Belépés
astropapa58.blog.xfree.hu
Ahogy idősödöm, a tavasz eljövetele annál inkább elvarázsol. Gyarmati Miklós
1958.06.23
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 128 
Nagy Katalin elképesztő futással nyert
  2015-09-27 07:26:15, vasárnap
 
  Nagy Katalin elképesztő futással nyerte a 245 km-es Spartathlont

Tavaly két magyar futónő versenyéről szólt az Athén és Spárta közötti 245,3 kilométeres ultramaraton, a Spartathlon. A címvédő, háromszoros győztes Lubics Szilviának most gondjai voltak, 2014 másodikja, az amerikai színekben versenyző Nagy Katalin elképesztő iramot diktálva győzött. Abszolútban a negyedik lett, három férfi előzte meg. A női pályacsúcsot alaposan megjavította, Lubics tavaly 26 óra 53 perc 40 másodpercet futott, Nagy 25:07:13-as eredménnyel fejezte be.

A Spartathlon egy ókori sztorinak állít emléket, Hérodotosz írása szerint a Pheidippidész nevű futár Athénból Spártába futott i.e. 490-ben, hogy segítséget kérjen a perzsák elleni háborúhoz. A versenyt 1983 óta szeptember utolsó hétvégéjén rendezik meg. Napközben 30 fok feletti hőségben futottak a spartathlonosok, éjszaka azonban szakadni kezdett az eső, megnehezítve az amúgy sem egyszerű versenykörülményeket. A kopár hegyoldalak, meredek emelkedők csak fokozzák a szenvedést.
A Spartathlont már teljesíteni is nagy dolog. A szintidő 36 óra, de menet közben a szigorú részidőket is tartani kell. A Spartathlon teljesen amatőr, a célba érők olajágkoszorút és érmet kapnak, pénzt nem.

Nagy már a táv elejétől gyorsabb tempót diktált, mint Lubics, egy maratonnyi táv után körülbelül négy perc előnye volt, amit növelni tudott. 81 kilométernél már tizenhat perccel vezetett, 102-nél pedig 23-mal. Eközben abszolútban is feljött a 11. helyre. Nagy remekül osztotta be az erejét, ahogy fogytak a kilométerek abszolútban is egyre feljebb lépkedett, sorra előzte meg a férfiakat. Nagy elképesztő tempóban haladt, 171 km-t, 16 óra 19 alatt tett meg. Éjfél körül már a harmadik helyen állt. Még edzője, Lőrincz Olivér is hitetlenkedett a teljesítményén. Nagy később egy helyet visszacsúcsott abszolútban, de kategóriájában egy pillanatig sem volt veszélyben győzelme. 195,3 kilométernél még elérhető közelségben futott előtte a dán Kim Hansen, csak 3 perc 11 másopderc volt az előnye.
A tavalyi győztes Lubics eközben kisebb krízisen ment át, gyomorpanaszai miatt a harmadik helyre csúszott vissza, Alyson Venti előzte meg, aki szintén beverekedte magát a top 10-be abszolútban.
Nagy Hansennel nem tudott tartósan együtt maradni, a végére több mint egy órát kapott tőle, de így is hatalmas pályacsúcsot futott.
A Spartathlon idei győztese az elmúlt két évben két második helyet szerző Florian Reus lett, a német 23 óra 17 perc 31 másodperc alatt ért célba. Másodikként a brit Dan Lawson ért be 23:53:52-vel, a harmadik Hansen lett épphogy lemaradva, 23:54:37 lett az ideje.
Lubics 29:18:44-gyel abszolútban a 25. helyen futott be, ugyan a nők között volt negyedik is, a szlovén Natasa Robnik mögött, de végül 8 és fél percet vert rá, és sorozatban ötödször lett dobogós a Spartathlonon.
Idén 19 magyar ultramaratonista vágott neki a távnak, végül 11-en értek célba. Köztük az idén 18. Spartathlonját teljesítő Löw András. Jól jelzi a verseny nehézségét, hogy az indulók több mint fele időtúllépés vagy feladás miatt nem ért célba.

Magyar eredmények, abszolút helyezések:

4. Nagy Katalin 25:07:12
21. Vajda Zoltán 29:08:39
25. Lubics Szilvia 29:18:44
113. Kreidl Csaba 34:45:04
114. Lajkó Csaba 34:45:08
115. Török-Ilyés László 34:45:11
136. Máténé Varju Edit 35:12:47
137. Vajda Anita 35:12:47
142. Badics Attila 35:18:02
145. Löw András 35:21:39
167. Simonyi Balázs 35:50:05

Később a többi célba érő magyar eredményét is közöljük

Addig is itt, a magyar csapat Facebook oldalán Link követhetik figyelemmel a verseny alakulását.


...a teljes cikk az alábbi oldalon... Link


Forrás: index.hu

 
 
0 komment , kategória:  Friss hírek  
Megtalálhatták a világ leghatalmasabb földalatti városát
  2014-12-30 17:32:23, kedd
 
  A világ legnagyobb ősi földalatti városát találhatták meg a törökországi Kappadókiában egy városfejlesztési projekt során.

A Hürriyet Daily News című török lap beszámolója szerint egy új városnegyed építése közben, a földmunkák során egy 5000 éves, legalább hét kilométer összjárathosszúságú földalatti városra bukkantak a nevsehiri erőd alatt. Az újság a 2014-es év régészeti felfedezésének minősítette a barlangváros megtalálását.
A többi kappadókiai földalatti városhoz hasonlóan az újonnan felfedezett település is alagutakból, rejtett templomokból és menekülőaknákból áll. A Hürriyet Daily News szerint az egyelőre még nem teljesen feltárt barlangváros valószínűleg nagyobb, mint a térség legnagyobb és legismertebb hasonló létesítménye, a 11 szinten a föld alatt elterülő, 600 bejárattal rendelkező derinkuyui földalatti város, ahol hajdan akár 20 ezer ember is lakhatott, sőt lehetséges, hogy az egész földkerekség legnagyobb földalatti településére bukkantak.

A helyet védettnek nyilvánították, a városfejlesztést egyelőre máshol folytatják. A barlanglakásokból eddig 44 régészeti leletet emeltek ki, de ezekről nem tudni közelebbit.

Hasan Ünver nevsehiri polgármester szerinte a város többi kerülete alatt elterülő többi földalatti város "még a konyhája sem lehetne" az erőd alatt most felfedezett "metropolisznak".

Több mint 200, rejtett átjárókkal, titkos termekkel és ősi templomokkal teljes földalatti falujával és alagútvárosával Kappadókia a világ egyik legérdekesebb és legnagyobb barlanglakó térsége - jegyezte meg a hírrel kapcsolatban az Ancient Origins hírportál.

Forrás: Orogo.hu Link
 
 
0 komment , kategória:  Friss hírek  
Ha ezt véghezviszik, senki nem fog ráismerni Budapestre
  2014-11-21 07:24:37, péntek
 
  A Városligetbe tervezett új múzeumi negyed már hónapok óta borzolja a lakosság kedélyeit, a változások ellenzői és a zöldfelületek féltői folyamatosan hangot adnak felháborodásuknak, miközben csak gyűlnek a kérdések a 2018-ra befejezni kívánt gigaberuházással kapcsolatban. Két dolog tűnik biztosnak: egyrészt Budapesten évtizedek óta nem körvonalazódott ilyen léptékű városfejlesztés, amely megvalósulása esetén óriási kulturális robbanást hozna maga után és tovább növelné a főváros vonzerejét, másrészt viszont az továbbra is kérdéses, hogy ehhez a fejlődéshez szükséges-e és megéri-e elkölteni egy helyen több mint 150 milliárd forintot. Korai ítélkezés helyett azonban érdemes részletesebben megismerni a Liget Budapest projektet, valamint beleszólni annak alakulásába. Bejártuk a Városliget érintett helyszíneit, számos új részletet tudtunk meg a gigaberuházásról és egy térkép segítségével megmutatjuk, mi hogy alakul át a főváros egyik legkedveltebb parkjában.


Mikor, hogyan, mennyiből?

Miről van szó?

_A Liget Budapest projekt a Városliget komplex fejlesztését és megújítását célozza.
_A Városliget évtizedeken át a főváros egyik elsőszámú kulturális és szabadidős negyede volt, a II. világháború óta azonban fejlesztések helyett inkább csak pusztulást láthattunk a területen.
_A projekt keretében öt új múzeum (Néprajzi Múzeum, Magyar Zene Háza, FotóMúzeum Budapest, Magyar Építészeti Múzeum, Új Nemzeti Galéria-Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum) kap helyet a park jelenleg burkolt, lebetonozott szélein, valamint a ligetben található, de lebontásra ítélt létesítmények helyén.
_Ezen kívül számtalan környező létesítmény (pl. Állatkert, Közlekedési Múzeum, Cirkusz), valamint a térség közlekedése is megújulna.
_Faültetés mellett fakivágással is járna a fejlesztés, de a zöldfelület összességében nem csökkenne, hanem nőne, a jelenlegi 60%-ról 65%-ra.
_Az építkezés 2016-ban indulna és 2018-ban fejeződne be.
_A beruházás teljes költségét 150-170 milliárd forintra becsülik, melyet a kormányzati akarat egyedi döntések alapján biztosítana.
...a teljes cikk az alábbi oldalon... Link

 
 
0 komment , kategória:  Friss hírek  
Lelkesedve utálták az internetadót
  2014-10-29 08:20:09, szerda
 
  Több tízezren, a Reuters szerint százezren voltak az internetadó elleni tüntetésen, kedden. Nézze meg az Origó videóját az eseményről!

...a teljes cikk + VIDEÓ_az alábbi oldalon... Link


Forrás: Origo.hu

 
 
0 komment , kategória:  Friss hírek  
Ezrek tüntettek a Kossuth téren
  2014-10-26 20:45:14, vasárnap
 
  A szervezett szurkolói csoportoknak elegük lett és közös, figyelemfelkeltő akciót szerveztek.

Vasárnapra hirdettek tüntetést a magyar labdarúgócsapatok szervezett szurkolói csoportjai. Korábban közleményben tudatták, hogy ,,a magyar labdarúgásban tapasztalható több évtizedes hanyatlás, a valós problémákkal való szembenézés helyetti örökös kifogáskeresés" arra sarkallta őket, hogy közös figyelemfelkeltő akciót szervezzenek.

...

Helyszínen tartózkodó kollégánktól megtudtuk, hogy a ferencvárosi szimpatizánsok több ezren gyűltek össze a Deák téren, onnan indultak el a Kossuth térre, út közben pedig Kubatov Gábort, a Ferencváros elnökét, illetve a Magyar Labdarúgó Szövetséget (MLSZ) szidták.


A felhívás szövege

Szurkolótársak, futballszerető magyarok!

A hazai labdarúgó stadionok elnéptelenedése, a magyar labdarúgásban tapasztalható több évtizedes hanyatlás, a valós problémákkal való szembenézés helyetti örökös kifogáskeresés arra sarkallt minket, hogy közös figyelemfelkeltő akciót szervezzünk!

19 hazai labdarúgó tábor 2014. október 26-án egy közös tüntetésen fogja felhívni a figyelmet a labdarúgásunk helyzetére. Azért választottuk az október 26-i időpontot, mert nem akartuk, hogy a pártok választási céljaikra használhassák a tüntetésünket, illetve a Románia elleni mérkőzés előtt sem szerettük volna hangulatot gerjeszteni, mert ott a győzelem a legfontosabb.

A tüntetés hétvégéjén az nb1-es meccsek teljes bojkottjára is szeretnénk felkérni minden hazai futballbarátot, aki szeretne újra élvezhető, nemzetközileg is elfogadható eredményeket elérő focit látni a hazai stadionokban!

Tudjuk, hogy savanyú, meg sz.r, de a miénk, de akkor is a miénk lenne, ha kicsit jobb és élvezhetőbb lenne! Nem tudjuk elhinni, hogy akik még a jelenlegi állapotok mellett is kijárnak a mérkőzésekre, azok nem szeretnék, hogy jobb legyen a focink. Ha előrelépést akarnak, ahhoz előbb szembe kell nézni a problémákkal. A problémákra pedig fel kell hívnunk a figyelmet!

Együtt! Csak együtt, oldallelátós a kanyarban üllővel, fiatal az öreggel, szkennelt a szkenneletlennel, ultra és nem ultra összefogva, és nem megosztva tudja megmutatni, hogy elegünk van - Vági Mártont idézve - a magyar labdarúgás 25 éve zajló széthordásából!

Szurkolói Iroda


A Kossuth térre érve aztán előkerültek a petárdák és a rendőrök is nagy létszámban vonultak fel, azonban a tüntetés teljesen békés mederben folyt. A szervezők becslése szerint szerint a demonstráción öt-hatezren vettek részt, 15 NB I-es klub - az élvonalból csak a Puskás Akadémia hívei nem voltak jelen -, valamint az NB II-es Békéscsaba, Kaposvár, Szeged és Zalaegerszeg szurkolói.
A rendezvény a tervezettnél rövidebb volt, mert a szervezők szerint több szónokuk is fenyegetést kapott "a hatalomtól". Azt mondták, most még békések, de ha nem ülnek le velük tárgyalni, legközelebb erődemonstrációt tartanak. Nyomatékosították, hogy továbbra sem adják fel. Arra várnak, hogy a magyar labdarúgás vezetői dugják össze a fejüket és fejezzék be a szurkolók üldözését.
A szurkolók egy miniszterelnöknek címzett petíciót is vittek magukkal, ezt azonban nem tudták átadni Orbán Viktornak. Mint a demonstráció egyik felszólalója elmondta: írásban azt a tájékoztatást kapták, hogy erre csak munkanapon van lehetőség.

...a teljes cikk + KÉPEK + VIDEÓK_az alábbi oldalon... Link


Forrás: Hír24.hu

 
 
0 komment , kategória:  Friss hírek  
Netezői szív küldi a kormánynak
  2014-10-22 07:59:56, szerda
 
  Az SOS szerelemben elhangzó dal írói vagy jövőbe látó képességgel rendelkeznek, vagy a fideszesek hallgatnak túl sok Magna Cum Laudét.

Szinte kiverhetetlen a magyar poptörténelemből a Vidéki sanzon és "neked 5 gigabyte nekem 5 libamáj" sor. Sose értettük mire utalhat. Már csak az a kérdés maradt, hogy lett egy libamájból 150 forint.


...a teljes cikk + VIDEÓ_az alábbi oldalon... Link


Forrás: Hír24.hu
 
 
0 komment , kategória:  Friss hírek  
Harmadannyi nyugdíj az államtól, 70 éves korhatár – ez
  2014-09-19 07:40:47, péntek
 
  Össztársadalmi és politikai sunnyogás van, az állam lemondott 2-4 millió szegény emberről, nem tudjuk, ők hogyan kapnak nyugdíjat - mondja Holtzer Péter nyugdíjszakértő. 20-30 millió forintot félre kellene tennie annak nyugdíjas korára, aki nem akar alábbadni életszínvonalából, és el kell fogadni, hogy sokkal jobban magunkra leszünk utalva. A nyugdíjrendszernek a mai 35-50 évesek a legnagyobb vesztesei. Az pedig vicc, hogy igazából korrekt számaink sincsenek a ma és a jövő nyugdíjasairól. Mi lesz azzal a tömeggel, akik a rendszerváltáskor elveszítette munkáját, és azóta sincs nagyon neki? A Nyugdíj- és Időskor Kerekasztal (NYIKA) volt elnökével beszélgettünk.

hvg.hu: Milyen életszínvonalra számíthat egy ma harmincas évei elején járó magyar nyugdíjas korában, nagyjából 2050 körül?


...a teljes cikk az alábbi oldalon... Link


Forrás: HVG.hu
 
 
0 komment , kategória:  Friss hírek  
Holnaptól lecserélik a pénzünket
  2014-09-01 13:14:02, hétfő
 
  Magyar Nemzeti Bank a 2014 és 2018 közötti időszakban megújítja a jelenleg forgalomban lévő bankjegysorozatot, és újratervezett, továbbfejlesztett, a hamisítás ellen az eddiginél jobban védett bankjegyeket bocsát ki - közölte a jegybank. A folyamat első lépéseként a megújított tízezer forintos bankjegy szeptember 2-tól válik hivatalos fizetőeszközzé és várhatóan idén decembertől jelenik meg a forgalomban. Az átállás teljes költsége 15-20 milliárd forint lehet. Arról nem akart találgatni az MNB, hogy az új bankjegyek bevezetésével még távolabbra jutunk-e a magyar eurótól.


...a teljes cikk az alábbi oldalon... Link


Forrás: VG.hu
 
 
0 komment , kategória:  Friss hírek  
Devizakáosz jöhet!
  2014-08-22 06:58:21, péntek
 
  Hatalmas zűröket okozhat a devizahitelesek pontos kompenzációs összegének gyors, szűk két hónapra beszorított kiszámítása, különösen ott, ahol 8-10 éves szerződéseket és havi számlakivonatokat kell(ene) előásni a változó minőségű, sokszor átalakított pénzintézeti hagyományos és digitális archívumok mélyéről.

Pár éve az egyik magyar nagybank helyi fiókjához beállított egy vidéki kisváros jegyzője, hogy a település közel évtizedes bankbetétjét visszaváltsa. A hosszú távra tervezett befektetéssel csak az volt a probléma, hogy a hitelintézeti informatikai rendszert az eltelt évek alatt két újabbra cserélték le! A banki IT-osztályt kérték az adatok pontosítására, hiszen több mint 40 millió forintról volt szó! Csakhogy hiába akadtak rá nagy nehezen a rég elfelejtett szoftverkörnyezet akkori mentésére, egyszerűen annyira régi volt a tranzakció, hogy az adatbázisból nem lehetett megtudni: valóban megtörtént-e a vásárlás. Hiába lobogtatta a jegyző a papíralapú igazolást a vételről. Persze végül lett kifizetés a pereskedés elkerülése végett, de hogy azután azt a hitelintézeti elektronikus könyvelésbe hogyan és főleg milyen jogcímen vitték fel, informátorunk nem tudta megmondani.

A név nélkül nyilatkozó IT-szakember fontos középvezető volt a nagybanknál, kritikus rendszerek fejlesztését, bevezetését is koordinálta. Az előbbi történet pedig rámutat arra, hogy a historikus adatok előbányászása nem magától értetődő tevékenység, még a pénzintézeteknél sem. El lehet képzelni, mi történhet, amikor több százezer szerződéshez kapcsolódóan kell alapos, hiteles adatbányászatot folytatni. Márpedig most erre is fel kell készülni a devizahiteles rendezés során. Panaszkodik is forrásunk, szerinte szakmailag több sebből vérzik a Kúria döntése nyomán kialakult helyzet. ,,A jogszabályalkotók nem szokták figyelembe venni a realitásokat, korábban sem tették. Rengeteget kínlódunk más esetekben is, mint a dematerializált értékpapírok bevezetése volt anno. Összeraktuk az adatbázist úgy, ahogyan tudtuk, és ha valaki később reklamált, papírokkal igazolta az egyenlegét, akkor a rossz adatokat valahogyan kigereblyéztük végül" - meséli a laikusok számára döbbenetes történetet.

Egy másik óriáscégnél dolgozó informatikai középvezető is megerősíti: ,,A jogszabályalkotók magasról tesznek rá, hogy egy-egy változást mennyi idő alatt lehet nyomon követni a banki vagy más informatikai rendszerekben és a végfelhasználói gépeken. Ilyen volt például a tranzakciós adó, az elektronikus pénztárgépek bevezetése, a telekomadó és a többi." A név nélkül nyilatkozó profi IT-s hozzáteszi: jó esetben is csak pár hónapot hagynak a háttérrendszerek jogszabályokhoz való igazítására, holott egy komolyabb banküzemben - egy tisztességesen lefolytatott projekt esetén - mindez legalább 3-6 hónapot igényel. Ennyi idő soha sincs rá, és akkor persze jön a kapkodás.

Valóban előfordulhat, hogy a hitelintézetünk nem lesz képes visszakeresni a számlatörténetet?

A választ a Figyelő 2014/34-ik, csütrötöktől kapható számában találja, vagy előfizetői hozzáféréssel megtalálja a friss lap cikkei közt.


...a teljes cikk az alábbi oldalon... Link


Forrás: Figyelő.hu

 
 
0 komment , kategória:  Friss hírek  
Ravasz trükkel csalnak el milliárdokat magyar pénzváltók
  2014-08-22 06:27:00, péntek
 
  Nyaralás előtt mindenki igyekszik a legjobb árfolyamokat kínáló váltót megtalálni, kérdés azonban, hogy a legkisebb árréseket kínáló üzleteknél biztonságos-e a váltás? Hogyan tud néhány pénzváltó akár egy forintnál is kisebb árréssel dolgozni, miközben máshol akár 25 forint is lehet a marzs? A Pénzcentrum.hu utánajárt, hogy miért terjed újra a feketézés, mit jelent a "tételbontás" és hogyan tudják még a legális váltók is kijátszani a törvényt.

Habár már lassan vége a nyárnak, még mindig sokan állnak utazás előtt. Ilyenkor a számos elintéznivaló között az egyik legfontosabb a valutaváltás, melyet mindenki szeretne a lehető legolcsóbban megúszni. Általában éppen ezt használják ki az utcai feketeváltók, akik úgy csalják lépre áldozataikat, hogy ráígérnek a hivatalos váltók árfolyamaira.


...a teljes cikk az alábbi oldalon... Link


Forrás: Pénzcentrum.hu
 
 
0 komment , kategória:  Friss hírek  
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 128 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 1 db bejegyzés
Összes: 27503 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 792
  • e Hét: 3322
  • e Hónap: 31000
  • e Év: 1613263
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.