Regisztráció  Belépés
gallokovacs.blog.xfree.hu
Kedélyem és szemüvegem töretlen. Galló-Kovács Zs
1953.10.12
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Bélyegek 2013
  2013-10-06 17:21:24, vasárnap
 
  JELES MAGYAROK: 150 ÉVE SZÜLETETT GÁRDONYI GÉZA
A Magyar Posta alkalmi bélyeg kibocsátásával köszönti Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulóját. A bélyeg középpontjában az író portréja, alnyomatként pedig az egri vár 1600-as években készült metszete látható. Alul, az előtérben saját ötlete alapján megvalósított titkosírásának karakterei, ún. ,,tibetűi" szerepelnek, melynek jelentése: ,,Gratulálok, ha megfejtened sikerült. A magyar nyelvnek magas, elzárt Tibetjébe találtál kaput. Ha addig eljutsz, ameddig én, megtalálod azt az aranyalmafát is, amelynek neve: analógia". A bélyeghez tartozó alkalmi borítékon a képzeletbeli könyvespolc egyik sora fölött Gárdonyi Géza kéziratából szerepel egy részlet. Az alkalmi bélyegzőt a kor egyik találmánya az asztali írógép ihlette, melyet Gárdonyi Géza az elsők között használt.
Gárdonyi Géza (eredetileg Ziegler Géza; Gárdony-Agárdpuszta, 1863. augusztus 3. - Eger, 1922. október 30.) író, költő, drámaíró, újságíró, pedagógus, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagja. A 19-20. századforduló magyar irodalmának népszerűségében máig kiemelkedő alakja. Korának sajátos figurája, egyik irodalmi körhöz sem sorolható tagja volt. Életműve átmenetet képez a 19. századi romantikus, anekdotikus történetmesélés és a 20. századdal születő Nyugat-nemzedék szecessziós, naturalista-szimbolista stíluseszménye között. Az utókor elsősorban a századfordulót követő évtizedben keletkezett történelmi regényei révén ismeri: Egri csillagok (1901), A láthatatlan ember (1902), Isten rabjai (1908).
Néptanítóként indult, majd újságírással foglalkozott. Nemcsak regényeket és novellákat írt, hanem verseket, drámákat, meséket és humoros elbeszéléseket is, de foglalkozott szótárszerkesztéssel és nyelvtudománnyal is. Ő készítette Dante Isteni színjátékának első - Babits Mihály által is elismert - fordítását. Végtelenül sokoldalú, más művészi ágakban is különleges tehetséggel megáldott ezerarcú ember volt. Zenét szerzett, dalokat írt. Kiválóan hegedült és orgonált. Jól rajzolt és festett. Színdarabjaihoz látványterveket készített. Nagyszerűen fényképezett. Természettudósként és régészként is maradandót alkotott. Művelődésszerzéssel, hagyományápolással is foglalkozott. Jól sakkozott, vívott. Vállalkozásokat is alapított. Ő volt a Feszty körkép titkára, és a Dante fordítás elkészítése után megszervezte és létrehozta a Pokol körképet.
Forrás: Posta

MAGYAR SZENTEK ÉS BOLDOGOK I.
A magyar szentek és boldogok tematikát a Magyar Posta több évre áthúzódóan bélyegkibocsátásán keresztül mutatja be. Az első kisív bélyegképein a Szepeshelyi Szent Márton-főoltár magyar királyszenteket ábrázoló táblája látható, rajta: Szent László, Szent Imre és Szent István. A kibocsátás különlegessége, hogy a kisív alapváltozata mellett speciális változat és egyszín-nyomat is megjelenik. Kara György tervei alapján a Pénzjegynyomda gyártotta.
A boldoggá avatás és a szentté avatás annak az ünnepélyes kijelentése, hogy az elhunytat Isten felvette a szentek, illetve boldogok társaságába. III. Sándor pápa volt az első, aki megkülönböztetett egyetemesen elismert szenteket és helyi tiszteletnek örvendő boldogokat. Ekkortól használják megkülönböztetésre a sanctus (szent) és a beatus (boldog) terminusokat. A boldoggá avatás és a szentté avatás részletes rendjét VIII. Orbán pápa határozta meg, s ez csekély változtatásokkal máig érvényes. Magyarország máig több mint 50 szentet és boldogot adott a világ katolikus közösségeinek.
A filatéliai sorozat első darabja a magyar királyszenteket ábrázolja. Az egyforma magas, gondosan megmintázott figurák statikusságát egymás felé hajló attribútumok dinamizmusa ellensúlyozza. Heraldikailag jobbról a középkorú, liliomos pártázatú koronás Szent László áll. Középen az átszellemült arcú, fiatal Imre herceg látható. Mellette bal oldalt az idős, tiszteletet parancsoló Szent István király áll. Páncélzata Luxemburgi Zsigmond korát idézi, jobb kezében hosszúszárú arany jogart, baljában hatalmas országalmát tart.
(Forrás: dr. Kerny Terézia: A Szepeshelyi Szent Márton-főoltár magyar királyszenteket ábrázoló táblája c. írása)
Forrás: Posta

MŰVÉSZETEK 2013: ORSZÁGHÁZ II. - KUPOLATEREM
A budapesti Országház a világ egyik legszebb középülete. Különleges építészeti megoldásait 2012 óta új filatéliai sorozat dolgozza fel és mutatja be. A sorozat részeként 2013-ban megjelenő, nyolc bélyegképet tartalmazó alkalmi kisív a kupolaterem és a díszlépcső-csarnok néhány jellegzetes részletét örökíti meg, középen az Országház-sziluettel díszített szelvény található.
Az Országház kupolaterméhez a főbejárattól a díszlépcső-csarnok vezet, ahol helyet kapott a tervező Steindl Imre bronz mellszobra (1904, Stróbl Alajos alkotása). A csarnok mennyezetét tartó oszlopok közül kitűnik nyolc sötétvörös színű, hat méter magas és négy tonna súlyú gránit sziklatömb. A mennyezetet Lotz Károly allegorikus freskói díszítik. A tizenhatszögletű, 20 méter átmérőjű kupolacsarnok ad otthont a Magyar Szent Koronának, a jogarnak, az országalmának és a kardnak. Csillagmennyezete 27 méter magas. Az impozáns csarnok az épület szerkezeti és gondolati középpontja. A főbejárati oldallal együtt ez volt az Országház legkorábban elkészült része, mivel már 1896-ban itt tartották a millenniumi ünnepi ülést. Erre az eseményre hozták be először a Magyar Szent Koronát az épületbe, amelyre a főlépcsőházban elhelyezett, a kezükben a koronázási jelvényeket tartó apródszobrok emlékeztetnek. A kupolacsarnokban tizenhat uralkodó szobra és címerpajzsa ad rövid áttekintést Magyarország ezeréves történetéből. (Forrás: orszaghaz.hu Ÿhu.wikipedia.org)

JELES MAGYAROK: 150 ÉVE SZÜLETETT KÖRÖSFŐI - KRIESCH ALADÁR
A Magyar Posta alkalmi bélyeg kibocsátásával köszönti a neves magyar festő, szobrász, iparművész, a szecesszió kiváló képviselőjének Körösfői-Kriesch Aladár születésének 150. évfordulóját. A bélyegkép középpontjában A művészet forrása c. freskó látható a Zeneakadémiáról.
Körösfői-Kriesch Aladár (Buda, 1863. okt. 29 - Budapest, 1920. jún. 16.) magyar festő, szobrász, iparművész, a szecesszió kiváló képviselője. Tanulmányait Székely Bertalan és Lotz Károly vezetésével végezte. 1887-től tanulmányutakon bejárta Olaszországot, hazatérve nagyszabású megrendelések várták. Kezdeti alkotásai az eklektika stílusjegyeit viselik magukon. Legnagyobb hatást az ,,olasz primitívek" tették rá, főleg a 12-14. századi freskók, de sokat tanult a preraffaelitáktól is. Nagy Sándorral együtt 1902-ben létrehozták a gödöllői művésztelepet. Ezekben az években is több nagyszabású alkotása született (Buda a bölényvadászaton, Balatoni halászat, A jó kormányos). Részt vett Malonyay A magyar nép művészete c. művét előkészítő gyűjtőmunkában. Nemcsak gyűjtötte, de be is építette művészetébe Erdély, Kalotaszeg, Mezőkövesd népi motívumkincsét. Festett, grafikákat készített, de szoborkompozíciói is vannak, épületeket és szobabelsőket is tervezett, mozaik- és üvegablak-terveinek Róth Miksa volt a kivitelezője. Falképei láthatók a Színművészeti Akadémia, a temesvári Papnevelde, a mexikói Operaház, és a budapesti Zeneakadémia épületében is. Olajfestményeinek témája a népi élettől, a mitológián át az allegorikus példázatokig sok mindent felölel (Kasszandra, Ego sum via, veritas et vita, Élet és Halál). Tervezett könyvborítókat, készített illusztrációkat és számos akvarellt. A KÉVE művészcsoportnak tagja, a magyar Képzőművészeti Társulatnak elnöke volt.
(Forrás: bibl.u-szeged.hu hu.wikipedia.org) Forrás: Posta

BUDAPESTI VÍZ VILÁGTALÁLKOZÓ 2013. október 8-11.
A Magyar Posta alkalmi bélyegkisív kibocsátásával köszönti a 2013. október 8-11. között Budapesten megrendezésre kerülő Víz Világtalálkozót. A bélyegképen és a keretrajzon a víz sokszínűségére utaló grafikai kompozíció látható. Főmotívum a hullámzó kék víz, melyet a felhasználási lehetőségekre, valamint a világtalálkozó helyszínére utaló motívumok egészítenek ki, úgymint: Margitszigeti víztorony, vitorlások, gémeskút, Széchenyi Gyógyfürdő, Lánchíd.
A Budapesti Víz Világtalálkozó célja elősegíteni az érintettek közötti konszenzus létrejöttét a vízügyi és szanitációpolitikai célok tekintetében. A tárgyalni kívánt témakörök: A tiszta ivóvízhez és alapvető szanitációhoz való egyetemes jog; Integrált vízgazdálkodás a XXI. században; A jó vízpolitikai irányítás kihívásai; Zöld gazdaság a tiszta vízért; Víz és szanitáció fenntartható fejlesztési célok finanszírozása. A Budapesti Víz Világtalálkozó kapcsolódik az UNESCO által kezdeményezett ENSZ Vízügyi Együttműködés Nemzetközi Éve rendezvényeihez.
A Föld vízkészletének mindössze 2%-a édesvíz. Ezen szűkös természeti erőforrás azonban meghatározó fontosságú az élet valamennyi szegmensében. A növekvő lakossági igények és az éghajlatváltozás nyomán az egymással versengő vízigények 2030-ra várhatóan 40%-os globális vízellátási hiányt eredményeznek. Ez a folyamat Európát és hazánkat is érinteni fogja: a vízhez való hozzáférés mind egyéni, mind nemzeti szinten még inkább a prosperitás és a béke alapvető kérdésévé válik. (Forrás: budapestwatersummit.hu)
Forrás: Posta

ÜDVÖZLETTEL BÉLYEGEM - RÓZSÁK
Értékjelzés nélküli - promóciós/forgalmi és személyes bélyeg - változatban került utánnyomásra és jelenik meg 2013. október 8-án, a 2005-ben kibocsátott Üdvözlettel bélyegem I. - Rózsák elnevezésű bélyegív.
A bélyegképeken háromféle rózsamotívum váltakozik. A 20 darab szelvényes bélyegképet tartalmazó ív Benedek Imre grafikusművész terve.

100 ÉVE SZÜLETETT ROBERT CAPA
A Magyar UNESCO Bizottság javaslatára, az UNESCO Általános Konferenciája 2013-ban Robert Capa születésének centenáriumát felvette azon évfordulók közé, amelyeket a szervezet megünneplésre méltónak talál. A Magyar Posta a jubileum tiszteletére alkalmi bélyeget bocsát forgalomba. A bélyegképen Robert Capa Nő szénagyűjtés közben, egy termelőszövetkezetben (Ukrajna, 1947. augusztusa), míg a borítékrajzon a Budapest (1948) c. fotó látható az International Center of Photography / Magnum Photos gyűjteményből. A kisív Benedek Imre tervei alapján a Pénzjegynyomdában készült.
Robert Capa Friedmann Endre Ernő néven Budapesten született 1913. október 22-én. A Belvárosban töltötte gyermekkorát, szüleinek egy ideig a Városház utcában volt varrószalonja és lakása. 1931-ben költözött Berlinbe, ahol politikai újságírást tanult, majd itt kezdett egy fotóügynökségnél dolgozni. 1933-ban rövid bécsi, majd budapesti tartózkodás után Párizsba indult: a filmiparban és a képes hetilapoknál egyaránt szerencsét próbált. Életét döntően a spanyol polgárháborúban készített fotóriportjai változtatták meg: ekkor futott be mint haditudósító, de sohasem szabadult a film vonzásától. 1938-ban Kínába utazott Joris Ivens dokumentumfilmjének asszisztenseként. 1939-ben Amerikába emigrált. A második világháború észak-afrikai, olaszországi, normandiai és németországi frontjain fényképezett a Life magazin riportereként. A háború után a Szovjetunióról, Magyarországról, Izraelről készített nagyobb lélegzetű riportokat. Hollywoodban is megfordult, barátai között írók, rendezők, színészek is voltak. Sokat fotózott forgatásokon is. 1954. május 25-én hivatása gyakorlása közben aknára lépett és életét vesztette.
Több mint 70 ezer negatívból, kontaktfelvételből, pozitívból és dokumentumból álló hagyatékát az öccse által alapított International Center of Photography őrzi New Yorkban. 2008/2009 fordulóján a 937 képet magába foglaló Robert Capa-mestersorozatot a magyar kulturális kormányzat vásárolta meg. Azóta a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményének része, ahol Robert Capa / A Játékos címmel 2013. szeptember 18. - 2014. január 12. között várja kiállítás az érdeklődőket, melynek keretében fényképek, vetített képek, tárgyak és dokumentumok, imitált installációk és hangkulisszák idézik meg Capa világát. (Forrás: Fisli Éva kurátor, Magyar Nemzeti Múzeum)

KARÁCSONY 2013
A Magyar Posta hagyományai szerint forgalmi bélyeg kibocsátásával köszönti a Karácsonyt. Az ünnepi jókívánságok postára adásához ezúttal 85 Ft (belföldi képeslap), 110 Ft (belföldi elsőbbségi képeslap vagy nem-elsőbbségi szabványlevél) és 140 Ft (belföldi elsőbbségi szabványlevél) névértékű bélyegek jelennek meg. A bélyegek öntapadós, egyedi stancolású változatban, 50 bélyegképet tartalmazó ívekben és 5 bélyegképes kisívben készültek. A bélyegképeken mézeskalács motívumok láthatók. A levelezők figyelmébe ajánljuk a Karácsonyi képeslap-szettet, mely a 85 Ft-os bélyegekből álló kisív mellett tartalmaz öt darab, szintén mézeskalács-motívumokkal díszített ünnepi képeslapot is.
 
 
1 komment , kategória:  Bélyeg: 2013  
Bélyegek 2013
  2013-07-06 07:45:20, szombat
 
  EGÉSZSÉGTURIZMUS - GYÓGYFÜRDŐK SZÉCHENYI GYÓGYFÜRDŐ
Néhány éve a Magyar Posta hazai gyógyfürdőket bemutató forgalmi bélyegsorozatot indított. A sorozat idei címletei a Széchenyi Gyógyfürdő jellegzetes külső és belső részleteit ábrázolják. Az alkalmi boríték és bélyegző grafikáját szintén a fürdőhöz kapcsolódó kompozíció díszíti. A bélyegújdonságok Hajdú József fotóinak felhasználásával, Svindt Ferenc grafikusművész tervei szerint készültek a Pénzjegynyomdában. Megvásárolhatók április 2-tól a Filapostán és országszerte a nagyobb postákon, de megrendelhetők a Posta internetes áruházából is.
A Széchenyi Fürdő Pest első gyógyfürdője, Európa egyik legnagyobb fedett fürdőkomplexuma. 1909-1913 között épült, modern reneszánsz stílusban. Zsigmondy Vilmos bányamérnök kezdeményezésére sikeres mélyfúrásokat végeztek a Városligetben, ahol 1881-től már ,,Artézi fürdő" működött. Az ideiglenes fürdő azonban egyre kevésbé felelt meg a kor igényeinek, így épült fel 1913-ban Czigler Győző tervei alapján a Széchenyi Gyógyfürdő, mely 1927-ben férfi és női népfürdőosztállyal és strandfürdővel bővült. Az 1960-as évek közepén további átalakításokra került sor, és társas fürdőruhás termálosztály létesült. Az uszoda medencéinek rekonstrukciójára, a szűrőforgató-berendezés üzembe helyezésére 1999-ben került sor. Az élménymedencében sodrófolyosó, víz alatti pezsegtetés, nyakzuhany, ülőpadokba rejtett, hátat masszírozó vízsugár és még sok más szolgáltatás is megtalálható. Tizenöt beltéri és három kültéri medence, tíz szauna és gőzkabin várja a frissülni vágyókat. A fürdő évente több mint egymillió vendéget fogad, 2012-ben elnyerte a megtisztelő Magyar Termék Nagydíj címet.
A fürdő vízellátásáról az 1938-ban átadott II. számú Szent István-kút gondoskodik. A nátriumot is tartalmazó kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, szulfátos hévíz fluorid- és metaborsav-tartalma is jelentős.
Az ivókút vize kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, kloridos, szulfátos, alkáliákat és jelentős mennyiségű fluoridot tartalmazó gyógyvíz. Forrás: szechenyifurdo.hu
Az Egészségturizmus - Gyógyfürdők c. forgalmi bélyegsorozat eddig megjelent címletei: 2011-ben a Szent Lukács és a Szent Gellért Gyógyfürdő, 2012-ben pedig a Király és a Rudas Gyógyfürdő.

MAGYARORSZÁG ÁLLATVILÁGA 2013 - BLOKKÉvről évre visszatérő hagyománya a Magyar Postának, hogy Magyarországon honos állatfajokat, állatfajtákat mutat be bélyegújdonságain. Ezúttal a védett ragadozó és rovarevő emlősök közül a hermelin, a törpecickány, a közönséges hiúz és a közönséges denevér került a bélyegsorozat címleteire; a sorszámozott bélyegblokkon pedig a keleti sün látható. A miniatűr műalkotások Valaczkai Erzsébet Csergezán-díjas grafikus-festőművész alkotásainak felhasználásával, Weisenburger István tervei alapján készültek a Pénzjegynyomdában. A bélyegújdonságok április 9-én jelennek meg a Filapostán és az ország nagyobb postáin, de a Posta honlapján keresztül is megvásárolhatók.
Hermelin (Mustela erminea) A karcsú és nyúlánk állat a nedves élőhelyeket kedveli, a zárt erdőségeket kerüli. Elsősorban kisebb rágcsálókat, madarakat fogyaszt. Technikás, ügyes vadász. Téli vedlésekor fekete farokhegyét leszámítva hófehér színt ölt. Nyáron a háta gesztenyebarna, hasa és melle fehér, farka hegye fekete.
Törpecickány (Sorex minutus) Száraz, dús növényzetű, sűrű bozótos területek lakója, a zárt erdőket kerüli. Kisebb állatokat zsákmányol. Télen aktív idejének mintegy 50 százalékát a gyepszint felett tölti, ezért könnyen eshet baglyok áldozatául. Évente többször, egyszerre 4-7 kölyköt ellik.
Közönséges hiúz (Lynx lynx) A nagy kiterjedésű, sűrű erdőket kedveli. Pettyes bundája és sajátságos szakálla mellett egyik feltűnő jellegzetessége a fülek hegyén viselt szőrbojt. Hallása, tapintása fejlett. Hosszú végtagjai és izmos teste még a mély hóban is lehetővé teszi, hogy egyetlen, akár 3-4 m-es ugrással támadja meg áldozatát.
Közönséges denevér (Myotis myotis) A Magyarországon gyakori faj éjjel aktív, társas lény. Kedveli a nyílt, ritkás erdőket, de szívesen él lakott területen is. Barlangokban telel át. Rovarokkal táplálkozik, amelyeket magas frekvenciájú, echolokációs hangok segítségével fog meg. 20 évnél is többet élhet.
Keleti sün (Erinaceus roumanicus) Dús aljnövényzetű, ritkás erdőkben, cserjésekben, települések környékén él, de belvárosi parkokban is megtalálható. Éjszakai életmódot folytat. Éles fogaival nemcsak a földigilisztákat, hanem egy kígyót is könnyen ketté tud harapni. Kültakaróján a szőrszálak között sűrűn elhelyezkedő hegyes tüskék vannak. A fekete-fehér, gyűrűs tüskék csak kis idővel a születés után keményednek meg. Mellét fehér bunda borítja. Bőrizomzata fejlett, ezért veszély esetén tüskés labdává tud gömbölyödni. Téli álmot alszik. A nőstény évente kétszer fial. A tízéves kort is elérheti.
Forrás: hu.wikipedia.org

86. BÉLYEGNAP - SZÉKESFEHÉRVÁR - BLOKK , BÉLYEGSORA Szent István Emlékév programsorozat keretében 2013. április 26-28. között Székesfehérvár ad otthont a 86. Bélyegnap eseményeinek és a HUNFILA 2013 - Székesfehérvár Nemzetközi Bélyegkiállításnak. A Magyar Posta az idei bélyegnapra hagyományosan feláras bélyegblokkot és kétcímletű bélyegsorozatot hoz forgalomba. A felárból befolyó összeget, blokkonként 200 Ft-ot, a Magyar Posta a hazai szervezett bélyeggyűjtés támogatására fordítja. A bélyegnapi újdonságok Hajdú József fotóinak felhasználásával Baticz Barnabás tervei alapján készültek az ANY Biztonsági Nyomdában.
A blokk bélyegképén a székesfehérvári Nagyboldogasszony Ciszterci templom, keretrajzán pedig Székesfehérvár nevezetességei közül látható néhány. A 85 Ft-os címleten Bory Jenő: Püspökkút c. alkotásának részletei, Asztrik, és a kompozíció csúcsalakja látható. A 110 Ft-os bélyeg hátterében a székesfehérvári Városháza, előtte az épület erkélyének bal oldali Justitia szobra látható. Az ívszéleken a ,,Székesfehérvár, a királyok városa" felirat szerepel.
Székesfehérvár, a királyok városa; püspöki székhely, történelmi, kulturális és gazdasági központ. Székesfehérvár az ország egyik legrégibb városa, a Dunántúl második legnagyobb kiterjedésű települése, Fejér megye székhelye. Szent István halála után, 1038-1543-ig mind a negyvenhárom magyar királyt Fehérvár falai között koronázták meg; a székesfehérvári Bazilikát pedig tizenöt Árpád-házi- és hét vegyesházi király választotta végső nyughelyéül. Egy XV. századból származó emlékirat szerint: ,,A magyaroknak három törvényük van. Úgy hiszik, hogy bármelyiket hagyja teljesítetlenül valaki, az már nem törvényes király. Az első törvény úgy szól, hogy a királyt a Szent Koronával kell megkoronázni. A második, hogy az esztergomi érseknek kell megkoronáznia. A harmadik, hogy a koronázásnak Fehérvárott kell megtörténnie." Forrás: szekesfehervar.hu; utazok.hu

EUROPA 2013: POSTAI FURGONOK
Az Európai Postaüzemeltetők Egyesülete (PostEurop) évente lehetőséget kínál tagjainak arra, hogy közös témakörben úgynevezett EUROPA bélyeget bocsássanak ki. Az idei év témája a ,,postai furgonok". Az EUROPA legszebb bélyegének járó díjakat szakmai zsűri, illetve a közönségszavazatok döntése alapján osztja ki a szervezet. A Magyar Posta 2013-as pályázatának egyik címlete az 1914-ben készült Csonka-féle csomagszállítót; a másik, egy Ford postás furgont ábrázol. A keretrajzot további postai járművek részletei díszítik. A kisívből Vidák Zsolt grafikusművész tervei alapján 80.000 példány készült az ANY Biztonsági Nyomdában.
2003 óta évről évre az érdeklődő közönség választja ki az EUROPA-bélyegek közül a legszebbeket. Monaco, Görögország, Izland, Ukrajna és Örményország után 2008-ban, 2009-ben és 2010-ben háromszor is a Magyar Posta bélyegújdonsága nyerte el a kitüntető címet. 2011-ben a szervezők változtattak a verseny menetén és a korábbi internetes közönségszavazás mellett egy hét főből álló szakmai zsűri is választott legszebb bélyeget. Ezt a szakmai díjat első alkalommal a Ciprusi Posta nyerte. A közönségszavazatok alapján EUROPA-bélyegünk akkor a második helyezést érte el, majd tavaly ismét magyar bélyeg lett Európa legszebb bélyege.
Forrás: Posta
A legszebb bélyegre itt lehet szavazni, tessék kattintani!
Link

MAGYAR MÚZEUMOK KINCSEI - Lámpamúzeum, Zsámbék


A magyar bélyegkibocsátásban első alkalommal, a Magyar múzeumok kincsei sorozat részeként jelennek meg bélyegen ún. anaglif (színszűrő) technikával készült háromdimenziós képek. A különleges bélyegkisívek speciális, vörös-cián párosítású szemüveget igényelnek. Az anaglif kép mindkét szem számára tartalmaz információkat, de a bal szemen lévő színszűrő kiszűri azon információkat, amelyek csak a bal, a jobb szemen lévő pedig, amelyik csak a jobb szemre tartozik, így éri el a háromdimenziós képi élményt.
1979-ben nyílt meg Zsámbékon a Lámpamúzeum. Az ezernél is több világítási tárgy között találhatók mécsesek, gyertyatartók, ipari, háztartási, olaj- és petróleumlámpák, régi kínai vázából készült lámpa, Zsolnay-majolika, valamint meisseni porcelán talpú petróleumlámpa. 1995-ben bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, 1980-ban az amerikai Nemzetközi Lámpaklubba, 1983-ban pedig az Ausztrál Múzeumi Tagságba nyert felvételt.
A bélyegképen a zsámbéki Lámpamúzeum gyűjteményének néhány féltett darabja látható. Az újdonság megjelent szóló bélyegként és négy bélyegképet tartalmazó kisívként is. Kibocsátásával azonos időpontban jelenik meg a Magyar Múzeumok kincsei: Kalcitkristály Múzeum, Fertőrákos c. alkalmi bélyeg és kisív is. A két kisív ún. 3D bélyegszettben is megvásárolható. Az A5-ös méretű, fóliacsomagolással ellátott szett tartalmazza a kétféle alkalmi kisív 1-1 példányát, magyar és angol nyelvű tájékoztatólapot, valamint egy ajándék 3D szemüveget. Forrás: esestuske.geo.info.hu, mizsambekunk.hu/muzeumok/lampamuzeum (Forrás: Posta)
A bélyegeket Felvinczi Sándor fotói felhasználásával Baticz Barnabás grafikusművész tervezte. Szettben is megvásárolhatók, amely tartalmazza a kétféle alkalmi kisív példányait, valamint egy 3D szemüveget. Az anaglif kép mindkét szem számára tartalmaz információkat, de a szemüveg színszűrői kiszűrik az adott oldal számára szükséges információkat, így érhető el a háromdimenziós képi élmény.

MAGYARORSZÁG-AZERBAJDZSÁN KÖZÖS BÉLYEG
A Magyar Posta és az Azermarka közös bélyegkisíven mutatja be a két ország népi iparművészetében gyakori pávamotívum ábrázolást. A kisív egyik bélyegképén, világos alapon, a Dunántúlról származó keresztszemes hímzés; a másik címleten pedig a Kaukázusból származó lótakaró részlete látható. Az alkalmi boríték és bélyegző grafikáját a témához kapcsolódó kompozíciók díszítik. A bélyegújdonság az Iparművészeti Múzeum és a Néprajzi Múzeum szakmai közreműködésével Weisenburger István grafikusművész tervei szerint készült az ANY Biztonsági Nyomdában.
Az 1891-ből származó, világos kendervászonból varrt, ún. szálán-varrott technikával hímzett párnahéjat pávák, virágtövek, csillagok sora díszíti. A bélyegkép eredetije a Néprajzi Múzeum textilgyűjteményének egyik különlegesen szép darabja. Hasonló motívumok a Dunántúlon igen gyakoriak voltak. Pávák sokszor szerepeltek hímzéseken, elsősorban a lakástextileken. A díszített darabok, párnák, díszlepedők a családi élet fontos alkalmain (születés, esküvő, temetés) kaptak kitüntetett szerepet.
Az azeri pávamotívum egy XIX. század végén készült lótakaróról származik. Az Iparművészeti Múzeumban található gyapjútakarót két darabban szőtték és utólag varrták össze. A takaró az állat testét borította, és két hosszú nyúlványával elöl, a szügynél kötötték meg. A dél-kaukázusi szövött lótakarók jellegzetes mintája a vízszintes sorokba rendezett páva, más madarakkal, valamint az éltető vizet jelentő ,,S" motívummal. A gazdagon mintázott takaró a ló értékét növelte és tulajdonosa gazdagságát jelképezte. Esküvőkor a menyasszony hozományát szállító lovakat is ilyen gazdagon mintázott takarókkal borították.
A közös bélyegkibocsátás a világ postáinak bevett filatéliai törekvése, a kibocsátott bélyegek pedig az országok kulturális együttműködésének szimbólumai. A Magyar Posta az elmúlt években Ausztriával, Németországgal, Izraellel, Kínával, Iránnal, Japánnal, Horvátországgal, Svédországgal és Szlovéniával bocsátott ki közösen bélyeget. A közös bélyegek mindkét országban azonos grafikával, azonos időpontban jelennek meg. Forrás: Iparművészeti Múzeum, Néprajzi Múzeum

IFJÚSÁGÉRT 2013: 100 ÉVE SZÜLETETT WEÖRES SÁNDOR
A kisíven Weöres Sándor műveiből származó idézetek és illusztrációk grafikai kompozíciója szerepel. Nádi Boglárka tervei alapján a Pénzjegynyomda harmincezer példányt készített belőle. A felárból származó bevételt az ifjúsági bélyeggyűjtés támogatására fordítja a Posta. A bélyegújdonság június 20-tól kapható a nagyobb postákon valamint a Filapostán, de megrendelhető a Magyar Posta internetes áruházából is.
Nádi Boglárka elsőbélyeges grafikus a centenáriumi bélyegről a következőt mondta: ,,Amikor megkaptam a feladatot, rengeteget gondolkoztam azon, hogyan tudnék Weöres Sándorhoz méltót alkotni. Olyan bélyeget szerettem volna tervezni, amit, ha még élne, ő is szeretne. Vagyis szeretném azt képzelni, hogy szeretné. A Magyar etűdök kötet bevezetője adta az ötletet, amiben felesége a következő sorokat írta: 'Ez a könyv ajándék. Én is ajándékba kaptam. Fiatal házas korunkban W. S. rajzolta és írta számomra, annyiféle tintával, ahányféle színt kapott. Ezért lett olyan tarka, mint a színes tojás. Nekem mindmáig legkedvesebb ajándékom. Azt mondják, a szeretet annál inkább növekszik, mennél inkább osztogatják. Ilyen szeretettel adom olvasói kezedbe ajándéknak ezt a könyvet.' - Miután ezt elolvastam és alaposabban áttanulmányoztam a kötetet, már biztos voltam benne, hogy a kalligráfiát választom és olyan szellemiségben kell megfestenem a bélyegeket, amilyen szeretettel ő illusztrálta és kalligrafálta a könyvet Károlyi Amynak. Remélem sikerült."
Weöres Sándor (1913-1989) Kossuth-díjas költő, író, műfordító; a fiatal költők számára adományozható Pásztor Béla-díj megalapítója. Felesége, a szintén költő, műfordító, Károlyi Amy. Első kötete (Hideg van, Pécs) 1934-ben jelent meg. Színes, dallamos versein nemzedékek nőttel fel, a legismertebbek: Bóbita (1955), Ha a világ rigó lenne (1974). Műfordítóként is kivételes teljesítményt nyújtott: angol, német, francia, orosz, ukrán, olasz, latin szerzőktől többnyire közvetlenül tolmácsolt művekkel a magyar fordításirodalom élvonalába emelkedett. Forrás: enciklopedia.fazekas.hu

VÍVÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST 100 ÉVES A NEMZETKÖZI VÍVÓ SZÖVETSÉG
A bélyegképen két versenyző vív egymással mérkőzést (asszót), az alnyomaton pedig a küzdőtér (pást) felülnézetben látható. A bélyeghez tartozó szelvény a Nemzetközi Vívó Szövetség alapítása centenáriumának állít emléket. Berta Ágnes tervei alapján a Pénzjegynyomda 200.025 példányt készített belőle.
A Nemzetközi Vívó Szövetség centenáriumi évében ezúttal Budapesten méri össze tudását a kerekes székesekkel együtt az egész vívócsalád. Több mint 1000 vívó, valamint edzők, sportvezetők, kísérők, vendégek, szurkolók vesznek részt a Syma csarnokban megrendezésre kerülő világbajnokságon.
1913-ban kilenc állam alapította meg a Nemzetközi Vívó Szövetséget (FIE). A szervezetnek ma 148 ország a tagja, a sportág pedig megőrizte rangját az olimpiai játékok programjában. A centenáriumi világbajnokság kiváló lehetőség ennek erősítésére, a fiatal vívóknak pedig arra, hogy kitűnjenek, a győzni akarást és a fair play szabályait ötvözve megismertessék magukat a világgal.
A modern ,,sportszerű" vívás előzménye volt az ókori botvívás, a gladiátorok vívóküzdelme, és a középkori bajvívás. Ezek szelídültek a legújabb kori sportszerű keretek köré. A vívást jelenleg három - némileg eltérő szabályrendszerű - fegyvernemben űzik: a párbajtőr, a tőr és a kard.
Hazánkban a vívás gróf Széchenyi István és báró Wesselényi Miklós tevékenysége nyomán a 19. század elején vált népszerűvé. Első intézménye az 1825-ben létrejött Pesti Nemzeti Vívóintézet volt, az első magyar nyelvű vívószakkönyv pedig 1839-ben jelent meg Vítan címmel. Magyarországon az első sportegyesület a Magyar Atlétikai Club (MAC) 1875-ben alakult meg, és sportágai közé a vívás is bekerült. 1897-ben megalakult a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) vívóosztálya, amely 1912-ben kivált és így megalakult a Magyar Vívó Szövetség.
Magyarországon a vívás a legeredményesebb olimpiai sportág. 1908-tól 1964-ig szinte kivétel nélkül magyar versenyző nyerte az egyéni és a csapatversenyeket. A magyar sport legeredményesebb olimpikonja Gerevich Aladár volt (7 aranyérem).
(Forrás: fencing2013.hu, wikipedia.org)
 
 
1 komment , kategória:  Bélyeg: 2013  
Bélyegek 2013
  2013-07-06 07:17:07, szombat
 
  EURÓPA KULTURÁLIS FŐVÁROSA 2013: KASSA - BÉLYEGBLOKK
A Magyar Posta 2013. évi alkalmi bélyeg kibocsátási programját egy Kassáról megjelenő bélyegblokk nyitja. A január 25-én forgalomba kerülő bélyegen a város mindmáig megmaradt legrégibb épülete, a két kora gótikus polgárház összeépítéséből kialakított Miklós-börtön látható. Körülötte az ívszélen Kassa belvárosának legszebb épületei, közte a Szent Erzsébet főszékesegyház, az egykori Hadtestparancsnokság épülete, a Forgách-palota és a Lechner Jenő tervei alapján 1899-ben épült neoreneszánsz palota homlokzatának részletei szerepelnek. A bélyegkülönlegességet Hajdú József fotói alapján Kármán Orsolya grafikusművész tervezte, névértéke 600 forint. A bélyegblokk 80.000 példányban készült a Pénzjegynyomdában.
Az Európa kulturális fővárosa címet az Európai Unió ítéli oda egy évre. Ez alatt az idő alatt az adott város lehetőséget kap kulturális életének és kulturális fejlődésének bemutatására. Az Európa kulturális városa programot 1985-ben indította útjára az Európai Unió Tanácsa, neve 1999 óta Európa kulturális fővárosa. 2010-ben Pécs városa kapta e kitüntető címet. 2013-ban Kassa mellett Marseille lesz Európa Kulturális Fővárosa.
Kassa ma Szlovákia második legnagyobb városa, az egykori Abaúj-Torna vármegye székhelye. A róla elnevezett kerület és járás központja, katolikus érseki és evangélikus püspöki székhely. Debrecen és Miskolc testvér, míg Budapest Kassa partnervárosa. A település ősidők óta lakott hely, a várost először 1230-ban említik az írásos emlékek. 1347-től szabad magyar királyi város. 1374-ben Nagy Lajos király országgyűlést tartott itt, ahol a rendek elismerték a leányági örökösödést. 1788-ban itt jelent meg az első magyar nyelvű folyóirat, a Magyar Museum. 1802-től püspöki székhely. 1906-ban épült meg Rákóczi rodostói házának másolata, a fejedelmet is ekkor temették el a dóm kriptájába.
Forrás: Posta

GALAMB JÓZSEF VEZETÉSÉVEL 100 ÉVE KEZDŐDÖTT A FORD T-MODELL SOROZATGYÁRTÁSA
Február 5-én alkalmi bélyegkibocsátással emlékezik az autóipar fejlődésének jelentős állomására és annak magyar vonatkozására a Magyar Posta. Száz évvel ezelőtt Galamb József konstruktőr-főmérnök vezetésével kezdődött meg a Ford T-modell sorozatgyártása. A bélyegképen a Ford T-modell példányai mellett Galamb József portréja látható. A tervezéshez fotóanyagot a József Attila Múzeum biztosított. A tíz bélyegképet tartalmazó bélyegkisívből,Svindt Ferenc és Berky Péter grafikusművészek tervei alapján, húszezer példány készült a Pénzjegynyomdában.
Galamb József Makón született 1881. február 3-án. Miután üzemmérnöki diplomát szerzett, első munkahelye a diósgyőri Vasgyár lett. 1903-ban a Magyar Automobil Rt. ösztöndíjával került külföldre; Németországban a Daimler és Benz, később az Adler Automobil Company, majd Clevelandben, a Stearn's Automobile Company alkalmazottja lett. Nem sokkal ezután Detroitban találkozott Henry Forddal, s ez a találkozás alapozta meg az autógyártás történelmének legendás együttműködését.
Galamb József először áttervezte a Ford N-modell hűtőrendszerét, majd már a gyár főkonstruktőreként - Farkas Jenővel és az amerikai Harold Wills-szel - megalkotta a híres T-modell alkatrészeinek tervét. Az egyszerűen kezelhető, olcsón előállítható autó szerkezeti terveinek elkészítése során jelentős műszaki újításokat alkalmaztak.
Galamb József találmánya volt a T-modellnél alkalmazott bolygóműves sebességváltó és a levehető hengerfejű motor is. Vezetésével 1913-ban áttértek a mozgó összeszerelő szalagon történő sorozatgyártásra, mely azután a világ autógyártását is forradalmasította. A Ford T-modell ezért lehetett korának első népautója. Húsz év alatt 15 és fél millió példány készült belőle. (Forrás: hu.wikipedia.org)

JELES MAGYAROK: 100 ÉVE SZÜLETETT PROF. DR. UJVÁROSI MIKLÓS
A Magyar Posta alkalmi bélyeg kibocsátással köszönti dr. Ujvárosi Miklós botanikus születésének 100. évfordulóját. A február 5-én forgalomba kerülő bélyegen Prof. Dr. Ujvárosi Miklós portréja mellett búzavirág látható, utalva arra, hogy a professzort a szántóföldi gyomnövény-társulások szakértőjeként tartja számon a tudományos élet. A bélyegetSzékely Kálmán grafikusművész tervezte, névértéke 395 forint, 150.000 példányban készült a Pénzjegynyomdában.
Prof. Dr. Ujvárosi Miklós (Hajdúnánás, 1913. január 25. - Budapest, 1981. augusztus 15.) magyar botanikus. Mezőgazdasági növénytannal, florisztikával, herbológiával foglalkozott, ő a magyar agrobotanikai iskola megalapítója. A hajdúnánási gimnázium elvégzése után 1938-ban a Debreceni Tudományegyetem bölcsészeti karán doktorált, 1952-ben kandidátusi fokozatot is szerzett. Egyetemi oktató, 1943-tól gazdasági tanintézeti tanár, 1947-től a debreceni agrártudományi egyetemen adjunktus. Az ország valamennyi mezőgazdasági jellegű egyetemén tartott szakterületéről, a gyomokról előadásokat. A Szent István Egyetem jogelőd intézményeiben, főleg a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen rendszeresen, de a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen is többször szerepelt meghívott előadóként.
A debreceni botanikus kert vezetője, 1941-43-ig a kolozsvári kert főintézője volt. 1949-től 1955-ig Pallagon, majd Martonvásáron részlegvezető. 1955-től 1980-as nyugdíjba vonulásáig vezette az MTA Vácrátóti Botanikai Kutató Intézet Botanikus kertjét, 24 éven keresztül a kutatóintézet igazgató-helyettese volt.Flóra- és vegetációkutatóként, ökológusként fő kutatási témája a magyarországi szántóföldi gyomnövények voltak. Számos szakcikket, kiadványt, terjedelmes kézikönyvet publikált ebben a témában. 1973-ban adták ki a kutatásainak összefoglalását adó ,,Gyomnövények" és ,,Gyomirtás" című könyveket, ebben az évben az Állami Díjat (III. fokozat) is megkapta a gyomnövények elleni védekezés tudományos alapjainak kidolgozásában végzett munkásságáért. Munkájának, a gyombiológiai iskolának folytatásaként tanítványai 1984-ben megalakították a Dr. Ujvárosi Miklós Gyomismereti Társaságot. 1988-ban Hajdúnánáson és Debrecenben emlékülést rendeztek tiszteletére. A Magyar Agrártudományi Egyesület Növényvédelmi Társasága emlékérmet nevezett el róla. Emlékoszlopa megtalálható a hajdúnánási gimnázium melletti parkban, az MTA Vácrátóti Ökológiai és Botanikai Kutató Intézet kutatóházának falán is emléktábla őrzi emlékét. (Forrás: hu.wikipedia.org)

200 ÉVE SZÜLETETT GIUSEPPE VERDI ÉS RICHARD WAGNER
A kibocsátás attól különleges, hogy magyar postabélyegen most első alkalommal jelenik meg úgynevezett QR-kód. Okostelefon és internet segítségével a Magyar Állami Operaház honlapján található hangzó és olvasható bicentenáriumi információkat érhetik el az érdeklődők. A bélyegkép középpontjában a portrék, a háttérben a zeneszerzők - A Rajna kincse illetve az Aida - műveire utaló grafikai kompozíciók láthatók. A bélyegkisívek Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész tervei szerint 50 ezer példányban az ANY Biztonsági Nyomdában készültek.
Wilhelm Richard Wagner (Lipcse, 1813. május 22. - Velence, 1883. február 13.) német zeneszerző, karmester, esztéta, a német opera megreformálója. Rendszeres zeneoktatásban sohasem részesült, a legfontosabbakat Theodor Weinlingtől, a lipcsei Tamás-templom karnagyától sajátította el. Zeneszerzőként operái tették halhatatlanná, bár számos más területen is alkotott (színpadi kísérőzenék, zenekari-, kamarazenei- és kórusművek, dalok, áriák, zongoradarabok, -átiratok és hangszerelések). Zenéjének a Gesamtkunstwerk (szöveg, zene és színpadi cselekmény elválaszthatatlan egysége), a vezérmotívum-technika következetes alkalmazása, a végtelen dallam, és a deklamáló stílusú énekbeszéd a jellemzője.
Giuseppe Fortunino Francesco Verdi (Le Roncole, 1813. október 10. - Milánó, 1901. január 27.) az egyik leghíresebb 19. századi olasz zeneszerző, az opera kimagasló egyénisége. Művészetének fejlődése Rossini, Bellini, Donizetti művészetéből ágazott ki, áttörte korának bel canto kliséit, és a zenedráma szolgálatába állította az éneket. Korabeli kritikusai éppen emiatt zenéjét gyakran nyersnek, csiszolatlannak minősítették. Hatása óriási, a századforduló olasz operaszerző nemzedékére, Puccinire és kortársaira gyakorolt közvetlen hatásán túl erősen hatott az opera 20. századi fejlődésére is. Műveit ma is nagy sikerrel játsszák világszerte, és néhány részletük igazi slágerré vált. (F: hu.wikipedia.org)
A húsvéti bélyegekről itt írtam:
Link

IDEGENFORGALOM IV. (1): MARGITSZIGETI VÍZTORONY
A bélyeg érdekessége, hogy a 75 éves budapesti XIII. kerület évfordulóját a bélyeg ívszélén található felirat dokumentálja. Az újdonság Domé Eszter grafikusművész tervei szerint a Pénzjegynyomdában készült. A bélyeg elkészítéséhez szükséges fotóanyagot Budapest Főváros Levéltára bocsátotta rendelkezésre.
A Margitszigeti Víztorony a Margitszigeti Szabadtéri Színpad mellett áll. 1911-ben Zielinski Szilárd tervei alapján épült. A ,,vasbeton atyjának" is nevezett építész a korabeli Budapest biztonságos vízellátása szempontjából fontos víztornyot akkor még újdonságszámba menő technológiával építette. A torony 5 méteres alapzaton áll, földszintjének padlója 9 méterrel van a Duna 0 szintje fölött; a torony csúcsa 57 méter magasan emelkedik a környező terep fölé. Bár a legfelső látogatható szint, a kupolaterem padlója csupán 27 méter magasan van, innen is nagyszerű kilátás nyílik a szigetre és Budapestre.
A második világháborúban katonai objektum volt a torony, ablakait bebetonozták, csak lőréseket hagytak. 1944-ben megsérült a torony. A felújítás 1947-ben kezdődött és sokáig elhúzódott. 1962 után a víztorony eredeti funkcióját már csak részlegesen töltötte be, de a mai napig Budapest és a Fővárosi Vízművek szimbolikus épülete. 1977-ben védetté nyilvánították. 1983-ban, majd 2003-ban felújították, területén 1986-tól időszaki kiállítások láthatók. (Forrás: hu.wikipedia.org)

IDEGENFORGALOM IV. (2) - SZEGEDI DÓM ÉS FORRÁSHÁZ, ORFŰMájusban az Idegenforgalom elnevezésű forgalmi bélyegsorozat Szegedi Dóm és Orfűi Forrásház címletekkel bővül. A Magyar Posta bélyegújdonságai Domé Eszter grafikusművész tervei alapján a Pénzjegynyomdában készültek. Május 3-tól megvásárolhatók a Filapostán és az ország nagyobb postáin, de a Posta honlapján keresztül is megrendelhetők.
Szegedi Dóm: Az ünnepélyes alapkőletétel 1914. június 21-én történt meg. A terveket Foerk Ernő készítette. Az építkezés azonban elhúzódott és a háborút követően csak 1923-ban folytatódott tovább. Az ünnepélyes templomszentelésre 1930. október 24-én került sor. A szegedi Dóm az egyetlen XX. században épült székesegyház Magyarországon. A torony magassága: 81m, a kupola külső magassága: 53,6m, a templom legnagyobb külső hossza: 80,8m, szélessége a kereszthajónál: 51m, legnagyobb harangjának súlya pedig 8537 kg. Forrás: dom.szeged.hu
Forrásház, Orfű: A műemlékvédelmi kútház 1970-74 között épült, tervezője Csete György Kossuth-, Ybl-, Prima Primissima díj és számtalan más szakmai elismerés birtokosa. A forrásház függőleges tengelyére kör és tizenhat szögű helyiségek szerveződnek. A lépcső egy méter sugarú, az orsótér egy középre helyezett acélcső, arasznyi vastag betonfallal. A földszint körülbelül négy méter magas vasbeton lemezkonzolos-konoid, mintegy hatméteres kiüléssel, felette-alatta nyitott terasz/tér található. Forrás: muemlekem.hu

JUDO EURÓPA-BAJNOKSÁG
A Magyar Posta alkalmi bélyeg kibocsátásával köszönti a 2013. április 25-28. között Budapesten megrendezésre kerülő Judo Európa-bajnokságot. A női judósokat ábrázoló 360 forint névértékű bélyeg Záhonyi Tamás és Iulian Pena (az International Judo Federation (IJF) alkotói) tervei szerint százezer példányban készült az ANY Biztonsági Nyomdában.
Ötvenharmadik alkalommal rendezik meg a Judo Európa-bajnokságot. A Papp László Budapest Sportarénában ezúttal negyvenhárom ország közel ötszáz női és férfi versenyzője összesen tizennégy kategóriában méri össze tudását. A programot a Magyar Judo Múzeum a sportág hazai történetét és legszebb eredményeit bemutató tárlata teszi még színesebbé. Magyarország a zárónapon, 2013. április 28-án adja át a stafétabotot Franciaországnak, a 2014. évi Judo Európa-bajnokság szervezőjének.
Jigoro Kano (1860-1938) többdanos judomester 1882-ben alkotta meg a judóként (magyarul cselgáncs) ismert küzdősportot. Felismerte, hogy a régi japán szamurájok szellemében nem lehet tovább élni a modern Japánban, de kellenek olyan sportok, amelyekkel a gyerekek veszély nélkül kipróbálhatják erejüket és nagyon kemény fegyelemre nevelhetők. Japánban a judo több száz éves múltra visszatekintő harci művészet volt. A régi szamurájok teljes harctechnikai anyagát tartalmazta, a dobásoktól a kardkezelési eljárásokig, és mindenre kiképezte a harcosokat. Amikor megalkotta rendszerét, amit ,,judo"-nak nevezett el, elhagyta belőle a testi épségre veszélyes technikákat, és sportolásra alkalmassá tette, így adta azt át a gyerekeknek és felnőtteknek. Az sportág jellemzője a test-test elleni harc, az ellenfél földre dobása, gáncsolása, földön való leszorítása, karjának feszítése, illetve az ellenfél fojtó fogással való ártalmatlanná tétele. A judo 1964-től olimpiai sportág. (Forrás: eurojudo2013.hu, telesport.hu)
 
 
0 komment , kategória:  Bélyeg: 2013  
Bélyegtervek 2013
  2013-01-02 16:47:34, szerda
 
  3D-s és hangos bélyeg a jövő évi bélyeg kibocsátási programban
Az új technológiával készülő bélyegek több tízezer példányban kerülnek forgalomba 2013-ban. ,,A filatéliák a magyar kultúrtörténethez kapcsolódó nevezetes évfordulókra, jeles nemzetközi eseményekre, illetve azok magyar vonatkozásaira emlékeztetnek majd." - mondta el Péterffy Gábor, a Magyar Posta filatéliai igazgatója a Megyei Sajtószolgálatnak.
A Giuseppe Verdi és Richard Wagner születésének bicentenáriumára megjelenő ,,hangos" bélyegek, a tervek szerint nem csak képi élményt fognak nyújtani: a QR-kódot is tartalmazó filatéliák okostelefonok segítségével megszólalnak majd.
A hangos bélyegek mellett a magyar bélyegkibocsátás történetében először jelennek meg 2013-ban térhatású filatéliák, amelyek 3D-s szemüvegekkel mutatják meg igazi pompájukat.
2013-ban 22 alakalmi bélyeg, 3 blokk és öt kisív kibocsátása várható több tízezer példányszámban. A bélyegblokk mutatja be Európa kulturális Fővárosa címét viselő Kassa legfontosabb nevezetességeit, de születésük évfordulóján a Magyar Posta Újvárosi Miklós botanikus, Gárdonyi Géza író előtt is tiszteleg. 
 
1 komment , kategória:  Bélyeg: 2013  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2015.08 2015. Szeptember 2015.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 41 db bejegyzés
Összes: 357 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 194
  • e Hét: 2777
  • e Hónap: 1691
  • e Év: 174448
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Online Póker, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2010 TVN.HU Kft.