Belépés
jpiros.blog.xfree.hu
Úgy élj a jelenben, hogy megbánás nélkül gondolhass a múltra. (Ady Endre) Megyeriné Juhász Piroska
1948.08.20
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 29 
Narancsos-csokis krémtorta
  2011-12-14 18:26:01, szerda
 
 



Hozzávalók 10 szelethez:

A piskótához:

4 tojás
8 dkg cukor
10 dkg liszt
1 citrom reszelt héja
2 evőkanál olaj
1 csomag vaníliás cukor
fél csomag sütőpor

A csokoládés krémhez:

12 dkg étcsokoládé
1 dl tejszín
2 evőkanál porcukor

A narancsos krémhez:

2 csomag hidegen elkészíthető
vaníliás pudingpor
3 dl tej
3 dl tejszín
1 narancs reszelt héja

A díszítéshez:

1 darab narancs, szeletekre vágva
szeletelt mandula
tortazselé ízlés szerint

A tészta elkészítéséhez a tojássárgáját alaposan elkeverjük a vaníliás cukorral, a citromhéjjal és az olajjal, a fehérjét habbá verjük a cukorral. A két masszát összekeverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. Papírral kibélelt tortakarikában először 180 °C fokon 20 percig sütjük, majd 160 °C fokon további 15-20 percig. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha kihűlt, 3 lapba vágjuk. A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, majd habverővel belekeverjük a tejszínt a porcukorral együtt, és kicsit félretesszük hűlni. A narancsos krémhez a pudingport és a narancshéjat simára keverjük a tejjel, majd a tejszínt hozzáadva géppel kihabosítjuk. A piskótalapokat a csokoládé- és a narancskrémmel váltakozva összetöltjük, majd a megmaradt narancsot szeletekre vágjuk, és megdíszítjük vele a torta tetejét. A torta oldalát szeletelt, pörkölt mandulával panírozhatjuk be.

Ha későbbi fogyasztásra szánjuk, a tetejét lefényezhetjük tortazselével.
 
 
2 komment , kategória:  Receptek: Karácsonyi  
Csokoládés pite
  2011-12-14 18:22:29, szerda
 
 



Hozzávalók 10 szelethez:

A tésztához:

12 dkg liszt
8 dkg vaj vagy margarin
4 dkg porcukor
1 evőkanál kakaópor
1 tojássárgája

A krémhez:

1 csomag vaníliás pudingpor
1 narancs reszelt héja
12 dkg cukor
5 dl tej
4 dkg csokoládé
3 tojássárgája

A tészta hozzávalóit egy tálba mérve gyúrjuk omlós tésztává, és béleljünk ki vele egy 20 cm átmérőjű piteformát. 180 fokos sütőben süssük 8-10 percig. A krémhez a tojássárgáját, a cukrot és a pudingport egy kevés tejjel keverjük simára, a többi tejet forraljuk fel, és sűrítsük be a pudingos résszel. Keverjük bele a narancshéjat, és a megfőtt krém felét kanalazzuk foltokban a kisült, kihűlt tésztára. A másik felébe keverjük bele a csokoládét, míg az teljesen elolvad, majd szintén tegyük a tortára, és egy kanál segítségével mossuk össze a kétszínű krémet. Tegyük hűtőbe néhány órára dermedni, utána szeletelhető.

 
 
0 komment , kategória:  Receptek: Karácsonyi  
Fekete-erdő alagút
  2011-12-12 19:28:09, hétfő
 
 



Hozzávalók 8-10 szelethez:

A tésztához:

12 dkg puha vaj
3-4 tojás (mérettől függően)
12 dkg liszt
12 dkg cukor
2-3 evőkanál kakaópor

A töltelékhez:

1 üveg meggybefőtt
4-5 dl tejszín
2 csomag vaníliás cukor
1 csomag habfixáló

A cukorsziruphoz:

1,2 dl víz
2 evőkanál cukor
ízlés szerint rum

A vajat a tojássárgájával és a cukor felével kihabosítjuk, majd a fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A vajas részt a fehérjehabbal lazítjuk, és belekeverjük a kakaóval elkevert lisztet. Egy vajazott-lisztezett őzgerincformát háromnegyedig töltünk a masszával, és 160 °C-os sütőben kb. 25-35 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, megsült-e. (Ha marad masszánk, kis halmokat készíthetünk belőle, és megsüthetjük sütőpapíron.)
A meggyet mossuk meg, csöpögtessük le, majd a tejszínt verjük habbá a vaníliás cukorral és a habfixálóval. A cukorsziruphoz a vizet a cukorral forraljuk fel, ha langyosra hűlt, adjuk hozzá a rumot.
A kihűlt tésztát vágjuk három lappá, rétegezéskor locsoljuk meg a sziruppal. Nyomózsákból a habbal húzzunk csíkokat, és két csík közé szórjunk meggyet. Hagyjunk egy kis tejszínt díszítéshez, kenjük be az alagút külsejét, és szórjuk meg csokoládéforgáccsal. Tálalás előtt legalább 2-3 órát pihentessük hűtőben.

 
 
0 komment , kategória:  Receptek: Karácsonyi  
Kókuszcsók
  2011-12-12 18:59:17, hétfő
 
 



Hozzávalók nagyjából 60 darabhoz:

3 tojásfehérje
25 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
25 dkg kókuszreszelék

A tojásfehérjét robotgéppel elkezdjük felverni, majd amikor félkemény, apránként hozzáadagoljuk a cukrot és a kókuszreszeléket. A sűrű masszát két kanál segítségével zsírpapíros tepsire tesszük és 150 fokos sütőben 5-6 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha már aranybarna, de figyelni kell rá, mert hamar odaég.

 
 
0 komment , kategória:  Receptek: Karácsonyi  
Moszkauer
  2011-12-12 18:53:48, hétfő
 
 



Narancsgrillázsos aprósütemény, alapja a darált dió és a kandírozott narancs.
Jellegzetes karácsonyi édesség, hűtés nélkül napokig eláll, így az ünnepek előtt is elkészíthetjük.

Hozzávalók 25 darabhoz:

32 dkg darált dió
32 dkg cukor
32 dkg cukrozott vagy kandírozott narancshéj, darálva
4 dkg vaj
2 dl tejszín
4 dkg liszt

A liszten kívül mindent összekeverünk egy kis lábosban, és kb. 70-80 °C fokra kevergetve felmelegítjük. (Ezt nevezzük resztelésnek.) Levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a lisztet. Hagyjuk teljesen kihűlni. Mikor kihűlt, sima csövű nyomózsákba töltjük, vagy kiskanállal adagoljuk.

Próbasütést végzünk: Két kis halmot nyomunk sütőpapírral fedett tepsire, és egy nedves kanál fejével kissé ellapítjuk. 200 °C-os sütőben kb. 8 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha már nem hólyagosodik fel a közepe, a széle pedig aranybarna.

Figyeljük meg, hogy mennyire terül, majd ilyen távolságra nyomkodjuk egymástól, hogy ne süljenek össze. Sütés után hagyjuk kihűlni, majd a talpát kenjük meg csokoládéval. Dermedés után fogyasztható.

 
 
0 komment , kategória:  Receptek: Karácsonyi  
Mogyorókrémes marcipánszelet
  2011-12-12 18:50:04, hétfő
 
 



Hozzávalók kb. 12 szelethez:

A tésztához (mindig ugyanazt a poharat használjuk mércének, kb. 2 dl):

2 pohár liszt
1 pohár cukor
1 pohár kefir
fél pohár olaj
2 egész tojás
1 csomag sütőpor
1 üveg (400 g) mogyorókrém
30-40 dkg marcipán
mogyoró a díszítéshez

A tészta hozzávalóit egy tálban simára keverjük. Papírral bélelt tepsibe öntjük, lapra kenjük, és 170 °C fokos sütőben világosbarnára sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd két téglalappá vágjuk. A marcipánt porcukorral szórt deszkán kinyújtjuk akkorára, amekkora egy tésztalap mérete. Az alsó lapot megkenjük mogyorókrémmel, ráhelyezzük a kinyújtott marcipánlapot, erre ismét mogyorókrémet rétegezünk, majd a következő lapot is ráhelyezzük. A tetejét is megkenjük mogyorókrémmel, megszórjuk a mogyoróval, majd 2-3 órát dermesztjük, és szeleteljük.

Tipp: Lehetőleg egyszínű mogyorókrémet használjunk, a kétszínűtől márványos lesz a minta.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek: Karácsonyi  
Marcipános-aszaltszilv. beigli
  2011-12-12 18:45:53, hétfő
 
 



Hozzávalók 3 rúdhoz:

50 dkg liszt + a nyújtáshoz
20 dkg Rama sütőmargarin
5 dkg porcukor
1 dkg élesztő
1 dkg só
1,5 dl hideg tej
1 tojássárgája + 1 tojás a kenéshez

A töltelékhez:

60 dkg marcipán
6 dkg Rama sütőmargarin
5 evőkanál rum
25 dkg aszalt szilva
porcukor a nyújtáshoz

A hideg tejben elkeverjük az élesztőt és a cukrot, végül a tojássárgáját is. A tészta többi hozzávalóját elmorzsoljuk egy tálban, majd az élesztős résszel összedolgozva tésztává gyúrjuk. Ha szép sima a tészta, fóliába csomagolva 20-30 percet pihentetjük a hűtőben. A töltelékhez lereszeljük a marcipánt, hozzákeverjük a rumot, majd a puha margarint. (Ettől még nem lesz krémes, de könnyebben lehet nyújtani.)

A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, és lisztezett deszkán körülbelül 25x25 cm-es négyzetet nyújtunk belőle. A töltelék harmadát is ekkorára nyújtjuk a porcukorral beszórt deszkán. A tésztára helyezzük a marcipános lapot, és megszórjuk apróra vágott aszalt szilvával. Szorosan feltekercseljük. Így járunk el a többi tekerccsel is, egy tekercsre körülbelül 8 dkg szilva jut. A kenéshez félretett tojást kettéválasztjuk, és a sárgájával megkenjük a tészta tetejét. Betesszük a hűtőbe, hogy rászáradjon, majd lekenjük a fehérjével. Ha az is megszáradt, megszurkáljuk, hogy a gőz távozhasson. 180 °C fokos, előmelegített sütőbe tesszük, és 35-40 percig sütjük.


 
 
0 komment , kategória:  Receptek: Karácsonyi  
Majdnem eredeti mézeskalács
  2011-12-07 19:57:41, szerda
 
 



A méz drága, a mézeskalács finom. Mégis hogy lehetne megoldani, hogy ne hiányozzon az asztalról és esetleg még a fára is felakaszthatóak legyenek? Hamisítási folyamat indul, felkészülni, vigyázz, rajt!
Egy olyan mézeskalács receptet találtunk, melyből a mézet kihagyva is, ízre és állagra az eredetihez közel azonos lesz a végeredmény.

Hozzávalók:

2 x 25 dkg kristálycukor
0,5 dl tej
1 kg liszt
2 tojás sárgája
15 dkg zsír vagy sütőmargarin
2 dkg szalakáli
őrölt szegfűszeg, fahéj

A lisztet, 25 dkg cukrot, a szalakálit és a zsiradékot a két tojás sárgájával gondosan összedolgozzuk. A másik adag cukrot pedig karamellizáljuk és felengedjük tejjel, felmelegítjük, majd a lisztes keverékkel összegyúrjuk. A kapott tésztát vékonyra nyújtva, tetszőleges formákra kiszúrjuk a ,,mézeskalácsot". A sütés közben a sütik eléggé megnőnek, utána pedig a valódi társával ellentétben azonnal puha és fogyasztható!

Link
 
 
1 komment , kategória:  Receptek: Karácsonyi  
Mézes krémes
  2011-12-07 19:29:48, szerda
 
 



Hozzávalók:

A tésztához
5 dkg vaj
40 dkg liszt
15 dkg kristálycukor
1 tojás
1 kk szódabikarbóna
3-4 ek tej
6 dkg méz

A töltelékhez
20 dkg vaj
20 dkg kristálycukor
1 citrom héja
3 dl tej
6 dkg búzadara
15 dkg baracklekvár

A tésztához a tejet a mézzel, a cukorral, a vajjal és a tojással simára keverjük. Vízgőz fölé tesszük,
és állandóan kevergetve összefőzzük. Levesszük a tűzről, és miután langyosra hűlt, beledolgozzuk a
szódabikarbónával elkevert lisztet. Összegyúrjuk a tésztát, négy egyenlő részre osztjuk, majd fél órára a hűtőbe tesszük. A hűtőből kivéve mind a négy darabot külön-külön vékonyra nyújtjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsütjük.

A vajat a kristálycukorral habosra keverjük. A tejet felforraljuk, beletesszük a búzadarát, és kevergetve
pár perc alatt megfőzzük. Megvárjuk, míg kihűl, majd hozzáadjuk a cukros vajat, a citrom lereszelt
héját, és gépi habverővel simára keverjük. Az első lapot vékonyan megkenjük lekvárral, majd a krém egyharmadával, és rátesszük a következő lapot. Újabb lekvár, krém, lap, lekvár, krém és lap következik. Ha kész, az egész sütit finoman összenyomjuk, hűtőbe tesszük, és legalább 4-5 órát hagyjuk puhulni.
A legjobb akkor lesz, ha legalább fél, de inkább egy egész napig hűl.

 
 
0 komment , kategória:  Receptek: Karácsonyi  
Mézes-narancskrémes őzgerinc
  2011-12-07 19:18:51, szerda
 
 



Hozzávalók kb. 10 szelethez:
A tésztához:

12 dkg liszt
12 dkg méz
12 dkg puha vaj
3 tojás
1 csomag sütőpor

A töltelékhez:
20 dkg baracklekvár
1 narancs reszelt héja
10-12 dkg puha vaj vagy margarin
8 dkg porcukor
ízlés szerint citromlé

A mázhoz:
12 dkg étcsokoládé
2 evőkanál étolaj

A tésztához a mézet, a vajat és a tojásokat jól kihabosítjuk. A sütőport a liszttel elkeverve hozzáadjuk a masszához. Vajazott-lisztezett őzgerincformába töltjük. 165 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütjük, közben tűpróbával ellenőrizzük, átsült-e.

A kihűlt őzgerincet hosszában 4 vékony lapra vágjuk. A baracklekvárt a reszelt narancshéj felével megízesítjük, majd a lekvár felével megkenjük az alsó lapot. A puha vajat a porcukorral, a maradék reszelt narancshéjjal és ízlés szerint narancslével kikeverjük, ez lesz a középső réteg. Erre újabb tésztaréteget helyezünk, melyre rátesszük a maradék lekvárt. Az utolsó lappal lefedjük. A csokoládét az olajjal gőz fölött megolvasztjuk, és leöntjük vele a sütemény tetejét.

Marcipánnal vagy csokoládédíszekkel tetszőlegesen tovább dekorálhatjuk.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek: Karácsonyi  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 29 
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 31948 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3303
  • e Hét: 22648
  • e Hónap: 67500
  • e Év: 148083
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.