Belépés
kati53.blog.xfree.hu
Blogom az általam talált, érdekesnek és hasznosnak vélt dolgok gyűjteménye.Jó olvasást. Boldog Karácsonyt. P. Kati
1953.06.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Őszibarack és bodzadzsem
  2010-08-12 17:17:59, csütörtök
 
  ..



Ma ezt csináltam,mint látszik szép a színe is,de az íze az egyszerűen Páratlan.

Ahogy én csinálom,és azt a menyiséget írom le amit ma készítettem.
Nem kell hozzá semmi más csak barack és cukor !!
De tényleg .

- 2 kg...barack
- 1 kg...cukor

A barackokat egy picit forró vízbe forgatom,hogy könnyebben lehámozzam.
Bele darabolom egy edénybe.
Ráöntöd a cukrot,és egy kicsit kézzel szét töröm.
Fel a tűzre és addig főzőm míg szép sűrű lesz és egy kicsit halvány barna lesz a színe.
Ennyi.
Csavaros üvegekbe tettem egy kicsit felfordítottam hogy jól rászoruljon a kupak,
és száraz dunsztba.

... Ebből a menyiségből 2 fél literes üveggel van és az a tányérnyi kis kóstoló


..Itt fő a dzsem
..



.. És így készül a Bodza dzsemem is, nézd meg milyen szép az is.

..


..


 
 
0 komment , kategória:  Recept- Befőzés  
Megy nyersen-befőzés
  2010-06-24 11:43:12, csütörtök
 
  4 kg meggyhez 1 kg cukor és 1 dkg szalicil szükséges.

A finom, érett, de nem lágy, nagy szemű meggyet gondosan megmossuk,
lecsurgatjuk, kimagoljuk.
Nagy tálban összekeverjük a cukorral és a szalicillal és az edényt letakarva, hűvös helyen tartjuk,
míg a cukor teljesen elolvad.

Ez 1-2 nap alatt bekövetkezik.

Ez idő alatt a gyümölcsöt többször felkeverjük.
Végül jól zárható üvegekbe rakjuk.

Ebből az adagból kb. 12 üveggel lesz.
Az így eltett meggy megőrzi színét, ízét, értékes tápanyagait.

Levest, mártást, tésztát, levével finom likőrt készíthetünk, gyümölcssalátába is nagyon finom.




 
 
0 komment , kategória:  Recept- Befőzés  
A bodzadzsem-és mire jó!
  2009-07-25 22:26:28, szombat
 
  ...Még sosem csináltam ilyen dzsemet

...



...De most igen. Mit ne mondjak,nagyon finom !
...És milyen egyszerű.

...A héten szedhető!

A fekete bodza (Sambucus nigra) 3-7 m magasra megnövő cserje, ártéri erdők, cserjések, magas nitrogén tartalmú területek elterjedt növénye.

...Ezeket tartalmazza:

* vitaminokat (A, B és C-vitamint: C-vitamin tartalma több mint duplája a citrusfélékének!)
* szerves savakat: folsavat, pantoténsavat
* ásványi anyagokat és mikroelemeket: vas, kálium, kalcium, magnézium, foszfor
* terpéntartalmú illóolajat
* antociánokat (ettől sötétvörös vagy fekete a bodza)

...És ezekre JÓ :
... enyhe hashajtó,
... fájdalomcsillapító,
...meghűléskor erősítő és izzasztó hatású.
...Isiász, reuma és a rákterápiáknál alkalmazzák,újabban

...A termés gyűjtésénél fontos, hogy szedésre érett gyümölcsöt szedjünk
- ezt úgy állapíthatjuk meg, hogy a bogyók 95%-ban bordós feketére színeződtek.
... Az éretlen bodzabogyó mérgezési tüneteket, szédülést, hányást okozhat..

...



...A főzést én így csináltam :
...Leszedtem a bogyókat, megmostam és 1kg. bodzához tettem-80 deka cukrot.
...És így együtt addig főztem amíg elfőtt a habja rendesen,és sűrüs folyós lett.
...Üvegekbe rakod és száraz dusztba.KÉSZ !
 
 
0 komment , kategória:  Recept- Befőzés  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2297 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 162
  • e Hét: 401
  • e Hónap: 8773
  • e Év: 257467
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.