Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Karinthy Frigyes életrajza
  2008-06-03 12:36:01, kedd
 
  Karinthy Frigyes író, költő, műfordító, kritikus (1887 - 1938)

Karinthy Frigyes



Karinthy Frigyes író, költő, műfordító, kritikus, a XX. századi humorisztikus irodalom egyik megteremtője, Erzsébetvárosban a Damjanich utca 27-ben született 1887-ben. A hat éves gyermek harmónikus életét tragikus esemény, édesanyja halála szakítja meg. 12 éves koráig sokszor képzeli el, hogy édesanyja a lépcsőházukban várja. Igazán hat évvel később, amikor végleg fel kell adnia ábrándjait, siratja el először édesanyját. Édesapja, Karinthy József, a Ganz gyár idegen nyelvű levelezőjeként tartja el népes családját. Karinthy írói hajlama korán megnyilvánul. 11-13 éves kora között terjedelmes naplót vezet. Már naplójában felfedezhető a sajátos karinhys vonás, az irónia, amely az intellektuális humor eszköze.



Naplójából idéz az Utazás a Merkurba című regényének előszavában: "Oly történetet akarok elmondani, amelyről nem kérdezhető, megtörtént-e? Már a címéről is látni, hogy nem. Nem is csináltam könyvemben számításokat, nem azt akartam mutatni, hogy hogyan kell a Merkurba utazni, de azt, hogy gondolatban milyen lehet." Karinthy a Markó utcai reáliskolába jár. A francia nyelvvel azonban nem tud megbirkózni, ezért átíratják a Wesselényi utcai polgári iskolába (összesen 9 iskola padjában ül). Később visszatér a reáliskolába. Az érettségi után különböző egyetemi tanulmányokkal foglalkozik. Fizika-matematika szakra iratkozik be, eközben sebészetet hallgat és a könyvtárban este 9-ig Schopenhauert, Taine-t és Mommsent olvassa. A műegyetemre is el-ellátogat az "enciklopédikus teljesség kedvéért." Nem tudja érdelődési körét szükíteni, ezért újságíró lesz.



Előbb Az Újság, majd a Budapesti Napló, végül a Nyugat folyóirat munkatársa. Egymás után jelennek meg krokijai, paródiái, kritikái, novellái. Írói hírnevét az 1912-ben megjelenő Így írtok ti című irodalmi karikatúrakötete hozza meg. Karinthy a Thália színpadán látja meg Judik Etel színésznőt, aki első felesége lesz. Harmonikus házasságukból, Gábor fiúk születik. Majd az idili békességet a világháború kitörése szertefoszlatja. Karinthy sok-sok írása jelenik meg a háború ellen, az értékek fennmaradása érdekében. Édesanyjához hasonlóan hat év mulva, a másik imádott asszonyt, feleségét Judik Etelt veszti el. A spanyolnátha kiméletlen gyorsasággal ragadja el 1918-ban. Karinthy megváltozik, sokat ténfereg egyedül az utcákon, vagy Kosztolányiéknál időzik.



Első verses kötetének soraiban: Nem mondhatom el senkinek, Elmondom hát mindenkinek -Karinthy legszemélyesebb gyötrelmeit kiáltja világgá, s ez által valamennyire úrrá is lesz rajtuk. Amikor magához tér kétségbeesésből, társra vágyik. Böhm Aranka orvosnő lesz a második felesége. Karinthy első felesége osztozik férje sikereiben, bálványozza őt, s lemond színészi pályájáról. Aranka ellentéte első feleségének, "tündöklő központ, kacér, izgató, akaratos asszony, akitől mi sem idegenebb, mint ... a másik ember korlátlan csodálata". Házasságukból Ferenc, azaz Cini születik. Sorra jelennek meg könyvei: Minden másképpen van (1929), Nem mondhatom el senkinek (1930.), Üzenet a palackból (1938). Élete nagy álma, egy fogalomtisztító Enciklopédia megírása, nem valósulhat meg. 1936-ban súlyos agyműtéten esett át, melyet Stokholmban Olivecrona híres agysebész végez. Műtétének történetét Utazás a koponyám körül című kötetében 1937-ben írja meg. Agyműtéte után két év múlva váratlanul agyszélhűdésben elhuny Siófokon. A Kerepesi uti temetőben helyezik örök nyugalomba. A gyászbeszédet Móricz Zsigmond tartja. Emléktábla jelöli Karinthy szülőházát a Damjanich utca 27-ben.


Link
 
 
0 komment , kategória:  {Karithy Frigyes életrajza  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 207
  • e Hét: 690
  • e Hónap: 3659
  • e Év: 37825
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.