Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Őszinte vallomást tett életéről a bükki füvesember
  2018-07-25 21:38:15, szerda
 
 A legnagyobb öröm, hogy sok embernek tudott már segíteni és bíznak benne.

Szabó György, vagy ahogy a legtöbben ismerik, a bükki füvesember tavasszal töltötte be 90. életévét. Gyuri bácsi kiváló egészségnek örvend, és a Vasárnap Reggelnek elmondta, mi az a néhány egyszerű, bárki által betartható jó tanács, amely szinte mindenkinek segíthet abban, hogy minél hosszabb és boldogabb életet tölthessen szerettei körében. Az interjút a heol.hu is közzétette.

A bükki füvesember elmondta, hogy hosszú életének igazi titka nincs. Kiskora óta gyógyteákat iszik, a jó levegő, a napsütés és a sok zöld pedig nyugtatja a lelket. A belső béke is fontos, amennyire lehet, kerüli a stresszt és az idegeskedést. Gyuri bácsi rengeteg zöldséget, gyümölcsöt, salátát és főzeléket fogyaszt.

Korán fekszem, kilenckor már ágyban vagyok, reggel pedig öt-hat között kelek. Sokat olvasok, de tévét csak ritkán nézek

- mondta a portálnak.

A bükki füvesembert egy dolog érdekli: akik hozzá fordulnak, azoknak tudjon segíteni. Vallja, hogy a természet erejével, a gyógynövények hatóanyagaival nagyon sok betegséget meg lehet gyógyítani. Ezt az Egészségügyi Világszervezet ( WHO) Pekingi nyilatkozata is kimondja, amikor kinyilvánítja: kezdjék el az orvosok kutatni ezeket a hatóanyagokat és vigyék vissza az orvoslásba a népgyógyászati tudást.

Azt azonban tudni kell, hogy a gyógynövényeknek is lehet mellékhatása, például a diólevélből készült teát csak 6 hétig lehet inni, mert kovasav halmozódik fel a vesében, ami káros. Az orbáncfű is remek antidepresszáns, de nem szabad például vérhigítóval együtt alkalmazni, mert a növényben is van ilyen hatóanyag, és ez veszélyes lehet

- említette Gyuri bácsi.

Szabó György életében több elismerést kapott, de mint mondta, neki a legnagyobb öröm, hogy sok embernek tudott már segíteni, bíznak benne, szeretettel fordulnak hozzá - és ez komoly visszajelzés számomra.Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  A bükki füvesember   
5 gyógynövényt ajánl a tavaszi megújuláshoz
  2018-04-01 00:53:40, vasárnap
 
  5 gyógynövényt ajánl a tavaszi megújuláshoz a bükki füvesember

Kis késéssel ugyan, de itt a tavasz; a természet megújulását, a jó időt szeretjük energikusan, feltöltődve várni. A szervezetünkből azonban a téli hónapok során kiürültek a tartalékok, a salakanyagok viszont felhalmozódtak, ezért is fordulhat elő, hogy gyakran fáradtnak, levertnek érezzük magunkat. Egy jól összeállított gyógyteakúra sokat segíthet abban, hogy felszabadultan élvezhessük a tavaszt.

Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember a tavaszi vitalizáló kúra előtt méregtelenítést javasol például csalánlevélből és diófalevélből készül tea fogyasztásával. Vértisztító tulajdonsága miatt mindkét gyógynövény régóta ismert és használt a népgyógyászatban. Önállóan, vagy egymással váltogatva is lehet inni őket, egyik nap az egyikből, másik nap a másikból egy-egy csészével.

Csalánlevél

A csalánt az egyik legjobb vértisztító növényként ismerjük, a vérerekre gyakorolt pozitív hatása mellett kiváló a vízhajtó hatása is: a vesét fokozott vízkiválasztásra serkenti, így gyorsítja a méreganyagok kiürülését. Tisztítóhatása mellett sok vitamint (pl. A-, B-, C- vitaminokat) és ásványi anyagot, pl. vasat, tartalmaz, ez utóbbi a vérképzést segíti. A vas felszívódásához C-vitaminra van szükség, a csalán azon kevés gyógynövények közé tartozik, amelyikben mindkettő jelen van.

Diófalevél

Tavaszi méregtelenítés során a nyirokrendszerünk tisztítását bízhatjuk erre a sokoldalú, de még kevés területen használt gyógynövényre. Serkenti a máj működését és a vérkeringést, ami hatékonyabbá teszi a salakanyagok eltávolítását a szervezetünkből.

Tisztítókúrához Gyuri bácsi a teakeverék reggeli fogyasztását ajánlja, kúraszerűen 4-6 hétig. Ha be tudjuk iktatni a napirendbe, a legjobb a reggel frissen elkészített tea, amit langyosan, éhgyomorra igyunk meg. A tisztítókúra nem csak a tavaszhoz kötődhet, ha valamilyen természetes gyógymód alkalmazását szeretnénk elkezdeni, előtte is érdemes méregteleníteni a szervezetünket

A salaktalanítás után a tavaszi fáradtság ellen három, a rózsafélékhez tartozó növény levelével illetve termésével is felvehetjük a harcot:

Erdei málnalevél és szederlevél

A két bogyós gyümölcsű cserje levele meglepően jó hatással van az immunrendszerünkre. C-vitamin tartalmuknak is köszönhetően élénkítő hatásukkal segítik a tavaszi időszakban gyakori levertség megszüntetését. Mindkét gyógynövényből készült tea folyamatosan fogyasztható, így akár rendszeres reggeli italunknak is választhatjuk őket. Gyógynövényként csak a vadon termő málna és szeder levele használható fel, csak ezek tartalmazzák a kedvező hatású vitaminokat és ásványi anyagokat.

Csipkebogyó

Sokoldalúsága miatt az egyik jolly joker gyógynövénynek is nevezhetjük a csipkerózsát, illetve termését, a csipkebogyót. Használjuk ki az ősszel begyűjtött és szárított csipkehús magas C-vitamin tartalmát, és készítsünk belőle kellemes ízű, frissítő hatású gyógyteát, ami egész nap kortyolgatva jótékonyan hat a közérzetünkre. A véráramot gyorsító tulajdonsága miatt érszűkület, érelmeszesedés megelőzésére, kezelésére is használható.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  A bükki füvesember   
Hatalmas megtiszteltetés érte a bükki füvesembert
  2018-03-19 22:56:15, hétfő
 
  HATALMAS MEGTISZTELTETÉS ÉRTE A BÜKKI FÜVESEMBERT!

Nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából állami kitüntetéseket adtak át a maguk területén kiemelkedőt alkotó - nyújtó szakembereknek, tudósoknak és művészeknek. A kitüntetettek között volt Szabó Gyuri bácsi, a népi magyar gyógyászat kiemelkedő alakja, aki több évtizedes munkássága elismeréseként vehette át a rangos állami kitüntetést.

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adta át Szabó Györgynek, ezzel ismerve el a bükki füvesember több évtizedes munkáját, mellyel a magyar lakosság egészségének megőrzését, a hazai gyógynövényipar fellendítését, a népi gyógyászati örökség közkinccsé tételét szolgálta.

Miközben a parlagfűről évtizedek óta folyik a vita, a bükki füvesember jó szívvel javasolja a növényből készült tea fogyasztását.

A népi gyógyászat és Szabó György neve mára elválaszthatatlanul összeforrott, hiszen a bükki füvesember több évtizede dolgozik azért, hogy segítse a kiegészítő gyógymódok iránt nyitott embereket. Gyerekkora óta jó ismerője és gyűjtője a gyógynövényeknek, az egyedi receptúrái alapján összeállított gyógyteái számtalan betegségre nyújtanak enyhülést. Könyveivel, előadásaival is sokat tett azért, hogy a természetes gyógymódok iránt érdeklődők hiteles forrásból szerezhessenek információkat. Fontos szerepet töltött be a magyar gyógynövényipar megerősítésében.

A kitüntetéshez szívből gratulálunk! Hosszú és boldog életet kívánunk Gyuri bácsinak!


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  A bükki füvesember   
Gyógynövényes tantermet hozott létre a bükki füvesember
  2017-09-01 00:46:13, péntek
 
 Szabó Gyuri bácsi lakóhelyén az oktatást és a gyerekek sportolását is önzetlenül támogatja.

Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember Bükkszentkereszten, egy hegyek által övezett, friss levegőjű, háborítatlan szépségű kis faluban él, a Bükkben járja a természetet, gyűjti a gyógyító növényeket. Kedvenc gyógyító növényeiből gyógynövénykertet hozott létre, tavasztól őszig pedig gyógynövénytúrákon fogadja a természetbarátokat. Az általa megálmodott, nyaranta megrendezett Bükkszentkereszti Gyógynövénynapok minden évben többezres közönséget vonz.

A kicsattanó egészségű, 89 éves Gyuri bácsi maga a legékesebb példája, hogyan lehet szellemi és testi egészségünket megőrizni a gyógynövények segítségével. Vélhetően részben az ő tevékenységének, hitének köszönhetően Magyarországon azelőtt soha nem látott népszerűségnek örvendenek a gyógynövények.

Sokan nem tudják, hogy a nevéhez fűződő vállalkozás, a Györgytea szívesen támogatja a helyi közösséget, hiszen az oktatás ügyét kiemelten fontosnak tartják. Gyuri bácsi falujában, Bükkszentkereszten a Bükki Szlovák Nemzetiségi Általános Iskolában most az ötödikesek egy teljesen megújult tanteremben kezdhetik az új tanévet.

Gyuri bácsi nagyon régóta támogatja az iskolánkat. Jó kapcsolat van az iskola és a Györgytea között, bármilyen rendezvényünk van, mindig számíthatunk rájuk. Idén, a nyári szünetben egy teljes tantermet újítottak fel, amit majd az ötödik osztály használ. A tanterem teljes átalakításon esett át: új linóleumot, függönyöket, bútorokat kaptunk, harminc széket, iskolapadokat, faliújságot, térképszekrényt, dekorációt - tájékoztatott Telekes Józsefné, az intézmény igazgatónője.

A pedagógus elmondta: dekorációként helyi gyógynövények fotói kerültek a felújított tanterem falára, magyar, latin és szlovák feliratokkal.

A bükkszentkereszti általános iskolában a testnevelés órákon mountain-bike oktatás is folyik, a Kis-Galya Közhasznú Sport Egyesület jóvoltából. Az egyesület vezetője, Sikter Zsuzsa nagyon büszke rá, hogy a tanítványai közül öten már ,,A" kategóriában versenyeznek, lassan kezdik őket megismerni az országos versenyeken. Lopes-Szabó Zsuzsa, Szabó Gyuri bácsi lánya kezdeményezésére a Györgytea idén a Kis-Galya Egyesület tevékenységét is támogatta, hogy a gyerekek közelebb kerülhessenek álmaikhoz.

A Györgytea már 2015-ben is támogatott minket, idén pedig még komolyabb összeggel, félmillió forinttal segíti a munkánkat. Azért fordultunk hozzájuk, mert mindenképpen egy helyi vállalkozást szerettünk volna megkeresni, hiszen a falu gyerekeiről van szó. Az az 500 ezer forint, amit most kaptunk, nagyon komoly segítség nekünk - tudtuk meg Sikter Zsuzsától, aki a főállása mellett készíti fel a gyerekeket a versenyekre.

A nagyobbaknak szól az immár hagyománnyá vált, októberi bükkszentkereszti szezonzáró kerékpáros verseny, az Üveghuta Kupa, melyen - emlékezve az üveghutákra, a régi, legendás bükkszentkereszti üveggyártásra - az egyesület kézzel festett üvegkupákkal és érmekkel ajándékozza meg a győzteseket.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  A bükki füvesember   
Gyuri bácsi a tavaszi fáradtságról beszél
  2017-03-01 20:16:48, szerda
 
  A téli, vitaminhiányos időszakban mindenki kimerült egy kicsit. Gyuri bácsi videójából megtudhatjuk, hogyan tudjuk újra feltölteni energiával szervezetünket.


Videó: Gyuri bácsi a tavaszi fáradtságról beszél


LinkHonlap : Link
 
 
0 komment , kategória:  A bükki füvesember   
Gyuri bácsi az Életkor c. műsorban szerepelt
  2017-02-17 20:25:48, péntek
 
  Gyuri bácsi az M1 Életkor magazinjában szerepelt 2017. január 16-án.
A videón a teljes műsor megnézhető, Gyuri bácsihoz az 5. percben kapcsolnak: a téli időszak legjobb teáiról mesél.


Videó: Életkor 2017.01.16-i adás


Link
 
 
0 komment , kategória:  A bükki füvesember   
Gyuri bácsi kedvenc gyógynövényei I.
  2016-08-09 23:13:12, kedd
 
  Gyuri bácsi gyermekkora óta ismeri a gyógynövények egészségmegőrző hatását, ezért minden nap több pohár gyógyteát is megiszik. Új videójában elmeséli nekünk, mely gyógynövények a legfontosabbak számára, és miért.

Videó : Gyuri bácsi kedvenc gyógynövényei I.


Link
 
 
0 komment , kategória:  A bükki füvesember   
Nők teája minden nőnek, minden korban
  2015-08-16 23:08:36, vasárnap
 
 
A nők életét leginkább a hullámvasúthoz lehet hasonlítani. Mielőtt beindul a hormonok tombolása a serdülőkor elején, nyugodt az életük. De azután!
A felnőtt kor nagy részében 28 naponta lehetnek a hormonok játékszerei.
Figyeljék csak: a menstruáció utáni 2-3 napban ösztrogén hormonhatás érvényesül, a méh regenerálódik. A ciklus 14. napjáig emelkedik az ösztrogén szintje, majd bekövetkezik a tüszőrepedés.
A következő 10 napban a progeszteron hormon kerül túlsúlyba, hogy a méh nyálkahártyája képes legyen a petesejt befogadására. Ilyenkor sokan idegesebbek a megszokottnál. Ha nem következik be a fogamzás, a progeszteron szintje hirtelen lecsökken, a nyálkahártya lelökődik, elkezdődik a menstruáció. Ilyenkor pedig azért lehet rossz kedvük, mert fáj a hasuk.

Ez megy egészen addig, míg a nő kisbabát nem szeretne. A terhesség gyakran jár reggeli rosszullétekkel, különösen az első három hónapban.
A kilenc gyönyörű hónap alatt másfajta hormonok az anyaságra készítenek fel: a szülésre, a szoptatásra. Majd nem sokkal a szülés után újra kezdődik a “játszma".

Azután úgy ötven felé jön a változó kor. Szerencsés esetben viszonylag könnyen megúszható a híres-hírhedt klimax. Kiegyensúlyozott, nyugodt körülmények között, egy magával békességben élő nő gyorsan és szinte tünetmentesen billen át a hormonok libikókáján a másik oldalra. Sokan viszont évekig kínlódnak a hőhullámokkal, az éjszakai verejtékezéssel, a rendszertelen vérzésekkel, és maguk szenvednek a legjobban a hangulatuk ingadozásától.
Gyógynövényekkel már serdülő kortól segíthetünk a női szervezet kiegyensúlyozott működésében. Három olyan növény is van, mely nem hiányozhat a nők háztartásából: a cickafarkfű, a pásztortáska és a palástfű - ezekből áll a Cickafark teakeverék.

A közönséges cickafark kámforos illatú, fehér virágú növény. Már az ókorban is ismert volt vérzéscsillapító hatása. Latin neve Achillea millefolium arra utal, hogy Achillész, a trójai hős ezzel a növénnyel állította el a seb vérzését.

Összehúzó hatása a benne található egyik hatóanyagnak, a taninnak köszönhető. Ezen kívül flavonoidok, alkaloidok, kumarin és illatanyaga, az azulén teszik hasznos növénnyé a házi patikában. Bőséges, rendszertelen vérzésnél reggelente igyanak meg egy-egy csészével 2-3 héten keresztül. Antibakteriális hatása miatt petefészek-, méhnyak- vagy hüvelygyulladás is kezelhető vele, ilyenkor naponta 3 csészével ajánlott inni étkezések előtt. Változó korban harmonizáló hatású,erre a célra keverhetjük levendulával, citromfűvel, komlóval, galagonyával egyenlő arányban. Ilyenkor lefekvés előtt kell inni belőle egy csészével.

A pásztortáska ugyancsak menstruációs ciklus szabályozó. Ez a tulajdonsága a középkor óta ismert. A méhizmokat stimulálja, így csökkenti a menstruációs fájdalmakat.

Vérzéscsillapításra
már Néró császár görög származású orvosa, Dioszkoridész is használta. A középkorban nem ismerték ennek a növénynek gyógyhatását, virágkorát az I. világháborúban élte, mikor szintén vérzést csillapítottak vele.

Flavonoidok, szaponinok, gyanta, kálium és kálcium, valamint C-vitamin találhatók benne.

Forrázva készítjük teáját: egy csapott evőkanálnyi teafüvet kell 2,5 dl vízzel leforrázni, 15 percig lefedve állni hagyni, langyosan fogyasztani. Változó korban napi egy csészével jól enyhíthetők a kellemetlen tünetek.

A palástfű egész Európában megtalálható, réteken, legelőkön elterjedt növény. Jellegzetes kerek leveleiről ismerhető fel. A levelek formája miatt hívják Miasszonyunk palástjának. Meg talán azért is, mert a legenda szerint fogyasztásával visszanyerhető az elvesztett szüzesség.

Hazánkban védett növény, csak termesztett változata használható gyógyászati célokra. Az alkimisták szent víznek tartották, gyűjtötték és használták a levél közepén képződő, a növény által kiválasztott rendkívül tiszta cseppet.

A XX. század elején a híres svájci orvos, Künzle tiszteletes ajánlotta fehér folyásra,méhgörcsökre, szülés utáni problémákra.

Ezekből az összetevőkből áll Gyuri bácsi gyógynövénykeveréke, melyet gondoskodó férfiként készített a nőknek. Mindenkinek ajánljuk, aki sokáig szép, fiatal és jókedvű akar maradni.


Link
 
 
0 komment , kategória:  A bükki füvesember   
Gyuri bácsi videója a szív- és érrendszeri betegségekről
  2015-08-08 22:20:05, szombat
 
  Gyuri bácsi videója a szív- és érrendszeri betegségekről


Link
 
 
0 komment , kategória:  A bükki füvesember   
Interjú Szabó Gyuri bácsival, a bükki Füvesemberrel
  2015-05-05 19:29:42, kedd
 
  Videó : Gyuri bácsi a pajzsmirigy orvosságairól beszél


Link


Pajzsmirigyünk egészségére fontos vigyázni. Alul- vagy túlműködése
komoly betegségeket okozhat.


Interjú Gyuri bácsival az RTL Klub reggeli műsorában


Link

Mit tegyünk a tavaszi fáradtág ellen? Melyik gyógynövény a legjobb immunerősítő?
Hogy készítsük a csipketeát? Ezekre a kérdésekre is válaszol Gyuri bácsi.

Gyuri bácsi április 15-én ünnepelte 87. születésnapját. Hosszú, boldog életet, jó egészséget kívánunk neki!


Link


Hogyan és hol gyűjtsünk gyógynövényt?


Link
 
 
0 komment , kategória:  A bükki füvesember   
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 1146 db bejegyzés
Összes: 24087 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2454
  • e Hét: 8524
  • e Hónap: 55595
  • e Év: 2083803
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.