Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/17 oldal   Bejegyzések száma: 161 
Matyi bácsi megmondja
  2020-05-20 06:30:47, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Haza - otthon  
Isten veled Magyarország
  2020-05-18 16:53:15, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Haza - otthon  
Mosoly pofa
  2020-03-02 19:27:07, hétfő
 
  Egy nép, amely megválasztja a korrupt politikusokat, csalókat,
tolvajokat és árulókat, az nem áldozat, hanem bűntárs.

(George Orwell)

A politikában semmi sem történik véletlenül.
Ha valami mégis véletlennek tűnik,
azt biztos, hogy úgy tervezték meg.

(Franklin D. Roosevelt)

 
 
0 komment , kategória:  Haza - otthon  
Nyugdíj
  2020-01-14 08:17:04, kedd
 
  Népszavazást kezdeményeznek a nyugdíjrendszer reformja kapcsán
az Országos Nyugdíjas Parlament kezdeményezte az eljárást.
A lehetséges kérdéseket már be is nyújtották a Nemzeti Választási
Bizottsághoz hitelesítésre.

A benyújtott négy kérdés az időskori létbiztonság növelése, a nyugdíjasok
kiszolgáltatottságának csökkentése és a társadalmi megbecsülésük
biztosítása érdekében fogalmazódott meg.

Az Országgyűlést arra szeretnék rávenni, hogy hozza létre az Idősek
Jogainak Biztosa intézményét, bővítse ki a kiegészítő szolgálati idő
beszámíthatóságának lehetőségét, vegye figyelembe az év eleji
nyugdíjemelés nagyságának meghatározásakor a tervezett bér
növekedés mértékét is, csökkentse a nemek, a lakóhelyek, valamint
a nyugdíjba vonulás időpontja miatt meglévő, indokolatlan
nyugellátások közötti különbségeket.

A hitelesítésre benyújtott kérdések

1. Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés - az idős emberek jogainak egységes
szemléletű, átfogó, teljes körű és hatékonyabb védelme érdekében létrehozza
az Idősek Jogainak Biztosa intézményét?

2. Akarja-e Ön, hogy a Társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi
LXXXI. törvény 43/A. § (1) bekezdését az Országgyűlés úgy módosítsa, hogy
az öregségi nyugdíj összegének megállapításánál az egészségügyi dolgozók
mellett, valamennyi munkavállalónál kiegészítő szolgálati időként vegyék
figyelembe a heti negyven órát meghaladó, önként vállalt többlet munka
végzést?

3. Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa az év elején esedékes
nyugdíjemelés szabályait, hogy - a jelen kérdésben megtartott érvényes és
eredményes népszavazást követő évtől - az emelés megállapításának
mértékénél egyenlő arányban vegyék figyelembe a költségvetési törvényben
előre jelzett fogyasztói árindex és a bruttó bér- és keresettömeg nagyságár?

4. Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa az év elején esedékes
nyugdíjemelés szabályait, hogy csökkenjenek: a nemek, a lakóhely, valamint
a nyugdíjba vonulás időpontja szerint is meglévő öregségi nyugellátások
közötti különbségek, így a jelen kérdésben megtartott érvényes és eredményes
népszavazást követő három évben az öregségi nyugdíjemelés valamennyi
jogosult részére azonos összegű legyen?

(Infostart.hu)

 
 
0 komment , kategória:  Haza - otthon  
Nyugdíj
  2019-12-25 09:24:11, szerda
 
  Megjelent, most már biztos 2020. év a bőség éve lesz nekünk, nyugdíjasoknak!Hálát és köszönetet ne várjon senki, mert ez a megalázó 2,8 %, ez semmire sem elég!
Nem tudom, kik számolják az inflációt, de vagy a számológépük rossz, vagy ők nem tanultak meg anno számolni, mert nekem, az istennek sem jön ki ez az összeg. De mielőtt véleményt mondanék, lássuk, mennyi az annyi, és mi a bánatosra elég. Igen, bánatosra, mert az ember sírva fakad, vagy kínjába már nevetne, ha lenne hozzá kedve.
Azt írja az egyik újság, nevesítsük is, hiszen megérdemli, a Lokál, hogy a nyugdíjasok a várható inflációval megegyező 2,8 % nyugdíjemelést fogják kapni és még ingyen egy csomó mindent! S már itt gyorsan álljunk is meg! Évek óta nem annyi az infláció, amennyit a kormány kiszámol. Így év végén eljátsszák a nagy adakozást, és csepegtetnek vissza pár tized százaléknyi összeget abból, ami már év eleje óta járt volna. Teszik ezt nyugdíjkiegészítés és a kitalált nyugdíj prémium címszó alatt. Ami ugye kamatmentes kölcsönünk visszafizetése, még ha nem is az egész, csak töredék.
Aztán jön még a pofátlanság teteje. Azt írják, hogy 65 év felett jár az ingyenes közlekedés, ami példátlan az unióban. Ez így igaz, csakhogy ehhez ennek a kormánynak semmi köze sincs. Ezt még a Horn-kormány vezette be anno! No, erről néma csönd van. De az utazás sem teljesen ingyenes, mert akik távolsági busszal közlekednek, azoknak életkor ide vagy oda, muszáj kiegészítő jegyet venni. Nos, a lakosság 80 %-a vidéken él, tehát ennyi embert érint.
Nézzük, ki mennyire is jogosult!
Ha 28500 Ft a nyugdíj. akkor havonta 798 Ft-l kap többet, 100 ezer Ft-nál ez 2800, 135 ezer forintnál 3780 Ft. S nézzük a 500 ezres nyugdíjast is, akiknél ez az összeg 14000 forint havonta! A magasabb nyugdíjakat nem is számolom, mert a vérnyomáscsökkentőt kéne keresnem.
Akiknek 135 ezer alatt van a nyugdíjuk, azok ne is álmodozzanak semmiről. Az emelkedő élelmiszer árak elvisznek mindent, sőt még nem is lesz elég az egész havi élelmiszerre a kapott összeg. Ne álmodozzanak tejről és húsról, de még csak zöldségekről és gyümölcsökről sem.
Nézzük a legolcsóbb húsokat. Csirkeláb 499, csirkeszárny 665, na, jó, nyakat kapsz már 558 Ft-t is kilóját. Na, egy leveshez kéne zöldség is. Hagymát, sárgarépát kapsz jó esetben akciósan 300 Ft körül, gyökér 1400 Ft-tal kezdődik, és a zeller is ára is veri a 400 forintot. Ettél egy tányér forró levest, ha van gázod, vagy esetleg fára, uram bocsá, szénre is telt, és meg tudod főzni. Ekkor nem ettél főzeléket, ezek sem olcsóbbak, még hús nélkül sem. Anno jutott rá egy - egy tojás. Ma többször megfontolod, megvehetsz e 10 db tojást, mert annak áráért kapsz 1 kg csirkelábat. Megfontolandó
Tegnap hallottam, hogy a disznóhús valamelyik nemesebbik része már van ahol 25 ezer forint. Mielőtt hitetlenkedik bárki is, visszanézhető az ATV-n. Én is csak tátottam a számat. Mint ahogyan a kenyér áránál - igaz, előre szóltak - is -. Van persze olyan is - én egy napos kenyérnek hívom - amit 270 forintért már lehet - ahol lehet - kapni. De ez másnapra már ehetetlen. Nem tudom, miből készül, de megromlik. Persze, választhatsz ehetőbb kenyeret is, ha meg tudod venni.600 forinttól egészen az 1300 forintig terjed az áruk. Ezeket már nem is kilóba adják, hanem 30 dkg-os kiszerelésben. Lehet, azt sem lehet megenni másnap? Nem tudom, mert erre még sohasem telt. Szóval ugrott a jó kis zsírós kenyér hagymával, mert kisnyugdíjasnak az is luxus, mint ahogyan a héjában sült burgonya egy kis libazsírral vagy vajjal.
Gondolkozom jövőre mit fogunk enni? Mi lenne megfizethető és pocakot töltő. Nem tudom még nem találtam ki. Csak annyit tudok, mivel lehetne még spórolni. Vissza a seprűhöz! Porszívót, már ahol van, száműzni, sokat fogyaszt, a fűtést lejjebb venni, ahol lehet. Eddig 16,5 fok volt nálam “belőve". Most, hogy betegeskedtem kirúgtam a hámból, és engedtem egészen 18 fokig melegedni a lakást, de be kell látni, ismét vissza kell fogni, és lecsökkenteni 16 fok alá. Mert ugye a rezsit becsülettel fizetni kell. Alig várom a hűségidő lejártát, és máris lemondom a TV-t és a vezetékes telefont. Muszáj! A mosógép is pihenőre lesz fogva, marad majd a kézi mosás a lavórban. Nyáron könnyebb lesz, mert akkor a kerti kútról lehet mosni majd. De itt megálltam, mert több ötletem már nincs. Sajnos a tél sem tél már, így a hűtőgépet sem kapcsolhatom ki.
Tanácsot kéne kérnem Kósa Lajostól, aki szerint 28500 Ft-l is meg lehet élni. Igaz, azt mondta, luxus nélkül. Ő vajon hogyan él meg belőle? Pár éve még 47000 forintból lehetett megélni, de hála a dübörgő gazdaságnak ez már lecsökkent.
Sajnos a nyugdíjas kiszolgáltatott és elnyomható! Magukért már képtelenek tenni. Megalakult ugyan egy úgy nevezett Nyugdíjas Parlament, de nem tudni milyen hatáskörük van. Ahogyan én látom, azon kívül, hogy évente egyszer beengedik őket a Parlamentbe melegedni és beszélgetni, semmi hasznuk sincsen! Szóba sem áll velük a kormány, a miniszterelnök. De a szakszervezetek sem állnak ki mellettük. A fiatalok, mint látom beletörődtek abba, hogy nekik nem lesz nyugdíjuk, és így teljesen hidegen hagyja őket mi van a nagyszülőkkel vagy a szülőkkel! Talán akkor jut eszükbe, hogy rászorulnának a segítségükre, mikor már lehunyják a szemüket végleg, és a drága temetésről kell intézkedni.
Persze, ne feledjük el, hogy azért vannak jó lelkű és adakozó emberek, akik így ünnepek előtt összegyűjtenek a rászorulóknak egy kis tartós élelmiszer csomagot. Akik kapnak, mert sajnos nem jut minden rászorulónak, azoknak talán 1 hónapra segítség. De az év 12 hónapból áll! S nem az lenne a megoldás, hogy pár ezer csomagot kiosztanak, és pár ezer adag forró ételt adnak pár napra.
Tisztességesen dolgoztunk, járna nekünk a megbecsült öregkor, amikor nem kell nélkülözni sem élelmiszerben, sem gyógyszerben, járna, hogy ne kellejen fáznunk, s ne kelljen reménykednünk abban, hogy talán valakik segítenek egy meleg tányér étellel. Még a világgazdasági válság alatt is több nyugdíjat kaptunk!
Ne skypon keresztül nézhessük a gyerekeinket és az unokáinkat, hanem egy asztalnál ülve együtt ünnepelhessünk. Mert sok százezren így fogják megélni idén a Karácsonyt!
Én nem szoktam átkozódni. Most sem teszem. Csak annyit kívánok azoknak, akik ezt a szégyenteljes öregkort hozták ránk, hogy ők is éljék meg ezt majd. Ne legyen nekik sem milliós nyugdíjuk, tudják meg, mi az, hogy nincs. Viszont napi rendszerességgel nézzék majd a Konyhafőnök c. műsort, ahol pazarlóan főznek a celebek minden földi jót, a világ minden részéről behozott egzotikus zöldségekből, húsokból és egyéb különlegességekből, fűszerekből.
Mi kisnyugdíjasok ezzel lakunk jól!

Rosta Ágnes

 
 
0 komment , kategória:  Haza - otthon  
Magyarország
  2019-12-25 09:21:20, szerda
 
  Sajnos, Magyarország szellemileg is ott van, ahol földrajzilag,
vagyis körülbelül Lemberg és Nis között. Ebből a helyzetből kell
Nyugatra vinni az országot, ezt azonban csak úgy bírjuk megtenni,
ha őszintén tudjuk, hogy valóban hol is vagyunk hát. Hogy egy
ország mennyire van közel Nyugathoz vagy Kelethez, azt mindig
a benne élő emberek szabják meg.

Illyés Gyula
 
 
0 komment , kategória:  Haza - otthon  
Nem értünk a virológiához
  2019-12-11 06:43:53, szerda
 
  Nem értünk a virológiához, nem értünk a gazdaságpolitikához, nem értünk a válságkommunikációhoz, s végképp nem értünk ahhoz, miként kellene kezelnie a kormánynak a koronavírus-járványt. Hülyék viszont nem vagyunk, és mindezzel kapcsolatban akadnak aggályaink. Ha a kérdéseink egy korábbi nemzeti konzultációra emlékeztetnek, az nem a véletlen műve.

Vannak, akik úgy gondolják,
hogy a magyar gazdaság növekedési üteme a járvány miatt lassul, és emiatt az idén a GDP legfeljebb két-három százalékkal nőhet. Mások nem így vélik, mert a kormány három százalékos recesszióval számol. A kettő közötti különbség óvatosan becsülve is 2500 milliárd forintnyi kiesés. Csak hogy jobban értsük, ez mit jelent: ,,békeidőszakban" az egészségbiztosítási alapból a betegek ellátására nagyjából kétezer milliárd jut.

Vannak, akik úgy gondolják, hogy a gazdaságvédelmi akciótervvel megoldották a munkahelyek megőrzését, hiszen a kormány - sajátos magyar megoldásként - három hónapig átvállalja a bér hetven százalékát rövidített munkaidő bevezetése esetén
Más vélemények szerint ez durva csúsztatás, hiszen a bérkiegészítés - szemben több más uniós tagállam gyakorlatával - nem a teljes munkaidőre, hanem csak a munkaidő meghatározott idejére jár. Vagyis: ahol a nyolc helyett csak hat órában foglalkoztatnak valakit, a cég nálunk mindössze két órányi állami támogatásra számíthat.
Vannak, akik úgy gondolják, hogy a munkavállalóikat megtartó cégek számára technológiafejlesztésre, környezetvédelmi és energiahatékonysági beruházásra összesen több százmilliárd forintnyi keretösszeggel jelennek meg pályázatok, és ez így rendben van. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű, hiszen más vélemények szerint a munkavállalóikat megőrző cégek számára csak kifejezetten technológiafejlesztésre, környezetvédelmi és energiahatékonysági beruházásra jut ennyi pályázati forrás. És a többiekkel mi van? Ja, a Fideszhez közeli turisztikai cégeknek adnak még hatszázmilliárdot.
Vannak, akik úgy gondolják, hogy a járvány miatt állásukat elvesztett munkavállalók helyzetére megoldást jelent az átképzések tandíjának 95 százalékos állami átvállalása, illetve az álláskeresők számára ígért kamatmentes felnőttképzési diákhitel biztosítása.
Mások erről nem így vélekednek, mert akik már elveszíttették a munkahelyüket, szinte semmilyen segítségre nem számíthatnak, hiszen továbbra is érvényben marad a legfeljebb három hónapig terjedő, amúgy nem nagy összegű álláskeresési támogatás, utána meg az állástalanok magukra maradnak. Ha az emberek vállalják is az államilag támogatott átképzést, abból mikor lesz - és lesz-e ténylegesen - állásuk? Addig pedig miből fognak megélni?
Vannak, akik úgy gondolják, hogy kizárólag a főpolgármester tehet a Pesti úti idősek otthonának lakóit különösen sújtó koronavírus-járványról. Az ő véleményük szerint Karácsony Gergely emiatt alkalmatlan a posztjára.
Mások úgy vélekednek, veszélyhelyzetben a kormány feladata lenne, hogy biztosítsa: egyetlen idős beteget se küldjenek vissza a koronavírussal fertőzöttség vizsgálata nélkül egy életkoruk és egyéb betegségeik okán különösen veszélyeztetett zárt közösség tagjai közé.
Vannak, akik úgy gondolják, hogy a kormány fokozatosan visszavezeti a 13. havi nyugdíjat.
Mások erről azt tartják, hogy egy nagy átverés az egész, hiszen jövő februárban, illetve az utána következő három évben a nyugdíjasok egy-egy heti plusz ellátást kapnak, vagyis négy év alatt jön ki a négy heti, vagyis nem egészen egyetlen évre vonatkozó 13. havi nyugdíj.
Vannak, akik úgy gondolják, a járványveszély miatt eljött a teljes nemzeti összefogás ideje.
Mások - ugyanazok, akik az együttműködésről papolnak - a veszélyhelyzetben is kizárólag a politikai haszonszerzés lehetőségét látják.
És még lennének kérdéseink, de itt már csak terjedelmi okból is befejezzük
Miközben érdekes lenne tudni, hogy a válsághelyzetben nagyjából teljhatalommal rendelkező Orbán Viktor nemzetvezető miért csak a nagypénteket megelőző csütörtök késő este döntött úgy, hogy az önkormányzatokra lőcsöli annak felelősségét, hogy a húsvéti ünnepek idején hozzanak az általános kijárási korlátozásokhoz kepést is szigorúbb intézkedéseket?

És persze az is felvetődik,
miért haltak meg tavaly több mint félezren kórházi fertőzés miatt, s miért haladja meg a 15 ezret a nyilvántartott esetek száma. Állami intézményekről van szó, ezért ha akarjuk, a felelősség a miniszterelnököt terheli. Ahogyan a kormányoldal szerint Karácsony Gergelyt a Pesti úti betegek miatt, aki viszont időben szólt, hogy baj lesz. De Orbánt nem támadják, pedig tőle keveset hallottunk az állami kórházakban uralkodó gyakran lehetetlen állapotokról. így a főpolgármestert is békén kellene hagyni.

Ez most nem a pártpolitikai viták ideje, hanem a túlélés a tét
Ezt jó lenne mindenkinek tudomásul vennie. A felvetéseinkre pedig természetesen nem várunk választ, hanem az olvasóinkra bízzuk, hogy maguk döntsék el, miként vélekednek minderről.

 
 
0 komment , kategória:  Haza - otthon  
Rezsi Bözsi
  2019-09-15 06:44:06, vasárnap
 
  Kedves rezsi utalvánnyal rendelkező Nyugdíjas Társaim!

Mi a teendő, ha folyószámláról csoportos beszedéssel egyenlíti ki
a közüzemi tartozásait?
Ebben az esetben én a következők szerint jártam el:

1. Felhívtam a megadott 1818-as telefonszámot

2. Elirányítottak a Nemzeti Közmű Szolgáltatóhoz

3. Telefonszám: 06-1-474-9999

4. Ott kiválasztottam a Földgáz és Áramszolgáltatót

5. Konkrétan a Földgáz szolgáltatót

6. Két lehetőség közül választhattam:

a. Bemegyek Veszprémbe személyesen a szolgáltatóhoz (ezt elvetettem)

b. Vagy ezen telefonálás alkalmával bediktáltam a vevőazonosítómat,
igazolva az adataim helyességét, kiállítanak egy csekket, amelyet a
napokban fognak küldeni postai úton. A csekkel és a rezsi utalvánnyal
bemegyek majd a postára. Ott az utalvánnyal befizetem a csekket.

7. Ezután a gázszolgáltatóhoz beérkezett jelen esetben 9000 forintos
utalványt jóváírják és ennyivel kevesebb összeget számláznak ki a
részemre.

Mindezt azért írtam le, hogy megkönnyítsem hasonló sorsú társaim dolgát,
hogy ne vesszen el az a 9000 forint.Természetesen, ha valaki csekken fizeti
be a díjakat, az könnyebb helyzetben van, mert csak bemegy a csekkel a
postára és azzal egyenlíti ki a számláját!

JÓ ÜGYINTÉZÉST MINDENKINEK!

Megjegyzés: Kedves Miniszterelnöki Kabinetiroda! Nem lehetne egyszerűbb
megoldást találni a rezsicsökkentésre?

 
 
0 komment , kategória:  Haza - otthon  
Jó étvágyat
  2019-08-09 17:44:52, péntek
 
  25 éve fiatalok voltunk. Ma öregek vagyunk.
25 éve szocializmus volt. Ma kapitalizmus van.
25 éve a Szovjetunió volt a szövetségesünk.
Ma Kínát szeretnénk szövetségesnek.
25 éve Szűrös és Pozsgai elvtársak az emelvényen Kádár mögött ülnek.
Ma Szűrös és Pozsgai urak az emelvényen Orbán mögött ülnek.
25 éve Martonyi és Járai elvtárs jó MSZMP káder (miniszterhelyettes, stb.) volt.
Ma Martonyi és Járai urak a Fidesznél jó káderek (miniszter, jegybank elnök, stb.).
25 éve Kövér Laci az MSZMP KB Politikai Tudományok Intézetének
politikai munkatársa volt. Ma komcsi gyűlölő házelnök.
25 éve a politikusok kommunista naplopók voltak.
Ma a politikusok jól fizetett naplopók.
(Orbán első tétele: Csak az én komcsim a jó komcsi.)
25 éve hangulatjelentést készített az MSZMP.
Ma Kubatov listát a FIDESZ.
25 éve volt május elsejei felvonulás.
Ma van márciusi, októberi tömeggyűlés az Astoriánál, a Kossuth téren.
25 éve Kádár a sakkot támogatta. Ma Orbán a focit.
25 éve reform kommunisták voltak.
Ma fülkeforradalmárok vannak.
25 éve senki sem lehetett milliárdos, de mindenkinek szerény
elfogadható élete, biztos jelene és kiszámítható jövője volt.
Ma bizonytalan a jelened, kiszámíthatatlan a jövőd.
25 éve az ország pénzét úgy osztották el a parlamentben,
hogy jusson oktatásra, egészségügyre, a Te és a mi jólétünkre.
Ma a gazdagok, a milliárdosok kapják az ország kenyerének javát.
25 éve megbecsülték a tisztességes munkát.
Ma az ügyeskedőknek, a csalóknak áll a világ.
25 éve a gyárak, az üzemek, a bankok, minden-minden magyar volt.
Ma az ipar, a kereskedelem, a szolgáltatások nagy része külföldiek
kezében van. A magyar gyárakat bezárták, vagy privatizálták,
jellemzően a külföldi tőke számára.
A legtöbb gyárat azért vették meg, hogy a konkurenciát felszámolják,
így a hazai gyárak többségét szétzúzták,
bezárták, dolgozóit az utcára tették.
25 évvel ezelőtt volt nemzeti ipar.
Ma multik vannak.
Volt Ganz Hajó gyár, Láng Gépgyár Tungsram, Rico, Pannónia Szőrme.
Ma bankok és bevásárlóközpontok vannak a Váci uton.
25 éve volt magyar műszeripar, olyan nagyüzemekkel, mint a MOM,
a Gamma. Volt önálló hadiparunk, olyan üzemekkel, mint a Diósgyőri Gépgyár,
a Rába, a FÉG, a Danuvia.
Ma van fegyver a feketepiacon.
25 éve a magyar ruházati iparnak olyan gyárai voltak, mint a Goldberger,
a Panyova, a Május 1, a Vörös Október, a Zalaegerszeg, a Keltex.
Ma ruházati ipar nincs, de van kínai termék.
25 éve volt magyar cipőipar. Martfűi termék nemzetközileg elismert volt.
Ma nem gyártunk magyar cipőt.
25 éve a magyar Ikarus évente 13 ezer autóbuszt gyártott, és a világ
élvonalában volt Szovjetuniótól az USA-ig.
Ma nincs, felszámol­ták, hogy helyébe a német, svéd és más használt
buszok jöjjenek.
25 éve a Ganz-MÁVAG vonatokat gyártott a világ számos országának.
Ma kínai piac van a helyén.
25 éve Csepel Művek 60 ezer embernek adott munkát.
Ma kis kft-k vannak a helyén.
25 éve az ország vezetése a magyar gazdaságot támogatta.
Ma a multikat, a külföldi tőkét szolgálja ki
25 éve az energiaszektor az állam kezében volt, nem kellett félni attól,
hogy lekapcsolják a villanyt vagy nem tudunk fűteni, mert nem tudjuk kifizetni.
Ma a privatizált energiaszektor egekig emelt árai miatt az emberek
nem tudják kifizetni a rezsit: csak idén 700 000 embertől vonnak 30%-ot a
fizetésükből köztartozás miatt.
25 éve a mezőgazdaság egymillió embernek adott munkát.
Ma alig százezren dolgoznak itt. 25 évvel ezelőtti mezőgazdasági
termelésnek most csak egyharmadát termeljük.
25 éve olyan világhírű üzemek jelentették a magyar mezőgazdaságot,
mint Bábolna, Mezőhegyes, Nádud­var.
Ma ez már a múlt.
25 éve hazánkban 8,7 millió sertést tenyésztettek.
Ma ebből csak 4,1 millió maradt.
25 évvel ezelőtt nem tudtuk, hogy mi az a parlagfű.
Ma annyi a parlagon heverő, megműveletlen föld, hogy parlagfűből és
allergiás betegekből nagyhatalom vagyunk.
25 évvel ezelőtt majdnem kétszer annyi húst ettünk, mint ma. Nem csak azért,
mert háromszor annyi tehén és disznó volt, mint ma. Ettünk,
mert volt, mert jó volt, s főleg, mert tellett rá, bár ma azzal riogatnak, hogy
ez egészségtelen.
Ma drága a hús, egyre kevesebb és egyre rosszabb minőségű külföldi
húst eszünk. Fogyókúrázunk, mert nincs pénz kajára.
25 éve napi 8 óra munkából elfogadhatóan meg lehetett élni.
Ma sokszor 12-15 óra is kevés.
25 éve miénk volt Magyarország.
Ma a külföldiek szolgái vagyunk saját hazánkban. (Vásárhelyiek figyelmébe:
Hódgép, Metripond, Hódiköt, Alföldi Porcelángyár. A termékekre az volt ráírva,
hogy: Made in Hungary - pedig el voltunk nyomva...! Ma a kevés magyar
termékre, ami még van rá van írva Made in CE - pedig szabadok vagyunk.)
25 éve 20 milliárd dollárral tartoztunk a világnak.
Ma 130 milliárddal tartozunk.
25 éve, gazdálkodtak a hitelekből.
Ma ellopják.
25 éve a kórházban az számított, hogy mi a bajod, mid fáj?
Ma az számít, hogy mennyi pénzed van.
25 éve a beteg minden körülmények között kapott ellátást.
25 éve nem voltunk gazdagok, de sok mindent megengedhettünk
magunknak: üdülést, éttermet, szórakozást.
Ma sem vagyunk gazdagok, és egyre ritkábban engedhetjük meg magunknak
az üdülést, az éttermet, a szórakozást, vagy az egyik, vagy a másik,
de gyakrabban egyik se.
25 éve az emberek többsége nyaralni ment. Gyári üdülőkbe.
Ma a családok 59 százaléka nem megy nyaralni. A gyári üdülőket privatizálták.
25 éve a nyugalomba vonulás tisztes nyugdíjat és megbecsülést jelentett.
25 éve nem voltak hajléktalanok, s a biztos megélhetés miatt senkit nem
fenyegetett az a veszély, hogy az utcára kerül.
Ma Magyarországon 85-90 ezer hajléktalan él, s évente több mint 2000 lakást
árvereznek el.
A felmérések szerint magánemberek esetében gyakorta árvereznek a kifizetetlen
villany-, gáz- és más rezsiszámlák következtében, de magas az illetéktartozások
miatt elindított végrehajtások száma is.
25 éve a cigány is dolgozhatott, sőt dolgoznia kellett!
Ma szociális segélyért áll sorba, dolgozni meg már elfelejtett.
25 éve több mint tíz millióan voltunk.
Ma 10 millió alá süllyedt Magyarország lélekszáma.
25 éve a gyerekedre biztos jövő várt. Tanulhatott, munkát kapott, családot alapíthatott.
Ma nagyon sokak számára egy lehetőség marad: külföldre menni.
25 éve volt társadalmi ösztöndíj, és a diplomásokra munkahely várt.
Ma van diákhitel, amivel a jövő eladósodik. És várja a diplomásokat a munkanélküliség.
25 éve a pályakezdőket tárt karokkal várták a munkáltatók.
Ma körülbelül 80 ezer pályakezdő fiatal indítja életét munkanélküliként.
25 éve csak vízummal utazhattunk a legtöbb EU-országba.
Ma nem kell vízum, de csak az tud utazni, akinek pénze van. Neked van pénzed utazni?
25 évvel ezelőtt rend volt. Éjjel bátran sétálhattál. Tudtad, hogy mi a jó és mi a rossz.
A rendőr melletted állt, a rendőr mögött meg ott állt az állam.
Ma félsz éjjel kimenni az utcára, félted vagyonkádat. A rendőr nem áll mellette
és a rendőrt se védi meg saját állama!!!
25 éve mindenki beszart a rendőrtől.
Ma rendőr szarik be a "zemberektől".
25 éve akadtak korrupt politikusok, a hatalmukkal visszaélő állami emberek.
Ma Magyarország Európa legkorruptabb országai közé tartozik.
25 éve a munkatörvénykönyv a munkást, a dolgozót védte.
Ma a munkaadót védi.
25 éve a szakszervezeteknek véleményezési jogaik voltak az érdekvédelemben,
szociális kérdések eldöntésében.
Ma a szakszervezeteknek nincsenek jogai.
25 éve kádári diktatúra volt és népi demokráciát ígértek mindenkinek.
Ma demokrácia van és orbáni diktatúra.
25 éve Aczél elvtárs osztotta a pénzt, a státuszt és az észt a kultúrában.
Ma Kerényi és Tarlós urak.
25 éve már lehetett politikai viccet mesélni.
Ma még lehet politikai viccet mesélni.
25 éve a demokrácia várt ránk.
Ma a diktatúra vár ránk.
25 éve ezt nem mertem volna elküldeni.

 
 
0 komment , kategória:  Haza - otthon  
Világháborús emlék
  2019-07-24 07:05:41, szerda
 
  Elter József - Álmodtam egy világot...

Álmodtam egy világot, amelynek élet a neve,
Akkor még nem tudtam, mit jelent e mese.
Álmodtam egy boldog világot, benne a csodát,
Vadvirágos réten a virágok bódító illatát.

Álmodtam gyerekkort, csínytevéssel tele,
Ezerszínű szivárványt, mely felkúszik az égre.
Álmodtam sokat az örök napsütésről,
Az éjszaka csendjéről, a csillagok fényéről.

Álmodtam egy boldog, hosszú ifjúságot
Tudást, szerelmet, igaz boldogságot.
Egy nyugalmas életet küzdelmek nélkül,
Egészséget, napfényt, s hogy minden sikerül.

Álmodtam az életet, mit álmodni lehetett,
A sok-sok csodát, mit csak az élet jelenhet.
Pénzt, sikert, boldogságot, örömet,
Hosszú életet, s mindig csak győzelmet.

Szép és hosszú volt az álom, s benne az ébredés,
Az ébredés, melynek vége bizony már kesernyés.
Találtam egy megbolydult világot, sok-sok szenvedést,
Háborút és pusztulást, vért és reményvesztést.

Nem álmodtam soha, hogy miért kellett így lenni,
Gyerekkori ésszel ezt nem lehetett tudni.
Ma már álmodni sem kell, adott a valóság,
A pénz, a hatalom, az emberi mohóság.

Sok-sok éhező ember jajkiáltása,
Sok-sok halk sóhaj a sötét éjszakába.
Az éjszaka nem felel, nincs vigasz a jajjra,
Hol kell azt keresni, azt senki sem tudja.

Hol lesz a vége e hazug világnak,
Amikor már senkit sem gyaláznak.
Sokak szenvedése hol talál majd gyógyírt,
Vagy marad minden, csak az elmúlás gyógyít.

 
 
0 komment , kategória:  Haza - otthon  
     1/17 oldal   Bejegyzések száma: 161 
2020.05 2020. Június 2020.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 2 db bejegyzés
e hónap: 2 db bejegyzés
e év: 1529 db bejegyzés
Összes: 28546 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1331
  • e Hét: 2964
  • e Hónap: 1331
  • e Év: 309667
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.