Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
A ragdoll standard
  2016-09-04 21:33:15, vasárnap
 
 

A ragdoll standard


A napjainkban tenyésztett ragdollok a félhosszúszőrű kategóriába tartoznak. Nagyon puha, selymes, nyuszi-szerű bundával rendelkeznek, ami a popsijukon az oldaluknál, és nyakuk körül hosszabb, itt egyfajta gallért képezve. Szőrzetük könnyen kezelhető, nem igényelnek heti kétszeri fésülésnél többet.

A pointed cicák egyik érdekes tulajdonsága, hogy az utódok tejesen fehér színnel születnek. Az első színjegyek kb. 10 naposan kezdenek megjelenni. A színük fokozatosan erősödik, sötétül, egészen 2-3 éves korukig. A csodálatosan ragyogó kék szemek azonban születésüktől fogva ugyanolyanok maradnak.

A ragdollok a világ legnagyobb termetű macskái közé tartoznak, méretben a maincoon-ok után következnek. Egy kifejlett nőstény 4-7 kg, míg egy felnőtt kandúr 6-9 kg-ot nyom.

A ragdoll mintázat standardja

Az eredeti, Ann által kitenyészett változatban megtalálható az ún. pointed, mitted és a bicolor mintázat. Az új mintázat közé tartozik a lynx (cirmos), tortie (teknőc) és torbie (egyben a cirmos és a teknőc) minta.

Colorpoint:

Link

IC Willowtree Rags Lola

USA Willowtreerags Chloé of Ragville- kék colorpoint

A macska színe az ugyanígy ''pointed'' sziámiéhoz hasonlít, azaz a világosabb színű test párosul a sötétebb pofival, mancsokkal, fülekkel és farokkal. Az orr és a mancs párnácskái megegyező színűek a szőr pigmentációjával. Ez a legegyszerűbb mintázat, mégis, a colorpoint cicák kinézete mindig megkapó. A kék szem remekül mutat az egész pofijukat befedő színben. Egy colorpoint ragdoll valóban feltűnő jelenség.



Mitted (papucsos):

HU(CH) Explodig Star Isis of Ragville-seal lynx tortie mitted

CH Exploding Star Isis

Link

A colorpointtól eltérően a mitted-ek mellső mancsai fehérek, míg a hátsó lábukat térdzokni-szerű fehér rész veszi körbe. A pointed adottság természetesen itt is megmarad, (de az áll mindig fehér), a fent említett testrészeknek a macska színétől függetlenül sötétebbnek kell lenniük a testtől. A farokvég sem lehet fehér. Isis cicánknál remekül látszik, hogy ő mennyire bonyolult mintázatú ragdoll. A lynx, azaz a cirmos mintázat jó látható, akárcsak a tortie minta. Érdekesség, hogy a tortie mintázat csak nőstény cicák sajátsága. A tortie természetesen a legtöbb színkombinációval előfordul. Így: a fóka, kék, lila és csoki színnél a vörös vagy a krém árnyalat jelenik meg. Ugyanígy, a tortie minden egyéb mintázatnál, a colorpintnál és a bicolornál is megfigyelhető. Létezik colorpint tortie, vagy bicolor tortie ragdoll is.

Bicolor

CAN RW TGC Darlinlil Dolls Golden Penny

RW TGC Darlinlil Dolls Golden Penny

Link


A pofijukon, a szemek közt jellegzetes fordított V alakú fehér terület húzódik. Ennek a fehér maszknak a legvékonyabb része nem eshet a belső szemzugon belül, illetve a legvastagabb része nem haladhatja túl a külső szemzugot. Maga a maszk bájos, kedves karaktert kölcsönöz a pofinak, sok tenyésztő szeret a bicolorokkal dolgozni. Nekem is a személyes kedvenceim. Manapság talán ez a legnépszerűbb mintázat. A pigmentáció az arctól és a nyaktól kezdődik. A has és mind a négy láb teljes hosszában fehér. A bicolorokon belül léteznek ún. van, mid-high white, high white, true bicolor és high mitted bicolorok: ezek a megnevezések a fehérség kiterjedését jelentik a bundázaton. A macskás szervezetek a bicolor ragdoll standardjában szabályozták, hogy a háton a szín egységesen kell, hogy megjelenjen, lehetőség fehér foltok nélkül, és az adott szín semmiképp sem alkosson foltot meg a lábakon.

Ragdoll standard színek

A ragdollok, mint ahogy már korbábban is említettem, hófehéren születnek. Egyes, erősebb színek már néhány hét elteltével megmutatkoznak, azonban a teljes színpompa megjelenéséhez 2-3 évnek is el kell telni.

Újszülött bicolor alom

Link

A ragdollok az alábbi színekben pompáznak:

Seal (fóka) szín: a fekete színt jelenti, ami macskáknál a legerősebb pigmentáció. Árnyalata váltakozhat az karamell és a mélyfekete között.

Blue (kék) szín: a fekete halványabb (dilute) változata. A kék a fekete recesszív génpárja a macskáknál. Itt valójában a világos- és a sötétszürke között váltakozik a bundázat színe. Mivel recesszív gén, két kék színű ragdoll párnak soha sem lehet fóka színű kölyke, azonban seal tenyészpárnál előfordulhat, hogy kék utódok születnek. Ehhez arra van szükség, hogy valamelyik szülő dilute génhordozó legyen.

Flame és cream (Vörös és krém szín): A fentebb említett genetikai példa itt is ugyanúgy megjelenik: a krém a vörös halványabb változata. A vörös megjelenéséhez rengeteg idő szükséges, mivel sokkal lassabban jelenik meg, mint a krém a fejlődő cicán. Érdekes, hogy vörösben nőstények sokkal ritkábban születnek, mint kandúrok. Ahhoz, hogy vörös kiscicáink születhessenek, egy vörös kandúrra, és egy vörös teknőc (tortie) vagy teknőc cirmos (torbie) nőstényre van szükség.

A tortie és a torbie (teknőc (tortie) vagy teknőc cirmos (torbie)): korábban már esett szó erről a mintázatok ismertetésében, de itt, a színeknél is mindenképp említést érdemel. A tortie-k az alábbi variációkban jelennek meg: a seal a flame-mel jár együtt, míg a blue minden esetben a cream-mel jelenik meg. Csak nőstény cicák lehetnek tortiek vagy torbie-k.

A torbie nem más, mint a tortie, azaz teknőctarka cica, amelyiknél a lynx, azaz a cirmos (csíkos) mintázat is megjelent.

Tehát: tortie + lynx = torbie

Akit a vörös szín genetikája érdekel a ragdollok kapcsán, ezen a linken olvashat róla angolul:

Link

Chocholate (csokoládé) szín: a színárnyalat az elefántcsont szín és a tejeskávé szín között váltakozik. Érdekesség hogy a tappancsok bőrének színe lazacrózsaszín.

Lilac (lila) szín: a test alapszíne akár tejfehér is lehet. Ebből indulnak ki a színárnyalatok és sötétednek a felek, a farok és a hát felé, egészen a szürkés-lila vagy egyfajta rózsaszínes-lila árnyalatig. A tappancsok színe korall-rózsaszín, az orr bőre inkább lilás árnyalatú.


Ragdoll macska - a Ragville cats- ragdoll macska kennelből hoztam minőségi fotókat, a standardleírást, a cicák színeiről, nemükről, jellemükről külön leírás található, a nagyon profi, átlátható, érhető szemkápráztató honlapjukon, beleértve a fajta kialakulását:Link Amennyiben személyi jogokat sértek, kérem írjanak, azonnal leveszem a cikket a képekkel


 
 
0 komment , kategória:  m Ragdoll macska standard  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 371
  • e Hét: 1891
  • e Hónap: 6269
  • e Év: 44759
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.