásához szükséges feltételek biztosításáról a helyek üzemeltetői gondoskodnak. A vendéglátóhelyeken a védőtávolság betartását asztaltársaságonként kell érteni
vendéglátó üzlet üzemeltetőinek a rendelet hatálybalépésétől 2020. szeptember 1. napjáig nem kell a közterület használati díjat megfizetniük az üzlet közterületen működő terasza után
megnyithatnak a strandok, valamint a szabadtéri fürdők, a szabadtéri múzeumok és állatkertek
A vásárlási sáv változik! A rendelet értelmében - saját és családja érdekében - - 65. életévét betöltött személyek az élelmiszerüzletet, drogériát, gyógyszertárat, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletet 9.00 óra és 12.00 óra között látogathatják. Ezekben az üzletekben ilyenkor kizárólag a 65 év felettiek tartózkodhatnak.

A településen működő piacok nyitva tartásának rendjéről és a piacnak a 65 év felettiek általi látogatásának rendjéről a települési önkormányzatok a kormányrendelettől eltérően rendelkezhetnek. A piac nyitva tartása alatt olyan látogatási idősávot kell megállapítani, amely alatt a piacot kizárólag 65 év felettiek látogathatják.

A rendezvények megtartására vonatkozó korlátozásoktól eltérően vallási közösség szertartása, továbbá a polgári házasságkötés és temetés tartható. A vallási közösség szertartása, továbbá - a házasuló felek kivételével - a polgári házasságkötés és temetés során biztosítani kell a védőtávolság megtartását.

A felsőoktatási intézmények a hallgatók által a rektor döntése szerinti rendben lesznek látogathatók. A védőtávolság megtartásához szükséges feltételek biztosításáról a rektor gondoskodik. A kollégiumok látogatása tilos.

A kormány arról is határozott, hogy a sportrendezvények nézők nélkül, zárt körülmények között megtarthatóak, a sportegyesület által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel megengedett. A rendelet kiemeli, hogy a lóversenyt sportrendezvénynek kell tekinteni.

 
 
0 komment , kategória:  HÍREK  
Tévhit a maszkviselésről
  2020-04-28 15:23:54, kedd
 
  Az 5 legnagyobb tévhit a maszkviselésről

Ettől a héttől kezdve kötelező maszkot viselni a BKV-n és vásárláskor is. De vajon tisztában vagyunk vele, hogy pontosan mik a helyes maszkviselés szabályai? Mivel számos tévhit és félinformáció kering a dologgal kapcsolatban, a Bustle.com szakértők segítségével végig vette, hogy mik azok a szabályok, amiket fontos, hogy betartsunk.

,,Csak az orvos maszkok védenek meg a vírustól"

Bár tény, hogy az úgynevezett FFP2 és FFP3 orvosi maszkok sokkal biztosabb védelmet nyújtanak a textilmaszkoknál, azt fontos észben tartanunk, hogy ezek a maszkok főleg az egészségügyben dolgozók számára fontosak. A vírus berobbanásakor az emberek megrohamozták a gyógyszertárakat és elkezdték felvásárolni az orvosi, valamint a sebészi maszkokat. Ennek az lett az eredménye, hogy egy ideig az orvosi maszk konkrétan hiánycikké vált. A szakértők szerint egy átlagember számára ugyanolyan tökéletesen megfelelnek az otthon készített textilmaszkok is. Nekünk nincs szükségünk akkora a védelemre, mint a frontvonalban dolgozó egészség ügyiseknek, ezért fontos, hogy az orvosi maszkokat hagyjuk meg nekik.

,,Az arcmaszk viselése 100 százalékosan megvéd a vírustól"

A sebészi maszkok és a házi készítésű textilmaszkok nem nyújtanak teljes védelmet. Ezek az arcmaszkok valójában arra jók, hogy tőlünk védjék meg a többi embert, nem arra, hogy bennünket védjenek meg. Magyarán ezek a maszkok elsősorban a használó szájából távozó, cseppel terjedő részecskéket képesek felfogni. Ezeknek a maszkoknak tehát az a szerepük, hogy megakadályozzák, hogy egy esetlegesen tünet nélküli fertőzött a mindennapi tevékenységek során tovább adja a vírust.

,,Egy maszkot folyamatosan lehet hordani"

A sebészi maszkok egyszer használatosak, még ha tisztának is tűnnek, egy használat után meg kell őket semmisíteni. A textilmaszkok azonban újra felhasználhatóak - szigorú szabályok szerint. Miután egy textilmaszkot használtunk, óvatosan vegyük le az arcunkról úgy, hogy ne érjünk a külsejéhez. Ezután a maszkot azonnal ki kell mosni.

,,Ha maszkot hordunk, nem kell távolságot tartani"

Az arcunk elfedése nem jelenti azt, hogy a távolságot nem kellene tartanunk. Mivel az arcmaszkok valójában bennünket nem védenek meg a vírustól, továbbra is fontos, hogy megtartsuk a két méter távolságot, és a szigorú higiéniai szabályokról sem szabad megfeledkezni.

,,Otthon nem kell arcmaszkot viselni"

A maszk viselésének fő célja az, hogy megakadályozza a vírus terjedését a nyilvános helyeken. Abban az esetben érdemes otthon is maszkot hordanunk, ha pozitív lett a koronavírus-tesztünk, és nem szeretnék a velünk egy háztartásban élő szeretteinket is megfertőzni.

 
 
0 komment , kategória:  HÍREK  
Mi a helyzet a maszkokkal
  2020-04-26 14:34:28, vasárnap
 
  Veszélyes lehet a maszk használata csökkent tüdőfunkcióval rendelkező betegek számára.

A Müncheni Műszaki Egyetem Orvostudományi Karán végzett tanulmány szerint már az egyszerű sebészeti maszk viselése is jelentősen csökkenti az emberi szervezet oxigénellátottságát! COPD-ben szenvedő és asztmás betegek számára kifejezetten veszélyes. A maszk felvételét követően a kilélegzett, magasabb szén-dioxid (CO2) koncentrációjú levegő jelentős hányada visszakerül a tüdőbe. Ez felgyorsult levegővételhez, bágyadtsághoz, koncentráció csökkenéshez és romló finom
motorikához vezethet. A csökkent tüdőfunkcióval rendelkező személyek esetében az ilyen maszkok viselése kimondottan kockázatos.

Amit tudni érdemes még, hogy az átnedvesedett arcmaszk nem véd a vírusok ellen, sőt fokozza a fertőzésveszélyt. Ezért az ilyen maszkot azonnal cserélni kell! Továbbá azt is fontos megemlíteni, hogy a maszk használata nem nyújt 100%-os védettséget semmilyen vírus ellen sem!

A MASZK VÉDI UGYAN AZOKAT, AKIK NINCSENEK MEGFERTŐZŐDVE, DE JELENTŐS MÉRTÉKBEN TERHELI AZOK HASZNÁLÓJÁT!

Forrás: https://www.wodarg.com/

https://mediatum.ub.tum.de/doc/602557/602557.pdf?fbclid=IwAR31LTDjEOvPVY1oY4E0RzM PhsS1ZD6HBzF-kJwol2s8rsXe86ohADoUfCc


 
 
0 komment , kategória:  HÍREK  
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 71 
2020.04 2020. Május 2020.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 2 db bejegyzés
e hónap: 213 db bejegyzés
e év: 1438 db bejegyzés
Összes: 28455 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 947
  • e Hét: 3508
  • e Hónap: 53396
  • e Év: 300254
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.