Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/21 oldal   Bejegyzések száma: 200 
Turmix
  2023-06-07 12:08:43, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Egészség 2.  
Megfázás és influenza ellen
  2021-11-26 16:12:43, péntek
 
  A telet csak nagyon kevesen várják. Az emberek többsége nemcsak a hideg miatt nem kedveli ezt az évszakot, hanem a gyakori megbetegedések miatt sem. A megfázás és az influenza a leggyakrabban előforduló téli betegségek, amelyek kellemetlen tünetekkel, lázzal, köhögéssel, orrfolyással és fájdalommal járnak együtt.

Ha azonban időben teszünk az immunrendszerünk megerősítéséért, akkor csak kicsi az esélye annak, hogy megbetegszünk. A szervezetünk védelmi rendszere minden évszakban fontos, különösen igaz ez az őszi és a téli hónapokra. Mutatjuk is, hogy milyen gyógynövényekkel és egyéb táplálékokkal erősíthetjük meg szervezetünk védelmi vonalát.

A bíbor kasvirág már több mint négyszáz éve segít az embereknek a megfázás és az influenza megelőzésében, illetve a betegség tüneteinek enyhítésében. Ez a gyógynövény olyan aktív flavonoidokat tartalmaz, amelyek részt vesznek az immunrendszer megerősítésében és eredményesen csökkentik a gyulladást. Fogyaszthatjuk tea, kapszula vagy kivonat formájában is.

A bodzaszirup szintén nagyon hatékony, amikor a megfázás elleni védekezésről van szó. Ugyanis ez a gyógynövény gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásokkal is rendelkezik. Ha meg is fázunk vagy influenzásak leszünk, a betegség időtartama lecsökkenhet, amennyiben a bodzából készült szirupot fogyasztjuk.

A gyömbér antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. A gyógynövény nagyon hatékonyan kezeli a torokfájást, a köhögést és még fájdalmat, illetve lázat is csillapít. Ha influenzásak vagyunk, gyakran érzünk hányingert. A gyömbér ezt a tünetet is remekül csillapítja. A legjobb, ha tea formájában fogyasszuk a téli megfázásos időszakban és mézzel, illetve citromlével ízesítsük, hogy minél jobban fokozzuk a hatását.

A fokhagyma nagy mennyiségben tartalmaz allicint. Ez azért hasznos, mivel a fokhagyma már azelőtt elpusztítja a megfázásért és az influenzáért felelős baktériumokat és vírusokat, mielőtt azok fertőzéseket és betegségeket okoznának. Ezért is érdemes rendszeresen és nem csak a betegség időszakában fogyasztunk fokhagymát.

A téli időszakban a C-vitamin rendszeres beviteléről se feledkezzünk meg, hiszen aktívan részt vesz az immunrendszer megerősítésében. Leghasznosabb, ha természetes forrásokkal, például grapefruittal, citrommal és naranccsal visszük be a szervezetünkbe. A legtöbb zöldség és gyümölcs is nagy mennyiségben tartalmazza ezt a vitamint, ezért is hasznos az egészséges táplálkozás nemcsak télen, hanem minden egyes évszakban.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség 2.  
A pajzsmirigy egészségét védő étrend
  2021-11-16 04:51:25, kedd
 
  Van egyáltalán ilyen étrend, kérdezhetnénk? A határozott válasz,
hogy igen.
Manapság, amikor a pajzsmirigy betegségek soha nem látott
növekedésével szembesülünk (pl. Hashimoto thyreoiditis), joggal
merül fel a kérdés, miértvan ez így?

A pajzsmirigy az élethez nélkülözhetetlen endokrin szervünk, ami
ha elpusztul, akkor egész életen át hormonpótlásra szorulunk,
mert a pajzsmirigy hormonjai nélkül élni nem lehet.

Nézzük meg ennek a diétának az elemeit.

1, Tojássárgája, máj, vaj, csukamáj olaj, csontvelő, kókusz. Ezek az ételek
nagyon sok diétában tiltó listán vannak, pedig a pajzsmirigy egészségéhez
nélkülözhetetlenek. Miért? Azért, mert nagy mennyiségben tartalmaznak
jódot, cinket, szelént, rezet, mangánt, krómot és vanádiumot.
Ezek a nyomelemek létfontosságúak a pajzsmirigy épsége szempontjából.

2, El kellene távolítani az amalgámot a fogtöméseinkből, mert a belőlük
kioldódó higany toxikus a pajzsmirigyre. A magas higany tartalmú ételek
sem jók (pl. tengeri halak).

3, Napi 1000 mg C-vitamin fogyasztása (némileg csökkenti a szérum vas
szintjét, ami a pajzsmirigy szempontjából kívánatos).

4, Rendszeres véradás: főleg férfiaknál, akik amúgy is hajlamosabbak a
vas felhalmozására (nőkben a menstruációs vérveszteség miatt a
reproduktív korban inkább a vashiány enyhe formája a jellemző).

A Jód kétélű fegyver. A hiánya, de a túlzott mennyisége is károsítja a
pajzsmirigyet. Japánban pl. nagyon magas a jód bevitel a sok tengeri
hínár és halfogyasztás miatt, mégis a Hashimoto betegség előfordulása
meglehetősen gyakori.

Ma a Hashimoto thyreoiditist autoimmun betegségnek tartjuk: anti TPO
titer magas (thyreoperoxidáz enzim), anti TG szint is magas (thyreo
globulin elleni antitest), míg a TSH szint attól függ, hogy a betegség
melyik stádiumában vagyunk.

A betegség elejét a pajzsmirigy túlműködése jellemzi, a TSH ilyenkor
alacsony, majd a TSH átmenetileg normalizálódik, végül a mirigy
pusztulásával párhuzamosan egyre magasabb értékeket vesz fel.

A pajzsmirigy működésének javítása és a hormonális zavaroktól való védelme érdekében táplálja pajzsmirigyét rendszeresen egészséges élelmiszerekkel, amelyek közé tartoznak:

1. Méz, dió és citrom

Szépen felrázza a lusta pajzsmirigyet.

2. Tengeri moszat

Jódot és további 40 vitamint tartalmaz, amelyek védelmet nyújtanak a pajzsmirigybetegségek ellen.
A betegségek megelőzése érdekében be kell építeni az étrendbe.

3. Datolyaszilva

A jód bőségesen megtalálható a datolyaszilvában, bár nem annyira, mint a tengeri moszatban.
Sokkal többen szeretik a datolyaszilvát. Az egészséges jód mellett magnéziumot, nátriumot, vasat (ezek tartalmában még az almát is felülmúlja), valamint A-, C- és P-vitaminokat tartalmaz.

4. Hagyma

Hasznos a pajzsmirigy, a máj és a szív számára. Sok mikrotápanyagot tartalmaz, amelyek erősítik az immunrendszert.

5. Alma

Az alma az egészségügyi előnyök koktélja.
Értékes a pajzsmirigy számára, mivel véd a rákos sejtekkel szemben.
A legjobb, ha nem dobjuk ki az almamagokat, hanem megesszük őket, mivel akár 15% zsíros olajat és jódot is tartalmaznak.
Az egyik legegészségesebb almafajtának a Gala fajtát tartják, amely B17-vitamint tartalmaz. Mindenképpen héjastul fogyasszuk az ilyen fajtájú almát!

6. Rákhús és tenger gyümölcsei

B12-vitamint és cinket tartalmaz, ami erősíti szervezetünk immunitását.
Megjegyzés: a rákhús konzerv is megőrzi egészségügyi előnyeit.

7. Áfonya

Az áfonya tartja az antioxidáns-tartalom rekordját.
Segít megszüntetni a hormonális pajzsmirigy-alulműködést.

8. Spenót

A spenótban nagy mennyiségben megtalálható lutein és karotinoidok segítik a pajzsmirigy tökéletes működését.

9. Vörös hal

Megjegyzés: A szakértők a pajzsmirigy esti “etetését" javasolják. Miután egész nap keményen dolgozott, a pajzsmirigyének üzemanyagra van szüksége a vacsoránál történő regenerálódáshoz. A vörös halak (lazac, pisztráng és rózsaszín lazac) - főzve, párolva vagy enyhén sózva - jó módja a pajzsmirigy esti táplálásának.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség 2.  
K vitamin
  2021-11-03 04:02:56, szerda
 
  A K-vitamin az egyik legfontosabb tápanyag a szervezetünk számára. Közreműködik a csontok erősítésében, a csontsűrűség növelésében, kiemelkedő a szerepe az egészségünk megőrzésében. A K-vitamin nagyon sokféle táplálékban, fűszernövényben és gyógynövényben megtalálható, amelyek rendszeres fogyasztása lehetővé teszi, hogy ne szenvedjünk ennek a vitaminnak a hiányában. Mutatjuk is, melyek ezek a táplálékok és gyógynövények.

A bazsalikom nagy mennyiségben tartalmaz K-vitamint, éppen ezért jól tesszük, ha beillesztjük az étrendünkbe. Készíthetünk belőle teát, de nagyon jó ízt kölcsönöz az olasz ételeknek és a salátáknak is.

Az uborka is bővelkedik ebben a vitaminban, ráadásul C-vitaminban, mangánban és káliumban is nagyon gazdag. Az uborka tele van rostokkal, amelyek az emésztőrendszer egészségét védik és még a gyulladás ellen is eredményesen harcolnak. Ha alacsony kalóriatartalmú étrendet követünk, akkor az uborkáról se feledkezzünk el. Nem mellesleg remekül hidratál, amit magas víztartalma segít elő.

Az olívaolajnak is számos előnye van, amellett, hogy gazdag forrása a K-vitaminnak, az egyik legegészségesebb ,,zsír" a világon. Az olívaolaj ugyanis gyulladáscsökkentő és rákellenes hatásokkal rendelkezik. Rendszeres fogyasztásával megelőzhetővé válhat a kognitív hanyatlás is.

A zöld leveles zöldségek is nagy mennyiségben tartalmazzák ezt az értékes vitamint. Ebbe a csoportba tartozik többek között a káposzta, a kelkáposzta, a spenót vagy éppen a brokkoli. A jégsalátát is itt kell megemlítenünk. Már napi egyetlen csésze jégsaláta fedezni tudja a K-vitamin szükségletünk mintegy 15 százalékát. A brokkoli azonban még többet tartalmaz ebből a vitaminból. Mindössze egyetlen csésze brokkolit kell ahhoz elfogyasztanunk, hogy majdnem fedezni tudjuk a napi K-vitamin-szükségletünket.

Gyümölcsök közül az áfonyában található sok K-vitamin, de más gyümölcsök is bővelkednek benne, például az aszalt szilva, a kivi, a füge vagy éppen az avokádó.

Zöldségleveket is készíthetünk, ha ily módon szeretnénk ezt a vitamint pótolni. Nagyszerű döntés, ha zöld leveles zöldségeket turmixolunk le és ehhez adunk sárgarépát vagy gránátalmát, ugyanis mindkettő nagy mennyiségben tartalmaz K-vitamint.





 
 
0 komment , kategória:  Egészség 2.  
Stressz és a hízás
  2021-11-01 13:28:44, hétfő
 
  Az egészséges testsúly fenntartása annál nehezebb, minél idősebbek vagyunk.
Azonban nemcsak az életkor, hanem a stressz is hatással van az alakunkra. A
magas fokú stressz amellett, hogy elhízást okozhat, a fogyásunknak is gátja lehet.

Ha idegeskedünk, akkor kortizol hormon szabadul fel a szervezetünkben, aminek
magas szintje súlytöbbletet okozhat. Amikor stresszesek vagyunk, akkor a mellék
vesék adrenalint és kortizolt bocsájtanak ki, aminek hatására glükóz kerül a vér
áramba. Ez a folyamat azért zajlik le a testünkben, hogy energiát nyerjünk, ami
segít megbirkózni a stresszes helyzettel, a feszült szituációval. Amikor rendeződnek
a körülmények, akkor a vércukorszint lecsökken, azonban ennek a folyamatnak több
negatív következménye is van. A stressz hatására sok glükóz kerül a véráramba, de
sok el is raktározódik - ez pedig oka lehet a hasi zsír keletkezésének, ami nagyon
veszélyes, hiszen hozzájárulhat a metabolikus szindróma kialakulásához.

Sokan csodálkoznak, hogy nem esznek egészségtelenül, nem fogyasztanak magas
zsír- és cukortartalmú ételeket, mégis híznak. Ennek nem más az oka, mint a magas
kortizolszint. Ennek hatására ugyanis nagyon lelassul az anyagcsere, ami pedig
megnehezíti a fogyást.

Kutatások igazolják, hogy a magas stressz-szint hatására sokkal kevesebb kalóriát
tudnak az emberek elégetni, ami szintén aktívan hozzájárul a súlygyarapodáshoz.
A hosszú távon jelenlévő stressz az inzulinszintet is megemeli. Ez egy olyan hormon,
amely nagyban hozzájárul a zsír tárolásához.

Nem elég, hogy a stressz miatt sok negatív esemény, folyamat zajlik a szervezetben,
az embereknek még más kedvezőtlen hatásokkal is számolniuk kell. A magas kortizol
szint hatására például megjelenik az érzelmi evés, hiszen ilyenkor az ember szinte
sóvárog az édes és az egészségtelen ételek iránt.

Stressz miatt az emberek hajlamosak elhanyagolni az edzést, amely szintén oka lehet
a súlytöbbletnek. Az állandó idegeskedés miatt rendszertelenné válik az étkezés és az
alvás sem olyan, amilyennek lennie kellene, ezek pedig mind-mind súlygyarapodást eredményezhetnek.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség 2.  
Az olajfa levele
  2021-10-29 16:19:17, péntek
 
  A tudósok már régóta kutatják az olajfa levelének jótékony hatásait és arra
a megállapításra jutottak, hogy sok betegség megelőzésére, illetve kezelésére
kitűnő.

Az olajfa levelét még a fáraók mumifikálásánál is használták, gyógyításra is
először itt, az ókori Egyiptomban alkalmazták.

Később, amikor az egész világon ismert lett a növény a leveleket porrá zúzták,
és ezt használták lázcsillapításra, majd később a levelekből főzött teát a malária
ellen is fogyasztani kezdték.

Az olajfalevél hatékonyan veszi fel a harcot a különböző baktériumokkal,
vírusokkal szemben is. Megküzd a candidával, az agyhártya gyulladással,
az agyvelő gyulladással, az influenzával, a herpesszel, a hepatitis B-vel, a
tüdőgyulladással, a megfázással, Epstein-Barr-vírussal (EBV), az övsömörrel,
a krónikus fáradtsággal, a tuberkulózissal, a súlyos hasmenéssel, a húgyúti
fertőzéssel és a fülgyulladással.

Mi a titka?

Az olajfalevélben található meg az oleuropein nevű keserű anyag, amelyet
először az 1900-as években választottak ki. 1962-ben egy olasz kutató úgy
találta, hogy az oleuropein csökkentheti a vérnyomást az állatok esetében.
Ezután európai kutatók alaposan megvizsgálták az oleuropeint és nagy
meglepetésre arra jöttek rá, hogy rengeteg betegség ellen hatásos.
A levelekben található antioxidánsok miatt képes megvédeni a szívet
koszorúér elzáródástól és az erek súlyos károsodását is megakadályozza.
Az érelmeszesedés ellen is jó, és azért élnek olyan sokat a mediterrán
égövön lakók, mert az olajfa leveléből készült főzet kitűnő öregedés elleni
szer is.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség 2.  
Májunk
  2021-10-27 09:22:47, szerda
 
  A máj az egyik legfontosabb, és egyben legérzékenyebb szervünk,
létfontosságú feladatot lát el, ezért nagyon kell vigyáznunk rá.

Mindent, amit csak megeszünk, vagy megiszunk, a máj segít feldolgozni
és kiválasztja a méreganyagokat. A túlzott alkoholfogyasztás egy idő után
májcirrózist okoz, de a nagy mennyiségű cukros és alkoholos étel is közre
játszik a máj elzsírosodásában.

Sokan nem gondolnak arra, hogy a gyógyszerek egy része is komoly máj
károsító hatással van. Vannak olyan gyógyszerek, pl. a vérnyomás
csökkentők, vagy a különböző antidepresszánsok, melyeket évtizedeken
keresztül szedünk. A betegek körülbelül 10%-a érzékeli a gyógyszerek
mellékhatását, és kb. 8-10%-nál jelentkezik májkárosodás. Jól gondoljuk
meg mielőtt gyógyszerekhez nyúlnánk, lehet, hogy létezik szelídebb
megoldás is a problémára, mint a kémiai anyagok használata.

A májra az egyik legkárosabb gyógyszer a Paracetamol, és akkor jelent
nagyobb kockázatot, ha túladagoljuk éppen ezért számos országban már
be is tiltották a használatát. De még mindig sokan alkalmazzák hát-, fej-,
fog-, vagy gyomorfájásra, mivel viszonylag egyszerű hozzájutni, és rövid
idő alatt hat.Kifejezetten veszélyes, ha nem tartjuk be az előírt mennyiséget,
vagy ha havonta több alkalommal szedjük huzamosabb ideig.

Ha Paracetamolt szedünk is, soha ne lépjük túl a napi maximum 8 darab
500 mg-os tablettát.

A máj az egyik legfontosabb szervünk. Ha nem jól működik, ha csorbát szenved az egészsége, akkor sok méreganyag halmozódhat fel a szervezetben, ami sok betegség kialakulásának lehet az oka. A májunk az egyetlen olyan szervünk, amely képes a regenerációra.

A májnak fontos szerepe van az emésztésben, az anyagcserében és a méregtelenítésben is. A máj fontos feladata még az is, hogy eltávolítsa a toxinokat a szervezetből. A máj részt vesz az epetermelésben és az epe kiválasztásában, ez tovább segíti a zsírsavak lebontását a megfelelő emésztés biztosításához.

A cukrot glikogénné alakítja a máj, és glükózenergia formájában tárolja az izmok számára. Mindemellett a fehérjék és a koleszterin szintetizálásában is aktívan részt vesz ez a szervünk.

Az egészséges máj fenntartása nem olyan könnyű, de nem is olyan lehetetlen. Néhány ötletet és tippet adunk ezzel kapcsolatban. A máj a szervezet méregtelenítésének elsődleges szerve. Az egészségtelen táplálkozás és a rossz életmódbeli szokások miatt a májban sok méreganyag halmozódhat fel. A böjtölés nagyon sokat segíthet a máj megtisztításában, méregtelenítésében. Ha nincs rá több alkalmunk és lehetőségünk, akkor legalább tavasszal böjtöljünk néhány napig, ugyanis már ez is sokat jelent, hogy a májunk kicsit megkönnyebbüljön, fellélegezzen.

A máj felelős a vér szűréséért. Az egyik legjobb vértisztító tea nem más, mint a kurkumatea. Hogyan készítsük el? Forraljunk fel 2 dl vizet, adjunk hozzá egy csipet fűszert. Ízesíthetjük egy kevés mézzel és citromlével is.

Az egészséges testsúly fenntartása szerepet játszik a máj egészségének megőrzésében és a zsírlerakódások ellen. Az elhízás fokozza az alkoholmentes zsírmájbetegség kialakulásának kockázatait. A rendszeres testmozgás nagyon fontos, hogy elérjük az ideális testsúlyunkat, illetve fenntartsuk azt, de a megfelelő anyagcserét is biztosítja és más testi funkciókat is, ha rendszeresen mozgunk.

A májnak az érzelmek emésztéséhez is köze van. A negatív érzelmek negatívan hatnak a máj egészségére. Ilyen negatív érzelem a harag, a düh, az irigység, a bizalmatlanság, az ingerlékenység, a frusztráció és a türelmetlenség.

A máj a legnagyobb szervünk, amelyre nagyon sok feladat hárul. Többek között aktívan részt vesz a vér szűrésében, illetve segít a méreganyagok szervezetből történő kiürítésében. Azonban, ha rendszeresen fogyasztunk alkoholt, ha rendszeresen szedünk gyógyszereket és dohányzunk, akkor a májunknak nagyon sok lesz a dolga, így nekünk meg kell könnyítenünk a munkavégzését. Egyes táplálékok nagyon sokat segíthetnek ebben, mutatjuk is, melyek ezek.

Az egyik legjobb májat támogató táplálék nem más, mint a fokhagyma. Aktiválja azokat a májenzimeket, amelyek segítenek kiöblíteni a szervezetből a méreganyagokat.

A grapefruit antioxidánsokban gazdag. Ezek az antioxidánsok védelmet jelentenek a máj számára, hiszen csökkentik a gyulladást és növelik a védőmechanizmusait.

A dió egy arginin nevű aminosavat tartalmaz, ez által az egyik legjobb májméregtelenítő táplálék lehet. Omega-3 zsírsavakat is tartalmaz, amelyek szintén aktívan részt vesznek a máj megtisztításában.

A cékla gazdag forrása a rostoknak és a C-vitaminnak, ezek együttesen vesznek részt a vér megtisztításában. Azt is mondhatjuk, hogy a cékla az emésztőrendszer természetes tisztítója. A céklalé az oxidatív károsodástól és a gyulladástól védelmezi a májat, miközben megnöveli a természetes méregtelenítő enzimek számát.

Az áfonya magas antioxidáns-tartalma szintén óvja a májat az oxidatív károsodástól, emellett segít javítani az immunválaszokat.

A szőlő és a szőlőmagkivonat védelmet jelent a máj számára a károsodásokkal szemben, miközben növelik az antioxidánsok szintjét és a gyulladás elleni küzdelemben is aktívan részt vesznek.

A keresztesvirágú zöldségek, mint a brokkoli és a kelbimbó szintén segítenek gyarapítani a máj természetes méregtelenítő enzimeit, miközben védik a károsodástól.

Az olívaolaj rendszeres fogyasztása hozzájárul a májban lévő zsírsejtek csökkentésében, miközben növeli a vér áramlását és javítja a májenzimek szintjét.

A sárgarépa nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, mint például béta-karotint, ami serkenti és támogatja a máj funkcióit. A zöldségben található A-vitamin pedig megakadályozhatja a májbetegségek kialakulását.

Az alma nagy mennyiségben tartalmaz pektint, amely segít megtisztítani az emésztőrendszert a méreganyagoktól. Az avokádó glutation-tartalma pedig tisztítja az artériákat és segít a szervezetnek megszabadulni a méreganyagoktól.





 
 
0 komment , kategória:  Egészség 2.  
A csípős paprika
  2021-10-24 07:20:50, vasárnap
 
  A csípős paprikát sokan kedvelik, és nagyon sokan még csak rá sem bírnak nézni, pedig nagyon előnyös lehet az egészségre nézve. Mutatjuk is, mi mindenre jó a csípős paprika, milyen egészségügyi problémákat orvosolhatunk a segítségével!

A csípős paprika az egyik leghatékonyabb gyógymód lehet a migrén megelőzésében, illetve a migrénes tünetek csökkentésében. Ezt a pozitív hatását a benne található kapszaicin nevű vegyületének köszönheti.

Hozzáértők úgy gondolják, hogy a csípős paprikának akár még élethosszabbító ereje is lehet. A kutatások ugyanis azt mutatják, hogy azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak csípős paprikát, mintegy húsz százalékkal csökkentette a halálozási kockázatokat. Ez a hatás talán a paprikában található tápanyagoknak, a paprika gyulladáscsökkentő hatásának és annak köszönhető, hogy a paprika nagyban elősegíti a zsírégetést, ily módon pedig az elhízástól védhet meg bennünket.

A paprikában található kapszaicin megemeli a testhőmérsékletet, illetve aktivál egy olyan neuront, amely csökkenti a szervezetben a zsírfelhalmozódást, szabályozza az étvágyat. Ezek a hatások pedig aktívan hozzájárulnak az anyagcsere-fokozáshoz, illetve a fogyáshoz.

A kapszaicin vegyület az idegsejtekre is hatással van, ami azt eredményezi, hogy jelentősen csökkenti a szervezetben kialakuló fájdalmat.

Mivel kiemelkedő a fájdalomcsillapító hatása, így bátran alkalmazhatják, fogyaszthatják azok is, akik ízületi gyulladásban szenvednek és gyakran küzdenek fájdalommal. Nemcsak az ízületi gyulladásból fakadó fájdalmat képes csillapítani, hanem azoknak is ajánlott a rendszeres fogyasztása, akik krónikus fájdalomtól szenvednek.

A kutatások azt mutatják, hogy a kapszaicinnek rákellenes hatása is van. Különösen a vastagbélrákkal, a májrákkal, a tüdőrákkal, a hasnyálmirigyrákkal és a leukémiával szemben lehet nagyon hatékony. A kapszaicin megakadályozza a rákos sejtek elszaporodását és a tumor növekedését.

A csípős paprika nagyon sok értékes tápanyagot, azaz vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. Nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, B-vitaminokat és E-vitamint. Ezen kívül sok antioxidánsban is dúskál, amelyeknek nagy szerepük van a sejtek védelmében és a gyulladás csökkentésében. Mivel hatékony a gyulladás csökkentésében, így a krónikus betegségek megelőzésében is a segítségünkre lehet.





 
 
0 komment , kategória:  Egészség 2.  
Fűben fában
  2021-10-17 05:01:23, vasárnap
 
  Bár a gyógyszeripar egyre inkább fejlődik és terjeszkedik, a táplálkozási szakértők és egészségügyi szakemberek még mindig előszeretettel beszélnek bizonyos ételek jótékony hatásairól. Jól is teszik ezt, hiszen az egészséges étkezés kimutatható szinten csökkenti az elhízás, a keringési rendellenességek, és bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát.

Azonban annak biztos megértése, hogy bizonyos hatások érdekében melyik ételek fogyasztása ajánlott, nem feltétlenül egyszerű feladat. Ebből a cikkből megtudhatja, mik a leginkább közkedvelt ételek egészségügyi hatásai, és hogyan javíthatja egészségi állapotát a megfelelő étrend követésével.

Mandula
A mandula E-vitaminban, rézben, és magnéziumban gazdag. Emellett jó minőségű fehérjéket tartalmaz és egészséges telítetlen zsírsavakat.

Kutatásokkal bizonyították, hogy a mandula fogyasztása segítheti a keringési rendellenességek és a rák kialakulásának kockázatát, valamint segítheti a hosszabb életet.

Alma
Az almát sokszor "tápanyag erőműnek" is nevezik, olyannyira lenyűgöző mennyiségű tápanyagot tartalmaz.

Az alma regeteg C-vitamint (természetes antioxidáns), komplex B-vitaminokat, élelmi rostot, fitotápanyagokat (amelyek védelmet nyújtanak a szabadgyökök káros hatásai ellen) és ásványi anyagokat, mint a kalcium és a kálium tartalmaz.

Kutatásokkal kimutatták, hogy a rendszeres almafogyasztás segíthet az időskori emlékezetvesztés, a stroke, és a cukorbetegség kialakulási esélyeinek csökkentésében.

Arugula
Az egyéb zöldleveles növényekhez hasonlóan az arugula rengeteg nitrátot tartalmaz (100 grammja több, mint 250 miligrammot). A nagy mennyiségű nitrát fogyasztása csökkenti a vérnyomást és a fizikai megterhelés során szükséges oxigénmennyiség csökkentésével javítja a teljesítőképességet.

Az arugula lehetséges jótékony hatásai közé a rák kialakulási esélyeinek csökkentése, a csontritkulás megelőzése, és a szervezet oxigénellátásának javítása sorolhatóak.

Spárga
A spárga nagyon gazdag élelmi rostokban, emellett pedig nagy mennyiségű B6-vitamint, cinket, kaciumot, és magnéziumot tartalmaz.

A rendszeres spárga fogyasztása csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, megakadályozza a vesekő kialakulását, és csökkenti a csecsemők idegcső rendellenességeinek kialakulását is.

Banán
A banán természetes módon zsír-, koleszterin-, és só mentes, azonban nagy mennyiségű káliumot tartalmaz.

A banán fogyasztása csökkenti a vérnyomást, csökkenti a gyermekkori leukémia kialakulásának veszélyét, és segíti a szív egészségének fenntartását.

Bazsalikom
A bazsalikom A-, K- és C-vitaminban gazdag, ezen túl pedig magnéziumot, vasat, káliumot és kalciumot is tartalmaz.

A bazsalikom fogyasztásával csökkentheti a szervezet gyulladásait és duzzanatait, megakadályozhatja az idősödés káros hatásait, valamint az izületi gyulladást és a gyulladásos bélproblémákat is kezelheti vele.

Cékla
A cékla napjaink legújabb szuperétele, hiszen a zöldség maga, vagy a zöldség leve is segíti a teljesítőképességet, csökkenti a vérnyomást, és javítja a szervezet vérellátását.

A cékla rengeteg folsavat és mangánt tartalmaz, emellett pedig thiamin, riboflavin, B6-vitamin, pantoténsav, magnézium, foszfor, kálium, cink, réz, és szelén is található benne.

Kínai kel
A kinai kel a keresztesvirágú zölségek családjába tartozik, mint a fodros kel, a brokkoli, a karfiol, a kelbimbó, a káposzta, és a fehérrépa is.

Ezek a rengeteg tápanyagot tartalmazó zöldségek nagyon kevés kalóriát juttatnak a szervezetbe, tehát amennyiben egészségesebben szeretne étkezni, mindenképpen szerepeljenek a keresztesvirágúak a bevásárlólistája tetején.

Brokkoli
A brokkoli nagy mennyiségű élelmi rostot tartalmaz (vízben oldodó és vízben nem oldódó rostokat is), emellett pedig C-vitamin tartalma is magas.

Emellett a zöldség A-, K-, és komplex B-vitaminokat, vasat, cinket, foszfort, és fitotápanyagokat is tartalmaz.

Kutatásokkal bizonyították, hogy a brokkoli fogyasztása segíti az izületi gyulladások kialakulásának megelőzését, megvédi bőrét az UV sugarak hatásával szemben, visszafordítja a cukorbetegség okozta szívkárosodást, és csökkenti a hólyag tumorok kialakulásának kockázatát is.

Sárgadinnye
A sárgadinnye nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, mint a choline, a zeaxantin, és a béta-karotin, amelyek sokféle betegség ellen nyújtanak védelmet az egyszerű megfázástól kezdve egészen a rákos megbetegedésekig.

A sárgadinnye fogyasztásának jótékony hatásai közé tartozik az asztma kialakulási veszélyének csökkentése, a vérnyomás szinten tartása, az emésztés segítése, a szervezet hidratáltságának biztosítása, és a gyulladások csökkentése.

Répa
A répa remek A-vitamin forrás, egy felnőtt napi szükségletének 210%-át fedezi.

A répa fogyasztásának egészségügyi hatásai közé a tüdőrák kialakulásának megelőzése, a leukémiás sejtek elpusztítása és fejlődésük megakadályozása, és a látás javítása sorolhatóak.

Karfiol
A keresztesvirágúak családjába tartozó karfiol antioxidánsokat és fitotápanyagokat tartalmaz, amelyek védelmet nyújtanak a rák kialakulása ellen. Ezen kívül élelmi rost tartalma, teltségérzetet biztosít, segíti a fogyást, és egészségesen tartja az emésztőrendszert. A karfiol cholin tartalma pedig elengedhetetlenül fontos a tanulás és a memória fenntartása érdekében. A fenti összetevőkön kívül a karfiol sok egyéb, fontos tápanyagot is tartalmaz.

A karfiol jótékony hatásai közé a szabadgyökök okozta mutációk kialakulásának megelőzése és a stressz csökkentése, a székrekedés kialakulásának megelőzése, és a memória működésének segítése tartoznak.

Zeller
A zeller antioxidánsokban és K-vitaminban igen gazdag zöldség.

A zeller jótékony hatásai között a vérnyomás csökkentése, a rák kialakulásának megelőzése, és az izületi fájdalmak csökkentése sorolhatóak fel.

Csicseriborsó
Az eredetileg a Mediterrán terültekről és a Közel-Keletről származó csicseriborsót garbanzo babnak is nevezik, mára az egész világon elterjedt közkedvelt étel.

Egészségügyi hatásai között a glükkózszint javítása, a cukorbetegek lipid és inzulin szintjének rendben tartása, valamint a csontok és a szív egészségének fenntartása sorolhatóak fel.

Metélőhagyma
A metélőhagyma tápanyagokban gazdag étel, tehát kalóriatartalma igen alacsony, azonban sokféle egészségre jótékony hatású vitatmint, ásványi anyagot, és antioxidánst tartalmaz.

Ezek a jótékony hatások a rákmegelőzés, főképp a prosztatarák, a nyelőcsőrák, és a gyomorrák kialakulása ellen hatékony, valamint az alvási szokásokat és a hangulatot is javítja.

Csokoládé
A csokoládé antioxidánsokban gazdag. Annak ellenére, hogy könnyen elhízhatunk tőle, rengeteg jótékony egészségügyi hatása is van fogyasztásának.

A csokoládé fogyasztása csökkenti a koleszternszintet, megelőzi a kognitív képességek romlását, és csökkenti a keringési rendellenességek kialakulásának esélyeit.

Koriander
A Coriandrum sativum növényből származó fűszernövényt sokszor cilantro néven is megtalálhatja.

Több kutatással is bizonyították, hogy ha nagyobb mennyiségben fogyaszt zöld leveles növényeket, csökkenti az elhízás, a korai halál, a cukorbetegség, és a szívvelégtelenség kialakulásának kockázatát, miközben segíti a bőr és a haj egészségét, megnöveli szervezete energiaszintjét, és csökkenti túlsúlyát.

Fahéj
Kutatási eredmények szerint a fahéj védlmet nyújtkat a HIV kialakulása ellen, javítja a kettes típusú cukorbetegségben szenvedők glükóz és lipid szintjeit, segít az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzésében, és megállítja a multiple sclerosis káros hatásait.

Emellett a Penn State kutatói azt is felfedezték, hogy a fahéj fogyasztása csökkentheti a szervezet negatív reakcióit a magas zsírtartalmú ételek elfogyasztása után.

Kávé
A kávé az Egyesült Államok egyik legfőbb antioxidáns forrása.

A kávé fogyasztásának jótékony hatásai közé a kettes típusú cukorbetegség elleni védelem, a Parkinson-kór megelőzése, a májrák és a májelégtelenség kialakulásának megelőzése, és a szív egészségének fenntartása sorolhatóak.

Káposztafélék
A keresztesvirágúak családjába tartozó leveles növény rokonai közé a leveles kel, a brokkoli, a kelbimbó, a káposzta, és a fehérrépa is sorolhatóak.

A káposzták K-vitaminban igen gazdagok, emellett pedig folsavat, tiamint, nacint, pantoténsavat, cholint, foszfort, és káliumot is tartalmaznak.

Egészségügyi hatása közé a csontok egészségének fenntartása, a rá kialakulási esélyeinek csökkentése, a cukorbetegek glükózszintjének csökkentése, és az alvási szokások és a hangulat javítása tartoznak.

Vörösáfonya
A vörösáfonya remek C- és E-vitamin, valamint élelmi rost forrás.

Kutatásokkal bizonyították, hogy a vörösáfonya fogyasztása hatékonyan csökkentheti a keringési rendellenességek kialakulási esélyeit, lassítja a tumorok fejlődését, megelőzi a húgycső gyulladásával vagy fertőzésével járó betegségeket, és segíti a szájüreg egészségének fenntartását is, hiszen megakadályozza, hogy a baktériumok a fogakhoz kötődjenek.

Edamame
Az edamame egy nagyon fiatal szójabab, amelyet még azelőtt leszednek, hogy a baboknak ideje lett volna megkeményedni. Hámozva vagy héjastul is kapható, friss vagy fagyasztott formában.

Az edamame jótékony egészségügyi hatásai között a vérnyomás megfelelő szinten tartása, a depresszió kezelése, a termékenység segítése és a csontritkulás megelőzése sorolhatóak fel.

Padlizsán
A padlizsán tojás alakjáról és erős lila színéről ismerhető fel.

Jótékony egészségügyi hatásai között a szív egészségének védelme, a megfelelő testsúly fenntartása, a vér koleszterin szintjének rendben tartása, és a rákmegelőző hatás sorolhatóak fel.

Lenmag
Az Amerikai Táplálkozásügyi Szövetség munkatársai szerint a lenmag “remek forrása annak a két zsírsavnak, amelyek elengedhetetlenek az emberi egészség fenntartása érdekében, ezek a linolénsav és az alfa-linolénsav. Emellett remek élelmi rost és vitamin, valamint ásványi anyag forrás."

Egészségyügyi hatásai igen széleskörűek, csökkenti a koleszterin szintet, védelmet nyújt a rákos megbetegedések kialakulása ellen, megelőzi a hőhullámok kialakulását, és javítja a szervezet vércukor szintjét.

Fokhagyma
A fokhagymát a szív és az érrendszer egészségének fenntartása érdekében sokan előszeretettel fogyasztják.
Kutatásokkal bizonyították, hogy a fokhagyma nagyon erős antibiotikus hatású zöldség, segíti a szív véelmét az érrendszeri műtétek és egy szívroham bekövetkezése után, csökkenti a tüdőrák kialakulásának kockázatát, valamint csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet is.

Gyömbér
A gyömbér olyan kémiai anyagot tartalmaz, amelyet a savközömbösítő, hashajtó, és puffadáscsökkentő gyógyszerek egyik alapanyagaként is szoktak használni.

Kutatásokkal bizonyíották, hogy a gyömbér csökkentheti a bél gyulladását, megszünteti a testmozgás okozta izomfájdalmakat, elmulasztja a kemoterápia okozta hányingert, és csökkentheti a menstruáció okozta fájdalom erősségét is.

Szőlő
A szőlőt szállíthatósága, anyaga, íze, és sokfélesége teszi a világ egyik leginkább kedvelt csipegetnivalójává.

Kutatások a szőlő fogyasztását a rák kialakulásának megelőzésével, a szívelégtelenség veszélyének csökkentésével, a magas vérnyomás csökkentésével, a székrekedés megszünetetésével, valamint az elhízás és a korai halál veszélyének csökkentésével hozták összefüggésbe.

Grépfrút
A grépfrút kalóriákban szegény, azonban tápanyagokban gazdag gyümölcs. Fogyasztásával segítheti bőre megtisztulását és egészségének visszaállítását, sokféle betegség kialakulási esélyeinek csökkenését, és a felesleges kilók leadását. Könnyedén hozzáadható a napi étrendhez egy egészségesebb, sokszínűbb étrend követése érdekében.

A grépfrút jótékony hatásai között a fogyás segítése, a vérnyomás megfelelő szinten tartása, a szív egészségének fenntartása, és a szabadgyökök elleni küzdelem sorolhatóak fel.

Zöldtea
A zöldtea a világ egyik legegészségesebb itala, amely a teák közül a legtöbb antioxidánst tartalmazza.
A zöldtea fogyasztása csökkenti a stroke bekövetkezési esélyeit, és segíti a prosztatarák elleni harcot.

Méz
A méz vírusölő és antibakteriális hatású étel.

Kutatásokkal kimutatható, hogy a méz fogyasztása segítheti a gastrooesophagealis reflux betegség kialakuulásának megelőzését, csökkentheti a bakteriális fertőzés okozta hasmenés időtartamát, segíti az égési sérülések gyógyítását, csökkenti a szezonális allergiák tüneteinek súlyosságát, és küzd a gyulladásos betegségek ellen is.

Kelkáposzta
A kelkáposzta remek K-, A- és C-vitamin forrás, valamint béta-karotint és kalciumot is tartalmaz.

Egészségügyi hatásai között a rák kialakulási veszélyeinek csökkentése, a koronaér renndellenességek kialakulási esélyeinek minimalizálása, és a koleszterinszint csökkentése sorolhatóak fel.

Kiwi
A kiwi magas tápanyagtartalmú, azonban alacsony kalóriatartalmú gyümölcs. Grammonkénti C-vitamin tartalma magasabb, mint a legtöbb gyümölcsnek.

A kiwi fogyasztásával segítheti bőre egészségének fenntartását, valamint csökkentheti a vérnyomását, valamint a szívrendellenesség és a stroke bekövetkezésének esélyeit is minimalizálhatja.

Mangó
A mangó a csonthéjas növények családába tartozik, amelyekre jellemző, hogy puha külső rétegük egy magot rejt. A mangó rokonai közé tartozik az olívabogyó, a datolya, és a kókusz is.

Több kutatással is kimutatták, hogy a mangó és a hozzá hasonló gyümölcsök fogyasztása csökkenti az elhízás és a korai halál bekövetkezésének kockázatát, valamint csökkenti a cukorbetegség és a szívelégtelenség kialakulásának veszélyeit is. Emellett segíti a bőr és a haj egészségének fenntartását, megnöveli szervezete energiaszintjét, és csökkenti testsúlyát.

Tej
A tejtermékek a legjobb kalciumforrás. A kalciumnak rengeteg szerepe van szervezete egészségének fenntartásában, a legfőbb azonban a csontok és fogak felődésének segítése és egészségének fenntartása. Emellett a vérrög képződés ellen is sokat tesz, és segíti a gyorsabb sebgyógyulást is, szinten tartja a vérnyomást, és segíti a megfelelő izomösszehúzódást, így a szív megfelelő működésében is szerepet játszik.

A tej emellett magnéziummal, foszforral, A-, B6- és B12-vitaminnal, valamint riboflavinnal látja el szervezetét.

A tej egészségügyi hatásai között a csontok és a szív egészségének fenntartása, a vérnyomás megfelelő szinten tartása, és a D-vitamin szint növelése is szerepel. A D-vitamin hiánya depressziót, króniukus fáradtságot, és premenstruációs szindrómát okozhat.

Tejpótló szerek
Több oka lehet annak, hogy a tehéntej helyett mást fogyasztana, amelyek főképp allergiának, laktóz intoleranciának, vagy vegán étrendnek tudhatóak be.

A vegán étrend szerint nem fogyaszthat semmi olyan terméket, amelyek állati eredetűek, tehát tejet, sajtot, tojást, és mézet sem. Sokan azért hagyják el a tejet, hogy ne juttassanak szervezetükbe a tejben néha megtalálható hormonokat és antibiotikumokat, bőrtisztító kúrát folytatnak, vagy a közkedvelté vált paleo étrendet követik.

A szója izoflavonjai megelőzhetik a szívelégtelenség kialakulását, napi legalább 10 mg elfogyasztásával pedig 25%-kal csökken a mellrák újra kialakulásának esélye. A megnövelt szójafogyasztás a menopauza közelében álló nők számára lehet jótékony hatású.

Menta
A mentafélék családja 15-20 különféle növényt foglal magába, köztük a borsmentát és a fodormentát is. A menta olajat gyakran használják fogkrémekben, rágógumikban, cukorkákban, és szépségápolási szerekben, a friss vagy szárított menta levelet pedig teákban és ételekben tudja felhasználni.

A menta az egyik legtöbb antioxidánst tartalmazó étel, amely az allergiákra, megfázásra, emésztési gondokra, irritábilis bélszindrómára, és a bőr egészségére is jótékony hatással van.

Gomba
A gombaféléket a zöldségek közé szokták sorolni, azonban mégsem növények, ennek ellenére rengeteg értékes tápanyagot tartalmaznak.
Jótékony egészségügyi hatásai közé a rákos sejtek növekedésének és terjedésének megakadályozása, a vérnyomás megfelelő szinten tartása, és a gyulladásra adott immunreakció javítása sorolhatóak.

Zab
A zab nagy mennyiségben tartalmaz béta-glükán nevű élelmi rostot, amely az egészségtelen koleszterinszint csökkentését segíti.
Zab fogyasztásával csökkentheti a koronaér betegség és a végbélrák kialakulási veszélyeit, valamint csökkenti a vérnyomást is.

Olajos halak
Az olajos halak, mint a lazac vagy a makréla is, remek omega-3 zsírsav és tiszta fehérje források.
Ha rendszeresen eszik olajos halakat, csökkentheti a keringési rendellenességek kialakulásának és a reumás izületi gyulladás kialakulásának veszélyeit, javíthatja memóriáját, megvédheti látását, és megakadályozhatja a száj- és a bőrrák kialakulásának esélyeit. Amennyiben csecsemőjével etet olajos halakat, segítheti az érzékszervei, kognitív folyamatai, és motoros képességei megfelelő fejlődését.

Olívaolaj
Azok, akik rendszeresen fogyasztanak olívaolajat, kisebb eséllyel vannak kitéve a keringési rendellenességeknek, így a magas vérnyomásnak, a stroke-nak, a magas vérkoleszterin szintnek, és a magas triglicerid szintnek is.
Emellett az olívaolaj fogyasztása segítheti a gyulladások, vérerek, trombózis, és a szénhidrát anyagcserefolyamatok gyógyítását is.

Hagymafélék
A hagymaféléket rengeteg méretben, alakban, színben, és ízben megtalálhatja. A leggyakrabban a vörös, a sárga, és a fehérhagyma találhatóak meg az üzletekben. Íze a lédús édestől az erős, szúrós ízűig terjedhet, ezt leggyakrabban az határozza meg, mikor szedték le és mikor fogyasztják el. Évente hozzávetőlegesen ötven milliárd kiló hagymát szednek le világszerte.

A hagyma fogyasztása csökkenti többféle rákos megbetegedés kialakulási esélyeit, javítja a hangulatot, és megőrzi bőre és haja egészségét.

Narancs
A narancsok több, mint 170 különféle fitotápanyagot, és több, mint 60-féle flavonoidot tartalmaznak, amelyek közül rengeteg gyulladáscsökkent és antioxidáns hatással rendelkezik.
A narancsok emellett thiamint, riboflavint, niacint, B6-vitamint, folsavat, pantoténsavat, foszfort, magnéziumot, mangánt, szeléniumot, és rezet is tartalmaznak. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően (a napi szükséglet kétszerese) a narancs az immunrendszert is erősíti.

Oregano
Az oregano K-vitaminban és antioxidánsokban gazdag fűszernövény.
Kutatásokkal bizonyították, hogy az oregano antimikrobiális és gyulladáscsökkentő hatású, valamint az oreganoban található anyagok segíthetik a mellrákos megbetegedések terjedésének lassítását.

Papaya
A papaya trópusi éghajlaton termő gyümölcs.
Fogyasztásának jótékony hatásai közé a szívelégtelenség, a cukorbetegség, és a rák kialakulási esélyeinek csökkenése, az emésztés javítása, a vér glükózszintjének javítása cukorbetegek körében, a vérnyomás csökkentése, és a sebgyógyulás gyorsítása tartoznak.

Barack
Az Észak-nyugat Kínából származó pihés gyümölcs a csonthéjasok családjába tartozik, csakúgy, mint a cseresznye, a sárgabarack, a szilva, vagy a nektarin.

Egy közepes méretű barack a napi beviteli érték több, mint 2%-át fedezi E- és K-vitaminból, niacinból, vasból, cholinból, káliumból, magnéziumból, foszforból, mangánból, cinkből, és rézből. Kimutatások szerint a túlsúllyal kapcsolatos betegségek gyógyítója, mint a cukorbetegség, az anyagcsere szindróma, és a keringési rendellenességek.

Borsmenta
A borsmentát sokféle hagyományos vagy népi orvoslás alkalmazza többféle betegség kezelésére, annak nyugtató hatásai miatt.
A borsmenta jótékony hatásai között az irritábilis bélszindróma tüneteinek kezelése, a bőrirritációk és bőrviszketés kezelése, és a fejfájás kialakulásának megelőzése sorolhatóak fel.

Ananász
Az ananász fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, mint a thiamin, a riboflavin, a B6-vitamin, a folsav, a pantoténsav, a magnézium, a mangán, és a kálium. Ezen kívül antioxidánsokat és polifenolokat is tartalmaz, mint a béta-karotin.

A friss ananász a bromelain nevű enzim egyetlen forrása, amelyet ízületi fájdalmak, ízületi gyulladás csökkentésére, a tumorok növekedésének megakadályozására, és plasztikai műtétek utáni felépülés gyorsítására alkalmazható.

Burgonya
A paradicsommal és a padlizsánnal közös, a burgonyafélék családjába tartozó növény családjának néhány tagja akár mérgező is lehet. Napjainkban a burgonya a legolcsóbb és egész évben bárhol kapható növény.
Egészségügyi hatásai közé a csont felépítésének fenntartása, a szív egészségének védelme, a krónikus gyulladások visszaszorítása, és a székrekedés megelőzése tartoznak.

Sütőtök
A sütőtök hihetetlenül gazdag tápanyagokban, vitaminokban, és ásványi anyagokban, azonban kalóriatartalma igen alacsony. Sokféle kreatív módon vezetheti be a sütőtököt étrendjébe, desszertként, levesként, egy saláta részeként, előételként, vagy akár vajat helyettesítve.

Quinoa
Tápanyagtartalma szempontjából a quinoa a teljes kiőrlésűek közé tartozik, tehát a gabonát teljes egészében, bármilyen része eltávolítása nélkül használják fel. Ezzel szemben az őrölt vagy finomított alapanyagokból készült termékeket, mint a fehér liszt, a fehér rizs, vagy a fehér tészta, könnyebb és puhább állaguk érdekében nem teljes kiőrlésű gabonákból készítik.

Napi 2-3 adagnak megfelelő mennyiségű teljes kiőrlésű termék fogyasztásával csökkentheti a keringési rendellenességek, a kettes típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a bélrák, és az elhízás kialakulási esélyeit. Több kutatással kimutatták, hogy a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztási mennyiségének növelésével csökken az öt felsorolt betegség veszélye.

Rozmaring
A rozmaring erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású összetevőket tartalmaz.
Kutatásokkal bizonyították, hogy a rozmaring fogyasztása gyógyíthatja a gyomorproblémákat, segíti a memóriát és a koncentrálóképességet, megvédi az idegrendszert, és védelmet nyújt a makula degeneráció ellen is.

Zsálya
Antioxidánsokban (apigenin, diosmetin, és luteolin), valamint fontos tápanyagokban (mint a K-vitamin) gazdag.
Kutatások szerint a zsálya fogyasztása javítja a memóriát és az információfeldolgozást az enyhe Alzheimer-kórban szenvedők körében, valamint a kettes típusú cukorbetegeknél segíti a koleszterinszint és a triglicerid szint csökkentését.

Fodormenta
Nagy mennyiségű vitamint, antioxidánst, és egyéb alapvető tápanyagot tartalmaz.
Antioxidáns és gombaölő tulajdonságú, csökkenti a hányingert és az egyéb emésztőrendszeri problémákat, valamint gyógyítja a hirutizmust (abnormális szőrnövekedés).

Spenót
A természetes módon fogyasztható legjobb magnézium és kalcium forrás.
A spenót egészségügyi hatásai között a cukorbetegség kezelése, a rák kialakulásának megelőzése, az asztma kialakulási veszélyeinek csökkentése, a vérnyomás csökkentése, és a csontok egészségi állapotának javítása is felsorolhatóak.

Eper
Az eper a világ egyik legkedveltebb, legfrissítőbb és legegészségesebb étele. Rengeteg, egészségére jó hatású vitamint és antioxidánst tartalmaz.

Jótékony egészségügyi hatásai közé a szívelégtelenség, a stroke, a rákos megbetegedések, a vérnyomásproblémák, a székrekedés, az allergiák, a cukorbetegség, és a depresszió kialakulási veszélyeinek csökkentése tartoznak.

Édesburgonya
Az édesburgonya rengeteg tápanyaggal látja el szervezetét. Egy közepes méretű édesburgonya napi A-vitamin szükségletének 400%-át tartalmazza, ráadásul rengeteg élelmi rostot és káliumot is bevisz szervezetébe.

Az édesburgonya jótékony hatásai közé a prosztatarák kialakulási veszélyének csökkentése, a termékenység segítése, az immunrendszer erősítése, és a szem egészségének segítése tartoznak.

Kakukkfű
A kakukkfűből készült szerek sokkal hatékonyabbak lehetnek bőre tisztításában, mint a gyógyszertárban kapható pattanás elleni arctisztító krémek, derült ki az angliai Leeds Metropolitan Egyetemen végzett kutatásból.

A kakukkfű fogyasztása emellett gyógyítja a magas vérnyomást, megvédi szervezetét az ételek okozta bakteriális fertőzésektől, és elősegít a mellrákos megbetegedések sejthalálát.

Tofu
A tofut szójababból hozzák létre, természetesen gluténmentes, alacsony kalóriatartalmú, koleszterint nem tartalmazó étel, amely fehérjében, vasban, és kalciumban gazdag.

A benne található izoflavinok (fitoösztrogén nevű összetevők) segítik a csontritkulás csökkentését, a kalcium és magnézium pedig segítik a premenstruációs szindróma tüneteinek csökkentését, a vércukorszint rendben tartását, és a migrénes fejfájás megszüntetését.

Paradicsom
A paradicsomot sokszor "funkcionális ételnek" nevezik, mivel nem csak alapvető tápanyagokat tartalmaz, hanem krónikus megbetegedéseket is gyógyít, valamint egyéb jótékony hatásai is ismertek a benne található likopin nevű fitokemikáliának köszönhetően.

A paradicsom rengeteg A- és C-vitamint, valamint folsavat tartalmaz. Emellett sokféle egészségre jótékony hatású tápanyagot és antioxidánst tartalmaz, mint a likopin, a cholin, a béta-karotin, és a lutein.

A zöldségek és gyümölcsök, így a paradicsom fogyasztásának jótékony hatásai számottevőek. Minél többet fogyaszt ezekből az ételekből, annál kisebb a szívelégtelenség, a cukorbetegség, és a rákos megbetegedések kialakulásának kockázata.

Görögdinnye
A görögdinnye thiamint, robiflavint, niacint, B6-vitamint, folsavat, pantoténsavat, magnéziumot, foszfort, káliumot, cinket, rezet, mangánt, szelént, cholint, likopint, és betaint tartalmaz. Felmérések szerint a görögdinnye több likopint tartalmaz, mint bármely egyéb gyümölcs vagy zöldség.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség 2.  
Fogyókúra
  2021-10-01 06:07:09, péntek
 
  Sok ember esetében a testsúly és az önbizalom egyenes arányban áll, náluk a testalkatuk és a súlyuk határozza meg, hogyan érzik magukat a bőrükben. Ez nem azt jelenti, hogy egy túlsúlyos embernek nem lehet önbizalma, nem lehet magabiztos, de az tény, hogy nagyon sokan szenvednek depressziótól, szorongástól és veszítik el az önbizalmukat, ha belenéznek a tükörbe és nem tetszik nekik, amit ott látnak.

A fogyás, az ideális testalkat elérése nagyon sok pozitív hatással jár együtt. Nemcsak mentálisan, hanem fizikálisan is sokkal jobban leszünk, ha elérjük a nemünknek és a korunkat megfelelő testsúlyt. Mutatjuk is, miért fogyjunk le, hogyan változik meg az önbecsülésünk, ha sikerül az ideális testsúlyt elérnünk.

Ha lefogyunk, sokkal jobb lesz az önbecsülésünk. Amikor fittek vagyunk, nagyobb kedvvel mozdulunk ki otthonról és az emberek társaságát is jobban keressük. A szociális élet pedig szintén jót tesz az önbizalmunknak és a lelki egészségünknek.

Ha sikerül lefogynunk, még a szezonális allergia kialakulásától sem kell tartanunk. De mi köze van az allergiának a fogyáshoz? A kutatások azt mutatják, hogy az elhízott emberek nagyobb arányban szenvednek valamilyen allergiában. A plusz kilók ráadásul még a légzőrendszert és a mellékvesét is megterhelik, ezzel is súlyosbítva az allergia és az asztma tüneteit.

Ha valaki túlsúlyos, akkor egy sor egészségügyi gonddal kell számolnia. Nem meglepő, ha ezekre a betegségekre az orvos egy maréknyi gyógyszert ír fel. Nagyon sokan arról számolnak be, hogy a fogyással sokféle gyógyszer szedésétől is megszabadultak. Ilyen lehet a magas vérnyomásra, az allergiára, az emésztésre vagy a gyomorproblémákra szedett pirulák.

Egy tanulmány arról számolt be, hogy az elhízott emberek rosszabb kognitív képességgel rendelkeznek, mint azok a személyek, akik normál testsúllyal rendelkeznek. Az egészséges testsúly még az agy működésére is pozitívan hat.

Az elhízás horkolást is okozhat éjszakánként. Sokan csodálkoznak, hogy felszedtek pár kilót és éjjel nagyon hangosan horkolnak. A fogyással ez az éjszakai egészségügyi gondunk is megszűnhet.

A kalóriaégetéssel, a fogyással a hormonok jobb egyensúlyát is megteremthetjük. Milyen hormonok működése lesz jobb? Például az inzulin, az ösztrogén, a pajzsmirigy, a kortizol és a tesztoszteron hormonoké. Ha lefogyunk, akkor a hormonok is jobban működnek majd, és minden testi funkció visszatérhet a normális kerékvágásba.





 
 
0 komment , kategória:  Egészség 2.  
     1/21 oldal   Bejegyzések száma: 200 
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 56 db bejegyzés
e év: 563 db bejegyzés
Összes: 34574 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 326
  • e Hét: 4752
  • e Hónap: 14136
  • e Év: 146690
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.