Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
"Ne veszítsd el az emberekbe vetett hited! Az emberiség olyan, mint egy óceán. Attól, hogy néhány cseppje bepiszkolódott, maga az óceán nem válik m... Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 125 
Tallóztam
  2018-09-09 15:00:28, vasárnap
 
  Egy hónap múlva, ha nem fizetek, akkor megszűnik a belépési lehetőség ide. Az a jó, hogy szinte mindenhez ezt az e-mail címemet használtam, de regisztrálásokon keresztül, minden egyébhez! Most kezdhetek mindent elölről? Írhatok át mindent? Nem lesz ez így jó!
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Tallóztam
  2018-08-15 08:44:04, szerda
 
  Annak idején Kopp Mária magyar orvos, pszichológus egy magánbeszélgetésben azt mondta, hogy Európát nem a harmadik világháborútól, hanem a semmittevésben felnövő, saját kontrollálatlan vágyainak odavetett generációktól félti! Sajnos, felnőtt egy olyan generáció, amelynek egy részét nem lehet feladatokkal terhelni, mert unja, s mindjárt továbbáll! Ezek a fiatalok, mivel kitartó munkát sem az iskolában, sem az életben nem végeztek, nem is tudnak maguknak parancsolni, más véleményét elfogadni még kevésbé, így a házasságban, családi életben, de a munkahelyen is nagyon sok kudarccal találkozva megkeserednek. Érdemes az alábbi írást ilyen szempontból elolvasni! Ne okozzunk szeretetből, könnyelműségből maradandó kárt gyermekeinknek! Szomorú szívvel, Csaba testvér.
A mostani kor otthonaiban van jelen ez a csendes, de annál szomorúbb tragédia, amely a szemünk láttára ragadja el a nekünk legkedvesebbet: a gyermekeinket. Ők ugyanis szörnyű mentális állapotban vannak! A legutóbbi 15 év statisztikájából egyértelműen kiviláglik, hogy a gyermekek pszichológiai rendellenességei egészen elképesztő mértéket öltenek: minden ötödik gyerek mentális rendellenességben szenved; a figyelemhiányos rendellenességek száma 43, a serdülőkori depressziós betegségeké 37 százalékkal, a 10-14 éves gyermekek körében az öngyilkossági arány 200 százalékkal nőtt.
Igen, az a valóság, hogy - bár fáj ezt saját magunknak is bevallani - egyedül mi, szülők vagyunk a hibásak, nekünk kell segíteni a gyermekünknek. A modern kor gyermekei nem élik meg az egészséges gyermekkor élményét, ehhez tartozna például: az érzelmileg elérhető, megközelíthető szülők; egyértelműen meghatározott határok és erkölcsi minta, felelősség; kiegyensúlyozott étrend, megfelelő mennyiségű és minőségű alvás; megfelelő mennyiségű, szabadban eltöltött aktív mozgás; kreatív játékok, a közös, önfeledt szabadidő eltöltése.
Ehelyett a gyerekek ezt látják: örökké elfoglalt szülők; a végletekig kényeztető szülők, akik mindent megengednek a gyermeküknek; az érzés, hogy ,,nem kellesz senkinek"; kiegyensúlyozatlan étrend és hiányos alvás; ,,otthonülős" életmód...
Végtelen stimuláció, technológiára alapuló szórakoztató eszközök hada, az igények azonnali kielégítése. Hogyan lenne lehetséges, hogy ilyen körülmények között egy mentálisan egészséges gyerek nőjön fel? Természetesen sehogy...
Ha azt szeretnénk, hogy gyermekünknek valóban egészséges és önfeledt gyermekkora legyen, akkor vissza kell térnünk egészen az alapokig:

Állítsunk fel korlátokat, közben ne feledjük, mi a gyermekeink szülei és nem barátai vagyunk.
Azt biztosítsuk a gyermekünknek, amire szüksége van, és ne azt, amit szeretne.
Biztosítsunk számára egészséges ételeket és korlátozzuk a nassolást.
Naponta legalább egy órát töltsünk a természetben.
A családi, közös vacsora alatt felejtsük el az elektronikai eszközök nyomogatását.
Rendes, asztali játékokkal játsszon a gyerek.
Minden napra kapjon valamilyen feladatot, például: beágyazás, a játékok összeszedése játszás után, kiteregetés, táskák elrendezése, megterítés stb.
Mindennap ugyanabban az időben feküdjön le, és tiltsuk meg neki, hogy az ágyba vigye a különböző eszközöket, tárgyakat.
Tanítsuk meg a felelősségtudatot és az önállóságot. A kis sikertelenségektől ne védjük meg őket. Ezzel megtanítjuk megbirkózni a nehézségekkel, leküzdeni az akadályokat.
Ne csomagoljuk össze, illetve vigyük a gyermek helyett az iskolatáskát. Ne vigyük neki az iskolába az otthon hagyott ételt, házi feladatot stb. Ha elmúlt 5 éves, ne tisztítsuk meg neki a banánt se. Tanítsuk önállóságra. Tanulja meg, mi az a türelem, és adjunk neki esélyt, hogy a szabad idejét valóban szabadon töltse el. Ezalatt kissé unatkozhat, ami arra sarkallja majd, hogy alkotótevékenységet végezzen.
Az élet ne csak szórakozásból álljon. Ne vegyük körül gyermekünket állandóan technikával, hogy addig se unatkozzon. Semmilyen oda nem való tárgy ne legyen az asztalon, amikor étkezésről van szó. Akkor se, ha autóban vagy étteremben ül, vagy akár az üzletben vagyunk vele. Ezzel arra ösztönözzük a gyermek agyát, hogy gondolkozzon és kitaláljon valami unalom­űzőt.
Legyünk ne csak fizikálisan, de emocionálisan is elérhetőek gyermekünk számára.
Tanítsuk meg neki, mik is azok a szociális készségek.
Ne a telefonon lógjunk, gyermekünkkel beszélgessünk.
Tanítsuk meg, hogyan birkózzon meg a haraggal és az ingerültséggel.
Tanítsuk meg kezet fogni, helyet átadni, megosztani valamit, együttérezni, illetve megfelelően viselkedni az asztalnál vagy beszélgetés közben.
Tartsuk vele az érzelmi kapcsolatot: nevessünk rá, pusziljuk meg, csiklandozzuk meg, olvassunk neki, táncoljunk, ugráljunk vele, kússzunk-másszunk együtt.
Változtatni kell eddigi szemléletünkön, különben az egész utánunk következő generáció pirulákon fog élni...
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Tallóztam
  2018-01-20 06:25:29, szombat
 
 
Ezt a fiatal nővért mások mindig tisztelték. Amíg meg nem látták Őt formaruhában

A fiatal nővér, Caitlyn Brassington minden nap harcol mások életéért, életeket ment és reményt ad. Nem azért választotta ezt a szakmát, hogy az emberek hősnek tartsák. De a szemrehányás, amit egy ismerősétől kapott, arra késztette, hogy kiálljon magáért és a munkatársaiért:
,,Te csak egy nővér vagy."

Épphogy csak hazaértem a munkából, a nővérruha még mindig rajtam van. Útközben bementem a boltba tejért és ott találkoztam az ismerősömmel. Ő engem ezelőtt, még sohasem látott egyenruhában, amikor meglátott azt mondta, fogalmam sem volt róla, ,,hogy te csak egy nővér vagy". Vau! 18 év alatt, amióta dolgozom, már sokszor hallottam ezt a mondatot, de a mai napon betelt a pohár. Nehogy már én csak egy nővér legyek!

Én segítettem sok apróság világra jövetelekor, sokaknak közülük segítenem kellet az első levegővételnél és akkor én csak egy nővér vagyok.

Sok öregembernek fogtam a kezét a halálos ágyukon, és én csak egy nővér vagyok.

Nyugtattam gyötrődő szülőket, akik elvesztették gyermeküket és én csak egy nővér vagyok.

Sok embert részesítettem elsősegélyben és sokakat mentettem meg a haláltól és én csak egy nővér vagyok.

Én vagyok az orvos szeme, füle és keze, aki meg tudja Önt gyógyítani, és én csak egy nővér vagyok.

Sok újszülött légzését hallgattam, hogy rájöjjek, mely terület nem kap megfelelő mennyiségű oxigént és én csak egy nővér vagyok.

Én meg tudok tanítani dolgokat a betegeknek, a fiatal nővéreknek és ápolóknak, és én csak egy nővér vagyok.

Én védem a betegeket a biztosító társaságoktól, akik az egészséget nem mindig tekintik elsődlegesnek, és én csak egy nővér vagyok.

Nem mindig otthon ünneplem meg a Karácsonyt, a gyermekeim születésnapját és elmulasztom az iskolai fellépéseiket azért, hogy az Önök szeretteiről gondoskodjam és én csak egy nővér vagyok.

Tudok vért venni, össze tudom kapcsozni és ha szükséges varrni a sebeket és én csak egy nővér vagyok.

Infarktus esetén meg tudom menteni az embereket, függetlenül attól, hogy ő egy kisbaba, vagy egy gyerek, vagy felnőtt és én csak egy nővér vagyok.

A testsúlynak megfelelően meg tudom mondani, hogy mekkora dózis adrenalin, vagy amiodarone szükséges, ami segít újraéleszteni a gyermekét és én csak egy nővér vagyok.

Az én tudásom és tapasztalatom életeket ment.

Szóval, ha én csak egy nővér vagyok, akkor őrülten büszke vagyok erre!

Ezt jobban nem lehet megfogalmazni! Meghajlok azok előtt, akik feláldozzák életüket mások egészsége érdekében!
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Ez a százlábú
  2017-08-08 09:40:32, kedd
 
  Ilyen rovarok rejtőzködnek a fürdőszobádban: viszont ha megölöd, akkor nagyon rosszul jársz

Blikk Rúzs

Van valami, amit jobb, ha tudsz róluk, mielőtt eltaposnád őket!

Ez a százlábú az egyik leggyakoribb rovar a fürdőkben és nyirkos pincékben! Csak nem találkozunk velük, mert rejtőzködő életet élnek, és csak este aktívak. Légyölő pók százlábúnak hívják, de sok helyen csak házi százlábúként ismerik.

Mérete általában 20-25 milliméter, viszont lábai nagyon hosszúra tudnak megnőni. Külsejét tekintve, nem csoda, ha kiver minket a víz, amikor meglátjuk, és ordítva egyből a papucsunk után kutakodunk, hogy végezzünk a betolakodóval. De mielőtt megöljük, jobb, ha tudunk róla valamit.

Ez a rovar az egyetlen oka, hogy a fürdőnkben nincsen még egy tucat hozzá hasonló ízeltlábú. Ugyanis ez a százlábú őket eszi meg, és ebben nagyon hatékony! A legyektől kezdve, a pókokig mindent levadászik. Elkapja az ágyi poloskát, a hangyákat, csótányokat és az ezüstös ősrovarokat.

Persze nem azt mondjuk, hogy tegyük teli a lakásunkat pók százlábúkkal, de ha látunk egyet, érdemesebb valamivel megfogni és a kertben elengedni, mintsem, hogy széttapossuk.

http://bloggersarena.com/
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
A mosógép
  2017-07-25 12:36:07, kedd
 
  5 trükk, amivel megszabadíthatod a mosógéped a lerakódott szennyeződésektől!

A mosógép egy nagyon hasznos találmány, hiszen nagyban megkönnyíti a nők háztartási teendőit. Sokszor még arra sincs időnk, hogy bepakoljuk a ruhákat, és kiszedjük, ha végzett a gép. Ugye ismerős a helyzet?

Becsüljük meg a mosógép értékes munkáját, viseljük gondját, ápoljuk, és tisztítsuk megfelelően!

1.Az ajtó

Mosás után nem csak a ruhák, de a mosógép belseje is nedves marad. Miután végzett a gép, mindig nyissuk ki az ajtót, töröljük át egy papírtörlővel, és hagyjuk szellőzni. Soha ne hagyjuk becsukva, mert akkor könnyen bepenészedik, és megbüdösödik.

2.A tömítés

A tömítés egy nagyon fontos dolog, hiszen ez akadályozza meg a szivárgást. Mosás után mindig tisztítsuk meg alaposan, töröljük ki egy ecetes ronggyal, majd töröljük szárazra. Ha megáll benne a víz, könnyen bepenészedik. Ne használjunk klóros fertőtlenítőt, mert károsíthatja a gumi tömítést.

3.A dobon levő vízkőlerakódások

Tisztítsuk meg a mosógép dobját a vízkőlerakódásoktól. Öntsünk 6 kisebb csomag citromsavat a mosógép fiókjába, és indítsunk el egy rövid programon, magas hőfokon. A citromsav a lehető leghatékonyabb módon marja le a vízkövet, és a lerakódásokat.

4.A mosógép fiókjának megtisztítása

Vegyük ki a fiókot a helyéről, és úgy mossuk ki. Ahhoz, hogy mindenütt alaposan meg tudjuk tisztítani, használjunk egy régi fogkefét. Először áztassuk legalább egy órán keresztül ecetes, szódabikarbónás vízben.

5.Szűrő

A mosógép alján van egy kis, kézzel könnyen elfordítható szűrő. Nagyon fontos, hogy ezt a részt is megtisztítsuk, hiszen itt rakódik le a legtöbb szennyeződés. Nyissuk ki ezt a kis fiókot, és szedjük ki a szennyeződéseket.


 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Európában
  2017-06-08 12:21:33, csütörtök
 
 

Ebben a 3 megyében élnek a legtovább a magyarok: nőtt a várható élettartam

Magyarországon jelenleg 76 év a várható élettartam.

Európában folyamatosan növekszik a várható élettartam, és egyre kisebb a különbség a nők és férfiak kora között a halálozás időpontjában. Magyarországon jelenleg a várható átlagélettartam 76 év születéskor, ami 4 évvel kevesebb az OECD-átlagnál, és az egyik legalacsonyabb az

OECD-országok között.

Itthon a nők várható élettartama 79, a férfiaké pedig 72 év, de egész Európában nagy eltéréseket találunk. Az OECD, azaz a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet 35 országot foglal magában, az Amerikai Egyesült Államoktól Új-Zélandig.

A svéd férfiak és a spanyol nők vezetnek

A lakóhelytől az egyéb életkörülményeken át az életmódig számtalan tényező befolyásolhatja, hogy meddig élünk. Az Eurostat adatai szerint európai viszonylatban a férfiak esetében Lettországban a legrövidebb a várható élettartam, 67,6 év, míg Svédországban a leghosszabb, 79,6 év. A nőknél

Bulgária a sereghajtó 77 évvel, a legtovább pedig várhatóan a spanyol nők élnek, 85,5 évet.

A nők tovább élnek, mint a férfiak: ez a különbség a várható élettartamban átlagosan 5,5 év Európában - a legnagyobb Litvániában, 10,9 év, míg a legkisebb Hollandiában, 3,5 év. Ha egy férfi elérte a 65 éves életkort, a további várható élettartama 13,8 (Litvánia) és 19,7 év (Franciaország) között van, egy nő pedig várhatóan 17,6 (Bulgária) és 24 (Franciaország) közötti évet él még.

Ez a várható élettartam Magyarországon

A KSH legfrissebb, 2015-ös adatai szerint Magyarországon a férfiak születéskor várható átlagos élettartama 72,09 év, a nőké pedig 78,61. A különbség itt is szemmel látható, a jó hír viszont az, hogy 2001 óta a férfiak születéskor várható átlagéletkora csaknem 4 évvel, a nőké pedig 2 évvel emelkedett. A férfiak esetében a budapestiek vezetnek 73,86 évvel, őket követi Győr-Moson-Sopron 73,58 évvel, illetve Pest megye 72,73 évvel. A nőknél Győr-Moson-Sopron áll a lista élén 79,7 évvel, majd Zala 79,61 évvel és Budapest 79,6 évvel.

A születéskor várható élettartam emelkedése ugyan pozitív tendenciát mutat, de egyúttal okot is ad arra, hogy alaposabban átgondoljuk, milyen öregkort képzelünk el magunknak.

- Érdemes tisztában lenni azzal, hogy itthon ma 4 dolgozóra 3 eltartott jut, néhány évtized múlva pedig várhatóan 4 dolgozónak már 6 főt kell eltartania. A nyugdíjminimum viszont jelenleg mindössze 28 500 forint - mutat rá Schaub Erika, a Generali személybiztosítási igazgatója.

Pedig a nyugdíj után számíthatunk még szerencsére jó néhány eltöltött életévre: a KSH 2013-as adatai szerint Magyarországon a 65 éves korban várható élettartam még 18,2 év a nők esetében, míg a férfiaknál 14,5 év. Ennél sajnos jóval kevesebb az egészségben eltöltött évek száma: 65 éves nők még 6,1 évre számíthatnak, a férfiak pedig 6 évre.
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Tallóztam
  2017-02-11 08:49:11, szombat
 
 
Mese a borbélyról
Egyszer bement egy virágárus a borbélyhoz nyiratkozni. Amikor a fizetésre került sor, a borbély azt mondta: ,,Én nem vehetek el tőled pénzt, mert ezen a héten és ingyen, társadalmi alapon nyírok". A virágárus megköszönte neki és elment. Másnap reggel, amikor a borbély sietett kinyitni az üzletét, az ajtó előtt talált egy köszönő levelet és egy tucat rózsát.
Azután betért nyiratkozni a pék, de amikor fizetésre került sor, a borbély azt mondta: ,,Én nem vehetek el tőled pénzt, mert ezen a héten és ingyen, társadalmi alapon nyírok". A pék megköszönte neki és megelégedetten elment. Másnap reggel a borbély talált az üzlet ajtaja előtt egy köszönő levelet és egy tucat süteményt.
Eljött nyiratkozni a képviselő is, és amikor fizetni készült a borbély ismét csak azt mondta: ,,Én nem vehetem el a pénzt, mert ezen a héten és társadalmi alapon nyírok". A képviselő megörült és elment.

Másnap, amikor a borbély megérkezett az üzletébe, az ajtó előtt egy tucat képviselő, tíz kormánytag, tizenöt tanácsos, a polgármester és több miniszter, a polgármester felesége és hat gyermeke - mind az ingyenes nyiratkozásra.

Hát ebben, kedves barátom, rejtőzik a különbség az egyszerű emberek, és a ,,becsületes" emberek csoportja között, akik minket irányítanak...
Kérlek, a legközelebbi választásokon figyelmesebben és tiszta lelkiismeretedből szavazz. Te döntesz.
1. Az egyszerű tolvaj tárgyakat lop: pénzt, órát, ékszereket, autókat, mobil telefonokat, és számtalan más ostobaságot.
2. A politikus tolvaj többet lop: egészséget, tetőt a fejed felől, az oktatást, a nyugdíjadat, pihenésedet, munkádat, sőt, a lelkiismeretedet.

1. Az első tolvaj téged választ.
2. A másikat te választod.

Gondolkodj el ezen. Minden jót,

A BORBÉLY
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
NE dobd ki a hamut, használd fel inkább!
  2017-01-11 08:32:55, szerda
 
  NE dobd ki a hamut, használd fel inkább!


Mire használhatjuk a háztartásban?


1. A fahamuval a bútorról a vízfoltot is eltávolíthatjuk. A foltra szórjunk fahamut, csepegtessünk rá olajat, és a keveréket ruhával dörzsöljük a fába. Végül bútorfényezővel vagy dióolajjal kenjük át.


2. Kiváló tisztítószer. Ha fahamuval tisztítjuk a porcelán tárgyakat, zománcozott edényeket, evőeszközöket, üvegpoharakat, csillogóan tiszták lesznek. A hamuval nedvesen átdörzsölt tárgyakat mindig bő vízben öblítsük, és utána töröljük szárazra.


3. A faházak, kerítések elszürkülésének meggátolására meleg lúggal mossuk, keféljük át a felületet. Szépen visszanyerik eredeti színüket, esetleg antik színárnyalatot kapnak. Ehhez a hamut és a vizet 1:3 arányban egy órán át főzzük, szűrjük át, és már használhatjuk is.


4. Nagyszerű szagtalanító, csak szórjuk be vele az adott helyet (pl. macskaalom).


5. Taszítja a ruhamolyt. Szórjunk egy kevés hamut a tárolandó textíliák közé, használat előtt csak ki kell rázni.


6. Edénysúrolószer. Régen homokkal együtt ezzel súroltak, aztán kiöntötték a fűbe. Kültéren, bográcsoknál és grillezőknél kiváló ez a módszer, de beltérben a lefolyócsöveknél óvatosan használjuk.


7. Mosólúgot készíthetünk belőle. 1 rész fahamut 4 rész vízzel forrázzunk le, majd egy éjszakán át hagyjuk ülepedni. Az adagolás a mosandó ruha mennyiségétől és a hamulúg töménységétől függ. A lúgoldat töménységének, fajsúlyának megállapítására tojást használhatunk. 15 %-os lúgban úszó tojásnak a fele emelkedik ki a folyadékból, 8 %-osból az 1/4 része, 4 %-osban pedig a tojás lebeg. A nagyon elszennyeződött ruhákat előzőleg be lehet áztatni hamulúgos vízbe, a nem nagyon piszkos ruháknak elég az 5 kg-os mosógépi mosáshoz körülbelül 4-5 dl lúg, esetleg kombinálhatjuk környezetbarát mosószerekkel.

8. Mosogatószerként is használhatjuk. Az Ördögkonyha blogján olvashatjátok.


9. Hűtő nélkül is frissen tarthatjuk zöldség-gyümölcseinket. Ássunk egy gödröt a földbe, tegyük bele a terméseket és töltsük fel hamuval. Figyeljünk, hogy a gyümölcsök ne érjenek egymáshoz és ne érintkezzenek a földdel. Zárjuk le a gödröt faanyaggal. E megoldás hosszú ideig tartósít. Tojást is tartósíthatunk hasonló módszerrel.


10. Magok tartósítására és rovarok elleni védelemre is hasznosíthatjuk. Egy agyag edénybe tegyük a tárolni való magokat és szórjuk le hamuval.


11 Tüzet olt.


12. Szappant készíthetünk belőle. Erről bővebben itt olvashattok egy részletes anyagot.
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
A zuhanyzó
  2016-11-22 15:56:07, kedd
 
  Keverje össze a mosogatószert ezzel az mindennapi folyadékkal
- a zuhany csillogóan tiszta lesz
Krisztina Fraknoi,

A zuhanyzót nagyon nehéz tisztítani, ez az a terület, ami szinte sohasem tiszta teljesen. A zuhanyzó ajtaján sokszor ott maradnak a tusfürdő vagy szappan nyomai, a zuhanyzófülke falai sem tűnnek mindig teljesen tisztának.

De ne aggódjon. A Queen of Clean megmutatja, milyen hozzávalókkal tudunk csodát tenni, hogyan tudjuk eltüntetni a makacs foltokat.

Csupán két hétköznapi összetevőre van szükségünk, s ezek valószínűleg minden háztartásban már a szekrényben vannak. De ha ezt a két összetevőt kombináljuk, bármilyen foltot el tudunk tüntetni a zuhanyzóból.

Hozzávalók:

225 ml folyékony mosogatószer

225 ml meleg ecet

Használati utasítás:

1.A folyékony mosogatószert öntse egy szórófejes műanyag flakonba.

2.Melegítse fel az ecetet, annyira meleg legyen, hogy az ujjunkat még bele tudjuk dugni úgy, hogy nem égetjük meg.

3.Tölcsér segítségével öntse az ecetet a műanyag flakonba.

4.Keverje össze a folyadékokat úgy, hogy a műanyag flakont forgassa jobbra-balra, állítva vagy kicsit megdöntve. NE RÁZZA ÖSSZE, nem akarjuk, hogy nagyon habozzon.

Ugye milyen könnyű? Ezután vigyünk fel egy vastag réteget a tisztítandó felületre a szórófej segítségével, dörzsöljük át egy szivaccsal és hagyjuk hatni 30 percig. Utána öblítsük le a felületet hideg vízzel.

Ez egy nagyon egyszerű trükk - érdemes kipróbálni, mit veszíthet vele?

Kérjük ossza meg ezt a trükköt és tudassa velünk, hogy mi volt a tapasztalata a módszerrel kapcsolatban!
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
5 jó tanács egy milliárdostól
  2014-08-17 13:58:57, vasárnap
 
 
5 jó tanács egy milliárdostól
Serdült Máté

Az okos és a sikeres befektető gyakran két különböző személy, véli Jim Rogers. Olyan mondásokat gyűjtöttünk össze a befektetési filantróptól, amik minden befektetőnek hasznára lehetnek.
Akar részvényekkel pénzt keresni?

Rogers akkor vált először közismertté a befektetők körében, mikor Soros Györggyel megalapították a Quantum alapot 1973-ban, azóta is aktívan kereskedik a piacokon.Sikereit az is mutatja, hogy karrierje alatt 11 évben sikerült átlagban 30 százalékkal felülmúlnia a piacot.

1.) A piacok hosszabb ideig maradhatnak irracionálisak, mint a befektető fizetőképes.

A fenti idézetet John Maynard Keynesnek, a makro ökonómia atyjának kell tulajdonítanunk. Rogers még egy egykori interjú közben idézte a közgazdászt, mikor a korai éveiről kérdezték a befektetőt. Rogers elmondása alapján a hetvenes években 6 cég részvényeit shortolta, azonban mind a hatszor fel lett törölve vele a parkett. Ekkor jött csak rá, hogy még nincs akkor piaci ereje, hogy tartani tudjon ilyen pozíciókat. A következő 2-3 évben mind a hat cég csődbe ment, akkor már Rogers piaci jelenléte nélkül.

A tanulságot két szintén sokat hangoztatott tőzsdei közhellyel lehet megfogni. Az első, hogy a piacnak mindig igaza van, így a legjobb, ha trendkövető kereskedők vagyunk. A második, hogy ha igazad van, de korán játszod meg akkor végül is tévedtél. Az okos és a gazdag befektető gyakran nem egy és ugyan az a személy.

2.) Ha szerencsés akarsz lenni csináld meg a házidat!

Egész életed alatt próbálkozhatsz befektetésekkel, jó fundamentumok nélkül nem viszed semmire. A jó fundamentumokkal rendelkező befektetések előbb-utóbb kifizetik a fáradozásokat. Azonban még egy biztos ötlet esetén sem szabad túlfeszítenünk saját határainkat, emlékezzünk a piac sokáig irracionális maradhat. Ennek ellenére Rogers a sikereit tekintve nem a szerencséjében hisz.

3.) A legsikeresebb befektetők idejük nagy részében nem csinálnak semmit.

A guru itt elsősorban nem a buy and hold, azaz vedd meg és tartsd stratégiára akart utalni. Elmondása szerint a kutatómunka, pozíció nyitás, zárás és profit realizálás után a legjobb ha kicsit hátradőlünk, szokjuk a sikerünket. A sikeres pozíció lezárása után pszichológiailag rendkívül sebezhető állapotba kerülünk, úgy érezhetjük miénk a világ, befektetni könnyű, és rohannánk újabb ügyletet kötni. Rogers azt tanácsolja, egy pár napig csináljunk bármit, csak ne gondoljunk befektetésre, hagyjuk elmosódni a pozitív érzést és az elvakultságunkat.

4.) Figyelemre méltó hányan tévesztik össze a bika piacot a tudással.

Semmi sem veheti fel a versenyt egy bika piaccal, hogy elhitesd az emberekkel, hogy okosak. Ezeket a szavakat maga Rogers írta le. Emelkedő trendnél valóban könnyű jó döntést hozni, azonban jobb döntést már annál nehezebb. Itt megint vissza lehet kanyarodni, a könnyű alulteljesítenünk a piacot, és a ne szálljunk el egy jó ügylet után magunktól kérdéskörre.

Ugyanakkor itt is különbséget kell tennünk aktív és passzív befektetők között. Utóbbi széles rétegeknek a hosszú távú befektetés ajánlottabb, hiszen nehéz pontosan megtalálni a be és kiszállási pontokat egy trendnél. Egy másik híres befektető, Peter Lynch szavaival élve: többet veszítünk a korrekcióra készülés folyamatán, mint magával a korrekcióval.

5.) Járd a saját utad

Rogers saját elmondása szerint karrierje elején sokáig úgy hitte, hogy a többi elemző és stratéga többet tud, mint ő, ezért próbálta lemásolni módszereiket. Az idő múltával rájött, hogy sokakkal ellentétes következtetésre jut, ráadásul a saját elképzelései sokszor be is jöttek. A legfontosabb gondolat, amit itt meg lehet fogalmazni, hogy legvégső soron mindenki magának tudja legjobban eldönteni, hogy egy ügylet jó lehet e neki. Ha olykor az anyagi veszteségtől nem is, de a pszichológiai nyomástól meg tud kímélni minket egy saját értékrendszer felállítása és követése.
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 125 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 40887 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 87
  • e Hét: 4357
  • e Hónap: 17786
  • e Év: 17786
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.