Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Borzoi - orosz agár standard
  2016-03-12 23:14:34, szombat
 
  Borzoi-orosz agár standard


Eredet: Orosz
Használhatóság: Verseny,vadász és coursing kutya
FCI besorolása: Agarak fajtacsoport ( X. csoport )
1 szekció ( Hosszúszőrű agarak) munkavizsga nélkül.
Az érvényes eredeti standard publikációjának ideje: 2001. 03. 13.

Rövid történeti áttekintés: Az orosz agár kilenc évszázadon keresztül szorosan összefonódott a nemzeti kultúrával és az orosz történelemmel. Egy francia krónikás a 11. században feljegyezte, hogy Anna Iaroslavna a Kiewi nagyherceg lánya, három borzoit hozott magával amikor I. Henrikkel házasságot kötött. Az orosz agár tulajdonosai és tenyésztői között sok híres ember található, közöttük cárok és költők. Rettenetes Iván, Nagy Péter, II. Miklós, Puskin, Turgenjev. Nagy jelentősége volt a "Pershinskaya Okhota" tenyészetnek, mely a nagyherceg Nikolai Nikolaievitch és Dimitri Valtsev tulajdonában volt. A 19. században a legnagyobb tenyészetek Európában és Amerikában találhatók.
Link

Link

Általános megjelenés: Nagy, arisztokratikus megjelenésű kutya, száraz, de egyidejűleg robosztus testfelépítéssel; a szukák valamivel hosszabbak, mint a kanok, erős, de nem durva csontozat. A csontok meglehetősen laposak, száraz, jól fejlett izomzat, de főleg a combokon kiemelkedő. A formák és a mozgás harmóniája különösen nagy jelentőségű.

Arányok: A kanoknál a marmagasság megfelel a far magassággal vagy attól még jóval magasabb.A szukáknál mind a két magasság egyenlő. A test hosszánál a marmagasságnak kevesebbnek kell lennie. A mellkasmélység kb. a marmagasság fele. A fang hossza a stoptól az orrtükör hegyéig megfelel a koponya hosszának a tarkóbúbtól a stopig vagy lehet attól még valamivel hosszabb.

Viselkedés és temperamentum: A mindennapi életben kiegyensúlyozott, nyugodt viselkedést mutat. A vad látványától gyorsan izgalomba jön. A tekintete éles és igen messzire lát. A reakciói igen hevesek.

Fej: Száraz, hosszú, keskeny, arisztokratikus, oldalnézetből a fej és a fang oldalvonalai enyhén domborodóak: a fejtető vonala egyenes vagy enyhén ferde vonalban fut a tarkóbúb felé. A fej olyan elegáns és száraz, hogy a nagy erek áttetszőek a bőrön keresztül.
Koponya: Agykoponya: keskeny, felülnézetből hosszúkás, ovális, oldalnézetből szinte lapos. Stop: alig kifejezett.Arckoponya: Orrtükör: nagy, mozgékony, az alsó állkapocshoz képest kifejezetten előre ugró. Orrhát: hosszú, egész hosszában kitöltött, az orrtükör felé boltozatos. Fang: a stoptól az orrtükör végéig megfelelően hosszú, mint a fejhossza a stoptól a tarkóbúbig vagy még kissé hosszabb. Ajkak: Vékony, száraz, sorosan az állkapocshoz simuló, az ajkak, szemek szélei és az orrtükör a szőr szintől függetlenül feketék. Állkapocs/fogak: A fogak fehérek és erőteljesek: ollós- vagy harapófogó harapás. Szemek: Nagy, kifejezés teli: sötét mogyoróbarna vagy sötétbarna, sem mélyen ülő, sem kidülledő: mandula vágású, de nem ferde szemű. Fülek: ferdén illesztett, kicsi, puha, mozgékony fülek, a szem vonala fölött hátrafelé, szinte a nyak vonalában tűzött. A fülvégek szinte összeérnek vagy a nyak mentén lefelé mutatnak és a nyakhoz jól simulók. Figyelő állásban a fül fölfelé és oldalt vagy előre álló: néha az egyik, vagy mindkét fül feláll, mint a lovaknál.

Nyak : Hosszú, száraz, oldalt lapos, izmos, enyhén ívelt.

Törzs: Mar : Nem kifejezett. Hát : Széles, izmos, ruganyos. A hát a farral egy ívet alkot, mely a kanoknál kifejezettebb, ennek az ívnek a legmagasabb pontja az első vagy második ágyéki csigolyánál van. Ágyék: Hosszú, hangsúlyozott, izmos, mérsékelten széles. Far : Hosszú, széles, enyhén ferde: a far szélessége nem lehet 8 cm-nél több a farbúbok között. Mellkas : Ovális, nem keskeny, de nem szélesebb, mint a far: mély, meglehetősen hosszú és tág, szinte a könyökökig érő. A lapocka tájék laposabb, majd a mellkas a repülőbordák felé szélesedők, a repülőbordák rövidek, így oldalnézetből a bordaívek hosszúak és enyhén kiugróak. Az előmell enyhén kiugró. Has : Jól felhúzott, az alsó vonal a has felé hirtelen emelkedő.
LinkLink


Farok : Sarló- vagy szablya alakú, mélyen tűzött, vékony, hosszú, a hátulsó lábak között hordott, csánkig érő. Gazdagon zászlós szőrrel borított. Nyugalmi állapotban a farok lelógó, mozgásban magasabban hordott, de soha nem tarthatja a hátvonala fölött.

Mellső végtagok: Mellső lábak egyenesek, erőteljes csontozattal, elöről nézve egyenesek és párhuzamosak. Lapocka : hosszú, ferdén illesztett. Kar : mérsékelten ferde, alig hosszabb a lapockánál. A lapockaízület jól fejlett. Könyök : párhuzamosak a törzzsel. Mellső lábközép : talajhoz viszonyítva enyhén ferde.

Hátulsó végtagok: Hátulról nézve a hátulsó lábak egyenesek, párhuzamosak és egymástól kissé távol állítottak. Comb : Jól izmolt, hosszú és ferdére állított. Lábszár : Hosszú, izmos, ferdére állított. A tárd és a csánk jól fejlett, széles és száraz. A szögelések jól érzékelhetők. Hátulsó lábközép : Nem hosszú, szinte egyenesre állított, a szögelés hangsúlyozott. Mancsok : Száraz, keskeny, hosszúkás-ovális, u.n. nyúlláb, ívelt jól egymáshoz illeszkedő ujjak, hosszú, erőteljes, a talajig érő karmok.

Testtartás és mozgás: A vadászaton kívül a borzoi jellegzetes mozgása egy nyújtott ügetés, folyamatos, nagyon puha és könnyed, a vadászatnál egy különösen gyors vágta, hosszú ugrások a jellemző. Bor : Simulékony, rugalmas.mozgásbanLink

Szőrtakaró, szőrzet : Selymes, puha és simulékony: hullámos vagy rövid, göndör. A fejen, füleken és a végtagokon a szőr (selymes, de nehéz) rövid, jól a testhez simuló. A törzsön a szőr meglehetősen hosszú és hullámos. A lapocka tájékon és a faron finoman göndörödik. A bordákon és a combon a szőr rövidebb. A "nadrágon" és a farkon a zászlós szőrzet hosszabb.

Szín : Minden szín megengedett, kivéve a kék szint, barna (csokoládészín) valamint ezeknek a színeknek a különféle változatai. Minden szín lehet egyszínű vagy foltos. A zászlók, a nadrág és a farok-zászló jóval világosabb, mint az alapszín.

Méret és súly : Kanoknál 75-85 cm, szukáknál 68-78 cm a marnál mérve. A kanoknál a marmagasság megfelel a talajtól a far legmagasabb pontjával, vagy attól még magasabb. A szukáknál mindkét pont egyformán magas. Azok az egyedek, melyek a maximális magasságot meghaladják, ha az általános megjelenésükben típusosak, akkor az megengedett.

Hibák : Minden eltérés a megengedettől hibának tekinthető és a hiba nagyságának megfelelően kell értékelni. Általános megjelenés: - Könnyű vagy nehézkes testfelépítés -Levegős vagy zömök alkat. - Könnyű csontozat - Nem elég fejlett izomzat. Fej -Túlzott stop - Egy kifejezett ék alakú fejprofil, melynek a következménye egy túl boltozatos koponya. -Széles homlok -Túl hangsúlyos járomcsontok. -Túl keskeny vagy rövid orrhát. -Kiugró szemöldök csontok. Fogazat -PM2 fog hiánya, kicsi, természet ellenesen lerágott fogak. -PM1 és M3 nem kell tekintetbe venni. Szemek -Kicsi, kerek, világos mogyorószín,ferde. -Túl fejlett pislogóhártya Fülek -Mélyen, nem hátrafelé tűzött fülek. Nyak -Rövid, magasan hordott. Törzs -Keskeny hát, süppedt hát a 11. csigolyánál, túl ívelt hát. -Keskeny, rövid, egyenes ágyék. -Keskeny, rövid, kifejezetten csapott far. -Keskeny, lapos, nem elegendő mellkas mélység, az alsó vonal a könyök fölött húzódó. -Kevéssé felhúzott has. Farok -Túl magasan vagy túl alacsonyan tűzött: magasan hordott,gyűrűs farok, oldalt hordott, kevés zászlós szőrzet, rövid farok. Mellső végtagok -Túl nyitott felkar-lapocka szögelés. -Kifelé-vagy befelé forduló könyökök. -Görbe alkar. -Túl rövid,túl ferde, vagy meredek mellső lábközép. -Kissé befelé-vagy kifelé forduló mancsok. Hátulsó végtagok -Túlságos-vagy meredek szögelés. -A csánknál tehénállás vagy dongásság. -Befelé forduló mancsok. Bor -Nem eléggé simulékony. Szőr -Fénytelen, bozontos. Nem eléggé fejlett zászlók a nadrágon és a faron, sima szőrzet, az egész testen, finoman göndörördű szőrzet. Szín -Az alapszínen belül pöttyök.

Figyelem: A kanoknál a herék normai helyzetben szemmel láthatóan a herezacskókban kell elhelyezkedniük.

Link
 
 
0 komment , kategória:  k Borzoi-oroszagár standard  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2021.04 2021. Május 2021.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 61
  • e Hét: 61
  • e Hónap: 4407
  • e Év: 44826
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.