Belépés
kati53.blog.xfree.hu
Blogom az általam talált, érdekesnek és hasznosnak vélt dolgok gyűjteménye.Jó olvasást. Boldog Karácsonyt. P. Kati
1953.06.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Bögrés Lángos - ami nem szívja meg magát olajjal
  2014-08-22 22:04:29, péntek
 
  Az alábbi recept szerint garantált, hogy a roppanós, puha lángos nélkülözni fogja az olajat,
ráadásul dagasztani sem kell.





Hozzávalók:

- 5 bögre liszt (2,5 dl-es bögre)
- 1 csomag porélesztő
- 3 pohár joghurt, hígabb fajtából 4 pohár (összesen 4 dl)
- 2 tojás
- 2 teáskanál só
- fél deci langyos víz
- olaj

Hozzávalók a fokhagymás kencéhez:

- 4 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál olaj
- 1 púpos mokkáskanál só
- 3-4 evőkanál víz

Elkészítési mód:

Kevés meleg vízben oldjuk fel az élesztőt, a többi hozzávalókat pedig
egy nagyobb műanyag tálba öntjük, majd ehhez adjuk az élesztőt.
Az összegyúrás után meleg helyen kelni hagyjuk.

Ezután kisebb darabokat szaggatunk ki belőle, meggömbölyítjük őket,
majd 15-20 percig ismét kelni hagyjuk, míg fel nem dagadnak.
Egy lapos tányért olajjal kenünk be, ebbe tesszük a tésztadarabokat,
amik így könnyebben nyújthatók.
Ezt követően pedig a felforrósított olajban aranyszínűre sütjük minkét oldalukat.

Forrás: Rupáner-Gallé Margó
 
 
0 komment , kategória:  Recept- Egytálétel  
Rakott kel gerslivel - finom egytálétel - A gersli
  2013-04-29 22:46:56, hétfő
 
  Hántolt árpa - Más néven gersli.

Számos kedvező hatással rendelkezik, gazdag nyomelemekben
Emellett megnyugtatóan hat az idegrendszerre, sőt még vizelethajtó hatású is.

Az árpaszemek rendszeres fogyasztása növeli a fizikai, szellemi teljesítményt.
Elősegíti a normális agy- és szívműködest.
Magas kálium-, magnézium-, és B- vitamin tartalmú.
Erősíti a csontrendszert és a fogakat.
Az árpa kB- és E vitaminja elősegíti a hámréteg megújulását, javítja a bőr állapotát.

A lábasban vagy serpenyőben megpörkölt árpát tehetjük levesbe: az ily módon elkészített levesbetét könnyű, puha, meleg, könnyen megemészthető és igen finom.
A természetes táplálkozás előnyeit hirdető szakemberek is azt javasolják,
hogy az árpát előbb pirítsuk meg serpenyőben szárazon,
ez ugyanis könnyebben emészthetővé teszi őket, növeli a tápértéküket, és javítja az ízüket.





Hozzávalók egy 40x30 cm-es tepsihez, kb. 6 főre:

1,5 kg kelkáposzta
25 dkg gersli
60 dkg darált sertéshús
25 dkg bacon - csíkokra aprítva
25 dkg lángolt kolbász - karikázva
2 nagyobb vöröshagyma - aprítva
5-6 gerezd fokhagyma - zúzva, aprítva
90 dkg tejföl
3-4 evőkanál házi lecsóalap vagy Piros arany és sűrített paradicsom
ízlés szerint kb. 1 teáskanál őrölt bors
ízlés szerint kb. 1 evőkanál morzsolt majoránna
ízlés szerint kb. 1 teáskanál őrölt kömény
ízlés szerint só
2-3 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

A gerslit előzetesen 2-3 órára beáztatjuk, többször átmossuk,
kétszeres mennyiségű sós vízben puhára pároljuk kevés ételízesítővel.

A kelkáposztaleveleket szétszedjük, a vastag ereket kivágjuk, tenyérnyi darabokra tépjük,
bő, sós-köményes forrásban lévő vízbe nyomjuk,
(rövid idő alatt összeesik), szűrőkanállal kivesszük, félretesszük.

A szokásostól több zsiradékban (a káposzta mennyisége miatt) a szalonnát kisütjük,
szűrőkanállal kivesszük, félretesszük.
Egy nagy tepsit kikenjük szalonnazsírral, a többi zsiradékban megdinszteljük a vöröshagymát,
a fokhagymát, meghintjük pirospaprikával, és a darált húst átpirítjuk benne.
Hozzáadjuk a lecsóalapot, fűszerezzük sóval, borssal, őrölt majoránnával, kicsit megpároljuk, igyekezzünk bővebb lére hagyni
(nem kell sokáig párolni, mert a sütőben sokáig fog sülni, bátran fűszerezzük).

A kikent tepsiben elosztjuk a káposztalevelek felét, ráhalmozzuk a gerslit,
a tejföl felével megkenjük. Szétterítjük rajta a megpárolt darált húst, majd a kisütött szalonnát,
és elosztjuk rajta a kolbászkarikákat is.
A maradék kelkáposztalevelekkel befedjük, a maradék tejföllel bevonjuk a tetejét,
2-3 evőkanál olívaolajjal meglocsoljuk.

200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és fedetlenül pirulásig sütjük, kb. 1 bő órát.
Díszítésnek kevés őrölt pirospaprikával megszórhatjuk.
 
 
0 komment , kategória:  Recept- Egytálétel  
Gombás-kakukkfűves illatos vekni
  2013-04-24 19:33:44, szerda
 
  Na ezt aztán meg kell csinálni !

Hozzávalók:
egy vekni kenyér, a kedvencedből

a Gombás töltelékhez:

néhány fej vékonyra szeletelt gomba
kakukkfű, ha lehet friss
1 kanál vaj a pároláshoz

A sajtos töltelékhez:

vékonyra szeletelt olvadós sajt
finomra vágott fél fej vöröshagyma

1-2 kanál olvasztott vaj
1 kanálka mák (őrlés nélküli)

Egy éles késsel a képen látható módon kockázd fel a kenyeret, majdnem az aljáig érjen a bemetszés.
Tedd egy alufóliára.
Párold meg a gombát a vajon, kis sóval, a végén dobd rá pár perce a kakukkfüvet is.
Rakosgasd bele a szeletelt sajtokat a bevágásokba, majd a gombaszeleteket is.
Az olvasztott vajhoz keverd az apróra vágott hagymát, sót, mákot, és kanalazd a kenyér tetejére. Csomagold be a kenyeret egészen alufóliába (külön legyen a felső rész, hogy le tudd venni) ,
süsd előmelegített 200C-os sütőben így 15 percig, majd vedd le a tetejéről a fóliát,
és süsd még 10 percig, vagy amíg kellemesen megpirul.
Jó étvágyat hozzá!

forrás: beantonbaker.com





...... ........ Itt a nagy kép ... Link
 
 
0 komment , kategória:  Recept- Egytálétel  
Kenyérlángos
  2012-02-22 17:32:30, szerda
 
  Kenyérlángos (Töki pompos)

Hozzávalók a tésztához:
0,5 liter langyos víz
1 kg liszt
3 zacskó szárított élesztő
3 evőkanál cukor
3 evőkanál só

Feltét:
2 pár lecsókolbász
25 dkg szalonna
3 kis tejföl
3 gerezd fokhagyma
3 fej lila hagyma
esetleg, sajt

Elkészítése:

A liszthez hozzáadom a sót, szárított élesztőt, cukrot, langyos vizet, tésztát gyúrok belőle.
Kb negyedórát kelesztem, közben feldarabolom a feltétet, hagyma, szalonna, lecsókolbász, esetleg, még ami szalámi darabok vannak a hűtőben, a tejfölbe belekeverem a szétzúzott fokhagymát.
A megkelt tésztát kiolajozott tepsibe nyújtom kézzel, (ez az adag 2 nagy gáztepsihez van) megkenem a fokhagymás tejföllel, jöhet rá a hagyma karika, kolbász, szalonna, tetejét kicsit
még megkenem tejföllel, kb. 30 percet kell sütni 180 fokon.
Amikor majdnem kész, esetleg lehet rá reszelt sajtot szórni, és még egy kicsit azzal is sütni

Forrás: Farkasné Joó Ibolya -iwiw - Web cukrászda

Nagyon fini lehet és nem bonyolult az fix.
De ti már tudjátok amik itt vannak csakis egyszerűek és gyorsan elkészíthetők.

 
 
0 komment , kategória:  Recept- Egytálétel  
Fasírt tojásrántottából
  2010-07-12 15:48:19, hétfő
 
  Három-négy tojásból rántottát készítünk, melybe (akár az igazi fasírtba)
bármit belekutyulhatunk, amit csak kívánunk: hagymát, zöldséget, reszelt sajtot, túrót,
vagy ha nem vega-kajának szántuk, akkor sonkát, párizsi darabokat.

Kevés tejjel áztatott kenyérbelet teszünk hozzá, s az egészet villával összedolgozzuk.
Ezután gombócokat formálunk belőle, prézlibe forgatjuk és kisütjük.




Komcsi receptek
 
 
0 komment , kategória:  Recept- Egytálétel  
Böllérmáj
  2010-06-16 10:22:50, szerda
 
  ..



Hozzávalók:

* 1 fej hagyma
* zsír
* sertésmáj
* sertésvelő
* só
* bors
* pirospaprika

Elkészítés:

A májat megtisztítod, kb. fél centi vastag, 4-5 centi hosszú csíkokra vágod.
A velőről lehúzod a hártyát, közepes kockákra vágod.
A hagymát félkarikára vagy kockára felaprítod.

A hagymát bő zsíron megfonnyasztod, majd hozzáadod a májat, és erős tűzön addig pirítod,
amíg minden darab színt vált. Utána lehúzod a tűzről, pirospaprikával megszórod.
A velőt külön megsütöd forró zsíron, megborsozod, sózod, és a kész májhoz kevered óvatosan.

Főtt vagy petrezselymes krumpli való hozzá, és leginkább a csalamádé vagy uborka passzol hozzá.


Forrás:képtelenség.hu
 
 
0 komment , kategória:  Recept- Egytálétel  
Töltött burgonya
  2009-11-25 15:18:23, szerda
 
 
... Töltött burgonya - vega étel. De nagyon igéretes !

...... ........... .........Link- Töltött burgonya

... Minden variációval garantált a siker!

...



... És ime egy másik gyors töltött burgonya.

... Bihari töltött burgonya:

Hozzávalók:
- 2 kg héjas burgonya
- 500 g kolbászkrém
- 100 g vaj
- 200 g császárszalonna
- 3 dl tejföl
- ½ csomag petrezselyemzöld
- só
- őrölt bors
- fűszerpaprika

A héjas burgonyát hideg vízben alaposan megmossuk, és szárazra töröljük.

Minden egyes burgonyát alufóliába csomagoljuk, és közepes hőmérsékletű sütőben készre sütjük.
A sütőből kivesszük a burgonyát, a fóliát eltávolítjuk, majd a burgonyát félbevágjuk.

Csillagcső segítségével minden egyes burgonyára kolbászkrémet nyomunk.

A tejfölt kevés sóval, őrölt borssal ízesítjük, és a burgonyát bevonjuk a tejföllel,
a tetejét apró kockákra vágott császárszalonnával megszórjuk,
és sütőben kb.20 percig pirosra sütjük.

A sütőből kivéve fűszerpaprikával és finomra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk, majd tálaljuk.

 
 
0 komment , kategória:  Recept- Egytálétel  
Chilis bab
  2009-11-25 14:37:18, szerda
 
  Egytálétel.Nagyon finom

...



...... ..............Link- Chilis bab

 
 
0 komment , kategória:  Recept- Egytálétel  
Kezdőknek-Bundáskenyér - videó
  2009-11-08 17:54:36, vasárnap
 
  ...VAN AKI TALÁN MÉG NEM TUDJA :

...... ........... ...........Link

...


 
 
0 komment , kategória:  Recept- Egytálétel  
Padlizsánkrám receptek
  2009-02-20 10:18:08, péntek
 
  Hagyományos padlizsánkrém
.
Hozzávalók:

1 kg padlizsán,
só,
1 fej hagyma,
1 tojásból majonéz,
citromlé
.
Elkészítése:

A padlizsánokat a tűzhely lapján, vagy lángján süsd meg. Hideg vízben tisztítsd meg a héjától,
majd tedd szűrőbe, hogy a leve jól lefolyjon.
Egy deszkán, fakéssel vágd nagyon apró darabokra.
Tedd bele egy műanyag edénybe sózd meg, add hozzá a reszelt hagymát, egy kiskanál citromlevet, és kavard össze.
Folytonosan keverve add hozzá a majonézt.
Kenyérrel vagy pirítóssal tálald.
De készíthetsz hozzá néhány salátalevelet is, amit leöntesz pár csepp balzsamecettel.

Padlizsánkrém paradicsommal
.
Hozzávalók::

1 db padlizsán
2 db lila hagyma
3 gerezd fokhagyma
2-3 db paradicsom
majonéz
petrezselyem
bazsalikom
olaj

bors

Elkészítése:

A padlizsánt, a hagymát és a fokhagymát kockázd fel, majd kevés olajon addig pirítsd, amíg megpuhul a padlizsán.
Amikor a padlizsán jól összeesett, tedd bele a kockára vágott paradicsomot, és süsd együtt tovább.
Amikor minden már jól átsült, turmixold le és ízlés szerint ízesítsd majonézzel, petrezselyemmel vagy más fűszerekkel.
Ehhez is piríts néhány pirítóst.

Padlizsánkrém diétás változatban
.
Hozzávalók:

1 db nagyobb padlizsán
1 közepes vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál zsírszegény sütőmargarin
1-2 nagyon keményre főzött tojás (ez el is hagyható, de dúsabbá teszi,
viszont ha kihagyod a sárgáját, nem annyira hizlal)
ízlés szerint zsírszegény majonéz
mustár

bors

Elkészítése:

A padlizsánt hústűvel szurkáld meg, majd mikróban 15 percig párold (maximum hőfokon).
Ha kész, hűtsd ki majd húzd le a lila külsejét. Vágd darabokra, add hozzá a feldarabolt tojást,
a margarint és a hagymákat.
Turmixold össze, majd keverd bele a majonézt és a mustárt. Ízesítsd sóval és borssal.
Hűtés után tálald.
Pirítóssal az igazi.




 
 
0 komment , kategória:  Recept- Egytálétel  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2297 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 78
  • e Hét: 317
  • e Hónap: 8689
  • e Év: 257383
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.