Belépés
idgie1975.blog.xfree.hu
Minden csak hozzáállás kérdése... Cs Ildikó
1975.02.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
fiatal vállalkozó
  2010-11-28 08:37:00, vasárnap
 
  Egy fiatal vállalkozó fényűző irodát bérel, berendezi luxusbútorokkal,
és beül a hatalmas íróasztal mögé. Egyszer belép az irodába egy férfi
táskával a kezében. A vállalkozó hirtelen felkapja a telefont és
hangosan beszélni kezd.
Repkednek a számok, a milliárdok, majd kisvártatva leteszi a kagylót és
a férfihez fordul:
- Miben segíthetek? - kérdi.
Mire a másik:
- Jöttem bekötni a telefont.- Tudod, haver, amikor vállalkozó lettem, csak a tudásomra és a józan eszemre támaszkodhattam.
- Nem te vagy az egyetlen, aki nulláról indult... 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Van valami ajánlása?
  2009-08-16 14:27:41, vasárnap
 
  - Van valami ajánlása a régi munkahelyéről?
- Igen. Azt ajánlották, hogy sürgősen nézzek új munkahely után.
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
A munkát mindig 100%-osan
  2009-03-21 09:41:59, szombat
 
  A munkát mindig 100%-osan végezd!
- Hétfőn 12%-ot,
- Kedden 23%-ot,
- Szerdán 40%-ot,
- Csütörtökön 20%-ot,
- Pénteken 5%-ot.
...
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
A sikeres ember
  2009-03-04 20:08:14, szerda
 
  A sikeres ember az, aki reggel felkel, este lefekszik, és közben azt csinálja, amihez kedve van.

/Bob Dylan/
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
"valahova följebb"
  2009-03-04 20:07:19, szerda
 
  Aki folyvást "valahova följebb" törekszik, annak számolnia kell azzal, hogy egy napon elszédül.

/Milan Kundera/
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Főnök
  2009-03-04 19:56:20, szerda
 
  Főnök: az a valaki, aki késik, amikor korán beérsz a munkába, és korán jön, amikor késel.

/Jerry F. Lieberman/ 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Stratégiák
  2009-03-02 20:40:58, hétfő
 
  Trükkök az állásinterjúhoz

Légy udvarias! - az aranyszabályt az állásinterjún is érdemes észben tartani. Igen ám, de mit tehetsz, ha az interjúztató indokolatlanul udvariatlan, támadó vagy lekezelő? Íme néhány stratégia, amellyel leveheted a lábáról a kötözködő kérdezőt!

Egyből megfagy a levegő, amint belépsz a terembe? Az interjúztató nem mutat kellő érdeklődést irántad, mi több, látványosan unatkozik, és olyan kérdésekkel bombáz, amelyeknek egyértelműen az a célja, hogy elbátortalanítsanak, esetleg eltántorítsanak az állástól? Lehet, hogy csak te reagálsz túl érzékenyen stresszhelyzetben, de az is előfordulhat, hogy a felvételi beszélgetést vezető HR-es valóban ellenséges. Viselkedésének számos oka lehet, érdemes tehát türelmesen, talpraesetten válaszolni a kérdéseire.

Előfordulhat, hogy az interjúztató csak tesztelni akarja a jelentkező találékonyságát, és azt akarja kideríteni, a pályázó hogyan viselkedik szélsőséges helyzetben, hogyan képes kezelni egy kellemetlen szituációt - kijön-e a sodrából, felemeli-e a hangját, vagy birkatürelemmel, precízen és kimerítően válaszol a legérdektelenebb kérdésekre is. Ha viselkedése nem tolakodó, és kérdéseivel nem magánéletedről, felekezetei hovatartozásodról, szexuális orientációdról stb. faggat, ne veszítsd el a fejedet, határozottan és higgadtan szereld le!

Mi a legjobb taktika? Az állásinterjú alatt koncentrálj a kitűzött célra: győzd meg az interjúztatót, hogy a vállalat mindenképpen nyer azzal, ha téged alkalmaz! Az elmondottaknál - tényeknél, adatoknál - sokkal fontosabb, hogyan, milyen stílusban tálalod őket. Légy nyitott, ugyanakkor ne beszélj túl sokat: magánéletedet ne teregesd ki, de a személyesebb jellegű kérdésekre informatívan válaszolj. Ha szóba kerül családi állapotod, szabadidős tevékenységeid, esetleg családi életed - gyerekek, életkörülmények, tervek -, ne zárkózz be teljesen! Ugyanakkor ügyelj arra, hogy csak annyit mondj, amennyi az adott helyzetben feltétlenül szükséges, az interjúztató úgyis rákérdez a részletekre, amelyek a cég számára fontosak lehetnek (milyen messze laksz a vállalat telephelyétől, vállalsz-e túlórát, hétvégén is be tudsz-e ugrani).

Ha az interjúztató megjegyzéseket fűz az elmondottakhoz - biztos sokat betegeskednek a gyerekek, miért veszed ki az összes szabadnapodat, miért nem túlórázol stb. - próbáld figyelmen kívül hagyni ezeket. Ne veszítsd el a humorérzékedet! Bár az állásinterjú nem arról szól, hogy vicces oldaladat minden körülmények között megcsillantsd, egy-két kellemetlen helyzeten átsegíthet, ha tréfásan, frappánsan vágod ki magad a zavarbaejtő helyzetekből. Ha úgy érzed, a beszélgetés személyes mederbe terelődött, udvariasan érdeklődj, miért van szükség olyan információkra, amelyek nem kötődnek szervesen a beszélgetés tárgyához.

Az interjúztató figyelme elkalandozott, miközben te türelmesen válaszoltál a kérdéseire? Kérj visszacsatolást, várd meg, hogyan reagál az elmondottakra - elég egy bólintás, intés, szemöldökráncolás -, és csak utána folytasd mondókádat. Menthetetlen a helyzet? Akármit mondasz, nem kapsz visszajelzést? Menet közben rájöttél, hogy mindez nem éri meg a fáradságot, mégsem akarsz a vállalatnál dolgozni? Győzd le magadban a késztetést, hogy kironts a teremből, és bevágd magad mögött az ajtót, inkább udvarisan zárd rövidre a beszélgetést, és köszönj el!

Ha szóba kerülnek a kényes kérdések, úgy mint fizetés, előző munkahelyek, rossz tapasztalatok és az elmaradhatatlan keresztkérdés: mit nyerhet a vállalat, ha téged alkalmaz, ne bátortalanodj el! Végy egy mély levegőt, és néhány mondatban vázold eddigi szakmai sikereidet, hívd fel az interjúztató figyelmét azokra a tulajdonságaidra, amelyek alkalmassá tesznek arra, hogy betöltsd a meghirdetett állást - határozottság, elhivatottság, önálló döntéshozatal, magabiztosság stb. Gondolj arra, hogy az interjúztató a cég érdekeit képviseli, nem vele kell majd együtt dolgoznod, és előfordulhat, hogy leendő munkakörödben nap mint nap hasonló helyzetekkel szembesülsz majd, amelyeket gyorsan és diplomatikusan kell megoldanod.
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
12 előnyös tipp
  2009-03-02 20:38:51, hétfő
 
  Hajtasz, hogy minél előbb előléptessenek, vagy csak jó benyomást akarsz tenni főnöködre? Íme a legnyerőbb módszerek, hogyan győzd meg munkaadódat rátermettségedről!

Azonosulj a cég értékrendjével!
Igazodj főnököd munkastílusához, vedd föl az iramot: azonosulj a cég munkamoráljával és értékrendszerével, ennek jegyében hatékonyan dolgozz együtt felettese(i)ddel és kollégáiddal!

Alkalmazkodj!
Legtöbbször már az állásinterjún kiderülnek a vállalat elvárásai, ám az
első munkanapodon semmiképp ne múlaszd el föltérképezni a terepet: akár egy személyes beszélgetés keretében, derítsd ki, pontosan mit - milyen teljesítményt, viselkedést, hozzáállást - vár tőled leendő főnököd.

Légy megbízható!
Törekedj rá, hogy mindig azt csináld, amit megígértél. Ha valamit megbeszélsz főnököddel, munkatársaiddal, ahhoz tartsd magad, és ne az ellenkezőjét tedd! Ha változik a helyzet, alkalmazkodj, ám döntéseidet mindig vitasd meg velük!

Maradj lojális!
Ne te légy a hangadó a cégnél, aki a legvehemensebben kritizálja a vezetőt! Maradj a háttérben, és ügyelj arra, hogy véletlenül se beszéld ki főnöködet a háta mögött. Ha valamilyen intézkedésével - ami téged hátrányosan érint - nem értesz egyet, vitasd meg vele négyszemközt.

Légy maximalista!
Ne csak akkor dolgozz teljes erőbedobással, ha főnököd is látja! Végezd munkádat lelkesedéssel, hozzáértéssel, így nagyobb az esélye, hogy nem kell majd napi rendszerességgel túlóráznod.

Vállald a felelősséget!
Ha hibázol, ne kend másra, vállald a felelősséget tetteidért és tanulj ballépéseidből! Ha dícséretet nem is, de elismerést várhatsz őszinteségedért - és tapasztalatokat is szerezhetsz. Közhelyesen hangzik, de igaz, hogy mindenki követ el hibát munkája során, ám nem mindenki képes helyrehozni azt: az első lépés, hogy elismerd, elrontottál valamit.

Szervezettség, tájékozottság, csapatmunka

Dolgozz szervezetten!
Tarts rendet magad körül: csoportosítsd a munkád során használt iratokat, eszközöket, és tudd, hová kell nyúlnod egy-egy dokumentumért, jegyzetért, könyvért. Mielőtt távozol az irodából, tervezd meg a következő napod menetrendjét: állíts fel egy sürgősségi sorrendet, amely szerint teendőidet intézed.

Légy pontos!
Legyen szó mindennapi munkakezdésről vagy üzleti találkozóról, a munkaadók többsége elvárja, hogy alkalmazottai, üzletfelei pontosan érkezzenek. Nemcsak lelkesedésedet, precizitásodat bizonytíhatod be, ha nem késel, hanem azt is, hogy tiszteletben tartod mások idejét.

Légy kreatív!
A fontos döntések előtt nem árt, ha kikéred főnököd, kollégáid véleményét, ám arra ügyelj, hogy ne rohanj hozzájuk minden csip-csup dologgal, kezdeményező készségedet, helyzetfelismerő- és problémamegoldó készségedet ne rendeld alá mindig a közös ,,ötletelésnek".

Informálódj!
Ne csak az aktuális vállalati eseményekkel légy tisztában, a technikai újdonságokkal, a munkád során használt eszközök (nyomtató, szkenner, stb.), számítógépes programok kezelésével se állj hadilábon! Emellett alapvető követelmény, hogy a szakmai újdonságokat, változásokat is nyomon kövesd. Ehhez használd a céges tájékoztatókat, olvasd el a körleveleket, és vegyél részt a vállalati rendezvényeken.

Dolgozz együtt a csapattal!
Az önállóság jól gyümölcsöző, ám ne rendeld egyéni érdekeidet a vállalati érdekek fölé, a csapatmunkából ne húzd ki magad arra hivatkozva, hogy egyedül is boldogulsz, mert amellett, hogy rád sütik a bélyeget: nagyképű vagy, kollégáid még ki is közösíthetnek.

A munka legyen az első!
Munkaidőben csak az előtted álló feladatokra koncentrálj, magánéleti problémáidat száműzd az irodából! Magánlevelezésedet és privát telefonhívásaidat ne a cégnél bonyolítsd le, mert ezek zavarhatják kollégáidat és főnöködet.

 
 
2 komment , kategória:  Munka  
Ballépések - legelemibb hibák
  2009-03-02 20:30:20, hétfő
 
  Mivel húzhatod ki a gyufát az állásinterjún?

Mint bikának a vörös posztó, olyan az irritáló, provokatív vagy éppen tudatlan jelentkező az interjúztatónak. Neked áll feljebb, vagy csak így jelzed a felvételi beszélgetést vezető kekeckedő munkatársnak: amilyen az adjisten, olyan a fogadjisten? Íme néhány idegesítő körülmény, amelytől az interjúztatókat kirázza a hideg!

Telefonos állásinterjú? Személyes beszélgetés? Villámgyorsan összedobott önéletrajz? Nem árt, ha alaposan megfontolod, mit írsz le, és mit mondasz, ha komolyan pályázol egy állásra. Nem csak megjelenéseddel, viselkedéseddel; mondandóddal és beszédstílusoddal is hathatsz leendő fönöködre.

Hiányos adatok az önéletrajzban

A legelemibb hiba - mégis sokan elkövetik -, hogy önéletrajzukban nem tüntetik föl elérhetőségeiket: telefonszámukat, amelyen állandóan elérhetők, vagy e-mail címüket. Hiába a tökéletes referencia, a megfelelő végzettség, ha a cég nem tud kapcsolatba lépni veled, ugrott a munkalehetőség is.

Telefonos állásinterjú: zavart jelentkező

A telefonos állásinterjú lehetőségét hallva sokan megkönnyebbülten felsóhajtanak: nem kell fürkész tekintetekkel szembesülniük az állásinterjún, ahogy azon sem kell órákig töprengeniük, hogy mit vegyenek föl, vagy hogyan viselkedjenek az interjúztatóval: mikor nézzenek a szemébe, mit mondjanak, hogy megtörjék a kínos hallgatást, stb.

A telefonos interjú azonban számos buktatót rejt: villámgyorsan kell válaszolnod a kérdésekre, és nincs lehetőséged arra, hogy hezitálj - az interjúztatóra nézz, arckifejezéséből állaspontjára, elvárásaira következtess, esetleg valamilyen visszacsatolást kapj arról, hogyan vélekedik az elhangzottakról. Vagyis sötétben tapogatózol.

A kérdezőt csakis válaszaid győzhetik meg rátermettségedről, megjelenésed, testbeszéded ezúttal nem segít abban, hogy leendő főnököd pozitív képet alakítson ki rólad. Véleményére csak hangjából - hangszínéből, hangerejéből, beszédmódjából, beszédstílusából, stb. -következtethetsz. Éppen ezért ügyelj arra, mit, és hogyan mondasz.

Légy határozott, magabiztos, precíz és összeszedett. Csak arra válaszolj, amit kérdeznek. Az interjúztatók nem lelkesednek azért, ha a jelentkező hebeg-habog, könnyen zavarba jön, eltér a tárgytól, vagy összevissza beszél. Emellett azzal is magad alatt vágod a fát, ha arrogáns vagy, egy-egy keresztkérdésre ingerülten válaszolsz, esetleg kioktatod vagy provokálod a kérdezőt. Ne hagyd, hogy az állásinterjú alatt bármi kihozzon a sodrodból! Gondolj arra, hogy csak rövid ideig tart a kényszerű kérdezz-felelek. (Ez a személyes felvételi beszélgetésekre is érvényes.)

Kellemetlen percek: titkolózás, tudatlanság

Eltitkolt szakmai ,,ballépések"
Az önéletrajzát mindenki igyekszik felturbózni, hogy elnyerje a hőn áhított állást. Ezzel nincs is gond. A rutinos fejvadászok, HR-esek egyből kiszúrják, ha valaki nyilvánvaló hazugságokkal rukkol elő: ilyen a poszt betöltéséhez szükséges képzettség, végzettség hiánya, a sok ,,kamutanfolyam" (pár hónapos szakmai gyorstalpalók), a gyakorlat hiánya, vagy a nagyvonalúan felsorolt munkahelyek listája. Ezek mellett nem nézik jó szemmel, ha az álláskereső igyekszik eltitkolni, hogy előző munkahelyét már hónapokkal, esetleg évekkel korábban otthagyta, és azóta nem dolgozott a szakmában, esetleg kiesett a gyakorlatból.

Kellemetlen perceket szerezhetsz magadnak, ha tudatosan eltitkolod, miért jöttél el előző munkahelyedről, vagy letagadod a valós okot: kirúgtak, felmondtál. Az állásinterjún úgyis kiderül az igazság, ezért jobb, ha rögtön az elején tiszta vizet öntesz a pohárba, nem ködösítesz. Távozásod okáról tárgyilagosan, tömören számolj be, ne ócsárold volt főnöködet, sem a céget, ahonnan eljöttél. Maradj diszkrét, és tartsd magadban sérelmeidet!

Túlzott elvárások

Az interjúztatóknak olykor bizony leesik az álluk, amikor a kérdésre, hogy milyen céges juttatásokra számít a jelentkező, megdöbbentő - az állásra pályázók számára magától értetődő - választ kapnak. A céges autót, telefont, taxicsekket, étkezési utalványt, fittneszbérletet náhány jelentkező még akkor is elvárja, ha munkaköre és a meghirdetett poszt ezeket a plusz juttatásokat nem teszi indokolttá. Az sem hajtja a jelentkező malmára a vizet, ha a felvételi beszélgetésen gátlástalanul alkudozni kezd leendő főnökével a magasabb fizetésről, anélkül, hogy végzettsége, képzettsége ezt lehetővé tenné.

Tájékozatlanság

Amint egy aprócska jel utal arra, hogy a pályázó nincs tisztában a cég profiljával, tevékenységi körével, az interjúztatók máris fölénybe kerülnek. Megfelelő ismeretek, háttértudás nélkül - felkészületlenül - ne menj állásinterjúra, mert nem tudsz majd hiteles és meggyőző választ adni a keresztkérdésekre: miért az adott cégnél akarsz elhelyezkedni, mit tudsz nyújtani a vállalatnak, hogyan képzeled el a jövődet két év múlva.
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Viszonyok
  2009-02-13 19:50:01, péntek
 
  "Iszonyok és kapcsolatok
February 1, 2009

A szexuális viszony bizonyos esetekben rossz hatással van a munkatársi kapcsolatokra. Bizonyos esetekben. Bizonyos esetekben ez fordítva is igaz lehet. Bizonyos esetekben... Hangsúlyozom, bizonyos esetekben!"

forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2612 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 28
  • e Hét: 125
  • e Hónap: 813
  • e Év: 111949
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.