Belépés
jpiros.blog.xfree.hu
Úgy élj a jelenben, hogy megbánás nélkül gondolhass a múltra. (Ady Endre) Megyeriné Juhász Piroska
1948.08.20
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 43 
Hasznos naptárak mindenkinek
  2013-03-18 15:26:55, hétfő
 
 

Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
A szellem él
  2012-11-03 15:29:46, szombat
 
  Dr. Papp Lajos: A szellem él

Dr. Papp Lajos szívsebész, a Pécsi Tudományegyetem tanára, valamint PTE ÁOK Szívgyógyászati Klinika igazgatója. Széchenyi- és Magyar Örökség, Prima Primissima - , Pro Cultura- díjjal ismerték el.

Alább nagyszerű előadásának kómáról szóló részét tesszük közzé.

"Egy hölgy olyan állapotba került egy budapesti kórházban, hogy a vezető professzor - aki egyébként jó barátom és nagy tapasztalatú ember - azt mondta róla, hogy nem is érdemes megkísérelni a műtétet. A professzor hazament, és fiatal tanítványa, beosztottja - aki engem egyébként jól ismert és tisztelt - felhívott, és részletesen elmondta az esetet. A hölgy az eszméletlenség határán volt, kínlódott az életéért. De ez a fiatal orvos hitt abban, hogy én tudok és merek segíteni ebben. Amikor a beteggel találkoztam, ha homályosan is, de eszméleténél volt. Leletei alapján már nem szabadott volna, hogy éljen. Mindennek ellenére az élet levegője ott vibrált a beteg körül. Én csak egyet kérdeztem tőle:
- hisz-e abban, hogy életben marad. Mondta, jelezte, hogy hisz. Abban a pillanatban eldöntöttem, hogy megoperálom. Ez nem egy racionális döntés volt, hanem inkább egy intuíció. A műtét után nem tért eszméletéhez. Hat napig eszméletlenül feküdt. Lélegeztetőgép tartotta életben. Ezt az állapotot hívják kómának. Én ennek ellenére mindennap többször is odamentem a beteghez, megfogtam a kezét, megsimogattam a fejét. És mivel nem akartam, hogy a többi kollégám megmosolyogjon, ezért egészen halkan a fülébe súgtam ezeket a mondatokat:
"Ugye megígérte nekem, hogy nem hagy cserben? Önnek élnie kell. Értse meg: van esélye. Nem szabad föladnia."
A beteg hat nap múlva eszméletére tért, és egy hónap múlva a körülményekhez képest gyógyultan távozott. Ami a döbbenetes, az most következik. A beteg azt mondta nekem, hogy köszöni a mondataimat. Elmondta percre pontosan, hogy kedden, szerdán, csütörtökön, pénteken mikor voltam nála, és miket suttogtam a fülébe. Utólag leellenőriztem, valóban akkor voltam ott, amikor ő mondta. Elmondta pontosan, hogy szerdán tizenegy óra húsz perckor megállt ez és ez az orvos az ágya végénél, és akkor őt ott halottnak nyilvánították.
Azt mondta a hölgy: "Szerettem volna nekik odaszólni, hogy ne temessenek el, mert nem haltam meg. Nagyon rossz érzés volt, hogy nem tudtam velük szemben védekezni."
Ez a nő mindent elmondott. Azt mondta:
"Alig vártam, hogy maga odajöjjön hozzám, és beszéljen az életről."
A beteg szemén a hat nap alatt végig egy nedves labdacs volt, nehogy a szemhártyája kiszáradjon. Életfunkciói nem voltak. Nyilvánvaló, hogy a szemével nem láthatott és a fülével nem hallhatott, hanem valami mással, amiről mi nem tudunk. Persze az, hogy valamiről mi pillanatnyilag nem tudunk - vagy nem tud még az orvostudomány -, nem azt jelenti, hogy az nincs is. Az biztos, hogy ezek után nekem már senki nem mondhatja azt, hogy a kóma állapotában lévő beteghez nem érdemes szólni, mert az úgyis meghalt. De számos más esetben is a betegek beszámolnak a műtét alatti élményeikről, pedig elvileg semmilyen élményük nem lehetne. A nagyobb szívműtéteknél megállítjuk a beteg szívét, és gép pótolja a keringést és a szívműködést. Megállítani a szívet nagyon könnyű, beindítani már nem annyira. Miután megoperáltuk a szívét, újraindítjuk. Az újraindítás számomra mindig egy katartikus pillanat. Sokszor a betegek a szív újraindításának élményéről pontosan beszámolnak. Ez azért döbbenetes, mert arról az időszakról,amelyről ő beszámol - nevezetesen a szív újraindításának élményéről - abban az állapotban ő a tudomány mai álláspontja szerint nemhogy nem érezhet semmit, de nem is élhet."
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
99 %-os energia megtakarítás a magyar találmánnyal
  2012-05-03 16:07:18, csütörtök
 
  Egy újabb nagyszerű magyar találmánynak köszönhetően, amely a mai naptól bejárja a világot, százak, ezrek és milliók életesélyei növekedhetnek a Föld minden táján, hiszen napvilágot lát egy ,,Berendezés az épületek energiatakarékos passzív hűtésére, hőkiegyenlítésére, szellőztetésére, radon sugárzás és CO védelmére, PCM látens hőtároló hasznosításával", amely karöltve a 100%-os biztonságot nyújtó Quadrat System technológiával, sugárzásvédett lakókörnyezetet biztosít.

Ez utóbbi védelem kiterjed a környezetünket terhelő elektroszmog, kis- és nagyfrekvenciás sugárzások, valamint a radioaktív radon sugárzás mérésére, védelmi munkáinak megtervezésére, kivitelezésére egyaránt. A gyakorlati alkalmazás területei a meglévő, vagy épülő új ingatlanaink, lakások, munkahelyek, irodaházak, középületek, iskolák, de még az építési telkek is. A világ távoli pontjain (pl.: 50.000 lakás - Indonézia, Ache) Zettisch Ferenc sokéves kutatásinak eredményei szerint épülnek a jövőben sugárzásvédett és földrengésbiztos Quadrat System lakóépületek és közintézmények világszínvonalon (célterületek: cunami és földrengés sújtotta térségek rekreációja). A PCM bázisú passzív klimatizálás bevezetésével egy új korszak kezdődik. A 99%-os (!) energia megtakarítás, az eddig ismert technológiákhoz képest garantált. Napelemmel 100% energia megtakarítás érhető el. A rendszert, Zettisch Ferenc feltaláló úgy alakította ki, hogy mindenki számára elérhető áron jelenjen meg a piacon.

Forrás: alternativenergia.hu
Link


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
A 9 legokosabb állat a Földön
  2012-04-20 18:52:22, péntek
 
  Kutatások azt bizonyítják, az állatok sokkal okosabbak, mint ahogy azt gondolnánk - nem szabad azt hinnünk, hogy mi lennénk az egyedüli intelligens lények a Földön.

Hollók

Ha a hollókra gondolunk, általában hamarabb eszünkbe jutnak Edgar Allen Poe horrortörténetei, mint az a tény, hogy ezek az állatok rendkívüli adottságokkal rendelkeznek. Skóciai és kanadai tudósok kimutatták, hogy a hollók oly mértékben tudják használni logikai képességüket és ezáltal észlelni a környezetüket, amelyet még az emberszabású majmok sem ismernek.

Delfinek

A Discovery News jelentése szerint a delfinek teljes agykapacitásukat, vagyis mindkét agyféltekéjüket használják, továbbá agyuk szerkezetileg összetettebb, mint az emberé. Lori Marino delfinkutató szerint ha az emberi intelligenciával kapcsolatos szabványok szerint vizsgálódunk, akkor megállapíthatjuk, hogy a delfinek agya fogékonyság tekintetében nagyon közel áll az emberi agyhoz.

Patkányok

Bár a patkányokat a betegségek terjesztőiként tartják számon, rossz hírnevük ellenére kifejezetten intelligens állatok. A Guelph-i Egyetem legújabb kutatásai szerint a patkányok kitűnő emlékezőtehetséggel és kommunikációs képességgel rendelkeznek. Emellett nagyobb aktivitás fedezhető fel agyuk hippocampusnak nevezett területén, ott, ahol a patkányok érzékszerveitől érkező információk jelentős része rögzül.

Malacok

Feltételezhetően a sertések a legokosabb háziállatok a világon. A New York Times jelentése szerint a sertések meg tudják találni azt a táplálékot, amelyet csak egy tükörből látnak, és képesek arra is, hogy más állatokat félrevezessenek annak érdekében, hogy ők többet ehessenek. Gyorsan jegyeznek meg dolgokat, ami azt is jelenti, különböző trükkök oktatásával tehetjük teljesebbé házi malacaink életét.

Bonobók

A csimpánz közeli rokona, amelyet a különösen veszélyeztetett fajok között tartanak számon, szintén a legintelligensebb állatok közé tartozik. Más emberszabású majmokhoz hasonlóan a bonobók képesek jelnyelvvel és szimbólumokkal kommunikálni. A National Geographic írt már Kanziról, a bonobóról, aki például jelnyelvtábláját használja arra, hogy megfigyelőivel kommunikáljon, és már kifejlesztett egy saját, szimbólumokból álló ábécét is, amivel kifejezésre tudja juttatni gondolatait.

Mókusok

Bárki, aki látott már mókusokat sötét utcákat átszelni éjjel, elgondolkodhatott azon, vajon azok nem félnek-e a sötétben. Kiderült, a mókusok hiába félnek, ha észlelik, hogy táplálék van az út másik oldalán, nem érdekli őket a veszély. A Science Daily kutatása szerint a kis állatok agya rendkívül fogékony, és társaiktól is gyorsan elsajátítanak dolgokat, mint például az étellopás tudományát.

Elefántok

Az elefántok eleganciájukról és intelligenciájukról híresek. A szárazföldi állatok közül - a főemlősöket leszámítva - csak az elefántok képesek a hangutánzásra, amely feltehetőleg az egymás közötti kapcsolatok erősítésére szolgál - mutatott rá a Nature Institute. A hangutánzáson kívül nagyon könnyű nekik megtanítani, hogyan használják képességeiket.

Tehenek

A békés állatokként elhíresült teheneknek látszólag a legnagyobb gondjuk a kérődzés. Tudósok azonban kiderítették, ezek az állatok gazdag és összetett érzelmi életet élnek: az emberekhez hasonlóan vannak barátaik és ellenségeik is. Ezenkívül képesek erős érzelmek megélésére is. Ilyen érzelem a fájdalom, a félelem, sőt a szorongás is - vagyis a tehenek aggódnak a jövő iránt - nyilatkozták tudósok a Times magazinnak.

Méhek

A méhek kapcsán a kutatók a mesterséges intelligencia egy izgalmas kutatási területével, a raj-intelligenciával foglalkoznak. A méheket tanulmányozva megállapították, hogy az egyes egyedek nem figyelnek különösebben egymásra, de egy komplett méhrajnál már más a helyzet: ebben az esetben a kollektív viselkedésformák előtérbe kerülnek.

Forrás: hir24.hu
Link


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Így lophatják el a PIN-kódodat 5 perc alatt
  2012-03-29 07:50:26, csütörtök
 
 
Link

 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
360 fokos panorámaképek és virtuális túrák a világban
  2012-03-21 16:15:10, szerda
 
  Ha gyönyörűséges helyeket akarsz látni a világban, akkor nyisd meg ezt a linket és válogass a csodásabbnál csodásabb lehetőségek közül és élvezd a látványt.
A nyilakkal tudod mozgatni a képet. Jó barangolást és szórakozást!

Link

 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
A Víz Világnapja 2012. március 22.
  2012-03-21 13:05:04, szerda
 
  A Víz Világnapjának megünneplését az 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték. Ennek hatására az ENSZ március 22-ét nyilvánította e nappá, felhíva a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz fontos szerepére életünkben. Cél, hogy óvjuk, védjük környezetünket, s ezen belül a Föld vízkészletét.

A víz életünk része: mosunk, főzünk vele, tisztálkodunk, öntözünk vele, árut szállítunk rajta keresztül. Ám miközben sokunknak természetes a léte, rengeteg ember nélkülözi. 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Pusztító erejű napkitöréssel indult a hétfő
  2012-03-05 15:44:40, hétfő
 
 


(Fotó: NASA Solar Dynamics Observatory)

A Space Weather űrmeteorológiai oldal jelentése szerint a legmagasabb fokozatú, X1-osztályú napkitörés magyar idő szerint 5:13-kor következett be. A hatalmas ultraibolya-villanást - amit a NASA Solar Dynamics Observatory (Napdinamikai Obszervatóriuma) rögzített - intenzív röntgensugárzás kísérte, ami zavarokat kelthet a Föld felső légkörében.

Az esemény koronakidobódással járt, azonban szerencsénkre az egyre növekvő felhő csak futólag érinti bolygónk mágneses terét március 6-án és 7-én. Elsősorban (itthon is látható) sarki fényre lehet számítani, azonban a távközlési rendszerek és műholdak ideiglenes meghibásodása sem számítana meglepőnek.

Bekövetkezésük esetén a március 2-án keletkezett, AR1429 katalógusjelű napfoltnak mondhatunk köszönetet, amely az utóbbi három napban számos erős napkitörésért felelt - igaz, a hétfő hajnali volt a legerősebb.

A hasonló eseményekhez egyébként érdemes lesz hozzászoknunk, mivel 2013-ig egyre sűrűbben fordulnak majd elő, a Nap ugyanis ekkor éri el saját, 11 éves ciklusának csúcspontját.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Híres karneválok a világban
  2012-02-20 11:32:57, hétfő
 
  A világon mindenhol létezik a farsang hagyománya, egyes országokban azonban élénkebben élnek a szokások és a kíváncsi érdeklődés, a turizmus csak gerjeszti a hagyományok őrzését, ápolását. Nem véletlen tehát, hogy napjainkban éppoly divatos szokás karneválra menni, mint ahogyan a múlt évszázadokban is az volt.

A karnevál eredete

A carnevale szó a carne, vagyis hús szóból vezethető le, hiszen a karnevál időszaka a böjt előtti időszak. Eredetileg maga a fogalom húshagyókeddet jelölte. A "carne vale" jelentése: ég veled hús. A hús szó azonban nem csak a keresztény ünnep böjtmegelőző jellegére utal, hanem a farsangi eszem-iszomra is


Velencei karnevál

lA Velencei karnevál világszerte ismert, ősi hagyományokra épül, a gondolák és a lagúnák városában.

Velence a XVIII. század-ban elnyerte a karneválok városa címet. Ekkoriban már Európa nemesei százával özönlötték el, hogy jól kimulassák magukat a város terein és utcáin, a kaszinókban és színházakban. 1869-ben például Ausztria császára, Ferenc József is részt vett - inkognitóban - a karneválon a Tron és Rezzonico családok vendégeként. Amikor a köztársaság megbukott, a város fejlődése alábbhagyott, a karneválról is megfeledkeztek. A hagyomány pompás újraélesztése két évtizeddel ezelőttre tehető.

1980-ban, kétszáz év téli nyugalom után újították fel a Velencei Karnevált és a központi Szent Márk tér nyüzsgő, álarcos és fantáziadús látogató serege hömpölyög ma már a tereken és a szűk utcákon. Aki ellátogat ezeken a hétvégéken Velencébe, megismerheti ennek az elvarázsolt, romantikus város farsangi, nagyvilági szalonokat utánzó arculatát, amely ma a világ legrangosabb eseményeinek egyike. Ideje alatt hozzávetőleg félmillió turista keresi föl a várost. 1979 óta, amikor ez a szép hagyomány újra életre kelt, a látogatók száma évről évre nő. Főleg az ünnepségsorozat utolsó hétvégéje zsúfolt, nem ritka, hogy sokan csak a várostól 10 kilométerre találnak szállást.


Nizzai karnevál

Szegfű a jelképe Nizzának, ahol évente 2800 órán át süt a nap, január végén már virágzik a mimóza. Évente több mint egymillió ember élvezi a francia Riviéra, a Cote d'Azur egyik legfontosabb eseményének számító kéthetes téltemető karnevált. A 2010. február 13. és 28. között sorra kerülő, a Kék bolygó királya nevű eseménysorozatra pályázaton választják ki nemcsak a tűzijátékok és az utcai díszítések kivitelezőjét, hanem a jelmezek tervezőjét is.

A Nizzai karnevál előírása szerint egy-egy kocsi díszítésének négy-ötezer virág tőből kell állni. A legalább 7 méter hosszú, 2 méter széles és 6 méter magas építményt teljesen be kell fedni virággal. Még annak is rendje van, hogy a virágokat hétfőn és csütörtökön osztják ki a díszítőknek.

A Nizzai karnevál előírása szerint egy-egy kocsi díszítésének négy-ötezer virág tőből kell állni. A legalább 7 méter hosszú, 2 méter széles és 6 méter magas építményt teljesen be kell fedni virággal. Még annak is rendje van, hogy a virágokat hétfőn és csütörtökön osztják ki a díszítőknek.

A Nizzai karneválnak minden évben Mardi Gras idején, azaz húshagyó kedden van vége. Akkor a karnevál királyát a helyi gyerekek és felnőttek a tengerpartra vontatják, és elégetik hatalmas tűzijáték kíséretében.Kölni karnevál

A kölni karnevált minden évben a karnevál három főszereplője nyitja meg: a herceg, a paraszt és a szűz a régi piacon, az ún. Altmarkt-on. A kölni karnevál a világ egyik legnagyobb hagyományőrző ünnepe, amelyet a helybéliek ötödik évszaknak neveznek.

Annak ellenére, hogy szervezett formában csak 178 éves múltra tekint vissza, valójában egy idős a szagos víz - lásd 4711-es kölni - névadójául szolgáló várossal. Aligha véletlen, hogy rangra s korra való tekintet nélkül, szinte mindenki jól megválogatott jelmezbe bújik. Legrosszabb esetben felvesz egy jelzésértékű, bohókás kalapot. Maskarába bújnak a konszolidált idős párok és a fiatalok is. Még a csöppnyi gyerekeket is beöltöztetik.

A kölni karnevál első napja a ,,nők farsangja" ekkor ugyanis a hölgyek egész nap karneváli jelmezt viselnek. Innentől kezdve éjjel-nappal tart az ünneplés az utcákon, tereken, báltermekben és kocsmákban. Nagy csinnadratta közepette megválasztják a karnevál három jelképes figuráját, a karnevál hercegét, szűzét (aki valójában egy női maskarába bújtatott férfi) és földmívesét, vagyis parasztját. A herceg ünnepélyes keretek között átveszi a polgármestertől a város kulcsát, s innentől kezdve felbolydul a város.

Egész nap milliók hömpölyögnek a belváros utcáin, elkísérik útjukon a kölni karnevál vezéralakjait: a herceget, a parasztot és a szüzet. A felvonuláson ezernyi színes, feldíszített autó, óriási figurák, sok zenekar, lovak százai és vidám gyalogosok ezrei masíroznak. Kedden az egész napos szórakozás után, éjfélkor a hagyományoknak megfelelően egy életnagyságú szalmafigurát égetnek el, megsemmisítve ezzel az őrült napok bűneit. Másnap, hamvazószerdán véget ér a kölni karnevál és az élet visszatér a rendes kerékvágásba.Kanári szigeteki karnevál

A Kanári szigeteken minden évben több karnevált is rendeznek, amikor is felvonultatják a kosztümöket és mindenféle zenére táncolnak. A legnagyobb karneválok Tenerifén és Gran Canarián zajlanak. A karneválok általában februárban kerülnek megrendezésre, Tenerifén körülbelül két héttel Hamvazószerda előtt kezdődnek. Gran Canárián pedig az emberek akkor öltöznek extravagáns kosztümökbe és mennek ki az utcára, amikor Tenerifén a karnevál már éppen a végéhez ér. A tánc, zene és az általános ünneplés időszaka körülbelül 14 napig tart. Talán a legfontosabb része minden karneválnak az utcai felvonulás, nincs ez másképp a Kanári szigeteken sem. Ekkor az emberek végre megmutatják a nagyon munkaigényes és sokáig készített karneváli kosztümjeiket. Az utcán szintén látni lehet kidíszített kocsikat. A rendező város központjában egy pódiumot állítanak fel, ahol koncerteket rendeznek, színházat játszanak és különböző versenyek zajlanak. Találkozhat itt az ún. ,,Las Murgas“ - szal, akik a saját zeneszámjaikat éneklik, melyek az aktuális politikai és szociális történéseket tükrözik egy jó nagy adag iróniával, humorral és nagyítással. Az ún. ,,Las Comparsas“ ezenkívül táncolnak és a ,,Las Rondallas“, akik tipikusak Tenerifére, férfi vagy kevert énekkarok.

Bőszen várt esemény a Kanári szigeteken a karnevál királynőjének választása, aki utána az egész karneváli történések felett átveszi az uralmat és megkapja tiszteletbeli helyét a feldíszített kocsiján, hogy onnan nézhessen le az alattvalókra. A királynőnek érdekes és elvarázsoló kosztümmel kell, viselnie, amely kiemeli a szépségét. A kisebb kisasszonyok pedig a karnevál hercegnője titulusért harcolnak. Az egész karnevál egy nagy szardínia eltemetésével végződik, amelyet egy több ember által hordozott hatalmas fa konstrukció alkot. A férfiak és nők feketébe öltöznek át és az úton a tenger felé hangosan kiabálnak és jajonganak. Ezután a hatalmas szardíniát elégetik. Általában petárdákkal van tele, így a karnevál résztvevői még tűzijátékot is nézhetnek. A riói karneváltól eltérően, ahol a menetet szervezett és kiválasztott emberek és csoportok alkotják, a Kanári szigeteken majdnem mindenki hozzácsapódik az ünnepléshez. Sokszor a színek, a tánc és a zene kavalkádjába hagyják magukat a turisták is bevonniRiói karnevál

A Riói karnevál a világ egyik legnagyobb látványossága. 1984 -ben hozták létre a Passarela do Sambát. Ez a lakóházakkal határolt hosszan elhúzódó sétányt, amelyen a szambaiskolák vonulnak végig.

A farsangi szezon alatt Rio de Janeiro néhány napra a világ fővárosává válik. Ekkor rendezik meg ugyanis a Riói karnevált. A parádén a látványos jelmezek mellett a szamba is főszerepet kap, hiszen ilyenkor mérik össze tudásukat a legjobb szambaiskolák táncosai a brazil farsang főutcáján, a több, mint másfél kilométeres Sambadronon.

A Riói karnevál öt teljes napon át tart. A karnevál két fontos helyszínen zajlik: az utcán azaz a "Sambadron"-on amely, 60-70.000 néző befogadására képes, a másik helyszín a Sambadrome stadion amit külön ennek a rendezvénynek építettek. Az építmény 1700 méter hosszú és körülbelül 60 ezer nézőnek biztosít helyet. A verseny kifejezetten izgalmasnak és forró hangulatúnak mondható mert több mint 14 szambaiskola elkápráztató, erotikával megfűszerezett produkcióit csodálhatja meg a nézőközönség.

Minden szambaiskola évente választ egy bizonyos témát, és annak megfelelően dekorálja a kocsiját és a fellépők jelmezeit. Ugyanez a téma határozza meg a koreográfiát, a táncokat és minden egyéb összetevőt is. A hagyományok szerint a kosztümöket, blúzokat minden egyes viselőnek meg kell vásárolnia, és ezért a néhány óra tündöklésért sokan egész évben keményen dolgoznak és spórolnak. Iskolánként nagyjából 3-5000 résztvevő vonul fel, a parádé napi 10-12 órán át tart. A bírák évtizedek óta meghatározott kritériumok alapján pontozzák a résztvevőket, melyek közül a legfontosabb az ütősök és a táncosok közötti harmónia, valamint a valódi tánctudás és utolsó sorban a jelmezek dekoratívsága. 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
A disznó az igazi király
  2012-02-05 15:48:06, vasárnap
 
  A gerinctelenek között a polip a zseni, az elefánt temetkezési szokásait ma sem értik a tudósok, a varjú néhány év után is felismeri az arcokat a delfin pedig felfoghatatlanul intelligens.

Az állatokról az általános vélemény az, hogy agybéli képességeik elhanyagolhatók, pedig ez óriási tévedés: az állat nem ember ugyan, de nem is buta. Lassan még az is valószínűsíthető lesz, amit Charles Darwin fogalmazott meg: az emberi és az állati agy között a különbség nem minőségi, hanem mennyiségi.

Sertéselme
A földkerekség legintelligensebb háziállata a sertés - ez már tudományos bizonyítást is nyert. A röfi intelligenciaszintje ugyan nem sokkal tér el a kutyáétól vagy a macskáétól, viszont olyan összetett feladatok megoldására is alkalmas, amire egyetlen más állatfaj sem. A sertés például hihetetlenül könnyen fel tudja fogni azt, hogy miként funkcionál a tükör, csak az a kérdés, hogy tudja-e azt, hogy ha elé áll, saját magát látja benne. Mindenesetre azonban tény, hogy az identitásteszteken a disznó pont olyan sikeresen esett át, mint például a majmok vagy a delfinek.

Varjúfortély
Számos mese ravasz, csaló hőse a varjú. Mint kiderült, nem véletlenül: ez a madár a valóságban is nagyon emlékeztet a művészetben megörökített hasonmásra. A varjú például megdöbbentően jól tudja hasznosítani tapasztalatait a túlélésre. Közismert szokása például az, hogy a kemény héjú diót a fáról az úttestre ejti, hogy az ott közlekedő autók kerekei segítsenek a feltörésben. De ez még nem minden. Egy nemrég készült tanulmányból kiderült az is, hogy a varjú memóriája is kiváló. Hosszú évek után is felismer olyan személyt, akit korábban csak egyszer látott, de valamilyen tapasztalat érte vele kapcsolatban.

Polipjáték
Ami a sertés a háziállatok között, ugyanaz a polip a gerinctelenek mezőnyében: valóságos zseni. Ennek az állatnak semmilyen gondot nem okoz az, hogy a legrövidebb úton megtalálja a kiutat a labirintusból, mindamellett emlékezőképessége is bámulatra méltó. Minden polip rendkívül könnyen fel tudja nyitni a tégelyek fedelét, megkülönböztet mértani alakzatokat és színárnyalatokat. Tehát ha az intelligenciát mérjük, természetes, hogy nem kell okvetlenül az oberhauseni állatkert jóstehetséggel megáldott Paul polipjára gondolni, az viszont tény, hogy a polip játszani is tud. A játékra való képesség pedig szintén magas intelligenciát feltételez.

Elefántritus
Bámulatos a legnagyobb testű szárazföldi emlősök közösségi és társadalmi hierarchiája és a vele született önzetlenség más állatok felé. Az elefánt használni tudja a munkaeszközöket, és gyorsan feltalálja magát ismeretlen helyzetben. Ha rabságba esik, kővel dobálja meg a villanyvezetéket, hogy elszakadjon a kábel. Ami azonban a legcsodálatosabb és egyedülálló az állatvilágban, az az elefánt halotti rítusa: kimúlt társaikat úgy tisztelik meg, hogy sírhelyüket haláluk után is látogatják.

Delfinbeszéd
Akár az emberek, a delfinek is saját nyelvükön kommunikálnak. Ez a kifejezőkészség azonban annyira komplikált, hogy sok-sok éves kutatás után csak újabban kezdik megérteni az emberek. Mi több, az is kiderült, hogy a delfinek éjjelente ,,idegen nyelvet" is tanulnak: a bálnákét! Tudományos kutatások bizonyították azt is, hogy ezeknek a csodálatos lényeknek érzékük van a mennyiséghez, sőt tudatosan élnek, ami csak a legintelligensebb emlősök kiváltsága. 2005-ben például a Csendes-óceánon a tudósok élelem után kutató delfineket figyeltek meg, s kiderült: hogy elkerüljék a sérülést a kövek fordítgatása közben, tengeri szivacsokat tépkedtek ki, bebugyolálták velük az orrukat, és így folytatták a kutatást.
M.G.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 43 
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 31948 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 889
  • e Hét: 18171
  • e Hónap: 63023
  • e Év: 143606
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.