Belépés
bordat.blog.xfree.hu
--A jó sors szerzi;a balsors próbára teszi a barátokat-- A szorgalom hatalmas támasz a középszerű tehetség részére is borda tibor
1951.11.12
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/20 oldal   Bejegyzések száma: 191 
Törölték a "kéknyelv-listáról" Magyarországot
  2018-10-01 17:58:05, hétfő
 
  Törölte a kéknyelv betegséggel érintett országok listájáról Magyarországot az Egyesült Arab Emírségek szakminisztériuma, az intézkedés eredményeképpen a jövőben lehetővé válik, hogy az ország egész területéről szarvasmarhákat és a kis kérődzőket szállítsanak a közel-keleti országbaMagyarországon 2015-ben jelent meg a szarvasmarhákat és juhokat megbetegítő kéknyelv betegség, ami miatt számos harmadik országba akadozott az állatok exportja. Idén azonban Magyarország sikeresen teljesítette az Állategészségügyi Világszervezet kéknyelv-mentesség feltételeit.A tárca tájékoztatása szerint a mentes státusz ismételt elnyeréséről Bognár Lajos országos főállatorvos tájékoztatta a partnerországokat. Az Egyesült Arab Emirátusok a napokban törölte Magyarországot a betegséggel érintett országok listájáról, így az állat-egészségügyi exportbizonyítványok aktualizálása után ismét lehetővé válik, hogy az ország egész területéről szállítsák a szarvasmarhákat és a kis kérődzőket a közel-keleti országba.

Az Agrárminisztérium és a magyar állat-egészségügyi hatóság a továbbiakban is mindent megtesz annak érdekében, hogy a még fennálló kereskedelmi korlátozásokat enyhítse, illetve új piacokat nyisson a magyar vállalkozók számára - áll a közleményben.
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Nem hinnéd, milyen csőrössel jár ez a volt BKV-sofőr
  2018-08-08 19:06:52, szerda
 
  A volt BKV-sofőr olyan King of the Road-dal járja az utakat, melyre még a tengerentúlon is felkapják a fejüket.


Korábban egy Kanadában élő és dolgozó magyar sofőr csőrősét mutattuk be. Aztán egyszer csak kaptunk egy képet egy másik csőrösről is, melyen ugyancsak ott virít a “H", vagyis a Magyarországot jelző matrica. Nem hittünk a szemünknek, de ezúttal újabb magyar kamionsofőr jelentkezett a King of the Road Facebook-oldalán. Herits János egy olyan Western Star 15-össel döngeti az utakat, amit március végén vásárolt meg. Nem, ez nem elírás, tényleg ő vette, pedig csak 10 éve dolgozik kamionsofőrként.


A férfi 16 éve él Kanadában, ahol több magyar kamionsofőr rója az utakat, és különféle matricákból arra lehet következtetni, hogy büszkén őrzik közép-kelet-európai gyökereiket. János saját bevallása szerint gyermekkora óta buszsofőr akart lenni, így került kezdetben a BKV-hoz vonalszerelőként, majd autóbusz-vezetőként rótta a budapesti utakat.

János Western Star nyergesvontatójába néhány hónap alatt 66 ezer kilométert tett. E tetemes mennyiségű futásteljesítmény elérése nagy mértékben köszönhető a megbízható és hatékony teljesítményt nyújtó 15 literes, 485 lóerős Detroit Diesel erőforrásnak, melyhez egy 12 sebességes automata váltó csatlakozik. Ebből a járgányból mi se szállnánk ki egyhamar, és mivel idén gurult ki a gyárból, zsenge kora miatt egyszerűen igényli a kilométereket. A tekintélyt parancsoló formatervvel rendelkező csőröst elöl-hátul LED-fényszórókkal látták el, de az utastérben is takarékos, szemnek kellemes LED-égők gondoskodnak a szükséges világításról.

A hálórésszel ellátott fülkében minden megvan, ami a hosszú távú utazáshoz szükséges, így például két ágy, 120 voltos csatlakozás, hűtőszekrény, mikrohullámú sütő és tárolószekrény is rendelkezésre áll. A krémszínű kárpitozás, valamint a cseresznyefából készült kabinetek harmóniában vannak egymással és nem utolsó sorban képviselnek valamint az “otthon melegéből", hiszen olyan hatást keltenek, mintha csak a saját nappalijában lenne az ember. János azért időként a feleségét is elviszi magával, hogy ne maradjon kihasználatlanul a második ágy.

A FOGZ Logisticsnek dolgozó volt BKV-sofőr egy nap akár 800-1200 kilométert is levezet, így a havonta megtett futásteljesítmény a 20 ezer kilométert is elérheti. János elég sűrűn jár az Egyesült Államokba, hiszen hűtőszekrényes trélerével számtalanszor kell zöldségeket fuvaroznia Kanadából az USA-ba. Vezesse bárhová is a menetlevél, mi büszkék vagyunk rá, hogy ilyen teljesítménnyel öregbíti a magyar fuvarozók hírnevét. Most már ott, Amerikában is tudják, hogy a magyar sofőrökre lehet számítani.
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Csúszásban voltak, ezért kivitték a városiakat is a földekre
  2018-08-08 18:39:16, szerda
 
  Véget ért a rizsültetés Észak-Koreában. A Daily NK hírügynökség beszámolója szerint a városiakat is kivezényelték a legfontosabb termőföldekre. A rizstermesztés azért kulcsfontosságú, mert az élelmiszerellátás alapelemének számít az ázsiai országban. A tervet végül egy kis külsős segítséggel sikerült teljesíteni.[cÉszak-Korea egyik legfontosabb mezőgazdasági tevékenysége a rizstermesztés, májustól júniusig tart a ,,nemzeti rizsültetési időszak".]

Fontos, hogy az összes kijelölt termőterületen időben befejeződjön az ültetés, hiszen az elzárt, önellátást hirdető államnak minden élelmiszerre szüksége van a következő szezonig. Idén viszont az esőzések megnehezítették a munkát. Például Rjanggang tartományban június 12-re kellett volna végezniük, ám csak július elejére értek a munkások az ültetés végére. Egy másik termővidéken, Dél-Hamgjong tartományban pedig annyira átázott a föld, hogy nem lehetett rámenni a gépekkel. Ez amiatt van, hogy a terület egyébként 10 évvel korábban még kifejezetten mocsaras volt, és csak évekkel ezelőtt vonták be a művelésbe. Az itt megtermelt rizs a tartományi székhely városának, Hamhung ellátására szolgál

A munka kötelezően választható a rizsföldeken

Ebből a tartományból érkeztek beszámolók arról, hogy a mezőgazdasági munkásokon kívül a város lakosságát is bevonták az ültetési munkákba. Úgy tűnik, hogy ez nem egyszeri alkalom volt, hanem minden évben rendszeres a városi polgárok kivezénylése, hogy a munka időben befejeződjön.
A rizsföldek nagyjából 4 órányi gyaloglásra vannak a várostól, de a domborzati viszonyok miatt kerékpáron is közel ennyi időbe telik az út. Ráadásul a terület még mindig erősen mocsaras. Ezért a dolgozók alatt süllyed a talaj, és nehéz megtalálni azt a részt, ahová biztonsággal ültethetők a növények.
Egy másik beszámoló szerint, az államot vezető Kim Dzsongun legutóbbi, június 19-20-i kínai látogatása után közvetlenül adott utasítást a Phenjanba rendelt tartományi pártvezetőknek a Kínában látott, tudományos alapú mezőgazdasági eredmények átvételére.
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Megszakítjuk adásunkat
  2018-08-08 16:18:19, szerda
 
  három munkás alszik a gödör mellett.
Míg Magyarországon a kultúrharc lövészárkait ássák, addig Romániában a mindennapok része lett a magas kultúra.képen
három temesvári munkás performansza szól az értő közönséghez.Árokásás helyett land art.
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Ezekkel harcolj a seregélyek ellen!
  2018-08-03 18:21:02, péntek
 
  A szüret környékén a szőlőskertek rémének számító seregély egyébként hasznos madár, hiszen nem csak a szőlőt szereti nagyon, hanem az abban kárt tevő rovarokat is. Ilyenkor augusztus végén, szeptemberben azonban a borászok harcban állnak velük. Ezek a seregély elleni harc leggyakoribb fegyverei.
Sós puska


MadárijesztőHangágyúKereplőDugós puska 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Mustgáz: megfelelő elővigyázatossággal
  2018-08-03 17:06:25, péntek
 
  megelőzhetőek a tragédiák

A szüreti időszakban a mustgáz minden évben több halállal végződő baleset, illetve mérgezés előidézője, pedig a tragédiák megfelelő elővigyázatossággal megelőzhetők lennének - hívja fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Főosztálya.Augusztus végén a legtöbb borvidéken hivatalosan is megkezdődött a szüret. A mustgáz ebben az időszakban minden évben több halállal végződő baleset, illetve mérgezés előidézője, pedig a tragédiák megfelelő elővigyázatossággal megelőzhetők lennének. Közismert tény, hogy a must erjedése közben mustgáz, vagyis szén-dioxid (CO2) keletkezik, ami rossz szellőzési viszonyok között a földalatti pincékben a padlószintről indulva felhalmozódik, és kiszorítva a levegőből az oxigént fulladást okoz.

A szén-dioxid a levegő állandó alkotóeleme, színtelen, szagtalan, a levegőnél körülbelül másfélszer nehezebb gáz. Cukortartalmú növények, gyümölcsök erjedése során keletkezik, például akkor, amikor ,,forr" a must. Mivel nehezebb a levegőnél, így alulról fölfelé, a padozattól kiindulva tölti ki a teret, a pincét és a járatokat. A mustgáz a pincékben összegyűlik, kiszorítja a levegőt, így teremtve oxigén-hiányos állapotot. A szén-dioxid kis koncentrációban a légzőközpontot izgatja, nagyobb koncentrációban az oxigénhiány miatt fulladást okoz. Hat a központi idegrendszerre, amelynek jelei a szédülés, hányinger, illetve mentális zavar. Ezért tapasztalható, hogy az újbor forrásának időszakában gyakran lesznek rosszul a pincékben.

A must erjedésének idején a rosszullét, fulladás megelőzése érdekében előzetes szellőztetés és légtér-elemzés nélkül a borospincékbe szigorúan tilos lemenni!

A gázérzékelő riasztók felszerelésén túl a tragédiák megelőzésére a pinceajtó nyitásához rendelt reteszelt mesterséges szellőző rendszer használata ad megfelelő megoldást.

Önmagában az úgynevezett ,,gyertyapróba" alkalmazása nem tekinthető megbízhatónak! A gyertyapróba lényege az, hogy a pincébe égő gyertyával mennek le, ha ez elalszik, akkor ott feltehetően nagy koncentrációban mustgáz van jelen. A gyertya lángja általában csak 14 százalékos CO2 tartalom esetén alszik el, ezzel szemben egy ember 9 százalék CO2 tartalmú légtérben történő 5-10 perces tartózkodás alatt halálos fulladást, mérgezést szenvedhet. A 20 százalék CO2 tartalmú légtér pedig azonnali halált okozhat.

Ha a gyertya lángja menet közben vagy a pincében elhelyezve kialszik, akkor nagy valószínűséggel mustgáz van a helyiségben. Ilyenkor haladéktalanul vissza kell fordulni, illetve el kell hagyni a helyiséget.

Javasolt a must forrásának idejére ,,Figyelem, mustgáz veszély!" feliratot is elhelyezni a pince bejáratára mások figyelmeztetése céljából.

Gyakori probléma, hogy sokan megfelelő védelem nélkül próbálnak az összeesett, ájult emberek segítségére sietni, és segítségnyújtás közben maguk is belélegzik a veszélyes mustgázt, így a segítők is könnyen bajba kerülhetnek, ezért senki ne próbáljon meggondolatlanul ájult ember segítségére sietni! Ha nem ismert, hogy milyen mennyiségben van jelen a mérgező gáz abban a helyiségben, amiből ki akarjuk menteni a sérültet, saját életünket is kockáztatjuk, ha zártrendszerű légzőkészülék nélkül megyünk be hozzá. Ilyen esetben azonnal hívni kell a mentőket, illetve a Katasztrófavédelmi Igazgatóságot a 112-es központi segélyhívó számon és meg kell próbálni kiszellőztetni a helyiséget. A mustgáz-mérgezést szenvedő embereket a tűzoltók biztonsággal, légzőkészülék használata mellett tudják kimenteni.
Amennyiben van mód a pincehelyiség megfelelő átszellőztetésére és a CO2-koncentráció ellenőrzésére, a mérgezett személyt mielőbb ki kell szabadítani a mérgezés helyszínéről, szabad levegőre kell vinni és a sérült állapotától függően - kiképzett elsősegélynyújtó bevonásával - meg kell kezdeni az elsősegélynyújtást a mentők megérkezéséig - olvasható a főosztály közleményében.
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Így dolgozhat majd a BMW debreceni gyárában
  2018-08-03 16:57:36, péntek
 
  A hírlevélre feliratkozásra buzdít a BMW már üzemelő honlapja. A cég azt ígéri, hogy a hírlevelesek kapják majd meg a legfrissebb információkat a toborzásról.
Ahhoz, hogy sikeresen el tudjunk indulni az úton Debrecenben, 2019 elejével kezdődően keressük a képzett tehetségeket. Iratkozzon fel hírlevelünkre, és tudja meg első kézből a legfrissebb híreket toborzási terveinkről és aktivitásunkról" - olvasható a BMW Group debreceni honlapján.A honlap egyelőre nem szolgál az álláslehetőségekkel kapcsolatos konkrétumokkal, nem is szolgálhat, hiszen bejelentésük szerint a toborzás majd csak hónapokkal később kezdődik.

Addig az általános céges ismertetés és a debreceni tervek mellett a BMW a megyeszékhelyt is bemutatja néhány sorban.

A debreceni életről például azt közli, hogy ,,Kelet-Magyarország síkságain túl található az ország egyik legfontosabb kulturális központja - Debrecen. Debrecen Magyarország második legnagyobb városa, a történelem során két alkalommal is az ország fővárosaként működött".

Az angol és magyar nyelvű honlapon azt is megtudja az érdeklődő, hogy híres a debreceni mézeskalács, s ,,mind a debreceni bor, mind a helyi ételek nagy népszerűségnek örvendenek egész Magyarországon.
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Mu­táns cuk­kini ter­mett a kert­ben
  2018-07-24 21:37:17, kedd
 
  A zöldségmutánst egy Nógrád megyében élő olvasónk találta, ő küldte szerkesztőségünknek a képet. Soha ilyen cukkinit még nem látott, de a szomszédai se, és a környéken senki. Lett is nagy ribillió, miután többen is megnézték a bizarr zöldséget.


Mert ugyebár sokféle cukkini létezik: legismertebb talán a sötétzöld héjú változat, de sokan szeretik a sárga vagy éppen a csíkos héjút is.


 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Előbb érkezik az egyik kedvelt gyümölcs
  2018-07-17 19:20:11, kedd
 
  Kajszibarackból nagyon gyenge, őszibarackból pedig átlag alatti termés válható idén a kora tavaszi erős fagy miatt - mondta az InfoRádiónak a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai igazgatója, Hunyadi István.


Kajszibarackból az átlagos termésnek a felét sem érték el idén a kora tavaszi fagy miatt - mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai igazgatója.Hunyadi István szerint az árakban jelentős a szórás az ország egyes részei között, míg vidéken 500-600 forintért, Budapesten 1000 forintért adják a gyümölcs kilóját.

Az őszibarack esetében is voltak fagykárt szenvedett területek, de nincs akkora gond országos viszonylatban, az átlagnál valamivel gyengébb év várható - emelte ki a szakmai igazgató.

Bár ebből a gyümölcsből vannak korai érésű fajták, a dömping most indult be igazán. Ráadásul a hirtelen jött meleg 2 héttel előrébb hozta az őszibarack érését - közölte Hunyadi István, aki szerint az árak 600-900 forint körül alakulnak.
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Sorra felrobbannak a dinnyék a földeken
  2018-07-16 19:05:20, hétfő
 
  A földeken maradhat a termés egy jó része és sorban robbannak ott fel a gyümölcsök, mert nincs, aki leszedje azokat. A dinnyetermelők kétségbeesettek, mert elméletileg hiába lenne jó a szezon, ha komoly problémáik vannak a gyümölcs betakarításával. Az árak csökkenésével egyre többen vásárolják már idén a dinnyét, jól indult a szezon. Az időjárás idén kegyeibe fogadta a termesztőket, mennyiségre és minőségre is nagyon jó a termés. Nagy gondok adódtak viszont a betakarítással. Hiányoznak a dolgos kezek, akik a dinnyét leszednék. Olyannyira, hogy a termesztők taktikázásra kényszerülnek: van aki választásra kényszerül, mert a görög- és sárgadinnyét egyaránt nem tudja betakarítani. Menti a görögöt, mert több pénze van benne, de ennek eredményeként a sárgadinnyék felrobbannak kint a földön a napsütéstől. Pedig nagyon jó szezonjuk lehetne.

A munkaerőhiány oka egyrészt az, hogy sok idénymunkás külföldön dolgozik, de önmagában is nehéz embert találni a feladatra. Tűző napon kell ugyanis a megterhelő munkát végezni. A dinnyeszedésért itthon egyébként 800-1000 forintos órabért kapnak a munkások. Aki teljes munkaidőben dolgozik, az havi 200-ezer forintot kereshet.
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
     1/20 oldal   Bejegyzések száma: 191 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32770 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 866
  • e Hét: 8604
  • e Hónap: 17843
  • e Év: 17843
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.