Belépés
kati53.blog.xfree.hu
Blogom az általam talált, érdekesnek és hasznosnak vélt dolgok gyűjteménye.Jó olvasást. Boldog Karácsonyt. P. Kati
1953.06.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Mákos bejgli,vagy kalács. Recept.Újra
  2014-12-19 12:28:08, péntek
 
  Tudom hogy már nagyon sokat olvastál róla,de ez most zsírral van azért hoztam el.
Mivel manapság már többen tudják a margarin NEM jó,és régen is zsírral vagy vajjal
sütöttek.Hát úgy gondoltam legyen meg ez a változat is.

Én minden esetre zsírral készítem el idén a Bejglimet

Hozzávalók:
Tészta:

1/2 l tej
10 dkg zsír
5 dkg élesztő
2 ek cukor
80 dkg finomliszt


Töltelék:

40 dkg darált mák
20 dkg cukor
2 dl tej
1 citrom reszelt héja meg a citrom felének facsart leve
meggy szemek (én meggydzsemmel készítettem)

Kenéshez:

1 tojás sárgája
kb 0,5 dl tej

Elkészítése:

Tészta:

A tejben felolvasztom a zsírt. Ha már nem túl meleg a tej, beleteszem a cukrot, majd az élesztőt belemorzsolom és hagyom felfutni.
A liszthez hozzáadom a sót, majd hozzáöntöm a liszthez a tejes-élesztős keveréket és összedolgozom a tésztát.
Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztem a tésztát.

A mákot összekeverem a cukorral, majd a forró tejjel leöntöm.
Amikor kihűlt belefacsarom a citrom levét és hozzákeverem a citrom reszelt héját.

Ha a tészta megkelt átgyúrjuk, majd két részre osztjuk.
A tésztákat egyenként kinyújtjuk téglalap alakúra és olyan vastagságúra, amilyen vastag tésztájú kalácsot szeretnénk (arra figyeljünk, hogy a tészta még kelni fog), megkenjük a töltelékkel, megszórjuk meggyel, majd feltekerjük.

A kalácsokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, egymástól kicsit távolabb és 20 percig kelesztjük. Tetejét lekenjük a tojás sárga és tej keverékével.

A tepsit hideg sütőbe toljuk, majd a hőfokot 180 fokra állítjuk és szép aranybarnára sütjük a kalácsokat.





Forrás : receptneked.hu

É íme az enyém.Nagyon finom !!




 
 
0 komment , kategória:  Recept- Karácsony  
Kókuszos szaloncukor készítése
  2014-12-19 10:34:14, péntek
 
  Nagyszerű,egyszerű és olcsó.Ja és gyorsan készül.

Hozzávalók:

Masszához:

25 dkg cukor
25 dkg kókuszreszelék
25 dkg margarin
1 dl zsíros tejszín
1 csomag vaníliás cukor
ízlés szerint kókusz likőr

Bevónóhoz:

20 dkg étcsokoládés tortabevonó
2 evőkanál étolaj
kevés kókuszreszelék
csomagolópapír
hurkapálcika

Elkészítés:

1. A cukrot, a vaníliás cukrot, a margarint és a tejszínt öntsük egy tálba és alacsony hőfokon lassan forraljuk fel.
Közben kevergessük és,ha felforrt vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a kókuszreszeléket
és ízlés szerint, kevés kókuszlikőrrel is megbolondíthatjuk.

2. A kókuszos masszát alaposan gyúrjuk össze és pár órára tegyük a hűtőbe.
Ha már lehűlt vegyük ki a hűtőből és kézzel formázzunk belőle hosszú rudacskákat.
Az elkészült rudakat ismét tegyük a hűtőbe dermedni.

3. Az étcsokoládés tortabevonót vízgőz fölött olvasszuk meg, a kókuszos formákat szúrjuk pálcikára, és mártsuk az olvasztott csokiba.
A felesleget csurgassuk le.
Ezután tegyük sütőpapírra, a tetejére szórjunk egy kevés kókuszreszeléket és tegyük hűtőszekrénybe.

4. A csomagolópapírból vágjunk akkor négyzeteket,hogy a szaloncukrot,ha már megdermedt bele tudjuk csomagolni.





... Jó munkát




 
 
0 komment , kategória:  Recept- Karácsony  
Karamellás szaloncukor
  2011-12-21 15:41:48, szerda
 
 



Újra találtam valami egyszerűt és nagyszerűt.
És Ünnepekre természetesen!


Hozzávalók 30 darabhoz:

13 dkg kristálycukor
1,5 dl tejszín
4 dkg vaj
15 dkg háztartási keksz, darálva
20 dkg étcsokoládé

1. A cukrot kimérjük, majd egy világos aljú edényben közepes lángon
lassan megkaramellizáljuk, vagyis megvárjuk, míg teljesen elolvad, és aranybarnává válik.
Nem szabad megkeverni, piszkálni!
Akkora edényt célszerű választani, amiben jól elterül a cukor, és nem vastagabb, mint 2-3 mm.

2. Amikor a cukor karamellizálódott, félrehúzzuk a tűzről, belekeverjük a vajat és a tejszínt. Vigyázzunk! Prüszköl, fröcsög!
Hozzáadunk még 1 evőkanál vizet is, majd visszatesszük a lángra, és hagyjuk,
hogy feloldódjon a cukor, akkor lezárjuk a tűzhelyet.

3. Hagyjuk kissé kihűlni, majd belekeverjük a darált kekszet.
Éppen annyit, hogy jól formázható masszát kapjunk.

4. A masszából 1 cm átmérőjű kígyókat készítünk, és késsel 3-3,5 cm hosszú darabokat vágunk belőle.

5. Az étcsokoládét darabokra törjük, gőz felett felolvasztjuk, ebbe mártjuk bele a karamelles szaloncukrokat, majd sütőpapírral bélelt tányérra ültetjük őket.
Hűtőbe tesszük minimum 2 órára, majd egyenként szép papírba csomagoljuk.





A recept Ugrai-Nagy Tünde- Manókonyha című könyvében van.
 
 
0 komment , kategória:  Recept- Karácsony  
Szaloncukor házilag
  2010-12-22 10:14:49, szerda
 
 



Szaloncukor alaprecept

Az alapreceptben fondant használunk, ez az általános.

Hozzávalók:
50 dkg cukor
10 evőkanál víz
kakaó vagy csokoládé
vaj

Elkészítés:

Egy edénybe öntjük a fél kiló fehér vagy barna cukrot, hozzáteszünk 10 evőkanál vizet.
Folyamatosan kevergetve forrástól 8 percig főzzük.

A hatodik percben egy kanál masszát tányérra teszünk és eldörzsöljük.
Ha sűrűsödik és keményedik, a cukor elkészült.
Levesszük a tűzről és ízesítjük.
Az ízesítés történhet 10 deka csoki és 5 deka vaj vízgőz fölött összeolvasztott keverékével,
10 deka kókuszreszelékkel vagy fahéjjal, dióval, darált mazsolával, datolyával, pisztáciával.
Az elkészült masszát nedves kézzel rúddá sodorjuk.
Ha lehet, porcelántálat vagy műanyag vágódeszkát használjunk.
Mielőtt teljesen kihűl, tetszés szerinti darabokra vágjuk.
Olvasztott csokoládéval bevonjuk, és a teljes kihűlés után színes papírba csomagoljuk.

Rumos diós szaloncukor

Hozzávalók:
50 dkg cukor
1,5 dl víz
50 dkg tejpor
10 dkg kakaó
15 dkg darált dió
15 dkg vaj
fél dl rum

Elkészítés:

A cukrot felfőzzük a vízzel, 5 percig forraljuk, majd hozzáadjuk a kakaóval elkevert tejport,
habverővel eldolgozzuk, 1-2 per elteltével lehúzzuk a tűzről.
Belekeverjük a diót és a rumot, majd folytonos keverés mellett a vajat is.
Mikor már sűrűsödik, kivajazott tepsibe öntjük, hagyjuk dermedni egy éjszakát.
Másnap vizes késsel felvágjuk, megmárthatjuk még csokoládéban, de így is becsomagolhatjuk.

Mazsolás-mandulás szaloncukor

Hozzávalók:
50 dkg mazsola
20 dkg őrölt mandula
10 dkg kókuszreszelék
1 citrom reszelt héja
csipet őrölt fahéj
5 dkg méz

Elkészítés:

A mazsolát forró vízzel leforrázzuk, 10 percig hagyjuk ázni, majd szűrjük le, hagyjuk lecsepegni.
A mandulát, a kókuszreszeléket, a reszelt citromhéjat, a fahéjat és a mazsolát aprítógéppel morzsalékos masszává dolgozzuk, majd összegyúrjuk a mézzel.
Kis gömböket formázunk belőle, meglapogatjuk, hogy megfelelő formája legyen,
és tepsire téve néhány órát szikkadni hagyjuk.
Megmárthatjuk olvasztott csokoládéban, vagy meghempergethetjük kakaóporban is.

Diós-narancsos szaloncukor

Hozzávalók:
50 dkg dió
4 evőkanál rum
1 narancs
1 citrom
5 evőkanál savanykás lekvár
15 dkg étcsokoládé
5 evőkanál olaj
1 teáskanál vaj

Elkészítés:

A diót zsiradék nélkül serpenyőben megpirítjuk, majd finomra őröljük.
A citrom és a narancs héját lereszeljük, levét kinyomjuk, majd a dióhoz adjuk a rummal és a lekvárral együtt, összegyúrjuk.
Kis golyókat formázunk, megnyomkodjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk.
A csokoládét felolvasztjuk az olajjal és a vajjal, majd megmártjuk benne a bonbonokat.
Hagyjuk megdermedni, majd csinos kis papírba csomagoljuk.

Zselés szaloncukor

Hozzávalók:

8 db citrom vagy bármilyen lédús gyümölcs
cukor
1 kis csomag gyümölcsös zselatinpor
10 dkg tortabevonó csokoládé

Elkészítés:

A gyümölcsöt kifacsarjuk, elkeverjük benne a cukrot.
A levet felmelegítjük, beleszórjuk a zselatinport, majd addig keverjük, míg be nem sűrűsödik.
Kb. 1,5-2 cm vastagságban öntsük a masszát egy tepsi aljára, és hagyjuk megdermedni.
Amikor szelhetővé válik, felkockázzuk, és egyesével mártsuk a gőz felett megolvasztott
és kissé hűlni hagyott csokiba.
Vigyázzunk a csoki hőfokára, mert ha túl forró, akkor felolvasztja a zselét.
Ezután csomagolhatjuk tetszés szerint, és mehet is a fára.

Csomagolás

Ez a legkönnyebb része. Bármilyen csillogósabb papír megteszi,
de karácsony táján rengeteg az ünnepi csomagolópapír,
így azt célszerű inkább használni.





......Forrás: NőiNetCafe
 
 
2 komment , kategória:  Recept- Karácsony  
Túrótorta Ünnepekre..
  2010-12-03 07:39:29, péntek
 
  Túró torta mákkal

Hozzávalók:

Tésztához:

-25 dkg liszt,
-7,5 dkg cukor,
-12,5 dkg margarin,
-1 tojás,
-csipet só.

Töltelékhez:

- 20dk. mák
-2dl.tej
-8dkg.cukor
- 6dkg vaj
-4dkg búzadara
-1 tojás
valamilyen kompot gyümölcs
-37.5dkg.túró
-10dkg cukor
-2 tojás
-1dl. tejföl
-3dkg. liszt

Elkészítés:

Jól összegyúrjuk, majd kikent tortaformába nyújtjuk úgy, hogy a forma oldalát is kibéleljük vele,
majd rátesszük a máktölteléket:
20 dkg darált mákot felfőzünk 2 dl tejben 8 dkg cukorral, 6 dkg vajjal és 4 dkg grízzel.

Ha kihűlt, belekeverünk 1 tojást. Rátesszük a tésztára, majd 1 doboz őszibarack befőttet felszeletelünk, amit a máktöltelékre rakunk.
Erre jön a túrótöltelék:
10 dkg cukrot jól kikeverünk 2 tojássárgájával, 37,5 dkg túróval, 1 dl tejföllel és 3 dkg liszttel.

Ezután belekeverjük a 2 tojás habbá vert fehérjét, majd a barackra öntjük a túrótölteléket.
Tűpróbával ellenőrizve közepes lángnál készre sütjük.

Az őszibarack helyett készíthetjük sárgabarackkal, cseresznyével vagy meggyel is.

Forrás:Babóthné Bátki Ildikó blogjában olvastam... Nagyon finom lehet.
...... ........... ........... ........... ........... ........... ........... .........

És egy másik verzió az ... Aliz konyhája- ból





Hozzávalók:

Tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg Ráma
10 dkg porcukor
1 tojássárgája
½ citrom reszelve
1 cs. vaníliás cukor
pici só

Máktöltelék:
23 dkg darált mák
2,5 dl tej
4 evőkanál cukor
10 dkg mazsola
½ citrom reszelt héja
fahéj
piskótamorzsa

Túrótöltelék:
50 dkg túró
3 evőkanál étkezési keményítő
2 egész tojás + 2 sárgája
cukor ízlés szerint (10-15 dkg)
1 citrom héja + leve
10 dkg mazsola
rum
pici só
kevés citromos cukormáz és baracklekvár


A tészta hozzávalóiból omlós tésztát gyúrok és 1-2 órára a hűtőszekrénybe teszem pihenni.
A mák hozzávalóit összeforralom és annyi összemorzsolt babapiskótát keverek hozzá,
amennyitől kenhető állagú lesz.
Hagyom hűlni.

A túrókrémhez a túróhoz adom a hozzávalókat a mazsola kivételével.
Ha nagyon száraz, darabos a túró, akkor mixelő rúddal pépesítem.
Utoljára a mazsolát keverem hozzá.

Egy 26 cm-es kapcsos tortaforma alját kibélelem sütőpapírral és a tészta 2/3-át kinyújtom.
Úgy bélelem vele ki a formát, hogy az oldalára is jusson.
Villával megszurkálom és belesimítom a mákot, erre pedig a túrókrémet.
A maradék tésztát kinyújtom és 1 cm széles csíkokat vágok belőle és rombusz formában berácsozom a túró tetejét.

180 °C-os sütőben addig sütöm, míg a tetején a tészta megpirul.

Néhány evőkanálnyi átszitált porcukorhoz pár csepp citromlevet és egy pici tojásfehérjét teszek,
majd sűrűn folyó cukormázat készítek belőle keveréssel.
Nylonzacskó sarkába töltöm, aminek levágom a csücskét, vagy tölcsért készítek sütőpapírból
és annak a segítségével minden rács közepére cukorcsíkot nyomok.
A rácsok közé baracklekvárt töltök.

Megjegyzés: még másnap is finom volt, mert a tésztája porhanyósabb lett.
Maradt egy pici tészta és próbaként készítettem pár rózsát.
(A nyers tészta olyan, mint a gyurma.) Kíváncsi voltam, hogy sütés közben elveszíti-e a formáját,
de nem, így ez a tény nálam újabb távlatokat nyit a sütemények díszítése terén.)
...... ........... ........... ........... ........... .....

... Van egy kis munka vele de Nagyon finom .. biztos!
... Azért hoztam a receptáramba mert meg szeretném csinálni.
... És persze nektek is drága olvasóim




 
 
0 komment , kategória:  Recept- Karácsony  
Karácsonyi oregánós
  2009-11-08 18:23:09, vasárnap
 
  ... VAN AKI TALÁN MÉG NEM TUDJA:

...... ........... .............Link

...


 
 
1 komment , kategória:  Recept- Karácsony  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2297 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 132
  • e Hét: 1986
  • e Hónap: 7321
  • e Év: 256015
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.