Belépés
relisisi.blog.xfree.hu
"A szeretet,amely veget er,csak a szeretet arnyeka. Az igazi szeretet kezdet es veg nelkuli." /Hazrat Inayat Khan/ Braun Annamaria
1957.10.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 48 
Gyűlölet
  2009-06-11 15:45:28, csütörtök
 
  Gyűlölet
/ A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából/

A gyűlölet egy tartós vagy rövid idejű érzelmi állapot, amelynek tárgya lehet egy személy, emberek csoportja, állat, vagy tárgy, esetleg elvont fogalom.


Egy konkrét személyre irányuló gyűlölet
Az oka lehet érzelmi zavar (szubjektív ok), de a gyűlöletet kiváltó személy agressziója, vagy valamilyen magatartása is (objektív ok).

Szubjektív (alaptalan) gyűlölet esetében az okok meghatározása, a zavar megszüntetése a pszichológia és pszichiátria hatáskörébe tartozik. Objektív (megalapozott) gyűlölet esetén szélsőséges esetekben a bűnüldözésnek, az áldozat védelmének jut szerep (kriminalisztika), de legtöbbször itt is szükség van a pszichológus, illetve a pszichiáter közreműködésére is.

A gyűlölet lehet elfojtott, de gyakran manifesztálódik verbális (becsületsértés, rágalmazás stb.) vagy fizikai (megalázás, testi sértés, gyilkosság stb.) agresszió formájában.

Az elfojtott gyűlölet idővel valamilyen lelki zavart (depresszió, paranoia, rögeszme, öngyűlölet stb.) okoz.


Öngyűlölet
A saját személy elleni gyűlölet okai és tárgya különbözők lehetnek, és ez is az agresszió speciális fajtáiba torkolhat (például: öncsonkítás, öngyilkosság stb.), vagy megmaradhat az önrombolásnál (alkoholizmus, kábítószerélvezet stb.)


Emberek csoportja elleni gyűlölet
Tárgya szintén különböző lehet, így beszélhetünk:
-etnikai gyűlöletről
-nemzeti gyűlöletről (sovinizmus)
-vallási gyűlöletről (felekezeti gyűlölet)
-egyes szűkebb csoportok elleni gyűlöletről: például homoszexuálisok (homofóbia), vagy akár rendőrök, tanárok, színészek, ügyvédek, zsebtolvajok stb. elleni gyűlölet, illetve a fentiek kombinációja.

A társadalmi diskurzus leginkább a következőkről szól:
-antiszemitizmus (zsidógyűlölet)
-magyarellenesség
-iszlámellenesség
-cigánygyűlölet
-kereszténygyűlölet (keresztényellenesség)
-egyházellenesség (antiklerikalizmus)
-államellenesség (lásd még: anarchizmus) stb.
A történelem folyamán - a vagyoni különbségek és a társadalmi hierarchia miatt - gyakori volt a gyűlölet különböző társadalmi osztályok tagjai között is.

A Marx Károly és Engels Frigyes marxista gondolkodók, valamint elsősorban Lenin, Sztálin, és Mao Ce-tung kommunista vezetők által megideologizált történelmi szemlélet szerint az emberi történelemben mindig két fő osztály, elnyomottak (tulajdon nélküliek) és elnyomók (tulajdonosok) küzdöttek egymással (ld. még Kommunista Kiáltvány), ez az osztályharc.

 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Beszámoló
  2009-06-02 17:58:25, kedd
 
  A munkam melett ,amenyit az idom engedi,onkentes-munkat vegzek.Termeszetesen egy bizonyos kereten belul es szervezetten.
Igaz,penzt nem kapok ,mert ONKENTES vagyok,de azert sokkal tobbet kapok.....emberi erzelemben es ertekben.
A szervezet ahol tartozok es ahol onkentes vagyok MEG JUTALMAZA a sajat onkenteseit egy-egy kirandulasal,ahol jelkepesen fizetunk.
Tegnap voltam egy nagyon szep kirandulason az onkentes tarsaimal egyutt es nagyon jol sikerult a kirandulasunk.
Keszitettem par fenykepeket es itt megosztom veletek.


 
 
2 komment , kategória:  Munka  
Nektek......szeretettel
  2009-04-22 14:49:07, szerda
 
  HIBÁS VIDEÓ BESZÚRÁS!


Elhoztam ujra MERT nagyon jo,PROBALD KI ...erdemes
 
 
1 komment , kategória:  Munka  
Probald ki
  2009-04-15 08:21:17, szerda
 
  HIBÁS VIDEÓ BESZÚRÁS!
Probald ki nagyon jo es jobban fogod erezni magadat.Minden gyakorlat csinald 5-10szer.
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
A tizenharmadik
  2008-08-10 12:59:47, vasárnap
 
  13. A megbocsátás tizenharmadik lépcsőfoka:


Nyíltan beszélni, és eldönteni, hogy befejezzük vagy megújítjuk a kapcsolatot.

Minden esetben, amikor nem beszélünk egyenesen, vagy nem vagyunk őszinték, mert tetszeni akarunk embereknek, vagy azt szeretnénk, hogy kedveljenek bennünket, akkor valójában a gyermekkorban meg nem kapott szeretetet és elfogadást keressük. És ezért mondunk le saját integritásunkról.
Mikor nem azt kérjük, amire szükségünk van, vagy nem azt mondjuk, amit érzünk, mi magunk görgetünk akadályokat saját fejlődésünk útjába. Ha rendszeresen elhallgatod véleményedet és érzéseidet, akkor te magad rombolod le saját önbecsülésedet, és ez pont a lelki megbocsátást nehezíti. Így minden nappal, amikor nem egyenesen beszélünk, csak nehezítjük helyzetünket.
Számtalan kifogást szoktunk találni arra, hogy miért nem fejezzük ki véleményünket. Ilyen kifogás pl. az arra való törekvésünk, hogy elfogadjanak bennünket, illetve az, hogy helyeseljék döntéseinket.
Igazi, mély értelme szerint az önbecsülés az a mag, amelyből kihajthat a gyógyító megbocsátás.
Végül, de nem utolsósorban: a 13 lépés végrehajtása során van valami, amit mindig megtehetsz: mosolyogj az emberekre!
A magatartás-pszichológia szerint: ha valamilyen dolgot megfelelő gyakorisággal ismétlünk, akkor az az életünk szokásává válik. 
 
0 komment , kategória:  Munka  
A tizenkettedik
  2008-08-10 12:56:37, vasárnap
 
  12. A megbocsátás tizenkettedik lépcsőfoka:


Megnyílni a megbocsátás kegyelme felé.

Imádkozás.
Legyőzni régi, megcsontosodott nehezteléseinket, különösen ha azok igen súlyosak, nem könnyű feladat. A harc intenzív, és magunknál nagyobb hatalomra van szükségünk, hogy megnyerjük.
Szükségünk van az Istennel való kapcsolat tudatos felvételére. Az ima, amire szükségünk van, át kell hogy itassa tudatunkat, többet kell jelentenie szavak mormolásánál, ismételgetésénél.
Imádkozni azt jelenti, hogy folyamatosan tudatában vagyunk a segítség jelenlétének, örök létének.
Válassz ki egy képet, egy verset, vagy mondatot, ami segít ezt a tudatos kapcsolatot fenntartani! Meddig lehet eljutni a megbocsátásban az ima kegyelmének segítségével?
Szeretnék most megosztani veled valamit, ami igen mélyen beégett a szívembe, lelkembe.
Egy koncentrációs táborban találtak egy imatöredéket egy halott gyermek sírja mellett, amely számomra több mint megindító. Méltó, hogy emlékezzünk rá, és elmélkedjünk róla.
Így szól:
,,Ó Istenem, emlékezz ne csak a jóakaratú, de a rosszakaratú emberekre is! De ne a szenvedésre emlékezz, amit ránk róttál. Azokra a gyümölcsökre emlékezz, amelyeket ezeknek a szenvedéseknek köszönhetően hoztunk: a bajtársiasságra, becsületességre, alázatunkra, bátorságunkra, önzetlenségünkre. A szív nagyságára, ami mindebből fakadt. És mikor majd ők megjelennek igazságszolgáltatásod előtt, mindezek a gyümölcsök, amelyeket mi teremhettünk, szolgáljanak arra, hogy ők is bocsánatot nyerjenek!"
Csak a mély ima vihet el bennünket a könyörületesség és megbocsátás ilyen magasságaiba.


 
 
0 komment , kategória:  Munka  
A tizenegyedik
  2008-08-10 12:54:24, vasárnap
 
  11. A megbocsátás tizenegyedik lépcsőfoka:


Beszélni az érintett emberekkel.

Ez nem feltétlenül jelenti a másik ember kierőszakolt jelenlétét. Sokszor ez amúgy is lehetetlen, hiszen akivel beszélned kellene, az messzire költözött, vagy meghalt, vagy csak egyszerűen tudomást sem akar venni rólad.
A megbocsátás folyamata a bensődben zajló ügy, magaddal pedig mindig tudsz beszélni. Vagy le tudod írni ki nem mondott szavaidat. Vagy akár belső lelki képeket is készíthetsz.
Hunyd be most a szemed, és képzeletbeli képernyődön vetíts le egy filmet, amelyben látható, amint megbocsátasz azoknak, akikkel konfliktusod volt, illetve ha szívesebben választod ezt, akkor levelet is írhatsz, de meglehet, hogy azt később eltéped, vagy sose küldöd el.


 
 
0 komment , kategória:  Munka  
A tizedik
  2008-08-05 15:58:42, kedd
 
  10. A megbocsátás tizedik lépcsőfoka:Mondd ki hangosan.

Kezdetben erre a legjobb hely talán lakásod, esetleg a fürdőszoba lehet, és ott is zárt ajtók mögött. Kezdd azzal, hogy kimondod és meghallgatod önmagad, amint mondod: Megbocsátok. Mondd magadnak: Szabad akarok lenni! Nézz a tükörbe, és mondd: Megérdemlem, és azt választom, hogy szabad leszek.
Mindenkinek, aki gyakran és megfelelő kitartással gyakorolja ezt, rendeződhet a lelkiállapota, és így önmagával újra azonossá válhat.
Ha már biztonságban érzed magad ezzel a gondolattal és hangos kimondásával is, akkor készen állsz arra, hogy ezt másnak is kimondd. Talán az a legjobb, ha a barátoddal gyakorolsz. Érdemes neki elmondani minden érzésedet.


 
 
0 komment , kategória:  Munka  
A kilencedik
  2008-08-05 15:53:50, kedd
 
  9. A megbocsátás kilencedik lépcsőfoka:Kiválasztani figyelmünk fókuszát.

Elképzelések és szavak. Figyelni azt jelenti, hogy érzéseinket valamire összpontosítjuk. Sokan saját sóhajtozásaikra figyelnek minden percben, minden órában, minden napon sok-sok éven keresztül. És éppen ezért olyan állandó és intenzív a sebzettség érzésük. Ha ekkora teret engedtünk szenvedéseinknek, akkor logikus, hogy most ugyanekkora intenzitásnak kell a másik oldalra fordulnunk. Erre jó megoldás, ha a figyelmünket olyan képek irányába tereljük, amelyek a sebzettséggel ellentétes érzelmi tartalmúak, és ezt a vizualizálást annyiszor ismételjük, ahányszor csak szükséges.
A megbocsátás és a megbékélés a fejünkben kezdődik. Így akár arra gondolunk, hogy valakihez közeledni akarunk, akár arra, hogy nem, ezt először gondolatban kell megtennünk. Gondolati sémákat kell létrehoznunk, kezdve attól, hogy először eldöntjük magunkban, hogy mit akarunk mondani.
Emlékezzünk, hogy a gondolatokon keresztül a beszéd a viselkedés tervét fogalmazza meg! Ha még nem tudod hangosan kimondani ezeket a gondolatokat, akkor csak magadban ismételgesd:
Szabad vagyok minden nehezteléstől. Azt választom, hogy lelki növekedést éljek meg az életben. Azt választom, hogy harag és fájdalom nélkül akarok élni, pozitív hozzáállással az élethez.
Természetesen el kell fogadjuk, hogy az élettel nem lehet vitatkozni. Fel kell ismerjük a következő tényeket: cserbenhagytak, kihasználtak, nem kaptam meg, amire szükségem volt, az élet nem igazságos. DE: ma enyém a választás.
Hát ez az, amikor odáig merészkedtél gondolatban, hogy megbocsáss. Ha a képzeletbeli képernyődön nem tudnál a konfliktusos emberek arcára gondolni, akkor jelenítsd meg saját arcodat, dühtől, nehezteléstől és ellenségeskedéstől szabadon.
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
A nyolcadik
  2008-08-05 15:48:18, kedd
 
  8. A megbocsátás nyolcadik lépcsőfoka:A megtámadottság értelmét keresed.

Mostanra lefektetted a megbocsátás érzelmi alapjait, és megalapoztad lelki összetevőit. Ebben a szakaszban abban segítek, hogy fölfedezd az elszenvedett támadás pozitív hatását., illetve hogy annak pozitív értelmet tudj adni. Mit jelent számodra ez a sértés, ez az árulás, vagy ez a hűtlenség? Mit gondolsz, hogyan használhatnád fel növekedésre és elmélyülésre?
Arra kérlek, fedezd fel életedben megtámadottságod lehetséges pozitív hatásait. Hogyan válhat hasznodra ez a sikertelenség? A balsors fájdalmas hatásai csak azokban maradnak fenn örökre, akik az önsajnálat útját választják. Hogy ellen tudjunk állni ennek a kísértésnek, emlékeznünk kell, hogy nincs olyan baj, hiba vagy összetörettetés, mely ne tartalmazna építő elemeket is.
A balszerencse pozitív oldalának a megtalálása abban áll, hogy felfedezzük a benne rejlő megtermékenyítő lehetőséget. Ne hallgass azokra, akik azt mondják: egy szerencsétlenségből semmi jó nem származhat! Biztosíthatlak, hogy az ellenkezője az igaz. Az elszenvedett seb gyarapodásod forrásává válhat.
Hány ember változtatta meg életét és talált rá a teljességre pont a nagy próbatételeken keresztül? Lehet, hogy irritálónak vagy igazságtalannak érzed, hogy a sérülésed sebének pozitív oldalát keresd. Ha így lenne, akkor ez azt jelenti, hogy még nem vagy kész ennek az elkezdésére. Vissza kell térned a korábbi lépésekhez, és azokat kell ismételned, elmélyítened és magadévá tenned.
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 48 
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 6499 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 17
  • e Hét: 875
  • e Hónap: 2906
  • e Év: 5383
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.