Belépés
migova.blog.xfree.hu
" Aki sosem követ el hibát, általában semmit sem csinál " Spevi Éva/migova
1953.06.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
"Adóügyben kizárt a ...
  2007-04-25 16:12:38, szerda
 
  Vámosi Nagy Szabolcs válasza chatelők kérdéseire:

"Adóügyben kizárt a közmegegyezés"

Radikális adóreformötletekkel és egyéni kérdésekkel bombázták olvasóink a Vendégszobában Vámosi-Nagy Szabolcsot, az Ernst & Young adószakértőjét, az APEH volt alelnökét. Szóba került, hány százalék lenne az áfa, ha eltörölnék a többi adónemet, és az is, miért olyan nagyon bonyolult a magyar rendszer.

"Az adózás mindenhol napi politikai kérdés"

Tényleg kevesebb, mint 3,5 millió magánalkalmazott adója tartja el az országot? [ketttes]
- A személyi jövedelemadó esetében 3 millió, más adónemben ez nyilván nem igaz, hiszen az adómentes jövedelemből élő is megfizeti a boltban vásárolt termék árában az általános forgalmi adót.

Lát-e esélyt arra, hogy valaki szakmai befolyásával stabillá tudja tenni a jelenlegi adórendszert? Követhetetlen! [kjj]
- Nem látok rá esélyt. Az adózás minden országban napi politikai kérdés, nálunk ez fokozottan igaz.

Egyszerűsödnek vagy bonyolultabbá válnak az adótörvények a világban és Magyarországon? [fakutya]
- Szerintem minél fejlettebb egy társadalom, egy gazdaság, annál bonyolultabb a jogrendszere és a gazdasági szabályozórendszere is. Rövid példa: 500 évvel ezelőtt kinek jutott volna eszébe KRESZ-t készíteni vagy a szerzői jogvédelemről értekezni? A kérdés a mi esetünkben inkább az, hogy a mostani törvények bonyolultsága arányban áll-e társadalmunk, gazdaságunk fejlettségével. Ami az adót illeti, az szerintem aránytalanul bonyolult.

Mikor érjük meg, hogy a kormány nem adóemeléssel, hanem a túlköltekezés mérséklésével próbálja meg az ország gazdasági helyzetét javítani? [legyenéletbenne]
- Nem tudom. Ma a kormány a hiány kétharmadát adóemeléssel, egyharmadát a költségvetési kiadások visszafogásával próbálja fedezni. Ez az arány egy-két év alatt megfordul, legalábbis a konvergenciaprogramból ez olvasható ki.

És mikor lesz kiszámítható gazdaságpolitika, olyan, amivel a vállalkozások hosszú távon tervezhetnek? [legyenéletbenne]
- Ezt én is szeretném tudni. A jelenlegi, túl gyakran változó rendszer valóban zavarja a stabilitást. Vannak szakmai elképzelések arról, hogy az Országgyűlés úgynevezett adóchartában korlátozza magát abban, hogy havonta változzanak az előírások (idén például a személyijövedelemadó-törvény már négyszer módosult).

Adóemeléskor nem merül fel, hogy pont az adó csökkentésével jutna a költségvetés több bevételhez? Pont a magas adókulcsok miatt van annyi adócsalás... [legyenéletbenne]
- Ma az összes adóterhelés Magyarországon a GDP 38 százalékát teszi ki, tegyük fel, hogy, mondjuk, 35 százalékra csökkentenék. Ön azt hiszi, ha valaki különösebb kockázat nélkül eltitkolhatja az adóját, akkor ilyen csökkentés hatására befizetné? Én nem hiszem. Reagan amerikai elnök csökkentett olyan mértékben adót az Egyesült Államokban, hogy az okozott hiányt húsz év múlva tudták helyrehozni a költségvetésben. A nagyobb mértékű magyarországi tb-járulék-csökkentésnél azért nem következett be járulékkiesés, mert a csökkentéssel egyidejűleg a kötelező minimálbért csaknem megduplázták.

Mit érdemes adóztatni, a vagyont, a jövedelmet vagy a költekezést? [gozhenger]
- Mindegyiket, csak megfelelő arányban. Egyébként mindegyiket adóztatjuk is, például gépjárműadó, szja és áfa formájában.

"Nem kérik az érintettek hozzájárulását"

Egy adónem bevezetéskor vizsgálják-e, hogy annak beszedése mennyibe kerül? Van-e olyan adó, amelyiket ezért nem érdemes kivetni? [drótszamár]
- Attól tartok, hogy az ilyen - amúgy ésszerű - vizsgálat nem meghatározó kérdés egy adónem bevezetésekor. Meglepődnék, ha a luxusadóból befolyó pénz több lenne, mint a ráfordítás összege. Van olyan adónk (vízkészlet-használati díj), amelynél biztos fordított az arány.

Az ingatlanadó bevezetése mennyire gazdaságos a többihez viszonyítva? [drótszamár]
- Ha az általános, értékalapú ingatlanadó bevezetésére gondol, akkor a beszedés költsége elenyésző. Fajlagosan persze drágább, mint a személyi jövedelemadó, de ennek az adónemnek más is a funkciója.

Ki lehetne-e váltani áfával az összes többi adót? Ha igen, mekkora lenne az áfa? [ólajtó52]
- Körülbelül 110 százalék. Ez nyilván megvalósíthatatlan. A különböző adónemeknek - a bevétel biztosításán kívül - más funkciójuk is van. Egyetlen adónem esetén ezek nem működnének, noha szükség van rájuk.

Milyen gyakori más országokban a kamatadó, és mekkora a szokásos mértéke? [ólajtó52]
- Tudomásom szerint minden európai országban van kamatadó. Többnyire lineáris mértéket alkalmaznak, mint nálunk. Mértéke 15-30 százalék. Van azonban olyan ország is (például Németország), ahol választhatja a polgár, hogy a kamat az összevont jövedelem részét képezze. Az összevonást annak célszerű választania, aki egyébként nem tudná kihasználni a személyi jövedelemadóhoz kapcsolódó kedvezményeket.

Igazságos-e a kamatadóval a kamat inflációt ellensúlyozó részét is megadóztatni? [kutyafül]
- Szerintem igen, a munkabérem adózásánál sem veszik figyelembe az inflációt. A magyar szja korlátozott mértékben az ingatlanértékesítésből származó jövedelemnél veszi figyelembe az idő múlását. Szerintem az infláció helyes és egyszerű kezelési módja az, ha az adókulcsok meghatározásánál tekintettel vannak az inflációra.

Jogszerű-e a bankokra magasabb társasági adót kivetni, mint más cégekre? Miért mentek ebbe bele a bankok? Van valami a fülük mögött? [kalapács]
- A bankok nem fizetnek több társasági adót, mint más ágazatok vállalkozásai. Esetükben van egy külön járadék, amelyet az állami kamattámogatásokkal összefüggésben kell fizetni. Ilyen állami kamattámogatást más cég nem fizethet az ügyfeleinek, ezért nincs is összehasonlítási alap. A törvényalkotásnál pedig nem meghatározó szempont, hogy az érintettek előzetes hozzájárulását kérjék. Adóügyben amúgy fogalmilag kizárt szerintem a közmegegyezés.

Jogszerű lenne-e határátlépési adót, díjat vagy illetéket szedni? Megérné-e? [rkapuadó]
- Ezt úgy hívják, hogy vám. Ez uniós döntési kompetenciába tartozik. Az unión belül határmozgásoknál más nem kérhető.

"Az adóbevétel a társadalom közös költségeit fedezi"

Adót csalnék, mire vigyázzak?

Áfa-visszaigénylés és költségelszámolás miatt, a kft.-men keresztül szeretnék a gyerekeimnek házat építeni, mire ügyeljek? [Miklasz]
- Ne csinálja! Az adó "megtakarítása", ha az nem szabályosan történik, önző dolog. Az adóbevétel ugyanis a társadalom közös költségeit fedezi. Ha ön ebben nem vesz részt, akkor másnak kétszer annyit kell fizetni.

Mi a véleménye, az adótörvények mindenkire egyforma súllyal nehezednek? [Miklasz]
- Nem. És ez természetes is. Például a személyi jövedelemadó a nagycsaládosokra kisebb terhet ró, mint a gyermektelenekre. Azt gondolom, ez rendben van így. Másik példa: aki az evát tudja választani, az többnyire kisebb terhet vállal a közterhekből, mint a normál adózási módú vállalkozás.

Az adó-visszatérítést mikor utalja az adóhivatal? Mennyit ír elő a törvény? [istván 54]
- Normál összegek esetében az esedékességtől számított 30 nap. Ez a személyi jövedelemadó esetében a hibátlan bevallás adóhivatali megérkezésétől számítódik.

Tavaly eladtam a lakásomat, az adásvételi szerződés dátuma 2006, de még a mai napig nem kaptam pénzt. Mikor kell bevallani és megfizetni az adót? [cicacica2121]
- Az ingatlanértékesítésből származó jövedelmet abban az évben kell bevallani, amelyben az adásvételi szerződést a Földhivatalhoz bemutatták. Ha ez tavaly történt, akkor a mostani bevallásban kell szerepeltetnie, ha pedig az idén, akkor a 2008 év elején benyújtandó bevallásban. Ezek a szabályok függetlenek attól, hogy a vételárat mikor fizették ki.

Mivel még nem kaptam meg a lakás vételárát, lehet-e haladékot kérni az adó megfizetéséhez, vagy részletfizetést? [cicacica2121]
- Természetesen kérhető fizetési halasztás és részletfizetés is.

Ha külföldről hozatok be autót, mit kell utána fizetni? [Andreas Weaver]
- Regisztrációs adót és általános forgalmi adót.

A regisztrációs adó meddig marad meg Magyarországon? [fffffffffff]
- A közeljövőbeni megszüntetésére nem látok esélyt, erre csak akkor kerülhet sor, ha az Európai Unióban ilyen szabályozás születik.

Milyen összegig és milyen arányban lehet az szja-ból adókedvezményt igénybe venni lakáscélra? [madárház]
- Ma már semmilyet.

Ha eladjuk a budapesti ingatlanunkat, és külföldön vásárolunk ingatlant, kell-e adóznunk Magyarországon? [ntek12]
- Az szja-törvény csak a belföldi lakóingatlan-szerzést kedvezményezi. Ezért igen, kell adózni az ilyen jövedelem után.

- Tisztelt chatelők! Köszönöm az érdeklődést, remélem, sikerült a kérdéseikre megfelelő választ adni.

Viszontlátásra!

[origo]
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
bátran ajánlom a távmunkákat
  2006-10-03 19:17:53, kedd
 
  MINDENKINEK !

----------------------az egyik lehetőség---------------------------

* OTTHON SAJÁT IDŐBEOSZTÁSSAL VÉGEZHETŐ
* CSALÁDI KÖLTSÉGCSÖKKENTÉSI LEHETŐSÉG
* INGYENES TELEFONÁLÁS CSALÁDJÁVAL, BARÁTAIVAL
* HÁZHOZSZÁLLÍTÁS

www.gportal.hu/portal/anya53

---------------------a másik lehetőség-------------------------------

* EGÉSZSÉGJAVÍTÁS
*** ASZTMA
*** ALLERGIA
*** GYULLADÁSOK
*** ÉGÉSI SEBEK
*** ...... .......... STB

* NAGYSZERŰ VITALITÁS
*** JOBBAN BÍRJA A NAPI MEGPRÓBÁLTATÁSOKAT
*** NINCS FÁRADÉKONYSÁG
*** FITT ÉS JÓKEDVŰ MINDIG, NEM IDEGESÍTÍ MINDEN APRÓSÁG

www.gportal.hu/portal/superlehetoseg


 
 
0 komment , kategória:  Munka  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 5249 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 50
  • e Hét: 950
  • e Hónap: 3711
  • e Év: 3711
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.