Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Afgán agár standard
  2016-04-02 00:34:23, szombat
 
  Európai standard
FCI által meghatározott!

Standard Afgán Agár

Link




F.C.I.-Standard No 228 / 13.10.2010 / GB
Származás: Afganisztán
Honosítás: Nagy-Britannia
Az eredeti szabvány közzétételének időpontja : 13.10.2010
Hasznosítás: Agár
Besorolás F.C.I.: 10 csoport Agarak, 1 szekció hosszú szőrű Agarak.
Munkavizsgára nem köteles.


Általános megjelenés

Link

Az erő és a méltóság benyomását kelti, ami egyesül a sebességgel és a teljesítménnyel,
büszkén hordott fejjel.

Jellemzők

A fajta jellemzője a keleti vagy keleties kifejezés. Egy személyre ránéz ugyanakkor át is néz rajta.

Vérmérséklet
Méltóságteljes és zárkózott, hevességgel és vadsággal.

Fej és koponya rész

Link
Hosszú nem túl keskeny, kidomborodó nyakszirttel, jó arányokkal, arcorri rész hosszú.
Stop nem kifejezett. Az orr leginkább fekete, a világos színű kutyáknál a világosabb is megengedett.

Szemek
Előnyben részesül a sötét szem, de a világosabb sem kizáró ok.
Viszonylag háromszögletű megjelenés, kissé ferdén illesztett, ovális alakú.

Fülek
Jól hátra tűzött, szorosan a fejhez simulva helyezkednek el.Hosszú, selymes szőr borítja.

Állkapocs, fogazat
Az állkapocs erős, tökéletesen szabályos ollós harapással. A felső fogak szorosan fedik az alsó fogakat, a fogak merőlegesen illeszkednek az állkapocsba.Harapófogó harapás megengedett.

Nyak
Hosszú és erős, mely büszkén tarja a fejet.

Mellső végtagok
Lapocka hosszú, csapott, jól hátra simul, jól izmolt, de nem túlzott. A mellső végtagok egyenesek, erőteljes csontozattal, frontálisan a lapockákkal egy vonalban áll. A könyök nem fordul sem befelé sem kifelé, szorosan a mellkashoz simul.

Test

Link
A hát egyenes, közepesen hosszú, jól izmolt. Az ágyék egyenes, igen rövid.A far enyhén csapott, csípőcsontok jól kivehetőek, egymástól távol elhelyezkedve. A mellkas igen mély, a bordák íveltek.

Hátsó végtagok
Erőteljes, nagy a távolság a csípő és a csánk között, viszonylag rövid a távolság a csánk és a mancs között.

Mancs
Mellső mancsok erősek, nagyok széltében és hosszában, hosszú szőrrel borítva.A lábujjak íveltek, a talppárnák jól illeszkednek a talajra. A hátulsó mancsok szintén hosszúak, hosszú szőrrel fedettek.

Farok
Nem túl rövid, gyűrűs végződéssel,gyér szőrzettel, melyet nyugalmi állapotban alacsonyan, mozgás közben felemelve tart.

Testtartás,mozgás
Rugalmas, elegáns, kecses a kiváló stílusából adódoan.

Szőr
Hosszú, nagyon finom szerkezetű a bordákon, mellső és hátsó lábakon, lágyéknál. Felnőtt kutyákon a lapockától visszafelé a gerinc mentén rövid és sűrű a szőr illetve az arcorri részen. Füleken és a végtagokon erőteljes, a fejen szinte hajszerű. A lábközép lehet rövid szőrrel fedett. A szőrzet természetes hatású kell legyen. A szőrzet kozmetikázása megengedett ezen evidenciák betartásával.

Szín
Minden szín elfogadott.

Méret
Ideális magasság: Kanok: 68-74 cm (27-29 ins); Szukák: 63-69 cm (25-27 ins).

Hibák
Minden ami a fentiektől eltér hibának számít. A hiba súlyossága függ a kutya egészségétől és jólététől. Nem megfelelő fizikumú és viselkedésbeli rendellenességet mutató kutyákat ki kell zárni.

Figyelem
Kan kutyának rendelkezni két herével mely teljes mértékben szemmel láthatóan a herezacskóban helyezkedik el.

Link

Szeretnék később kitérni az Afgán agár, valamint minden hosszú szőrű, kozmetikázást igénylő kutyafajtához, oda biggyeszteném (legszívesebben): mielőtt kutyust választ gondolja meg, mivel pl. az afgán agár hatalmas termetű, csupa fantasztikusan szép szőrzettel, ha ápolva van rendszeresen! Azonban, ha valakinek nincs kedve fél napot fésülni kedvencét heti 3x, komolyan fontolja meg akarja-e ezt a nagyon elegáns fajtát. Kár volna elhanyagolatlan, gubancos szőrrel, bánatos kutyánkat látni. Mert Ő is érzi, hogy itt-ott bogáncsok hegye van a bundájában, az kellemetlen, de hát ő a gazdinak szólni nem tud. Az a másik oldala, s egyben egyéni véleményünk is van róla: mit szól ehhez maga az ékességével felöltöztetett kutya?! Vajon szeret-e abban a szőrtakaróban, ami adatott neki. Van, aki nagyon odafigyel a szőrzetük ápolására (nagyon becsülöm őket ismeretlenül is), van, aki sajnálja, s úgy dönt, lenyirattatja rövidre. Még ez is jobb, mint gubancosan hagyni! Vagy törődni vele, ezt kérném én, mint 8 évig amerikai cockert tartó és rendszeresen egymagam nyírtam, bontottam szőrzetét.fürdettem. Sajnos csak 8 év 7 hónapig! És ő az afgán agár 4-e méretre. De nem kevés munkám volt benne. Szerencsére szerettem csinálni, így kiskutyám is nagyon jól elviselte. Végül, mikor már idősödött, úgy döntöttem, a kényelmünkért. Először az enyémért, de látva, mennyire boldog a rövid szőrével, mindketten megszoktuk, hogy nem kiállítási fazonra nyírom, hanem hagyok zászlókat, amennyivel helyeske, a füleken főleg, hogy megmaradjon spániel jellege-formája is. Nagyon szerettem, Ő volt az egyik "kislányom" Blansikám". Mellette egy normál méretű, vörös tacskó szukával Zizivel nagyon boldog 13 évet tölthettem el! Jelenleg sajnos nincs lehetőségem kutyát tartani - cica van!:-) -, szó szó nekem tetszett a kozmetikusi munka is. Majdnem az lett belőlem, de nem úgy alakult mégse életem. A lényeg tehát. Kérném a kutyaszerető embereket. Komolyan gondolják át, ha maguk nem is akarják fésülni és mégis ragaszkodnak a kozmetikáztatást igénylő fajtához, akkor mindenképpen vigyék kutyakozmetikushoz rendszeresen, úgy rendben lesz minden! Ez csupán jó tanács. Mert első látásra én is beleszeretek, hiszen hihetetlenül látványos egy gyönyörű, nemes afgán agár, kibontott, kozmetikázott hosszú, dús bundájával! Vaáááá! Igen! De azzal munka is van, és a kutyusnak sem mindegy, főleg Neki nem, hogy és miként lesz megoldva szőrzetápolása. Ő ugyanis azt örökölte, nem tehet arról, hogy folyamatosan nő neki. Ennyit szerettem volna hirtelen a múltamból átadni, mint tapasztalatot hozzáadni, mit is jelent életév végéig ápolni a legjobb barátunk külsejét! Is! Nem mindenkinek, nem is feltétlenül teher, hiszen szakma is épül rá. Éljen vele, akinek úgy jobb. Köszönöm a figyelmet bejegyzésemhez! Önökért és a kutyáik jó kapcsolatáért írtam. Tisztelettel: M.Anikó Bp. 2016.04.02.
 
 
0 komment , kategória:  k Afgán agár standard  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 848
  • e Hét: 2368
  • e Hónap: 6746
  • e Év: 45236
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.