Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/17 oldal   Bejegyzések száma: 168 
Kapor
  2021-03-01 09:55:05, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító növények  
Zöldségek
  2020-12-30 15:11:03, szerda
 
  A leghétköznapibb növények sok mindenre képesek.

Burgonya

A burgonya C-vitamin forrás. A gyomorhurut a gyomorfekély és a bélgyulladás gyakori oka ellen hat. A nyers burgonyalé atropinhoz hasonló, görcsoldó, gyomorfájást csökkentő és szüntető hatóanyagot is tartalmaz.

Az európai népi orvoslás javallatai és receptjei: ,,fejforróság" és fejfájás (migrén) esetén nyers krumpliszeletes borogatás a halántéktájra; fagyott tagokra összetört, meleg, főtt krumpli. Forró vízzel leöntött nyers krumpli levében fürdetik a fájdalmas, reumatikus tagot, vagy meleg, főtt krumplival gőzölik, és helyileg ezzel melegítik a fájdalmas részeket.

Cukron, dextrinen, keményítőn, aminosavakon, alma- és tejsavon és C-vitaminon kívül bőr- és nyálkahártya-védő A- és F-vitamint is tartalmaz, a bőrelváltozásokra ezért fejthet ki kedvező hatást.

A nyers burgonyalét sárgarépalével keverve, kis mézzel ízesítve torokgyulladás, garatgyulladás esetén, vagy köhögésnél alkalmazzuk. Melegen, vagy hidegen, ruha közé téve a fennmaró rostanyagait, felköthetjük a nyakra, vagy felrakható a mellkasra borogatásként. De szintén kis mézes vízzel összekeverve, csemegeként el is fogyaszthatjuk.

Nagy káliumtartalma miatt vízhajtó hatású. A rossz szívműködés javulását hozhatja kiegészítő kúraként, ha nyers levéből reggel éhgyomorra 1 dl-nyit fogyasztunk több héten keresztül. Lázas állapotban mindenképp ajánlott a szív védelméről ilyen formában is gondoskodni.

Cékla

A cékla kiemelt hatása elsősorban a rákterápiákban van, de ezzel most nem foglalkozunk. Az összes növény közül a hagymán kívül a céklának a legnagyobb a szilíciumtartalma (100 g-ban 20,6 mg). Ez azért nagy jelentőségű, mert a szilícium révén a szervezet védekezőképessége igen nagymértékben fokozható.

Nyers céklalé vagy nyers céklareszelék hatására a szervezet védekezésében vezető szerepet játszó sejtek, a nyiroksejtek (limfociták), a plazmasejtek és a falósejtek felszaporodnak.

Klinikai gyakorlat alapján javaslata: 3/5 rész cékla, 1/5 rész sárgarépa, 1/5 rész zellergumó átszűrt présleve. A céklakúrát húsmentes étrend kísérje. 1 kg céklából normál körülmények között 700 ml lé nyerhető.

A népi orvoslás a nyers lét éppúgy, mint a reszelt, nyers, salátakészítésre használt gumót, vizelethajtónak (húgykiválasztónak), vérképzőnek és vértisztítónak tartja. Előnyös a gyenge tüdejűek, gyulladásra hajlamosak és tartós rekedtségben szenvedőknek, de a sebgyógyulást is elősegíti. Ezeket az alkalmazásokat kémiai vizsgálatok is igazolják.

Kiegészítő kúraként alkalmazva kedvezően befolyásolja az idegbetegségeket is.

Fogyasztásánál ügyeljünk arra, hogy a fogzománcot károsíthatja, ezért a kinyert lét érdemes szívószál segítségével fogyasztani. Pép formájában vagy darabosan, egyéb élelmiszerrel fogyasszuk el a fogak védelmére.

Dió

A dió édes ízű, meleg hatású gyógyélelmiszer. A dió gyümölcse erősítő, súlygyarapodást elősegítő tulajdonságú. Mint ilyen, megkötés nélkül fogyasztható, akár magában, akár levesekben. A dió erősíti az idegeket, és talpra állítja a legyengült embert.

Azok a májbetegek, akik nem fogyaszthatnak zsiradékot, a diót nyugodtan ehetik, mert serkenti a máj működését. A máj a méregtelenítés egyik legfőbb szerve.

Fülfájásnál, a dióból kipréselt kis mennyiségű olajat a fülbe cseppentsük bele. Feloldja a lerakódott zsírt, azt ki is folyasztja. A gyulladást okozó baktériumokat felszámolja. Nagyon hamar gyógyít.

Olaját, pépjét, kelések és daganatok érlelésére, vagy felszámolására is alkalmazzák.

Segít megvédeni a szívet a betegségektől. Idegnyugtató hatása is van. Tejben főzve nyugtató, altató hatású. Mézben a diódarabok összeérnek és meghűlés, torokfájdalom esetén használhatók.

Legújabb kutatások kimutatták, hogy fontos szerepe van a rák gyógyításában is. Napi ajánlott adagja 15 dió, 3-szori, főétkezések utáni elrágcsálással, 5-5-5 dió.

A dióbél általános kémiai összetétele:
Nagyon kevés vizet, 15% fehérjét, 63% olajat, 14% szénhidrátot, 4 mg% Na sókat, 545 mg% K-ot, 70 mg% Ca-ot, 430 mg% P-t 4 mg% A-vitamint, 0,35 mg% B1-vitamint= Tiamin, 0,1 mg% Riboflavint= B2-vit., 1 mg% Niacint= B3-vit., 15 mg% C-vitamint tartalmaz.

A Dió termése zsíros-olaj tartalmú - linol és linolén, izolinolén és telítetlen zsírsavból áll (omega3). Juglont, A-, B1-, B2-, B5-, B6-, B7- (H-vitamin), C- és E-vitamint tartalmaz. Minden dióbél, eltérő arányokban, de tartalmaz kalciumot, káliumot, vasat, magnéziumot, foszfort, rezet, cinket, nátriumot és mangánt is.

Értékes növényi fehérjeforrás.
A dióbél fogyasztása csak kis adagokban ajánlott. A dióbél egyesek nyelvét, száj nyálkahártyáját irritálhatja, viszketést és a szájban kiütéseket, kimállást és aknét hozhat létre.

Fejes káposzta

A fejes káposztát eredetileg állattakarmányként termesztették, illetve a vadon nőtt egyedeit gyűjtötték. Későbbi nemesített fajtái kerültek be előbb a szegényebb emberek, majd később az általános élelmezésbe. Ajánlottabb inkább savanyított formában, vagy nyersen fogyasztani. A kelkáposzta jobban megfelel emberi tápláléknak, mint a fejes káposzta.

A savanyú káposzta nagy C-vitamin tartalmú. 1 kg savanyú káposztából kb. 500-600 ml lé nyerhető. Meghűlés, vagy járvány idején ajánlott akár napi fogyasztása is ennek a mennyiségnek.

A cékla nemcsak szilíciumot, hanem számos egyéb ásványi anyagot és nyomelemeket is tartalmaz: káliumot, kalciumot, foszfort, ként, jódot, vasat, rezet, mangánt, rubídiumot, céziumot. A-, B1-, B2-, C- és P-vitamin is található benne. B-vitamin-komplex tartalma 300 gramm/100g.

A cékla nemcsak a sejtlégzést aktiválja, a védekező sejtrendszert és a vérképzést serkenti fokozott működésre, hanem javítja az idegműködést és az emésztést is. Heveny lázas megbetegedések (influenza, hűléses betegségek) esetén is ajánlatos fogyasztani.

Külsőleg bedagadt, fájó térdre, derékra: bármelyik káposzta leveleit felmelegített állapotban lekötjük a felületre, (vasalóval is fel lehet melegíteni ruha között), majd a még egy ruhával lefedjük és melegen tartjuk.

Lenmag

A lenmag hatását az emésztőrendszeren, a légzőszerveken (és a bőrön), a vizeletkiválasztó rendszeren keresztül fejti ki. Használható asztma, idült bronchitis, tüdőgyulladás, gyomor és bélgyulladások, húgyúti fertőzések, hasmenés, lesoványodás, lábadozás, daganatok esetén. Hasonló tulajdonságú, mint a szezámmag.

Lecitint, növényi zsírt, egy fajta omega-3 zsírsavat, és fehérjét tartalmaz. A hidegen sajtolt szezámmag-olaj és a lenmag-olaj használata nagyon ajánlott mind megelőzés, mind betegségi tünetek előfordulása esetén. Az idegek ingerületátvitelében nagy szerepet játszik. Sclerosis multiplex esetén napi három evőkanál olaj fogyasztása javasolt.

A lenmagot nyálkaoldó és lágyítószerként hurutos megbetegedésekre mézzel összefőzve fogyasztjuk. Száraz, irritáló köhögés esetén jó szolgálatot tesz bevonó képessége. Napjában többször igyunk forró vízzel leöntött teájából egy-egy kortyot. A leforrázott lenmagot kevés mézzel el is fogyaszthatjuk.

Jó erősítőszere a sovány testalkatú egyéneknek, a vastagbélnek és a tüdőnek. Szilárdítja a tüdőszövetet és elősegíti a tüdő savós hártyáinak gyógyulását. Krónikus, szövetpusztulással járó tüdőbajokra kiváló. Tüdőerősítőként édesgyökérrel kombinálható.

A gyermekek, de a felnőttek, és az idős emberek is szívesen fogyasztják a következő keveréket: 1 evőkanál (kókuszreszelék) mák, 1 evőkanál mazsola, 1 evőkanál szezámmag vagy lenmag, 1 teáskanál baracklekvár. Ezt öntsük fel 1-2 dl langyos vízzel. Kis ideig hagyjuk állni, hogy megduzzadjon. Erős székrekedés esetén reggel és este fogyasszuk. Egyéb esetben csak lefekvés (és fogmosás) előtt. Aki tejet fogyaszthat, tejjel is készítheti. Cukorral, fahéjjal ízesíthető. Belek szelessége esetén okvetlenül az 1 evőkanál mákszemet tegyük hozzá. Magként való bevétele enyhe, de megbízható hashajtó is.

Cukorbajosoknak, a megszokott gyógyszerek szedése mellett, a hirtelen megnövekedett vércukorszintet segíti levinni. Erre a célra csak alkalmanként fogyasztható. Természetesen a diétát tartsuk be.

A vese, húgyhólyag és húgyvezeték gyulladásai esetén is jó felhasználni fájdalomcsillapító és lágyító tulajdonságait. Ilyen esetben nagy mennyiségben használjuk, hogy a nyálkahártyákat védje a savassá vált vizelet maró hatásától. Maga a lenmag lúgos kémhatást gyakorol. A vese húzó fájdalmai esetén, valamint hólyaghurut és hólyagkő esetén a tartós fájdalmak enyhítésére nagyon jól alkalmazható. Mind porként, mind teaitalként fogyaszthatjuk.

Természetes fehérjét és kalciumot tartalmaz. Táplálék-kiegészítőként napi fogyasztásra alkalmas. Vegetáriánusok rendszeresen fogyasszák. A lenmag kenyérbe, süteménybe is belesüthető. Aki akarja, le is darálhatja, így tegye a süteménybe. Tápláló, erősítőszer legyengült állapotokban.

Borogatóként helyi vérbőséget okoz, tágítja az ereket, lazítja a szöveteket, fájdalomcsillapító hatású. Reumás és gerincbántalmak esetén porából készítsünk masszát, ezt kenjük ruhadarabra, így rakjuk a felületre. Vizes kivonatát gyulladásos testrészek hűsítésére is alkalmazzák. Vizes kivonata, vagy teája már nem okoz erős vérbőséget, hanem lágyító és nyugtató.

Ellenjavallata nem ismert. A mag evése colitis esetén nem ajánlott. Egyéni érzékenység, főleg olajának használata esetén felléphet. Komoly székrekedés esetén nem hatásos, növelheti a pangást a remese bélben, inkább használjunk gyógynövényes beöntést, vagy a teakeveréket.

Mák

A mák teaként megfőzve, melegen, lassan kortyolgatva, bevonja a légcső hártyáit, és nyugtatja azt. Köhögés, torok- és hörgőgyulladás esetén igyunk egy-egy teát belőle, görcsoldó és összehúzó hatása, enyhe fájdalomcsillapító hatása miatt. Mákból és lenmagból, kevés ziliz porral megfőzve pépet főzhetünk, melyet a melltájék minden gyulladásos megbetegedése, hurutossága esetén alkalmazhatunk, éjszakai borogatásként. Mellhártyagyulladás esetén kiegészítő borogatásként alkalmazható, felváltva más borogatásokkal.

Szorulás esetén lazítja a széklet állagát. Hasmenés esetén, pedig összehúzó hatása nem engedi a bélfal további renyheségét. A szerecsendió a vastagbélre van hatással, együtt alkalmazva a két gyógynövényt a teljes bélrendszerre ható összetételt kapunk.

Fűszerként is fogyasztható, hüvelyesekkel együtt főzve, ellensúlyozza a gázképződést, és a bab, zöldbab, borsó finom, laza lesz tőle.

A növény megsértett gubójából nyert nedv az ópium, mely erős kábítószer. Az érett, fekete kis magvak ilyen jellegű hatással nem rendelkeznek, nyugodtan fogyaszthatók.

Ne használjuk rendszeresen gyomorhurut, vastagbélhurut esetén. Nagy mennyiségben álmosságot okoz, csak alkalmanként fogyasszuk, ugyanis hosszú távon való használata tompítja az elmét, rontja a felfogóképességet.

Méz

A méz fontos terapeutikás hatása antibiális tulajdonságában rejlik. A méz legismertebb tápláló és gyógyító hatása az erősítés. A méz monoszaharidokból áll, amelyek azonnal felszívódhatnak, rögtön a véráramba kerülhetnek. A kimerülést gyorsan, hatékonyan meg lehet szüntetni mézzel.

Súlyos és hosszan tartó száj- és garatgyulladásnál naponta egy kanál méze ajánlatos, amit sokáig kell a szájban tartani. A sűrű, főleg kristályos méz mandulagyulladásnál baktériumölő, gennyeltávolító és gyulladáscsökkentő hatású.

A gyomorban a méz stabilizálja a savháztartást. A méz segíti az emésztést. A máj ellátása elősegíti például a méregtelenítést, így felbecsülhetetlen jelentősége van például gombamérgezés, altatás utáni méregtelenítés és egyéb mérgezések esetében.

A méz nem csak a májra, hanem a vesére, a húgyhólyagra és a hasnyálmirigyre is kedvező, védő hatást gyakorol. Ez lehetővé teszi, hogy a cukorbetegek az engedélyezett szénhidrátbevitel határain belül mézet fogyasszanak és ezáltal olyan anyagokhoz jussanak, amit másból nem kaphatnának meg.

Japán orvosok állítják, hogy a méz elismerten javulást biztosít az emésztési betegségek, bőrbetegségek esetében, javítja a légzőszerveket, a keringési szerveket, idegeket, érzékszerveket, fogakat, az anyagcserét stb. Bolgár orvosok is elismerik a méz baktériumellenes, nyálkaoldó, érzéstelenítő, gyulladásellenes, biológiailag immunizáló, regeneratív, szívserkentő, nyugtató, idegerősítő hatását. Nem csak szájon át, hanem aerosol és elektroforézis útján is visznek be a szervezetbe szükséges mézmennyiségeket. Eddig 15 000 páciensnél kezelték a légzőrendszer bizonyos betegségeit (orrnyálkahártya gyulladás, torokgyulladás, orrmelléküreg-gyulladás, gégehurut, légcsőhurut, hörghurut) úgy, hogy a páciensek 92 %-ban visszanyerték egészségüket.

Magyar tapasztalatok a méz gyógyhatásáról
Ha a kisgyerek köhögött, hólyagpapírra mézet kentek és a mellkasára borították. Valahol mézet és zsírt kentek egy rongyra és azt tették a beteg mellére. Egyes helyeken mézes tormalevelet vagy dohánylevelet tettek arra a helyre, ahol a tüdőszúrást érezték. A mézes borítást 1-2 óráig kellett azonos felületen tartani.

Kenőcsöket, flastromokat úgy készítettek, hogy mézet kevertek össze tört lenmaggal vagy gabonaliszttel és tojássárgájával vagy lenmagdarával és tejjel vagy viasszal és zsírral vagy viasszal és vajjal. Ezeket a keverékeket rákenték a torokra (kívülről), kelésekre, daganatokra, gyulladásokra. Tiszta mézzel kenték be az égett vagy forrázott sebeket.

Az emésztés javítására és gyomorfájás ellen javasolták, hogy reggel színmézet egyen a beteg, vagy itala meleg-tejes méz legyen. Lázas betegnek híg mézet adtak inni.

Legáltalánosabban a mézet megfázás, köhögés, rekedtség ellen használták. Ették magában és teában vagy tejben feloldva. Javasolták a mézet gyomorhurut és emésztési zavarok ellen, idegesség megszüntetésére, köhögés, rekedtség, vérszegénység, sápkór, sárgaság, asztma és álmatlanság ellen, de súlyosabb esetekben is hasznosnak találták ezt a legtömegesebb kaptárterméket.

A mézes pálinka készítéséről Reguly Antal nyelvtudós (1857) is megemlékezik. Az egykor híres mézsör fogyasztását is nagyon egészségesnek tartották. A mézbor az ünnepek, nagy összejövetelek itala. A mézbe bármely gyógynövény friss állapotban belekeverhető, és vivőanyagként használható.

Nemesszeghy Kálmán (1909) szövegének egy részét szó szerint közlöm és ajánlom az olvasó figyelmébe:
,,A méznek használata sokféle betegségből kigyógyította az embert, sőt még olyan esetek is fordultak elő, hogy akinél a gyógyszer nem használt, a méznek az élvezete állította helyre az egészségét."
,,Kiknek sok és hangos beszéddel jár hivatásuk teljesítése ajánlatos, hogy napközben többször fogyasszanak tiszta mézet vagy mézzel ízesített langyos vízzel öblögessék a torkukat."

Méz hasmenés ellen

Mézbe vegyítsünk finomra törött szerecsendiót és finomra törött fahéjat, ebből a szükségeshez képest vegyünk be.

Méz rekedtség ellen

2 tojássárgáját keverjünk össze 2 evőkanál mézzel. Öntsünk rá fél csészényi forró feketekávét, kavarjuk össze és olyan forrón, ahogy bírjuk, igyuk meg. Ezt naponta legalább háromszor ismételjük meg. Együnk naponta többször egy-egy szeletke lépes mézet.

Legjobban bevált a kakukkfű (thymian) mézzel való használatának gyógyereje. Szamárhurutnál is kitűnő, mivel a köhögési ingert csillapítja, görcsöt csillapító és nyálkaoldó hatása miatt. Vegyünk kakukkfűteát, főzzünk meg egy csészére valót, leszűrjük, teszünk bele egy evőkanál virág- vagy hársmézet és jó forrón igyuk meg. Napjában legalább háromszor kell inni.

Köhögés ellen

Vegyünk egy nagy fekete-retket, tetejét vágjuk le, belsejét karalábéfúró kanállal szépen szedjük ki, mint ahogy a tölteni való karalábénál szoktuk. Egy kis lábasba tegyünk 1 deciliter mézet, pirítsuk meg világosbarnára, vigyázni kell, hogy meg ne égjen, mert akkor keserű lesz. Öntsük azon forrón a retekbe, abban a pillanatban megjegecesedik, később azonban levet ereszt, ezt kell azután naponta többször leinni róla. Ugyanezt megtehetjük vastag sárgarépával is. Ez a legjobb nyálkaoldó és köptető úgy felnőtteknek, mint gyermekeknek.

Limonádé lázas betegeknek
Egy pohárba csavard 1 citromnak a levét, tégy 1 evőkanál mézet hozzá, kavard jól össze, öntsd tele a poharat hideg vízzel. Meghűléskor kitűnő hatású.

Tüdőcsúcshurut ellen

Egy darab tormát, egy bazsarózsagyökeret egyenlő adagban megreszelünk és annyi virágmézet öntünk rá, hogy összekavarható legyen. Meleg helyre tesszük, hogy jól összeérjen, reggel éhgyomorra és este lefekvés előtt egy teáskanállal kell bevenni. Aki türelemmel használja megszakítás nélkül, még a legmakacsabb idült bajnál is sikeres gyógyulást hoz.

Hörghurut ellen

Kitűnő gyógyhatása miatt nem győzőm eléggé dicsérni, mert amilyen egyszerű, olyan csodahatású. Gyermekek a legszívesebben beveszik. Két nagy fej fokhagymát megtisztítunk, táblácskán teljesen széjjel zúzzuk, bögrébe tesszük és annyi mézet öntünk rá, hogy könnyen összekavarható legyen. Folytonos kavargatás mellett szép világos barnára megpirítjuk, napjában többször adjunk belőle egy-egy jó késhegynyit.

Torokgyulladás ellen

Főzzünk fél liter kamilla-zsályateát, tegyünk bele 2 evőkanál virágmézet, céklalevet, 1 dkg porrá tört timsót, ezzel naponta többször öblítsük ki a torkunkat.

Petrezselyem

A petrezselyem vízhajtó, kőoldó, női nemi szerveket gyógyító (emmenagogum), székelést elősegítő (laxatív), szélhajtó, emésztést serkentő, kőhajtó, görcsoldó hatással rendelkezik.

A petrezselyem gyökér és mag, a borókabogyó víz háztartásra és húgyúti szerveire vonatkozóan hasonló hatással bír, de annál enyhébb, és kevésbé irritáló. Serkenti a máj és a vese működését.

Isiász, és lumbágó kezelésére is használható. Ilyenkor gyökeréből masszát is készíthetünk, és langyos állapotban a felületre köthetjük. Ízületi fájdalmak, vagy mozgáskorlátozottság esetén is jót tesznek az ilyen pakolások, kevés tormával, vagy mustárral keverve. Mellkasi elhurutosodás, vizenyő, mellkasi és szívből eredő nehézlégzésre mind pakolásként, mind teaként használhatjuk.

A levél és gyökér vizelethajtó, étvágyjavító, vesekőhajtó, és a hólyaghurut gyógynövénye.

Feloldja és eltávolítja a vese- és epeköveket. A vesegörcsök erősségét némileg csillapítja is.

Melegítő hatású vízhajtó, legyengült egyénnél, meghűlések esetén is alkalmazható vízhajtóként, amikor más gyógynövények tiltottak. Főleg a levél alkalmazása nem igényel óvatosságot. Húgyúti fertőzések esetén, főleg a felfázásból eredő fájdalmas, sűrű vizelés, húgycsőgyulladás, gyermekek vizeletmegrekedése esetén teakeverékek alkotórésze. Ajánlott bodzával és babhüvellyel együtt alkalmazni. Ebből a keverékből ülőfürdőt is vehetünk. Nagy megkönnyebbülést hoz.

Külsőleg a népgyógyászat mind a mai napig sokrétűen alkalmazza, a tökhöz és a káposztához hasonlóan (pl. a felmelegített káposztalevél mézzel bekenve és a felületre kötve), szemgyulladás, mindenféle mirigyduzzanat, torokfájdalom, reuma, ütődött vagy zúzott sebek kezelésére, - mint vajban, zsírban kifőzött gyökért, - a megfelelő felületre rakja, és azt melegen tartja. Bármelyik alkotórésze ásványokban, A- és C-vitaminban és vasban gazdag.

A magyar konyha alapvető fűszere. Levesekben főleg gyökere használatos. A friss levél C-vitamint is tartalmaz, ilyenkor nem szabad főzni, csak az étel tetejére terítjük rá az apróra vagdalt levelet. Szárítva, vagy sóban rétegezve, télire tárolható. Minden ízesítő alkotórésze (Vegeta, ízesítő kockák stb.). Csaknem az összes zöldségféléhez használható, salátákhoz, mártásokhoz, nyers ételekhez, túróhoz, burgonyához, töltelékekhez.

Ne használjuk vesegyulladás és vese belső hártyáinak sérülései és a női nemi szervek hirtelen feltámadt gyulladása esetén. A gyökér és a mag használata óvatosságot igényel, mert túlzottan hevítő tulajdonsága irritálhatja a vesebolyhokat, valamint az anyaméhet. Ilyen esetben, vese esetén használjuk orvosi zilizzel együtt. A petrezselyemgyökér és a mag túlzott használata vesevérzést és abortuszt okozhat. Terhesek sem teaként, sem gyógyszerként ne alkalmazzák a mag illóolaját. Nagy adagokban fogyasztva szédülést, felfájást, fülzúgást okozhat. A gyökér fűszerként kis mennyiségben alkalmazható. A levelek nem erős hatásúak.

Retek - Jégretek, Fekete-retek

A retek illóolaja a tormánál leírtak szerinti betegségekben alkalmazható, de csak a fekete retek erőssége felel meg minden alkalmazásában. A tormától eltér pár tulajdonságában. Félbevágott, nagy jégretket kivájunk, mézet rakunk a kivájt részbe, és állni hagyjuk, hogy levet eresszen. Ezt a felvizesedett reteklét fogyasszuk nehézlégzéssel járó megfázásoknál és köhögés esetén.

Sárgarépa

A népi orvosláson kívül kevesen gondolják, hogy a sárgarépa nemcsak jóízű főzelék, hanem gyógynövény is. Sárgarépalé borogatásként égésre, fagyásra, sebkezelésre használható. Mézzel keverve gennykeltőkkel fertőzött sebek kezelésére is alkalmas.

A gyomor- és bélgyulladás egy legjobb gyógyszere, megszünteti a bélben a rothadást. Főképpen kisgyermekek és csecsemők gyomor- és bélbetegségeinél érhető el jó eredmény.

Torok- és fülfájás esetén sárgarépakúra: pálinkás sárgarépa-kötés a torokra, sárgarépalé fülbe csepegtetése. Napi 3-4 sárgarépa levének éhgyomorra való elfogyasztása megakadályozza a felső légúti fertőzésekre való hajlamot, immunitása növekszik. Rosszul fejlődő vagy fejlődésben megrekedt csecsemőnek, ha sárgarépapépet adnak, nő a testsúlya, a fertőző (főleg meghűlésként számon tartott felső légút) betegségekkel, torokgyulladással, gégehuruttal, hörghuruttal szemben ellenállóereje növekszik.

Norvégiában kiváló eredményt értek el az úgynevezett Oslo-reggelivel. Az egyoldalú hal- és kenyértáplálék, valamint a rossz éghajlati viszonyok - kevés napsütés, hosszú tél - miatt az iskolás gyerekek általános egészségi állapota és tanulmányi eredménye sokkal rosszabb volt, amíg reggelenként, a tanítás kezdete előtt nem kaptak Oslo-reggelit. Ez a következőképp készül: estétől reggelig zabpelyhet áztatnak tejben (sűrű pépesen), reggel lereszelnek személyenként egy-egy sárgarépát, hozzákeverik a tejes zabpehelyhez, amelyet enyhén felmelegítenek, és mézzel édesítenek.

A következő sárgarépaital is kitűnő élénkítő, erősítő, gondolkozást serkentő: fél csésze tejjel keverjünk össze egy deci frissen turmixolt sárgarépalét.

Mindez a sokoldalú gyógyító hatás a sárgarépa hatóanyagaival magyarázható. Nagyon magas a karotin A-provitamin - tartalma, amelyből a máj A-vitamint állít elő. A vitamin hiányára a bőr, a száj, a torok, a gyomor, a bél, a hörgő nyálkahártyájának szárazsága, gyulladás- és fertőzéshajlama jellemző. Ilyenkor a sebek sarjadzása, hámosodása, gyógyulása elhúzódó, gátolt; az epeútban és az epehólyagban kőképződési hajlam áll fenn. Az A-vitamin bőr- és nyálkahártyavédő vitamin, a bőr- és a nyálkahártya - elváltozások gyógyszere és megelőző szere. Szem látóbíborának is alkatrésze az A-vitamin, hiányának következménye látászavar lehet (pl. szürkületi vakság). A-provitamin tekintetében a sütőtök sem megvetendő táplálék.

A-vitaminon kívül, ha kisebb mennyiségben is, de tartalmaz a sárgarépa E-, H-, B1-, B2-, B6-, C-vitamint és pantoténsavat is. A B-vitaminok az idegrendszer vitaminjai, az E-vitamin erősítő-regeneráló hatású, a H-vitamin és a pantoténsav (B5-vitamin) bőrvédő vitaminok, a bőr és a nyálkahártyák ellenálló képességét növelik a gyulladásokkal szemben. A vitaminokon kívül tartalmaz még illóolajat, növény hormont (fitoszterint), glutamint, almasavat, pektint, galaktint, xantophyllt, nyálkát, keményítőt és még más hatóanyagot, amelyeknek nagy része az emésztést, a gyomor- és bélműködést segíti elő.

Kalciumot, foszfort, vasat és nagy mennyiségben pektint tartalmaz, ami a belek periszaltikájára van hatással. Ha lehet, főleg nyersen, de főzve, párolva is többet fogyasszunk belőle.

Spárga

A spárga gyökerét és gyöktörzsét (étkezési Spárga) használjuk gyógynövénynek. Gyulladáscsökkentő, erősítő, tápláló, vízháztartást szabályozó, nyálkahártya regeneráló hatással rendelkezik. Használható folyadékhiány, kiszáradás (dehidratáció), tüdőtályog, vérhányás, köhögés, lábadozás, gyengeség, rák, idült lázas betegségek esetén.

Kellemes, élvezeti értékkel bíró táplálék, és megbízható vértisztító és vizelethajtó. Hatékony nyálkahártya erősítő, regeneráló, hámosító, gyulladáscsökkentő. Tüdőbetegségek, máj, gyomor és bélrendszeri panaszok, vesebetegségek, hólyaggyulladás, nemi szervi megbetegedések, prosztatatúltengés utókezelésének jó gyógynövénye. Tisztítja a májsejteket és a lépet. A gyulladt, vagy sérült hámsejtek helyreállítását segíthetjük elő a spárga rendszeres fogyasztásával. A kiszáradt nyálkahártyákat védelmezi. Fekélyek esetén is alkalmazható. Táplálja és bevonja a nyálkahártyákat.

Gyengeségből eredő rendszertelen, vagy lassú szívdobogás és cukorbaj esetén is fontos táplálékforrás, és egyben gyógyító erejű gyógynövény is. Folyadék visszatartó hatással rendelkezik, ezért jó hasmenés és vérhas (dizentéria) esetén. Kiszáradással együtt járó tünetek csökkentésére alkalmas. Kevés folyadékot fogyasztók, és idős korban előforduló kiszáradás esetén vizes pép formájában fogyasztjuk. Erős hányás, hasmenés esetén teaként is ihatjuk. Ilyen esetekben csicsóka sziruppal együtt még táplálóbb hatású is.

Külsőleg merev ízületekre, nyakmerevségre, izomgörcsökre jó lágyítószer. Pépjét hidegen vagy melegen kenjük ruhára, így helyezzük a felületre. Egyszerű megfázások esetén ajánlott. Egyáltalán ne, vagy csak alkalmanként használjuk magas fertőzöttség, és erős váladékozás esetén.

Szezámmag

A szezámmag olajat, proteineket, vitaminokat tartalmaz. Nálunk étolaj és kenőcsalkatrész. Lágyító, bevonó tulajdonságú. Torokgyulladás esetén meleg vízben áztatás után a köhögési ingert és a fájdalmat csökkenthetjük levének iszogatásával, vagy a torok öblögetésével. Nyugtatja a nyálkahártyákat. Szünteti a gyulladást. Használható idült köhögés, tüdőgyengeség, lesoványodás, lábadozás esetén.

Kevés kámforral, kardamommal és fahéjjal, massza alakjában fejre kenve migrént, szédülést kezelhetünk vele. A porrá tört magvakból is készíthetünk pakolást. A hindu mitológiában a halhatatlanság jelképe. Magvát erősítőnek, vízhajtónak, vérhas és húgyúti panaszok kezelésére használják. Méregtelenít, hasmenést szüntet, olaja fekélyt gyógyít, méhet mozgékonnyá tesz.

Inkább kalciumtartalma miatt a csont gyógyítója.

Túró

A túró élettani szempontból értékes a magas fehérje- és kalciumtartalma miatt. Melegben a tejsav baktériumok segítségével erjesztik. Túrót tehén- és juhtejből készítenek. A juhtúró igen kövér, mivel a juhtej zsírtartalma is magasabb. Kitűnő gyomorfogó hasmenés esetén.

Meghűlés esetén gyulladásos állapotokban alkalmazzunk a nyakra túrópakolásokat. Mézzel, cukorral, vagy egyéb cukrot helyettesítő növénysziruppal bevéve a légúti megbetegedések gyógyszere.

Enyhíti a köhögést, oszlatja a nyirokcsomókat, gümőket, lerakódásokat. Tisztítja a légutak csatornáit és a tüdőt. Tüdőtisztításra csak megfelelő diéta alkalmazásával együtt eredményes, melyben szintén a fehérje diéta az elsődleges, főleg túró, tej formájában, valamint lágyító zöldségfélék alkalmazása, és a keményítőt tartalmazó étkek háttérbe szorításával együtt.

Mellhártyagyulladás, vagy nehézlégzés esetén nagy adagban ruha közé kötve a teljes mellkasra rakjunk belőle pakolást, melyet felhelyezés előtt disznózsírral kenjünk be. Nyugtatja a nyálkahártyákat, a bőrt, és erősíti a szöveteket.

Vöröshagyma

A modern tudományos kutatás megerősíti, hogy a fokhagyma és a vereshagyma a legjelentősebb az összes birtokunkban levő ,,ételgyógyszer" között. Tokin fedezte fel a magasabb rendű, jó illatú növények: zsálya, rozmaring, borsos menta, fenyőfélék, kakukkfű stb. - önvédelmet szolgáló fitoncidokat, amelyek baktérium-, vírus-, gomba- és protozon pusztító hatásúak. Legjelentősebb a veres- és a fokhagyma ilyen tulajdonsága. Sikeresen kezelhető vöröshagyma- és fokhagyma
zúzalékkal gennyes sebek, idült fekélyek, kelések, tályogok és más gennyes bőrelváltozások, garathurut, mandulagyulladás, influenza, felső légúti hurut, gége- és fülbajok, gyomorhurut, idült bélgyulladás, fertőző betegségek (vérhas, szalmonellafertőzés, diftéria, tuberkulózis, szamárköhögés).

A kórokozó bélbaktériumokat pusztítja. A hagyma rákmegelőző, rákellenes hatása is bizonyítható. Vércukorszint-csökkentő hatása jobb, mint bármely más fűszernövénynek!

A hagymafélék használatának egyik legjobban elfeledett területe a fertőtlenítő hatása. Erre a népgyógyászat a vöröshagymát alkalmazta évszázadokon keresztül. A hagymákat lepucolva lereszelték, majd levét tiszta, (forrón) kivasalt ruhán keresztül kinyomkodták. Ebben a lében mosták kezüket, vagy áztatták be a bábák szerszámaikat. Fertőzött ruhákat is áztattak, majd főztek ki hagyma levében.

Megfázás esetén vöröshagymát pucoltak és fölé hajolva, beszippantották illóanyagát. Cukrot pirítottak, kevés vízzel felöntötték, majd hagyma vörös levelét és magát a hagymát lassú tűzön megfőzték benne, ezt használták hurutos köhögés esetén, kortyonként, forrón. Tüdőfájdalom, nehézlégzés, erős dohányosok tüdőgyengeségére, napi két kisebb fej hagymát nyersen kell elfogyasztani.

A hagymareszelékből jó pakolást készíthetünk fagyott tagok és testrészek gyógyítására. A vörös- és a fokhagymában A-, B- és C-vitamin és a férfi és női nemi hormonokhoz hasonlóan ható hormonok is találhatók. Ezek is hozzájárulnak a ,,fiatalító", a bőrre és a nyálkahártyákra, az idegrendszerre való gyógyító, regeneráló hatáshoz.

Erőteljesen gátolja a vérrögök képződését és hígítja is vért. Még a fokhagymának és a medvehagymának ezen tulajdonságát is felülmúlja. Akadályozza a trombociták működését, oldja a vérben fellelhető fehérjéket, a vér megalvasztó képességét, így vérzékenység esetén, vagy vérhígítók szedésével együtt csak óvatosan, vagy nem alkalmazható. Trombózisveszély esetén viszont mindennapi fogyasztása javallott.

A szintén hagymaféléhez sorolt póréhagyma (Allium porrum) nyers nedvét és főzetét használjuk. Nyers salátákba is keverhető, vagy sózva bármely hideg étel mellé feladható.

Zeller

A zeller legfontosabb tulajdonsága, hogy pusztítja a kóros baktériumokat és gombákat a húgyutakban, a vesében, a belekben és a gyomorban és támogatja az alhasi vérkeringést. Az optimális vérbőség pedig javítja a kismedence energia- és vérellátását. Akkor érvényesül legjobban, ha nyers állapotban fogyasztjuk. Tele van ugyanis szerves anyagokkal, sókkal, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a vér savtalanításához. De legnagyobb értéke a szerves nátrium tartalma, amely jelenlétében hatékonyabb a kalcium felszívódása. A vér sav és lúg tartalmának összhangja akkor bomlik meg, ha a táplálékunk hosszabb ideig többnyire fehérjét, tömény keményítőt, vagy tömény szénhidrátot, illetve a közönséges fehér vagy barna cukrot tartalmazza. A zellerlé rövid idő alatt egyensúlyba hozza a vér sav-lúg tartalmát.

A bőrkiütés a máj munkájának hanyatlását jelzi. Ha módosítjuk a savas végtermékű táplálékunkat, s több zöldségfélét fogyasztunk, akkor a bőrkiütések hamar eltűnnek. A nátrium fontos elem a szervezetben levő széndioxid kiküszöbölésére, kirekesztésére. A szerves só hiánya a tüdő működésének gyengüléséhez vezethet, illetve a hörgők érzékenységéhez, különösen akkor, ha dohányfüst is terheli a tüdőt. Jó torokfájás és reuma ellen is.

A zeller fokozza az alhasi vérkeringést, s ezáltal a genitáliáknak jobb lesz a vérellátása, illetve a hasüreg legmélyebb pontjain lerakódott nehézfémek és toxikus anyagok is a véráramba jutnak. Ily módon hatékonyabb a szervezet méregtelenítése, ami azt eredményezi, hogy pl. a prosztata ismét visszanyeri működőképességét,

A zeller azok közé a népi gyógyszerek közé tartozik, a petrezselyemmel együtt, amelyek erős vizelethajtónak számítanak. Ha a továbbiakban rendszeresen használjuk, nem kell többé félnünk a vesehomoktól. A zeller A-, B1-, B2-, B12-, K-, P-vitamint, vasat, kalciumot, magnéziumot, ként és foszfort tartalmaz. Csökkenti a szervezet húgysav tartalmát, reuma, köszvény, vesebetegség esetén. Vizelethajtó és anyagcsere javító tulajdonságú. Rendszeresen sportolóknak, testedzőknek energiát és jó kondíciót biztosít.





 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító növények  
A bab
  2020-09-15 16:58:32, kedd
 
  A bab egy lenézett növény, amely méltatlanul van kiszorítva az egészséges
táplálékok közül. Pedig finom az íze, olcsó, és sokkal több jótékony hatással
rendelkezik, mint gondolnád.

A bab remek B1, K-vitamin, folsav, foszfor, magnézium, és nátrium forrás.
Ásványi anyagai közül pedig jelentős a molibdén, a vas, és a mangán tartalma.

A bab segíthet felvenni a harcot: a szívrohammal, a cukorbetegséggel és az
elhízással szemben, de a legfrissebb kísérletek azt is bizonyították, hogy a bab
csökkenti a koleszterinszintet, a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

A szervezet lassan emészti, a teltségérzet hosszan megmarad. Cukortartalma
alacsony, így fogyasztása nem emeli meg hirtelen a vércukor szintet. A bab
tápértéke magas, 20-25 százalék fehérjét tartalmaz, ami feljogosítja arra,
hogy húspótló étel legyen a vegetáriánusok számára is.





 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító növények  
A kelkáposzta
  2020-08-31 14:47:10, hétfő
 
  A keresztesvirágú zöldségekről eddig is tudtuk, hogy mennyire egészségesek. Ide tartozik a káposzta, a brokkoli vagy a karfiol. Ezek a zöldségek olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek eredményesen veszik fel a harcot a rákos sejtekkel szemben, illetve rendszeres fogyasztásuk megakadályozza a daganatok kialakulását. A kelkáposztával kapcsolatban is bebizonyosodott, hogy rákellenes hatással rendelkezik. Elsősorban az emlő-, a szájüreg-, a nyelőcső-, a vastagbél-, a vese- és a prosztatadaganattal szemben veszi fel eredményesen a harcot.

Rákellenes és immun fokozó hatások

A kelkáposztával kapcsolatban sok kutatást végeztek, így bebizonyosodott, hogy nemcsak rákellenes, hanem immun fokozó hatással is rendelkezik. Ezek a tulajdonságok főleg a zöldségben található indol vegyületeknek, azaz az indol-3-karbinolnak és az izotiocianátoknak köszönhetők. Az izotiocianátok nemcsak csökkentik a rákos sejtek aktivitását, hanem méregtelenítő hatással is rendelkeznek.

Az immunrendszer és a kelkáposzta

Biztos mindenki hallott már az immunglobulinokról. Amennyiben csak kevés termelődik a szervezetben, úgy ez lehetővé teszi a kórokozók és a fehérjék bejutását a véráramba. Ez a folyamat atipikus sejtosztódást idézhet elő. Azonban az immunglobulinok segítenek a védelem megőrzésében és a betegségek elleni küzdelemben. Ezért is érdemes sok kelkáposztát fogyasztani.

Hogyan fogyasszuk?

A kelkáposztát nem javasolt nyersen fogyasztani. Akár levest, akár főzeléket - de hús mellé párolva is elkészíthetjük - készítünk ebből a zöldségből, mindig csak roppanósan puhára főzzük, azaz ne főzzük, ne pároljuk túl hosszú ideig, hogy a tápanyagtartalma megmaradjon, és így kifejthesse a pozitív hatásait. A kelkáposzta enzimaktivitását fokozhatjuk, ha fokhagymával és egy kevés olívaolajjal készítjük azt el. A benne lévő enzimek így még jobban hasznosulnak, és így ki tudja fejteni az immun fokozó tulajdonságait.

Salátát is készíthetünk kelkáposztából

A kelkáposzta elkészítésének csak a fantáziánk szabhat határt. Alkothatunk belőle salátát más zöldségekkel és magvakkal, fűszernövényekkel, de ebben az esetben is jó, ha megpároljuk, hiszen a kelkáposztának nem javasolt a nyersen történő fogyasztása. A salátához is adhatunk fokhagymát, de akár fokhagymás-olívaolajos dresszinget is készíthetünk mellé, melyet pirított fenyőmaggal vagy tökmaggal is megszórhatunk.





 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító növények  
A sósborszesz
  2020-08-11 06:46:53, kedd
 
  Egykor azt hitték, minden nyavalyát kiűz, még a bélférget is kihajtja. Talán erre is használ, nem biztos, de az tény, hogy több mint 100 éve generációk titkos csodaszere a sósborszesz.

Minden háznál Diana sósborszesz legyen!" - hirdették a plakátok a húszas években a nagyvárosokban és a legkisebb faluban is.

A sósborszesz német gyógyszerészek közvetítéssel jutott el Budapestre. Thék Mór patikus volt az első gyártó 1858-ban, őt követte öt évvel később Werther Frigyes. Igazán népszerűvé azonban Brázay Kálmán tette, aki olajokat és minőségi növényi aromákat oldott fel alkoholban, amit pontos arányok alapján sós vízzel hígított.

A Dianát ugyan csak a század elején kezdték gyártani, ám a sósborszesz már évtizedekkel korábban elengedhetetlen kelléke volt a magyar háztartásoknak.

Diana, avagy sósborszesz
A sósborszesz olyan alkoholos oldat, amely víz, finomszesz, konyhasó, etil-acetát és mentolkristály felhasználásával készül. Gyógyszertári elnevezése Spiritus menthae cum sale.

A híres sósborszeszt nagyon régi szerzetesrendi recept alapján borlepárlással állítják elő, válogatott gyógynövénykivonatokat, valamint illóolajokat tartalmaz. Az oldatnak nagyon kellemes gyógyfüves illata van, amely nyugtatóan hat nemcsak a testre, de a lélekre is. Sósborszesszel eredményesen kezelhetők az izom- és ízületi fájdalmak, valamint az idegfájdalom. Fáradtság esetén cseppentsünk belőle egy keveset a tenyerünkbe, majd masszírozzuk a tarkónkba és a halántékunkba.

A sósborszesz gyógyító hatása
A sósborszeszt főként bedörzsölésre használhatjuk. Az alkohol pillanatok alatt elpárolog a bőrről, ennek következtében pedig hűsítő és fájdalomcsökkentő hatást fejt ki. A hűsítő hatásnak köszönhetően egyúttal felgyorsul a vérkeringés, növekszik a vérellátás, ami az izmok ellazulását is elősegíti. A további hatóanyagok - mint amilyen a kámfor és a mentol - frissítő és élénkítő hatást fejtenek ki.

Hatékony reuma és köszvény ellen. Néhány csepp valódi Diana sósborszesz fürdővízbe öntve, bámulatosan felfrissíti az embert, különösen nagy melegben, betegség utáni legyengült állapotban, vagy köszvényes fájdalmak esetében fájdalomcsillapítóként hat. Súlyos esetekben naponta 2-3 alkalommal dörzsöljük be az oldattal a beteg ízületek környékét. A fájó testrészeket sósborszesszel átitatott gézzel is borogathatjuk. A vérkeringést élénkíti, az idegeket megnyugtatja.

Hatása igazolt fejfájás, reumatikus panaszok, szellemi és fizikai kimerültség esetén. Löttyintsünk egy kevés oldatot a tenyerünkbe, masszírozzuk meg vele homlokunkat és halántékunkat.

Kiváló elsősegély gyomorrontásra a sósborszesz, mivel csillapítja a gyomorrontással járó kellemetlen panaszokat. Adjunk egy kockacukorra 20 csepp sósborszeszt, majd hagyjuk feloldódni a szánkban.

Megelőzhető a felfekvéses sebek kialakulása sósborszesszel. Javítja a bőr vérellátását, lazítja a megfeszült izmokat. A felfekvés veszélyének kitett testrészeket tanácsos naponta kétszer: reggel és este bedörzsölni. Többhetes alkalmazás esetén azonban fennáll a veszélye annak, hogy a bőr kiszárad, ezért gondoskodni kell a megfelelő hidratálásról. Vigyázat! A sósborszeszt soha ne alkalmazzuk nyílt sebre! Lassíthatja ugyanis a sebgyógyulást, a benne lévő alkohol pedig erős fájdalmat és égető érzést okozhat.

Rándulás esetén csillapítja a fájdalmat. A sósborszesz enyhíti a fájdalmakat, elősegíti a gyógyulást. Mártsunk az oldatba vászonkendőt, és csavarjuk be vele a meghúzódott ízületet. Cseréljük a borogatást 2-3 óránként, amíg a fájdalom nem enyhül. A beteg ízületet néhány napig kezeljük sósborszesszel.

Intenzív testmozgás után enyhíti az izomfájdalmat. A fizikai megterhelés után alkalmazott sósborszeszes bedörzsölés megelőzi az izomláz keletkezését, vagy csillapítja a már kialakult fájdalmat.

Egész napos irodai munka után a gyógynövényes oldat ellazítja megfeszült izmainkat. A munka végeztével fájó és feszülő testrészeinket (nyak-, váll- és hátizmok) dörzsöljük be sósborszesszel.

A sósborszesz hatóanyaga
100 ml sósborszeszben kb. 1 g mentol, kb. 0,2 g kámfor és 60 g etanol található.

Valószínűleg minden generáció azt hiszi, hogy a Dianás cukorka az ő gyerekkorának terméke volt, de vajon, hogyan készül?

A likőrös cukorkák gyártástechnológiája sokakat izgat. Hogy kerül a szesz a csokiba? A tömény szeszes cukoroldatot melegen formákba öntik. A hűlési folyamat közben a cukor kikristályosodik, amely kérget képez, így képes benntartani az alkoholtartalmú tölteléket. Ezeket forgatják csokoládéba, majd csomagolják klasszikus módon selyempapírba.

A Dianás cukorka egybeforrt a sósborszesszel, ami régebbi, mint sejtenénk! A 19. század végén Brázay Kálmánnak köszönhetően még az emigrációban élő Kossuth is kipróbálta a sósborszeszt, és ódákat zengett róla.

Bevált házi recept
Tavasszal gyűjtsük be a lucfenyő zsenge hajtásait, és félig töltsünk meg velük egy literes üvegedényt. Öntsük fel 5 dl sósborszesszel úgy, hogy az oldat a hajtásokat teljesen ellepje. Az edényt gondosan zárjuk le, és hagyjuk állni 3 hétig. Ez idő alatt naponta rázzuk fel az üveg tartalmát. A leszűrt folyadékot megfázás és influenza esetén a bőr bedörzsölésre alkalmazzuk.

Mint minden gyógyszernek, a sósborszesznek is lehetnek mellékhatásai. A készítmény bőrirritációt, bőrkiütéseket, mentolra érzékeny egyéneknél gégegörcsöt, légzésbénulást (apnoet) okozhat! Magas mentoltartalma miatt csecsemők és kisgyerekek esetében tilos alkalmazni!





 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító növények  
Kínálat
  2020-07-30 09:14:06, csütörtök
 
  A zöldségek és a gyümölcsök nagyok sok értékes tápanyagot tartalmaznak, melyekre mindenkinek szüksége van, hiszen a segítségükkel őrizhetjük meg az egészségünket. Különösen ügyelnünk és törekedünk kell arra, hogy rendszeresen, napi szinten elegendő mennyiségben fogyasszunk friss, szezonális zöldségeket és gyümölcsöket. Nem véletlenül hangsúlyozza ezt minden szakember, hiszen antioxidánsokat, azaz antociánokat, fitonutrienseket, polifenolokat és bioflavonoidokat tartalmaznak, melyek külön-külön is erősek, de együttesen elképesztő erővel bírnak.

Ezek az antioxidánsok támogatják az immunrendszerünket, semlegesítik a káros hatású szabad gyököket, elpusztítják a rákos sejteket, de daganatellenes hatással is bírnak, és részt vesznek a gyulladáscsökkentésben is.

A zöldségek és gyümölcsök nagyon sok C-vitamint tartalmaznak. Ez a vitamin kiemelten fontos a szervezetünk számára, hiszen nagyon sok funkciót lát el, többek között felel a kollagénszintézisért, ami fontos, hiszen minél kevesebb kollagén található a szervezetünkben, annál gyorsabban öregszünk.

A C-vitamin egy kitűnő antioxidáns, amely védelmet jelent számunkra a káros hatású szabad gyökökkel szemben. Ezek sajnos sok problémát okozhatnak a szervezetben, például gyulladást idézhetnek elő, de felelőssé tehetők a szervezetben kialakuló és elszaporodó rákos sejtek miatt is. Az antioxidánsok, mint amilyen a C-vitamin is, védelmet jelentenek a szabad gyökök károsító hatása ellen.

A C-vitamin ezen kívül nagyon fontos az immunrendszer támogatása, illetve a szem egészsége szempontjából, sőt az UV-sugárzás ellen is védelmet biztosít.

A dohányzás rendkívül káros szokás. A dohányos ember szervezetében vészesen alacsony a C-vitamin-szint, mivel minden egyes elszívott cigaretta jelentősen csökkenti a szervezetben a mennyiségét. Ezért is látszik egy dohányos jóval idősebbnek a koránál, mint ahány éves valójában.

Egyes zöldségekben és gyümölcsökben likopin is található, például a pirospaprikában, a paradicsomban vagy a dinnyében. A likopin szintén egy antioxidáns, amelynek fontos szerepe van egyes rákos megbetegedések megelőzésében, leginkább a tüdő- és a prosztatarák esetében.

A béta-karotin is nélkülözhetetlen az egészség megőrzéséhez. A sárgarépa és a sütőtök nagy mennyiségben tartalmazza, ez utóbbi A-, C- és E-vitaminban is rendkívül gazdag. Ezek az antioxidáns vitaminok szintén fontosak, többek között segítenek fenntartani a bőr egészségét, hiszen szerepet játszanak a kollagénszintézisben.





 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító növények  
Kálciumdús
  2020-07-30 09:11:27, csütörtök
 
  Gyermekkorunkban úgy tanultuk, hogy azért is kell sok tejet inni, mivel ez jót tesz a csontjainknak, hiszen tele van kalciummal. Felnőttként tudjuk, hogy nem csak a tej tartalmaz sok kalciumot és hogy a kalcium nem csak a csontok egészségét képes biztosítani. A kalcium szabályozza a normál izomfunkciót, segít az idegi jelek továbbításában, szabályozza a szívverést, megakadályozza a vérrögök és a csontritkulás kialakulását.

Azonban nem csak a tej tartalmaz kalciumot, sőt vannak olyan táplálékok, amelyekben több van ebből az ásványi anyagból, mint a tejben. A magvak is gazdag forrásai a kalciumnak. Ide tartozik a szezámmag, a chia mag vagy a mák. Ezen kívül a chia mag omega-3 zsírsavban is rendkívül gazdag.

A legtöbb sajt is kiváló forrása a kalciumnak. Szakértők szerint a szervezet könnyebben ,,elnyeli" a tejtermékekből, mint a növényekből származó kalciumot. A tejjel kapcsolatban azt mondják a legújabb tanulmányok, hogy csökkenti a szívbetegségek, a sajt pedig a metabolikus szindróma kialakulásának a kockázatát. A metabolikus szindróma növeli a szívbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség és a stroke kialakulásának esélyét.

Sok kalcium van még a joghurtban is. A joghurt egy probiotikumban gazdag táplálék, amely gazdag forrása még a foszfornak, a káliumnak és B12-vitaminnak. Kutatások igazolják, hogy a rendszeres joghurtfogyasztók körében kevesebb az anyagcsere-betegség, ilyen például a 2-es típusú cukorbetegség is.

A bab és a lencse gazdag rostban, fehérjében és mikro tápanyagokban is, hiszen van benne cink, vas, folsav, magnézium és kálium. Kalciumban is bővelkednek ezek a hüvelyesek. A bab ezen kívül segíthet csökkenteni a rossz, vagyis az LDL-koleszterin szintjét és csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázatát.

A mandula sok rostot tartalmaz, de egészséges zsírban és fehérjében is gazdag, illetve kiváló forrása a magnéziumnak, a kalciumnak, a mangánnak és az E-vitaminnak. Ezen kívül segíthet csökkenteni a vérnyomást, a testzsírt és az anyagcsere-betegségek egyéb kockázati tényezőit.

A zöld leveles zöldségek is gazdagok kalciumban, így érdemes azokat is rendszeresen fogyasztani





 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító növények  
Mellékhatások
  2020-07-26 06:28:31, vasárnap
 
  A cékla népszerűsége nagyot nőtt, amióta felfedezték, milyen
áldásos hatásai vannak a szervezetre.

Arról azonban még csak kevesen tudnak, hogy bár a cékla a világ
egyik legegészségesebb zöldsége, nagy mennyiségben, vagy az
arra hajlamos embereknél akár mellékhatásokat is okozhat.

A céklalé esetleges mellékhatásai:

1-2 pohár tiszta céklalé elfogyasztása után drasztikusan
lecsökken a vérnyomás, ami szédülést és gyengeséget okozhat.

A magas vérnyomásúak és a húgykő kialakulására hajlamos
emberek ne fogyasszanak céklalevet.

A hígítatlan céklalé fogyasztása hasmenést okozhat, ezért
fogyasztás előtt mindenképp hígítsa fel.

Akiknek vese- vagy epekövei vannak, ne fogyasszon céklalevet,
mivel az egészségügyi problémák kialakulásához vezethet.

A céklalének olyan mellékhatásai lehetnek, mint a láz,
hidegrázás, kiütések, égő és viszkető érzés. Ha a fenti
tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal konzultáljon az
orvosával.

Fontos:

A céklalé elég erős anyag, ezért kis mennyiség is elég belőle.
Fél pohárnyi mennyiséget fokozatosan növelhet egy pohárra.

Az egész céklát reszelje le, mivel a zöld levelek tartalmazzák
a legtöbb tápanyagot.

(Dr. Tihanyi)





 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító növények  
Céklalé
  2020-07-26 06:24:31, vasárnap
 
  A máj számára az egyik leghasznosabb zöldség a cékla, amely igen
erős méregtelenítő, és regeneráló hatással rendelkezik. A májunk az
egyik legfontosabb szervünk, ajánlott maximálisan odafigyelnünk arra,
hogy megfelelően működjön, és egészséges legyen.

Ha nem működik jól, akkor nem tudja kiszűrni a méreganyagokat, és
idővel különböző betegségekkel kell szembesülnünk. A cékla nagyon
sok magnéziumot, kalciumot, vasat, káliumot, C-vitamint, foszfort,
mangánt, beta-karotint, és B-vitamint tartalmaz.

Erős májvédő hatással rendelkezik, és serkenti a májműködést.

Ha rendszeresen fogyasztunk cékla levet, akkor nagy mértékben
lassíthatjuk a krónikus májbetegségek előrehaladását. Zsírmáj
esetén is nagyon hatásos lehet a cékla.

Készítsünk friss céklalevet, és fogyasszuk rendszeresen!

Hozzávalók:

1 nagyobb cékla
1 sárgarépa
1 fél citrom

Elkészítés:

1.Mossuk meg a céklát, és a sárgarépát alaposan,
majd hámozzuk meg.

2.Ha sikerült biozöldségeket beszereznünk, akkor nem muszáj
meghámozzuk, főleg, ha frissek.

3.Vágjuk kisebb darabokra, majd tegyük gyümölcscentrifugába.
A végén adjuk hozzá a citrom levét, és még egy kevés vizet is
adhatunk hozzá, ha nem lett elég leves.

Minden nap fogyasszunk el egy adagot, és azután egészen
biztosan nem kell aggódnunk a májunk egészségéért.

(Tudásfája)




 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító növények  
A világ gyógyító fűszerei
  2020-06-15 05:23:50, hétfő
 
  Az Eating Well című amerikai táplálkozási magazin dietetikusa szerint a fűszerek és gyógynövények ételízesítő tulajdonságuk mellett számos egészségvédő hatással is rendelkeznek. Használatukkal nem csak az étel kalória-, só- és cukortartalma csökkenthető, hanem némelyik akár krónikus megbetegedések kezelésére is alkalmas lehet.

Bár az emberiség évek óta használ gyógynövényeket és fűszereket medicinaként, a modern orvostudomány hosszú szünet után most kezdi újra felfedezni gyógyászati alkalmazásukban rejlő lehetőségeket - állítja Dr. Bharat Aggraval a University of Texas professzora. A professzor szülőhazájában, Indiában, ahol a fűszereket mindig is előszeretettel használták, sokáig elhanyagolható szinten mozgott a táplálkozással összefüggésbe hozható rákos megbetegedések és szívbetegségek előfordulási aránya.

Később aztán, amikor az indiaiak fokozatosan adoptálták a nyugati étkezési szokásokat, az említett betegségek száma növekedni kezdett. A legtöbb kutató a zsírosabb nyugati ételeknek tulajdonítja a negatív tendenciát, ám Dr. Aggraval szerint az indiai konyhában megszokott tradicionális fűszerek elhagyása is hozzájárul a betegségek gyakoriságának növekedéséhez. Mivel egyre több bizonyíték támasztja alá a fűszerek pozitív élettani hatásait, ezért az alábbi felsorolásban összegyűjtöttünk néhány, a világ bármely részén elérhető, gyógyító fűszert és gyógynövényt.

Chili - az anyagcsere serkentésére
A chili nemcsak az ételeinket tüzeli fel, hanem a benne lévő kapszaicinnek köszönhetően a derékbőségünket is kordában tartja. A kapszaicin fokozza a szervezetben lezajló anyagcsere folyamatokat, és stimulálja az agy azon kemikáliáit, melyek tompítják éhségérzetünket. Egy kutatási eredmény szerint az étkezés előtt fél órával chilis paradicsomlevet fogyasztók, átlagosan 16 %-kal kevesebb kalóriát vettek magukhoz a soron következő étkezés alkalmával, mint a fűszerezetlen paradicsomlevet kapó kontrollcsoport tagjai.

A kapszaicin a chilin kívül, a cayenne borsban és a chipotle nevű fafüstön szárított jalapeno paprikában is megtalálható, sőt, az enyhébb hibrid változatokban és az édes paprikában is, így ezek is rendelkeznek csípősebb rokonaik pozitív egészségügyi hatásaival. A kapszaicin mérsékli a gyomorfekély tüneteit, mivel a gyomorsejteket a fekélyt okozó baktériumok elleni rezisztenciára serkenti, valamint az LDL koleszterin koncentrációjának csökkentésével a szív egészségét is védi.

Gyömbér - gyomorpanaszok és arthritises fájdalmak ellen
A gyömbér régóta jól ismert gyomornyugtató hatásáról és klinikai tanulmányok igazolják, hogy a gyömbérkivonat a sebészeti beavatkozásokat és kemoterápiát követő hányingert is enyhíti. Mindezeken túl, a gyömbér gyulladáscsökkentő összetevőinek következtében (mint pl. gingerol) ígéretesnek mutatkozik bizonyos rákos megbetegedések kezelésében, valamint csillapítja az izomfájdalmat és az osteoarthritis tüneteit.

Egy nemrégiben készült tanulmányban a 11 napon keresztül gyömbérkapszulát szedők 25%-kal kevesebb izomfájdalomról számoltak be nyújtógyakorlatok végzése után, mint a placébót kapó kontrollcsoport. Egy másik tanulmány pedig megerősítette, hogy a gyömbérkivonat-tartalmú injekció enyhíti az osteoarthritis okozta térdízületi fájdalmakat.

Fahéj - a vércukorszint stabilizálására
Bár ebben nincs teljes szakmai egyetértés, bizonyos kutatási eredmények alapján úgy tűnik, hogy 2 típusú diabétesz esetén, napi egy teáskanálnyi fahéjnak megfelelő fahéjkapszula adagolásával kontrollálható a vércukorszint, mivel a fahéj megakadályozza az étkezés utáni vércukorszint hirtelen emelkedését.

Kurkuma - csökkenti a gyulladást, gátolja a tumorképződést
A kurkumát Indiában sebgyógyításra és tea formájában légzőszervi problémák kezelésére is használják. A modern orvostudomány megerősíti a fűszer pozitív élettani hatásait, leginkább a kurkumin vegyülettel összefüggésben, mely potens antioxidáns, és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. A kurkumin enyhíti az arthritis, sérülések és fogorvosi beavatkozás okozta fájdalmakat, és jelenleg is számos kutatás vizsgálja alkalmazásának lehetőségeit, a szívbetegségek, diabétesz és Alzheimer-kór kezelésében.

Aggraval doktor szilárd meggyőződése, hogy a kurkumin potenciális rákgyógyszer, különösen a vastagbél-, prosztata- és mellrák vonatkozásában. Előzetes tanulmányok szerint a kurkumin képes gátolni a tumorsejtek növekedését és a karcinogéneket aktiváló enzimeket.

Sáfrány - a kedélyjavító
A sáfrány már a tradicionális perzsa orvoslásban is szerepet kapott, gyakran alkalmazták kedélyjavítóként, rendszerint tea formájában vagy főtt rizs készítésekor. A teheráni University of Medical Sciences kutatói megállapították, hogy a sáfrány enyhíti a premenstruációs szindróma (PMS) és a depresszió tüneteit. Egy tanulmányban a sáfrányt kapó nők 75%-a számolt be a PMS tüneteinek legalább 50%-os csökkenéséről (kedélyingadozás, depresszió), a sáfrányt nem kapó nők 8%-ához képest.

Petrezselyem - lassítja az emlőrák progresszióját
A University of Missouri kutatói szerint a petrezselyem bizonyítottan lassítja a mellrák előrehaladását. A kutatásban részt vevő Dr. Holly Pevzner az Eating Well magazin 2011. októberi számában elmondta, a petrezselyemben és zellerben megtalálható, apigenin nevű anyag a kísérleti állatokban lelassította a tumorsejtek növekedését.

Zsálya - edzi a memóriát, enyhíti a torokfájást
A gyógynövény-szakértők a zsályateát gyomornyugtatóként és torokfájásra ajánlják, és egy klinikai tanulmány szerint a fájó torokra permetezett zsályaoldat valóban hatékony fájdalomcsillapító.

Egy előzetes tanulmány továbbá arra következtet, hogy a növény javíthatja a korai Alzheimer-kór tüneteit is, a tanulási folyamatokban fontos szerepet játszó acetilkolin nevű kulcsenzim pusztulásának prevenciójával. Egy másik tanulmányban egyetemi hallgatók rendszeresen zsályakivonat kapszulát szedtek, melynek hatására a memóriateszteken szignifikánsan jobb eredményt értek el és kedélyállapotuk is javult.

Rozmaring - javítja mentális képességeket
Egy tanulmány szerint a kísérletben részt vevő személyek jobban teljesítettek memória és éberségi teszteken, amikor a teszthelyiségbe rozmaring illó olaját permetezték. A rozmaringot gyakran húsok pácolásához használják, mely konyhatechnológiai eljárás tudományos alapja, hogy a rozmaringsav és a növényben lévő más antioxidáns vegyületek elpusztítják a hús felületén lévő baktériumokat, így megelőzik annak romlását.

2010 márciusában a Kansas State University kutatói arról számoltak be, hogy a darált húshoz adott rozmaringkivonat megelőzi a húsok grillezésekor és sütésekor keletkező karcinogén vegyület, a heterociklikus amino (HCA) felszabadulását.






 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító növények  
     1/17 oldal   Bejegyzések száma: 168 
2021.04 2021. Május 2021.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 373 db bejegyzés
Összes: 30455 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 618
  • e Hét: 3400
  • e Hónap: 9886
  • e Év: 203919
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.