Belépés
jpiros.blog.xfree.hu
Úgy élj a jelenben, hogy megbánás nélkül gondolhass a múltra. (Ady Endre) Megyeriné Juhász Piroska
1948.08.20
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Amit a spárgáról tudni kell
  2012-05-11 15:42:34, péntek
 
  Tavasszal megjelenik a piacokon a spárga, húsos kötegekben kelleti magát, édeskés illatával próbálja felhívni a háziasszonyok figyelmét. Sokan mégsem vesznek belőle, mert már egyszer pórul jártak, fásat vettek, vagy csak sejtésük sincs, hogyan kell elkészíteni.





A spárga számunkra izgalmas, ehető részét sípnak hívja a szakirodalom. Magyarországon ebből általában két fajta kapható: a zöld és a fehér. A fehér a föld alatt igyekszik a fény felé, a zöld pedig olyan fajta, ami viszont már a föld felett növekszik. Spárgaszezonban előfordul, hogy napjában kétszer is szüretelhetőek a sípok. A spárga kalóriaszegény étel, nem tartalmaz zsírt és koleszterint, viszont magas a rosttartalma és enyhe vízhajtó hatású.

Ha spárgát szeretnénk venni, az alábbi dolgokat tartsuk szem előtt: mindig lédús, roppanós spárgát vegyünk, mert a fénytelen, kissé már kornyadt, repedezett és fásuló egyedek semmire sem használhatóak. A könnyebb pucolhatóság végett érdemes nem túl vékony példányokat választani, és lehetőség szerint mindig annyit vegyünk, amit azonnal fel is használunk. Az elkészítésig érdemes a sípokat egy pohár vízbe állítani, így jobban bírják.

A spárga konyhai előkészítése a következő lépésekből áll: a szár alját visszavágjuk, érezhető, hogy meddig tart az úgynevezett fás rész. A síp többi részét - a fej kivételével - meghámozzuk. Ezt lehet késsel vagy egy jobb hámozóval is, a lényeg, hogy legyünk alaposak: ezen a műveleten múlik, hogy élvezetes ebédünk lesz-e. Az esetlegesen el nem távolított külső rétegre még fény derülhet, ha a spárgasípot több darabra vágjuk. Némi gyakorlattal az ember már könnyedén meg tudja pucolni a sípokat.

Aki mégis tart a spárga előkészítésétől, az kezdjen a zöld verzióval. A zöld spárga tovább friss marad, pucolást nem igazán igényel, csak a végeit kell levágni, és általában nem fás.

Forrás: mindmegette.hu





 
 
0 komment , kategória:  Házi praktikák  
Miért.....? Kérdések és válaszok a konyhában
  2012-04-04 19:26:10, szerda
 
  Miért barnul meg a félbevágott alma?

A vágás során sejtek, molekulák sérülnek meg. A levegővel való érintkezés miatt barnás színanyag keletkezik. Ha citromlevet csepegtet a gyümölcsre, a tömény C-vitamin segítségével a folyamat lelassul.


Miért marad meg olyan jól a fóliában párolt étel ízé?

Az aromaanyagok érzékenyek a hőre. Ha viszont fóliában párolja az ennivalót, akkor nem megy veszendőbe a víz. A lé (ami nyitott edényből elpárolog) az aromával együtt benne marad a húsban.


Mitől lesz ropogós a sült?

A hús rostjaiban cukortartalmú fehérjék is találhatók. Ezek a cukormolekulák a sütőben karamellé alakulnak, így a hús felszínén ropogós, barnás kéreg képződik.

Miért fut ki a tej?

A hőtől egybeolvadnak a tej zsírrészecskéi, és a felszínen vékony bőrréteget hoznak létre. Az edény alján levő vízgőz megemeli ezt a bőrt - és máris kész a baj.


Tükörtojás-készítés közben miért csak a tojás sárgáját szabad megsózni?

A só elvonja a vizet a fehérjéből, és megkeményíti. Só nélkül viszont továbbra is lágy marad, mert magasabb hőmérséketlen sűrűsödik össze, mint a sárgája.


Miért kell meggyúrni a tésztát?

Mert gyúrás során a liszt részecskét elkülönülnek egymástól, és szinten úsznak a tésztában (akár az algák a vízben) Segítségükkel a massza rugalmas lesz, sütés után pedig kellemesen laza szerkezetű.


Miért szabad az öntetet csak közvetlenül fogyasztás előtt a salátára tenni?

A saláta (és különösen a leveles saláta) felülete nagyon érzékeny. Készítés közben megsérült, és a hajszálvékony repedéseken át a víz és az ecet befolyik a saláta belsejébe - kiszorítva onnan a levegőt. A levél fénye hamarosan megtörik, és elveszíti friss, zöld színét.


Miért kell sok olajat tenni a fritőzbe?

Mert a sütnivaló a kevés zsiradékot gyorsan lehűti. Nem alakul ki a ropogós kéreg. A hús-, illetve zöldségdarabok teleszívják magukat zsírral, és ragacsossá válnak. Ha viszont forró a bőséges olaj, jól átsül minden, az étel belseje száraz és zsírszegény marad.





 
 
0 komment , kategória:  Házi praktikák  
Hasznos tippek, trükkök a konyhában
  2012-04-04 19:21:47, szerda
 
  Tortasütésnél mindig csak a tortaforma alját szabad zsírozni vagy vajjal megkenni, az oldalát soha, mert különben sütés közben a tészta középen felpúposodik.
Ha a beigli megreped, nem lehet szépen szeletelni. Ezért célszerű a tölteléket hidegen kenni a tésztára. A töltelék kb. olyan vastag legyen, mint a kinyújtott tészta vastagsága, és ne legyen se túl sűrű, se túl híg.

Szép "márványos" lesz a beigli teteje, ha a rudakat tojással bekenjük. Fél óráig tartsuk meleg helyen, kenjük be ismét, majd hideg helyen hagyjuk, hogy a tojás megszáradjon. Mérsékelten meleg sütőben süssük.

A darált dió vagy mák nem avasodik meg, ha porcukorral összekeverve tesszük el a felhasználásig.

A mandulaszemeket könnyen megszabadíthatjuk a barna héjától, ha forrásban levő vízben tartjuk néhány percig. A héj felpuhul, s könnyen kinyomkodhatók a mandulák.

Ha a süteménybe vagy krémbe tojáshabot is kell keverni, azt mindig óvatosan, könnyedén adjuk hozzá. A habverőt nem szabad a keverőtál széléhez ütögetni, mert a habban levő levegő eltávozik.

A vékonyra nyújtott tésztát is könnyen kezelhetjük, ha rácsavarjuk a sodrófára, majd óvatosan rágörgetjük a sütőlapra.

A ragadós tésztát (mint például a mézes-krémes tésztája) belisztezett fólialapok közé téve tudjuk könnyedén kinyújtani.

Hogyan lesz a fánk "szalagos"? Bő, forró zsiradékban süssük, egyszerre csak keveset tegyünk az edénybe, hogy szabadon úszkálhasson minden darab. Először azt az oldalát süssük fedő alatt, amelyik nem a deszkán feküdt, a másik felét pedig fedő nélkül.

Fánk tésztája laza lesz, ha víz helyett sört vagy szénsavas ásványvizet használunk az összeállításhoz.

Ha megszáradt a mézes sütemény, csomagoljuk fehér papírba, néhány percre tegyük meleg sütőbe, ettől felfrissül és megpuhul.

A torták tésztáját csak teljesen kihűlt állapotban vágjuk fel.

Keményebb és tartósabb marad a tejszínhab, ha felverés előtt egy csipetnyi szódabikarbónát teszünk bele.

A száraz dió újra jóízű lesz, ha néhány órára tejbe áztatjuk, lecsepegtetjük, és megszárítjuk, mielőtt felhasználnánk.

Könnyen megakadályozhatjuk, hogy sütéskor összeessen a kuglóf. Sütés előtt állítsunk bele egy szál makarónit, ami kéményként működik.

Nagyszerű habcsókot készíthetünk, ha egy csipetnyi sütőport teszünk a tojásfehérjékbe, mielőtt felverjük. Minden tojásfehérjéhez 2,5 dkg cukrot számítsunk. Először csak a cukor felével verjük fel, a másik felét pedig óvatosan keverjük hozzá.

Ha vajjal bekent késsel vágjuk szét a habcsókot, nem fog széttöredezni.

A tortához készített krém nem fog összecsomósodni, és az állaga is könnyebb lesz, ha előmelegített tálban keverjük össze a szobahőmérsékletű zsiradékot és a tojásokat.

Torták díszítéséhez gyakran használunk csokiforgácsot. Megkönnyíthetjük a munkát, ha a tábla csokoládét alaposan lehűtjük és krumplihámozóval farigcsáljuk.

A petrezselymet csak akkor tegyük az ételbe, amikor már elkészült, mert főzés közben a vitamintartalma csökken.

A zöldségeket és főzelékféléket csak a főzés legvégén ecetezzük, mert a sav nem engedi megpuhulni.

Mindig csak annyi ételbe tegyünk tejfölt, amennyi egyszerre elfogy, mert a másnapra félretett ételben erjedést okozhat.

Nyáron nem savanyodik meg a tej, ha forralásnál cukrot keverünk hozzá. 1 liter tejhez 2 dkg cukrot tegyünk.

A fejes salátát sose vágjuk késsel, mert a vágás mentén a levelek hamar meglöttyednek, hanem tépkedjük apróra a leveleket, és nejlonzacskóban tároljuk a felhasználásig.

Főzéskor szép fehér marad a karfiol, ha a főzővízbe egy kevés tejet teszünk, a karfiolszag pedig megszűnik, ha egy nyers krumplit is belefőzünk.

A salátának szánt uborkát hámozzuk meg, öntsük le forró vízzel, majd hideg vízzel, és csak aztán szeleteljük fel. Így könnyebben emészthető az uborka.

A kígyóuborkát ne hámozzuk meg, elegendő csak megmosni és így felszeletelni. Csak közvetlenül a felhasználás előtt sózzuk meg, mert különben hamar összeesik.

A friss főzeléket mindig forrásban lévő vízben, a fagyasztott készítményeket és a burgonyát pedig hideg vízben kezdjük el főzni.

A csemegekukoricát forrásban lévő, enyhén sós vízben tegyük fel főni. Így 10 perc alatt megpuhul.

Ha sárgadinnyét vásárolunk, úgy tudjuk megállapítani, hogy érett-e, ha a szárát megszagoljuk, és tipikusan erős illatot érzünk.

Ha a görögdinnyét megkopogtatjuk, és mély hangot ad, akkor már érett. Ha azonban kongó hangja van, akkor még nem elég érett.

Az újhagyma zöld szárát ne dobjuk el, apróra vágva felhasználhatjuk még körözötthöz, szendvicsvajhoz, saláta dresszinghez.

Ha sárgabarackot vagy őszibarackot akarunk mélyhűteni, célszerű hámozás után cukros-citromos vízzel leforrázni, lecsepegtetni, és csak azután nejlonzacskóba csomagolni.

A mélyhűtésre szánt ribizlit mossuk meg, szemezzük le a száráról, adagokban tegyük nejlonzacskóba, 1-2 evőkanál porcukrot szórjunk rá, zárjuk le a tasakot és így tegyük a mélyhűtőbe.

A fonnyadt zöldség felfrissül, ha hideg vízbe tesszük, amelyhez 1 kanál ecetet is adtunk.

A megkezdett savanyúság hosszabb ideig eláll, ha olykor 1-1 kockacukrot teszünk az üvegbe.

Az apróra vágott hagymát szórjuk meg egy kevés liszttel, így nem ég oda, amikor pirítjuk.

A zöldborsó megtartja a színét, ha főzéskor a vízbe 1-2 szem kockacukrot teszünk. Egy másik lehetőség: ha a friss zöldséget főzés után rövid időre jeges vízbe tesszük.

Néhány napig frissen tarthatjuk a spárgát, ha nedves ruhába csavarva tesszük a hűtőbe. (Ha szükséges, a ruhát többször is benedvesíthetjük.)

A brokkolit nem tanácsos zsírban sütni vagy párolni, mert rágós lesz tőle.

Amikor csak néhány csepp citromlére van szükségünk, akkor felesleges egy citromot kettévágni. Fúrjunk egy kis lyukat a citromba, így ki lehet csepegtetni a levét. Könnyebb, ha előtte jól megnyomkodjuk.

Ha felbontottuk a pezsgőt, de nem fogyott el mind, egy ezüstkanalat lógassunk az üvegbe, nyelével lefelé, és így tegyük be a hűtőbe. Nem veszíti el az ízét, és nem megy ki belőle a buborék.

Ha néha előfordul, hogy megmarad egy kevés bor a palackban, öntsük bele a jégkockatartóba és fagyasszuk le. Ezeket a borkockákat használhatjuk ízesítésre, szószok pikánsabbá tételére, de borostea készítésére is.

Gyümölcsléből is készíthetünk jégkockákat. Koktélok ízesítésére pedig apró gyümölcsdarabokat (eper, szeder, meggy stb.) tegyünk a jégkockatartóba, öntsünk rá hideg vizet és fagyasszuk meg. Ezek a jégkockák különösen alkalmasak italok díszítésére.

Ha leveles tésztát készítünk, nem kell bezsírozni a sütőformát, hanem hideg vízzel kell leöblíteni. Így a gőzölgő víz megemeli, szinte könnyűvé teszi a tésztát. Amikor a leveles tésztát sütés előtt felvert tojássárgájával megkenjük, nem szabad, hogy lecsorogjon a tészta szélén, mert rátapad és nem hagyja felemelkedni.

A sütemények tésztáját mindig ugyanabban az irányban nyújtsuk, mert különben nem egyenletesen fog megkelni.

Ha a forró puding tetejére kevés porcukrot szórunk, nem fog megbőrösödni.

Úgy lehet meggyőződni róla, hogy az élesztő még elég friss, hogy egy kis darabkát forró vízbe kell tenni. Ha le
süllyed az edény aljára, már nem használható.

Ha nincs elég sütőporunk otthon, 3-4 kanál rummal helyettesíthetjük. Az alkohol majdnem annyira felhúzza a tésztát, mint a sütőpor.

Amikor csokoládét olvasztunk, vagy süteményt, szószt készítünk vízfürdőben, mindig ügyeljünk arra, hogy a kis edény ne érjen bele a nagyobb edényben forró vízbe, hanem csak a vízgőzbe, mert így a hő egyenletesen oszlik el.

A vadhúsokat ne forrázzuk. Hideg vízben alaposan áztassuk ki. Annyiszor váltsuk a vizet, míg végül már nem lesz véres.

Vadhúst célszerűbb fedő nélkül főzni. Igaz, hogy így tovább tart a főzés, de csak annyi vadíze marad az ételnek, ami még kellemes.

Ha tepsiben sütjük a vadhúst, színével lefelé kezdjük sütni, és mikor már félig megpuhult, fordítsuk át a másik oldalára. Akkor jó a hús, ha pirosas világosbarna színű, és ha a végét késsel megvágjuk, az szétesik.

Porhanyósabb lesz a vadhús, ha 2-3 napra olajos vagy ecetes-zöldséges páclébe tesszük.

A vadszárnyasok tollát hidegen kell kitépni, nem kell forrázni, mint a háziszárnyasokat. Utána kellemesen meleg vízbe téve a bennmaradt tokok fellazulnak és könnyen tisztítható lesz a bőr.

A vadnyúl húsa akkor lesz igazán ízletes és zamatos, ha hőmérséklettől függően érleljük:
- 2-6 fokon 3-6 nap;
- 16-18 fokon 2 nap.

Ha a vadszárnyas korát nem tudjuk megállapítani, előbb gyengén sós vízben főzzük félpuhára, s csak utána kezdjünk hozzá a sütéshez.

A friss halat a szeméről, a kopoltyú pirosságáról lehet megismerni, és arról, hogy a hal húsa rugalmas.

A szálkás halat felbontás után éles késsel sűrűn vagdaljuk be (irdaljuk), így a vékony szálkákat is átvágjuk, és jobban át is sül.

Az édesvízi halakat könnyebben tudjuk lepikkelyezni, ha egy pár pillanatra forró vízbe mártjuk.

A kellemetlen halszagot eloszlathatjuk, ha a főzővízbe egy kevés tejet öntünk.

A vadszárnyasok mellehúsát mindig spékeljük meg vékony szalonnacsíkokkal.

Vágódeszkánkról úgy távolíthatjuk el az erős hagyma vagy halszagot, hogy egy evőkanál ecettel vagy fél citrommal jól bedörzsöljük, utána pedig hideg vízzel alaposan leöblítjük.

Edényeink aljáról könnyen eltűnik az odaégett ételmaradék, ha sós vizet öntünk bele és 1-2 óráig állni hagyjuk vagy a sós vizet felforraljuk benne. Végül pedig alaposan ki kell öblíteni.

Ha elpiszkolódik, foltos lesz a fonott kosarunk vagy a kerti bútor, tömény konyhasóoldattal alaposan keféljük át, bő vízzel öblítsük le, s a szabad levegőn hagyjuk megszáradni. Hogy ne száradjon ki a fonat, időnként citromos olajba mártott törlőruhával töröljük át a felületét.

Ha a konyhai mosogatónk elszíneződik a csöpögő melegvíztől, a foltra öntsünk ecetet, s néhány óráig hagyjuk rajta.


A kávéfőzőnkben lerakódott vízkőtől úgy szabadulhatunk meg, hogy erősen ecetes vizet főzünk át rajta, majd alaposan kiöblítjük.

Porcelánedényeket úgy tisztíthatunk, hogy először alaposan átdörzsöljük nedves sóval, s csak utána mosogatjuk el.

A sajtreszelőt könnyű tisztítani, ha használat után száraz kenyérdarabot reszelünk rajta.

Az elektromos tűzhely főzőlapjait ecettel vagy citromlével bedörzsölve takarítjuk, majd néhány csepp olajjal kifényesítjük. (Csak kikapcsolt készüléket!)

A csavaros tetejű befőttesüvegeket könnyen kinyithatjuk, ha egy pillanatra forró vízbe mártjuk.

Az egymásba szorult üvegpoharakat erőltetés nélkül tudjuk szétválasztani, ha a belső poharat feltöltjük hideg vízzel, a külsőt pedig meleg vízzel töltött tálba merítjük.

Akkor is kinyithatjuk a parafa dugós palackokat, ha nincs dugóhúzónk, az üveg nyakára forró vizet kell engednünk.






 
 
0 komment , kategória:  Házi praktikák  
Természetes módszerekkel a szúnyogok ellen
  2012-03-21 14:32:57, szerda
 
  Jön a jó idő, a nyár, s ezzel együtt sajnos jönnek a szúnyogok is. Hogy ne csapkodással és a csípések vakargatásával töltsük a napot és a szép nyári estéket és éjszakai nyugalmunkat se zavarják meg a kellemetlen vérszívók, néhány egyszerű házi praktikával megelőzhetjük támadásukat.

Számos természetes megoldás létezik a szúnyogok elleni védekezésre, a leghatékonyabbak az alábbiak:

Muskátli

A szúnyogok ki nem állhatják a muskátli illatát. Abban az esetben
tehát, ha szeretsz például nyitott ablaknál aludni - és nem tudsz vagy
nem akarsz szúnyoghálót felszerelni -, vagy épp nyugton szeretnél
üldögélni a teraszodon, helyezz el a párkányon, balkonon néhány
muskátlis ládát, ez nem csupán a szúnyogokat tartja távol, de még
mutatós is.


Citrusfélék

A savanykás, citrusos aromákat a szúnyogok szintén nem szeretik:
elriasztja őket gyakorlatilag minden, ami ilyen illatot áraszt.
Hatékony módszer, ha citrusos illóolajokat párologtatsz a lakásban. Ha
ennél tartósabb megoldást keresel, szerezz be néhány tő citronellát és
helyezd el az ablakban vagy az erkélyen: a növény leveleinek intenzív
citromillata elűzi a vérszívókat.

Szegfűszeg

A szúnyogok irtóznak a szegfűszeg karakteres illatától is. A
védekezéshez használhatsz szegfűszegolajat, de akár egész vagy őrölt
szegfűszeget is. Utóbbit csomagold aromatasakokba - vagy egyszerű
gézbe -, és helyezz el a csomagocskákból egyet-kettőt minden
helyiségben.

Fűszerkert

A fűszerkert kiváló "kettő az egyben" megoldás, hiszen nem csupán a
sütés-főzéshez állnak rendelkezésedre mindig friss fűszerek, de a
szúnyogokat is távol tartja. A vérszívók különösen utálják ugyanis a
rozmaring, a bazsalikom, a menta, a citromfű, az oregánó és a babér
illatát.

Teafaolaj

A teafaolaj az egyik legsokoldalúbb természetes gyógyhatású kivonat,
mely alkalmazható többek között gyulladások, fertőzések és fájdalom
enyhítésére, az immunrendszer erősítésére, fertőtlenítésre,
mindemellett pedig még a szúnyogok ellen is beválik. A vérszívók
elriasztásához cseppents belőle az aromamécsesbe, párologtatóba, vagy
ha ilyened épp nincs, az ágyneműre! Abban az esetben pedig, ha már
megcsípett a szúnyog, dörzsöld be a csípést a teafaolajjal: enyhíti a
viszketést és gyorsítja a gyógyulást.

B1-vitamin

Ha nem csupán otthon szeretnéd megóvni magad a szúnyogok támadásaitól,
hanem "magaddal vinnéd" a védelmet mindenhová, a szúnyogszezon idején
szedj naponta egy B1-vitamin-tablettát: ennek hatására a bőröd olyan -
emberi orral nem érzékelhető - szagot fog kibocsátani, mely a
szúnyogok számára taszító.

Vaníliaolaj

A szúnyog az egyetlen olyan rovar, amelyik utálja a vaníliát. A
védekezéshez masszírozz a "parfümpontokba" - tehát a füled mögé, a
könyök- és térdhajlatba, a csuklód belső oldalába és a dekoltázsodba -
néhány csepp natúr vaníliaolajat! (Lehetőleg bioboltból szerezd be, az
utánzat nem jó!)

Krém és spray

Bőrre kenhető, vegyszermentes szúnyogriasztó krémet vagy spray-t magad
is készíthetsz. Íme, két könnyen kivitelezhető recept:

Szúnyogriasztó krém
Hozzávalók: mandulaolaj, citronellaolaj, natúr aloe vera gél
1 evőkanál aloe vera gélhez adj 2 evőkanál mandulaolajat és 25 csepp
citronellaolajat! Keverd össze alaposan! Hagyd állni néhány percig,
majd masszírozd be a bőrödbe!

Szúnyogriasztó spray
Hozzávalók: citromolaj, levendulaolaj, szója- vagy mandulaolaj
Egy szórófejes flakonba engedj vizet, majd adj hozzá decinként 5 csepp
citromolajat, 10 csepp levendulaolajat és 2 evőkanál mandula- vagy
szójaolajat! Rázd össze, majd spricceld a testedre, ügyelve arra, hogy
ne kerüljön a szemedbe!





 
 
0 komment , kategória:  Házi praktikák  
Hogyan marad tovább friss a virágcsokor?
  2012-03-12 17:37:46, hétfő
 
 



Ki ne szeretne virágot kapni? A szürke téli hónapok után üdítően hat lelkünkre a sokféle tavaszi virág, illatukról már nem is beszélve. Néhány gondozási tippet adunk, hogy egy gyönyörű csokrot minél tovább élvezhessünk.

A csokor frissességének megőrzésében fontos szerepet játszik a megfelelő hőmérséklet, közvetlen napfény, és még több apró részlet is. Például nem érdemes friss virágot vázába tenni egy régebbi mellé, mert így az új virág hamarabb hervadásnak indul.

Íme 5 dolog, amire még érdemes odafigyelni:

1. Vágás

Vágjuk a virágok szárát átlósan úgy, hogy a lehető legnagyobb felületet kapjuk, melyen keresztül felszívhatja a vizet. Ügyeljen arra, hogy éles késsel tegyük, közben a szár ne sérüljön meg. Ezt közvetlenül a virágok vízbe helyezése előtt végezzük el. Arra is legyen gondunk, hogy levágjuk a vízbe érő leveleket, hajtásokat, mert a vízben ezek rothadásnak indulnak és megfertőzik a vizet. Ha kezd hervadni virágunk, vegyük ki a vázából, ismét vágjunk le egy keveset (kb. fél centit) a szár végéből, ezt tartsuk röviden forró, majd hideg víz alá, ettől ismét frissek fog tűnni a virág.

2. Víz

Ha nem használunk semmilyen hervadást gátló szert, cseréljük a vizet naponta, vagy kétnaponta, hogy a virág tovább friss maradjon. Minden vízcserélés alkalmával ne feledjük megmosni a virágok szárának vízbe érő részét sem, hogy elkerüljük a kórokozók kifejlődését. A vázába kerülő víz langyos legyen (lehetőleg 30-35 fokos), mert az kevesebb légbuborékot tartalmaz, mint a hideg, így a virág hamarabb felszívhatja a vizet. A tulipán, liliom, amarillisz, gála, gerbera esetében a kevesebb több, azaz három centi víz számukra elegendő, ne áztassuk a szárát.

Tipp: A váza vizébe tegyünk kevés sót, ettől tovább friss marad a virág. Vagy készíthetünk magunk is házilag tartósító, fertőtlenítő oldatot, amihez keverjünk el 2 evőkanál ecetet, 2 evőkanál cukrot egy liter vízbe, ezt öntsük a vázába.

3. Váza

Azokat a vázákat, melyekbe a csokrok lesznek elhelyezve, meleg vízzel és egy antimikrobális szerrel kell kimosni. Ezzel elkerülhető a víz és a virágszár fertőzése, ezáltal csökkentjük a kórokozók számát és a szárak rothadását.

4. Elhelyezés

Konyhaasztalon, ablakpárkányon, nappaliban... A lényeg, hogy közvetlen napfény érje, és huzatot ne kapjon. Ha éjszakára hűvös helyre tesszük, sokáig hálás lesz érte virágunk.

5. Gondozás

A vágott virágnak is szüksége van táplálékra. Azt jelenti, hogy a kórokozóktól mentes vízbe érdemes tenni tápanyag oldatot. Alternatívaként egy teáskanál cukor is segíthet. Ezzel azonban vigyázzunk, mert ha túladagoljuk, az ideális környezetet teremt a baktériumok szaporodásának, amitől pont az ellenkező hatást érjük el.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Házi praktikák  
Illatosító praktikák
  2011-12-07 19:00:22, szerda
 
  Bár egyre több környezetbarát, természetes anyagokból készült légfrissítő kapható, néhány trükkel és háziszerrel olcsóbban megoldhatjuk otthonunk illatosítását. Íme ehhez néhány ötlet.

- A legegyszerűbb módja, ha a illóolajból készítünk légfrissítőt. Kézi permetbe öntsünk vizet, ebbe csepegtessünk néhány csepp olajat. Ne vigyük túlzásba, néhány kivonatnak igen erős az illata! Az összekevert eleggyel naponta 2-3-szor fújjuk körbe a lakást.

- A radiátor melegét is kihasználhatjuk. A megpucolt narancs- és citromhéjat ne dobjuk ki. Alufóliára sorakoztassuk fel, és tegyük a radiátorra. Napokig finom illat lengi be a szobát. Ezt kombinálhatjuk egy kis fahéjjal és szegfűszeggel.

- Szintén olcsó és tartós módszer, ha télen egy arctörlőt illóolajos vízbe áztatunk, majd megszárítunk a radiátoron.

- Kis költséggel jár, de télen is sok virágárusnál beszerezhető a rózsa. Rakjon rétegesen rózsaszirmokat és sót egy zárható üvegbe. Ha illatosítani szeretne, csak vegye le az üveg tetejét.

- A házilag készített illatosító zselét is egyszerű összeállítani: 1 dl forró vízben olvasszunk meg 1 zacskó zselatint, ehhez adjunk hozzá 1dl hideg vizet, majd keverjük el, és csepegtessünk bele vodkát, valamint fél teáskanál illóolajat. Ezt öntsük át kis edénykékbe.

Link





 
 
0 komment , kategória:  Házi praktikák  
Mikulásvirág ápolása
  2011-12-05 14:33:51, hétfő
 
 



A tél egyik kedvelt színes dísznövénye a mikulásvirág, ám gondozása nagy odafigyelést igényel.
A bevásárló központokban, virágboltokban és kertészeti áruházakban tömegével árulják a pirosló, szebbnél szebb mikulásvirágokat. Már a színűk miatt is csábítanak minket, hiszen az ünnep melegségét és hangulatát adják szürke hétköznapjainkban, és valljuk be, hogy egy kicsit már mindenki a karácsonyra vágyik.

De sajnos, amikor megvásároljuk és hazavisszük, pár napon belül elkezd hullani a növény levele. Vajon mi a titka ennek az ünnepi növénynek?

Ez a növény hazájában, Észak és Dél-Amerikában akár két méter magasra is megnőhet, itthon csak kisebb példányokkal találkozhatunk a boltok polcain.
A mikulásvirág szépsége nem a virágaiban rejlik, hiszen a kis fehér apró virágok nem képviselnek túl nagy díszítő értéket, de a piros vagy épp rózsaszín, fehér fellevelek annál inkább.
A holland kertészeknek köszönhetően egyre több fajta mikulásvirág érkezik hazánkba, gondozhatunk fehér, piros, bordó, vagy épp rózsaszín mikulásvirágot is.

Mielőtt megvásároljuk a növényt akár magunknak, vagy ajándékba, gondoljuk át, hogy tudunk-e megfelelő körülményt biztosítani a növény számára.
A mikulásvirág a kutyatej félék családjába tartozik ezért a növénymérgező tejnedvet tartalmaz, amely veszélyes lehet kisgyerekünkre, vagy házi kedvencünkre is.
Kevesen tudják, hogy ez a növény évelő, és ha január végén vagy február elején elhullajtja az össze levelét az természetes folyamat.

Első és legfontosabb teendőnk hogy keresünk a növénynek egy világos, de hűvös helyet.
Ez lehet egy ablak, vagy egy fűtetlen világos folyosó is.
Az ideális hőmérséklet télen a 10-15 fok.
Ennél melegebb helyiségben a növény levelei azonnal lehullnak.
A másik fontos gondozási szabály az öntözés.

Télen a meleg fűtött lakásban a növény gyorsan kiszárad ezért fontos hogy ne hagyjuk kiszáradni a növény földjét, de ha hidegebb helyre tudjuk elhelyezni, mint pl. egy folyosó, itt vigyázzunk, nehogy túlöntözzük a növényt, hiszen a hidegebb helyiségben kevesebb vizet párologtat a növény.

Tehát ha a melegben azt látjuk, hogy a növény földje gyorsan kiszárad öntözzük sűrűben, de ha még nedves a földje, és kevesebb vizet párologtat el, hagyjuk kissé kiszáradni a földjét a következő locsolás előtt. Lehetőleg mészmentes lágy vízzel öntözzük.
A kiszáradás és a túlöntözés is káros lehet a növényre.
A növény szereti a magas páratartalmat ezért tegyük a cserepét kavicsos tálcára, vagy használjunk agyag granulátumot.
Érdemes hetente egyszer tápoldatos vízzel meglocsolni mikulásvirágunkat.
Nos ha ezt mind tudjuk a növénynek biztosítani, akkor egészen februárig gyönyörű színes mikulásvirágunk lesz otthonunkban.
Február elején a növény elkezdi lehullatni a leveleit, de ekkor ne ijedjünk meg ez egy természetes folyamat.
Ilyenkor vágjuk vissza kb. a felére, és tegyük félre április májusig. Csökkentsük le a locsolást a tápoldatozást hagyjuk a növényt pihenni.
Nyáron keressünk neki a kertben egy árnyékos helyet, ha kell, ültessük át, és tegyük ki a szabadba, kezdjük el újra öntözni és tápoldatozni. Ne érje tűző erős napsütés a kertben, mert könnyen megég a levele, inkább egy árnyékot adó fa vagy bokor alá helyezzük el.
Az első hajtásokat vágjuk vissza a felére, de vigyázzunk, hogy bőrünk ne érintkezzen a tejnedvvel, lehetőleg kesztyűben dolgozzunk.
Nyáron gyönyörű méregzöld leveles nyári mikulásvirágot kapunk, amely még így zölden is nagyon szép növény.

 
 
0 komment , kategória:  Házi praktikák  
Spórolósan a konyhában
  2011-11-14 16:03:08, hétfő
 
  Büfé, üdiítőital automata, csak beugrom az éjjel-nappaliba pár almáért? Étkezéshez gyümölcslé? Tojásfehérje a lefolyóba? Készételek, konzervek? Ezreket spórolhatunk, ha egy kicsit odafigyelünk.

Kiszámoltad már, mennyit költ a család az iskolai és munkahelyi büfében? Ha csak a napi kávét számolod, havi 4-5000 Ft-od is bánhatja, ha hozzáadjuk a pogácsát, a szendvicset, több tízezer forintos tételek jönnek ki, nem beszélve az üdítő automatákról. Érdemes egy kicsit átgondolni, mire és mennyit költünk.

Csomagolj szendvicset, gyümölcsöt, vidd műanyag dobozban az ételt otthonról. A kávét akár termoszban is magukkal vihetik kávéfüggő olvasóink. A cukrozott üdítőitalok drágák, egészségtelenek és környezetszennyezőek.

Legyél nyugodtan zsugori! Ha rendszeresen kidobod a gyerek fél szendvicsét vacsora után, kapjon eleve csak egy felet, a másik felét elviheti másnap tízóraira.

Hasznosítsd a maradékot!

Egy sült csirke maradékát teheted tortillába vagy salátába másnap, a csontokból készülhet leves.

A megmaradt tojássárgáját és fehérjét fagyaszd le.

Maradék kenyér? Menjen a fagyasztóba még frissen, ha száraz, készíts belőle zsemlemorzsát vagy kenyérkockát.

Igyál vizet! A legegészségesebb és legtermészetesebb folyadék. Reggelihez, uzsonnához természetesen tökéletes 1-1 pohár 100%-os gyümölcslé. De teljesen felesleges az étkezésekkor is ezt inni. Ha pedig nem 100%-os, bizonyára tartalmaz hozzáadott cukrot is...

Ásványvíz helyett érdemes lehet víztisztítót beszerezni.

A főzés költségkímélőbb nagy tételben. Sőt, ha a hétvégi ebédet felváltva rendezitek a családdal, barátokkal, spóroltok, és még jól is érzitek magatokat!

Rendelés, éttermek? Nem a pénztárca kíméletéről híresek. Azoknak, akik egyszemélyes háztartást vezetnek, szinte nem éri meg főzni. Érdemes olyan menzát vagy ételszállító céget találni, amely minőségi, többfogásos menüt kínál, elérhető áron. Vedd elő a papírt és ceruzát és számold ki, hogy mit eszel és mennyiért.

Gyűjtsd szelektíven a hulladékot. Nagyobb áruházakban a tömörített pillepalackot átveszik, és még pénzt is adnak érte.

Termessz fűszernövényeket, paradicsomot az erkélyen, ablakpárkányon. Ha kiskerted van, a lehetőségek végtelenek.

Bevásárlás
Mielőtt bevásárolni indulsz, nézz körül otthon. Legyen rend a kamrában, tudd, mi van a hűtőben.

A nagy tétel nem feltétlenül olcsóbb! Nézd a kilónkénti, literenkénti árakat. Ha nem túl nagy pluszkiadás, érdemes több helyen vásárolni.

Rengeteg pénzt spórolhatsz, ha nem veszel készételeket, előre csomagolt, mélyhűtött ételeket, kis anyagtartalmú, puffasztott reggeliző pelyheket, kisdobozos gyümölcsjoghurtokat.

A kuponok, akciók akár jók is lehetnek, de figyelj oda! Ha olyan dolgokat veszel meg olcsóbban, amit egyébként nem szoktál vagy amit nem használsz fel, az nem spórolás!!!

A nyers étel (általában) olcsóbb, mint a kész vagy félkész termékek.

Készíts heti menüt és listát. Sok pénzt megspórolhatsz, ha hetente csak egyszer vásárolsz.

Részesítsd előnyben az olcsó és jó minőségű, hazai idényzöldségeket és -gyümölcsöket.

Olvasd el a címkéket! A drágább termék gyakran nem tud többet, mint az olcsóbb.

Ha teheted, vásárolj helyi terméket, helyi termelőtől. Finomabb és sokszor olcsóbb!

Étkezz szezonálisan! Aki novemberben veszi a chilei cseresznyét, árt a pénztárcájának és a környezetnek is, hiszen a szállítás során megtett kilométerekből származó környezetszennyezés igen jelentős.

Vásárolj textil bevásárlótáskával. Ne fizess a műanyag zacskókért, és ha ingyen adják, ne fogadd el.

Drága tisztítószerek helyett használj citromot, ecetet, szódabikarbónát

Link






 
 
0 komment , kategória:  Házi praktikák  
Őszi dekoráció
  2011-09-26 11:19:16, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Házi praktikák  
Őszi dekoráció
  2011-09-26 11:18:10, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Házi praktikák  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 31948 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3303
  • e Hét: 22648
  • e Hónap: 67500
  • e Év: 148083
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.