Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 30 
Teremtésnapi öko-ünnepet tartottak a jövőért
  2018-09-11 20:10:32, kedd
 
  Harmadízben rendezte meg a Teremtésnapi öko-ünnepet a Szent-kúti völgyben, a Borostyán-kúti forrás melletti kápolnát övező erdő szélén a Teremtés napja ökoprojekt csapat és az önkormányzat.

2016-ban a görögországi Volosban az emberiség jövője, túlélése szempontjából rendkívüli jelentőségű konferencián született döntés a világ minden részéből összegyűlt politikusok és egyházi vezetők részéről, hogy minden eszközzel meg kell védeni, kormányszintű programokkal is a teremtett világ természeti értékeit.
Az örömünnep résztvevői gyertyát gyújtottak és öko-fogadalmat tettek

Elküldték felhívásukat a világ minden részébe, miszerint szeptember első hetében országos szinten és helyi kis közösségekben egyaránt szervezzék meg a természet hetét, napját. A főszervező Dr. Békefy Lajos református lelkipásztor, öko-újságíró, világvallás-kutató köszöntőjét azzal kezdte, a gyülekezés közben a fiatal muzsikusok meghitt zenéjére még a fák is kihúzták magukat, kicsit mintha nőttek volna.
Az elültetett hársfacsemete a remény, a jövő, a generációk fája, balról a második Békefy Lajos

A JÖVŐ FÁJÁT ÜLTETŐ CSAPAT
(Balról-jobbra): Pr. Bakk István, Dr. Békefy Lajos Ph.D.,
Halmos Ábel perjel, Márkus Zoltán polgármester,
Röck Samu edző-tanár


- Gyönyörű élmény rácsodálkozni az ajándékba kapott környezetünkre, a teremtett világra, természeti értékeinkre, melyet a sok emberi bántás ellenére fenntart a természet ura, a Mindenható. Érezzük meg a fák, a füvek, illatát, éljük át a tájnak, egy-egy falevélnek, virágnak, a tavacska megcsillanó fényének terápikus gyógyító erejét, mert a természetben hatalmas erők vannak, sokszorosa az emberének. A fák beszélnek, a természet mesél, csak meg kell halljuk azt, önmagunkat lecsendesítve, ráhangolva a természetre, mondta. Szólt az örömünnep üzenetéről, az ökotudatos életmódról, a generációk közötti hídról, a minket követő generációk jövőjéről. Márkus Zoltán polgármester a bencés monostor és a rendezvény helyszínéül szolgáló kápolna környezete ezeréves múltjáról beszélt, ahol egykor Szent Gellért is merített a források vízéből.
Márkus Zoltán - balról - köszöntőjében az ezeréves múltról szólt, mellette Békefy Lajos

A színpadon fiatal zenészek - Mülhauser Martina, Dénes Petra, Kovács Bálint, Jank Péter és Angelidis - muzsikáltak, Lampert Bálint egyetemi docens a fák lelkéről, Az év fája mozgalomról, a Bakonyerdő jellegzetes fáiról beszélt. Bakk István székely primor a Hunyadi-emlékév kapcsán Mátyás király reneszánsz udvarába invitálta az ünneplő közönséget és bejelentette, kezdeményezte a Vatikánban Mátyás király szentté avatását. Elültették az előző két fácska mellé a hármas utolsó hársegyedét, a remény, a jövő és a generációk fáját. Rémai Tünde felolvasta Wass Albert Mesél az erdő című írását, valamint Szent-kúti remény című saját versét, melyet az első faültetés ihletett.
Örömzene, közreműködött - balról - Angelidis, Kovács Bálint, Jank Péter, Dénes Petra, Mülhauser Martina

A résztvevők a kápolnában mécseseket gyújtottak, majd a forrás káváján elhelyezve azokat, elmondták a bakonybéli hungarikomot, az öko-fogadalmat, melyben tanúságot tettek, hogy az utánuk felnövő nemzedéknek is élhető, szépséget kínáló, otthonul szolgáló világot hagynak hátra, ezt közös ima követte, majd Halmos Ábel bakonybéli bencés perjel áldást mondott. - Azért vagyunk itt, mert hiszünk abban, hogy a jövőt építjük, bízunk abban, hogy létrejön majd egy pannon ökocentrum, talán itt Bakonybélben, a ránk hajló, bennünket megsimogató zöld környezetben, ahol a különböző nemzedékeket rávezetjük a természet tiszteletére, élményszerű átélésére, foglalta össze az együttlét célját Békefy Lajos. A rendezvény védnöke Bándi Gyula egyetemi tanár, környezetvédelmi életmű díjjal kitüntetett zöldombudsman és Steinbach József püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa elnöke volt. Az est tábortűz melletti közös dalolással zárult.


Forrás: Link


A Teremtés Napjának Ünnepe Bakonybélben

2018. szeptember 9., 17.00 óra

Gyönyörű tájesztétikai élményre vágysz? Természetes szín és csendterápiát keresel? Spirituális elmélyülést? Jöjj el a páratlan hangulatú Magas-Bakonyi Szent Kút völgybe szeptember 9-én 17.00 órára!

A Teremtés Napja 2018 Ökoprojekt csapata, a Győri Széchenyi István Egyetem Apáczai Kar Erdőpedagógiai projekt csapata, és Bakonybél Önkormányzata szeretettel hív mindenkit, akinek fontos a jövő, a remény és a generációk közötti jó viszony, hogy ültessünk együtt minket túlélő hársfát.

A rendezvény fő védnökei:

Dr. Bándi Gyula, a környezetvédelmi életműdíjjal kitüntetett "zöldombudsman",

Steinbach József Püspök, a MEÖT Elnöke

Program:

- Az ezeréves Bakonybél köszöntése verssel, zenével, lírával, szépprózával

- Kovács Bálint, a Salzburgi Mozarteum hallgatójának furulyajátéka Vivaldi, Bach, Karl Jenkins és saját szerzemények

- Szent-Kúti remény- Verses múltidéző

- Lampert Bálint a SZE Docense: Ökolecke- Az év fája a kőris - Interaktív pillanatok

- Bakk István székely primor - Időutazás Mátyás reneszánsz udavarában a Hnyadi Emlékév kapcsán

- Faültetés, Öko-fogadalom, gyertyagyújtás

- Mülhauser Martina Gitárművész - Gyújts egy gyertyát a Földért

- Tűzgyújtás és meglepetés program

Ének, vers és meditáció a fiatalok és családok ökotudatos életmódjának ösztönzésére

Bővebb információ és regisztráció: 06-30-985-2012

Dr. Békefi Lajos Projektfelelős

teremtesnap2018@gmail.com

Esőhelyszín: Faluház, Bakonybél Pápai út 7.
Helyszín: Bakonybél


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Ősi gyökér  
A Bakk találkozó Alsócsernáton 2018. augusztus 18-án
  2018-08-30 21:34:41, csütörtök
 
  A Bakk találkozó Alsócsernáton 2018. augusztus 18-án


Link


A székely elődöknek tiszteletadás többek között: hatolykai Bakk Istvánnak és márkosfalvi Bakk Zsigmondnak.
Őstisztelet. Főhajtás. Családtörténet. Emlékezünk a nemes székely nemzetről.
 
 
0 komment , kategória:  Ősi gyökér  
A pateszi pecséthengerektől a Kárpát-medencei szkítákon át a
  2018-07-25 22:47:40, szerda
 
  A pateszi pecséthengerektől a Kárpát-medencei szkítákon át az indoszkítákig

2018. július 2-án Budapesten a Barabás Villában bemutatásra került három szerző könyve: Dr. Aradi Éva - Bakk István PhS - Dr. Gyárfás Ágnes: Múlt és jelen. A pateszi pecséthengerektől a Kárpát-medencei szkítákon át az indoszkítákig címen. A könyvet dr. Czeglédi Katalin nyelvész, szlavista, Kelet-kutató mutatta be a nagy számban megjelent szakmai közönségnek.

A munkát tudatosan időzítették a Mátyás király emlékévhez.

A bemutatott könyv szakmai körökben is kiemelt figyelmet kapott. A könyvnek több célja van: egyrészt az, hogy a magyar társadalomban a honfitársainkat segítsék felkészíteni a más társadalmak, illetve kultúrák versenyének a kihívásaival szemben a szilárd önazonosságban rejlő állhatatosságra, másrészt, hogy tudatosítsák a székely és a magyar néperedet történelmi mélységeit, nemességét és páratlan sajátosságait. Olyan történelmi dokumentumok, okirati tények kerültek bele a kötetbe, amelyek támogatást jelenthetnek a magyarságtudat fenntartása és továbbadása szempontjából. Megfontolandónak tartják az oktatásban - a történelemtudat differenciált erősítése érdekében - az iskolai ajánlott olvasmányként történő bevezetését. A magyar népnek fontosak a nemzeti identitás, a nyelv, a születési hely és a hagyományok, amint a könyv előszavában idézett nemzetközi felmérések mutatói a világelsők között jelzik. De ezt ápolni kell! Ugyanakkor mindez párhuzamosan, ám eltérő módon és más-más történelmi múlttal fejlődött a magyaroknál, illetve a székelyeknél. A székely múlt adhatja a magyar nemzetnek az őstörténetét, amit a fejlődő tudomány, a genetika is támogat. Tehát a magyarságtudomány keretén belül is sok kérdésre ad választ ez a könyv.

A fenti írás a kötet előszava

Előszó

A Múlt és jelen című könyv a magyarságtudomány szellemiségében íródott. Föltesszük a kérdést, hogy mi a magyarságtudomány? Természetesen, mint minden tudomány, a magyarságtudomány is olyan történelmi kutatásokkal foglalkozik, ami az egész nemzetnek a mai sorskérdéséhez is hozzájárulhat. Fontos dolog, ha tudományként nézünk a magyarságtudományra, hogy olyan eszközöket használjon, amit más tudomány is tudományos szinten kezel. Mint például a genetika, a genealógia, a különböző tudományok, a történelemtudomány, egyháztörténet. Tehát ezek nagyon fontos összegző tudományok ennek a tudománynak a vizsgálatánál. A magyarságot ebben a kérdésben történelmi szinten nagyon komoly vita érintette, az, hogy a magyarságnak Európában van-e őstörténete. A jelenlegi tudomány azt tanítja és viszi a nemzet elé, hogy a magyarság Európába legelőször 896-ban kerül be, és az összes olyan tudomány, történelmi múlt gyakorlatilag ezt a fajta értékelést támogatja. Ez a magyarságtudomány ezt a dolgot kibővíti, és előszed olyan területeket, ami a magyarság életében nagyon nem volt ismert. Azért, mert a különböző nagy történelmi csomópontoknál, így 1526-ban, olyan sokkos állapotba került a magyarság, hogy elvesztette a vezető rétegét, amely átkerült Erdélybe. A XX. századra a magyarság már ennek a múltnak (pl. Dunántúl) Habsburg-hatás következtében olyan történelmi, kulturális tudat-vesztés alatt volt, hogy a mai napig nem tudott ebben a kérdésben önmagára találni. A Múlt és jelen című könyvben erről a kérdésről bővebben beszél a három szerző. Az egyik szerző egy indológus professzor asszony, dr. Aradi Éva, aki az indiai Rajasthan kérdésben a magyarság szkíta, hun múltját fejtegeti. A másik szerző pedig dr. Gyárfás Ágnes professzor, aki Mezopotámia, Egyiptom kérdéseit hozza be az akkori, dokumentált pecséthengereken keresztül. Bakk István PhS a kettő között helyezkedik el, székely főnemes történelmi család leszármazottjaként olyan történelmi múlttal, amelyben magyar vezetőként a család állandóan felső vezetőként volt jelen. A Múlt és jelen című könyv bemutatja többek között a nemzeti hősmondákat, amelyek nemzeti múltunkban Emese álmáig nyúlnak vissza, s ez az álom a magyarság történetében nem volt egyedülálló, mert a magyar népmesék tündérmeséi, hősei mind szűzfogantatásúak voltak.

A múltbéli pecséthengerek képi ábrázolásának megszólaltatása nemcsak a titkot fejti meg, hanem a múlt és a jelen összekapcsolása is egyben. A gudeai pateszi pecséthengereken a föld és az ég kapcsolata látható a képi anyagban. Ez lett a turáni szkíta nép egyetemes szellemi kincse, ez az idill, amely magasrendű lelki életre, emelkedett gondolkodásmódra, a másik világgal való állandó kapcsolatra utal. A mű beszámol e szellemiség hatásáról a székelyeknél, a király szkítáknál, illetve az indoszkítáknál. A magyar és székely népnév régi változataival az ókori szerzők jelzik ősnépünket: először az Urmia-tó vidékén; később Kisázsiában, a Kaukázus É-i előterében és a mai Szir-darja folyónál; majd e három népág nagyobb része a Kárpát-medencébe, azaz Pannonszkíthiába települ öt hullámban, de különböző időszakokban. 1000-ben létrejött a Szent István-i duális királyság Magyarországon a Kárpát-medencei szkítákkal, a székelyekkel. Láthatóvá válik a Szent Korona apostoli egyháza, a fehéregyháza a fehérkatolikusokkal is. Bemutatásra kerülnek a Kr. u. 308-ig uralkodó indoszkíták is. Megismerhetjük az indiai történelem kincsesházát, Kácsot. Ebből az időből látható még ma is a kácsi sírkövön egy szkíta harcos és a felesége. Közel a mai pakisztáni határhoz található Dolavira, az 5000 éves Indus-völgyi civilizációnak az egyik jelentős városa.

Fontos fejezet továbbá a mi élő történelmünk országa: Mária országa (Regnum Marianum) Európa közepén - Jézus székében ülő, Szent Koronát viselő, szent királyokkal, hiszen már kezdettől fogva Szűz Mária (Boldogasszony) volt a magyarok legfőbb oltalma: a koronázótemplomaink, a főpapi székesegyházaink is az Ő oltalmazó égisze alatt állnak -, ez a Szent Korona eszméjének és a magyar múlt együttesének rendkívülisége.

A mű külön figyelmet szentel a pálosokra és királyaik által a magyarság életében betöltött szerepükre. Feltárja a Habsburg-Lotharingiai-ház tagjának, Magyarország királyának, Ferenc Józsefnek a kiegyezés utáni törvénysértését. A kiegyezés nem adta vissza a nemzetnek az ellenállási jogát sem. A szabadságharc után 1867. július 28-tól, bár létrejött a kiegyezés, a Habsburg-uralkodónak ez a politikai keret azért kellett, hogy a Székelyföldön már a következő évben föl tudja számolni a székelység nemzeti státuszát: mint nemzet, közjogi és politikai értelemben az 1868. XLIII. tc. életbe lépésével szűnt meg.

Egy társadalom sem haladhat egy bizonyos ponton túl, ha feljegyzett kollektív emlékezetéhez nincs hatékony elérési lehetőség, és fordítva, az a fejlett társadalom, amely elveszti az ellenőrzését a történelem kutatása felett, hanyatlásnak indul.

Tehát az összes olyan történelmi dokumentumot, okirati tényt, ami támogatást jelenthet a magyarság szempontjából, azt szintén ebben a könyvbe bedolgoztuk. A kérdés az, hogy miért van szüksége magyarságtudományra a magyarságnak a XXI. században, az európai struktúrában.

A nemzeti identitás kérdésében világelsők között hazánk!

A nyelv, a születési hely, a hagyományok fontosak a magyaroknak: De miről van szó? A gratisnews által rendszeresen szemlézett Pew Research Center amerikai közvélemény-kutató intézet sok érdekes vizsgálata között a magyar nemzet számára is nagyon izgalmas felmérést tett közzé. ,,How countries around the world view national identity" a címe. Már ez izgalomba hozott. Hogyan tekintenek a világ különböző országaiban a nemzeti identitásra? Ami aztán kiderült, hogy hazánk mennyire az élen áll e tekintetben. Nézzük hát a felderítő tényeket!

Lássuk csak a grafikont! A nyelv a nemzeti identitás leginkább nélkülözhetetlen kelléke. Látható az ábrán! Szinte minden megkérdezett nagyon fontosnak tartja az anyanyelv szerepét a nemzeti identitás megőrzésében, ezt mutatják a magas százalékos arányok. Ebben is kiemelkedőek a magyarok! A 14 ország között második helyen állunk 81%-kal a nyelvet fontosnak ítélők között. Csak a hollandok előznek meg, akik kis nép, de erős kultúrájú közösségüket a nyelv védőbástyája mögött tartották fenn, egyrészt a hatalmas német nyomás, másrészt az angol befolyás ellenében. De a nagy nyelveket beszélők is ott sietnek a nyomunkban: az angol nyelvű britek, a németek s a franciák. De a japánok sem maradnak le sokkal, sem az amerikaiak vagy az ausztrálok. Meglepően hátul vannak e tekintetben a lengyelek, a svédek, a spanyolok és az olaszok. Pedig az európaiságot jelentő egykori latin kultúrának és birodalmi nyelvnek ők az örökösei. Tőlünk 22%-kal elmaradva! Érdekes, hogy az idősebb korosztály (az 50 felettieknek 81%-a) az USA-ban fontosabbnak tartja az angol nyelv identitásőrző szerepét, mint a fiatalabbak (a 18-34 év közöttiek 58%-a). A nyelv szerepét nagyon fontosnak tartják az USA fehérbőrű evangélikál protestánsai (84%), a ,,vasárnapi" protestánsok (73%). A katolikusoknak 77%-a vélekedik így, míg a vallásilag sehová sem tartozóknak 51%-a.

A roppant izgalmas felmérés és nemzetközi összehasonlítás első táblázata már kiugró magyar helyezést mutat. A nyitóoldal ábrája mellett megtudjuk: a világméretű migráció során a felméréseket Ausztráliától kezdve Japánon, Európán át az USA-ig végezték. A nemzeti azonosságtudat szempontjából több tényezőt is vizsgáltak: nyelv, hagyományok, szülőföld iránti kötődés, hit. Az ausztráliaiaknak csak 13%-a, a svédeknek 8%-a, a kanadaiaknak 21%-a tartja fontosnak a születési hely szerepét a nemzeti identitás szerkezetében. Szembeötlő, hogy három ország megkérdezettjeinél 50%-os, illetve afölötti a születési hely szerepe. A japánoknál és a görögöknél 50%-os az arány. Magyarország 52%-kal az éllovas ebben a tekintetben, megelőzve ezzel az amerikaiakat, a németeket, franciákat, briteket, spanyolokat, hollandokat. Viszont csak 10%-kal maradnak el tőlünk az olaszok és a lengyelek. Az adatok a 2016. április 4. - május 29. közötti időszakból valók, melynek során 14 országban kérdeztek meg 14.514 személyt.

A nyelv szerepét a legtöbb helyen nagyon fontosnak tartották a megkérdezettek a nemzeti identitás kialakítása és fenntartása tekintetében. A legerősebb szerepet Európában (77%), majd Japánban és az USA-ban (70-70%) tulajdonítanak a nyelvnek a nemzeti identitás őrzésében.

A szokások, nemzeti hagyományok is fontosak a kik vagyunk meghatározásában. A helyi vagy nemzeti kultúra jelentőségét a nemzeti identitás megalkotásában Kanadában (54%) és Ausztráliában (50%) tartották fontosnak. Érdekes módon azokban az országokban, ahol nincs gyökeres nemzeti kultúra, tehát behozott, ,,idegen" kulturális kohéziók működnek, a bevándorló népcsoportok mértéke, számaránya függvényében határozzák meg.

A vallási hovatartozást is sokan tartották fontosnak a nemzeti identitás formálásában. Az USA megkérdezettjeinek 32%-a a keresztyénség szerepét tartotta döntőnek az igazi amerikai önazonosságtudat szempontjából. A görögöknél ez az arány 54%, ők az ortodoxia szerepét hangsúlyozzák a görög identitás kialakításában és fenntartásában. A svédeknél a vallási identitás roppant alacsony, 7%-os szerepet játszik a nemzeti identitástudatban. Meglepő? Talán nem is annyira. Sem lutheránusságtudat, sem katolicizmustudat nincs. A vallási ,,senki földje" lesz egyre inkább Svédország, így nem véletlen az iszlám térhódítása sem. Nem lehet figyelmen kívül hagyni ezt az összefüggést!

14 európai, amerikai, ausztráliai és japán nemzet sorában a nemzeti identitás erőssége tekintetében a magyarok több mutatóban is élen járnak: a szülőföldhöz kötődésben, a nyelv védőbástya szerepének tudatosításában, a nemzeti, népi hagyományok összetartozást erősítő hatásában. Jó visszaigazolva látni azt, hogy nem üres nacionalisztikus képzelgés viszi előbbre népünket, hanem ezredéves kincseink őrzése, ápolása és továbbadása biztosítja az erős nemzet valóságát a globalizáció és a sokféle belső felhígító törekvés ellenére és közepette is. És az is jó, hogy mindezt nem mi híreszteljük magunkról, hanem egy vezető amerikai közvélemény-kutató intézet empirikus adatai, azaz tények és számok meggyőző üzenetei teszik mindezt nyilvánvalóvá - a magyar közvélemény számára ugyanúgy, mint a nagyvilág publikussága előtt. De mint mindent, még ezt is nagy figyelemmel és odaadással kell tudatosítanunk itthon is. (Megjelent a kolozsvári agnusradio.ro blogján, 2017. 02. 27-én, bekefy.agnusradio.ro: https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=4875085957745160042#
editor/targt=post;postID=5461458139254586208;onPublishedMenu=allposts;onClosedMen u=allposts;postNum=0;src=link).

Az is látható, hogy a magyarokon kívül az Egyesült Európa minden egyes állama valamilyen értelemben bizonyos történelmi kérdésekre választ keres a maga területi, nemzeti kulturális identitásában. Ebben a kérdésben a magyarságnak is választ kell adnia ugyanazokkal a tudományos eszközökkel, amivel a többi állam. Tehát, ha Európa beszél ókorról, akkor ezen a rendszeren belül a magyarság is tud beszélni ókorról. Hiszen a különböző szerzők, akik érintik ezeket a kérdéseket, más népek kapcsán a magyarságnak a múltját is érintik. Ahhoz, hogy egy európai kulturális-történelmi érték fel tudjon épülni ebben a kutatásban, a nemzetek között levő úgynevezett kutatási konszenzusra kell jutni, és az államok közötti, úgynevezett jogharmonizációban ezeket a kérdéseket rendezni kell, és az egységes európai történelmi múltat a kutatók munkájának figyelembevételével szabályozni kell. Ami nem zárja ki, hogy minden állam ebben a kérdésben egységesen is jelen tudjon lenni. Tehát a magyarságtudomány keretén belül sok kérdésre választ ad ez a könyv.


PhS Bakk Erzsébet


Forrás: Link


Videó: Bakk István PhS: MÚLT ÉS JELEN. Aradi Éva - Bakk István - Gyárfás Ágnes


Link


Bakk István PhS: MÚLT ÉS JELEN. A pateszi pecséthengerektől a Kárpát-medencei szkítákon át az indoszkítákig
Szerzők: Dr. Aradi Éva - Bakk István PhS - Dr. Gyárfás Ágnes

nemzeti hősmonda, pecséthengerek, turáni szkíta nép, magyar és székely népnév, Kárpát-medence, Indus-völgyi civilizáció, Mária Országa (Regnum Marianum), szabadságharc után, Habsburg uralkodó, Székelyföld, székelység nemzeti státusza, magyar társadalom, idegen uralkodók, Mátyás király, Corvin JánosLink
 
 
0 komment , kategória:  Ősi gyökér  
Miért fontos a magyar nemzet számára a Pálos-rend magyar
  2018-07-19 21:10:46, csütörtök
 
  Miért fontos a magyar nemzet számára a Pálos-rend magyar központúsága?

A magyar Pálos-rend alapítója Özséb nevet vette fel elődjétől, aki Szent Euzébiusz vértanúról Pannonia első ismeretes vértanúja Valerianus uralkodása alatt (235-259). Özséb II. Andrási Magyarország fővárosában, Esztergomban született 1200-ban.

Özséb az esztergomi érseki egyház kanonokja lett, közvetlenül érezte II. András kül- és belpolitikájának hatását. II. András trónra lép, vele együtt a merániai család. Olyan helyzet alakult ki, hogy egyszerre csak azon vették észre magukat az ország vezetői, hogy háttérbe szorulnak. Sikerül a legnagyobb nádort (3 király nádora volt) Mok-ot is 1210 körül kiszorítani a hatalomból. Minden előkelő helyet, javadalmazó állást kezd a Gertrudis környezete elfoglalni. A király a teljes királyi vagyont elajándékozza az idegeneknek. Özséb esztergomi kanonok a politikával szemben a saját félrevonulásról is gondoskodott, hogy a szent magányban háborítatlanul gyakorolhassa a keresztény erényeket.

Szándékának, hogy előbb megvalósíthassa, előre nem látható akadályba ütközött, a 1244-ben a szomorú emlékű tatárpusztítás következtében.

A világi papok sokasága templomok és hívők nélkül maradtak és keresték a helyüket. Ekkor Özséb tervének megvalósításához látott.

1246-ban Özséb atya Vancsay érsek engedelmével a pilisi hegységbe indult néhányadmagával. Egy hármas barlangba költözött, ahol a Szent Keresztről elnevezett kis remetekápolnát épített.

Látomása Özséb atyának, meghatározta további életét.

Pilisben élt és így többször találkozott a hegység többi remetéivel. A szentkereszti kápolna mellett 1250-ben kolostort épített, amelyet négy év múlva László király több javadalommal látott el. Arra törekedett, hogy a magyar remetéknek közös életrendjük legyen. A rend főnőkének Özsébet választották.

Már csak az apostoli szék jóváhagyását nélkülözte a szerzet, ezért őt társai beleegyezésével Rómába indították el. Özséb első priori provinciális, néhány testvér kíséretében elindult Rómába és Szent Ágoston szabályainak engedélyezését kérte.

Ekkor IV. Orbán ült Szent Péter székén, a szentatya előtti ügyének megnyerésére Tamást, (később 50 év múlva aquinói szent) a kor legnagyobb egyházi tudósát kérte segítségül. Tamás közbenjárására fogadta a pápa Özsébet és Pált a veszprémi püspököt, szólította fel az ügyben a véleményadásra és a szabályok kidolgozására.

1270. január 20-án az általa alapított szentkereszti kolostorban, társainak szívszakasztó zokogásai között halt meg.

A pálosok a rendi szabályok kidolgozásnál figyelembe vették a szent ágostoni regulát. A regula a szerzetesek életszabályainak gyűjteménye a keresztény életszentség megélését biztosítja közösségi életben. A szerzetesnek papi teendőket is el kell látnia, a papnak pedig szerzetesmódra kell élnie.
Az 1308. december 13-án kelt, okmányban, Gentilis bíboros, az V. Kelemen követe látogatásakor kapta meg a rend az engedélyt, hogy végleg Szent Ágoston regulája szerint szervezze meg életét. 1474-ben Váci Pál is elkészítette a magyar fordítását a regulának. Szombathelyi Tamás (1476-1480, 1484-1488) aki két alkalommal is rend élén állt. A generális a pálosok számára a kötelező Ágoston-regulához állított össze önálló, az erényekre buzdító beszédeket. 1537-ben Gyöngyösi Gergely Velencében nyomtatta ki a regulát magyar és latin szöveggel, amelyekhez magyarázatokat fűzött.

Mátyás király és a vezetői réteg a legmagasabb keresztényi odaadást látta a pálosokban. A tudós remetéket nagy tisztelet övezte a műveltségük miatt.

Tisztelték Buda melletti Szentlőrincet és az óbudai pálos Fehéregyházát a Jagellók is. Bakócz érsek Fehéregyházán, a pálosoknál keresztelte meg az újszülött Lajos trónörököst. A középkor végére az ország legnépszerűbb szerzetes rendjévé alakultak, hozzájuk tartozott tetemes földbirtok és sok egyházi kincs. Mátyás király kiemelkedően szerette a pálosokat. Miután 1467. január 15-én győzelmet aratott Ali bég felett, e napon - éppen Remete Szent Pál ünnepén - Magyarország védőszentjévé avatta Remete Szent Pált. Országa nagyjai, családjai többségükben pálos elkötelezettek így a Bakkok is és Mátyás királyságához is több szálon kapcsolódtak. Berendi Bak Gáspár csatában vett részt, később pap, majd szepesi prépost, 1464-ben Bolognában tanult és Rómában 1472-¬ben mondta az első misét. 1472-ben a lengyel követekkel Iglóra ment, Kázmér királyt ő általa hívta meg lakodalmára Mátyás király. Ezt a kapcsolódást a családdal tovább erősítette, hogy a király Óbudai Fehéregyházát a pálosoknak adományozta ahol az Árpád sírja volt és ennek a kolostornak az első perjele lett Bakk Mátyás. Fehéregyháza híres és kedvelt búcsújáró helye lett a fővárosnak.

Anonymus Fehéregyházáról így emlékezik meg:
"az Úr megtestesülésének 907. évében költözött el Árpád fejedelem. És tisztességesen eltemették őt annak az Attila városában kőmederben alácsorgó kis pataknak forrásánál, ahol a magyarok megkeresztelkedésük után Szűz Máriának, Nagyboldogasszonynak - szentelt Fehéregyházát építették fel."
1484-ben Bakk Mátyás óbudai perjel irányítása alatt Mátyás király a következőket mondta: "Valóban, ezt a templomot azoknak akarom adni, akik szüntelenül Istennek és Boldogságos Szűz Máriának szolgálnak."

Mátyás király a rettegett pallosjoggal is felruházta a rendet. Mátyás idejében, aki lázadást szervez a király ellen Szentgyörgyi János grófot független vajdának kiáltották ki. Mátyás azonban gyorsan és könnyűszerrel leveri a lázadókat még mielőtt komoly haderővé szerveződhetett volna az 50.000 főnyi összegyűlt lázadó tömeg. Ezután Moldovába nyomul, hogy megbüntesse a hűtlen István vajdát. December 15-én az éjszaka leple alatt megtámadja a király táborát, és véres csata fejlődik ki. A király hadapródjával, Bak Istvánnal együtt elég súlyosan megsebesült. Remete Szent Pál oltalmazta a királyt és hadapródja életét a moldovai véres és alattomos ütközetben. Bak István őse a ma élő Szentkatolnai ágnak. Remete Szent Pál már 541 éve oltalmazza a Bakk családot.

Mátyás király időszakában már meglévő és jelenleg már biztosan adatolható magyarországi kolostorok száma 69. De pálos kolostorok találhatók Európa több országában is többek között Ausztriaiban, Horvátországban, Portugáliában, Spanyolországban, Lengyelországban stb. A Buda melletti Szent Lőrinc lesz a főkolostor. A XIV. század legelső éveiben a János-hegy s a Hárs-hegy nyergén, királyi parancsra az akkori Nádor faluban egy új monostor építésébe fognak, Remete Szent Pál szerzetének, a pálosok számára. A monostorépítésre egész Magyarország odafigyel. Magyar alapítású pálos monostor épül fel 1300-1304 között. Később nemzetközi főkolostorrá vált és a magyar művelődésnek is egyik fellegvára lett. A későbbiekben fejlődésben a Pannonhalmi apátságot is túlszárnyalta, és temploma vetekedett a Mátyás templommal. 300 rendtag talált otthont a falai között. A templomot pazarul épített oldalkápolnák sora övezte. Közülük a legdíszesebb a Remete Szent Pál-kápolna volt. Ebben őrizték a Nagy Lajos adta Remete Szent Pál ereklyéket.

A Buda melletti Szentlőrinc monostora sokkal több volt, mint egyike monumentális műemlékeinknek. A Buda melletti szt. Lőrinc-i építőmesterek építik meg a gótikus Magyarország mintegy száz vidéki pálos kolostorát. De ők faragják meg templomaik köveit, szobrait, szenteltvíztartóit, a templomaikba temetkező előkelőségek sírköveit. S ami a leglényegesebb: ők látják el színes üvegablakokkal, sőt orgonákkal is az ország valamennyi pálos kolostorát. Itt dolgozott a kor legnagyobb magyar világi építésze is Kassai István.

A Buda melletti Szentlőrinc monostori könyvtára csereviszonyban állt Mátyás könyvtárával. A pálosok rendszeresen dolgoztak Mátyás király könyvesházának. Itt volt a Bibliotheca Corviniana íróháza, scriptoriuma. Mátyás király uralkodása alatt a még jobban növekedtek a pálos kolostorok minden téren: szerzetesi fegyelemben, szellemiekben és anyagiakban egyaránt. A sírkápolnát 1525 szeptemberében - a monostorral együtt - a törökök semmisítették és több darabra törték Dénes képfaragó remekét, a vörös márvány sírládát. A Remete Szent Pál koporsó néhány darabját ma a Budapesti Történeti Múzeum őrzi.

A pálos kolostorok építése tipikusnak tekinthető, hogy egy adott korban (kápolna, templom, búcsújáróhely) a környék remetéi gondozzák és odatartozásukat jogilag is igyekeznek rögzíteni.

Ma Budapesten található pálos alapítású templom az Egyetemi Templom. A Pálos-rend 1786. évi föloszlatása után a templom az egyetem tulajdonába került. A dúsan faragott kapu felső körívében egy teljes alakú indián szobor fafaragvány látható.

Országunk Mátyás király időszakában a pálosokkal nemcsak az építészet alapjainak remekeit tették le, hanem a különböző egyéb szellemi alkotásokat is, mint a kódexek írását, melyhez tradicionálisan fenntartották az ősi írásunkat a rovásírást. A magyar rovásírás nemzetünk egyik különleges kultúrkincse, amelynek története a népünk eredetéhez nyúlik vissza. A pálos rovásírás tulajdonképpen az eredeti magyar (székely) rovásnak a rendházakban némileg átalakított, talán ,,literátusabb" változata.

A különbség főként abból áll, hogy a magyar (székely) rovásírás - keleti írásmód szerint - jobbról balra folyik, míg a pálosok ezt nyugati, balról-jobbra haladó írásmódra váltották fel. Ezt az írást a rendházakban kb. a XVI. század végéig használták. Eredete igen régi időkre vezet vissza, rokonságban van a türk rovásírással. A székely rovásírásban még olyan ősi betűjegyek is fellelhetők, amelyek más, közel keleti írásokkal mutatnak hasonlóságot, ősibb jegyek a türk rovásírás betűinél is. A székely rovásírás a XVI. századra komoly újravirágzásnak indult, s különösen Erdélyben, a székelyek körében általánosan használt volt. Az elnevezése a középkorban szittya/szkíta-írás volt, s csak a legutóbbi időkben nevezték el székely-rovásírásnak. Olyan mértékben elfogadott volt, hogy Székelyföldön még a XVIII. században is tanították iskolákban. A XIX. században elkezdődött a rovásírás tudatos kutatása. A székely-rovásírás iránya többségében jobbról-balra haladt, de a legrégebbi időktől kezdve vannak emlékek, amelyekben az írás balról-jobbra irányú. A székely rovásírással fennmaradt emlékeink között a legszebbek a középkori vallásos szövegek, amelyek az akkori kiejtést rögzítették. Igazi irodalmi élmény a XVI. században leírt Miatyánkot és Hiszekegyet elolvasni, s csodálatos, hogy a rovásírással, sokkal egyértelműbben tudták leírni a beszélt nyelvet, mint az akkori latinbetűs írással. A pálos rovásírás az eddig megtalált emlékek tanulsága szerint a XIII. század második felében alakult ki - ezt követően egyházi irányzattá vált, és manapság döntően templomok felirataiban bukkan fel. Ennek az írásmódnak különlegesen sok emléke maradt meg Dél-Amerikában.

A magyar pálos-szerzetesek ugyanis ismertek voltak a középkorban úgy a spanyol, mint a portugál királyi udvarban, ezért magyar pálosokat hívtak Dél-Amerika belső részeinek felfedezéséhez és az indiánok megtérítéséhez is. Az atyák gyakran barlangokban laktak ott is (hasonlóan a Pilis hegységbeli lakhelyeikhez), s a barlangok falán nagyon sok magyar nyelvű, balról-jobbra haladó felirat maradt fenn. De levelezéseikben, térképek feliratozásánál szintén használták a pálos-rovásírást.

Helyüket később jezsuiták vették át, de a közöttük lévő magyar jezsuiták még egy darabig használták ezt az írást is, sokszor latin írásmódjukkal vegyesen. Hazánkban - a valós nemzeti történetkutatással párhuzamosan - reneszánszát éli a rovásírás-kutatás, illetve a régi, sokszor évezredes rovásírásos emlékek felfedezése, értelmezése. A dél-amerikai Cerro Pelado barlangban. 1500 körül véstek a sziklába. A számokat arab számokkal írták rá (bizonyítva mai számaink eredetét). Ezeket a számjegyeket a kettőspont (két, egy vonalban álló hurok) után figyelhetjük meg. Felirata: született 1473-ban.

A Pálos térképeket a Magyar Piarista Tartományfőnökség levéltárában már a XVIII. században is őriztek térképeket. A térképek katalógusa nyomtatásban is megjelent. A rendi levéltárak térképeinek katalógusai is. Pl. Pálos és piarista térképek, összeáll. Dóka Klára, munkatárs Csányi László, Bp., 1991. Magyarországi egyházi levéltárak térképei, térképek profiltisztítás céljából átadásra kerültek a rendtartomány Központi Könyvtárának.

A pálosoknak újvilági (amerikai) térítéseikről állít majd emléket a Pilisi Pálos Passió. A Bakk Endre Kanonok Alapítvány szervezésében kívánjuk megvalósítani Pilisben a passiót, ahol 1250 óta működött a Boldog Özséb által alapított magyar pálos rend.

Az Európai Passió Szövetség hozzájárult a magyar passiók újraindításához. Ebben elsődlegesen Maurice Clos Franciaországból, Josef Lang Németországból, Franz Miehl Ausztriából, André Pesleut Belgiumból, Antonio Filippi Olaszországból nyújtottak segítséget. A passió latin szövege Hadnagy Bálint műve 1511-ben íródott. Csonka Ferenc fordításában Árva Vince atya bocsátotta rendelkezésünkre.

Mátyás korában 27 kolostor titulusa Szűz Mária. Többségében a Mária kegyhelyeken építik fel a kolostoraikat. A rend életében központi helyen áll a Mária-tisztelet. Boldogságos Szűz tiszteletére választotta Kolombusz is a hajójának nevét, amit Santa Mariának nevez. A Santa Maria névről: Mária Jézus anyja (Szűz Mária), Mária az Újtestamentumban viszonylag kevés helyen szerepel.

Kolumbusz Kristóf (1451-1506) Cristóbal Colón, Cristoforo Colombo kezébe jutott Paolo Toscanell levele és térképe, melyet V. Alfonso portugál királynak írt az Indiába vezető útról, melyet nyugat felé tartva is elérhetőnek vélt. Ilyen irányú tervet terjesztett II. János portugál király elé, de elutasították a javaslatát. Kolumbusz 1485-ben, felesége halála után ezért átköltözött Pálosban, a La Rábida kolostorba.

A palos szó spanyolul azt jelenti veretés. A "szent remete szerzetnek" a pálos rendre jellemző a remeteség hármas jellege: az imádság, a magány és a vezeklés szeretete így határozhatjuk meg a tevékenységüket. A vezeklést a veretést a későbbiekben a regulák szabályozzák.

1492. augusztus 3-án futott ki a Palos kikötőjéből három hajóval Kolombusz, a Santa Mariával, melyen személyesen parancsnokolt, a Pintával melyet Martin Alonso Pinzón irányított és a Ninával Vincente Yánez Pinzón vezetésével. Kolombusz kettős hajónaplót vezett a legénység megtévesztésére és megnyugtatásukra.

1492. október 12-én éjjel pillantják meg az első amerikai szárazföldet Guanahanit. Ezt a helyet San Salvadornak, Szent Megmentőnek keresztelt el. 1492. december 25-én, Szentestén, a Santa Maria zátonyra futott, átköltözött Kolombusz a Ninára.

A portugálok 1493-ban átvették a magyar rend konstitúcióit, reguláját. Felvételüket is ebben az évben hagyta jóvá VI. Sándor pápa. Kezdetben 4 évenként, később minden nyolcadik évben küldte el a tartomány követeit a Buda melletti Szentlőrinc-i nagykáptalanra. A portugál tartomány historikusának, Henricus a Santo Antonionak adatai alapján 22 rendházukat említi a szerző.

Az Úr 1490-ik évében, virágvasárnap utáni kedden Mátyás király meghalt. 1492. október 12-én Kolombusz az Újvilág földjére lép. A kísérete élén megcsókolja földet, imádkozik. A világtörténelem legnagyobb eseménye ez a nap. A magyar pálosok Amerikába így jutottak el, ezen nem kell csodálkoznunk, hiszen ez a rend volt a legméltóbb arra, hogy Izabella királyné a pálosokat hívja és küldje téríteni Amerika földjére, Kolombusz hajóira.

A portugálok már 1464-ben csatlakoztak a magyar rendhez. A spanyol testvérek ere¬deti nevük Fratres de Hispánia volt.

A Lisszaboni Állami Levéltárban őrzik Szombathelyi Tamás generális búcsúztató beszédét, amit a Portugáliába távozáskor 123 pálos atyának mondott.

Barcelonában pedig megtalálható magát a büszkén ,,magyar királyi vér leszármazottjának" tekintő Katolikus (Kasztíliai) Izabella (1451-1504) meghívólevelének másolata, melyben a következő szavakkal kér pálos hittérítőket Fráter Tamás magyar rendfőnöktől:
,,Küldjön újabb munkásokat az Úr szőlőjébe, mert valóban munkásokra lesz szükség, akikre nehéz testi munka vár".

VI. Sándor pápa (Rodrigo Borgia) (1431-1503) megbízásából többször mennek Amerikába, hogy ott hittérítést végezzenek a pálosok, akikre kezdetben ő bízza Amerika krisztianizálását. Magyar főpap volt Borgia, Rodrigo aki kardinális korában egri érsek és péterváradi apát is volt, így jól ismerte a pálosokat. Hunyadi Mátyás nevezte ki a kardinálist péterváradi apáttá, hiszen fején a Szent Koronával apostoli királyi uralkodó volt, aki egyébként, tudottan jó kapcsolatban állt a pálosokkal. Spanyolország és Portugália szembefordult egymással, és megint VI. Sándor kéri fel a pálosokat, hogy csillagászati eszközökkel húzzák meg a határvonalat a két veszekedő hatalom között.

Ennek következményeképpen jött létre a 1493-ban Inter caetera kezdetű bulla ennek nyomán jön létre a 1494-ben a tordesillasi egyezmény, amely Kolombusz felfedezése után kelet a felé nyomuló portugálok és a nyugatra tartó spanyolok között egyezséget kellett teremtenie.

A Zöldfoki- szigetektől nyugatra a 371 mérföldnyire jelölték ki a határvonalat. Ezt a pápai vonalat később a portugál király nyomására végül a 46. nyugati hosszúsági fok felé tolták el. VI. Sándor pápa meghozta döntését az újonnan felfedezett földek felségjoga tekintetében. 1501-ben a bulla, a "Los Reyes Catholicos" kezdetű, nemcsak igazságot tett az új hódítások tekintetében, hanem kereszténységet is rendelt az Új Indiákba. Bullája alapján tisztán kiolvasható, hogy magyar Pálos-rend szerzetesi voltak Amerika első hithirdetői.

Az Úr 1503-ik évében meghal Sándor pápa. A bazilika altemplomából rövid idő múlva átszállították pápa földi maradványait a spanyolok által Rómában emelt nemzeti kegyhelyre, a Santa Maria di Monserrato-templomba.

A spanyolok elfoglalják Guatemalát. Guatemalában, ahol a pálosok éltek, húzódik egy hatalmas hegyvonulat, ebben vannak a remetefülkék, barlangok, amelyek falain még ma is elég sok rovásírásjel található ezek a sajátos pálos rovásírás elemei. Argentínától egészen Bolíviáig és Peruig is eljutottak (természetesen a mai ország neveket használom).

Pizzaro és katonái is találkoztak a magyar atyákkal, zavarták is őket a tevékenységükben, ezért kisebb szigetekre igyekeztek áttelepíteni a frátereket. 1559-ből is vannak emlékek Dél-Amerikában, de már 1560 után nyomuk veszett. Meg kell emlékeznünk még a pálosok dél-amerikai térítő tevékenységéről. Amerika felfedezése után még a spanyol virreynátusok idején (1495) mentek pálosok Dél-Amerikába, ahol a latin-amerikai spanyol gyarmatokon a keresztény kultúra alapjait vetették meg. Különösen a satubali remete Szent Pálról nevezett rendháznak jutott nagy szerep ezekben a térítésekben. Ennek a rendháznak a lakói eleinte a Földközi-tenger vidékén térítettek. Katolikus Izabella spanyol királynő kérésére a satubali spanyol provinciális küldött ki először Dél-Amerikába hittérítőket.

Pedro de Mendoza conquistador az első laplalai virreynatus 14 hajóval ment Dél-Amerikába s mindegyik hajóján egy-egy magyar pálost vitt magával. Szent hivatásuk teljesítése közben azon¬ban a vad guerandi és guarani indián törzsek mészárolták le őket. A spanyol udvar annyira ragaszkodott a pálosokhoz. hogy eme kísérlet után ismét újabbakat küldött a térítő munka folytatására.

A magyar pálosok Argentínában és Paraguayban kolostorokat is alapítottak, melyek más szerzetek birtokában még ma is megvannak. A Dél-Amerikába került pálosok történetére vonatkozó értékes levéltári anyag is van ezekben a kolostorokban.

Más adatok szerint Diaz de Solis három karavelláján, a "Mar Dulce" partjain, 1515-ben más adatok szerint Pedro de Mendoza hajóin is pálosok voltak. Buenos Aires első parcellázási térképén találkozunk Mathe Istvány nevével. Nem sokkal később V. Károly kancellárja, a magyar Maximilianus Transylvanus volt az első, aki a világnak beszámol Magellán útjáról, ami a magyaroknak nemcsak Ibériával való kapcsolatára utal, hanem a kozmogóniai tudásáról is számot ad.

Az első pálos-szerzetesek után Amerika krisztianizálását a jezsuiták vették át. A latin-amerikai levéltárakban erre vonatkozó dokumentum csak elszórtan található, talán többet árulnának el az európai jezsuita archívumok, bár a Jézus Társaság dél-amerikai hittérítő tevékenységének szomorú fináléját ismerve még ebben sem reménykedhetünk túlságosan. Lacza Tihamér: Magyar jezsuiták Latin-Amerikában című könyvében így ír: Szentmártonyi Ignác tulajdonképpen nem is hittérítőként, hanem a portugál király udvari csillagászaként és térképészeként került Brazíliába.

Feljegyzései, térképei valószínűleg valamelyik portugál levéltár eldugott részében porosodnak. A magyar jezsuita tanár, 1745-ben magyar pálos nyomokat fedezett fel, naplójában beszámolt arról, hogy az egyetem könyvtárában rovás jegyzeteket is talált a pálos vonatkozású könyvek között. A fennmaradt pálos anyag egy részét a Mappa Antiqua c. térképet a Nagyszombati Egyetem másoltatta le ez ma Vinland Map néven ismert.
A dél-amerikai Cerro Pelado barlangi feliratokat 1500 körül vésték a sziklába. 1910-ben fedezték fel a Cerro Pólilla nevű röghegységben (amely nevét a paulillákról, vagyis a pálosokról kapta) a barlangi rajzokat, amelyeket az ott élő pálosok rajzoltak fel. Pálosok a krisztianizálásnak azt a formáját követték, hogy a “Fiú isteni személyéhez való egyedülálló közelség miatt a pálosok embersége maradéktalanul eltelik a kegyelem teljességével és bennük így a kegyelem mintegy belső és természetes forrásból fakad, az emberségük a második isteni Személyben azaz Jézusban való azonosulásukban ,,áll fönn".

Az Atyák, így a pálos atyák szerint is Krisztus hyper anthropon anthropos (írja Hitvalló Szt. Maximusz és Damaszkuszi Szt. János) vagyis az átlag ember fölé emelt ember). Krisztus követőit a megszentelődés célja vezette, így a pálos atyákat a krisztusi igazság terjesztése. Ők a gyarmatosításban nem vettek részt, barlangokba húzódtak, elvonultan éltek, mint kezdetben, a Pilisben s a térítésben a kereszténység hű követői voltak. Főleg az indiánok között jártak, és emlékük ma is él fehér atyáknak nevezik őket úgy, mint a Pilisben. A felfedezést, a hódítás követte, amely történelmünk legnagyobb népvándorlását, kultúrák keveredését hozta létre. Európa és Amerika között a magyar pálosok építették fel a keresztény hidat.

Az új uralkodó erdélyi vajda Szapolyai János is pálos elkötelezett volt, úgy mint apja Szapolyai István. A keleti országrész királya I. János (1487-1540) akit 1526-ban, magyar királynak választottak. János király uralkodásában a sok zavaró körülmény megtette a magáét. V. Károly, noha felismerte a soha vissza nem térő alkalmat a legjobb diplomatái egyikét, Johann Wese lundi püspököt indította Szapolyaihoz tárgyalásra. A tárgyalás ezúttal Váradon folyt Szapolyai János új, ideglenes székhelyén, vezetését új emberre bízta a király Czibak Imre utódjára, a pálos szerzetesből váradi püspökké emelt (Martinuzzi Utjesenovics) Fráter Györgyre.

Belső ügyekben már jó két esztendeje ő volt a leghatalmasabb szavú magyar politikus. Fráter György pálos kolostor rendfőnöke, váradi püspök, esztergomi érsek az önálló Erdély megteremtője és kormányzója, ő az, aki János királyt rábírja az 1514-iki kegyetlen törvény eltörlésére, s visszaadja a jobbágynak a szabad költözködés jogát. Fráter Györgyben találta meg Szapolyai a támaszt. A pálos barát rövid pár hónap alatt rendezte az évtizedek óta csődből csődbe bukdácsoló kincstár helyzetét.

1551. december 16-áról 17-ére virradó éjjel Erdélyben, alvinci kastélyában meggyilkolták Fráter Györgyöt, a magyar történelem legnagyobb politikai lángelméjét. A római anyaszentegyház bíborosát, Erdély vajdáját és kincstartóját, váradi püspököt.

Istvánffy Erdély történetében arról ír, hogy a barát jobb fülét, Mercado solymármester levágta. György barát fülével Ferdinánd király őfelségét ajándékozta meg. A vértől elborított holtteste több hónapig hevert eltemetetlenül. 1552. február 25-én temették el a gyulafehérvári székesegyházban, ami testéből megmaradt.

Erdély kifosztása és a bíboros meggyilkoltatása miatt a súlyos nemzetközi elítélésre reagálva I. Ferdinánd magyar, cseh és német király panaszlevele bátyjához V. Károly császárhoz:
,,Nem hiszem, hogy valaha is ekkora szégyen és gyalázat érte volna a Birodalmat..."

György barát nemzeti egysége álom maradt csupán. De soha nem adta fel a küzdelemét, küzdött haláláig. A lángeszű Fráter Georgius sírkövén ez olvasható:
,,OMNIBUS MORIENDUM EST" (Mindenki halandó)

Erdély után a lengyel földön is felerősödik az ősi magyar Mária-tisztelet, a Boldogasszony, a magyar Pálos-rend által kapott hangsúlyozott helyet az egyházban - ennek első komolyabb jele 1352-ben a Márianosztrai rendház alapítása -majd az onnan 1382-ben Csensztochovába /Częstochowa/ kiment 16 pálos atya Opolei László nádorral kolostort alapítottak.

A lengyel pálosok elkülönülési törekvése és a lengyel király, Stanislaw August Poniatowski követelése idézte elő, hogy a lengyel rendtartomány 1784-ben a magyar anyaországtól és rendfőnökétől különvált. VI. Pius pápa pápai rendeletével a lengyel rendtartomány meglehetősen nagy önállóságot és függetlenséget nyert."


,,A 1786-ki romboló villámként csapott le Remete Szent Pál szerzetére; II. József ezen évében törölte el a magyar szerzetet is."

Majd II. József 1790. január 26-án visszavonta a főként a szerzetesi életet sújtó rendelkezéseinek többségét.
I. Ferenc 1802-ben kiadott rendelete értelmében a bencéseket, cisztereket, premontreiket visszaállította.
A császár 1804. március 28-án így ír: ,,A pálosok visszaállításáról el kell tekinteni." Ennek oka a pálosokat jellemző magyar szellemiség továbbá a Vallásalap sem akarta visszaadni a pálosok vagyonát.

Lipót programja sem kedvezett a magyar Pálos-rend újragondolásának a különböző kormányzati formák ötvözése, a titkos társasági kultúra egyes elemeinek beépítése a politikai gyakorlatba és a kompromisszumokat kiegészítő politikai zsarolás. " Lipót megkötötte a magyar nemességgel az alkut, de egyben olyan titkos társaságot hozott létre, amely más társadalmi erőket próbált mozgósítani, mindenekelőtt az elégedetlen városi polgárokat és a parasztokat.

Lipót ezeknek a politikai térből kirekesztett elemeknek országgyűlési képviseletet akart biztosítani, hogy sakkban tartsa a nemességet, amely az össztársadalmi érdekek képviseletében lépett fel. Lipót kamatoztatni akarta a szerb-magyar és a magyar-román ellentéteket. Így hozta létre pl. a szerb kancelláriát. Ebben a légkörben született a Suplex Libellus Valachorum is.

1845-ben Szcitovszky János hercegprímásnak, a rend konfráterének kezdeményezésére, 1864-ben négy pálost és két klérust küldött Péliszentkeresztre Kneflinski Máté Częstochowából. Szcitovszky János halálával ez a kísérlet is meghiúsult. A Monarchia alatt a pozsonyi országgyűlésnél a magyar rendek többször is kérték az uralkodót ill. uralkodókat a rend újbóli legalizálására, de sikertelenül. Ugyancsak sikertelenül végződött a pálosok 1902-ben történt nagyváradi letelepítési kísérlete. 1918-ban Markievicz hívott magyar ifjakat a lengyel noviciátusba. Bodó Gellért felszentelt pap pálos szerzetes akart lenni, de nem engedték meg, hogy fogadalmat tegyen. Ő és Benedek nevű társa hazaérkeznek fogadalom nélkül, és jelentkeznek Zichy Gyulánál aki mint kalocsai érsek megkezdte a tárgyalásokat a pálosok érdekében. Mások is fogadalom tétel nélkül érkeztek haza, mert a rend lengyel vezetői nem támogatták a magyar törekvéseket ezért nem bocsátották fogadalomra az ottjártakat. Így az addigi próbálkozások, hogy magyarokat a lengyel noviciátusban neveljenek sikertelenek maradtak.

1934-ben - országos ünnepség keretében vehették át a Lengyelországból, érkező Csensztochovából /Częnstochowa/ lengyel pálos atyák a gellérthegyi Sziklatemplomot. Az ünnepélyes beiktatás május 21-én volt, a ház perjele P. Raczynski Kajetán novíciusmester lett. A pálosok iránt óriási volt az érdeklődés, nagyon sok volt a jelentkező, de érdekes módon csak heten öltöztek be. 1989 után fordulatot vett országunkban is a Pálos-rend története örökölve a sajátos múltbéli hagyatékokat.

Előzményként: 1950. október 7. és december 5. között az országban el kellett hagyniuk a szerzetesházakat a rendtagoknak. A nagy reményekre, az eredeti ,,magyar Pálos-rend" visszaállítására jogosító kezdeményezést az ország eljövendő szomorú sorsa határozta meg. A világháború és utána a kommunista diktatúra fél évszázada újból megsemmisítette ezeket a reményeket.

A tagok toborzása titokban folytatódik, ekkor alakult a "klandesztin" pálosok szervezete, Árva Vince atya lett ennek vezetője. Miután Bolváry Pál novíciusmestert letartoztatták 1961. február 7-re virradó éjszaka. 1982. augusztus 22-én kinevezte P. Koscielecki Lőrinc a rendfőnökének P. Árva Vince atyát. Dr. Lékai László bíboros, prímás, esztergomi érsek 1985. december 16-án kelt 155-6/1985 sz. leiratával kinevezi Árva Vince atyát posztulátornak.

A hivatalos kánoni eljárás megindítására 1986. január 18-án került sor az Esztergomi Bazilikában ünnepi szentmise keretében, melyet a bíboros, prímás, esztergomi érsek úr mutatott be. Az Istenben boldogult Bíboros Főpásztor kérésére a Sacra Congregazione per la dei Sancti, 1514/986. szám alatt, 1986. ápr. 18-án Palattini bíboros prefektus aláírásával jóváhagyta a kanonizációs vizsgálat lefolytatását.

A rendszerváltozás után Árva Vince atya a lehetőségeket kihasználva felélesztette, és újból működésbe hozta Márianosztrán a pálosságot és Budapesten a Sziklatemplomot, melyet jelenleg a lengyel vonalú pálosok használnak.

A magyar eszmélés, a jobbat érdemlő magyar társadalom felébresztésének elengedhetetlen kelléke kellene, hogy legyen a nemzetközileg ismert, magyar alapítású szerzetesrend magyar központúvá tétele, leválasztva a mesterségesen ráerőltetett lengyel vezetésről. A magyarságnak fontos, hogy a hit meggyengülésének általános folyamatában a magyar kereszténység megerősödjék, öntudatunk felerősödjön.

Árva atya Rómába felterjesztette a titkos pálosok névsorát, hogy elismerjék szerzetesi voltukat. Ezt a Szerzetesi Kongregáció 1989. május 20-án elismerte.


Záró gondolatként:

Árva Vince atya ennek a szellemiségnek megfelelően 2008. február 8-án kelt levelében kérelemmel fordult Németh László SVD, a Magyar Püspöki Konferencia a titkárához, melyben felvázolta, hogy a posztulátori feladatot az felsorolt tartalommal elvégezte eleget téve a dr. Lékai László esztergomi érsek felkérésének egyben jelezte az aktori szerepet betöltő bíboros úr elhunytára tekintettel szükséges, hogy aktorként Rómában megfelelő képviselője legyen az ügynek és a püspöki konferenciát tartotta megfelelőnek erre a feladatra.

A magyar Pálos-rend alapítójának Özséb kanonok, oltárra emeléséhez a szükséges anyagot 22 éves munkával összegyűjtötte Lékai László néhai bíboros, prímás, esztergomi érsek úr által reá ruházott posztulátori feladatát teljesítette.

Erről és az elvégzett munkáról valamint a szenttéavatás készre jelentéséről továbbá a Pálos-rend sajátos helyzetéről tájékoztatta Őszentsége XVI. Benedek pápát.

A további levelezésekből kiderült, hogy a nyilvánosság kizárása mellett a lengyel vezetés érintett tájékoztatása nélkül a magyar katolikusság érzelmeinek megsértésével Boldog Özséb szentté avatásának hatáskörét magukhoz vették egy lengyel új posztulátor személyében. Érdekes és külön vizsgálandó kérdés miután a lengyel pálosok 1784-es leválásukkal új utakon kívántak járni, hogy ennek ellenére mennyire van lehetősége egy rendfőnöknek felülírni egy bíboros érsek intézkedését. Másrészt a kánonjogi szabályok szerint a szentté avatási eljárás kezdeményezésére az az egyházmegye illetékes, ahol az érintett személy kifejtett tevékenységet vagy ahol a sírja található. Szükséges egy közvetlen kapcsolat a kezdeményező és érintett személy között.

Kétségtelen a lengyel barátaink által alapított rend, gyökerei a Boldog Özséb által létrehozott rendből erednek ugyan, de mégsem tekinthető az 1786-ban megszűnt magyar jogutódjainak, hiszen a kongregációjuk a működésüket Congregatio polona Fratrum Ord. S. Pauli. i. Erem néven VI. Pius engedélyezte Apostolicae Sedis Auctoritas című brévéjével.

Ilyenformán a közvetlen összefüggés a szentté avatásban érintett személy és a lengyel rend közölt nincs.

A magyar pálos szerzetes elsősorban nem magáért, hanem nemzetéért, hazájáért imádkozik és vezekel. Mária országának egyetlen magyar alapítású rendjét, amelyet az apostoli királyság és a Szent Korona védett, vissza kell állítani magyarországi központúvá, hiszen magyar Pálos-rendben, az ifjúság kapaszkodót vagyis hitet nyerhet újra az elkövetkezendő időkben.

Bakk István


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Ősi gyökér  
Különleges könyvbemutató a Mátyás király évében
  2018-07-12 21:16:38, csütörtök
 
  Különleges könyvbemutató a Mátyás király évében, ahol kiderült, hogy a király közli a nagyvilággal a származását.

2018. július 2-án Budapesten a Barabás Villában bemutatásra került a három szerző könyve: Dr. Aradi Éva - Bakk István PhS - Dr. Gyárfás Ágnes: Múlt és Jelen címen. A könyvet Dr. Czeglédi Katalin
nyelvész, szlavista, keletkutató mutatta be a nagy számban megjelent szakmai közönségnek.

A munkát tudatosan időzítették Mátyás király emlékévéhez.

A szervező Bakk István - aki egyben szerzőtársa is a könyvnek - felhívta a figyelmet arra, hogy a Bakk Endre Kanonok Alapítványnak a kezdeményezésére 2018. július 10-én 12 órakor egy percre főhajtással emlékezik az ország Mátyás királyra.

Továbbá bejelentette, hogy azon a napon, július 10-én a Bakk Endre Kanonok Alapítvány indítja el és kezdeményezi Mátyás király szentté avatását a Vatikánban.


Az indokok közül néhány: Mátyás király európai történelmi és uralkodói értéke vitathatatlan - itt bele kell érteni a Hunyadi család értékét is -, Európa keresztény történelmi értékékének az alapja. Mátyás király hozott létre elsőnek Európában állandó hadsereget. Ezzel megakadályozta azt, hogy Európa Bizánc sorsára jusson. Európa nem nélkülözheti azt a géniuszt, annak az uralkodói nagyságnak a tevékenységét, amelyet a Szentkoronán keresztül Mátyás király a magyar és az európai társadalom értékének a fölépítésében megvalósított.

A bemutatott könyv szakmai körökben is kiemelt figyelmet kapott. A könyvnek több célja van: egyrészt az, hogy a magyar társadalomban a honfitársainkat segítsék felkészíteni a más társadalmak, illetve kultúrák versenyének a kihívásaival szemben a szilárd önazonosságban rejlő állhatatosságra, másrészt, hogy tudatosítsák a székely és a magyar néperedet történelmi mélységeit, nemességét és páratlan sajátosságait. Olyan történelmi dokumentumok, okirati tények kerültek bele a kötetbe, amelyek támogatást jelenthetnek a magyarságtudat fenntartása és továbbadása szempontjából.

Megfontolandónak tartják az oktatásban - a történelemtudat differenciált erősítése érdekében - az iskolai ajánlott olvasmányként történő bevezetését. A magyar népnek fontosak a nemzeti identitás, a nyelv, a születési hely és a hagyományok, amint a könyv előszavában idézett nemzetközi felmérések mutatói a világelsők között jelzik. De ezt ápolni kell! Ugyanakkor mindez párhuzamosan, ám eltérő módon és más-más történelmi múlttal fejlődött a magyaroknál, illetve a székelyeknél. A székely múlt adhatja a magyar nemzetnek az őstörténetét, amit a fejlődő tudomány, a genetika is támogat.

Tehát a magyarságtudomány keretén belül is sok kérdésre ad választ ez a könyv.


Videó: Bakk István PhS: MÚLT ÉS JELEN. Aradi Éva - Bakk István - Gyárfás Ágnes


Link
 
 
0 komment , kategória:  Ősi gyökér  
Bakk István támogatási kérelme: Emlékezzünk Mátyás Királyra
  2018-06-20 23:48:05, szerda
 
  TISZTELT ÉS KEDVES BARÁTOM!

Azzal a kérelemmel fordulok Önhöz és Ön által a Képviselő-testülethez, hogy Mátyás király emlékévében

2018. július 10 -én 12 órakor egy percre álljunk meg és főhajtással emlékezzünk Mátyás királyra, ebben az időpontban kint az utcán a mozgó gépjárművek tulajdonosai pedig rövid dudaszóval demonstrálják a környezetünknek, hogy a mai napig aktuális a nagy uralkodó szellemisége. Kérem, hogy ezt a felhívást a sajtón keresztül tegyék nyilvánosságra.

Mátyás király európai történelmi és uralkodói értéke, akár tetszik, akár nem,- itt bele értve a Hunyadi család értékét - Európa alap keresztény történelmi értéke. Mátyás király hozott létre elsőnek Európában állandó hadsereget. Ezzel megakadályozta azt, hogy Európa Bizánc sorsára jusson. Európa nem nélkülözheti azt a géniuszt, azt az uralkodói nagyságot, amit a Szentkoronán keresztül Mátyás király a magyar és európai társadalom érték-fölépítésében megvalósított.

Csatolásban küldöm Önnek, a Bakk Endre Kanonok Alapítvány könyv támogatási kérelmét a Múlt és Jelen könyv előszavát tájékoztatásul. Megtekintheti az általam készített filmet, a könyvnek az előzetesét:Link


Köszönettel veszem, ha barátai és ismerősei felé is továbbítja az anyagunkat!

Üdvözlettel:

Bakk Endre
Kanonok Alapítvány 2040 Budaörs, Nefelejcs utca 1-3. Pf.: 318.


SZÁMLASZÁM: 11742173-20164722

Üdvözlettel:

BAKK ISTVÁN PhS elnök


+36 70 553-9070

BAKK.ISTVAN@BVTV.HUBakk István PhS: MÚLT ÉS JELEN. Aradi Éva - Bakk István - Gyárfás Ágnes Link

Bakk István PhS: MÚLT ÉS JELEN. A pateszi pecséthengerektől a Kárpát-medencei szkítákon át az indoszkítákig
Szerzők: Dr. Aradi Éva - Bakk István PhS - Dr. Gyárfás Ágnes

nemzeti hősmonda, pecséthengerek, turáni szkíta nép, magyar és székely népnév, Kárpát-medence, Indus-völgyi civilizáció, Mária Országa (Regnum Marianum), szabadságharc után, Habsburg uralkodó, Székelyföld, székelység nemzeti státusza, magyar társadalom, idegen uralkodók, Mátyás király, Corvin János


Támogatási kérelem

,,Az Isten szolgálatára bármilyen idő alkalmas, és mindaz, amit a haza érdekében tesz az ember, nem egyéb, mint Isten szolgálata."
Mátyás király


A Mátyás király emlékévében, a Bakk Endre Kanonok Alapítvány kiadásában, a király egyik legjelentősebb főúri székely családjának leszármazottjaként fordulok Önhöz és kérem, legyen segítségemre, hogy megfelelő példányszámban tudjunk kiadni az ünnepi évfordulón a könyvet. Célunk nem Mátyás király ismertté tétele, hanem a tudományosan is megalapozott kutatásainkat, amelyek szélesebb érdeklődésre számot tartó dokumentumok, információk a nemzet számára könyv formában dokumentáljuk.

Bemutatásra kerül három szerző által, Dr. Aradi Éva - Bakk István PhS - Dr. Gyárfás Ágnes: Múlt és Jelen. A pateszi pecséthengerektől a Kárpát-medencei szkítákon át az indoszkítákig című könyv.
A mű a magyarságtudomány szellemiségében íródott, az ókortól napjainkig Mátyás király uralkodását és annak a mai korra történő hatását is érinti.

Mátyás király európai történelmi és uralkodói értéke, akár tetszik, akár nem, - itt bele értve a Hunyadi család értékét - Európa alap keresztény történelmi értéke. Mátyás király hozott létre elsőnek Európában állandó hadsereget. Ezzel megakadályozta azt, hogy Európa Bizánc sorsára jusson. Európa nem nélkülözheti azt a géniuszt, azt az uralkodói nagyságot, amit a Szentkoronán keresztül Mátyás király a magyar és európai társadalom érték- fölépítésében megvalósított. Hiszen pont az alap uralkodói forma az volt, hogy az uralkodó, vezető akkor értékes, ha általa történt működéssel a nemzet a lehető legmagasabb szintre emelkedik.
560 évvel ezelőtt, 1458. január 12-én egyeztek meg a korabeli Magyar Királyság legjelentősebb főúri családjai, hogy nem idegen dinasztiából hívnak új királyt az ország élére, hanem Hunyadi János fiát, Mátyást választják meg. E főúri családok egyike volt a Bakk család.

Ez látható az alább felsorolt családtagok hatalmi és politikai helyzetéből. Berendi Bak Gáspár Mátyás király országnagyjainak egyike: tudós, diplomata, szepesi püspök-prépost (1420 körül - †1493. június 5.) között (ma: Spišské Pohradie). Jajca ostromában a Fekete seregnek műszaki hadigépparancsnoka. A Szentkorona mellérendelése értelmében a szepességi szlovák hívőket Bak Gáspár püspök megtisztelte azzal, hogy pergamenre szlovákul írja az egyházi beszédeit, ezek közül megmaradt az, amelyben 1479. október 25-én a hívek könyörgését mondta el, - ez lett a szlovák nép első összefüggő nyelvemléke. 1472-ben lengyel követekkel Iglóra ment, és Kázmér királyt ő általa hívatta meg lakodalmára Mátyás király. 1474. február 21-én a Magyar- és Lengyelország között folyó tárgyalásokon berendi Bak Gáspár püspökprépost, I. Mátyás magyar király bizalmasaként, teljhatalmú biztosaként diplomáciai megbízással vett részt, a két fél által kötött béke feltételeinek megalkotásában. A lengyel és magyar mágnások Szepes-Ófalván tartott gyűlésen megkötötték a békét. Az okmányt a magyar király február 27-én, a magyar országnagyok pedig, így a berendi Bak Gáspár püspök, április 24-én megerősítette. A püspöksége idején folytatta a szepeshelyi székesegyház építtetését s szerencsésen be is fejezte a megújított székesegyházat, amit 1479-ben szenteltek fel. Szepeshely a közeli szepesi várral együtt

1993. óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján.
Szepesi prépostsági templom. Püspökprépost Bakk Gáspár sajátköltségén újjáépítette. (Forrás: www.tatryspispieniny.sk/hu/package/szepesvaralja-spisske-podhradie/)


Berendi Bak Boldizsár: trencséni dikátor 1484-ben.
Berendi Bak Barnabás: Sorbonne egyetemén tanult Párizsban (1482-88). Mester kanonok Nagyváradon.
Hatolykai Bak István: Mátyás király hadapródja 1467-ben a moldovai hadjáratban.
Bak Mátyást, pálos perjelt rendelik a Buda melletti Szentlőrincről, - aki előbb Remete Szent Pál sírőrzője, - Fehéregyházára (Alba Ecclesia) Árpád sírjának őrzőjévé.
Boldog Lorándházi Bakk István: †1517 pálos generális, bölcsészeti doktor, Párizsban egyetemi tanár.
Keszi (Bak) Balázs (1439-1471): Solymos és Munkács várának várnagya, Bereg megye comese (ispán). ,,Mátyás király bizonyítja, hogy személyesen megjelent személyes jelenléte előtt édesanyja: Erzsébet és bejelentette, hogy azon hűséges szolgálatokra való tekintettel, melyekkel Munkácsi vár várnagya: Kezy-i Balázs szolgálta őt és urát: Hwnyad-i János kormányzót..."
Páznadi Bak Ferenc (1439-1479): Hunyadvár várnagya és Hunyad megye alispánja.
Bízom abban, hogy a Mátyás király emlékévében a nemzetközileg is elismert, Bakk Endre kanonok nevét viselő alapítvány gondozásában megjelenő könyv segíti a mostani közös megemlékezést. Továbbá segítheti Magyarország pozitív nemzetközi megítélését, beleértve a határon túli magyarság-székelység identitásának megőrzését.
Kérem segítségét abban, hogy anyagilag részesésé váljon az erőfeszítéseinknek a könyvkiadásához.


Őszinte tisztelettel:
primor szentkatolnai Bakk István elnök

Bakk Endre Kanonok Alapítvány 2040 Budaörs, Nefelejcs utca 1-3. Pf.: 318.
Számlaszám: 11742173-20164722
 
 
0 komment , kategória:  Ősi gyökér  
Bakk István PhS: MÚLT ÉS JELEN
  2018-05-13 00:05:38, vasárnap
 
  Bakk István PhS: MÚLT ÉS JELEN. Aradi Éva - Bakk István - Gyárfás Ágnes


Link


Bakk István PhS: MÚLT ÉS JELEN. A pateszi pecséthengerektől a Kárpát-medencei szkítákon át az indoszkítákig Szerzők: Dr. Aradi Éva - Bakk István PhS - Dr. Gyárfás Ágnes nemzeti hősmonda, pecséthengerek, turáni szkíta nép, magyar és székely népnév, Kárpát-medence, Indus-völgyi civilizáció, Mária Országa (Regnum Marianum), szabadságharc után, Habsburg uralkodó, Székelyföld, székelység nemzeti státusza, magyar társadalom, idegen uralkodók, Mátyás király, Corvin János
 
 
2 komment , kategória:  Ősi gyökér  
Bakk István és Bakk Erzsébet: Az ősi magyar Pálos-rend
  2018-03-25 13:39:16, vasárnap
 
  PhS Bakk István - PhS Bakk Erzsébet: Az ősi magyar Pálos-rend 1. Link


PhS Bakk István - PhS Bakk Erzsébet: Az ősi magyar Pálos-rend 2. Link


PhS Bakk István - PhS Bakk Erzsébet: Az ősi magyar Pálos-rend 3. Link


A Bakk házaspár Árva Vince Atyával
 
 
0 komment , kategória:  Ősi gyökér  
Bakk István és Bakk Erzsébet előadásaiból
  2018-02-17 15:37:41, szombat
 
  PhS Bakk István: A főnemesség székesegyházi építkezései
Elhangzott a XXII. Őskutatási Fórumon 2017. augusztus 3-án, MiskolconLink


PhS Bakk Erzsébet - PhS Bakk István: A Magna Hungaria -
Nagy-Magyarország és a blakusok (Részlet)
Elhangzott a XXII. Őskutatási Fórumon 2017. augusztus 3-án, MiskolconLink
 
 
0 komment , kategória:  Ősi gyökér  
PhS Bakk István tanulmánya : A székely magyar nemzet
  2018-01-15 23:25:14, hétfő
 
  PhS Bakk István tanulmánya : A székely magyar nemzet


Link
 
 
0 komment , kategória:  Ősi gyökér  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 30 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 1146 db bejegyzés
Összes: 24087 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3245
  • e Hét: 3245
  • e Hónap: 50316
  • e Év: 2078524
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.