Belépés
jupiter21.blog.xfree.hu
" Elég, ha megértjük, hogy mindannyian valamilyen célból vagyunk itt, és elég, ha elkötelezzük magunkat ennek a célnak. " Paulo Coelho "Né... Keller Istvánné
1946.04.10
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Önkéntes munka = ingyenmunka?
  2011-12-11 01:18:28, vasárnap
 
 
A kormány tervei között szerepel, hogy 2020-ig minden harmadik felnőtt magyar állampolgár vegyen részt az önkéntes munkában, mert jelenleg ez a szám csak 10%-os.

A Nemzeti Önkéntes Stratégia 2011-2020 című dokumentum hétfőn látott napvilágot, és céljai között szerepel az önkéntes (és így ingyenes) munka minél szélesebb körben való kiterjesztése, mert, ahogy a dokumentum fogalmaz, ez a fajta munka ,,az egyik eszköze az esélyegyenlőség fejlesztésének, hozzájárul a szegénység csökkentéséhez és a foglalkoztatottság növeléséhez, segíthet a munkanélküliek munkaerőpiacra történő visszatéréséhez".

Szép dolog az önkéntes munka, és nem is tagadom a hasznosságát, hiszen valóban sokat képes adni egy embernek, ha olyan területen is kipróbálja magát, amiről csak a hírekben hallott. Az is igaz, hogy az önkéntes munka ma Magyarországon nem igazán népszerű, és ennek bizonyára megvannak a társadalmi okai is. Talán emlékszünk még arra, hogy Hoffmann Rózsa az érettségi vizsgára bocsátás egyik feltételeként az 50-60 órás közösségi munka teljesítését írta elő 2014-től.

Nem mondom, hogy mindezek nem szép gondolatok, nemes elgondolások, azonban nem biztos, hogy a kötelezően előírt önkéntesség valóban azt a hatást váltja ki, amelyet kiváltani óhajtanak. Nem vagyok biztos abban, hogy az érettségi bizonyítvány megszerzéséhez az önkéntességen át vezet az út. Azonban abban semmi kivetni valót nem találok, ha az iskola, valóban önkéntes alapon, ilyen fajta munkavégzésre ösztökéli a diákokat, és ezeket meg is szervezi. Ugyanis akit ez érdekel, akit ez foglalkoztat, az tényleg úgy fogja megélni, hogy tett valamit, és hogy fejlődött tőle, azonban akinek ez nem jelent semmit, annak esetleg egy olyan rossz élményt nyújthat, amely talán végleg eltántorítja egy ilyen munkától.

Azt sem gondolom, hogy parancsszóra lehet önkéntes munkára fogni emberek, és ezt számokban meghatározni, hogy ha törik, ha szakad, 2020-ban a felnőtt népesség 30%-a önkéntesen fog dolgozni.

Arról nem is szólva, hogy egy posztkommunista országban az ,,önkéntesség" szó nem egészen ugyanazt takarja, mint egy nyugat-európai országban, vagy az Egyesült Államokban, ahol ennek valóban hagyományai vannak. Nálunk az önkéntesség szó mindössze annyit jelent, hogy ingyen kell elvégezni azt a munkát, amelyért akár fizethetnének is. Hiszen nézzük csak meg, mit jelent(het)nek a dokumentumban lefektetett alapelvek:

• esélyegyenlőség fejlesztése -> mindenki számára kötelező munka, nincs kibújás
• hozzájárul a szegénység csökkentéséhez -> mivel senki nem kap pénzt, nincsenek anyagi különbségek
• foglalkoztatottság növeléséhez -> a munkanélküliek már közmunkaprogramban vesznek részt pénzért, hanem önkéntes alapon, ingyen dolgoznak
• segíthet a munkanélküliek munkaerőpiacra történő visszatéréséhez -> ha pedig elégedettek velük, akkor jöhet a közmunkaprogram.


 
 
0 komment , kategória:  Munka  
A jó gazdasszony
  2011-10-05 15:48:15, szerda
 
  Aki jó gazdasszonynak születik, az éppen úgy van a háztartás vezetésével,
mint a pacsirta az énekléssel. Tudja, anélkül, hogy tanulná. Aki pedig
nem született rá, azt éppen olyan hiábavaló tanítani erre, mint a ludat
a trillázásra. Mert a jó gazdasszonynak igenis olyannak kell lenni, mint a
pacsirtának. Koránkelőnek, frissnek, ébernek és mindenekfelett vidámnak,
zengő, dalos szavúnak.

 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Számlagyűjtés
  2011-06-17 12:20:13, péntek
 
  Érdemes lesz gyűjteni a lakásfelújításhoz, háztartásigép-szereléshez, fűtésszereléshez kapcsolódó számlákat, legalábbis annak, akinek éves jövedelme nem több 3,4 millió forintnál (és fizet személyi jövedelemadót).

A számlaérték 30 százaléka vonható le a jövedelemadóból (például egy 300 ezer forintos számla 90 ezer forintos adókedvezményt jelent). Az így létrejövő levonás a többi kedvezmény összegével összevontan nem haladhatja meg a 100 ezer forintot.

További ösztönzés a számlagyűjtéshez, hogy nettó egymillió forintot érhet a lakossági szolgáltatási számla, ha a számla számát és a kibocsátó adószámát a tulajdonos eljuttatja a Szerencsejáték Zrt.-hez, és a havonta kisorsolt tíz díjazott között van.


 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Munkanélküli segély
  2011-06-15 07:00:08, szerda
 
 
A legújabb ? változások ...

Változás: eddig jár a munkanélküli segély
2011. június 14., kedd 13:02 Portfolio.hu

Mégsem csökken három hónapra az álláskeresési járadék maximális folyósítási időtartama - a Pintér Sándor belügyminiszter által pénteken benyújtott törvénymódosító javaslat szerint a folyósítás felső határa az eddigi 270 napról 180 napra csökken. A komplex törvénymódosító javaslatcsomag a közfoglalkoztatást érintő valamennyi kérdést szabályozza, és kimondja, megvonható a foglalkoztatást helyettesítő támogatás azoktól, akik a felajánlott közfoglalkoztatást nem fogadják el, illetve a szociális segély is megvonható lesz megfelelő időtartamú biztosítási jogviszony hiánya esetén. A javaslat szabályozza a szociális ellátások együttes maximális összegét is.

A Pintér Sándor belügyminiszter által benyújtott közfoglalkoztatásról és a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó, valamint egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslat nem csak a közfoglalkoztatás kereteit fogalmazza meg, de a munkanélküli és szociális ellátások feltételeit, juttatási összegét is szabályozná. Mint ismert, a közfoglalkoztatással foglalkozó államtitkárság ezentúl a Belügyminisztérium alá fog tartozni.

A munkanélküliek ellátása eddig az álláskeresési járadék, az álláskeresési segély, bérpótló juttatás és a rendszeres szociális segély igénybe vételével történhetett.

Mi járt eddig
Álláskeresővé válás esetén az első, amit igényelhetünk a munkaügyi központokban, az álláskeresési járadék. Folyósításának időtartama eddig minimum 73 nap, de legfeljebb 270 nap volt. A folyósítás első szakaszában -, amely a folyósítási idő feléig, de legfeljebb 91 napig tart - a folyósítás maximális összege az a jogosultság kezdő napján hatályos minimálbér napi összegének 120 százaléka. A második szakaszban ez az összeg egységesen a minimálbér napi összegének 60 százaléka.

Ha a járadék folyósítása alatt nem sikerül elhelyezkedni az álláskereső álláskeresési segélyért folyamodhat. Ennek három típusa van. Segély jár annak, aki előzőleg legalább 180 napig járadékot kapott, de jár annak is, aki nem kapott járadékot, de 200 nap jogosító idővel rendelkezik. Öt évvel a nyugdíj előtt az állástalan ugyancsak segélyhez fordulhat, de csak ha előzőleg már eltöltött 140 napot járadékban is. A segély folyósításának időtartama a járadék után további 90 nap, 50. életév betöltése után 180 nap.

A kettő együtt maximálisan 360 napos ellátást jelenthetett eddig az 50 éven aluliak számára, az viszont cseppet sem ritka eset, hogy az ellátott ez idő alatt sem tud elhelyezkedni. A Foglalkoztatási Szolgálatnál múlt hónapban 175 ezer fő volt egy évnél hosszabb ideje regisztrált, az átlagos regisztrációs idő pedig 340 nap. Éven túli állástalanság esetén további lehetőség a munkanélküliek számára, ha az önkormányzattól szociális segélyt igényelnek.

Ezek átalakítását is célba veszi a törvényjavaslat, vagyis:

- a bérpótló juttatás helyett hasonló tartalommal bevezeti a foglalkoztatást helyettesítő támogatási formát, amelyre a törvényjavaslat indoklásában szereplő szöveg szerint valóban csak azok az aktívkorú munkaképes személyek válnak jogosulttá, akik még a közfoglalkoztatás körében sem tudnak átmenetileg munkát végezni.

- maximálná a szociális ellátórendszerben kapható támogatások összegét. Indoklás szerint az összeg meghatározásának célja, hogy annak nagysága ne legyen munkavégzés ellen ösztönző hatású. A szociális ellátások együttes összege a családi fogyasztási egység és a mindenkori nyugdíjminimum 90%-ának szorzataként kerül meghatározásra. A SzMM kalkulátorával számolva egy négytagú családban, két szülővel és két 18 év alatti gyermekkel egy háztartásban a fogyasztási egység 3,5. Ezt kell megszorozni a nyugdíjminimum 90%-ával, vagyis 25 650 forinttal. Így a példánkban szereplő család összesen 89 775 forint szociális támogatást kaphat.

- A szociális ellátás meg kell szüntetni - olvasható a javaslatban, ha az aktív korú érintett nem fogadja el a számára felkínált közmunka lehetőséget vagy nem rendelkezik a juttatás felülvizsgálata időpontját megelőző egy évben legalább 30 nap időtartamú munkára irányuló vagy egyenértékű jogviszonnyal pl. közfoglalkoztatásban, illetve ha nem működik együtt a munkaügyi kirendeltséggel, képzésben nem vesz részt.

- Az 55 év felettiek is foglalkoztathatónak minősülnek, ezért szociális segélyt életkoránál fogva az kaphat, aki a rá irányadó nyugdíjkorhatárt öt éven belül betölti - az eddigi 55. év betöltését előíró szabály helyett.

- Az álláskeresési segély megszűnik. Illetve csak azok válnak a jövőben jogosulttá erre a támogatásra, akik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt évben váltak álláskeresővé.

- Fontos még, hogy a törvényjavaslat szerint az álláskeresési járadék folyósítási idejének két szakasza megmarad, a folyósítási idő felső határa 270 napról 180 napra csökken. A járadék összegének felső határa a kötelező legkisebb munkabérnek megfelelő lesz. A számbavételi időszak 4 évről 5 évre emelkedik, és 1 nap folyósítási időhöz 5 nap jogosultsági idő helyett 10 nap kell majd.

A Portfolio.hu elemzőjének véleménye szerint az álláskeresési járadék folyósítási idejének 180 napban maximálása azért meglepő, mert Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter már az elfogadott konvergencia program bemutatásakor, áprilisban elmondta, hogy a különféle munkaerőpiaci támogatások 2012. január elsejétől csak 3 hónapra járnak. Ezt tartalmazza a kormány konvergencia programja is. Ugyanakkor számos kritika érte a kormányt a 90 napra csökkentés terve miatt, amellyel Európában a legszigorúbbak lennénk a munkanélküliekkel szemben. Az Európai Bizottság országspecifikus ajánlásában is felhívta a figyelmet a rövid ellátási idő veszélyeire.

Az álláskeresési járadék folyósítási idejének rövidítésétől, amely a konvergencia program szerint még 270 napról 90 napra történő csökkentést jelentett, 42,9 milliárd forintot spórolna az állam, a keresetkiegészítési (fenti javaslatban bérpótló támogatás) felülvizsgálata 41 milliárd, az álláskeresési segély megszüntetése (amely a jelek szerint mégsem lesz teljes körű) 27,2 milliárd forint megtakarítást hozna - tette hozzá az elemző.

A Belügyminisztérium alá tartozó közfoglalkoztatás keretei az alábbiak lesznek:

Közfoglalkoztatott az lehet, hogy aki 16. életévét betöltötte, a Munka Törvénykönyve szerint munkát végezhet. Közfoglalkoztató pedig helyi- és kisebbségi önkormányzat, költségvetési szerv, egyház, civil szervezet, közhasznú szervezet, az állami, önkormányzati tulajdon kezelésével megbízott gazdálkodó szervezet, vízitársulat, erdőgazdálkodó.

- A vállalkozások, ha regisztrált álláskeresőt foglalkoztatnak, támogatásban részesülhetnek, és az Mt. szerinti munkaviszonyt kell létesíteniük. Az adókat és járulékokat a munkaviszonyhoz hasonlóan kell megfizetni, a közfoglalkoztatás biztosítási jogviszonynak minősül.

- A közfoglalkoztató részére további kötelezettségeket ír elő a törvény a közfoglalkoztatottak munkahelyre szállítása, étkeztetése vonatkozásában, ha a lakóhely és a munkahely közti ingázás több órát vesz igénybe (a tv. javaslat részletesen szabályozza a 2, 3, 4 órás napi ingázásra vonatkozó szabályokat).

- Az előbbi pontban leírtak miatt közfoglalkoztatási munkahelyet visszautasítani csak megfelelő és a jegyző által igazolt indokkal lehet. Megfelelő indok nélküli visszautasítás esetén az érintett foglalkoztatást helyettesítő támogatása megszűnik.

A cikk itt:

Link
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Így változna a munka tv.könyve
  2011-06-15 06:55:36, szerda
 
  Megjelent: 2011.06.03. 17:43 | Frissítve: 2011.06.03. 17:56

Heti 44 óra munka 40 órás bérért, és 6 hónapra emelkedő próbaidő - a többi között ez szerepel a javaslatban.

Benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek a munkaügyi módosító csomagot, amely több ponton is megváltoztatja a munka törvénykönyvét, így például a heti munkaidőt, a próbaidőt, valamint a szabadság kiadását.

Véglegesítenék azt a szabályt, amely szerint a rendes munkaidő mértékének átmeneti csökkentése miatt fel nem használt munkaórák hosszabb időre átcsoportosíthatók úgy, hogy később a munkavállalók heti 44 órát is dolgozhatnak, heti 40 órára járó bérért.

A javaslat ugyanakkor rögzíti: a hosszabb munkaidőben való foglalkoztatásra legfeljebb egy évig kerülhet sor, ezen idő túllépése esetén a munkavállaló számára háromszoros bér jár.

A kormány tervei szerint a közszférában alkalmazott megoldáshoz hasonlóan, akár 6 hónapos próbaidőt is kiköthetne a munkaadó.

A szabadságot a módosító javaslat szerint kettőnél több részletben csak a munkavállaló kérésére lehet majd kiadni, és megilleti a munkavállalót évenként egyszer legalább tizennégy összefüggő naptári nap távollétet biztosító szabadság.

A javaslatban foglaltak szerint a gyermekgondozási segély, gyermekgondozási díj igénybevételének idejére járó fizetés nélküli szabadságnak nem az első éve, hanem csak az első hat hónapja jogosít majd szabadságra.

Változtatnának a túlmunka kifizetésén is. A beosztás szerinti napi munkaidőt meghaladóan, illetve a munkaidőkereten felül végzett munka esetén a pótlék mértéke ötven százalék. A munkáltató ugyanakkor előírhatja, hogy ellenértékként - pótlék helyett - szabadidő jár, ami nem lehet kevesebb a végzett munka időtartamánál.

A kormány a törvény sürgős tárgyalását kezdeményezte. A módosítások a tervek szerint július elsején lépnének hatályba.

Forrás: MTI
Link
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 26968 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 153
  • e Hét: 696
  • e Hónap: 5102
  • e Év: 61035
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.